Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#1001 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kakavdanakneiskustvu »

Bloo wrote:
John Cleese wrote:
@LBVIEW: Slusali Indexe. :mrgreen:

@Banksy: Šta, 'slušali Indexe'?

@piupiu: Ne uzbudjuj se. To je upućeno meni. Negdje sam prije na temi napisala kako su moji roditelji bili šezdesetosmaši, hipiji, slušali Indexe...

@HAVANA:Dobro si prosla,mene moja smarala sa terezom kesovijom. :josipalisac:
Sta fali Terezi? :|
Ja i danas volim cut "Prijatelji stari", "Nono, moj dobri nono"... a i zapjevat katkad.
awww...
Na kušinu, na kušinu kao na krilima od sna.............
:plesu:

oops omače mi se FGR momenat

fuj,samo safet i merlin
kakavdanakneiskustvu

#1002 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

kiligonzales wrote:
Tempo wrote:jbg, ja ne znam za boljeg, a da je ziv. mozda i ima.
ima itekako... Citaj Vesovica...

ne calja ni on,i njega su u avazu razapinjali da je četnik,i u walteru takodje
hizo ramidovic

#1003 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hizo ramidovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:
fuj,samo safet i merlin
zasto safet?
kakavdanakneiskustvu

#1004 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

hizo ramidovic wrote:
fuj,samo safet i merlin
zasto safet?

čuj što,pa naš je
Bloo
Globalna šefica

#1005 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Bloo »

kiligonzales wrote:
insomnia78 wrote:Ovo vam ne smeta?
So na ranu Prijedorčanima: Negiranje bijelih traka u Skupštini grada kao ismijavanje žrtava
http://www.klix.ba/clanak/180613074
Nema teme, nema Sabine, nema Borisa
Ma naravno da smeta, cetnicka posla...
Malo četnička, malo bošnjačka...
Dragan Bursać
17 hrs
Predsjednik skupštine Prijedora Sead Jakupović iz SDP-a NIJE dozvolio bošnjačkim predstavnicima da se obrate i repliciraju SNSD-ovim jastrebovima koji traže da se privedu i kazne organizatori manifestacije Bijele trake, a da se sama komemorativna manifestacija zabrani.

Braćo Bošnjaci ako ne poštujete ubijene iz reda svog naroda, među kojima je i 102 djeteta, zarad guzice u fotelji, kako očekujete da će ih poštovati srBski patriJoti???
hizo ramidovic

#1006 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hizo ramidovic »

hizo ramidovic wrote:
fuj,samo safet i merlin
zasto safet?

čuj što,pa naš je
ciji 'nas'?
Banksy

#1007 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Banksy »

LBVIEW wrote: Sto se ljevice tice, jos se dvoumim. :mrgreen:
Slab je izbor, a i vidiš da se samo svađaju... Možda je ipak najbolje za Džaferovića? :mrgreen:
kiligonzales

#1008 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kiligonzales »

kiligonzales wrote:
Tempo wrote:jbg, ja ne znam za boljeg, a da je ziv. mozda i ima.
ima itekako... Citaj Vesovica...

ne calja ni on,i njega su u avazu razapinjali da je četnik,i u walteru takodje
pa ne mogu mu oni peru doprijeti.
kiligonzales

#1009 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kiligonzales »

Bloo wrote:
kiligonzales wrote:
So na ranu Prijedorčanima: Negiranje bijelih traka u Skupštini grada kao ismijavanje žrtava
Dragan Bursać
17 hrs
Predsjednik skupštine Prijedora Sead Jakupović iz SDP-a NIJE dozvolio bošnjačkim predstavnicima da se obrate i repliciraju SNSD-ovim jastrebovima koji traže da se privedu i kazne organizatori manifestacije Bijele trake, a da se sama komemorativna manifestacija zabrani.

Braćo Bošnjaci ako ne poštujete ubijene iz reda svog naroda, među kojima je i 102 djeteta, zarad guzice u fotelji, kako očekujete da će ih poštovati srBski patriJoti???
Upravu je Bursac, ova pitanja mu na kraju stoje, e mene to malo nervira od danasnje ljevice i pojedinaca u njoj, sto bi opet sve gurali pod cilim, ono pricas o antifasizmu, a opet ti promakne o tome da pricas i poentiras protiv fasizma...
kakavdanakneiskustvu

#1010 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Bloo wrote:
kiligonzales wrote:
Dragan Bursać
17 hrs

ma ja,sdp,fgr,sve je to isto
kakavdanakneiskustvu

#1011 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

hizo ramidovic wrote:
fuj,samo safet i merlin
zasto safet?

čuj što,pa naš je
ciji 'nas'?[/quote]

pa bosanski,šta će nam anamo njihova tereza,fuj
basicm

#1012 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by basicm »

hizo ramidovic wrote:
fuj,samo safet i merlin
zasto safet?
Ne valja ni Safet naravno, puna mu usta Bosne i tako tih partiotskih stvari.
Kako maske nekad popuste...
The 51st State

#1013 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by The 51st State »

Ubijedjen sam da bi dezulovic bio uzasnut ovim braniocima da kojim slucajem cita i reko nemojte vise kruva vam, zgrozen bi bio kolicinom pretencioznosti I suhoparnosti uprto u njegovim "odbranu".
hizo ramidovic

#1014 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hizo ramidovic »

hizo ramidovic wrote: ciji 'nas'?
bojim se da si potpuno promasio
kiligonzales

#1015 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kiligonzales »

Nazvao bi ga drug Kožo iz kafane da mu isprica vic, sta se desi kad te ljevica u ratu brani, a on bi opalio "humanitarnom te svijet hrani, a nacionalista brani"

a znas li sta se desi kad te u miru brani, dobijes otkaz pa visis na grani :D
kakavdanakneiskustvu

#1016 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

hizo ramidovic wrote:
hizo ramidovic wrote: ciji 'nas'?
bojim se da si potpuno promasio

ma jok,nju slusa samo fgr
hizo ramidovic

#1017 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hizo ramidovic »

kakavdanakneiskustvu wrote: ma jok,nju slusa samo fgr
a ko slusa safeta?
kakavdanakneiskustvu

#1018 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

hizo ramidovic wrote:
a ko slusa safeta?

ostali koji to nisu valjda
hizo ramidovic

#1019 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hizo ramidovic »

hizo ramidovic wrote:
a ko slusa safeta?

ostali koji to nisu valjda
genijalno zapazanje...
pemanapemani

#1021 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by pemanapemani »

Znači, ako ne reaguješ na neki izljev fašizma od strane forumaša koji se predstavlja kao Bosanac, zaključak je da si i ti kao i svi Bosanci četnik, fašist i ubačeni elementi?

Da li se takva "logika" primjenjuje na sve ili samo na Bosance?

Recimo, forumaš @sarajevoxxx brani neke postupke ISIL-a, ti kao Bošnjak ne reaguješ (jebi ga, nisi pročitao, zauzet si ili jednostavno smatraš da na takve upise nema potrebe reagovati, jer svako zna da je to bljuvotina), ti podržavaš ono što radi ISIL?

Ili

Bogić Bogićević nije reagovao na Šešeljeve izljeve fašizma, Bogić je fašist i četnik?

ili

Komšić nije reagovao na okupljanje ustaša na Trgu Bana Jelačića, Komšić je ustaša i fašist?

Ako se primjenjuje na sve, da opletem po epitetima.
General War

#1022 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

Antički mezar za Borisa Dežulovića
Dragi Boro,

Jutros sam u obližnjem granapu obavljao kupovinu, i među ostalim, na frižideru, prekoputa gondola sa Argetom i Eva sardinama, video svežanj Oslobođenja.

Nisam kupio nijedno, ne bih ni da sam znao da je tvoj tekst u njemu: ne radim to već desetak godina, otkad sam đilkoški, bez ikakvih prava, doveden u situaciju da uzmem dokumenta, i da se nađem, praktično, na ulici. Previše si puta bio u takvim situacijama, i tebi u tom smislu ne treba ni savjet, ni saučešće. Svoj si integritet, malo veći od Poljuda, a malo manji od Marjana, sam sagradio, a naša je profesija takva. Pitanje je trenutka kad će neko od pobjednika tranzicije odlučiti šta, kao, vrijeđa, a šta ne vrijeđa vjerske i nacionalne “osjećaje” – a takvi su osjećaji skoro uvijek drugo ime za mutne poslove - i ne objaviti tekst.

Onda, piscu teksta ostaje dilema: da li se ušutjeti i čekati, ili se povući.

Nama je ovdje postalo sasvim normalno da neke stvari ne možemo objaviti. Sreća u nesreći koju je donijelo internet novinarstvo je da još uvijek postoji mogućnost da negdje u Zagrebu, Mostaru, Beogradu ili Trentu, postoje fanatici koji se još uvijek furaju na slobodu medija, pa se nekako održava ta ravnoteža.

Objaviš, i jednim klikom preneseš na svoj zid na društvenoj mreži: tako se, barem trenutno, kao kakvim jakim painkillerom ublaži bol, ali rane ostaju.

Istina i bog, dugo sam se pitao kako tvoji tekstovi izdržavaju između drugarskih kritika SDA-ove politike, koje ispisuju imami – kolumnisti, inače ekskluzivni hibrid koji je na pijedestal našeg novinarstva postavilo upravo Oslobođenje (Avaz ih je, naime, “izmislio”), i nedonoščad srpskog naci-pasuljarstva.
Ali, valjalo je zbog tih tvojih tekstova, inspirisanih Kožom i njegovim vicevima, progutati svašta, i ponovo čitati sadržaj novena za koje sam mislio da sam jednom zauvijek s njima završio.

Niko kao ti ne piše te stvari, i zato je kad smo prije osamnaest godina u Danima birali ko će od Feralovih autora biti “naš” iz broja u broj, izbor pao na tebe. Raspored snaga je uvijek bio takav da je uzor Senadu i Mili bio Viktor, ja sam se uvijek, i pored toga što je život nanio da sam bliži s tobom “furao” na pokojnog Predraga, dok je Pirke, uvijek bio za tebe.

Iskrenosti radi, mislim, a dosta je vremena otad prošlo, da je današnja urednica Oslobođenja, bila tvoj fan. Ne mislim da u skidanju tvog teksta o onoj bruci u Zetri stoji nešto lično. Samo “biznis”.

Na kraju, iako je Senad bio stopostotni vlasnik Dana mogao je odlučiti šta je htio, ispalo je da je tvoj DNK, zapravo, najbliži tome nečemu sarajevskom, da nije slučajno da si u julu 1992. kroz četničke barikade na Ilidži, i ispod cijevi HVO-a u Kiseljaku, došao u Sarajevo, kad su ljudi masovno bježali iz njega. U Sarajevo koje si razumio, i za koje je izgledalo da te i danas razumije.

Ali, dragi moj Boro, a to si morao shvatiti, čitajući barem naslove novina u kojima si pisao – to Sarajevo više ne postoji. Game over.
Ko god da ga je htio pretvoriti u zaumnu, ćepenačku kasabu u kojoj se ništa otvoreno ne govori i ne piše. I sve se “završava” iza leđa, u osnovi malim novcima, koji pripadaju poreskim obveznicima. Ko god je htio učiniti da sedmero od desetoro djece koje ovdje rastu žele živjeti u nekoj drugoj zemlji i da se laž i strah tako brzo šire da više nismo sigurni ni u vlastita sjećanja – uspio je.

Šta ćeš ti Sarajevu u kojem domaći novinari – osim u medijima koje direktno finansira USAID - ne smiju pisati kritički o Bakiru, Sebiji, Skaki i ostalim skakavcima i insektima? Boris Dežulović, koji će devet od deset svojih tekstova napisati o tome šta rade Čović i Dodik ne treba takvom Sarajevu. Jer, će napisati deseti, o bošnjačkoj gluposti i nacionalizmu. To veliki opinionmakeri čije vjerske osjećaje vrijeđaš tekstom o Erdoganu ne mogu primijetiti, jer valja ustanoviti novu svijest. I zadovoljiti gazde.
A ta nova svijest se najbolje ogleda u naslovu od prije nekoliko dana. Pa piše u Oslobođenju da su u Ustikolini otkriveni “mezari iz antičkog doba.” Aferim. Tvoj tekst sa vrijeđanjem vjerskih osnova ima veye upravo onoliko koliko i organiziranje iftara u vinotekama i pivnicama, ili prestankom točenja alkohola u tom mjesecu, u kafanama u kojima se inače ljudi satiru od alkohola – jer, kako drukčije podnijeti ovakvu stvarnost?

To je, moj dragi Boro, Sarajevo danas, a ne Kožini vicevi, koji ponekad, ruku na srce i nisu bili smiješni, ali si ih ti, skoro uvijek, znao napisati.

Pametan si čovjek, služio si vojsku, prošaokroz rat, izliječio rak, i vjerujem da te čeka još sto ofanziva, kao u pjesmi “Računajte na nas”, koje se njezin autor odrekao. Ti se, koliko te znam, nećeš odreći svojih principa i zato te, valjda, i volim.

Ti si se, dragi moj Boro, spasio, ove teške sredine kojom vlada neobjašnjiv pritisak, koji čovjek u našim godinama jedva da može podnositi. I zato, budi bezbrižan, a znam da jesi. Istina, i u zemlji u kojoj živiš pod svojim uvjetima možeš objaviti još samo u Novostima, glasilu srpske manjine. U rezervatu.

Tako su kapitalizam i nacionalizam, ta dva čudovišta, sagradila grobnicu novinarstva. Ali, to neće biti Grobnica za Borisa D. Nas ostale će, kako kaže nobelovac, još jedan koji je za života Sarajevo zauvijek napustio, redom sahranjivati, dok ne dođu do željenog rezultata: carstva kojim će vladati oni koje je bog poslao. Kako reče domaćin za svog gosta u Zetri.

Ali, neka. Bolje nismo ni zaslužili. A nismo ni tebe, ako ćemo pravo.

Život donese raznih tuga i poneki komad sreće. Ti si svoju sreću našao, nadam se da su se masline primile kako valja, i da ćeš smoći snage i da se vratiš pisanju proze.

Što da vrijeđaš nečije osjećaje?

Tvoj,

B.

Ahmed Burić
General War

#1023 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

LBVIEW wrote:
Banksy wrote:
Mislim da niko od forumaša u ovoj diskusiji nikad nije sporio da su srpski i hrvatski nacionalizam uzrok i početak svih problema zadnjih 30 godina na ovim prostorima, ali ne vidim zašto je to bitno za ovu temu i kakve to veze ima s Dežulovićem. Činjenica je da uredništvo Oslobođenja naliježe na njihovu jednoetničku i jednostranačku matricu gdje je svako prijatelj ako kritizira svoje, ali se lako pretvara u neprijatelja kad počne kritizirati naše. Problem nastaje kad se taj njihov postupak želi traljavo opravadati izvlačenjem argumenata Srebrenice, Prijedora, 'ko je počeo rat', 'ko je kriv' i slično. Mislim da je poštenije i hrabrije reći da nam se taj postupak Oslobođenja sviđa ili da s tim nemamo problem, nego to providno pokušavati umotati celofanom agresije na druge forumaše, i to izmaštanim argumentima. Mislim, nisko je i bijedno, a opet vrlo providno jer svi vide ko je za šta i šta se kome sviđa. Afinitete ne možemo sakriti koliko god se pokrivali djetinjastim cinizmom i tobožnjim šukanjem koje zapravo samo svima razotkriva vlastite komplekse i frustracije onih koji kidišu gdje forum i forumaši zaista nisu mjesto za liječenje i terapiju. Ko ima problem s određenim forumašem ili nekim postom koji mu nije legao, neka se obrati direktno njemu ili njoj, ukoliko je u stanju argumentirano iznijeti svoje stavove, pa neka se rasprava razvije, a ne da se k'o histerični, iskompleksirani pubertetlije hihoćemo na Indexe, fgr, i šta ja znam šta je sve simbol onih tamo čije nam se pisanje ne sviđa. Takvi nasrću na druge, od sebe prave budale, a nikakvih odgovora ili zaključaka nema. Da ne spominjemo dežurne trolove koji svaku temu odvedu u čikmu, ali tu je zaista io do nas koji im odgovaramo. Tebi pozdrav i drago mi je da si, kako kažeš, bliže ljevici, nisam znala. Za koga ćeš glasati? :D
Nisi ti u krivu ni u vezi cinizma ni u vezi sukanja, no to je karakteristicno za forumsku vecinu. Inace, ovo s Indexima je pocelo na temi o ravnopravnosti Bosnjaka u SFRJ, kad se, na argumente o neravnopravnom polozaju istih, izvukao ovaj u smislu "sta je, ko vam je kriv sto
niste bili u historijskim tokovima/moderni/prosvijeceni/napredni, vec ste aminali u cosku". Sto, naravno, nije vrijedilo za druge koji su imali sve nacionalne insitucije, a drug Mosa ih nije po partijskoj direktivi i komunistickom poimanju kriterija za pravo na politicku naciju svrstavao u neopredijeljene. :oops: Taj rigidni, ideologizirani stav, bez zrnca kritickoh preispititivanja nacionalne politike bivseg rezima prouzrokovao je reakciju u vidu "Indexa" i FGR-a.
Jos kad se u obzir uzme i horsko pljuvanje neistomisljenika, te ismijavanje Bosnjaka od "gradjana" poput Djenerala, uz izostanak osude ostalih u grupi dodje se do ovoga sto sad imamo.
Sto se ljevice tice, jos se dvoumim. :mrgreen:
Volio bi samo da znam jel lazes iz neznanja ili ima nekakva skola za to?
arzuhal

#1024 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by arzuhal »

Ovoliko Burićeve patetike, nekoga ko nije oguglao može fakat ubiti.
insomnia78

#1025 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

arzuhal wrote:Ovoliko Burićeve patetike, nekoga ko nije oguglao može fakat ubiti.
Ja iako svikao na kmecanje povratio sam malkice sebi u usta

PS: ovdje mu samo fali miris loja i poklonici arapskog varalice
Ti si se, dragi moj Boro, spasio, ove teške sredine kojom vlada neobjašnjiv pritisak, koji čovjek u našim godinama jedva da može podnositi.
A lijek je tako blizu.
Post Reply