m_l wrote:Chmoljo wrote:
mene naprimjer, Lejlina izjava ne vrijeđa, jer je mišljenje ko guzica - svako ga ima. ne vrijeđa me ni to što neko misli da je moj avatar ružan, a ja baš mislim da je kul. trebam sad banovati onoga ko misli drugačije?
naravno, vrtimo se ukrug, jer pojedinci ne žele prihvatiti tuđe mišljenje, i ne žele prihvatiti da postoje drugačiji svjetonazori.
Pusti avatar! Da neko kaze, ovdje i sada:
''Glavni moderator klix foruma je jedna obicna vucibatina, talog ljudskosti...'' da li bi isao ban?
I, ne radi se o razlicitim svjetonazorima.
Kako možeš praviti takvo poređenje? Naravno da bi dobio ban. Izjaviti da je neko 'vucibatina i talog ljudskosti' je direktan udar na reputaciju jednog čovjeka, kleveta bez pokrića, defamacija, ozloglašavanje čovjeka sa imenom i prezimenom (ili avatarom i nickom,

). Reći da je "nositi na glavi nikab, burku ili bilo kakvo vjersko obilježje za mene jednako kao i nositi strap on u javnosti" je nezgrapna rečenica, loša analogija za ideju da i vjera i seksualnost spadaju u ljudsku intimu, za nekoga glupo poređenje, za nekoga uvredljivo poređenje, ali je legitimno iznošenje mišljenja.
Ti sad možeš tražiti šta se krije iza tog mišljenja... a ono u bukvalnom prevodu znači da Lejla smatra da je nošenje vjerskih obilježja jednako seksualnom egzibicionizmu. Da li je u svom statusu svakog čovjeka ili ženu koji nosi vjersko obilježje opisala kao egzibicioniste? Jeste. Opisala je i ženu sa nikabom, i ortodoksnog Jevreja s kapicom i loknicama, i rusku pravoslavku s pokrivenom glavom u crkvi, i katoličku zaređenicu i sve ostale, da se razumijemo. Da li je to mišljenje radikalno? Jeste. Da li je legitimno? Jeste. Da li je uvredljivo? Mislim da poređenje bez-veze, ali ništa više od toga.
Lejla je svoj
Facebook status napisala nezgrapno, onako kako se to po mrežama već radi, vjerovatno u naletu 'inspiracije'. To nije razlog za prijetnje koje je dobila. Inače, Balkan je mjesto u kojem bi svi svima konstantno nešto propisivali, pridikovali, branili i određivali. Kao kad su, štajaznam, u prethodnom sistemu komunisti govorili raji 'skini tu minđušu', fakini šišali 'hašišare', itd. Taj impuls da se drugome određuje šta njegova individualnost može ili ne može biti, šta je
dozvoljeno reći ("Šuti, bolan, čuće te komšiluk!", "Ne smije se to govoriti!", itd), a šta nije ... je vrlo balkanski.
I sad odoh na njen profil da vidim šta se dešava, pa vidjeh i ovo:
"Na prvoj godini Filozofije slusala sam Historiju istocnih filozofija kod profesora Nevada Kahterana. Kahteran je i hafiz, neko ko zna Kur'an napamet. Sa predavanja se sjecam jedne izjave koja me je odusevila svojom genijalnoscu, urezala se u mene zauvijek i isla otprilike ovako: "Vjera je nesto najintimnije sto covjek posjeduje, ona ne treba da bude transparentna i da se namece drugim ljudima. Nju treba zadrzati za sebe. Zamislite kad biste hodali ulicom sa vasim intimnim donjim rubljem na glavi?"
Neka mi profesor Kahteran oprosti parafraziranje, tacne se izjave ne mogu sjetiti jer je od toga proslo deset godina. Uglavnom, poenta je jasna. Profesor je bio odmjeren i blag koristeci svoje (ipak revolucionarno) poredjenje, dok sam ja pak, u svom stilu, bubnula ljude u glavu dildom. Itekako neodmjereno, agresivno, brutalno i degutantno za one koji stvari percipiraju bukvalno i povrsno i koji nisu bili u stanju da shvate poentu iza iskarikirane bizarije dovedene do granice apsurda kako bi se stvorio satiricki otklon.
Mogu da im se izvinim zbog forme, ali ne i sadrzaja. Jeste, religija (svaka od njih) bi trebala da bude privatna stvar, jeste, sve sto sam rekla to i mislim, halalite mi samo taj komad plastike kojim sam povrijedila osjecaje javnosti. Po meni je veca sramota to sto sam podjonila tudju izjavu izmasakrirajuci je, no dobro, svakom svoje."
Eto. Mislim da je za naše društvo ovo daleko važnija priča:
http://radiokameleon.ba/2016/08/tuzla-u ... ali-stene/
Da prevedem - djeca nam odrastaju u psihopate. Zašto? Zato što žive u agresivnom društvu punom patoloških odnosa.