Ko ti brani da i ti uzimas 7 milja?_BataZiv_0809 wrote:Plati porezfree_too wrote:Je li mozes prestati trollati, ovo ti je vec 4 5 post na temi na isti fazon, imas veze s tematiko? Nemas, odustani onda._BataZiv_0809 wrote:Udarilo na sirotinju sa honorarima od 7 milja
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
NikolaKZ91
#1001 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1002 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma ima ih itekako. Vele da placaju pdv sta hocemo vise...ne razumijem i ne zalim nikog od njih. Marke nisam nikome duzan, svoje obaveze ukljucivo sa poreznim izmirujem uredno.golic wrote:Ja nisam vidio nikog da se buni na da placa, vidim samo da ljudi nisu imali mogucnost da placaju, da je sve nedefinisano a da je pravilnik od aprila 2018._BataZiv_0809 wrote:Udarilo na sirotinju sa honorarima od 7 milja
Kod ovog je problem sto nije ovdje, nema ni on nista da plati taj porez od 200.000 KM.
-
NikolaKZ91
#1003 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Posteno, hvala na odgovoru. Ali mislim da nisam poreski rezident BiH ako provedm na teritorii Srbije 183 dana?ExNihilo wrote:Može, ali si još uvijek poreski rezident FBiH. Nemoj misliti da naša PU ne može od Srbije zatražiti informacije o svojim državljanima koji imaju otvorene račune tamo.NikolaKZ91 wrote:Jedno pitanje, da li je teorijski moguce da drzavljanin BiH otvori racun na teritoriji Srbije u nekoj banci tamo i da tamo dize novac?
Kako će poreski autoritet u Srbiji to znati? Tako što su banke u većini zemalja dužne dostaviti informacije o strancima koji imaju otvorene račune.
- golic
#1004 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Dabogda ti zaradjivao 15.000,00 KM mjesecno._BataZiv_0809 wrote:Udarilo na sirotinju sa honorarima od 7 milja
-
Piko18
#1005 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
Porez placaju svi koji su u periodu od 2015-2017 zaradili minimum 10,000 KM, za svaku godinu pojedinacno. Oni koji nisu ostvatili takav iznos oslobodjeni su placanja.
-Visina poreza iznosi 10 % na dobijeni iznos.
-Oni koji su imali poreznu karticu u datom periodu placaju manji porezni iznos, oko 7%
-Moguca su placanje u ratama.
Porez placaju svi koji su u periodu od 2015-2017 zaradili minimum 10,000 KM, za svaku godinu pojedinacno. Oni koji nisu ostvatili takav iznos oslobodjeni su placanja.
-Oni koji su imali poreznu karticu u datom periodu placaju manji porezni iznos, oko 7%
- ExNihilo
#1006 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Izvor?Piko18 wrote:Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1007 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nihilo sprema doktorat na temu poreske evazije garant
-
NikolaKZ91
#1008 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kolko znam, onog momka prelivodu su zvali a uzimao je 5000 godisnje.Piko18 wrote:Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
- ExNihilo
#1009 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Tako je.NikolaKZ91 wrote:Posteno, hvala na odgovoru. Ali mislim da nisam poreski rezident BiH ako provedm na teritorii Srbije 183 dana?ExNihilo wrote:Može, ali si još uvijek poreski rezident FBiH. Nemoj misliti da naša PU ne može od Srbije zatražiti informacije o svojim državljanima koji imaju otvorene račune tamo.NikolaKZ91 wrote:Jedno pitanje, da li je teorijski moguce da drzavljanin BiH otvori racun na teritoriji Srbije u nekoj banci tamo i da tamo dize novac?
Kako će poreski autoritet u Srbiji to znati? Tako što su banke u većini zemalja dužne dostaviti informacije o strancima koji imaju otvorene račune.
_BataZiv_0809 wrote:Nihilo sprema doktorat na temu poreske evazije garant
-
Piko18
#1010 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Šalter porezne upraveExNihilo wrote:Izvor?Piko18 wrote:Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
-
Saka
#1011 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U Švedskoj piše u zakonu da te ne smiju teretiti za utaju poreza za prethodne godine ako si otišao u poresku i sam se prijavio. Samo moraš sve platiti naravno. Ali ako te oni ćape najebao si i krivično.ExNihilo wrote:Tako što ga (vjerovatno) neće teretiti ako se odazove na poziv koji je objavljen nedavno, a povodom kojeg diskutujemo ovdje. Shvatiti ovaj poziv kao "drugu šansu".![]()
S druge strane, mogao bi nahebati ako se sad ušuti.
Trebalo bi i kod nas nešto slično uvesti, ko ode i prijavi sam samo plati šta duguješ, može i u ratama a aboliran si od krivice.
-
free_too
#1012 Re: Porez na dohodak na freelancing?
To ti bio i pitao, u kojem gradu odnosno kantonu? Zvuci dobro, samo bojim se da ako ne izadje obavijest na PUF napismeno.... svaki kanton ce radit po svom, a kod nas u USK ce nabit na 17%, kaze sta 7%? evo ti 7% na 10Piko18 wrote:Šalter porezne upraveExNihilo wrote:Izvor?Piko18 wrote:Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
- cadburry
#1013 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Cuj 7%, pa to je totalno zakonski neutemeljeno. Salterusa je izgleda popila malo...Piko18 wrote:Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
- golic
#1014 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Misljenja sam da treba dati medijma molbe da se ovaj rok produzi, kako bi svi koji zele mogli da se prijave, rok od jos 20 dna je mal
jer imamo desetine hiljada ljudi koji ne mogu da stignu, jer su na razlicitim misijama
znam covjerka na naftnoj platrofmi, dolazi tek u decembru, kako on da se prijavi nema signala na platformi nie nikom dao punomoc.
jer imamo desetine hiljada ljudi koji ne mogu da stignu, jer su na razlicitim misijama
znam covjerka na naftnoj platrofmi, dolazi tek u decembru, kako on da se prijavi nema signala na platformi nie nikom dao punomoc.
-
NikolaKZ91
#1015 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa vec imate razliku u RS 10% a u FBih 14%, tako da me ne bi cudilo da i kantoni uvedu drugacije. I cudi me sto ti ne pomenuse 4% za zdravstveno. Jesi pitao kako ce se ubuduce placati?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1016 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Previše brinete i zamarate glavu, kad onaj što je ubio dvije curice uSred grada autom nije otišao u zatvor nećete ni vi. Uostalom, vidite po ovim jadnim fudbalskim klubovima da je njima bitno samo da nekada uzmu pare pa će moći i reprogrami na xy godina 
Ovdje samo gubite vrijeme na rasprave sa zabrinutim građanima. Polako, čim prvi počnu padati znat ćemo svi šta i kako, do tada čuvajte živce i novce
Ovdje samo gubite vrijeme na rasprave sa zabrinutim građanima. Polako, čim prvi počnu padati znat ćemo svi šta i kako, do tada čuvajte živce i novce
Last edited by Velkoski on 19/07/2018 11:50, edited 1 time in total.
-
l33t
#1017 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ako bude po kantonima, oderace Kanton SANikolaKZ91 wrote:Pa vec imate razliku u RS 10% a u FBih 14%, tako da me ne bi cudilo da i kantoni uvedu drugacije. I cudi me sto ti ne pomenuse 4% za zdravstveno. Jesi pitao kako ce se ubuduce placati?
- golic
#1018 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa jeste po kantonima, vidis da su prvo usvojili zakon da dignu porez na poklon.l33t wrote:ako bude po kantonima, oderace Kanton SANikolaKZ91 wrote:Pa vec imate razliku u RS 10% a u FBih 14%, tako da me ne bi cudilo da i kantoni uvedu drugacije. I cudi me sto ti ne pomenuse 4% za zdravstveno. Jesi pitao kako ce se ubuduce placati?![]()
![]()
Pa tek onda ide ovaj poziv da se vise uzme
Treba dici porez na poklon 20% nema smisla da rodbina posalje preko banak 3.5 milijarde KM a da drzava ne uzme bar 500 miliona odmah
- Casual's
#1019 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kanton?Piko18 wrote: Šalter porezne uprave
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1020 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jebo lud zbunjenog... Gdje sad iskopase magicnu grnicu od 10kPiko18 wrote:Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
Prema dopuni zakona ja bih morao da trazim bruto platu od svog BiH poslodavca... I da ja to dalje izvodim, a to je nemoguce.. mislim da bih napravio takvu zavrzamu njima "u sistemu" da bi na kraju ispalo da nista platio nisam
Sad jos dodaj da ne radim stalno onlime vec kako me zovnu... I firma je iz Irske
Ne upadam u tih preko 10k godisnje, samo gdje to nadjose... Svasta
Last edited by mk ultra on 19/07/2018 12:07, edited 1 time in total.
- golic
#1021 Re: Porez na dohodak na freelancing?
iduce godine kad bude izvjestaj bit ce u medijam: "Dijaspora vise ne salje novce preko banke"
Lagano po autobusima i ljudima ce ulaziti novci koji idu rodbini kao poklon
Lagano po autobusima i ljudima ce ulaziti novci koji idu rodbini kao poklon
- golic
#1022 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Na stranici pise:
"Porezna uprava Federacije BiH je na osnovu analize podataka dostavljenih od banaka, koje djelatnost obavljaju na području Federacije BiH,"
Da li ovo znaci da bi bilo dovoljno da ljudi otvore devizne racune u bankama u entitetu RS, i da ovi iz porezne uprave FBiH ne bi imali podatke ?
"Porezna uprava Federacije BiH je na osnovu analize podataka dostavljenih od banaka, koje djelatnost obavljaju na području Federacije BiH,"
Da li ovo znaci da bi bilo dovoljno da ljudi otvore devizne racune u bankama u entitetu RS, i da ovi iz porezne uprave FBiH ne bi imali podatke ?
- Hajvan
#1023 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Drzava nejdnakih nije sretna drzava.
Stoga, svi trebaju placati poreze- i frilenseri, i piljari s tezgama na pijacama, i shatro-zanatlije sto tudji rad iz uvoza prodaju pod svoj (kujundzije i slicni), i taksisti (dosta njihovih pausala),i svi stomatolozi i slicni, i svi oni sto vicu “gaca-carapa” s portabl-firmom i izlogom na kartonskoj kutiji…
a ne samo oni koje mogu chopiti- prijavljeni radnici, oni s racunima u banci i sl.
Stoga, svi trebaju placati poreze- i frilenseri, i piljari s tezgama na pijacama, i shatro-zanatlije sto tudji rad iz uvoza prodaju pod svoj (kujundzije i slicni), i taksisti (dosta njihovih pausala),i svi stomatolozi i slicni, i svi oni sto vicu “gaca-carapa” s portabl-firmom i izlogom na kartonskoj kutiji…
a ne samo oni koje mogu chopiti- prijavljeni radnici, oni s racunima u banci i sl.
Last edited by Hajvan on 19/07/2018 12:15, edited 1 time in total.
-
l33t
#1024 Re: Porez na dohodak na freelancing?
+1Hajvan wrote:Drzava nejdnakih nije sretna drzava.
Stoga, svi trebaju placati poreze- i frilenseri, i piljari s tezgama na pijacama, i shatro-zanatlije sto tudji rad iz uvoza prodaju pod svoj (kujundzije i slicni), i taksisti (dosta njihovih pausala),i svi stomatolozi i slicni, i svi oni sto “gaca-carapa” s portabl-firmom i izlogom na kartonskoj kutiji…
ili svi il niko
- golic
#1025 Re: Porez na dohodak na freelancing?
slazem se, od stomatologa do radnika na pijaci.Hajvan wrote:Drzava nejdnakih nije sretna drzava.
Samo ja nikad nisam dobio fiskalni racun niti od stomatologa, a niti od radnika na pijaci, a ti ?
Ljudi kod stomatologa urade cijela usta cifra 10.000 KM, fiskalni racun ne postoji.