Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post Reply
GandalfSivi

#1001 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by GandalfSivi »

Nisam pratio previse ovu temu pa ono na brzinu da vidim ko je relevantan sagovornik a ko ne. Cuj The Sun, od svih medija neko uzme Murdochovo smece kao referencu, jako neozbiljno...
salik79

#1002 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Ti fakat nemas pojma o Francuskoj

Da, za nekog ko sa 39-godina bez jake stranke iza sebe postane predsjednik jedne Francuske se moze svasta reci osim da je nesposoban
Naravno da nije nesposoban, ali ni baba Jacobova zastitnicka pleca nisu za odbaciti. ;-)
hrle1976

#1004 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by hrle1976 »

Pa sacekajmo za mjesec dana. Nemoj samo da bude Obama dva, koji jedino sto je sproveo od brdo obecanja, mada je to tamo od nekog znacaja bilo, je zdravstveno osiguranje. I onda onaj lov na Bin Ladena. Ja kazem, da nisam ubjedjen u njegovu sposobnost i da ce biti na kraju pasivan, pocesto prebacivati loptu i da ce malo samo malo od nonog sto je obeco rijesiti.
salik79

#1005 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by salik79 »

insomnia78 wrote::lol:
Smijesno, nesmijesno, ali tako je. :)
hrle1976

#1006 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by hrle1976 »

Mada Macaron se moze dovesti u relaciju sa Trumpom u smislu ustanka protiv svega poznatog. Sve one etablinarne stranke koje su uzmale pozicije na izmjenu za predsjednika su otpale, FN je svoja prica i nikada nije bila KANDIDAT ako cemo tako za poziciju. On mi nekako lici na Trumpa samo na drugom kraju a koliko, tesko mogu sad reci ali mislim da nije puno udaljen od pogleda na gospodarstvo. I sam je rekao ja sam Nacionalni kandidat koji otvore kaze da mi kao FR ne mozemo bez EU.
vazi

#1007 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by vazi »

GandalfSivi wrote:Nisam pratio previse ovu temu pa ono na brzinu da vidim ko je relevantan sagovornik a ko ne. Cuj The Sun, od svih medija neko uzme Murdochovo smece kao referencu, jako neozbiljno...
I ? Nema sagovornika na tvom nivou, nemas s kim progovoriti :sad:
insomnia78

#1008 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by insomnia78 »

hrle1976 wrote:Pa sacekajmo za mjesec dana. Nemoj samo da bude Obama dva, koji jedino sto je sproveo od brdo obecanja, mada je to tamo od nekog znacaja bilo, je zdravstveno osiguranje. I onda onaj lov na Bin Ladena. Ja kazem, da nisam ubjedjen u njegovu sposobnost i da ce biti na kraju pasivan, pocesto prebacivati loptu i da ce malo samo malo od nonog sto je obeco rijesiti.
Pa niko ni ne ocekuje od njega neke aman znacajne korake. Mislim da brojka suzdrzanih glasaca i nevazecih listica to jasno govori. Prosao je u drugi krug sticajem okolnosti, ni Mélenchon ni Fillon (ovaj bi vjerovatno i pobjedio da ga ne uhvatise sa rukama u vladinim dzepovima) nisu bili daleko a u poslije je sve bilo podredjeno zaustavljanju FN-a
insomnia78

#1009 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:
Image
vazi

#1010 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by vazi »

Mlad i ambiciozan s dobrom zaledjinom, on ce uci u istoriju i fr i eUrope.
salik79

#1011 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:
salik79 wrote:
Image
:thumbup:
Emmanuel Macron’s Rothschild years make him an easy election target
https://www.ft.com/content/9bd62502-12c ... e417ee6c76
Challenger__

#1012 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by Challenger__ »

vazi wrote:Mlad i ambiciozan s dobrom zaledjinom, on ce uci u istoriju i fr i eUrope.
Šta bi, po tebi, on mogao uraditi da bi "ušao u istoriju"?
vazi

#1013 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by vazi »

:lol:

Image
vazi

#1014 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by vazi »

Challenger__ wrote:
vazi wrote:Mlad i ambiciozan s dobrom zaledjinom, on ce uci u istoriju i fr i eUrope.
Promijenit ce politicki pejzaz i pol stranke, na kakve smo do sada navikli, postepeno ce nestati. Za pocetak, svi mijenjaju ime partije :-) to nece biti dovoljno, morat ce se promijeniti politicki pogledi i prilagoditi ovom vremenu , "ici et maintenant "; ovo je nova era.. Nestat ce klasicne desnica i ljevica.

Mislim da ce pokrenuti ekonomiju ali najveci uspjeh ce postici u vanjskoj politici kao i u evropskoj uniji.
Zivi bili pa vidjeli .

Bice tu i losih poteza al ne bih o njima
jeza u ledja

#1015 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by jeza u ledja »

Ljevica i desnica postoje od kad postoje stranke. To bi valjda vi u Fra trebali najbolje znati. :D

Rasparcavanje sa dvije na 4 stranke nije nista novo, niti je novost da u slicnim situacijama uleti neko iskosa, a kao sa centra i ugrabi vlast, kao sto najzad ne bi bilo novo i da brzo izleti iz iste.

Stranke se prilagodavaju novom vremenu oduvijek, i tako i treba. A to kako ce se ko zvati je najmanje bitno.
Challenger__

#1016 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by Challenger__ »

vazi wrote:Promijenit ce politicki pejzaz i pol stranke, na kakve smo do sada navikli, postepeno ce nestati. Za pocetak, svi mijenjaju ime partije :-) to nece biti dovoljno, morat ce se promijeniti politicki pogledi i prilagoditi ovom vremenu , "ici et maintenant "; ovo je nova era.. Nestat ce klasicne desnica i ljevica.

Mislim da ce pokrenuti ekonomiju ali najveci uspjeh ce postici u vanjskoj politici kao i u evropskoj uniji.
Zivi bili pa vidjeli.
Važi.

p.s.

Lijepo artikulisan odgovor.
GandalfSivi

#1017 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by GandalfSivi »

vazi wrote:
GandalfSivi wrote:Nisam pratio previse ovu temu pa ono na brzinu da vidim ko je relevantan sagovornik a ko ne. Cuj The Sun, od svih medija neko uzme Murdochovo smece kao referencu, jako neozbiljno...
I ? Nema sagovornika na tvom nivou, nemas s kim progovoriti :sad:
Ima na ovom forumu dosta ljudi koji znaju o cemu pricaju, ali ima ih i dosta koji postiraju smece. 10 godina kasnije sam naucio da je jednostavnije otvoreno pitati, bez da se iko ljuti...
insomnia78

#1018 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by insomnia78 »

vazi wrote:
Challenger__ wrote:
Promijenit ce politicki pejzaz i pol stranke, na kakve smo do sada navikli, postepeno ce nestati. Za pocetak, svi mijenjaju ime partije :-) to nece biti dovoljno, morat ce se promijeniti politicki pogledi i prilagoditi ovom vremenu , "ici et maintenant "; ovo je nova era.. Nestat ce klasicne desnica i ljevica.

Zivi bili pa vidjeli .

Bice tu i losih poteza al ne bih o njima
A "loi Macron"? :-D
Krokodajl

#1019 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by Krokodajl »

Što se tiče vanjske politike.

Samo nek se ne penje po balkonima u Montrealu, ostalo kako god :D
Opetja033

#1020 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by Opetja033 »

Kad smo vec kod Montreala i Quebeca, vidim one slike sto su postavljene i glasacke redove tamo pa me interesuje da li su to u pitanju Francuzi ili u Quebecu imaju pravo na dvojno drzavljanstvo?
Krokodajl

#1021 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by Krokodajl »

Opetja033 wrote:Kad smo vec kod Montreala i Quebeca, vidim one slike sto su postavljene i glasacke redove tamo pa me interesuje da li su to u pitanju Francuzi ili u Quebecu imaju pravo na dvojno drzavljanstvo?
Francuzi u većini slučajeva, Francuska je imala zakon (mislim da je to ukinuto prije nekih 10-ak godina ali nisam siguran možda je i dalje na snazi) po kojem stanovnici područja koji su nekada bili pod Francuskom upravom između ostalih i Quebec, imaju pojednostavljenu proceduru prilikom dobijanja državljanstva ali moraju imati mjesto boravišta u Francuskoj, dakle kada bi neki stanovnik Quebeca želio da postane državljanin Francuske dovoljno je bilo da se preseli u Francusku, nije morao čekati period od koliko već godina da bi stekao to pravo.

Samim rođenjem i življenjem u Quebecu Francusko državljanstvo se ne stiče, a u posljednjih par godina ako ne i duže veliki val imigranata je iz Francuske stigao u Quebec tako da u većini slučajeva ono jesu Francuzi (mada će i Kvebeci reći da su i oni Francuzi :D ).

Btw pozdrav, dugo si izbivao :-D
Rizvan

#1022 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by Rizvan »

pici wrote:Image

makaroni i njegova mama
Bila je glasina u francuskim medijima da je ona samo paravan :D

Pravi haver je ovaj... :D
Image
jeza u ledja

#1023 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by jeza u ledja »

Quebec je francuski i evropski 10 puta vise nego sto je ijedan americki ili kanadski grad engleski. Ovakav sam ja bar stekao utisak u Montrealu/Quebec Citiju. Ne samo ono kako je gradjeno, vec i ustanove, muzeji, festivali, javni prijevoz, sve mi je nekako imalo evropski smek.
I ono sto sam citao o njihovim problemima i historiji, separatistima, protestima, tenkovima, sta ono vec bi, i to mi sve zvuci nekako ko tipicno evropski problemi i zavrzlame, te neke furkice. :D

Al najvise su mi ostali u sjecanju palacinci od heljde, na bretonski (Brezheneg, ovako nesto je pisalo, pa mi zvucalo cudno) nacin. MMmmmmmmmmm :gladna: nomnomnom. :D i naravno dzez fest zbog kojeg sam i isao. :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1024 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by pici »

Rizvan wrote:
pici wrote:Image

makaroni i njegova mama
Bila je glasina u francuskim medijima da je ona samo paravan :D

Pravi haver je ovaj... :D
Image

tipicni franak, zadavac i primac...
jeza u ledja

#1025 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017

Post by jeza u ledja »

Ovaj donji mi izgleda malo, znate, kako da se izrazim...da igra za drugi tim? :o

Not that there's anything wrong with that. :oops:
Post Reply