Referendum(i) u RS-u

Locked
asker

#1001 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by asker »

ze kalanga wrote:
asker wrote: Bolje i bez praznika 9 Jan nego s praznikom koji ostala 2 naroda podsjeca na uzas. Bolje i bez krsnih slava u skolama i ostalim institucijama, bolje i bez imena Srpska u nazivu entiteta, bolje i bez ukidanja Bosanski gradovima po genocidnom entitetu al ko ce to vama objasnit.

Za ovo mog zivota, svi potezi srpskih prvaka, ma koliko bahati i silni u tom trenutku bili, u konacnici su za rezultat imali strasno negativan ishod po srpski narod. Ovo referendumisanje je na tom fonu.

Zalosno je sto svi ostali narodi okolo ispastaju s vama i trpe sizofreno kurcenje evo 30ak godina. A vas put je nizbrdo, to je neupitno.
Hvala što brineš. :izet:
I ja bih volio da ste negdje kod Papue Nove Gvineje. Ovako mora se brinuti o bolesniku, dok ne umre.
SkyLimit

#1002 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by SkyLimit »

Ovaj referendum je prvi korak prema opet ovome
smrdim/muzej-zlocina-protiv-c ... cima-foto/

Pa se vi sprdajte.
Connaisseur Karlin

#1003 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Connaisseur Karlin »

UN Warned About Bosnian Serb ‘Secession’ Threat

The top international official in Bosnia and Herzegovina, Valentin Inzko, warned the UN Security Council that the Bosnian Serb leadership was threatening a referendum on secession and glorifying war criminals.
tekst je postavljen u maju 2016 godine

http://www.balkaninsight.com/en/article ... 05-06-2016

naredni tekst,isti izvor,a objavljen prije 4 dana:
Bosnian Serb Court Rejects Bosniaks’ Referendum Challenge

The Constitutional Court in Bosnia’s Serb-dominated entity Republika Srpska rejected an attempt by Bosniaks to block a controversial referendum about the annual Day of Republika Srpska holiday.
Bosniak politicians reacted angrily to Thursday’s decision, arguing that it violates the Dayton Peace Agreement which ended the 1992-95 war.

They called on the senior international official in Bosnia and Herzegovina, High Representative Valentin Inzko, to intervene and stop the referendum.
dalje :
Kemo Camdzija, a member of SDA and deputy President of the Council of Peoples, told BIRN that the issue of protecting the national interest of Bosniaks will be further discussed on Thursday in front of a joint commission formed by members of the Council of Peoples and the assembly.

However, as an agreement seems unlikely, the issue will likely be raised in front of the Constitutional Court of the entity.

"However, we simply don't have enough time for completing this procedure before September 25," Camdzija warned.
Prvo. kako Inzko moze zaustaviti konflikt,ako je covjek vec javio UN Safety Councli o problemu u BiH? On nista ne moze uraditi,relano receno!
Drugo,zasto Kemo C. SDA-ovac,kaze da nemaju vremena da pripreme ? Od maja do jula nisu ni reagirali,sad kad vide da su iz RS ozbiljni i spremni,doticni pone kukati u augustu da nemaju vremena da pripreme materijal. Pa to je obicni cirkus,a najlakse je cekati sta ce Inzk reci,iako covjek nema autoritet da sprijeci kretene u RS.

Imam utisak,da niko nije brriga,ni domace politicare ni strane politicare.
Paul F.

#1004 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Paul F. »

ze kalanga wrote: Bolje i bez teksta, nego sa tekstom koji bi ostala 2 naroda podsjećao na užas.
Ko što reče Alija, lahko je srušit a teško sagradit.
https://www.youtube.com/watch?v=GAMxsG8DE2Y
hAZNADAR

#1005 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
Ripicipi wrote:
Bosancima je ova zemlja na prvom mjestu, ne tor, ne religija ili pizda materina.
Ako neko religiju stavlja ispred zemlje, onda apsolutno nemam povjerenja u te ljude da ce sutra ovu zemlju braniti od npr. "najezde turaka", kao sto nisu ni onda, cak se okupator sopstvene zemlje slavi gotovo SAMO zbog religije.
Kad shvatis da se Bosanci vezu SAMO za zemlju, onda ti se odgovor sam namece.
:thumbup: ...al ne kontaju oni to, sami sebi podapeli kuku pa sad na cijoj sam strani...samo bujrum, eto brace od turske do pestera, ima ko pomoci :thumbup:
Bosanci naucili lekciju
Buduci da drugovi Bosanci tumace Bosnjake kao nepismene, zatucane, dekretom izmisljene, historijske hibride, okupatorske sluge, klerofasiste, naturaju im bosnjacki jezik, ... ocigledno je da su vezani za nesto drugo a ne samo za zemlju. A to drugo nam je itekako poznato u originalnom izdanju.

Znamo mi to lafo samo vezivanje za zemlju, lafo kosmopolitizam i multikulturalizam a gadosti i uvrede samo jednoj strani na prepoznatljiv nacin.

Interesantno je samo da za istu pricu deklarisani Srbin bude banovan a deklarisani Bosanac dobije aplauz. A ista istovjetna prica o nama.

Necemo i ovdje o tome.
Janjicar wrote:
ze kalanga wrote: Naravno da podrazumijeva. Međutim, nemojmo biti licemjerni. Niti polarizovati.

Poštujem muslimanske praznike, kada imam priliku čestitam muslimanima. Poštujem muslimanske bogomolje. Primjećujem da najveći dio mojih komšija poštuje moje. Oko nacionalnih praznika, sasvim razumljivo imamo dijametralno suprotne stavove. Ne priznajemo ih, ne poštujemo ih. I to je svačije pravo. Niko nikome ne nameće da proslavlja nešto što ne želi. Ali isto tako oni koji imaju svoj praznik ne smiju nijednog momenta biti na bilo koji način diskriminisani.

Primjer 9-og januara. Nijedan Bošnjak, ali nijedan nema apsolutno nikakvu obavezu u RS da proslavlja, obilježava, daje jedan pfening za taj praznik. Ili da odgovara zašto tada i tada nije bio tu i tu. Pošteno. Ko želi slaviti slavi, ko ne želi njegovo legitimno pravo.
Bravo! Ko zeli slavit slavi, ali kod kuce u svom domu a ne u Drzavnim/Entitetskim institucijama.
Ustav kakav je takav je, mislim da nikom trenutno ne odgovara osim Troglavim vlastodrscima, ali se mora postovat. Barem dok ga neko ne promijeni...
Jest, ali porez koji placam u BL ide i za krsnu slavu grada, administrativno preimonovanje mog naselja u "Srpske Toplice", skolstvo gdje je izbrisan bosanski jezik.
Pravno ne vidim nacina da se to ispravi.
U BiH je situacija gdje vecina u svom toru odlucuje. Jedini nacin da sprijecis ovakve provokacije u RS je da jednog dana tu budes vecina.
Point.

#1006 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Point. »

Ripicipi wrote:
Point. wrote:
Ripicipi wrote:
Bosancima je ova zemlja na prvom mjestu, ne tor, ne religija ili pizda materina.
Ako neko religiju stavlja ispred zemlje, onda apsolutno nemam povjerenja u te ljude da ce sutra ovu zemlju braniti od npr. "najezde turaka", kao sto nisu ni onda, cak se okupator sopstvene zemlje slavi gotovo samo zbog religije.
Kao sto bi hipoteticki da se sutra zamjene uloge, tako da su Bosnjaci za otcjepljenje, a Srbi za cjelovitu BiH, ja bi bio na strani Srba.
Mnogi su dali zivote za ovu zemlju iskljucivo kao Bosanci, tako da ti je pitanje... da ne kazem bezobrazno.

Totalno je off topic, ali pitanje ti je bilo kriminalno :D
I Bosnjacima je ova zemlja na prvom i jedinom mjestu, ne zaboravi to. I odkud ti ideja da je Bosnjacima prvo vjera pa drzava? Kakvu ste vi propagandu progutali? Licno nisam neki vjernik, za Turskom me zaboli ko i za Srbijom, eto toliko su mi simpa, i sigurno ovako razmislja i vecina Bosnjaka. Zasto prica Bosnjaci-vjera prvo, ne znam ali slutim da vam ta prica sluzi da se ogradite od Bosnjaka u neku ruku, jer smo u principu isti narod. Samo sto ste vi nasjeli na neke romanticne price o bosancima.
Ne znam vrijedi li jos offtopicariti jer je to tema za popis, a ne referendum :D
Pa ako si vjernik, onda ti bog mora biti na prvom mjestu, nema tu hocu-necu.
S obzirom da su Bosnjaci 99% zaokruzili islam, onda se namece da su 99% vjernici, a to se opet onda namece da im bog mora biti prvi :D

Iako, anketa na ovom forumu na pitanje "bolji svijet bez boga" vecina odgovorila da, a kad vidis popis, skontas da vecina folira.
Bosnjak-islam itd... je bila ozbiljna indoktrinacija i ucinila je svoje ocigledno.

Uglavnom, on topic, Bosnaci bi sada, kao i onda branili ovu zemlju, ne torove, ne religije, vec samo i iskljucivo zemlju.
Kako si u krivu nemas pojma. Mogu ja vjerovati u Boga a familija mi biti na prvom mjestu, pa jebem ga ja nismo mi Arapi da nam se sve svodi na vjeru. Valjda si svjestan da su Bosnjaci sekularni, evropski muslimani koji vole pivu, rostilj, djevojke u ljetnim haljinama, fudbal, rock itd. Takva je vecina Bosnjaka. A Bosnjaci bi isto tako iskljucivo branili ovu zemlju.
512MB

#1007 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 512MB »

Zabrinjava da niko od nadleznih nereaguje na divljanje Dodika i krsenje ustava BiH. Izjave vladajuce bosnjacke i hrvatske kaste ala "referendum dovodi do nestabilnosti" i "treba sjest i popricat" nije adekvatno reagovanje. Cekam na prvu normalnu izjavu ala "Ako se do 15. Septembra nepovuce odluka o referendumu, vojska BiH zajedno sa policijom FBiH i policijom distrikta Brckog ce biti primorani uspostaviti red i mir u zemlji i zastititi njene gradjane." Ko ce to izjavit?
Point.

#1008 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Point. »

ze kalanga wrote:
1. Da. Republika Srpska je nastala kao želja srpskog naroda za slobodom. To je percepcija 90% njenih građana. Percepcija na koju svi ostali mogu gledati kako hoće. Osuđivati ili kritikovati. Demokratsko pravo. Isto onako kako Srbi mogu gledati na druge percepcije nastanka same BiH, ili preciznije nezavisnosti kako hoće, ostala je neBriga.
Kakvom slobodom? Rs je nastala na zlocinima, masovnim grobnicama, ubijanjima nesrpskog zivlja, bogomolja itd. O kakvoj ti slobodi pricas, kad Srbi dan nisu zivjeli u nezavisnoj BiH, nego su odmah separatisticki djelovali? Ko je vas ugnjetavao da bi se borili za slobodu, pucajuci sa brda na gradove?
ze kalanga wrote: Što se tiče ostalog, vidim neki pominju zastave i himnu. Bolje i bez teksta, nego sa tekstom koji bi ostala 2 naroda podsjećao na užas. Što se zastave BiH tiče, nisu Srbi predložili "vartu", dalo bi se o kreativnosti. Ali ona mora proisteći iz konsenzusa, nikako nametanja.
Na kakav konkretno uzas mislis? Mislis na Srebrenicu, Dretelj, Tomasicu, Omarsku, opsadu Sarajeva, Trnopolje, Prijedorska polja smrti, Koricanske Stijene? Na te uzase mislis?
Kakav to uzas mora biti ako u tekstu stoji od Une do Drine, od Save do mora.

No , pricaj mi o slobodi.
Last edited by Point. on 16/08/2016 08:42, edited 1 time in total.
saim_adka

#1009 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by saim_adka »

Image
mg

#1010 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mg »

Dodik je od referenduma napravio Potemkinovo selo. Odvlači pažnju sa bitnog, da bi se mogao nadati bilo čemu na izborima.

Imam osjećaj da je ta riječ "referendum" postala kao opijat za mase. Svi odma imaju pro i contra stavove...

Prvo za RAT trebaju pare! Para nema. U 2017 RS treba vratiti milijardu maraka duga. Odakle i kako? Pristajat će oni na još veće ustupke od ovog zadnjeg sa mehanizmom kordinacije, koji da smo imali nekog mudrijg od kretena Bakira, pismo namjere je moglo biti poluga za još par stvarčica.

Drugo, komplet sistem države je nefunkcionalan, pa i Bošnjaci trebaju odvraćanje pažnje od Bakira, Sebije, hapšenja Radončića, SDA kriminalne hobotnice, i generalno katastrofalonog stanja. I opet "referendum" i svi ti grijesi su ko rukom odnešeni.

Treće, Hrvati drže sve finansije, na državnom i federacijskom nivou, što im uveliko olakšava manevrisanje, pa im ne treba da sjede po kafanama, referendum.

Generalno, sa ovom političkom postavom, agonija se nastavlja još 20 godina.
General War

#1011 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
Ripicipi wrote:
Ako neko religiju stavlja ispred zemlje, onda apsolutno nemam povjerenja u te ljude da ce sutra ovu zemlju braniti od npr. "najezde turaka", kao sto nisu ni onda, cak se okupator sopstvene zemlje slavi gotovo SAMO zbog religije.
:thumbup: ...al ne kontaju oni to, sami sebi podapeli kuku pa sad na cijoj sam strani...samo bujrum, eto brace od turske do pestera, ima ko pomoci :thumbup:
Bosanci naucili lekciju
Buduci da drugovi Bosanci tumace Bosnjake kao nepismene, zatucane, dekretom izmisljene, historijske hibride, okupatorske sluge, klerofasiste, naturaju im bosnjacki jezik, ... ocigledno je da su vezani za nesto drugo a ne samo za zemlju. A to drugo nam je itekako poznato u originalnom izdanju.

Znamo mi to lafo samo vezivanje za zemlju, lafo kosmopolitizam i multikulturalizam a gadosti i uvrede samo jednoj strani na prepoznatljiv nacin.

Interesantno je samo da za istu pricu deklarisani Srbin bude banovan a deklarisani Bosanac dobije aplauz. A ista istovjetna prica o nama.

Necemo i ovdje o tome.
Janjicar wrote:
ze kalanga wrote: Naravno da podrazumijeva. Međutim, nemojmo biti licemjerni. Niti polarizovati.

Poštujem muslimanske praznike, kada imam priliku čestitam muslimanima. Poštujem muslimanske bogomolje. Primjećujem da najveći dio mojih komšija poštuje moje. Oko nacionalnih praznika, sasvim razumljivo imamo dijametralno suprotne stavove. Ne priznajemo ih, ne poštujemo ih. I to je svačije pravo. Niko nikome ne nameće da proslavlja nešto što ne želi. Ali isto tako oni koji imaju svoj praznik ne smiju nijednog momenta biti na bilo koji način diskriminisani.

Primjer 9-og januara. Nijedan Bošnjak, ali nijedan nema apsolutno nikakvu obavezu u RS da proslavlja, obilježava, daje jedan pfening za taj praznik. Ili da odgovara zašto tada i tada nije bio tu i tu. Pošteno. Ko želi slaviti slavi, ko ne želi njegovo legitimno pravo.
Bravo! Ko zeli slavit slavi, ali kod kuce u svom domu a ne u Drzavnim/Entitetskim institucijama.
Ustav kakav je takav je, mislim da nikom trenutno ne odgovara osim Troglavim vlastodrscima, ali se mora postovat. Barem dok ga neko ne promijeni...
Jest, ali porez koji placam u BL ide i za krsnu slavu grada, administrativno preimonovanje mog naselja u "Srpske Toplice", skolstvo gdje je izbrisan bosanski jezik.
Pravno ne vidim nacina da se to ispravi.
U BiH je situacija gdje vecina u svom toru odlucuje. Jedini nacin da sprijecis ovakve provokacije u RS je da jednog dana tu budes vecina.
Nisam ti ja kriv sto si nakrivo nasadjen i sve svrstavas u jednu vrecu...tvoji su potpiisivali ovo, srbima i hrvatima dali sve na pladnju, sami sebi napravili drzavu tri naroda, kukas za ustavnim sudom a evo ima godina i godina a presuda sejdic finci u dubokom hladu, tvoja zelja da drugi budu blesavi kao ti je samo tvoja zelja...ali eto i moderacija kriva sto jadan moras slusat sto nevolis da cujes...i opet guras istu pricu.
breuer

#1012 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by breuer »

hAZNADAR wrote:
breuer wrote:
hAZNADAR wrote:-za kraj - YU i BiH nisu isto - ni izbliza.
dakle, ne postoje slicnije pojave u politici...
Takvo sto govore samo Srbi i Jugosloveni.

Nepotrebno je totalno objasnjavati i kroz historijski, i politicki, i kulturoloski, i geografski, i etnografski, i tradicionalni,... kontekst razlike izmedju BiH i YU. Znam samo da oni koji to rade omalovazavaju BiH preveci od nje tek sporazumnu uniju novijeg doba.

a pogotovo etnografski i "nekulturološki"
Dr. Kuca

#1013 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Dr. Kuca »

Milion KM ce kostati ovaj referendum koji naravno nece biti izglasan, jer je farsa da se pare uzmu. narod telad nije bolje ni zasluzio.
General War

#1014 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

I jos mi niko ne odgovori, sta bosnjacki patriJoti rade u institucijama pi si- ja ako je voda dosla do grla? Da nije Ramiz Salkic Bosanac gluho bilo :shock:
Hrvatima je ocito svejedno i drze se dogovora sa salvete.
Drvosjeca iz Dejcica

#1015 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

General War wrote:I jos mi niko ne odgovori, sta bosnjacki patriJoti rade u institucijama pi si- ja ako je voda dosla do grla? Da nije Ramiz Salkic Bosanac gluho bilo :shock:
Iskoristili su sve pravne mogućnosti...Ustavni sud RS-a rekao svoje i cirkus ide dalje. Mogu jedino pokušati još sa samospaljivanjem jer drugo im u RS-u ništa ne preostaje. Mene više interesuje da li bošnjački političari imaju dogovor i plan šta nakon referenduma, nadam se da imaju. :roll: Ja sam u uvodnom tekstu predložio par mjera koje bi po mom mišljenju imale smisla pa se nadam da neko od savjetnika čita ovaj forum.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1016 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by konektovan »

Je l' se zapucalo????

Mene matere mi, hastra uć' na ovaj pdf?![emoji4]

poslano sa Sonija Ze
General War

#1017 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
General War wrote:I jos mi niko ne odgovori, sta bosnjacki patriJoti rade u institucijama pi si- ja ako je voda dosla do grla? Da nije Ramiz Salkic Bosanac gluho bilo :shock:
Iskoristili su sve pravne mogućnosti...Ustavni sud RS-a rekao svoje i cirkus ide dalje. Mogu jedino pokušati još sa samospaljivanjem jer drugo im u RS-u ništa ne preostaje. Mene više interesuje da li bošnjački političari imaju dogovor i plan šta nakon referenduma, nadam se da imaju. :roll: Ja sam u uvodnom tekstu predložio par mjera koje bi po mom mišljenju imale smisla pa se nadam da neko od savjetnika čita ovaj forum.
Zasto ne izadju iz institucija, podpredsjednik PC-a je bosnjak....ima ih svugdje na raznom funkcijama i u izvrnoj i u zakonodavnoj vlasti, oduzmite im legitimitet, napravite paralelnu instituciju, pa prebacite lopticu u njihov teren.
arzuhal

#1018 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
Ripicipi wrote:
Bosanci naucili lekciju

Da, stalno to neko jednodimenzionalno, isfrustrirano, emotivno, upravo torovsko puštanje vjetrova o Bošnjacima...Bosanci su državljani države BiH a čine ih pripadnici različitih naroda (Bošnjaka, Srba, Hrvata, Roma, Jevreja...), različitih političkih usmjerenja, ne/religijske pripadnosti...Ako sam najviše za BiH kakva je priznata kao nezavisna, dakle za Republiku BiH, normalnu zemlju za građanskim ustavnim uređenjem u kojem bi se poštovala prava naroda/kolektiviteta ali ne iznad prava pojedinca (ali sam raspoložen i za neka druga uređenja koja ne idu u smjeru etničkih razdvajanja i cijepanja države po tom šavu, neke multietničke regije i sl),
ako sam "vjernik sa dna kace" (mislim, volio bih da jesam ikakav vjernik), ali sam za jasnu sekularnu BiH bez ubadanja u oči nekome i ikome nečim s vjerom, pogotovo protiv ikakvog nametanja,
ako se žestoko borim da me se ne zaj..ava što jesam i hoću biti Bošnjak, i što ne dam nijednom papku bilo koje vrste i japije da mi to pravo spori ili da se sprda s tim, a istovremeno tu moju etnička pripadnost uopće ne vidim kao ikakvu prednost nad bilo čime ili kime, neku posebnost i nešto čime bi se trebalo ponositi nego kao najnormalniju stvar, kao jednu sasvim usputnu identitarnu crtu,
ako sam zbog toga i svog vlastitog iskustva rata žestoko protiv etno-nacionalizma jer sam vlastitim očima vidio uzrok tog etno-nacionalizma, donio mi belaje u kuću 1992. te ne želim da budem "bošnjačko dijete" srpskog etno-nacionalizma, ne želim da prihvatim to, da svojim etno-nacionalizmom dajem retroaktivno pravo i opravdanje jednom nacionalizmu...

u koji to ja tor spadam i pripadam, majku mu?

Za mene je bosanstvo onaj široki pojam (koji određuje pripadnika Bosne, njene stanovnike, državljane i građana) koji nije tijesan da u se primi sve one razičitosti i raznolikosti koje je Bosna imala i odgajala stoljećima, od naroda, njihovih vjera, kultura, belaja, taksirata...Ne mislim da će Dervo, kao Rom, ili Jakob, kao Jevrej, time što su pripadnici dva velika i poznata naroda, biti i manje Bosanci? Zašto bi Bošnjak bio?

Ali imaju i oni bosanci (sretao sam ih u životu) koji, haman, primarno (i, možda, jedino) Bošnjaka gledaju, iz nekih vlastitih razloga, kao muslimana/vjernika, a onda kroz SDA i, možda, lik ex-reisa Cerića, oprilike...Definicija Bošnjaka za njih je, otprilike: polumutavi i nesvjesni Bosanac, uništen religijom i izmanipulisan od SDA i IZ BiH. Pa se onda oni određuju u odnosu na njih, kao tobožnji bosanci, valjda kao ateisti otrgnuti od "torovskog jednoumlja" i "etno-nacionalizma", pa mogu rahat biti jednoumni u nekim svojim anacionalnim i nereligijskim torovima...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1019 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by _BataZiv_0809 »

Sta ce raditi? Salkic zaposlio familiju do 6. koljena u institucije RS.
Capsicum

#1020 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Capsicum »

arzuhal wrote:
hAZNADAR wrote:
General War wrote: :thumbup: ...al ne kontaju oni to, sami sebi podapeli kuku pa sad na cijoj sam strani...samo bujrum, eto brace od turske do pestera, ima ko pomoci :thumbup:
Bosanci naucili lekciju

Da, stalno to neko jednodimenzionalno, isfrustrirano, emotivno, upravo torovsko puštanje vjetrova o Bošnjacima...Bosanci su državljani države BiH a čine ih pripadnici različitih naroda (Bošnjaka, Srba, Hrvata, Roma, Jevreja...), različitih političkih usmjerenja, ne/religijske pripadnosti...Ako sam najviše za BiH kakva je priznata kao nezavisna, dakle za Republiku BiH, normalnu zemlju za građanskim ustavnim uređenjem u kojem bi se poštovala prava naroda/kolektiviteta ali ne iznad prava pojedinca (ali sam raspoložen i za neka druga uređenja koja ne idu u smjeru etničkih razdvajanja i cijepanja države po tom šavu, neke multietničke regije i sl),
ako sam "vjernik sa dna kace" (mislim, volio bih da jesam ikakav vjernik), ali sam za jasnu sekularnu BiH bez ubadanja u oči nekome i ikome nečim s vjerom, pogotovo protiv ikakvog nametanja,
ako se žestoko borim da me se ne zaj..ava što jesam i hoću biti Bošnjak, i što ne dam nijednom papku bilo koje vrste i japije da mi to pravo spori ili da se sprda s tim, a istovremeno tu moju etnička pripadnost uopće ne vidim kao ikakvu prednost nad bilo čime ili kime, neku posebnost i nešto čime bi se trebalo ponositi nego kao najnormalniju stvar, kao jednu sasvim usputnu identitarnu crtu,
ako sam zbog toga i svog vlastitog iskustva rata žestoko protiv etno-nacionalizma jer sam vlastitim očima vidio uzrok tog etno-nacionalizma, donio mi belaje u kuću 1992. te ne želim da budem "bošnjačko dijete" srpskog etno-nacionalizma, ne želim da prihvatim to, da svojim etno-nacionalizmom dajem retroaktivno pravo i opravdanje jednom nacionalizmu...

Za mene je bosanstvo onaj široki pojam (koji određuje pripadnika Bosne, njene stanovnike, državljane i građana) koji nije tijesan da u se primi sve one razičitosti i raznolikosti koje je Bosna imala i odgajala stoljećima, od naroda, njihovih vjera, kultura, belaja, taksirata...Ne mislim da će Dervo, kao Rom, ili Jakob, kao Jevrej, time što su pripadnici dva velika i poznata naroda, biti i manje Bosanci? Zašto bi Bošnjak bio?

Ali imaju i oni bosanci (sretao sam ih u životu) koji, haman, primarno (i, možda, jedino) Bošnjaka gledaju, iz nekih vlastitih razloga, kao muslimana/vjernika, a onda kroz SDA i, možda, lik ex-reisa Cerića, oprilike...Definicija Bošnjaka za njih je, otprilike: polumutavi i nesvjesni Bosanac, uništen religijom i izmanipulisan od SDA i IZ BiH. Pa se onda oni određuju u odnosu na njih, kao tobožnji bosanci, valjda kao ateisti otrgnuti od "torovskog jednoumlja" i "etno-nacionalizma", pa mogu rahat biti jednoumni u nekim svojim anacionalnim i nereligijskim torovima...
Ni sam ne bih bolje objasnio...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1021 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by _BataZiv_0809 »

arzuhal wrote:

A kako komentarises izjave da su Bosanci izmisljeni jer su "samozvani", da je Bosna regija jer zaboga bosanstvo je regionalna pripadnost?
Ripicipi

#1022 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Ripicipi »

hAZNADAR wrote:
Meni stvarno nije jasno otkud ti ova glupost...
Pa popis je pokazao da je vise onih koji govore bosanski od onih koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci.
Zar tebi to nista ne govori?
Rubaija

#1023 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Rubaija »

Zna se Bursać potruditi. :izet:

http://www.6yka.com/novost/111570/draga ... ike-srpske

"I narod mora da shvati, isti onaj narod koji je možebitno emotivno vezan za ime entiteta, da je Dodiku do samog imena, a bogme i do entiteta stalo kao do lanjskog snijega. Vođen tvrdim pragmatizmom na tenkovima SFOR-a, uz blagi politički uragan SAD-a i Medlin Olbrajt, došao je na vlast Titov socijalista, Markovićev reformista, paljanski nezavisnjak, banjalučki socijaldemokrata, koštuničina desnica, tadićeva ljevica, samosvojna nacionalistička pričalica i izmaštani secesionista. Rekli bi kao švajcarski nožić. Deset u jednom."
General War

#1024 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

arzuhal wrote:

:thumbup:
Ali nemojmo se zavaravati, niko meni nesmeta u normalno uredjenoj zemlji kako si opisao u gornjem postu...ali i sam vidis da zemlju vode oni koji su izabrani glasovima onih iz doljnjeg posta...iz sve tri etnicke grupe, i svi bi handrili ili handre shodno svojim mogucnostima na svojoj zapisavini.
palermo

#1025 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by palermo »

ze kalanga wrote:
1. Da. Republika Srpska je nastala kao želja srpskog naroda za slobodom. To je percepcija 90% njenih građana. Percepcija na koju svi ostali mogu gledati kako hoće. Osuđivati ili kritikovati. Demokratsko pravo. Isto onako kako Srbi mogu gledati na druge percepcije nastanka same BiH, ili preciznije nezavisnosti kako hoće, ostala je neBriga.
.
Mah, razgovor je počesto precijenjena kategorija. Posebno kada je riječ o ljudima iz dva različita sistema vrijednosti. Koja suštinski jako teško (bolje reći nemoguće) mogu koegzistirati jedan pored drugog. Postojanje Republike Srpske na način kako je SRbi zamišljaju jednostavno obesmišljava postojanje Bosne i Hercegovine

Ja nemam nikakvih problema sa ovom tvojom izjavom. Meni je razumljiva, shvatam je. Ali to što je ja shvatam opet ništa ne znači. Ona činjenica o nekompatibilnosti ta dva sistema vrijednosti opet ostaje. I zaista ne vidim nekog smisla u ovom ubjeđivanju ko je, šta je, kako je....nije ni bitno, bitno je da je konflikt , sukob u ovom slučaju prirodan. I postojat će sve dok jedan sistem ne pobijedi.

A ko će pobijediti, pa rekao bih onaj ko bude više želio pobjedu, onaj ko je spreman da plati veću cijenu, onaj ko je spreman na veće žrtvovanje. Jesu li to Bošnjaci, ili su Srbi......vidjet ćemo. Samo, mislim da je prilično iluzorno (čak i glupo) smatrati da je moguće ući u ove procese bez svijesti da on nužno zahtjeva žrtvu. Kako na kolektivnom nivou, tako i na pojedinačnom, ljudskom.
Locked