Pitao me baIdemedosumom wrote:
Položaj žene u islamu
- Zejnep
#1001 Re: da li je žena u islamu ponižena?
- Connaisseur Karlin
#1002 Re: da li je žena u islamu ponižena?
jedini pozitvan odgovor sam dobila od africkih amerkinaki koje su pokriveneZejnep wrote:Koje?Connaisseur Karlin wrote:ja asma pitala vise puta, i dobijala sam razlicite odgovoreZejnep wrote:Neko misli da je žena ponižena kad se pokrije ali nije kad se otkrije.
Pod otkrije mislim na skidanje... tako da...o čem pričamo
americke bjeliknjie udane za arape i inace muslimane, ne nose maramu
pakistanke se prodaju da su konzervativne, ali mngoe noze maramu iskljucivo u dzamiji
Turkinje i zene iz Irana ne vole maramu
Sirijke jos uvijek nose, ali su mnoge u fazi da skinu, iako imaju licni problem skidanja marame jer su naucen eda je nose od djetinjstva , i to su mi rekle, to im je postala navika
Arapkinje, narocito mladje generacije, a koje znaju ciatati Kuran , Big NO za nosenje marame 24/7
ima jos ...
-
sekerbay
#1003 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ljudi, dajte praljkovaču 
Pa ja, pokupi raja ove fine, nježne.
Pa ja, pokupi raja ove fine, nježne.
Ti si majstor da puno napišeš a niš ne kažeš.Connaisseur Karlin wrote:ne
- Connaisseur Karlin
#1004 Re: da li je žena u islamu ponižena?
kako kad i kako gdje , kao sto kazu u naroduZejnep wrote:Najviše su žene ponizile samu sebe al hajd.
zene ( ne iskljucivo , ali...) ponizavaju sebe, jer znaju da to nije tocno, ali neze javno priznati da ih religija jeste ponizila
-
sekerbay
#1005 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Opet bacaš šuplju.
Gdje ih je to vjera ponizila?
Gdje ih je to vjera ponizila?
- Idemedosumom
#1006 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Je l' ti to insomnia pričao šta iranke misle 
-
riverflow
#1007 Re: da li je žena u islamu ponižena?
U suštini se slažem s tvojim mišljenjem, iako je tema pitanje ponižavanje žene u islamu, općenito. Za nas je bitna bh. tradicija, i ona jeste drukčija u odnosu na druge, srećom po nas ženeGojeni H wrote:Islam ima veoma mali uticaj u BiH drustvu.riverflow wrote: Doduše, i sama sam na početku doprinijela temi preporukom knjige koja opisuje ponižavanja žene baš u Africi, ali evo još nikako da se završi sa tim sunećenjem žena. Nema bojazni za bh. muslimanke što se tiče toga, trenutno. Ali šta sa ostalim, aktuelnijim pitanjima: pitanje naslijedja, slijepa poslušnost, pokrivanje..
U većini naših porodica u prošlosti je vladao takav neravnopravan odnos izmedju muža i žene. Trebalo bi da danas imamo potpuno drukčiji pogled na to, napredniji, humaniji, vremenom se valjda trebaju kultivirati i odnosi medju supružnicima. Zašto je problem ljudima promijeniti zastarjele, nazadne običaje?
Vjerovatno "za ženino i opće dobro" da se ne bi "otela"
Na status zene u BiH drustvu imaju veci uticaj zaostala percepcija o "slabijem spolu" i nedostatak demokratske tradicije uopste.
Uvrijezena percepcija, u kojoj na zalost uziva i ne tako mali broj nasih sugradjanki, da zeni "treba pomoci", pogorsava status zene.
Zenama nikada nista nije dato, kao ni muslimanima, ni Bosnjacima, i sl. Zene su svoje pravo uzimale.
Vjerovati da smo mi muskarci tako dobri "uznapredovali" i da je "progres" donio neka prava zenama je ubitacno zavaravanje.
Zene danas imaju prava zato sto su se neke zene, tamo neke godine, za ta prava izborile.
Doklegod vi zene nama ne kazete da odhebemo sa povisenim glasom, tersom, oreolom ratnika koji donosi kuci divljac da se porodica prehrani, mi cemo i dalje zahebavati, ali i fizicki tuci, pravit' djecu a onda tjerati vas da abortirate bez obzira da li je to dobro za vase zdravlje ...
Cini se da svo ono zlo koje cinimo vama malo ima veze sa islamom, a mnogo vise sa slavensko-komunisticko-plemenskim stanjem svijesti, a za koje nam mnogima ne pada na pamet da promijenimo.
Elem, borite se.
Na pozitivnoj strani, ono sto zovu "progresom" jeste donio neizbjezne promjene i natjerao na "prilagodjavanje".
Tesko da najrigidnija interpretiranja islama, ili bilo koje druge religije, mogu tu nesto drasticno promijeniti.
Mogu se samo prilagoditi.
Sada, kada govorimo o odnosu muškaraca i žena (bh. muslimana, vjernika), tu se prepliće više momenata: pomiješana tradicionalna ženska pokornost i muška (mužjačka) dominacija, sa savremenijim, liberalnijim (normalnim) trendovima muško-ženskih odnosa.
Sve se promijeni kad žena materijalno privrijedjuje, osamostaljuje se i stiče samopouzdanje, nema ucjenjivanja s muške strane. Možda baš zato mnoge muslimanke u svijetu nemaju ni osnovno obrazovanje, a kamoli da imaju neku profesiju da su zaposlene, ne daj bože, čisti satanizam
Koliko je kod nas dobra muslimanka ako se ne pokriva, ako zaradjuje i očekuje ravnomjernu podjelu imovine? Mislim, meni lično nije briga i to me ne dotiče, ali živim u ovom našem okruženju tako da nije nebitno. Hoće li u dzehenem, s rajom?
Kad spomenu komuniste, sjetih se filma "Azra" Mirze drizovića i ove, možda baš za ovu temu zanimljive scene. Žene skinule feredze prije 70 godina! A evo opet ih stavljaju..što ti je politika ..
- Connaisseur Karlin
#1008 Re: da li je žena u islamu ponižena?
riverflow , za video 
-
riverflow
#1009 Re: da li je žena u islamu ponižena?
"moćna" Azra a?Connaisseur Karlin wrote:riverflow , za video
- Irsar
#1010 Re: da li je žena u islamu ponižena?
U čemu je problem? Gore citirana bi da rasturi religiju i samu istinu pozivajući se na tobožnji "napredak" i "udaljavanje" od "zastarjelih i nazadnih" običaja, kao da istina može zastarjeti ili postati nazadna. Kao da običaji nisu bar refleksija istine, ako već ne i direktno bazirani na istinama.Gojeni H wrote:Irsar wrote:Zato što su alternative koje bi ti željela satanizam koji vodi Džehennemu, eto zašto.riverflow wrote:Zašto je problem ljudima promijeniti zastarjele, nazadne običaje?![]()
Evo šta još kaže:
OK, ako tako želi onda neka se "pripremi" za Džehennem, jer to je ono što priziva ovakvim stavovima.riverflow wrote:Ali šta sa ostalim, aktuelnijim pitanjima: pitanje naslijedja, slijepa poslušnost, pokrivanje..
U većini naših porodica u prošlosti je vladao takav neravnopravan odnos izmedju muža i žene. Trebalo bi da danas imamo potpuno drukčiji pogled na to, napredniji, humaniji,
Ona bi da mijenja pravila nasljedstva data u samom Kur'anu, da razara univerzalnu hijerarhiju između muškog i ženskog (tobožnja "slijepa poslušnost"), da se "pokriva" samo koliko joj je volja i td. Ukratko, da uništi Islam (kao istinu od Boga) i zamijeni je modernim trendovima. Kao što rekoh, "alternative" koje vode u Džehennem.
- Connaisseur Karlin
#1011 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Meni je jedna nena , rehmatli, pricala o svojoj mladosti kad su pocele skidati feredze, porijeklom iz Travnika, a jako je interesatno slusati price zena , kao su dozivjele doticni tranzicijski periodriverflow wrote:"moćna" Azra a?Connaisseur Karlin wrote:riverflow , za video
-
riverflow
#1012 Re: da li je žena u islamu ponižena?
evo preuzimam odgovornost i pripremam seIrsar wrote: U čemu je problem? Gore citirana bi da rasturi religiju i samu istinu pozivajući se na tobožnji "napredak" i "udaljavanje" od "zastarjelih i nazadnih" običaja, kao da istina može zastarjeti ili postati nazadna. Kao da običaji nisu bar refleksija istine, ako već ne i direktno bazirani na istinama.
OK, ako tako želi onda neka se "pripremi" za Džehennem, jer to je ono što priziva ovakvim stavovima.
Ona bi da mijenja pravila nasljedstva data u samom Kur'anu, da razara univerzalnu hijerarhiju između muškog i ženskog (tobožnja "slijepa poslušnost"), da se "pokriva" samo koliko joj je volja i td. Ukratko, da uništi Islam (kao istinu od Boga) i zamijeni je modernim trendovima. Kao što rekoh, "alternative" koje vode u Džehennem.
- MarlboroGold
#1013 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa evo uzeću brak kao primjer - ima pravo na razvod ako je suprug ne može seksualno zadovoljiti. Međutim, to opet ne može tek tako i bez neke jake osnove, dok muškarac može kad hoće.sekerbay wrote:Onaj koji je došao sa poslanikom. Dakle, ono što je objavljeno u kur'anu, potvrđeno vjerodostojnim predajama.MarlboroGold wrote:Koji islam?
Kur'an zahtijeva i da se žene obrazuju. Ima nekih stvari koje se koliko toliko podudaraju sa današnjim zakonima i propisima i sve je to lijepo dok ne uđeš dalje pa vidiš stvari koje apsolutno ne bi trebale biti prihvatljive, poput:
1. Žena samo može stupiti u polni odnos sa mužem, dok on može i sa drugim ženama i robinjama koje nisu muslimanke. Priča se o nekoj poligamiji koja je zapravo monogamija.
2. Muškarac je gazda doma, a žena mora da ga sluša. Ne i obratno. Je li samo moraju sjediti kod kuće sa djecom i služiti za reprodukciju? Ako žena i ima neku svoju zaradu, može na sebe potrošiti što je ok.
3. Nakon razvoda, muškarac se može odmah oženiti, dok žena mora sačekati 3 mjeseca ako se ne varam?
4. Brak nakon prve menstruacije... ovo neću ni komentarisati.
5. Različito tumačenje upotrebe sile nad ženom u braku, a koja je dozvoljena. Sila je svakako za mene neprihvatljiva u bilo kojem obliku.
6. Obrezivanje žena u nekim krajevima samo da ne bi mogle uživati u seksu - ne piše u Kur'anu
7. Za optužbu prevare moraju postojati četiri muška svjedoka. Zašto ne i ženska? Zašto uopšte moraju biti četiri? Za silovanje je identično ako nema veoma jake dokaze. Ako ne dokaže, onda počini vjerski zločin snošaja van braka i bude kažnjena...
8. Različito tumačenje vezano za oblačenje. Kur'an je propisao hidžab, a sve više nikaba viđam na ulicama.
Ima toga još dosta.
Islam prvo mora da bude načisto sa samim sobom. Treba izvršiti veliku reviziju većine hadisa i sve uskladiti da to bude jedna cjelina. Tek onda ti i ja mogu dati konkretniji odgovor zašto smatram da je žena obespravljena. Do tad morate pomesti svoju avliju... dogovorite se je li hidžab ili nikab, da li je dozvoljeno obrezivanje žena jer se ne spominje u Kur'anu, da li ženu treba malo pretući ili je dozvoljeno i jako itd.
Koja god opravdanja da postoje sa vjerske strane za gore nabrojano, ona su neprihvatljiva u današnjem vremenu za poziciju žena u društvu.
Last edited by MarlboroGold on 26/02/2018 21:52, edited 1 time in total.
- Irsar
#1014 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Šta je politika, to što su žene ponovo stavile feredže, ili što su ih uopšte prvo svojevremeno skinule? Ili oboje?riverflow wrote:Žene skinule feredze prije 70 godina! A evo opet ih stavljaju..što ti je politika ..
Izgleda da za tebe neki oblik religioznosti, makar i nepotrebno restriktivan, je samo politika. Kao da žene koje stavljaju marame ili šta već ne mogu same da to učine, i kao da to njihovo činjenje nije bliže istini nego tvoje (ili bilo čije drugo) odbijanje da se "pokori" nekim vjerskim propisima.
Čisto da napomenem, kada sam rekao "nepotrebno restriktivan" oblik religioznosti to sam mislio upravo na totalno pokrivanje žena; to je bar moj lični stav, da je takvo pokrivanje suvišno.
Last edited by Irsar on 26/02/2018 21:52, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#1015 Re: da li je žena u islamu ponižena?
zasto bi mijenjala pravila, kad moze biti muslimanka bez potrebe da slijedi pravila , a koja su protiv njeIrsar wrote:OK, ako tako želi onda neka se "pripremi" za Džehennem, jer to je ono što priziva ovakvim stavovima.riverflow wrote:Ali šta sa ostalim, aktuelnijim pitanjima: pitanje naslijedja, slijepa poslušnost, pokrivanje..
U većini naših porodica u prošlosti je vladao takav neravnopravan odnos izmedju muža i žene. Trebalo bi da danas imamo potpuno drukčiji pogled na to, napredniji, humaniji,
daj mi muslimnake vjernice kao primjer iz BiH, a koje slijjede doticna pravila
- Irsar
#1016 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Koja ne postoji. Danas, to jeste. Šta je bilo prije 100, 200 ili više godina je druga priča.riverflow wrote:Za nas je bitna bh. tradicija
Ili hoćeš da kažeš da je blijeda kopija Zapadnjačkih "tradicija" ujedno i BH tradicija?
U kontekstu teme, a vezano uz sam podforum (dakle religija), "BH tradicija" je više protuislamska nego što je islamska. Doduše, ovdje ću si dopustiti mogućnost greške, ali nisam slijep pa da ne vidim realnost oko sebe.
Last edited by Irsar on 26/02/2018 21:57, edited 2 times in total.
-
riverflow
#1017 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Moja je isto bila pokrivena pa se otkrila, pod stare dane je opet noslila samo maramu... a eto sigurna sam sto posto da nije u dzehenemuConnaisseur Karlin wrote:Meni je jedna nena , rehmatli, pricala o svojoj mladosti kad su pocele skidati feredze, porijeklom iz Travnika, a jako je interesatno slusati price zena , kao su dozivjele doticni tranzicijski periodriverflow wrote:"moćna" Azra a?Connaisseur Karlin wrote:riverflow , za videoipak treba znati, da su bile pokrivene, jer su morale , pritisak drustva.
Last edited by riverflow on 26/02/2018 22:14, edited 1 time in total.
-
riverflow
#1018 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Vidi ovako, hajde da ja i ti ne raspravljamo o ovome. Imamo potpuno različite stavove i bolje da bespotrebno ne rasipamo energiju. Nista nećemo postići ni ja, ni ti.Irsar wrote:Šta je politika, to što su žene ponovo stavile feredže, ili što su ih uopšte prvo svojevremeno skinule? Ili oboje?riverflow wrote:Žene skinule feredze prije 70 godina! A evo opet ih stavljaju..što ti je politika ..![]()
Izgleda da za tebe neki oblik religioznosti, makar i nepotrebno restriktivan, je samo politika. Kao da žene koje stavljaju marame ili šta već ne mogu same da to učine, i kao da to njihovo činjenje nije bliže istini nego tvoje (ili bilo čije drugo) odbijanje da se "pokori" nekim vjerskim propisima.
Čisto da napomenem, kada sam rekao "nepotrebno restriktivan" oblik religioznosti to sam mislio upravo na totalno pokrivanje žena; to je bar moj lični stav, da je takvo pokrivanje suvišno.
- Connaisseur Karlin
#1019 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Irsar wrote:Koja ne postoji. Danas, to jeste. Šta je bilo prije 100, 200 ili više godina je druga priča.riverflow wrote:Za nas je bitna bh. tradicija
Ili hoćeš da kažeš da je blijeda kopija Zapadnjačkih "tradicija" ujedno i BH tradicija?![]()
U kontekstu teme, a vezano uz sam podforum (dakle religija), "BH tradicija" je više protuislamska nego što je islamska. Doduše, ovdje ću si dopustiti mogućnost greške, ali nisam slijep pa da ne vidim realnost oko sebe.
ko tebe pita, ako je zenama muslimankama danas dobro, a molse se Alahu, to je njihov izbor
problem je , nisu sve muslimanke danas u tako dobrom polozaju , a ti takva polozaj zena podrzavas
- Irsar
#1020 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa ni ne raspravljamo.riverflow wrote:Vidi ovako, hajde da ja i ti ne raspravljamo o ovome. Imamo potpuno različite stavove i bolje da bespotrebno ne rasipamo energiju. Nista nećemo postići ni ja, ni ti.
Nemoj me pogrešno shvatiti, ja ne tvrdim da ćeš ti u Džehennem (daleko bilo da tako nešto i za koga ustvrdim), niti imam išta lično protiv tebe; pa mi se niti ne poznajemo.
Ja samo zastupam, ili nastojim da zastupam, istinu. Za koju smatram da je najbolje prezentovana u Islamu. Stoga su i takvi moji stavovi. Ti ih možeš ignorisati, ali onda izlaziš van granica Islama i ja na to samo ukazujem. Za tvoje dobro bi bilo da ih ne ignorišeš, bar ne potpuno. A pod "dobrom" mislim na spasenje duše, a ne na kojekakve materijalne koristi koje niko od nas neće ponijeti na Ahiret sa sobom.
- Connaisseur Karlin
#1021 Re: da li je žena u islamu ponižena?
ma kakav dzehenem, a istog ni nema , osimm u mitovima legendama i religijamariverflow wrote:Moja je isto bila pokrivena pa se otkrila, pod stare dane je opet noslila samo maramu... a eto sigurna sam sto posto da nije da je u dzehenemuConnaisseur Karlin wrote:Meni je jedna nena , rehmatli, pricala o svojoj mladosti kad su pocele skidati feredze, porijeklom iz Travnika, a jako je interesatno slusati price zena , kao su dozivjele doticni tranzicijski periodriverflow wrote:
"moćna" Azra a?ipak treba znati, da su bile pokrivene, jer su morale , pritisak drustva.
inace, mogla bih esej napisati o zenama iz raznih drzava, sirom svijeta, sa kojim sam prozgovarala o njihovom statusu u drustvima u kojim su odrastale
Irsara, ignoririaj, tip se ponavlja k'o pokvarena ploca, tocnije, takvi likovi se uvijek vrte sa istom pricom ucenjaka
-
riverflow
#1022 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Sigurna sam da su ti namjere iskrene, stvarno. Ipak, izgleda da se moja i tvoja istina ne susreću, tako da se možda svi zajedno sa svojim Istinama sretnemo negdje, kako kaže Rumi, na mjestu iznad dobra i zla.Irsar wrote:Pa ni ne raspravljamo.riverflow wrote:Vidi ovako, hajde da ja i ti ne raspravljamo o ovome. Imamo potpuno različite stavove i bolje da bespotrebno ne rasipamo energiju. Nista nećemo postići ni ja, ni ti.
Nemoj me pogrešno shvatiti, ja ne tvrdim da ćeš ti u Džehennem (daleko bilo da tako nešto i za koga ustvrdim), niti imam išta lično protiv tebe; pa mi se niti ne poznajemo.
Ja samo zastupam, ili nastojim da zastupam, istinu. Za koju smatram da je najbolje prezentovana u Islamu. Stoga su i takvi moji stavovi. Ti ih možeš ignorisati, ali onda izlaziš van granica Islama i ja na to samo ukazujem. Za tvoje dobro bi bilo da ih ne ignorišeš, bar ne potpuno. A pod "dobrom" mislim na spasenje duše, a ne na kojekakve materijalne koristi koje niko od nas neće ponijeti na Ahiret sa sobom.
- Zejnep
#1023 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Nisam ja mislila na skidanje marame negi na skidanje odjeće, kompletne, Karlin. Nije li to veće poniženje za ženu nego sve marame ovog svijeta?
- Connaisseur Karlin
#1024 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Jedan dio Islama, u pojedinim drustvima ce ostati nepromijenjen , kao sto je primjer i sa drugim religijama, ali ce se nastaviti sa promjenama prakticiranja Islama sirom svijeta. Islam je vec promenjen jer vecina zastarjelih pravila se vise ne prakticiraju. Zene su ponizene u svetimm zapisima , ali je kriticna primjena u praksi u pojedinim drzavama, zato je vazno poboljsati status zena. Takve drzave ce se promjenii iskljucivo pod utjecjaem novaca i vanjske politike.MarlboroGold wrote: Pa evo uzeću brak kao primjer - ima pravo na razvod ako je suprug ne može seksualno zadovoljiti. Međutim, to opet ne može tek tako i bez neke jake osnove, dok muškarac može kad hoće.
Kur'an zahtijeva i da se žene obrazuju. Ima nekih stvari koje se koliko toliko podudaraju sa današnjim zakonima i propisima i sve je to lijepo dok ne uđeš dalje pa vidiš stvari koje apsolutno ne bi trebale biti prihvatljive, poput:
1. Žena samo može stupiti u polni odnos sa mužem, dok on može i sa drugim ženama i robinjama koje nisu muslimanke. Priča se o nekoj poligamiji koja je zapravo monogamija.
2. Muškarac je gazda doma, a žena mora da ga sluša. Ne i obratno. Je li samo moraju sjediti kod kuće sa djecom i služiti za reprodukciju? Ako žena i ima neku svoju zaradu, može na sebe potrošiti što je ok.
3. Nakon razvoda, muškarac se može odmah oženiti, dok žena mora sačekati 3 mjeseca ako se ne varam?
4. Brak nakon prve menstruacije... ovo neću ni komentarisati.
5. Različito tumačenje upotrebe sile nad ženom u braku, a koja je dozvoljena. Sila je svakako za mene neprihvatljiva u bilo kojem obliku.
6. Obrezivanje žena u nekim krajevima samo da ne bi mogle uživati u seksu - ne piše u Kur'anu
7. Za optužbu prevare moraju postojati četiri muška svjedoka. Zašto ne i ženska? Zašto uopšte moraju biti četiri? Za silovanje je identično ako nema veoma jake dokaze. Ako ne dokaže, onda počini vjerski zločin snošaja van braka i bude kažnjena...![]()
8. Različito tumačenje vezano za oblačenje. Kur'an je propisao hidžab, a sve više nikaba viđam na ulicama.
Ima toga još dosta.
Islam prvo mora da bude načisto sa samim sobom. Treba izvršiti veliku reviziju većine hadisa i sve uskladiti da to bude jedna cjelina. Tek onda ti i ja mogu dati konkretniji odgovor zašto smatram da je žena obespravljena. Do tad morate pomesti svoju avliju... dogovorite se je li hidžab ili nikab, da li je dozvoljeno obrezivanje žena jer se ne spominje u Kur'anu, da li ženu treba malo pretući ili je dozvoljeno i jako itd.
Koja god opravdanja da postoje sa vjerske strane za gore nabrojano, ona su neprihvatljiva u današnjem vremenu za poziciju žena u društvu.
- Connaisseur Karlin
#1025 Re: da li je žena u islamu ponižena?
SVE je ponizenje, za mene ne psotiji vece ili manje ponizenje, svako ponizenje je ponizenjeZejnep wrote:Nisam ja mislila na skidanje marame negi na skidanje odjeće, kompletne, Karlin. Nije li to veće poniženje za ženu nego sve marame ovog svijeta?
golotinja je pristuna kod oba spola, ali je golotinja zena intenzivnija jer je zena postalla obicni seskulani objekat i igracka
golotinja u umjetnosti mi ne smeta, jer umjetnost slavi ljepotu ljudskog tijela