Prvi korpus ARBiH

Post Reply
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1001 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Pitar sa Kariba »

Image
Image
Generalštabu OS SFRJ

Veza: akt načelnika GŠ OS SFRJ, pov. br. 546 od 17.03.1992.godine.

Povodom postavljenog pitanja, u aktu kojim ste se obratili, izveštavam vas o sledećem :

1. Ne postoje nikakve indicije da pod dosadašnjim pritiscima, može doći do bilo kakve promene u zauzetom kursu muslimanskog vođstva, u odnosu na ostanak u sastavu SFRJ.
Naprotiv, putem obaveštajnih izvora, imputiranih u njihove krugove, došli smo u posed preciznih planova, po kojima muslimanska strana namerava izvršiti napade na garnizone i jedinice JNA na teritoriji BiH, te prateće vojne ustanove i institucije.

Iz rečenog procenjujem da je potrebno ranije započeti (realizacijom u terenu) prve faze Plana “RAM”.

Faza presecanja, bitno bi omela završne pripreme muslimanske strane i stvorila u terenu preduslove za ostvarivanje prednosti, a po osnovi nadmoći snaga, naše planske pozicije kao presudnog faktora za dalji ukupni razvoj situacije u BiH.
Potražujem hitne instrukcije.

2. Situacija u MUP BiH, razvija se u smislu, da je muslimanska strana ostvarila več skoro apsolutnu kontrolu nad svim službama ove institucije. Državnu bezbednost MUP BiH, izravno i celovito razvija, usmerava, i kontroliše extremni Ganić Ejup, sa oslonim polugama u vidu Hebib Avdo, Pušina Jusuf i dr. Iz ove surbordinacijske linije, koja je ovim načinom prenesena u mulitregionalne okvire BiH.

Kroz Ganića, razvijena je jaka extremna tkz. Sandžačka linija. Razlogom rečenog, predlažem hitno izdvajanje/formiranje u dislokaciji Srpskog MUP-a BiH, uz stvaranje uslova u terenu za samostalno funcionisanje, uz naslanjanje na log. podršku i kadrovsku popunu iz sastava JNA.

U kosulatcionom razgovoru sa rukovodstvom SDS, već sam izdao hitne instrukcije po ovom pitanju, u smislu određivanja metoda i načina kao i odredio prioritetne ciljeve i objekte za plansku intervenciju i posedanje istih.

Paravojne formacije iz sinteze tkz. Sandžačkog ekstremnog krila, tkz. Patrioske lige i tkz. Zelenih beretki, koje su uvedene u rez. Sastav milicije MUP-a BiH, jezgro su njihove zamišljene vojske sučeljenje oružanom sastavu JNA, koja u daljem procesu ocepljenja od SFRJ, planiraju razviti kao preciznu vojnu instituciju muslimanske paradržave.

Ubrzana doobuka njihovog ljudstva, naoružavanje, učestale provokacije prema JNA, intezivna izviđanja voj. objekata, pračenja ukazuju na neizbježnost oružanog sukoba.

Po rečenom, potražujem hitne instrukcije.

Razvoj situacije kontinuirano predviđamo, pratimo, analiziramo i pripravni smo za izvršenje kontramera.

3. Razrađivana i pripremljana operacija “KAMELEON” mogla bi presudno stvoriti pozicije za rez u aktivnosti muslimanske strane, a na dalje ostvarivanje kontrole po Planu.

Marginizacija Abdića od strane muslimanskog vođstva, ukazuje da se mora pristupiti radikalnom potezu izoliranja-anulacije Izetbegovića, čime bi razbili trojstvo Izetbegović – Ganić – Silajdžić, kao ključnog mehanizma muslimanske strane.

Procenjujem da je Abdić ipak “premekan” i da polazna platforma “spasioca BiH” za njega je presložen zadatak.

Predlažem da se dodatno razmotre efekti i kontraefekti, pogotovo ako Ganić uspije konsolidovati situaciju.

Potražujem dodatne hitne instrukcije i uput. Naredbu preformulisati i dostaviti spram novih instrukcija.

4. Po pitanju formulisanja kontrolisanih koncentracija civila ne srpskog etni. porekla za regiju BiH, kod realizacije prve faze operacije “TEPIH” okončane pripremne aktivnosti, lokaliteti određeni, naređen metod i obim.

5. Presecanja po pravcima Bijeljina – Zvornik – Vlasenica – Bratunac, pripravni za izvršenje po Planu. Polazne pozicije posednute.

Odsecanja i okruženja urbanih celina sa muslimanskim večinskim stanovništvom, supozicijski-vežbovno su izvedena bez ikakvih poteškoća na terenu.

Vežbovno, izvršene sve radnje inženjeriskog uređenja položaja za posedovanje po Planu.

Planski deo jedinica uveden u dubinske pristupne zone.

Kod izvršenja zadataka u terenu sem blaže zainteresiranosti lokalnog stanovništva, nismo imali nikakvih otpora, niti provokacija.

Procenjujem da kod započinjanja operacija imat ćemo isti status u interesantnim terenima po nas.

6. Razrađivani program, za planska okruženja civilnog nesrpskog stanovništva, u Podrinjskom slivu i odobreni “BIO-131-B”, kompletiran. Pristigli su nalazi voj. str. Naučnog tima koji je obavio ispitavanje i analizu pijačih voda i izvorišta Podrinjskog sliva. Reč je o niskojodnim vodama, tako da izuzimanjem soli iz ishrane, dolazi do niza poremečaja tkz. Endokrinih organa, a u psihološkom smislu, lica doživljavaju konfuzije, labilnost, agresivnost i sklonost ka anarhijii, uspaničenosti i podesenosti za psihološku manipulaciju.

Analiza ističe posebno interesantnim u ovom pogledu region Srebrenica, Žepa.

Rečene analize kao osnov razrađenog programa dostavljmo ponovo na vašu procenu za primenu, pošto je reč o BIO-programu.

Po predmetnom, dostavite zasebnu PISANU naredbu.

7. Za pojedine vojne bolnice, nemamo urađene ratne formacije. Dajte upustvo za rad istih u ratu.

8. Dajte hitno upustvo za regulisanje statusa pripadnika Srpske dobrovoljačke garde.
TheMule

#1002 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by TheMule »

Kakav im je ovo bio bioloski program? Htjeli da blokiraju protok soli u Podrinje ili pak misle u koncentracione logore?? :shock:

I zna li se sta su planovi RAM, KAMELEON, TEPIH
Spartan17

#1003 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Spartan17 »

TheMule wrote:Kakav im je ovo bio bioloski program? Htjeli da blokiraju protok soli u Podrinje ili pak misle u koncentracione logore?? :shock:

Ovo u vezi blokiranja prolaska konvoja sa soli spominje se u više knjiga, između ostalog i Avdo Huseinović u knjizi o Naseru, te u knjizi Emira Suljagića Razglednica iz groba. Jednostavno JNA eksperti su kao dio plana ukljičili i ovaj biološki program, ustanovili da se u vodi sa izvorišta u Podrinju nalaze male količine joda, a glavna namirnica koja sadrži jod je so. Stanovništvu Srebrenice i Žepe u to vrijeme nije bilo jasno zašto mogu proći konvoji sa hranom, sanitetskim materijalom i slično, ali so ne može. Kako navode u spomenutim knjigama Mladić je izdao upute da se svi konvoji UNPROFOR-a detaljno pretresaju i da se iz njih izuzima so. Kratko i jasno, s ciljem izazivanja psiho-fizičkog stanja kod stanovništva kako je navedeno u dokumentu iznad :-)
TheMule

#1004 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by TheMule »

Spartan17 wrote:
TheMule wrote:Kakav im je ovo bio bioloski program? Htjeli da blokiraju protok soli u Podrinje ili pak misle u koncentracione logore?? :shock:

Ovo u vezi blokiranja prolaska konvoja sa soli spominje se u više knjiga, između ostalog i Avdo Huseinović u knjizi o Naseru, te u knjizi Emira Suljagića Razglednica iz groba. Jednostavno JNA eksperti su kao dio plana ukljičili i ovaj biološki program, ustanovili da se u vodi sa izvorišta u Podrinju nalaze male količine joda, a glavna namirnica koja sadrži jod je so. Stanovništvu Srebrenice i Žepe u to vrijeme nije bilo jasno zašto mogu proći konvoji sa hranom, sanitetskim materijalom i slično, ali so ne može. Kako navode u spomenutim knjigama Mladić je izdao upute da se svi konvoji UNPROFOR-a detaljno pretresaju i da se iz njih izuzima so. Kratko i jasno, s ciljem izazivanja psiho-fizičkog stanja kod stanovništva kako je navedeno u dokumentu iznad :-)
fakat nikad nisam cuo za ovo. Mislim da joda ima u povrcu ako su uspjeli zasaditi malo krompira, ili u onoj humanitarnoj rizi. Mislim da je JNA naucni tim nesto zabrljo tu
Vega_Brothers

#1005 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Vega_Brothers »

Diverzantsko - izviđački odred "Fikro"(4. motorizovana br.)

Image
japasmipin

#1006 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by japasmipin »

Vega_Brothers

#1007 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Vega_Brothers »

Da li je 1. korpus imao svoj list?
japasmipin

#1009 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by japasmipin »

Image
japasmipin

#1010 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by japasmipin »

Otvoren Trg Prvog korpusa Armije RBiH: S ponosom se sjećamo naših heroja, braće i drugova

U okviru obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, nekadašnji komandant i prvi zamjenik komandanta ovog korpusa Vahid Karavelić te pripadnici boračkih udruženja jučer su u poslijepodnevnim satima svečano otvorili Trg koji nosi naziv Prvog korpusa Armije RBiH.

“Ovo je historijski trenutak za sve one koji su branili svoj grad i državu od četnika i agresora sa brda koji su htjeli 02. maja '92.godine da zauzmu ovaj trg, a onda da ponize i unište sve što je bosansko. Zahvaljujući našim hrabrim momcima, to im nije uspjelo”, istakao je ovom prilikom ministar Fišo.

Podsjetio je kako je prošlo 25.godina od formiranja korpusa, koji je pripadao slavnoj i najpoštenijoj Armiji u svijetu.

“To je bila Armija koja je branila svoje građane, svoje dostojanstvo i svoju državu. To je Armija koja nije dozvolila da agresor kroči u naš grad i pokori narod. Uvijek ćemo se sa čašću prisjećati svih naših heroja, braće i drugova, jer oni to zaslužuju” poručio je ministar Fišo.

Dodao je da patriotizam koji su pokazali naši branitelji moramo prenijeti budućim generacijama, kako bi oni opstali i ostali u BiH koja će uprkos svemu nastaviti da živi.

Inače, Trg Prvog korpusa Armije RBiH nalazi se ispred zgrade u kojoj su smještene Općina Centar i Kanton Sarajevo.

Image

Image

Image
pirpa

#1011 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by pirpa »

neku noc mi stize mail od meni nepoznate osobe sa nedavno izdatom knjigom - PRVI KORPUS ARMIJE BiH...

iskren da budem nisam ni imao nameru citati zbog pojedinih autora, al haj reko da preletim brzinski i vidim sta su to pisali "heroji" domovine i naroda ...

prvo sto sam primetio i u vezi cega se ne slazem sa autora je sam naslov knjige..licno sam misljena da bi joj bolje stajao naslov -FOTO MEMOARI VAHIDA KARAVELICA... :lol:

Drugo sto sam primetio je, da knjiga obiluje netacnim informacijama i da je to samo jos jedan pokusaj prekrojavanja bliske historije od strane onih balija koji 91god, nisu znali ni koje su vjere, ni kojem narodu pripadaju ...

trece, rece jedne prilike Avdo Hebib o tim ljudima...nek im bude na obraz i cast..

Image
pirpa

#1012 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by pirpa »

Tajni sastanak u Hrasnici

Sefer Halilović je u Patriotskoj ligi imao konspirativno ime - Halil. A kakav je bio taj sistem konspiracije najbolje pokazuje činjenica da su vrlo uticajni članovi PL-a prvi put saznali pravo Halilovo ime 23. maja 1992. godine, kada je on postavljen za komandanta Glavnog štaba. Kada je Halilović napustio bivšu JNA, u septembru '91. godine, u okviru Stranke demokratske akcije, a i mimo nje, mjesecima su već vršene pripreme za odbranu zemlje. Sulejman Vranj, koji je prvi od oficira napustio JNA, već je zajedno sa Rifatom Bilajcem, Hasanom Cengićem i Munibom Bisićem, u junu '91., uradio prve propise ilegalnog organizovanja, koji se smatraju i prvom direktivom za odbranu zemlje. Važnim datumom smatra se i sastanak od 10. juna '91. u Domu milicije, kada je predsjednik SDA Alija Izetbegović govorio o "crnim oblacima" koji su se nadvili nad muslimanskim narodom u procesu raspada Jugoslavije, te je osnovan Savjet za nacionalnu odbranu. U julu i avgustu je stiglo još nekoliko oficira JNA, a među njima i Meho Karišik - Kemo, takođe jedan od ključnih ljudi vojnog krila PL-a.Ipak, vidimo u prvi plan je izbio Sefer Halilović, kojeg je, zapravo, Štab PL-a, kako tvrdi Rifat Bilajac, pripremao za komandanta buduće bosanske armije.Kao ključni događaj u tome smatra se tajni sastanak predsjednika Izetbeaovića sa Seferom Halilovićem i nekoliko drugih članova PL-a u Hrasnici, 2. decembra 1991. godine, kada je Sefer, kako kaže, Predsjedniku predočio koncept organizovanja buduće bosanske armije, odnosno odbrane zemlje. I predsjednik Izetbegović prihvatio taj koncept.Sefer je po nalogu Safeta Hadžića, sa svojom ekipom ilegalaca, uradio koncept vojnog organizovanja i odbrane sarajevske regije. U toj ekipi bili su: Mirsad Čaušević - Brada, Senad Mašović, Faid Hećo i Haris Buturović. Sve su to bile odbjegle starješine JNA. Radili su u Hrasnici, u kući Hasije i Kasima Ibrahimovića, u kojoj će i kasnije Štab PL najviše raditi i to mjesecima.- Kad smo to uradili, ja sam Safetu Hadžiću predložio da bi prema ovom modelu, po meni jedino mogućem, trebalo organizovati odbranu u cijeloj zemlji - priča Sefer. Hadžić mi je rekao da u Centrali SDA postoji još jedna grupa koja radi isti posao, ali potpuno suprotno od ovog. Tada sam Safetu rekao da bi dobro bilo da on nađe neku ličnost, značajnu ličnost, kojoj bih ja izložio ovaj koncept odbrane. On je rekao: "Za tako krupnu stvar jedino može Alija". Za nekoliko dana Safet Hadžić me izvijestio da se pripremimo, jer će doći Alija Izetbegović.Predsjednik Izetbegović je trebao da dođe 1. decembra '91. a za tu priliku svi su se bili "glanjc dotjerali", kako kaže domaćica Hasija Ibrahimović. Sefer i Senad su izlijepili kartama sobu gdje će se održati sastanak, a Sefer je još napisao i kraći govor i čitao ga naglas. Atmosfera iščekivanja Predsjednika bila je takva daje Sefer rekao: "Ovo mi se čini kao da se događa u "Hiljadu i jednoj noći". Jer, on, kako kaže, ilegalac, za kojim je JNA raspisala potjernicu, podnosi Predsjedniku države koncept odbrane zemlje. Ali, to veče Predsjednik nije došao. Došao je narednog dana, a to je bilo 2. decembra '91.Sa predsjednikom Izetbegovićem došli su Safet Hadžić, Rešad Bektić, Munir Jahić i Mirsad Kebo, članovi Regionalnog Političkog Štaba PL Sarajevo. Pored Sefera, tu je još bio Senad Mašović. Sastanak je održan "iza zatvorenih vrata", u lijepo uređenoj prostoriji gdje je Sefer, uz Senadovu pomoć, objašnjavao i na kartama pokazivao koncept organizovanja odbrane sarajevske regije. Mirsad Kebo se sjeća da su Sefer i Mašović u početku drhtali kao djeca pred Predsjednikom, na tom, po njemu, istorijskom sastanku.- Kad sam izložio Predsjedniku koncept odbrane, on mi je postavio nekoliko pitanja - kaže Halilović. - Bio sam decidan: "Mislim daje ovo način da opstanemo. Svaki dragi vodi nas u ponor. A, ako se, voljom Božijom, dogodi da nam ovo ne bude trebalo, ovaj projekat organizovanja može biti dobra osnova iz koje će izaći armija naše buduće države".Sefer se sjeća da je predsjednik Izetbegović rekao da "nam ovo možda i neće biti potrebno", jer je baš tog dana u Sarajevu bio lord Karington i vodeni su pregovori o mirnom rješavanju jugoslovenske krize.
- Ali, Predsjednik je meni tada kazao: "Dobro, ti radi" - sjeća se Sefer. - Onda se okrenuo Jahiću i rekao: "Sad ti njega i onu grupu gore sastavi. Ali, neka se radi ovako". Sutradan smo se mi susreli sa onom grupom u Centrali SDA gdje su bili Kemo Karišik, Atif Šaronjić i još neki.

Image
BISTRIK100

#1013 Nišićka visoravan 92-95

Post by BISTRIK100 »

.
Last edited by BISTRIK100 on 23/04/2018 12:05, edited 1 time in total.
Tromblon

#1014 Re: Nišićka visoravan 92-95

Post by Tromblon »

:idea:
BISTRIK100 wrote:Nišićka visoravan 92-95
Sta nisicka visoravan? Jedi Isao tamo, borio se? Ili so zeljan toga da citas neko izbudljivo stivo? Idi brate gore. Lijepa priroda. Sad CE ozeleniti ima neko etno sell Sa sadrzajina. Upoznaj nisice kad Te vec toliko zanina.
Tromblon

#1015 Re: Nišićka visoravan 92-95

Post by Tromblon »

BISTRIK100 wrote:
Tromblon wrote::idea:
BISTRIK100 wrote:Nišićka visoravan 92-95
Sta nisicka visoravan? Jedi Isao tamo, borio se? Ili so zeljan toga da citas neko izbudljivo stivo? Idi brate gore. Lijepa priroda. Sad CE ozeleniti ima neko etno sell Sa sadrzajina. Upoznaj nisice kad Te vec toliko zanina.
Jesi li ranjen u ratu u glavu ili si nepismen?Pises kao da si prvi osnovne.Tema je da ljudi pisu o svojim iskustvima sa ratista.Bye

Pisem na telefonu pa ispadne zbrkano. Kako so postavio temu izgledas Kao pubertetlija kojeg uzbudjuju ratne price. Ako so bio u ratu napisi neku svoju pricu. Ne cekaj drugs. Inace, o nisicima se pricalo na temi o drgom korpusu. Jedi bio gore u ratu?
BISTRIK100

#1016 Re: Nišićka visoravan 92-95

Post by BISTRIK100 »

Pa ti si onaj sto stalno "visi" na ovom forumu zato sto uzivas da citas ratne price a meni nesto govoris.Prvo si me izvrijedjao a sada bi htio da pricamo.Moras naci neku novu zrtvu koju ces provocirati i vrijedjati.Mene ostavi na miru.
BHCluster

#1017 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by BHCluster »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Pitar sa Kariba

#1018 Re: Prvi korpus ARBiH

30. maja, 1993. na obroncima Trebevića za odbranu Sarajeva i BiH živote su dali Nedim Ajanović, Haris Bašić, Edib Čorda, Avdo Hodžić, Kenan Imširpašić, Mirsad Mešić, Senad Osmanagić, Fikret Redžo, Mustafa Smajović, Edmir Babović, Almir Džafo, Emir Delić, Nuraga Hodžić, Kerim Kasapović, Nedžad Muminović, Čedomil Perak, Samir Ribić, Pero Stanić, Ahmedin Zejnilhodžić, Mustafa Barlov, Sejfo Džano, Armin Hasanović, Emir Imamović, Enver Kurtović, Alija Oruč, Sanjin Ramović, Edhem Selimović i Nasib Velić.
:(
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1019 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Woody »

Ledići 04.06.1992 - 04.06.2018
Na ulazu u selo vidjeli smo dvije spomen ploče, udaljene svega par metara jedna od druge.

Na jednoj su ispisana imena deset muškaraca koji su poginuli 1994. godine. Obren kaže da su tu spomen-ploču postavile lokalne vlasti iz dijela Trnova koji se nalazi u Federaciji, u znak sjećanja na grupu vojnika Armije BiH koja je na tom mjestu stradala od granate.

Na drugoj ploči su ugravirana 24 imena stanovnika Ledića, kao i godine njihovog rođenja i smrti. Svi su stradali 1992. godine. Ovu spomen-ploču podigli su preživjeli seljani Ledića u sjećanje na civile ubijene u junu 1992. Najstarija žrtva imala je 92 godine, a najmlađa je bila 15-mjesečna beba.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/duhovi- ... /130412063
Ulaganjem materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo okončalo je izvođenje dokaza na suđenju za zločine počinjene na području Trnova, a prvi svjedok Odbrane dat će iskaz početkom narednog mjeseca.

Tužiteljica Vesna Ilić je u sudski spis uložila dokumente Federalnog ministarstva za pitanja boraca i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kojima dokazuje da je optuženi Medaris Šarić od 1992. do 1996. godine bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Među dokazima je i uvjerenje da Šarić nije u kaznenoj evidenciji.

Tužiteljica je uložila i vojne obrasce za optuženog Mirka Bunozu koji govore da je bio pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) od 1992. do 1994. godine.

U sudski spis su uloženi jedinični i matični kartoni svjedoka Tužilaštva BiH, kojima se dokazuje njihova pripadnost ABiH.

Kako je rekla Ilić, priložila je uvjerenja o smrti nekih osoba, a koja su se spominjala tokom dokaznog postupka. Odbrana je na ove dokaze imala prigovor relevantnosti.

Također, uložen je set fotografija i zapisnika sa uviđaja za ubijene osobe srpske nacionalnosti s područja Trnova, kao i spisak 123 nestale i poginule osobe koji je dostavila Organizacija porodica zarobljenih i nestalih iz Trnova.

Odbrana je na uložene zapisnike, fotografije i izvode iz matične knjige umrlih imala prigovore, ističući da postoji razlika u datumima. Konstatovali su da za neka lica ne postoji zapisnik sa uviđaja, što znači da ta tijela nisu ni pronađena, dok jedna osoba nije predmet optužnice.

Šarić i Bunoza optuženi su s Edhemom Godinjakom za zločine počinjene nad zarobljenicima i civilima na području Trnova. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Prvi svjedok Odbrane optuženog Godinjaka bit će saslušan 3. aprila.

http://detektor.ba/godinjak-i-ostali-za ... astva-bih/
Pitar sa Kariba

#1020 Re: Prvi korpus ARBiH

degenek

#1021 DRUGA VITEŠKA BRIGADA ARMIJE RBiH

Post by degenek »

2. viteška motorizovana brigada
Jump to navigationJump to search
2. viteška brdska brigada
Aktivan formirana 1. oktobra 1992.
Država Republika Bosna i Hercegovina
Grana Kopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrsta pješadija
Dio Prvi korpus Armije RBiH
Glavno sjedište Sarajevo
Komandanti
Safet Zajko
2. viteška motorizovana brigada je vojna jedinica koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini bila u sastavu Prvog korpusa Armije RBiH. Jedna je od prvih brigada kojoj je dodijeljen počasni naziv viteška.

Sadržaj
1 Historija
2 Borbene aktivnosti
3 Odlikovanja
4 Također pogledajte
5 Reference
Historija
19. maja 1992. godine formira se Prvi samostalni bataljon Okružnog štaba odbrane Sarajevo dok se od drugih uspostavljenih jedinica 1. jula 1992. godine formira 15. pješadijska brigada TO Novi Grad. Na organizovanju i formiranju ovih jedinica u sarajevskim naseljima Buća potok, Boljakov Potok, Briješće i Sokolje, pored ostalih veliku ulogu odigrao je Safet Zajko. Daljim jačanjem Armije RBiH dolazi do ukrupnjavanja i jačanja vojnih formacija tako da se spajanjem ove dvije jedinice 1. oktobra formira 2. motorizovana brigada sa Safetom Zajkom kao komandantom brigade.

Borbene aktivnosti
Prve borbene aktivnosti jedinica od kojih je kasnije nastala 2. viteška motorizovana brigada vođene su već 5. aprila 1992. godine na Šiljevića brdu, koti koja se nalazi iznad naselja Boljakov potok, kada je počeo prvi oružani sukob sa jedinicama Vojske Republike Srpske. Potom slijede aktivnosti u sklopu značajne akcije na deblokadi i oslobađanju kasarne Jusuf Džonlić, a koje su se vodile od sredine maja do sredine juna 1992. godine i koja je bila presudna za grad Sarajevo a samim time i za BiH. Uslijedila je Pofalićka bitka, koja se odvijala 16. maja te prve ratne godine. Velika vojna pobjeda u zoni djelovanja 2. viteške brigade bila je odbrana sarajevskog naselja Sokolje u decembru 1992. godine. Vojska Republike Srpske je 27. januara i 18. marta 1993. pokušala zauzeti Sokolje, ali su i ovaj put snage predvođene komandantom Safetom Zajkom spriječile zauzimanje Sokolja, koje dobiva naziv naselje heroja. U bitci vođenoj na Mijatovića kosi, prilikom koje je osvojeno brdo Žuč, 12. juna 1993. godine poginuo je zamjenik komandanta brigade Safet Isović zvani Tigar sa Žuči. Pet dana poslije (17.6.1993. godine[1]) na istoj Mijatovića kosi poginuo je legendarni komandant 2. viteške brigade Safet Zajko.

Odlikovanja
Na svom viteškom ratnom putu, 38 pripadnika ove brigade odlikovano je najvišim ratnim odlikovanjem Zlatni ljiljan. Za naročito ispoljene zasluge u odbrani Republike, zaštiti građana, iskazanoj hrabrosti, odlučnosti i požrtvovanju u izvršavanju borbenih i drugih zadataka, kao i ostvarenim ukupnim rezultatima u borbi protiv agresora 15. aprila 1993. godine Naredbom Štaba vrhovne komande OS RBiH, povodom prve godišnjice Armije RBiH, Drugoj motorizovanoj brigadi dodijeljen je i počasni naziv viteška.[1]

Također pogledajte
Prvi korpus Armije RBiH
Safet Zajko
Post Reply