Tolerancija govora mržnje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#1001 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by insomnia78 »

John Cleese wrote:
Mis mekinjas wrote:Govor je covjeku dat da sakrije svoje misli. :mrgreen:
Kako to mislis - dat? E sto ne mogu tih kreacionistickuh provokacija... :| :D [emoji38] :kiss:
Cija majka je kucka?
Jes' to meni?
:D
Mis mekinjas wrote:
John Cleese wrote:
Mis mekinjas wrote:Govor je covjeku dat da sakrije svoje misli. :mrgreen:
Kako to mislis - dat? E sto ne mogu tih kreacionistickuh provokacija... :| :D [emoji38] :kiss:
Joj tebe. :mrgreen:
Ako su ga stekli zali Boze, zali Alahu, zali Zeusu.... sto ga imaju.
Sloboda govora je bas precijenjena. Ova tema je zivi dokaz.
Svima zabraniti da ista pisu. Rad spasava. :mrgreen:
piupiu

#1002 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by piupiu »

m_l wrote:
Chmoljo wrote:
mene naprimjer, Lejlina izjava ne vrijeđa, jer je mišljenje ko guzica - svako ga ima. ne vrijeđa me ni to što neko misli da je moj avatar ružan, a ja baš mislim da je kul. trebam sad banovati onoga ko misli drugačije?

naravno, vrtimo se ukrug, jer pojedinci ne žele prihvatiti tuđe mišljenje, i ne žele prihvatiti da postoje drugačiji svjetonazori.
Pusti avatar! Da neko kaze, ovdje i sada: ''Glavni moderator klix foruma je jedna obicna vucibatina, talog ljudskosti...'' da li bi isao ban?

I, ne radi se o razlicitim svjetonazorima.
Kako možeš praviti takvo poređenje? Naravno da bi dobio ban. Izjaviti da je neko 'vucibatina i talog ljudskosti' je direktan udar na reputaciju jednog čovjeka, kleveta bez pokrića, defamacija, ozloglašavanje čovjeka sa imenom i prezimenom (ili avatarom i nickom, :D). Reći da je "nositi na glavi nikab, burku ili bilo kakvo vjersko obilježje za mene jednako kao i nositi strap on u javnosti" je nezgrapna rečenica, loša analogija za ideju da i vjera i seksualnost spadaju u ljudsku intimu, za nekoga glupo poređenje, za nekoga uvredljivo poređenje, ali je legitimno iznošenje mišljenja.

Ti sad možeš tražiti šta se krije iza tog mišljenja... a ono u bukvalnom prevodu znači da Lejla smatra da je nošenje vjerskih obilježja jednako seksualnom egzibicionizmu. Da li je u svom statusu svakog čovjeka ili ženu koji nosi vjersko obilježje opisala kao egzibicioniste? Jeste. Opisala je i ženu sa nikabom, i ortodoksnog Jevreja s kapicom i loknicama, i rusku pravoslavku s pokrivenom glavom u crkvi, i katoličku zaređenicu i sve ostale, da se razumijemo. Da li je to mišljenje radikalno? Jeste. Da li je legitimno? Jeste. Da li je uvredljivo? Mislim da poređenje bez-veze, ali ništa više od toga.

Lejla je svoj Facebook status napisala nezgrapno, onako kako se to po mrežama već radi, vjerovatno u naletu 'inspiracije'. To nije razlog za prijetnje koje je dobila. Inače, Balkan je mjesto u kojem bi svi svima konstantno nešto propisivali, pridikovali, branili i određivali. Kao kad su, štajaznam, u prethodnom sistemu komunisti govorili raji 'skini tu minđušu', fakini šišali 'hašišare', itd. Taj impuls da se drugome određuje šta njegova individualnost može ili ne može biti, šta je dozvoljeno reći ("Šuti, bolan, čuće te komšiluk!", "Ne smije se to govoriti!", itd), a šta nije ... je vrlo balkanski.

I sad odoh na njen profil da vidim šta se dešava, pa vidjeh i ovo:

"Na prvoj godini Filozofije slusala sam Historiju istocnih filozofija kod profesora Nevada Kahterana. Kahteran je i hafiz, neko ko zna Kur'an napamet. Sa predavanja se sjecam jedne izjave koja me je odusevila svojom genijalnoscu, urezala se u mene zauvijek i isla otprilike ovako: "Vjera je nesto najintimnije sto covjek posjeduje, ona ne treba da bude transparentna i da se namece drugim ljudima. Nju treba zadrzati za sebe. Zamislite kad biste hodali ulicom sa vasim intimnim donjim rubljem na glavi?"

Neka mi profesor Kahteran oprosti parafraziranje, tacne se izjave ne mogu sjetiti jer je od toga proslo deset godina. Uglavnom, poenta je jasna. Profesor je bio odmjeren i blag koristeci svoje (ipak revolucionarno) poredjenje, dok sam ja pak, u svom stilu, bubnula ljude u glavu dildom. Itekako neodmjereno, agresivno, brutalno i degutantno za one koji stvari percipiraju bukvalno i povrsno i koji nisu bili u stanju da shvate poentu iza iskarikirane bizarije dovedene do granice apsurda kako bi se stvorio satiricki otklon.

Mogu da im se izvinim zbog forme, ali ne i sadrzaja. Jeste, religija (svaka od njih) bi trebala da bude privatna stvar, jeste, sve sto sam rekla to i mislim, halalite mi samo taj komad plastike kojim sam povrijedila osjecaje javnosti. Po meni je veca sramota to sto sam podjonila tudju izjavu izmasakrirajuci je, no dobro, svakom svoje."

Eto. Mislim da je za naše društvo ovo daleko važnija priča:

http://radiokameleon.ba/2016/08/tuzla-u ... ali-stene/

Da prevedem - djeca nam odrastaju u psihopate. Zašto? Zato što žive u agresivnom društvu punom patoloških odnosa.
piupiu

#1003 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by piupiu »

MyTao wrote:
tututuuuu wrote: Crveni kriz je nahranio vise ljudi nego sto je
Šta si htio ovim reći? Zar nije Crveni križ nastao individualnom inicijativom i živi ( pomaže) od individualnih donacija i rada volentera svih vjera i ubjeđenja? :oops:
nemezis

#1004 Re: RE: Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by nemezis »

zeina wrote:
nemezis wrote:
zeina wrote: Niko nije ni rekao da je isto, ali i vrijedjanje i prijetnja bi trebali biti sankcionisani zakonom i odgovarajucom kaznom, prijetnja je vec kaznjiva, ali i vrijedjanje bi trebalo imati odgovarajucu kaznu, obicno prijetnje i dolaze nakon vrijedjanja, pa da bi zakon bio efikasan treba kazniti i onoga ko vrijedja i pokrece citav taj lanac u kojem dolazi do prijetnji a nerijetko i nasilja
Ali vrijedjanje mora biti nekome upućeno. Na svaku uopstenu izjavu se moze nacu neko ko je uvrijeden. Sta ćemo kada vjerski sluzbenik kaze "onaj ko ne vjeruje u boga ce u pakao"? Imanli pravo ateist reci da je uvrijeđen i traziti da se hodža ili pop kazni?
Moze se misljenje i stav reci i bez vrijdjanja, moze se kritikovati bez vrijedjanja...zna se sta je vrijedjanje, a ako neko ne zna reci misljenje bez vrijedjanja onda nek ga zadrzi za sebe
Hajde definisi vrijedjanje pa da znamo o cemu govorimo. Nemoj samo reci "zna se sta he vrijedjanje" nego daj neku definiciju kako bi na primjer definisala vriiedjanje u nekom zakonu. Zakon bi isao ovako na primjer: "u smislu ovoga Zakona vrijedjanjem se smatra...", evo nastavi recenicu.

Sta kazes za onu izjavu vjerskog sluzbenika, moze li to biti vrijedjanje?
Hakiz

#1005 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Hakiz »

piupiu wrote:
m_l wrote:
Chmoljo wrote:
mene naprimjer, Lejlina izjava ne vrijeđa, jer je mišljenje ko guzica - svako ga ima. ne vrijeđa me ni to što neko misli da je moj avatar ružan, a ja baš mislim da je kul. trebam sad banovati onoga ko misli drugačije?

naravno, vrtimo se ukrug, jer pojedinci ne žele prihvatiti tuđe mišljenje, i ne žele prihvatiti da postoje drugačiji svjetonazori.
Pusti avatar! Da neko kaze, ovdje i sada: ''Glavni moderator klix foruma je jedna obicna vucibatina, talog ljudskosti...'' da li bi isao ban?

Kako možeš praviti takvo poređenje? Naravno da bi dobio ban. Izjaviti da je neko 'vucibatina i talog ljudskosti' je direktan udar na reputaciju jednog čovjeka, kleveta bez pokrića, defamacija, ozloglašavanje čovjeka sa imenom i prezimenom (ili avatarom i nickom, :D). Reći da je "nositi na glavi nikab, burku ili bilo kakvo vjersko obilježje za mene jednako kao i nositi strap on u javnosti" je nezgrapna rečenica, loša analogija za ideju da i vjera i seksualnost spadaju u ljudsku intimu, za nekoga glupo poređenje, za nekoga uvredljivo poređenje, ali je legitimno iznošenje mišljenja.

Ti sad možeš tražiti šta se krije iza tog mišljenja... a ono u bukvalnom prevodu znači da Lejla smatra da je nošenje vjerskih obilježja jednako seksualnom egzibicionizmu. Da li je u svom statusu svakog čovjeka ili ženu koji nosi vjersko obilježje opisala kao egzibicioniste? Jeste. Opisala je i ženu sa nikabom, i ortodoksnog Jevreja s kapicom i loknicama, i rusku pravoslavku s pokrivenom glavom u crkvi, i katoličku zaređenicu i sve ostale, da se razumijemo. Da li je to mišljenje radikalno? Jeste. Da li je legitimno? Jeste. Da li je uvredljivo? Mislim da poređenje bez-veze, ali ništa više od toga.

Lejla je svoj Facebook status napisala nezgrapno, onako kako se to po mrežama već radi, vjerovatno u naletu 'inspiracije'. To nije razlog za prijetnje koje je dobila. Inače, Balkan je mjesto u kojem bi svi svima konstantno nešto propisivali, pridikovali, branili i određivali. Kao kad su, štajaznam, u prethodnom sistemu komunisti govorili raji 'skini tu minđušu', fakini šišali 'hašišare', itd. Taj impuls da se drugome određuje šta njegova individualnost može ili ne može biti, šta je dozvoljeno reći ("Šuti, bolan, čuće te komšiluk!", "Ne smije se to govoriti!", itd), a šta nije ... je vrlo balkanski.

"Na prvoj godini Filozofije slusala sam Historiju istocnih filozofija kod profesora Nevada Kahterana. Kahteran je i hafiz, neko ko zna Kur'an napamet. Sa predavanja se sjecam jedne izjave koja me je odusevila svojom genijalnoscu, urezala se u mene zauvijek i isla otprilike ovako: "Vjera je nesto najintimnije sto covjek posjeduje, ona ne treba da bude transparentna i da se namece drugim ljudima. Nju treba zadrzati za sebe. Zamislite kad biste hodali ulicom sa vasim intimnim donjim rubljem na glavi?"

Neka mi profesor Kahteran oprosti parafraziranje, tacne se izjave ne mogu sjetiti jer je od toga proslo deset godina. Uglavnom, poenta je jasna. Profesor je bio odmjeren i blag koristeci svoje (ipak revolucionarno) poredjenje, dok sam ja pak, u svom stilu, bubnula ljude u glavu dildom. Itekako neodmjereno, agresivno, brutalno i degutantno za one koji stvari percipiraju bukvalno i povrsno i koji nisu bili u stanju da shvate poentu iza iskarikirane bizarije dovedene do granice apsurda kako bi se stvorio satiricki otklon.

Mogu da im se izvinim zbog forme, ali ne i sadrzaja. Jeste, religija (svaka od njih) bi trebala da bude privatna stvar, jeste, sve sto sam rekla to i mislim, halalite mi samo taj komad plastike kojim sam povrijedila osjecaje javnosti. Po meni je veca sramota to sto sam podjonila tudju izjavu izmasakrirajuci je, no dobro, svakom svoje."

Da prevedem - djeca nam odrastaju u psihopate. Zašto? Zato što žive u agresivnom društvu punom patoloških odnosa.
I zar ovim nije, konačno, sve jasno?
kakavdanakneiskustvu

#1006 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by kakavdanakneiskustvu »

The BEN10 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
The BEN10 wrote:Ma srce drago, nemoj se ti plaho brinuti za vjeru i vjernike. Uostalom, stranačkim riječnikom rečeno - pokazali smo snagu. Drhti guza, sve će manje biti provokacija. Nekad se žene sa mahramom i fizički napadalo u Bosni, šipak ćete ikad više. :evil:
Btw - jel ti zaista smatraš vjernike za nekakve šmokljane koji trebaju dopustiti da im se pale sefte i čvoke!? Hahahaha! :-D
vecinom su vjernici ili se bar tako predstavljaju ti koji su prvi kada treba vrsiti nasilje nad nekim ko ih je po njihovom misljenju plaho uvrijedio
Asker je odlično odgovorio, ali da ponovim već mnogo puta napisan vlastiti stav: ne diram te, poštujem svakoga makar se razilazili u mišljenju. Bla bla bla.
Vjeruj u stonogu glistu ako želiš - tvoje pravo i izbor. Boli me ćošak.
Ali, budeš li drzak i bezobrazan i ničim izazvan dođeš da vrijeđaš nešto što je u mojim očima veliko, kao čast moje voljene majke, supruge, sestre: pa jarane, dat ću sve od sebe da prekršim zakon i naučim te onome čemu te nisu naučili roditelji. Ili da ti izbijem mangupluk iz glave.
Zvuči li ovo kao nešto OK? Djelujem li i dalje kao agresivac ili čovjek koji neće tuđe, a neda svoje? :roll:
Sad zamisljam neku Lejlu kako iz obliznje slasticarne dobaci "taj nikab ti je isto kao da si stavila dildo na celo".
E pa gospodo, tu bi sva ljudska prava prestala, sve Zenevske konvencije bi bile prekrsene, nijedan portal ili televizija me nebi interesovala. Osoba sa takvim nastupom i takvom uvredom bi zestoko nastradala.

ja ne spominjem tvoju familiju,spominjem da su vjernici ti koji sebi daju za pravo da vrse nasilje jer im je neko uvrijedio nesto za sta oni smatraju da se ne treba ni spominjati,kamoli ismijavati ,ne do bog psovati
kakavdanakneiskustvu

#1007 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Banksy wrote:
The BEN10 wrote:
Banksy wrote:
Ne možemo više zaj**** vjernike, ismijavati im žene - masa ih je koji se bune. Kmeeeeeee! :lol: :lol: :lol:
Možemo. Bez obzira na mase.
Ko želi, može. Koliko želi.
Bujrum, just go ahead. Žensko si, pa bi sve završilo na verbalnoj jezikovoj juhi.
A volio bih vidjeti hairliju koji bi ničim izazvan prišao i u lice rekao mojoj majci, sestri ili nekome bliskom ono što je ona mala isfrustrirana ženkica lanula. Ih što bi mu vrijedio stav tzv suda za ljudska prava. ;-)
Mah, tebi se sve pomiješalo...

Ja to ne želim. Ne zanima me, nije mi zanimljivo, štogod. Ali da želim, ja mogu i imam pravo da kažem svoje mišljenje o bilo čemu, pa i o religijama i o tome šta mislim o tuđem prakticiranju religije. Živim u sekularnom društvu i ta prava su mi zakonom obezbijeđena i regulirana.

S druge strane, ako neko, tvojoj porodici, učini nešto slično ovome što si opisao iznad, to prelazi granice slobodnog govora i iskazivanja sopstvenog razmišljanja i postaje provokacija i uvreda. Na tvojoj porodici je kako će na tu individualnu uvredu reagirati. Ignoriranjem ili prijavom. Upotrijebi li se fizička sila, za to se odgovara pred zakonom, vjerujem da znaš.

Lejla nije kakve pameti, ali hej, koliko ih je takvih, i koliko je onih koji se nađu uvrijeđeni sličnim glupim razmišljanjima po nekim drugim pitanjima koja njih dotiču. Njena promišljanja su plitka i infantilna, ali ona ima pravo da ih izrekne, pa i u javnom prostoru ako želi, a mi se s njom možemo ili ne moramo složiti. Kad bi svako reagirao na svaku u javnosti izrečenu glupost i na ono što ga dotiče i vrijeđa, gdje bi nam bio kraj. U tom slučaju svako od nas bi bio samozvani djelitelj pravde, uvrijeđen po sopstvenim životnim uvjerenjima i stavovima, a to bi nas, razumiješ, vratilo u pećinsko doba i prvobitnu zajednicu .

Ono što se ne smije i nije dozvoljeno je javno prijetiti fizičkom silom i pozivati na nasilje prema bilo kome, pa i prema budalastoj Lejli, i takve pozive i akcije policija i sudovi MORAJU sankcionirati i hoće, nadam se, jer ne bude li zakonskih sankcija, onda se ovom društvu šalju vrlo opasne poruke za ponašanje u budućnosti.

Živimo u sekluarnom društvu, a (nijedna) religija nije iznad zakona. Važno je to ponavljati i stalno naglašavati onima koji, u sopstvenoj religioznoj strasti, ponekad pomisle da je drugačije.[/quote]

:thumbup: :thumbup:
nemezis

#1008 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by nemezis »

Dosadno mii wrote:
cyprus wrote: Tvojom logikom ni Lejlino mišljenje nije uvreda... Iz njene perspektive, nošenje vjerskih i seksualnih obilježja spada u istu kategoriju... Dakle, i to je mišljenje... Mišljenje sa kojim se nećemo svi složiti, mišljenje zbog kojih će se neki i uvrijediti, ali ipak mišljenje...
Daj molim te, kakvo je obilježlje nositi JAVNO dildo na glavi?

Po mom mišljenju, Lejlu treba "kazniti" jednodnevnim javnim nosenjem dilda na glavi, kad joj već ne smeta.
A kakvo obiljezje nositi šator preko glave?
nemezis

#1009 Re: RE: Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by nemezis »

m_l wrote:
Chmoljo wrote:

Je li lejla rekla nesto slicno?
piupiu

#1010 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by piupiu »

Hakiz wrote:I zar ovim nije, konačno, sve jasno?
Sasvim.
Banksy

#1011 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Banksy »

piupiu wrote:
u prethodnom sistemu komunisti govorili raji 'skini tu minđušu', fakini šišali 'hašišare', itd.
Nježna sjećanja... :mrgreen:
tututuuuu

#1012 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by tututuuuu »

piupiu wrote:
MyTao wrote:
tututuuuu wrote: Crveni kriz je nahranio vise ljudi nego sto je
Šta si htio ovim reći? Zar nije Crveni križ nastao individualnom inicijativom i živi ( pomaže) od individualnih donacija i rada volentera svih vjera i ubjeđenja? :oops:
pa dobro je zapravo ali ga pomazu u najvecoj mjeri upravo krscani. Mozda je Caritas bolji primjer, koji je u komunizmu i ukinut... Ja znam par mladih fratara koji su poslani u Afriku da pomazu bolesnima od HIV-a i gladnoj djeci tamo... Drugovi ne bi otisli ni mjesec dana da to rade a ne citav zivot tome posvetili... Ali bi da ih ukinu.
kakavdanakneiskustvu

#1013 Re: Tolerancija govora mržnje

Alfons Kauders wrote:
Chmoljo wrote: čuj zakon koji sankcioniše vrijeđanje :D
Ja bi samo na forumu fasovo 374 dozivotnih robija...
:lol: :lol: :thumbup:
nemezis

#1014 Re: RE: Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by nemezis »

zeina wrote:
AleksoMKD wrote:
zeina wrote:
Pa sta, kao da je tesko svacije postovati, evo kako se svi fino postujemo na forumu a nema kakvih nas nema
Znaci kad dodje precednik Indije na diplomatsku posetu uvedemo moratorijum na konzumaciju govedine kako se ne bi uvredio?

Razumem ja sta zelis reci, ali nemoguce je to sprovesti jer je nemoguce ustanoviti sta je svetinja, sta je uvreda. Kod svakog coveka je razlicito i ljudi kakvi jesu opiceni ce se "vredjati" za svaku sitnicu.

Moja baka pravi najbolji ajvar na planeti a mozra i sire. Samo sto sam uvredio sve bake koje prave ajvar jer insinuiram da njihov nije dobar.
Karikiram ali tako bi to islo.

Oko onoga "majka je kucka" to je subjektivna stvar, mozda ga nije propustila na pesackom? Nemoguce je doneti takav zakon kao sto ti predlazes. Barem ne u iole normalnim drzavama.

I jos bitnije, cim pocne kontrola slobode govora to drustvo polako pocinje ici u 3 p.m.
Ne nego neces poskuziti govedinu predsjedniku Indije, po mogucnosti ces ga odvesti u restoran vegetarijanske hrane...sasvim dovoljno da ga ispostujes i ne uvrijedis...sve je moguce uz malo volje, problem je sto ljudi vise vole da pljuju, omalovazavaju i vrijedjaju nego da postuju, ja bih to zakonom dovela u red, ljude najvise boli kad ih udaris po dzepu
A sta ako nema vegetirajnskog restorana i on bude uvrijedjen zato sto za drugim stolom jedu govedinu? Ili bude uvrijedjen zato sto se taj dan jede sveta zivotinja? Kako ocijeniti uvredu?
supercali

#1015 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by supercali »

Ja ne vidim da je ova Lejla bilo sta lose uradila osim poredjenja sa dildom na glavi
Sloboda govora je ima pravo reci sta misli
Ne znam dalje kakve je uvrede primila i sl al to samp govori o nama kakvi smo
Na najmanju mogucnost uvrede prijeti se psuje itd
Zasto niko ne odgovori lejli na kulturan nacin ako zna al ocito da primitivac cim se pronadje u opisu ili je uvrijedjen odmah hoce da rijesi na silu jer jedino tako zna
kakavdanakneiskustvu

#1016 Re: Tolerancija govora mržnje

insomnia78 wrote:Nije, ubili su ih sljedbenici
I to bas ovakvi: "ne klanjam, i ne idem u dzamiju ali dje ces mi vrijedjati poslanika"
:thumbup:
MyTao

#1017 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by MyTao »

tututuuuu wrote:
piupiu wrote:
MyTao wrote:
pa dobro je zapravo ali ga pomazu u najvecoj mjeri upravo krscani. Mozda je Caritas bolji primjer, koji je u komunizmu i ukinut... Ja znam par mladih fratara koji su poslani u Afriku da pomazu bolesnima od HIV-a i gladnoj djeci tamo... Drugovi ne bi otisli ni mjesec dana da to rade a ne citav zivot tome posvetili... Ali bi da ih ukinu.
Da, pomagali bolesnim od HIV-a tako sto su ih ucili da je koristenje kondoma grijeh... dali uopste znas koliko su stete bas ti krscani napravili po Africi samim time sto su zabranjivali koristenje kondoma? Imas dosta materijala na netu na tu temu...

Dobri ljudi postoje, oni rade dobre stvari... nevazno kojoj religiji pripadali, nevazno dali ikako vjeruju u boga. Ti svako malo pricas o komunizmu jer mislis da je ateizam = komunizam :-)
piupiu

#1018 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by piupiu »

Banksy wrote:
piupiu wrote:
u prethodnom sistemu komunisti govorili raji 'skini tu minđušu', fakini šišali 'hašišare', itd.
Baš. :D

Nekako mi sve to tada izgleda gotovo dječije u odnosu na ovo danas, ovo s mrežama je ... ludilo, prvo svi imaju mišljenje, pa, onda pljuju, onda su nečim uvrijedjeni, pa onda oni nekoga napadaju, pa ovi kontra-napadaju, treći navijaju i potpaljuju ... nikad mira. Baš k'o one tvoje gljive. :lol:
tututuuuu

#1019 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by tututuuuu »

MyTao wrote: Da, pomagali bolesnim od HIV-a tako sto su ih ucili da je koristenje kondoma grijeh... dali uopste znas koliko su stete bas ti krscani napravili po Africi samim time sto su zabranjivali koristenje kondoma? Imas dosta materijala na netu na tu temu...

Dobri ljudi postoje, oni rade dobre stvari... nevazno kojoj religiji pripadali, nevazno dali ikako vjeruju u boga. Ti svako malo pricas o komunizmu jer mislis da je ateizam = komunizam :-)
ne pricam o komunizmu jer mislim da je ateizam (iako je, a sta su drugo, da nisu vjernici komunisti) vec pricam o njemu jer je i on, kao i religija ideologija, razlike nikakve nema. neko zivi po pravilima jedne neko po pravilima druge. koja je konkretno razlika? Kapitalizam? Hocemo i njega ukinuti, i on cini jako puno zla...

ima dobrih ljudi ali bez organizacije nema nicega. Sto se tice koristenja kondoma slazem se da je glupost to zabranjivati ali nikako nije razlog da bi se "zatrlo krscanstvo"... A mnogi krscani (debela vecina) bez obzira na to uredno koriste kondome... Tu je razlika izmedju vjernika i vjerskih zelota, radikala i opcenito radikala... Da krscani dosljedno postuju vjeru ne bi uopce ulazili u seksualne odnose van braka, a to znamo kako se cesto dogadja... da ne kazem da se ne bi ni opijali, bili debeli itd...
Bodkin

#1020 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

piupiu wrote:
m_l wrote:
Chmoljo wrote:

"Rational arguments don't work on religious people. Otherwise there would be no religious people" :-D
fatamorgana

#1021 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by fatamorgana »

piupiu wrote:
Banksy wrote:
piupiu wrote:

Nekako mi sve to tada izgleda gotovo dječije u odnosu na ovo danas, ovo s mrežama je ... ludilo, prvo svi imaju mišljenje, pa, onda pljuju, onda su nečim uvrijedjeni, pa onda oni nekoga napadaju, pa ovi kontra-napadaju, treći navijaju i potpaljuju ... nikad mira. Baš k'o one tvoje gljive. :lol:
Imamo velikog poznavaoca gljiva na forumu, @nocty - ja, nažalost prolazi nezapaženo u ovoj sveopštoj tranzicijskoj površnosti a ima veliki potencijal ....
Last edited by fatamorgana on 31/08/2016 17:40, edited 1 time in total.
piupiu

#1022 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by piupiu »

fatamorgana wrote:
piupiu wrote:

Imamo velikog poznavaoca gljiva na forumu, @nocty - ja, nažalost prolazi nezapaženo a ima veliki potencijal ....
:lol:

Nocty je odličan, ludo zabavan. :thumbup: :lol:
fatamorgana

#1023 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by fatamorgana »

piupiu wrote:
fatamorgana wrote:
piupiu wrote:

Imamo velikog poznavaoca gljiva na forumu, @nocty - ja, nažalost prolazi nezapaženo a ima veliki potencijal ....
:lol:

Nocty je odličan, ludo zabavan. :thumbup: :lol:
Molim te da dopuniš moj post naknadno od mene dodatim proširenjem inače se bojim da bih se mogao uvrijediti slijedeći htio ne htio ovaj najnoviji trend promptne uvredljivosti!
tututuuuu

#1024 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by tututuuuu »

Bodkin wrote:
"Rational arguments don't work on religious people. Otherwise there would be no religious people" :-D
vjernik je, po definiciji, osoba koja vjeruje, a ne osoba koja se sluzi argumentima i dokazima. Ali opet, to je njihova stvar, dok god to svoje vjerovanje ne namecu drugom.
Hakiz

#1025 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Hakiz »

supercali wrote:Ja ne vidim da je ova Lejla bilo sta lose uradila osim poredjenja sa dildom na glavi
A Lejla nije spomenula dildo na glavi.
Post Reply