Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#1001 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Ja vjerujem u to na osnovu logike, ako mi logika kaze da je nesto nelogicno nemogu u to vjerovati pa da se na sadisna glavu. Vjerujem u ono sto kuran kaze o bogu jer djeluje logicno.
Jedan od rijetkih momenata da si napisao nešto "normalno". I bez spominjanja pijavice :|

Zašto logika? Zašto ne srce? Duša?
Vjerovanje ne podrazumijeva nužno logiku...
Srce se vodi logikom a ne logika srcem.

Podrazumjeva nuzno logiku.
Bloo
Globalna šefica

#1002 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Ja vjerujem u to na osnovu logike, ako mi logika kaze da je nesto nelogicno nemogu u to vjerovati pa da se na sadisna glavu. Vjerujem u ono sto kuran kaze o bogu jer djeluje logicno.
Jedan od rijetkih momenata da si napisao nešto "normalno". I bez spominjanja pijavice :|

Zašto logika? Zašto ne srce? Duša?
Vjerovanje ne podrazumijeva nužno logiku...
Srce se vodi logikom a ne logika srcem.

Podrazumjeva nuzno logiku.
Ok :)
Connaisseur Karlin

#1003 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Connaisseur Karlin »

u religijama nema humanih tenzija za koristenje logike i srca, osim za postizanje ciste politicke manipualcije nad ljudima :)
HardcoreMX

#1004 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

imas izvala od kojih bi od svakog rastavljajuci ih na faktore mogao da napravim novi topic da bude bas onako u bloo stajlu.... :D
Connaisseur Karlin

#1005 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

HardcoreMX wrote:imas izvala od kojih bi od svakog rastavljajuci ih na faktore mogao da napravim novi topic da bude bas onako u bloo stajlu.... :D
Religija=Politika :D
MarlboroGold

#1006 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote:
HardcoreMX wrote:imas izvala od kojih bi od svakog rastavljajuci ih na faktore mogao da napravim novi topic da bude bas onako u bloo stajlu.... :D
To ti malo Seneku furaš :D
HardcoreMX

#1007 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

Connaisseur Karlin wrote: Religija=Politika :D
i to jednacenje je politika, a nije religija... :D
Connaisseur Karlin

#1008 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

MarlboroGold wrote:
To ti malo Seneku furaš :D
a ne sjecam se da sam citala doticnog, sto kaze Seneka :D :lol:
HardcoreMX wrote:
i to jednacenje je politika, a nije religija... :D
jednacenje je diplomacija :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1009 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Nurudin »

Euridika wrote:
Irsar wrote:
Euridika wrote: iznijeli teorija o nastanku i građi svemira, neke od njih i dokazali, da bi zatim to sve opovrgli, jer su pronašli dokaze koji poništavaju ranije tvrdnje.
Što samo pokazuje kako riječ "dokaz" u nauci nije isto što i stvarni (to jeste metafizički) dokaz. Naučni dokaz je temporalan, privremen, podložan opovrgavanju, potvrđen sa ograničenim nivoom pouzdanosti i tako dalje.

Stvarni dokaz je nešto poslije čega se nema šta više u to sumnjati. Nešto kao 1+1=2, usput svjestan sam da je matematika nauka također, ali ovdje se uglavnom priča o naukama tipa fizike, hemije i tako dalje.

~~~

I onda masa ljudi traži upravo naučni dokaz za nešto što se tiče vjere, isto kao da je nauka ta koja je bazirana na neopovrgavajućim dokazima. Kolikom glupošću se neko mora voditi da primjerice traži naučni dokaz za Boga da bi kao tobože "bio siguran i uvjeren", kada je naučni dokaz po definiciji privremen i moguće ga je opovrgnuti!?
Izvini, možeš li ti dati objašnjenje pojma metafizički dokaz? Ovu sintagmu prvi put čujem. Pojam metafizički se odnosi na nešto van ovog svijeta (meta = van, iznad; fizika = pojavni svijet, fizika), a svi dokazi naučnih hipoteza i teorija su isključivo vezani za ovaj, realni, svijet (u matematskom rječniku, 3-D Euklidski prostor). Svi fizikalni zakoni vrijede trajno, ili dok ih neka druga hipoteza ne pobije. Naravno, te druge hipoteze moraju biti dokazane, ili inače ostaju u domenu pretpostavki i teorija (dok se ne dokažu ili opovrgnu). Ovo napominjem jer si rekao da su dokazi prirodnih nauka temporalni. Ovo nije baš precizno tumačenje. Pravilnije je ovo moje - trajni su dok se ne dokaže suprotno.
ovo mi je bio najjači momenat prošlog mjeseca ...
žena mu mora na slogove objašnjavati šta znači "metafizički" , a on hladno nastavi dalje sa nekakvim svojim tezama
o egzaktnoj nauci , kao o disciplini koja nije utemeljena na činjenicama, a k'o biva religije jesu :shock: :shock: :lol:
HardcoreMX

#1010 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

Connaisseur Karlin wrote: jednacenje je diplomacija :D
sve moze biti politika, ali ne i religija...duhovnost ne mozes materijalizovati..
MarlboroGold

#1011 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: a ne sjecam se da sam citala doticnog, sto kaze Seneka :D :lol:
Image

3 u 1 :D
arzuhal

#1012 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by arzuhal »

Seneka mi je baš lijepo ime :-D Inače, mudri Seneka nije onomad dobro odmjerio vlastite mogućnosti sjedeći na dvije stolice zbog slatkoće sicilijanskog poreza, pa je Neron odlučio da popriča s njim...I da ga upozna sa svojom Lucille :mrgreen:
HardcoreMX

#1013 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

dakle @gold ti si ili mudar ili vlast...
MarlboroGold

#1014 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Prije mudar. Vlast me ne zanima :D
HardcoreMX

#1015 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

C'mon..lako je tebi kad nisi common people :D inace vidim da te religija zanima... :D
Connaisseur Karlin

#1016 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

HardcoreMX wrote:
Connaisseur Karlin wrote: jednacenje je diplomacija :D
sve moze biti politika, ali ne i religija...duhovnost ne mozes materijalizovati..
duhovnost osoba postoji van religija, jer religija nije izvor duhovnosti , vec ljudi :-D

religija je upravo materijalizirana duhovnost i sa podsrkom politike :D
Connaisseur Karlin

#1017 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

MarlboroGold wrote:
Connaisseur Karlin wrote: a ne sjecam se da sam citala doticnog, sto kaze Seneka :D :lol:
Image

3 u 1 :D
:thumbup: :kiss:
Connaisseur Karlin

#1018 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

HardcoreMX wrote:C'mon..lako je tebi kad nisi common people :D inace vidim da te religija zanima... :D
a zasto, pa religija je prisutna na planeti Zemlji, i treba znati i razumejti svrhu funkcioniranja relgija u drustvima :)
MarlboroGold

#1019 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

arzuhal wrote:Seneka mi je baš lijepo ime :-D Inače, mudri Seneka nije onomad dobro odmjerio vlastite mogućnosti sjedeći na dvije stolice zbog slatkoće sicilijanskog poreza, pa je Neron odlučio da popriča s njim...I da ga upozna sa svojom Lucille :mrgreen:
Lucille :lol:
Dobar.
Connaisseur Karlin

#1020 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

arzuhal wrote:Seneka mi je baš lijepo ime :-D Inače, mudri Seneka nije onomad dobro odmjerio vlastite mogućnosti sjedeći na dvije stolice zbog slatkoće sicilijanskog poreza, pa je Neron odlučio da popriča s njim...I da ga upozna sa svojom Lucille :mrgreen:
pa da, Neron je bio vhrovni politicki vodja je kljucni faktor, tako je identicno ponasanje religisjkig poglavara, npr. Muhamed je bio politicar, vojnik, vodja svoje grupe, a najvaznije je da imaju novac, treba finansirati i ratove i mirne relacije u drustvima :D :lol:
HardcoreMX

#1021 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

Connaisseur Karlin wrote: duhovnost osoba postoji van religija, jer religija nije izvor duhovnosti , vec ljudi :-D
onda ne govoris o biti religije, nego o licemjerstvu...
Connaisseur Karlin wrote: a zasto, pa religija je prisutna na planeti Zemlji, i treba znati i razumejti svrhu funkcioniranja relgija u drustvima :)
nisam se tebi obracao..namjesto 'relgije' mogla bi se ti fatiti malo oklagije..stali jufkasto za pojest pripiremit... :D
Connaisseur Karlin

#1022 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

HardcoreMX wrote:
Connaisseur Karlin wrote: duhovnost osoba postoji van religija, jer religija nije izvor duhovnosti , vec ljudi :-D
onda ne govoris o biti religije, nego o licemjerstvu...
Connaisseur Karlin wrote: a zasto, pa religija je prisutna na planeti Zemlji, i treba znati i razumejti svrhu funkcioniranja relgija u drustvima :)
nisam se tebi obracao..namjesto 'relgije' mogla bi se ti fatiti malo oklagije..stali jufkasto za pojest pripiremit... :D
pite mi nisu interesntna hrana :)

religija je kombinacija svega, pa i licemjstva, jer relgija je politicki usmjerena u drustvenim sistemima :)
HardcoreMX

#1023 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

Connaisseur Karlin wrote: pite mi nisu interesntna hrana :)
religija je kombinacija svega, pa i licemjstva, jer relgija je politicki usmjerena u drustvenim sistemima :)
ne moraju biti pite..more i kakve lasagne, pizza, palatschinken etc... :D
nece valjda biti da jedino mjesanje umijes sa religijsko-filozofskim pojmovima.... :D
Connaisseur Karlin

#1024 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

HardcoreMX wrote:
nece valjda biti da jedino mjesanje umijes sa religijsko-filozofskim pojmovima.... :D
ne volim lazanje :) imam blizu odlicnu italinajku piceriju, ne islati se meni praviti pizzu :)

ne treba oklagija za palacinke, a pravim dobre palacinke :D

da, da, to mejsanje i kombiniranje pojmova mi je zanimljivije i interesantnij eod mjesanja tijesta :D
HardcoreMX

#1025 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

HardcoreMX wrote:
ne volim lazanje :) imam blizu odlicnu italinajku piceriju, ne islati se meni praviti pizzu :)

ne treba oklagija za palacinke, a pravim dobre palacinke :D

da, da, to mejsanje i kombiniranje pojmova mi je zanimljivije i interesantnij eod mjesanja tijesta :D
mmm znaci palatschinken ...dobro samo nemoj puno rastezati kosto radis sa mjesanjem ovih svih pojmova..jer ohladi se covjek..mislim ohladi ce se tijesto..tj. jelo... :mrgreen:
Locked