Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bunk

#1001 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by bunk »

Alfons Kauders wrote:
So What! wrote:
drug_profi wrote:Moze li biti gotovo za 3 mjeseca?
Teško čini mi se.
Za tri mjeseca teško, jer betoniranje raspona na drugom mostu još uvijek nije završeno. Iako je uglavnom najteži dio posla već završen.

Mislim da u periodu finalizacije ove dionice, privremeni priključak prema tunelu će biti zatvoren, a vozači preusmjeravani prema staroj trasi koja ide preko prijevoja Karaula.
Znači planirali su da u januaru i februaru preusmjere saobraćaj na stari prijevoj koji se ne održava već par godina? :lol: I još bi da u isto vrijeme zatvore Ormanicu? :lol:

Dobro, reci ti nama, ima li kod nas iko da radi u cestogradnji, a da pri tom nije totalni imbecil?
Nema.
Najbolja mi je ideja o alternativnom tunelu pored ovog
Mjeđu mogućim rješenjima koja su ponuđena jeste i gradnja paralelnog tunela kojim bi se osigurao jednosmjeran i brži saobraćaj.

:lol:
Alfons Kauders

#1002 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Samo zamisli količinu gluposti i nesposobnosti potrebne da se krene u sanaciju dugu 18 mjeseci, a da se prethodno ni ne razmisli o alternativnim pravcima i ne konsultuje lokalna zajednica?

Ljudi su retardirani 1/1
bunk

#1003 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by bunk »

Alternativni pravac tu ne postoji bez da svi koji moraju raditi ne povecaju troskove i to znatno.
Ovo sto se spominju lokalni putevi je u rangu ili gore od Svitave.
Da ne spominjem da je ona alternativa na desnu stranu pored "Lovca" brdo kao uz nos..
Alfons Kauders

#1004 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

bunk wrote:Alternativni pravac tu ne postoji bez da svi koji moraju raditi ne povecaju troskove i to znatno.
Ovo sto se spominju lokalni putevi je u rangu ili gore od Svitave.
Da ne spominjem da je ona alternativa na desnu stranu pored "Lovca" brdo kao uz nos..
I hajde to nekako objasni "stručnjacima" koji su sve osmislili, bez da su uopšte izašli na teren i pitali stanovništvo o tim planovima? :D

I sad bi takvi diletanti da rekonstruišu tunel? Ja im ne bi dao da mi pogledaju krov na garaži...
Haris.ba

#1005 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Kako se ovo radi u normalnim drzavama?

Vjerovatno alternativni pravci nisu kozje staze.
So What!

#1006 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Haris.ba wrote:Kako se ovo radi u normalnim drzavama?

Vjerovatno alternativni pravci nisu kozje staze.
Evo recimo u Španiji u regiji La Rioja, blizu grada Soto se gradi brana, pa je i put zakrčen, a pustili su recimo ovakvu obilaznicu.

Image

Ovaj slučaj oko Zenice će nas naučiti da vrijednujemo tunele i mostove i da znamo koliko ovisimo o takvim građevinama, te koliko nas posjedovanje istih obogaćuje i unapređuje.

Dio između Žepča i Zenice ima toliko komplikovan reljef da su alternative skoro nepostojeće, čak je i ova čudesna, jer evo za sada funkcioniše.

Ceste FBiH su pogriješile što su ovo uradile onako po vlastitom nahođenju bez dogovora sa lokalnom zajednicom, a na drugoj strani užasno su asfaltirali dio između Vranduka i Tetova, umjesto da su makar u znak iskupljenja ljudima uradili put sa dvije trake i signalizacijom, oni na poprilično širokom putu, kanuše malo asfalta pa to izgleda kao kad neki lokalni baja sakuplja poene pred izbore.
drug_profi

#1007 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Meni bode oci da je probijanje tunela Žaba od skoro kilometar duzine sa izgradnjom ceste prije i poslije njega predviđeno 20 mjeseci, a za sanaciju postojećeg tunela Vranduk slične dužine i postojeće ceste kroz njega traze 18 mjeseci?
escobar__

#1008 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Alfons Kauders wrote:Ljudi su retardirani 1/1
100%
escobar__

#1009 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Jučer na relaciji Sarajevo - Tuzla (cca. 120 kilometara) 2 h i 50 minuta cestom M-18. Ne znam da li se smijat, nervirat ili plakat od tuge.
seln

#1010 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by seln »

escobar__ wrote:Jučer na relaciji Sarajevo - Tuzla (cca. 120 kilometara) 2 h i 50 minuta cestom M-18. Ne znam da li se smijat, nervirat ili plakat od tuge.
A, jebi ga... teren, naseljena mjesta, nesposobna vlast...
Alfons Kauders

#1011 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Jučer na relaciji Sarajevo - Tuzla (cca. 120 kilometara) 2 h i 50 minuta cestom M-18. Ne znam da li se smijat, nervirat ili plakat od tuge.
Mozda sam te preteko? Ja sam jurio prosjecnom brzinom od preko 50km/h, pa stigao za 2:35 :lol:
escobar__

#1012 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Alfons Kauders wrote:
Mozda sam te preteko? Ja sam jurio prosjecnom brzinom od preko 50km/h, pa stigao za 2:35 :lol:
:lol: :lol: :(
The BEN10

#1013 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:
:D :lol: :sad:
U vražiju mater, haman 25 godina nakon rata da se jedva išta uradilo na toj pišljivoj dionici. Toliko para je potrošila administracija, a tu bi 100-tinjak miliona KM pozlatilo situaciju.
Alfons Kauders

#1014 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:
:D :lol: :sad:
U vražiju mater, haman 25 godina nakon rata da se jedva išta uradilo na toj pišljivoj dionici. Toliko para je potrošila administracija, a tu bi 100-tinjak miliona KM pozlatilo situaciju.
Care moj, meni je manje vremena trebalo za tu dionicu prije 15-20 godina. Dzaba par novih vijadukta i tunela kad su ogranicenja ista ili niza, a napuhali su kazne. Ljudi zadnje dvije godine voze sporije no ikad.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1015 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

besciljno vozanje ;-)
So What!

#1016 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

seln wrote:
A, jebi ga... teren, naseljena mjesta, nesposobna vlast...
Odlično navedena sva tri faktora koja su ovu dionicu učinili kakvom jeste.
escobar__

#1017 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Teren u Švici ili Austriji je gori pa ljudi ne voze kozjim stazama tako da taj dio komotno možemo otpisat. Naseljena mjesta manje-više, svuda ih je i u normalnoj zemlji cestovna infrastruktura prati njihov rast.

Dakle isključivo nesposobna vlast je glavni i odgovorni krivac zašto mi u 21. vijeku 100 kilometara prelazimo za 2 i više sati. Jadno.
adv.K

#1018 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by adv.K »

Kod nas su pored indolentnih vlasti i losih graditelja najgora naseljena mjesta. Nigdje u normalnoj zemlji kuce / dvorista nemaju direktan izlaz na magistralu, a ovdje se kuce maksuz naprave pored magistrale i onda ubiju brzinu i protok.

U Njemackoj se zna gdje su kuce, gdje je suma, gdje je polje. Kuce na jednom mjestu, ulica izmedju pa se onda ta ulica i sve kuce spajaju na jednom mjestu sa cestom koja ide kroz polja i sume. Ljepota za vidjet i za vozit.

Kod nas su magistralni putevi nepovratno zagadjeni individualnom i neplanskom gradnjom. Izuzetak je jedan dio magistrale prema Bihacu i mozda jos na par mjesta prema Mostaru i Trebinju.
Heller

#1019 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Heller »

adv.K wrote:Kod nas su pored indolentnih vlasti i losih graditelja najgora naseljena mjesta. Nigdje u normalnoj zemlji kuce / dvorista nemaju direktan izlaz na magistralu, a ovdje se kuce maksuz naprave pored magistrale i onda ubiju brzinu i protok.

U Njemackoj se zna gdje su kuce, gdje je suma, gdje je polje. Kuce na jednom mjestu, ulica izmedju pa se onda ta ulica i sve kuce spajaju na jednom mjestu sa cestom koja ide kroz polja i sume. Ljepota za vidjet i za vozit.

Kod nas su magistralni putevi nepovratno zagadjeni individualnom i neplanskom gradnjom. Izuzetak je jedan dio magistrale prema Bihacu i mozda jos na par mjesta prema Mostaru i Trebinju.

Ljepote kad kreneš putem Tuzla Doboj :lol:
adv.K

#1020 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by adv.K »

Da, sve kuca, dvoriste, pjesaci, firme, standovi..pa se nekad i tepih iznese na magistralu da se opere.
escobar__

#1021 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Sve je to država, odnosno odsustvo iste, omogućila. Primitivni mentalitet u kombinaciji sa odsustvom vladavine prava daje ovakav rezultat. Po mnogim parametrima je ova zemlja na evropskom dnu ali je u cestovnoj infrastrukturi vjerovatno i lider Evrope otpozadi.
So What!

#1022 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

escobar__ wrote:Sve je to država, odnosno odsustvo iste, omogućila. Primitivni mentalitet u kombinaciji sa odsustvom vladavine prava daje ovakav rezultat. Po mnogim parametrima je ova zemlja na evropskom dnu ali je u cestovnoj infrastrukturi vjerovatno i lider Evrope otpozadi.
Mentalitet nam je jedan od gorih u Europi, a država, pa to smo mi, svi skupno. Kad se mi promjenimo bolja će nam biti i država.

Što se tiče cestovne infrastrukture, daleko smo od evropskog dna.

Švicarska je najbogatija zemlja na svijetu, može da gradi šta hoće.

Austrija je jedna od vodećih europskih ekonomija, zemlja koja je prije 100 godina bila imperija, te je cestovnu infrastrukturu počela razvijati i u to vrijeme.

Tuzla - Sarajevo može bolje uvijek, ali bilo kakvo veće ulaganje u tu cestu ti otima novac za već planirano povezivanje ova dva grada brzom cestom, koje će kad tad doći na red.
Maraschino

#1023 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Maraschino »

Heller wrote:

Iz Tuzle kada trebas negdje samo sjedi i placi. Tuzla-Doboj, Tuzla-Sarajevo, Tuzla-Orasje, Tuzla-Zvornik i nekako a jedino mozda fatat se Majevice pa za Bijeljinu.
Heller

#1024 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Heller »

Maraschino wrote:
Heller wrote:

Iz Tuzle kada trebas negdje samo sjedi i placi. Tuzla-Doboj, Tuzla-Sarajevo, Tuzla-Orasje, Tuzla-Zvornik i nekako a jedino mozda fatat se Majevice pa za Bijeljinu.
jebeš kuću ako moraš više od dva koraka napravit do magistrale s vrata
escobar__

#1025 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Maraschino wrote:
Heller wrote:

Tuzla-Doboj je zapravo jedna solidna cesta i ako se izostavi onih par sela/naselja prije Gračanice gdje je ograničenje 40 km/h prosječna brzina je poprilično veća u odnosu na sramotu zvanu M-18 (dionica Šićki Brod - Semizovac).

Naravno, i cesta Tuzla-Doboj je usljed višegodišnjeg lošeg/neodržavanja poprilično oštećena pa danas izgleda lošije nego prije 10 godina ali dobro ne može se cesta i imat i održavat. :roll:
Post Reply