Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Lincoln-Burrows

#1001 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Lincoln-Burrows »

Belgijski model je dobar samo zahtjeva promjenu Ustava a to znači ukidanje Daytona.
512MB

#1002 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by 512MB »

horkesh wrote:
512MB wrote:
horkesh wrote: Naravno, ostaje problem oko toga što se Edim Fejzić i dalje može deklarirati kao Hrvat. Može se i to riješiti, postoji belgijski model, ali to niko ne spominje, ne znam zašto.
Sta to rjesava belgijski model (gdje se usput mores izjasniti i kao Dzedaj a kamoli hrvat)?
Možeš ti biti džedaj, ali ne možeš govoriti džedajskim jezikom, a kod njih su jezici i jezička područja ono što su kod nas narodi i entiteti/kantoni.
Naravno da mozes govorit dzedajskim jezikom. Dakle sta vam pomaze belgijski model?
Kejn

#1003 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Kejn »

Postoji i belegijski model
horkesh

#1004 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

512MB wrote:
horkesh wrote:
512MB wrote: Sta to rjesava belgijski model (gdje se usput mores izjasniti i kao Dzedaj a kamoli hrvat)?
Možeš ti biti džedaj, ali ne možeš govoriti džedajskim jezikom, a kod njih su jezici i jezička područja ono što su kod nas narodi i entiteti/kantoni.
Naravno da mozes govorit dzedajskim jezikom. Dakle sta vam pomaze belgijski model?
Kome "vama"? :lol:

Izvoli ga govori i deklariraj se prije izbora da govoriš džedajski pa će ti se samo kazati. Pa izabranog gradonačelnika su smijenili jer je u predizbornoj kampanji koristio francuski jezik, umjesto holandskog, što mu je bila zakonska obaveza. U Ustav Belgije su unesene tri zajednice i četiri jezička regiona. U školama moraš koristiti jezik regiona.

Drugo, njihov sistem izbora delegata u Senat, pandan našim Domovima naroda, je komplikovan, ali zanimljiv. Kombinacija neposrednog i posrednog glasanja. Nije samo to, oni imaju i različite ovlasti između domova parlamenta, kao i kulturu kompromisa kakvu mi samo možemo sanjati.

Belgija je, inače, podijeljena onako kako bi HDZ volio da je BiH podijeljena - nema skoro nikakvih kontakata između Valonaca i Flandrijaca, svako ima svoj TV kanal, svoj parlamentić... Imaju čak i dvije škole pod jednim krovom.

Skoro pa jedini razlog zašto se ta zemlja konačno ne raspadne je Brisel. Preuzeti neke korisne stvari koje se mogu preuzeti, ali izbjegavati njihove greške.

Haris Pleho, Rasim Smajić i Nermin Bjelak su se na izborima 2012. izjasnili da su Ostali, a 2014. da su Srbi. :skoljka: Je li to nekom normalno,da ne kažem moralno? To je bruka i sramota.
Mirza007

#1005 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

Lincoln-Burrows wrote:Belgijski model je dobar samo zahtjeva promjenu Ustava a to znači ukidanje Daytona.
Zna se dobro kakva je procedura da se promijeni ustav. Jedino je za to potreban siroki politicki konsenzus koji, kako vidimo, trenutno nije dovoljan ni za promjenu zakona a kamo li ustava.
Nego, detaljno smo mi tabirili belgijski model prije nekoliko dana.
Pa je diskusija stala kada smo se uvjerili da:
- Belgija ima kao i BiH dvodomni parlament ali za razliku od BiH ti domovi nemaju iste ingerencije nego belgijski ekvivalent doma naroda ima manja ovlastenja od domova naroda u BiH.
- Belgijski ekvivalent doma naroda nema isti broj poslanika iz svih etnickih zajednica
- Stranka sa 8-10% glasackog tijela ne moze staviti veto na svaki predlozeni zakon.
Nakon toga "svi junaci nikom ponikose i u crnu zemlju propadose" pa presta diskusija na tu temu.
horkesh

#1006 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Mirza007 wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Belgijski model je dobar samo zahtjeva promjenu Ustava a to znači ukidanje Daytona.
Zna se dobro kakva je procedura da se promijeni ustav. Jedino je za to potreban siroki politicki konsenzus koji, kako vidimo, trenutno nije dovoljan ni za promjenu zakona a kamo li ustava.
- Belgija ima kao i BiH dvodomni parlament ali za razliku od BiH ti domovi nemaju iste ingerencije nego belgijski ekvivalent doma naroda ima manja ovlastenja od domova naroda u BiH.
- Belgijski ekvivalent doma naroda nema isti broj poslanika iz svih etnickih zajednica
- Stranka sa 8-10% glasackog tijela ne moze staviti veto na svaki predlozeni zakon.
Nakon toga "svi junaci nikom ponikose i u crnu zemlju propadose" pa presta diskusija na tu temu.
Pa upravo Lincoln je, ako se dobro sjećam, podržao da se taj sistem prepiše u BiH od slova do slova, uključujući i razlike koje si pobrojao.
512MB

#1007 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by 512MB »

horkesh wrote: Kome "vama"? :lol:

Izvoli ga govori i deklariraj se prije izbora da govoriš džedajski pa će ti se samo kazati. Pa izabranog gradonačelnika su smijenili jer je u predizbornoj kampanji koristio francuski jezik, umjesto holandskog, što mu je bila zakonska obaveza. U Ustav Belgije su unesene tri zajednice i četiri jezička regiona. U školama moraš koristiti jezik regiona.

Drugo, njihov sistem izbora delegata u Senat, pandan našim Domovima naroda, je komplikovan, ali zanimljiv. Kombinacija neposrednog i posrednog glasanja. Nije samo to, oni imaju i različite ovlasti između domova parlamenta, kao i kulturu kompromisa kakvu mi samo možemo sanjati.

Belgija je, inače, podijeljena onako kako bi HDZ volio da je BiH podijeljena - nema skoro nikakvih kontakata između Valonaca i Flandrijaca, svako ima svoj TV kanal, svoj parlamentić... Imaju čak i dvije škole pod jednim krovom.

Skoro pa jedini razlog zašto se ta zemlja konačno ne raspadne je Brisel. Preuzeti neke korisne stvari koje se mogu preuzeti, ali izbjegavati njihove greške.

Haris Pleho, Rasim Smajić i Nermin Bjelak su se na izborima 2012. izjasnili da su Ostali, a 2014. da su Srbi. :skoljka: Je li to nekom normalno,da ne kažem moralno? To je bruka i sramota.
Prouci ti to malo bolje...

Od citavog belgijskog modela HDZ lajka samo onaj dio gdje je u jednom regionu u javnim institucijama sluzbeni jezik holandski a u drugom francuski. Ostalih 99.9% ustava ne bi preuzeli ni u snu. Kao naprimjer da se danas mozes deklarisat kao hrvat a kod drugog popisa marsovac, to je LEGITIMNO i dozvoljeno svugdje u svijetu pa i u Belgiji.
horkesh

#1008 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

512MB wrote: Prouci ti to malo bolje...
Proučio sam jer me je zanimalo, a mensčini da bi i ti mogao malo.
512MB wrote:Od citavog belgijskog modela HDZ lajka samo onaj dio gdje je u jednom regionu u javnim institucijama sluzbeni jezik holandski a u drugom francuski. Ostalih 99.9% ustava ne bi preuzeli ni u snu. Kao naprimjer da se danas mozes deklarisat kao hrvat a kod drugog popisa marsovac, to je LEGITIMNO i dozvoljeno svugdje u svijetu pa i u Belgiji.
A ti se u Belgiji deklariraj kao rastafarijanas i kaži da govoriš rastafarijanski pa vidi dokle ćeš dogurati u političkom sistemu :-D

To kada se Haris Pleho, Rasim Smajić i Nermin Bjelak, kao primjer, na jednim izborima deklariraju kao Ostali, a na drugima kao Srbi, a sve da bi uvalili guzove u delegatske stolice - to nije sloboda, to je zloupotreba slobode.

Mene bi lično to bilo stid uraditi, a kamoli pravdati, ali svakom svoje.

A to šta bi HDZ lajkao, a šta ne me ne zanima previše, mišljenja sam da sami trebamo uraditi sve što možemo da ovo bude istinski slobodna i ravnopravna zemlja, a ne lakrdija.
vivaldi

#1009 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

ni meni ta belgija ne izgleda ko bilo kakav pozitivan primjer.

sjecam se ovog teksta od prije par godina, ali ga odmah nadjoh zbog poredjenja

https://www.theguardian.com/world/2010/ ... ench-dutch

prva recenica u tekstu
Belgium doesn't exist, only Flanders and Wallonia as Dutch and French communites live apart
ali ovo sam upamtio
"We won't fall into madness, like Serbia and Croatia," says Jeroen Vermeiren, a Flemish bookseller just outside Brussels. "But it creates great emotions on both sides."
If push came to shove, the preferred option would be velvet divorce as in Czechoslovakia, rather than Yugoslav violence.
ne vidim ja ovdje nikakve politicke uzore
horkesh

#1010 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Iz Belgije se mogu izvući pouke, kao i iz Švicarske, a i ostalih komplikovanih zemalja. Rješenja su dostupna, ako se ima volje. Konkretno, ja sam govorio o tome da je nemoralno zloupotrebljavati sistem koji omogućava da Haris na jednim izborima bude Ostali, a na drugima Srbin.

Amerika, kao jedna od najrazvijenijih demokracija, ima komplikovan, a nekad i smiješan sistem (bacanje novčića?!), pa?

Ono čega u nas nema je kultura dijaloga i kompromisa.
vivaldi

#1011 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

horkesh wrote:Ono čega u nas nema je kultura dijaloga i kompromisa.
slazem se. a kompromisa nema zato sto ga zapravo sustinski niko i ne zeli. ni narod ni politicari.

ozbiljno se baviti analizom domace politike, a pritom nemati nekog licnog interesa je meni nepojmljivo
512MB

#1012 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by 512MB »

Za Belgijski sistem treba ponovo crtat karte, tojest deyton 2.
horkesh

#1013 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Pa nećemo čitav sistem, to nikome u BiH ne bi odgovaralo. Evo, da citiram samog sebe:
Ali ima korisnih stvari. Ako ništa, dokaz su da je nekad razvod skuplji od ostanka u braku.
Sanjarko

#1014 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

SaraFina wrote:Čoviću penzioniši se i Makarska. Svakako nemaš obraza nakon debakla svoje propale politike u BiH dati ostavku.
Penzija ti je spas obraza.
Sto Makarska. Zar mu vila nije u Hercegovini. Ona od 5 miliona km vrijednosti.
Sanjarko

#1015 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

A ovo za Belgiju. Pa samo naucis jezik i pricas tim jezikom. Ko izdaje certifikat da se i to nemoze raditi i koliko moras taj jezikom dobro govoriti, pisati itd., i da nemozes biti bilingularan ili mozes itd.
Sanjarko

#1016 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

Rodzo mi je u Belgiji a on Belgijanac ni Valonac ni Flamanac sigurno nije.
Sanjarko

#1017 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

Znaci ko idaje certifikat da si ciste rase. Vodza=Vozd=Firer=Papa=Covic=Kradeze=....[nastavi niz]
horkesh

#1018 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Vizionar 1985 wrote:A ovo za Belgiju. Pa samo naucis jezik i pricas tim jezikom. Ko izdaje certifikat da se i to nemoze raditi i koliko moras taj jezikom dobro govoriti, pisati itd., i da nemozes biti bilingularan ili mozes itd.
*ne može

*taj jezikom

Ustvari, nemoj me nervirati, nego nauči generalno sopstveni jezik prije nego kreneš govoriti koliko je lako naučiti francuski ili holandski.

Čuj, "samo" naučiš jezik :-)

Sistem je takav da postoje jezičke regije i bruka zakona vezana za jezike. Citirao bih ti primjer, ali,zašto bih, svi pročitaju prvu rečenicu i nastave po svom. Ako ti rođak ima belgijsko državljanstvo, a ne živi u Briselu, on maternji jezik može govoriti samo kući, sve drugo mora poštovati zakone regije.
Mirza007

#1019 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

horkesh wrote:
Mirza007 wrote:
Pa upravo Lincoln je, ako se dobro sjećam, podržao da se taj sistem prepiše u BiH od slova do slova, uključujući i razlike koje si pobrojao.
Ne bas. U pocetku je bio za to ali je skontao valjda da se zaletio pa se usutio kada smo, mic po mic, ustanovili ove razlike.
Sanjarko

#1020 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

horkesh wrote:
Vizionar 1985 wrote:A ovo za Belgiju. Pa samo naucis jezik i pricas tim jezikom. Ko izdaje certifikat da se i to nemoze raditi i koliko moras taj jezikom dobro govoriti, pisati itd., i da nemozes biti bilingularan ili mozes itd.
*ne može

*taj jezikom

Ustvari, nemoj me nervirati, nego nauči generalno sopstveni jezik prije nego kreneš govoriti koliko je lako naučiti francuski ili holandski.

Sistem je takav da postoje jezičke regije i bruka zakona vezana za jezike. Citirao bih ti primjer, ali,zašto bih, svi pročitaju prvu rečenicu i nastave po svom. Ako ti rođak ima belgijsko državljanstvo, a ne živi u Briselu, on maternji jezik može govoriti samo kući, sve drugo mora poštovati zakone regije.
Pa moj rodzo naucio jezik. Nije iz Belgije nego iz Bosne i godinama sada zivi u Belgiji. A ja svoj znam i znam da je plastican da se moze pisati kako ko hoce samo dok osnovno zna. Gdje ide tacka i slicno. Pitaj Ridzanovica ako "ne vjerujes" ili "nevjerujes". Jos ga promjenili davno dodali neka slova a izbacili ch, sh i slicno.

EDIT: Da mi je znati ko ti moze zabraniti da ne pricas van kuce svoj jezik. Enver Hodza pokusavao i sta je postigao. A meni da pokusa to tako nametnuti imao bi ozbiljan problem. A cesto tako bune pocnu, ratovi itd.
Last edited by Sanjarko on 05/05/2018 07:48, edited 2 times in total.
Sanjarko

#1021 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

I ko daje certifikat jesam li jezicno dovoljno cist. Ko i na jezicku cistocu certifikat izdaje. Jer ga moj rodzo dobi. Istina zenidbom ali ga dobi.
Sanjarko

#1022 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

A ad hominem argumente nije uredu koristiti i nekoga napasti ad hominemom radi toga sto mozda ima disleksiju.
Sanjarko

#1023 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

Ovdje Vizionar "na, pri" telefonu i u televiziji, tj. internetu, koji je telefon i televizija zajedno. :D
Sanjarko

#1024 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

Ko? Skola? Pa ja u skoli imao 2 iz Bosanskog jezika a 5 iz Engleskog jezika.
512MB

#1025 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by 512MB »

horkesh wrote:
*ne može

*taj jezikom

Sluzbeni jezik moras pricat samo na sudu, u skolama i u nekim javnim ustanovama. Naravno da privatno mores pricat gdje god hoces kojim god hoces jezikom. A regije imaju ingerencije u zdravstvu, kulturi itd. Sve ostale vazne stvari kao financije, vojska, vanjska politika, sudstvo, je na razini drzave. Dakle u Belgiji se mores danas deklarirat kao bosnjak a sutra kao hrvat :)

Belgijski model bi istih stopa potpiso, Covic i Dodik ni u snu. Ne postoji model na svijetu koji oni traze, postojao je u jiznoj africi...
Post Reply