GeeTnT wrote:
To je jedna strana medalje...i meni je to sasvim ok. Ehh, hajde sad se stavi u kozu jednog albanca ili "arnauta" kako su to znali reci visoki duznosnici sa KPJ knjizicom, i ispricaj nam kako to izgleda jugoslavija iz njegove perspektive...
...ili jednostavno pokusaj biti jedan od Rankovicevih meta i prozbori nam kako izgleda situacija kad si primoran da napustis imanje, kucu i svu imovinu, a za onoliko para koliko u Bugarskoj kosta 100 ovaca...
Pa ja ne pričam o komunističkoj Jugoslaviji, Rankoviću ili partiji. Kažem da je jugoslovenstvo orginalno bilo oblik nacionalizma koji se suprotstavljao partikularističkim nacionalizmima u 19. vijeku i početku 20. vijeka. Dakle, ideja je bila da se formira jedna nova jugoslovenska nacija u kojoj bi bili uključeni svi južnoslavenski narodi i da bi ta nacija bila poput talijanske ili njemačke - nacionalno unitaristička, ali uz mogućnost političke federalizacije/regionalizacije, uz svo uvažavanje kulturoloških, historijskih, religijskih i običajnih razlika, regionalizama i narodnosti, što bi vremenom dovelo do pretapanja i stvaranja jednog jakog jugoslovenskog indentiteta u kojoj ne bi bilo privilegovanih i u kojem bi se vremenom zaboravilo da li je neko srpskog, hrvatskog, bošnjačkog ili dr. porijekla.
To je bio koncept južnoslovenskih, građanskih elita u Austrougarskoj i taj koncept bi, da je upalio, riješio sve ovdašnje probleme za vijeka vjekova. Međutim, zvanični Beograd (ne srpski narod, već zvanični Beograd) je uspio za 25 godina SHS zgaditi tu ideju kod drugih južnoslovenskih naroda, tako da je SFRJ bilo mrtvo rođenče. Prevelik zalogaj.
Znači, riječ je o nacionalnoj državi Južnih Slovena. Albanci bi tu bili nacionalna manjina, uz sva prava nacionalnih manjina, no oni bi kao neslaveni živjeli u nacionalnoj državi Južnih Slovena. Hoću reći, iz današnje perspektive sve to djeluje čudno i sad će se dići i kuka i motika što sam ovo pisao, no to je bio orginalni koncept i on je, ako uzmemo sve u obzir, bio izrazito napredan i pozitivan.
E sad, drugi je par rukava što je postojala vjekovna mržnja Srba prema Bošnjacima, Katolika prema Pravoslavcima i obratno, što ni Bošnjaci nisu baš previše gotivili kršćane, što su Srbi i Hrvati ušli u frontalni sukob, što je Srbija ekonomski izrabljivala ostale narode, što Makedonci nisu bili priznati kao zaseban narod, što se ništa nije radilo da se Slovenci približe nama ostalima itd. itd., no da su stvari u startu postavljene ispravno, da nije bilo hegemonističkih tendencija, da nije bilo policijske represije, da se svaki narod priznao i da je dobio kolektivna prava, da nije postojalo duboko usađene mržnje, da se išlo ka formiranju jednog zdravog zajedništva (primjerice, prvi zajednički nastavni plan i program je napisan 5 godina pred WWII), da se klerikalizam nije tolerisao vrlo moguće da bi danas svi sebe smatrali etničkim Jugoslovenima te i te vjere, tog i tog narodnog porijekla iz te i te federalne jedinice ili regije, isto kao što se Nijemci smatraju etničkim Nijemcima, te i te vjere i tog i tog narodnog/regionalnog/kulturološkog porijekla.
Da li bi to bilo pozitivno? Ja mislim da bi to bio nevjerovatan historijski korak neviđenih razmjera. Da li me to čini Jugoslovenom? Htio ili ne, ja sam Jugosloven, isto kao što si i ti, kao što je svaki forumaš ovdje i kao što je 90% stanovništva bivše Jugoslavije. Mi smo, dakle, svi svojim porijeklom Jugosloveni, odnosno Južni Sloveni, naši jezici su južnoslovenski, naše kolektivno pamćenje je južnoslovensko i mi od toga ne možemo pobjeći. Mi nismo zapadni Sloveni, nismo Istočni Sloveni, nismo Germani, nismo Anglosaksonci, već smo jedna, za svjetske okvire, izazito mala etnolingivistička skupina koja ima zajedničku historiju, zajednički jezik/e, zajedničku kulturološku ostavštinu i zajedničku, tragičnu historiju gdje smo jedni drugima uvijek bili najveći dželati. Daj bože da dođe dan - za 100, 200, 300 godina, pa da napokon to uvidimo. A to ne kažem jer drkam na Tita i partiju.