Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
cekek

#1001 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by cekek »

nosara wrote:Da smo imali silu ova rasprava se ne bi ni vodila... Jedna od poenti i jeste to da za rat NE TREBA dvoje... Gurnuli su nas u avanturu koja je samo njima dobro donijela... I nakon svega kljucna stvar je povezat Beograd i Sarajevo preko Gorazda... :-)
Jah, usrecili se ko malo ko :D

Slovenci (donekle), Zap. Hercegovina, Crna Gora....to se, a recimo, usrecilo raspadom YU i periodom 1990 - 2000

I naravno, beskrupulozna gamad u HR-BiH-SR
LBVIEW

#1002 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

nosara wrote:Da smo imali silu ova rasprava se ne bi ni vodila... Jedna od poenti i jeste to da za rat NE TREBA dvoje... Gurnuli su nas u avanturu koja je samo njima dobro donijela... I nakon svega kljucna stvar je povezat Beograd i Sarajevo preko Gorazda... :-)
Niko nas nije gurnuo u "avanturu" vec su neki, sto su jos na Gazimestanu onomad najavljivali ratove, napali komsije i susjede te pocinili genocid..
Necemo sad,zarad jugonostalgije nekih,zanemarivati historijske cinjenice.
LBVIEW

#1003 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:Pa ne radi se o tome je li neko upravu ili nije. Nego o fenomenu da nekome ko se borio protiv cetnika kazes da je cetnik samo zato sto ti se ne svidja njegova prica.
O kome to? Da nije mozda rijec o Woodiju, inace poznatom po plasiranju lazi sa vukojebinskih foruma i zapisivanja "zlocina" nad nejaci tj. mjesta gdje je 'rabra vojska dobilla po labrnji ,od Tuzle do Buzima :D ,u crni rokovnik,koji je malko kasnije presao u HVO,a danas viri Dodiku iz dupeta. :D
seln

#1004 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

muha_sa wrote:ja bih se radije pito i cesto se pitam otkud toliko zvjerstva u ljudima--u dojucerašnjim komšijama, radnim kolegama, jaranima.............................da pocine ovako monstruozne zlocine :( kako se može nekom kurac dic na bezpomocnu ženu a silovano je preko 20 hiljada žena, djevojaka i djevojcica :(
kako neko može godinama živjet pored masovne grobnice (Tomašica) u kojoj je zatrpano zvjerski ubijeno oko 1000 ljudi---znaš da je u susjednoj bašti grobnica a ti normalno živiš.
milion pitanja kako, kako................................ :? :?

jel ovim zlocinima uzrok taj jebeni referendum, jel taj referendum probudio zlo u do juce mirnim i normalnim ljudima :? :? :?
Odgovori:
-komsije, jarani, radni kolege su godinama uz dorucak imale i porciju mitomanije, a uz veceru gusle
-mnogo tih koji su silovali ne bi ni mogli dobiti dobrovoljno... osim od svojih ruznih zena (pogledati Mrs. Kardzic)
-moze zivjeti uz grobnicu, jer on ta zakopana stvorenja ne smatra ljudima, vec nekim mitskim "Turcima", koji su ga od amebe do danas klali i ometali u razvoju... "Turci" su krivi jer je on bio NKV radnik, jer se jedva znao potpisati, jer je bio alkos, jer mu je zena bila ruzna...
nosara

#1005 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

cekek wrote:
Jah, usrecili se ko malo ko :D

Slovenci (donekle), Zap. Hercegovina, Crna Gora....to se, a recimo, usrecilo raspadom YU i periodom 1990 - 2000

I naravno, beskrupulozna gamad u HR-BiH-SR
Mislim na ove nase drzavotvorce sto pokradose i zivo I mrtvo...
Last edited by nosara on 07/01/2016 15:11, edited 2 times in total.
cekek

#1006 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by cekek »

seln wrote:
muha_sa wrote:ja bih se radije pito i cesto se pitam otkud toliko zvjerstva u ljudima--u dojucerašnjim komšijama, radnim kolegama, jaranima.............................da pocine ovako monstruozne zlocine :( kako se može nekom kurac dic na bezpomocnu ženu a silovano je preko 20 hiljada žena, djevojaka i djevojcica :(
kako neko može godinama živjet pored masovne grobnice (Tomašica) u kojoj je zatrpano zvjerski ubijeno oko 1000 ljudi---znaš da je u susjednoj bašti grobnica a ti normalno živiš.

jel ovim zlocinima uzrok taj jebeni referendum, jel taj referendum probudio zlo u do juce mirnim i normalnim ljudima :? :? :?
Odgovori:
-komsije, jarani, radni kolege su godinama uz dorucak imale i porciju mitomanije, a uz veceru gusle
-mnogo tih koji su silovali ne bi ni mogli dobiti dobrovoljno... osim od svojih ruznih zena (pogledati Mrs. Kardzic)
-moze zivjeti uz grobnicu, jer on ta zakopana stvorenja ne smatra ljudima, vec nekim mitskim "Turcima", koji su ga od amebe do danas klali i ometali u razvoju... "Turci" su krivi jer je on bio NKV radnik, jer se jedva znao potpisati, jer je bio alkos, jer mu je zena bila ruzna...
Ako cemo realno, prije mislim da je ako ne isti, onda jako slican mehanizam kao kod svaba 1933-1945 koji su u ime svog vozda i vise rase svasta napravili.
nosara

#1007 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

LBVIEW wrote:
Niko nas nije gurnuo u "avanturu" vec su neki, sto su jos na Gazimestanu onomad najavljivali ratove, napali komsije i susjede te pocinili genocid..
Jos gore, ovi mu najavili a on pustio goloruke ljude da mu brane dinastiju. Istorijska cinjenica...
seln

#1008 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

cekek wrote:
seln wrote:

Odgovori:
Ako cemo realno, prije mislim da je ako ne isti, onda jako slican mehanizam kao kod svaba 1933-1945 koji su u ime svog vozda i vise rase svasta napravili.
Apsolutno... Jevreji ovo, Jevreji ono... djelimicno i danas prisutno.
Mohamad Sissoko

#1009 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Mohamad Sissoko »

nosara wrote:
LBVIEW wrote:
Jos gore, ovi mu najavili a on pustio goloruke ljude da mu brane dinastiju. Istorijska cinjenica...
Titomanija i bratstvo i jedinstvo je najpogubnije bilo za Bosnjake, licno se uvjerio. Isprani mozak tek reguje kad mu noz pod grlo stavis a neki ni tad.
LBVIEW

#1010 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

nosara wrote:
LBVIEW wrote:
Na stranu koliko je uspjesna bila priprema za odbranu,ostaje cinjenica kako te nije on gurnuo u avanturu vec su te drugi napali.
Btw.,rat nije poceo uoci Referenduma ili zbog svata, vec puno ranije kad su izvrsili "tihu" okupaciju,stavili "prst na obarac",te cekali povod
A posto je ovaj u BiH samo dio onog sireg,sve u sklopu plana po kojem je konacno trebalo "uramiti" ono sto nebeskom narodu pripada i ostvariti vekovni serpski san,a prilika se "neocekivano" ukazala,moze se reci kako je isti poceo puno ranije,jos od dana kad se "nejac" prosula po cestama u obliku balvana uz svesrdnu pomoc "JNA".
nosara

#1011 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

Pripremao nas je svojim nebuloznim izjavama o mirnom spavanju...
cekek

#1012 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by cekek »

seln wrote:
cekek wrote: Ako cemo realno, prije mislim da je ako ne isti, onda jako slican mehanizam kao kod svaba 1933-1945 koji su u ime svog vozda i vise rase svasta napravili.
Apsolutno... Jevreji ovo, Jevreji ono... djelimicno i danas prisutno.
Samo sto kod srba jos nema denacifikacije koju su kod svaba ameri odmah nakon rata udarili. Sto je jos gore, danas kod srba imas hejbet mladih koji o ratu znaju samo iz istorijske citanke a nafurani su na klanje ovih ili onih - upravo jer nije bilo te "denacifikacije".

I dalje mislim da se ta spirala zla morala prekinuti na vrijeme da ne bi bilo sto je bilo, a ako vec oni nisu htjeli, trebali smo mi biti aktivniji i makar otezati posao tih 100 ljudi koji su huskali
Nuclear Winter

#1013 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Nuclear Winter »

LBVIEW wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Pa ne radi se o tome je li neko upravu ili nije. Nego o fenomenu da nekome ko se borio protiv cetnika kazes da je cetnik samo zato sto ti se ne svidja njegova prica.
O kome to? Da nije mozda rijec o Woodiju, inace poznatom po plasiranju lazi sa vukojebinskih foruma i zapisivanja "zlocina" nad nejaci tj. mjesta gdje je 'rabra vojska dobilla po labrnji ,od Tuzle do Buzima :D ,u crni rokovnik,koji je malko kasnije presao u HVO,a danas viri Dodiku iz dupeta. :D
Upravo je vudi viršlica u pitanju :D .On je zakuhao belaj na ovoj temi,a ja budala iako znam da je riječ o patološkom LAŽOVU i MANIPULATORU,nasjeo.
Bitno je samo da nakon ofanzive lažova vudija,i ostalih razočaranih ljubitelja velike srbije/krnje jugoslavije,došlo vas nekoliko i lažov je šmugn`o u rupu a priča je krenula ponovo u normalnom toku.
cekek

#1014 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by cekek »

[quote="Nuclear Winter]
Upravo je vudi viršlica u pitanju :D .On je zakuhao belaj na ovoj temi,a ja budala iako znam da je riječ o patološkom LAŽOVU i MANIPULATORU,nasjeo.
Bitno je samo da nakon ofanzive lažova vudija,i ostalih razočaranih ljubitelja velike srbije/krnje jugoslavije,došlo vas nekoliko i lažov je šmugn`o u rupu a priča je krenula ponovo u normalnom toku.[/quote]

Hajd' necemo dramiti, ko ne nasjedas na manipulacije i lazi vec par decenija.

Ili u tvojoj stvarnosti postoji 3. entitet, 100.000 radnih mjesta i nedajboze nezavisna RS? :D
muha_sa

#1015 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by muha_sa »

Sarajmen wrote:Mojne i ti pretjerivati, nije važno ako se i laže, u neznanju se nikom' ne zamjera, bitnije je boriti se sa tim i da se ne povjeruje u to. Činjenice i samo činjenice, ništa na lijepu riječ. A to je fajt teške kategorije :D
:thumbup:

sve drugo je šuplja :-)
muha_sa

#1016 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by muha_sa »

Sarajmen wrote:
muha_sa wrote:
Sarajmen wrote:Mojne i ti pretjerivati, nije važno ako se i laže, u neznanju se nikom' ne zamjera, bitnije je boriti se sa tim i da se ne povjeruje u to. Činjenice i samo činjenice, ništa na lijepu riječ. A to je fajt teške kategorije :D

sve drugo je šuplja :-)
Vozdra i bite :wink:

Ako mogu , počastio bih jednom poučnom pričom...
''

Tamni vilajet za sve je nas obećana zemlja

Tamnim vilajetom nazivano je Sarajevo, krajem osamdesetih, u intelektualnim beogradskim trač magazinima, u Dugi i Intervjuu, kada bi se govorilo o teškom položaju Srba u gradu, ili o strahovladi komunističkih bosanskih vođa, Pozderaca, Mikulića, Ištuka, Munira Mesihovića… Kasnije, tamni vilajet ušao je u govor političara, Miloševićeve posluge drugog ešalona, da bi u mjesecima međusobnog prepoznavanja, naročito krajem 1991, kada je govor o Bosni i o muslimanima na Pantovčaku usklađen s govorom o Bosni i o muslimanima na Dedinju, izraz tamni vilajet ušao u govor hrvatskoga tiska i televizije, čelnika HDZ-a i ljudi bliskih Tuđmanu. Je li Vrhovnik kadikad zazvao tamnovilajetske navade odrođenih Hrvata islamske vjeroispovijesti, toga se, pošteno govoreći, ne sjećam. Ali mogu zamisliti taj glas kako izriče riječ vilajet u svome specifičnom akcentualnom sustavu, koji će godinama kasnije za mnoge postati naglasovni zakon hrvatskoga jezika, tako da riječ vilajet zvuči kao dvije riječi, kao vila-jet, ali ne vila kao čarobno biće, nego kao vila od alatke vila.

Vilajet je upravna jedinica Osmanskoga carstva kojoj je na čelu valija. Vilajet je u širem smislu pokrajina, a u prenesenom – jedan zaseban svijet. Postoji uzrečica: namet na vilajet. Svaki je novi porez, kojim se uzaludno pokušava istrgnuti iz ekonomske krize, a ustvari se njime hrani nezasita država, novi – namet na vilajet. Lijepo, tačno zvuči.

Imao sam dvadeset jednu ili dvadeset dvije kada sam prvi put u Dugi pročitao da su Bosna i Sarajevo tamni vilajet. Bio sam uvjeren, i još ću dugo u to vjerovati, da će netko pametan ismijati tog novinara, narugati mu se, izajebavati ga kao konja, pošto je napisao nešto tako glupo. Nešto što je, zapravo, suprotno onome što je htio reći.

Volio sam čitati balkanske narodne priče, bajke i mitove. Da se doba nije zaokrenulo i zakovrnulo, možda bi od te ljubavi nešto bilo. Možda bih, da prva budala u Dugi nije spomenula tamni vilajet, postao stručan za tamne vilajete. Ovako sam više od dvadeset i pet godina čekao da netko od mene pametniji budali kaže da je budala, sve dok jednoga dana budala nije postala u pravu: doista, Bosna je, Sarajevo je tamni vilajet, narodna priča potonula je u mrak neznanja. A onda je tamnim vilajetom postala i Islamska država Iraka i Levanta.

Govori se da je neki smjeli vladar, car il’ padišah, sa svojom vojskom stigao na kraj svijeta, u tamni vilajet, u vječni mrak, gdje se nikad ništa ne vidi. Domislio se, mudar, da kobilama oduzme ždrjebad, da bi ga one, matere konjske, idući za svojim konjskim porodom, izvele natrag na svjetlo, nakon što obiđu taj čudesni, nevidovni vilajet. I dok su išli po njemu, sve im se pod tabanima i opancima, kao da je živo, micalo neko sitno kamenje, koje je hrskalo i govorilo: “Tko ovog kamenja sa sobom ponese, kajat će se; tko ovog kamenja ne ponese, kajat će se i on!” Neki pomisliše: što bih ga nosio ako ću se kajati. Drugi: ama neka uzmem nekoliko, svejedno ću se kajati. A kad i jedni i drugi izađoše iz tamnog vilajeta, vidjeli su što im ono bi pod nogama: sve drago kamenje, dragulji najvredniji na vas dunjaluku. Kajali su se koji nisu njime trpali džepove. Kajali su se i oni koji jesu, jer nisu uzeli više.''

.....
vozdraaa :-D

sjecam se svega što je prethodilo ovom referendumu tako da ovu šuplju mogu ovoj djeci bacat a ne nama koji smo sve ovo živjeli i preživjeli :-)
Radio sam u JNA--civilno lice--i svjedokom sam pretvaranja te armije u srpsku armadu :-) samo sam bio naivan ko francuska sobarica pa sam konto da nisu mahniti da na nas udare :-) koji sam levat bio :-) bar priznam, olakšavajuca okolnost :)
cekek

#1017 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by cekek »

Budući da nisam imao tako direktnog dodira sa nekim dešavanjima, da li bi podijelio to sa nama (mnom)?

Ja se iz tog perioda sjecam maratonskih dnevnika, polagano uvodjenja u rat (jedan pucanj, sutra dva, prekosutra tri + granata...mic po mic) i kako smo pretolerantni bili prema tome. Moja stara je, i kada je doslo da moramo spavati u hodniku, starom rekla (koji je bio 3 mjeseca vani) "ma nije to nista, malo se puca ali ce se rijesiti". Stari pak, nije vjerovao u sta je dosao, 3 mjeseca ranije je sa butmira odletio na sl. put, vratio se jedva nekako u ratno stanje - granate lete - i odmah je poceo gledati kako da idemo iz sa; ta njegova sokiranost zatecenim nas je spasila.

Vlastita stara mi je primjer te zablude koju smo zivjeli, "mirno smo spavali jer rata nece biti", mozda se malo puca :shock: :-)

Ostalo sam nekako potisnuo...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1018 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

LBVIEW wrote:
Ne radi se o woodiju, a i ne bih komentarisao te bljuvotine koje si o njemu napisao. Njega cijene borci ABiH i to je najvaznije.
Drinski

#1019 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Koga ba cijene pripadnici Armije? Mozda JNA.
Ali Kemal

#1020 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Walther wrote:ko nas bre zavadi i ta prica.
Interesantno pitanje, ne samo za ovaj rat, nego i prije.
Zasto se u pojedinim vremenskim periodima moze zivjeti normalno, a u pojedinim ne moze, ili se ubija ili kao sada, tihi rat, netrpeljivost, podmetanja, vjerska netolerancija na prvom mjestu, koja povlaci sve druge oblike netolerancije.
Last edited by Ali Kemal on 07/01/2016 19:23, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1021 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Kolega lakse malo.
Drinski

#1022 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Ja se odmah sjetim onoga da je historija ratova zapravo historija klasnih sukoba.
muha_sa

#1023 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by muha_sa »

Ali Kemal wrote:
Walther wrote:ko nas bre zavadi i ta prica.
Interesantno pitanje, ne samo za ovaj rat, nego i prije.
Zasto se u pojedinim vremenskim periodima moze zivjeti normalno, a u pojedinim ne moze, ili se ubija ili kao sada, tihi rat, netrpeljivost, podmetanja, vjerska netolerancija na prvom mjestu, koja povlaci sve druge oblike netolerancije.
otvoriš temu o tihom ratu, netrpeljivosti, podmetanju, vjerskoj netoleranciji pa cemo i o tome.

Tema ima jasan naslov, a kolko sam skonto postavljaca teme interesuje šta se sve dešavalo prije referenduma i da li se mogla agresija izbjec
Ali Kemal

#1024 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Ma dobro, vec smo apsolvirali da bi bilo bolje u "krnjoj" Jugoslaviji :)
muha_sa

#1025 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by muha_sa »

Ali Kemal wrote:Ma dobro, vec smo apsolvirali da bi bilo bolje u "krnjoj" Jugoslaviji :)
Locked