Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- HAVANA
#1001 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma vecinom idu mladji,kod povratnika je najveci broj ljudi srednjih godina ili starijih.Sto neko rece,kako staris prioriteti se mijenjaju.Ko ne moze ide,ko moze vraca se...Normala.Nismo mi nista posebno,svako trazi put i ono sto misli da mu je bolje Nekom bude bolje,nekom ne bude.Nema pravila.
-
Zoya
#1002 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Je li istina da je od prošle godine 90.000 ljudi napustilo BIH?
- mirsek
#1003 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
madner wrote:4500 netto je circa 8000 brutto. Pa skontaj koliko ti je ponuda daleko.
Ako si sa porodicom prije ce biti oko 7000 brutto al nebitno.
JUNIOR VS SENIOR, i to vrlo kvalitetan SENIOR.Tesko dobrom senioru navuci 1500 eura razlike.
- mirsek
#1004 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni su sve ove brojke sto se spominju 90 ili 150 hiljada u proteklih par godina malo nerealne.Zoya wrote:Je li istina da je od prošle godine 90.000 ljudi napustilo BIH?
-
melac
#1005 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma otislo je 40 000-50 000 ljudi, najmanje, s putovnicom, koji u tim stranim zemljama nisu ni registrovani kao drzavljani BiH, vjerovatno.mirsek wrote:Meni su sve ove brojke sto se spominju 90 ili 150 hiljada u proteklih par godina malo nerealne.Zoya wrote:Je li istina da je od prošle godine 90.000 ljudi napustilo BIH?
- animals
#1006 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Aj ti prvimuha_sa wrote:pratim
hajmo-primanja na cistac![]()
koliko zaradite, koliko vam ostane![]()
koje auto vozate![]()
gdje izlazite![]()
stavljatel slike po fejsu i ostalim novotarijama![]()
![]()
nas dokone jako zanimaju tudji životi
- vaučer
#1007 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako se uopće prati tko je napustio BIH?
Mislim, da li se obitelji trebaju odjaviti/službeno odreći državljanstva u BIH da bi se to registriralo kao odlazak?
Nisam siguran koliko ljudi to zapravo radi. Lakše je jednostavno pustiti dokumente da isteknu, pozatvarati bankovne račune i živjeti život drugdje.
Mislim, da li se obitelji trebaju odjaviti/službeno odreći državljanstva u BIH da bi se to registriralo kao odlazak?
Nisam siguran koliko ljudi to zapravo radi. Lakše je jednostavno pustiti dokumente da isteknu, pozatvarati bankovne račune i živjeti život drugdje.
- zforumas
#1008 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pusti pasos da ti istekne pa nam javi kako idevaučer wrote:Kako se uopće prati tko je napustio BIH?
- vaučer
#1009 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imam RH pasoš a uskoro predajem zahtjev za Irsko državljanstvo, BIH pasoš nemam uopće ali imam vozačku i osobnuzforumas wrote:Pusti pasos da ti istekne pa nam javi kako idevaučer wrote:Kako se uopće prati tko je napustio BIH?
Nego stvarno, šta se treba desiti da te uvedu kao lice koje je odselilo - čini mi se kao grozno spor i neefikasan proces ako građanin sam ne uzme na sebe da se odjavi. Imaju li nekih alternativnih metoda da prate kretanja?
- zforumas
#1010 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mogu jedino dobiti podatke od raznih ambasada o broju odobrenih viza. A valjda mogu pratiti i preko PIO, ZZZO i sl.vaučer wrote:Imam RH pasoš a uskoro predajem zahtjev za Irsko državljanstvo, BIH pasoš nemam uopće ali imam vozačku i osobnuzforumas wrote:Pusti pasos da ti istekne pa nam javi kako idevaučer wrote:Kako se uopće prati tko je napustio BIH?
Nisam siguran koliko ljudi to zapravo radi. Lakše je jednostavno pustiti dokumente da isteknu, pozatvarati bankovne račune i živjeti život drugdje.![]()
Nego stvarno, šta se treba desiti da te uvedu kao lice koje je odselilo - čini mi se kao grozno spor i neefikasan proces ako građanin sam ne uzme na sebe da se odjavi. Imaju li nekih alternativnih metoda da prate kretanja?
- Thorgerson
#1011 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa mogu pratiti da se ne prijavljujes na PIO.vaučer wrote:Imam RH pasoš a uskoro predajem zahtjev za Irsko državljanstvo, BIH pasoš nemam uopće ali imam vozačku i osobnuzforumas wrote:Pusti pasos da ti istekne pa nam javi kako idevaučer wrote:Kako se uopće prati tko je napustio BIH?
Nisam siguran koliko ljudi to zapravo radi. Lakše je jednostavno pustiti dokumente da isteknu, pozatvarati bankovne račune i živjeti život drugdje.![]()
Mogu pratiti da nisi obnovio dokumente (cips, pasos).
I ustalom mislim da bi iole sposobniji programer (ako to vec nemaju) mogao isprogramirati software koji bi izlistao imena koja su izasla iz drzave i da se nisu vratila, ili su se vratila u roku od 3 mjeseca, u roku od 6 mjeseci pa opet izasli itd.
Za obicne ljude ne trebaju nikakvi podaci. Ja evo nemam veliki krug prijatelja i poznanstava, znam 8 ljudi koji su otisli (3 sa porodicom, dvije se udale vani, 3 samio otisli) u zadnjih 2-3 godine.
Jednostavno, vlasti ce morati uraditi nesto povodom ovoga, jer ovo nece ispasti na dobro. Iseljavaju se i iz drugih drzava, niko na to nije otporan. Ali jebe se svabi sto njemu iselise svabe, kad on sutra odmah dovuce kolko mu treba obrazovane omladine. A sta cemo mi?
- seoBIH
#1012 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
hahaha u drzavnim firmama ne ide takoI ustalom mislim da bi iole sposobniji programer (ako to vec nemaju) mogao isprogramirati software koji bi izlistao imena koja su izasla iz drzave i da se nisu vratila, ili su se vratila u roku od 3 mjeseca, u roku od 6 mjeseci pa opet izasli itd.
- escobar__
#1013 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ništa, propast kako smo i zaslužili.Thorgerson wrote:A sta cemo mi?
41 stranica razglabanja nadugo i naširoko o odlasku iz ove antidržave, a ostaje jedna vrlo prosta činjenica - tamo je bolje. Valja raditi, upregnut se, zaradit bruku para i skršit isto toliko na životne troškove ali kad se sve sabere i oduzme za jednog normalnog i prosječnog čovjeka tamo je beton.
- salik79
#1014 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako ne vraca?! Ja sam se vratio, Havana se vratio,...Rugafet wrote:Jedno je sigurno - Niko se ne vraca. Eto odgovora na mnoga 'filozofska' pitanja ovdje
- animals
#1015 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I Lesi se vratio..
- konjislav
#1016 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za ozenjenog covjeka (Steuer Klasse 3), sa 18k Tax-Free Allowance-a za 2018-tu godinu, sa 72k godisnje odnosno 6k mjesecno, koristeci prva dva linka sa google-a za germany tax calculator, daje slijedece rezultate:madner wrote:4500 netto je circa 8000 brutto. Pa skontaj koliko ti je ponuda daleko.
https://www.brutto-netto-rechner.info/gehalt/gross_net_calculator_germany.php -> 4.445,83 € netto mjesecno
http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm -> Net Salary: 4.462,23 Euro
Da imalo znas kako radi porezni sistem u Njemackoj ne bi lupetao takve gluposti. Ti si za racunanje neto plate uzeo oko 45% flat rate poreza, sto je maksimalni porez u Njemackoj, a i do njega se dolazi postepeno posto Njemacka ima progresivni porezni sistem, kao sto se vidi na ovoj slici.
Kao sto sam vec spomenuo onaj Tax-Free Allowance-a, on se takodjer moze povecati kroz razne nacine, cime bi se uvecala bottom line neto plata, ali to je vec komplikacija. Za obicnog (ozenjenog
Pored ovoga se otprilike dobija oko 200€ po djetetu poslije poreza, sto bi za 1 dijete otprilike ispalo 4700 € neto mjesecno.
- pirmin
#1017 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Idi bola vjezbaj, mani se forumanja ccc
- animals
#1018 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ko da mi razumijemo ista od ovog sto si postavio Pferdislave...
mi smo ti obicni sljakaci, i te krivulje su ti za nas Spansko selo..
- konjislav
#1019 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Danas i sutra mi dolaze gosti, pa sam time zauzet, ovako usput nesto napisem. Nemam ovaj vikend vremena za to. Krecem od slijedece sedmice.pirmin wrote:Idi bola vjezbaj, mani se forumanja ccc
- konjislav
#1020 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Poenta je da se ne odbija 45% poreza na mjesecnu bruto platu i da se tako dobije neto plata kao sto je to uradio @madner, nego koristis jedan od ona dva linka, ubacis sebi svojstvene podatke i kliknes izracunaj (Berechnen) i aplikacija ti kaze kolika ti je neto plata.animals wrote:Ko da mi razumijemo ista od ovog sto si postavio Pferdislave...
Takodjer jos jedna bolja poenta je (kao sto se to vidi na onom grafu) da je prosjecni porez od 25 - 33%, hajmo reci 29%, odnosno zaokruziti na 30%.
@madner je uzeo 45% sto je 50% vece od prosjecnog poreza, sto malo je reci da nema smisla, nego je njegova racunica skandalozna.
- animals
#1021 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma to i ja znam ugrubo,konjislav wrote:Poenta je da se ne odbija 45% poreza na mjesecnu bruto platu i da se tako dobije neto plata kao sto je to uradio @madner, nego koristis jedan od ona dva linka, ubacis sebi svojstvene podatke i kliknes izracunaj (Berechnen) i aplikacija ti kaze kolika ti je neto plata.animals wrote:Ko da mi razumijemo ista od ovog sto si postavio Pferdislave...
Takodjer jos jedna bolja poenta je (kao sto se to vidi na onom grafu) da je prosjecni porez od 25 - 33%, hajmo reci 29%, odnosno zaokruziti na 30%.
@madner je uzeo 45% sto je 50% vece od prosjecnog poreza, sto malo je reci da nema smisla, nego je njegova racunica skandalozna.
otprilike 30% do 40% je porez u Austriji..
pa tako na 2900 brutto ja dobijem otprilike 2000 netto..
- konjislav
#1022 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Cisto da se zna, iako je ovaj gore grafik iz 2010 godine, i dalje su iste porezne stope.
- madner
#1023 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pferderuhm lupas. Da bi izabrao 3 zena ti mora biti u najnepovoljnijoj (5). Ako imas veca primanja od nje, isplati se. Ali kada tek dodjes ti si u 1. Ili 2.konjislav wrote:Za ozenjenog covjeka (Steuer Klasse 3), sa 18k Tax-Free Allowance-a za 2018-tu godinu, sa 72k godisnje odnosno 6k mjesecno, koristeci prva dva linka sa google-a za germany tax calculator, daje slijedece rezultate:madner wrote:4500 netto je circa 8000 brutto. Pa skontaj koliko ti je ponuda daleko.
https://www.brutto-netto-rechner.info/gehalt/gross_net_calculator_germany.php -> 4.445,83 € netto mjesecno
http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm -> Net Salary: 4.462,23 Euro
Da imalo znas kako radi porezni sistem u Njemackoj ne bi lupetao takve gluposti. Ti si za racunanje neto plate uzeo oko 45% flat rate poreza, sto je maksimalni porez u Njemackoj, a i do njega se dolazi postepeno posto Njemacka ima progresivni porezni sistem, kao sto se vidi na ovoj slici.
Kao sto sam vec spomenuo onaj Tax-Free Allowance-a, on se takodjer moze povecati kroz razne nacine, cime bi se uvecala bottom line neto plata, ali to je vec komplikacija. Za obicnog (ozenjenog) covjeka je 18k lahko srediti i solidan je iznos.
Pored ovoga se otprilike dobija oko 200€ po djetetu poslije poreza, sto bi za 1 dijete otprilike ispalo 4700 € neto mjesecno.
Za 1. ti treba preko 8000.
Ali masta moze svasta.
- HAVANA
#1024 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ako ja znam racunati to ispada 45% .animals wrote:Ma to i ja znam ugrubo,konjislav wrote:Poenta je da se ne odbija 45% poreza na mjesecnu bruto platu i da se tako dobije neto plata kao sto je to uradio @madner, nego koristis jedan od ona dva linka, ubacis sebi svojstvene podatke i kliknes izracunaj (Berechnen) i aplikacija ti kaze kolika ti je neto plata.animals wrote:Ko da mi razumijemo ista od ovog sto si postavio Pferdislave...
otprilike 30% do 40% je porez u Austriji..
pa tako na 2900 brutto ja dobijem otprilike 2000 netto..
- animals
#1025 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znas..
to bi bilo onda 1300 odbitka..
a ne 900..
to bi bilo onda 1300 odbitka..
a ne 900..