1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lijepa u dusi

#1001 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by lijepa u dusi »

Zato sto ja kad zavrsim fax ovdje necu naci posao, eventualno moram doplatit da polazem za razliku predmeta da bih mogla da predajem, a vani za te iste pare mogu dobiti priznavanje diplome i raditi za 3-4 hiljade eurica. Zato da mi sutra djeca ne moraju ovisi o Novalicu, Bakiru, Dodiku, Ivanicu, Covicu, Sebiji i ostalim redom mamlazima i kriminalcima koji su ovu drzavu pretvorili u privatnu prciju i kravu za muzu.
Seyfo

#1002 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seyfo »

stakasa wrote:
Seyfo wrote:stakasa,

U svakom slučaju, ja sam odustao od odlaska vani, kad sam vidio u šta se mogu pretvoriti. Stvarno jezivo. Kad je otvorio temu "leži li na parama rodbina vani", I've had enough. Zavoliću Bakira, Sebiju a i Dodika jer mi ih je trpjeti. Ne znam kako, ali pokušaću. Or die trying.
:D
Vidis, on je zanimljiv i sa socioloske strane. Napustili su (on/zviz :D sa familijama) BiH prije rata i onda ratne izbjeglice dozivljava kao prijetnju a istovremeno je i ljobomoran. Ista stvar se, pretpostavljam, desava danas, kada ratne izbjeglice sa visine gledaju ove sto tek sad idu

Slučaj jako dobar za npr.doktorsku disertaciju nekog psihijatra.

S jedne strane, "naši" su bagra, stoka, uključujući i nove izbjeglice, pa ih se stidi i gade mu se, neće u Bosnu ni da ga mole, to nije njegov nivo.S druge strane, budući da nije ostvario identitet zemlje gdje živi i to mu čini presiju, osjeća se podređenim i neuspjelim na svim poljima pa pokušava bar na forumu dokazati svoju uspjelost i "rahatluk", tako što komentariše i nudi odgovore na pitanja koja mu niko ne postavlja.
Vremenom se takvo stanje svijesti manifestuje kao psihološki poremećaj. Koji, još ne znamo, ali pomalo nagađamo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1003 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Nedavno je ostavio jedan post na temi Sarajevo Crna Hronika koji, po mom skromnom sudu, predstavlja lajtmotiv njegovog forumskog opusa. Potrudicu se da ga nadjem.
Logovan

#1004 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Logovan »

lijepa u dusi wrote:Zato sto ja kad zavrsim fax ovdje necu naci posao, eventualno moram doplatit da polazem za razliku predmeta da bih mogla da predajem, a vani za te iste pare mogu dobiti priznavanje diplome i raditi za 3-4 hiljade eurica. Zato da mi sutra djeca ne moraju ovisi o Novalicu, Bakiru, Dodiku, Ivanicu, Covicu, Sebiji i ostalim redom mamlazima i kriminalcima koji su ovu drzavu pretvorili u privatnu prciju i kravu za muzu.
Sitnica. :skoljka: :D
Dope_Man

#1005 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dope_Man »

hrle1976 wrote:@hakiz i dingospo

Jednu stvar koju svi istocnjaci guraju pod ponjavu, jel svjesno ili ne, je da svak ziv negira cinjenicu, da su jeftina radna snaga, nebitno skolovan ili ne. Da, na zapadu neko iz Ceske, Bosne, Bugarske itd. se broji kao jeftina radna snaga, i to nije samo u Njemackoj vec i drugim drzavama na zapadu.

Vecina nekadasnjih gastarbajtera je zivila jako stegnut zivot. Imali ste dvije grupe, samci i one koji su sa porodicom otisli. Samci su obicno po njih vise zivili u jednom stancicu, po podovima se spavalo i sl. Ovi koji su isli porodicno su pretezno zivili od muzevih primanja, a onda su ponekako kako ko od zena, ali pretezno se bavili ciscenjem, jel hala ili necijih stanova / kuca, nebitno. Svi su pokusavali da pokazu na neki nacin uspjeh, a to su samo mogli kad predju tadasnje granicne prelaze Sentilj ili Karavanke. Bilo je onih koji su iz Njemacke ili Austrije sverrcali primjerice petarde i sl. gluparije, da ako nista im bude put dzaba.

Vecina je trosila na zidove u SFRJ. Mozes na prste nabrojati one koji su se skroz okrenuli zivotu u Njemackoj. Vecina je tolike pare potrosila u SFRJ, a na kraju preko TV gledala kako im jedni ili drugi, ili ko vec rusi kucu. Na zalost, vecina tadasnjih gastarbajtera stoji danas u Njemackoj jako slabo. Zive u koje kakvim znj kvartovima i sl. Cak i od vecine njih, njihova djeca nisu sta postigla. Na prste nabrojati mozes one koji su u Njemackoj kupili kucu ili stan.

Skoro svi gastarbajteri nisu ni blizu imali platu jednog Njemca sa istim poslom. I ta slika je i danas prisutna u 98 % primjera.

Ja znam covjeka iz BIH koji ima HR pasos, odselili se u Njemacku, u BiH ostavio kucu velicine cca. 250m2, ima cetri prostora koja iznajmljuje ovim Bingo, Konzum i sl. prodavicama. U BiH ima primanja koja su mu dovoljna da zivi kao grof. Ali dzaba, otisli u Njemacku u stancic od 50-60m2, jos da bi mogli ostati morali naci neke poslice. Sve zbog toga da moze reci ja zivim u Njemackoj. Sad se ja pitam, bil neko od vas da ima cetri likala koja daje u najam prodavnicama razmisljao o selidbi u Njemacku? On u BiH ima mjesecno bar 20.000km cistih.

I opet kazem, mentalitet BiH je, kud i Turci tu i mali Mujo. Ono, kopiranje komsije koji je ko eto uspjesan.

I sad ti je taj skontao, da zivot u Njemackoj nije bas to sto je slusao od ljudi. Nema kafane u 7 ujutro, nema Binga, nema mnogo cega, te jos mora da radi, jer ne zeli u D da placa porez na dobit u BiH. I sta bi, vec postepeno se vracaju.

A ovi koji idu da zive normalan zivot. Izvinite, ali ziviti u socijalnim kvartovima po Njemackoj nije to nikakav normalan zivot vec dno dna njemackog drustva. Tamo ne ides ziviti normalno, nego si dojnji sloj pa te samo to ceka te si u drustvu opisan zauvjek kao socijalni problem. Saka je tih koji se izvuku iz tih znj kvartova. Ruku na srce treba staviti i priupitati se bil mogli u takvom kvartu imati normalan zivot, a onda povuci paralelu sa BiH pa se priputati ako ovo vidim kao normalno, sta je ono u BiH.

Ja imam naku rodbinu iz HR koja je nedavno spakovala kofere za Njemacku. Caca im otisao prvi prije godinu dana, potom jedan sin a nedavno i mati te drugo dvoje djece. Svi se zbili u jedan stan. Ovo mladje dvoje djece neide u skolu, jer jezik neooznaju skoro nikako, a vec su za srednje skole. Poslje godinu dana su skontali da nece bas za 5 godina ustediti 100.000€. Ovo dvoje mladjih ostaju bez skole, ali to mater Ne briga, jer bitno je da moze u prici sa nekim anonimosom u Hr reci ja zivim u inostranstvu.
Sa vecinom se slazem, mi jesmo rasadnik jeftine radne snage i ponekog pametnjakovica za njih. I vecina ne zivi ''americki san'' u dijaspori, jedina pooljnost im je koliko-toliko veca sigurnost u zivot opcenito od zivota u BiH. Ali sa ovim primjerom ga malo pretjera. Recimo da lik zaradi 20k cistih ovdje, to je vise nego dovoljno za vise nego lijep zivot u Njemackoj.
lijepa u dusi

#1006 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by lijepa u dusi »

Logovan wrote:
lijepa u dusi wrote:Zato sto ja kad zavrsim fax ovdje necu naci posao, eventualno moram doplatit da polazem za razliku predmeta da bih mogla da predajem, a vani za te iste pare mogu dobiti priznavanje diplome i raditi za 3-4 hiljade eurica. Zato da mi sutra djeca ne moraju ovisi o Novalicu, Bakiru, Dodiku, Ivanicu, Covicu, Sebiji i ostalim redom mamlazima i kriminalcima koji su ovu drzavu pretvorili u privatnu prciju i kravu za muzu.
Sitnica. :skoljka: :D
I ja sam bila jako iznenadjena. Sta ces, izabrala dobar poziv koji kod nas u Bosni kaska 20ak god za ostatkom svijeta, vani se teze zavrsava i dobro je placen. Nakon sitno placene prakse, polozenih par predmeta i priznavanja diplome, pocinjes s minimalcem koji je odlican i za njihove uslove. Nakon par godina dobrog rada dostignes navedenu cifru. Pogotovo ako te zaposli privatna laboratorija ili se ukljucis u razna istrazivanja, koja su moj konacni cilj, iz samo jednog razloga, a to nije novac.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1007 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Izgleda da ga je prepravio, steta sto ne kvotah kad sam vidio :-)

Ali u maniru zovu ga ljudi iz BiH da im on posudjuje pare, jer su se svi zaduzili u kockarnicama, on to ne konta, ovi prostori su za njega neshvatljivi itd...

A naglaseno interesovanje za ostavinske sporove i biseri na tim temama su tek prica za sebe :D
FreakyStyley

#1008 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by FreakyStyley »

_BataZiv_0809 wrote:Izgleda da ga je prepravio, steta sto ne kvotah kad sam vidio :-)

Ali u maniru zovu ga ljudi iz BiH da im on posudjuje pare, jer su se svi zaduzili u kockarnicama, on to ne konta, ovi prostori su za njega neshvatljivi itd...

A naglaseno interesovanje za ostavinske sporove i biseri na tim temama su tek prica za sebe :D
:thumbup:

Ja sam se uvijek prije cudio zasto Zviza ne banuju, ako nista za kloniranje, i zasto ga ljudi trpe. Vise ne mislim tako, neka Zviza, daje neki specifican smek forumu. Uvijek je uzitak procitati njegove postove, iako se kose sa zdravim razumom i logikom, a zaraceni su sa pravopisom, krcati egotripovima, lazima, pogresnim pretpostvakama, prepotencijom i poluinformacijama.

Uzitak je citati njegovu intelektualnu i verbalnu gimnastiku, taj necenzurisani tok misli, manifestaciju nereda u njegovoj glavi.

Zviz mozda jeste Hrle, fizicki je to ista osoba, ali ostavljam mogucnost da se radi o podvojenoj licnosti i zaista o nekome ko nije svjestan da pise sa dva razlicita nika. Ako vam Hrle kaze da nije Zviz ili ako vam Zviz kaze da nije Hrle, vjerujte mu - ta osoba to, u tom trenutku, zaista tvrdi sa sigurnoscu.

Ziv nam i zdrav bio Zviz/Hrle jos 100 godina. Neka te i sve najbolje ti zelim. :thumbup:
stakasa

#1009 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by stakasa »

FreakyStyley wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Izgleda da ga je prepravio, steta sto ne kvotah kad sam vidio :-)

Ja sam se uvijek prije cudio zasto Zviza ne banuju, ako nista za kloniranje, i zasto ga ljudi trpe. Vise ne mislim tako, neka Zviza, daje neki specifican smek forumu. Uvijek je uzitak procitati njegove postove, iako se kose sa zdravim razumom i logikom, a zaraceni su sa pravopisom, krcati egotripovima, lazima, pogresnim pretpostvakama, prepotencijom i poluinformacijama.

Uzitak je citati njegovu intelektualnu i verbalnu gimnastiku, taj necenzurisani tok misli, manifestaciju nereda u njegovoj glavi.

Zviz mozda jeste Hrle, fizicki je to ista osoba, ali ostavljam mogucnost da se radi o podvojenoj licnosti i zaista o nekome ko nije svjestan da pise sa dva razlicita nika. Ako vam Hrle kaze da nije Zviz ili ako vam Zviz kaze da nije Hrle, vjerujte mu - ta osoba to, u tom trenutku, zaista tvrdi sa sigurnoscu.

Ziv nam i zdrav bio Zviz/Hrle jos 100 godina. Neka te i sve najbolje ti zelim. :thumbup:
:D
Meni je najsimpaticnije koliku energiju trosi da opravda svoje odluke bez da se je iko, ikad osvrnuo na njih :D
I ja kazem neka ga. Obojice :D
Seyfo

#1011 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seyfo »

Ma sve će nas on,pardon oni, na ignor listu.
"Srećom",što i sam/sami kaže/kažu.
Evo i rođak se slaže
hrle1976

#1012 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hrle1976 »

Dope_Man wrote:
hrle1976 wrote:@hakiz i dingospo

Jednu stvar koju svi istocnjaci guraju pod ponjavu, jel svjesno ili ne, je da svak ziv negira cinjenicu, da su jeftina radna snaga, nebitno skolovan ili ne. Da, na zapadu neko iz Ceske, Bosne, Bugarske itd. se broji kao jeftina radna snaga, i to nije samo u Njemackoj vec i drugim drzavama na zapadu.

Vecina nekadasnjih gastarbajtera je zivila jako stegnut zivot. Imali ste dvije grupe, samci i one koji su sa porodicom otisli. Samci su obicno po njih vise zivili u jednom stancicu, po podovima se spavalo i sl. Ovi koji su isli porodicno su pretezno zivili od muzevih primanja, a onda su ponekako kako ko od zena, ali pretezno se bavili ciscenjem, jel hala ili necijih stanova / kuca, nebitno. Svi su pokusavali da pokazu na neki nacin uspjeh, a to su samo mogli kad predju tadasnje granicne prelaze Sentilj ili Karavanke. Bilo je onih koji su iz Njemacke ili Austrije sverrcali primjerice petarde i sl. gluparije, da ako nista im bude put dzaba.

Vecina je trosila na zidove u SFRJ. Mozes na prste nabrojati one koji su se skroz okrenuli zivotu u Njemackoj. Vecina je tolike pare potrosila u SFRJ, a na kraju preko TV gledala kako im jedni ili drugi, ili ko vec rusi kucu. Na zalost, vecina tadasnjih gastarbajtera stoji danas u Njemackoj jako slabo. Zive u koje kakvim znj kvartovima i sl. Cak i od vecine njih, njihova djeca nisu sta postigla. Na prste nabrojati mozes one koji su u Njemackoj kupili kucu ili stan.

Skoro svi gastarbajteri nisu ni blizu imali platu jednog Njemca sa istim poslom. I ta slika je i danas prisutna u 98 % primjera.

Ja znam covjeka iz BIH koji ima HR pasos, odselili se u Njemacku, u BiH ostavio kucu velicine cca. 250m2, ima cetri prostora koja iznajmljuje ovim Bingo, Konzum i sl. prodavicama. U BiH ima primanja koja su mu dovoljna da zivi kao grof. Ali dzaba, otisli u Njemacku u stancic od 50-60m2, jos da bi mogli ostati morali naci neke poslice. Sve zbog toga da moze reci ja zivim u Njemackoj. Sad se ja pitam, bil neko od vas da ima cetri likala koja daje u najam prodavnicama razmisljao o selidbi u Njemacku? On u BiH ima mjesecno bar 20.000km cistih.

I opet kazem, mentalitet BiH je, kud i Turci tu i mali Mujo. Ono, kopiranje komsije koji je ko eto uspjesan.

I sad ti je taj skontao, da zivot u Njemackoj nije bas to sto je slusao od ljudi. Nema kafane u 7 ujutro, nema Binga, nema mnogo cega, te jos mora da radi, jer ne zeli u D da placa porez na dobit u BiH. I sta bi, vec postepeno se vracaju.

A ovi koji idu da zive normalan zivot. Izvinite, ali ziviti u socijalnim kvartovima po Njemackoj nije to nikakav normalan zivot vec dno dna njemackog drustva. Tamo ne ides ziviti normalno, nego si dojnji sloj pa te samo to ceka te si u drustvu opisan zauvjek kao socijalni problem. Saka je tih koji se izvuku iz tih znj kvartova. Ruku na srce treba staviti i priupitati se bil mogli u takvom kvartu imati normalan zivot, a onda povuci paralelu sa BiH pa se priputati ako ovo vidim kao normalno, sta je ono u BiH.

Ja imam naku rodbinu iz HR koja je nedavno spakovala kofere za Njemacku. Caca im otisao prvi prije godinu dana, potom jedan sin a nedavno i mati te drugo dvoje djece. Svi se zbili u jedan stan. Ovo mladje dvoje djece neide u skolu, jer jezik neooznaju skoro nikako, a vec su za srednje skole. Poslje godinu dana su skontali da nece bas za 5 godina ustediti 100.000€. Ovo dvoje mladjih ostaju bez skole, ali to mater Ne briga, jer bitno je da moze u prici sa nekim anonimosom u Hr reci ja zivim u inostranstvu.
Sa vecinom se slazem, mi jesmo rasadnik jeftine radne snage i ponekog pametnjakovica za njih. I vecina ne zivi ''americki san'' u dijaspori, jedina pooljnost im je koliko-toliko veca sigurnost u zivot opcenito od zivota u BiH. Ali sa ovim primjerom ga malo pretjera. Recimo da lik zaradi 20k cistih ovdje, to je vise nego dovoljno za vise nego lijep zivot u Njemackoj.
Na svaki lokal sigurno uzme par hiljada mjesecno. Ima kucetinu i sve sto mu treba, ali Njemacke mu vlasti nedaju da zivi od tih para ako nece da svu dobit prijavi u D i plati porez tamo, u suprotnom mora u Njemackoj da radi da ima pravo boravka.
FreakyStyley

#1013 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by FreakyStyley »

Doso jeeee

Image
Helena Trojanska

#1014 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Helena Trojanska »

O ovima sto ostaju treba pricati.. Uvijek je lakse otici ( da ne kazem pobjeci) nego ostati, izdrzati, pobijediti, promijeniti nesto.
Hakiz

#1015 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Hakiz »

Helena Trojanska wrote:O ovima sto ostaju treba pricati.. Uvijek je lakse otici ( da ne kazem pobjeci) nego ostati, izdrzati, pobijediti, promijeniti nesto.
OVi što ostaju, ne pobjeđuju i ne mijenjaju. Samo trpe.
Hendrix

#1016 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Hendrix »

Jaranu amidza nakon godina cekanja konacno nabaci posao u EP...kad odjednom kod njega prica totalno druga nego citav zivot sto ga znam, bolje je meni ovde, treba ostati boriti se, ko ce ovu zemlju dici na noge, necu ja da meni djecu Svabo gleda poprijeko...gledam onako i ne vjerujem sta cujem i kazem eto bas ces je ti dici na noge radeci budzetski posao koji ti je ionako namjesten. Nije mu pravo bilo, ali nije ni meni, pa jebemu necemo se lagati sad, znamo se, nemoj mi siriti patriotizam sa namjestene budzetske pozicije, a prije par mjeseci jebes i Bosnu i sve i da ti je otici bilo gdje vani.

Tipicna Bosanska bajka, zaposlio se u EP i zivio sretno do kraja zivota, a njegova djeca su dobila njegov posao iza 7 gora i 7 mora i 7 planina....
FreakyStyley

#1017 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by FreakyStyley »

Hendrix wrote:Jaranu amidza nakon godina cekanja konacno nabaci posao u EP...kad odjednom kod njega prica totalno druga nego citav zivot sto ga znam, bolje je meni ovde, treba ostati boriti se, ko ce ovu zemlju dici na noge, necu ja da meni djecu Svabo gleda poprijeko...gledam onako i ne vjerujem sta cujem i kazem eto bas ces je ti dici na noge radeci budzetski posao koji ti je ionako namjesten. Nije mu pravo bilo, ali nije ni meni, pa jebemu necemo se lagati sad, znamo se, nemoj mi siriti patriotizam sa namjestene budzetske pozicije, a prije par mjeseci jebes i Bosnu i sve i da ti je otici bilo gdje vani.

Tipicna Bosanska bajka, zaposlio se u EP i zivio sretno do kraja zivota, a njegova djeca su dobila njegov posao iza 7 gora i 7 mora i 7 planina....
Uvijek me fasciniralo sto vecini ljudi sve ambicije zavrsavaju na budzetu. Budzet je vrhunac zivota.

Redovna milja i po.

Daj da se uvalim.

Tuzno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1018 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

FreakyStyley wrote:

On ti se uklapa u onu legendarnu koncepciju "toliko je los da je ustvari dobar". Kao niskobuzetni film B produkcije kojeg snima posrnula holivudska zvijezda.

Tacno tako, daje specifican smek forumu i bilo ga je zanimljivo citati na neki uvrnut nacin. Cijenio sam njegovu ustrajnost kad ga raja horski napadne, a uglavnom se i suzdrzavao od uvreda. Sad koliko je to bilo uzdrzavanje, koliko poznata matrica da prica o necemu sto uopste nije tema, to ne znam.

Njegovi legendarni ispadi kao na temi zabrane parkiranja u jednoj sarajevskoj ulici na koju se on nadovezao nekim nidje veze primjerima šatro iz Italije, Francuske i Holandije :lol: I generalno odgovaranje na teme da bi ispricao neku svoju zamisljenu pricu, ostat ce sigurno vise upamceni nego forumski opus mnogih forumasa.

Ban je dobio radi uzasnih rasistickih postova na izbjeglicku krizu, a koliko vidim na hrletu je vec druga prica-znatno brzi na obaracu, puno konfliktniji, ali prepoznatljivi narativ je tu.

I na kraju, rekao bih, da se radi o duboko nesretnom covjeku. Svi mi imamo svoje razloge sto smo na forumu i svima nam anonimnost jako godi, ali ne mogu zamisliti sretnog, ostvarenog i zadovoljnog covjeka koji forumsku razonodu pronalazi uvjeravajuci sve, sto direktno, sto indirektno kako je iznad njih.
dobar osjecaj

#1019 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by dobar osjecaj »

FreakyStyley wrote: Uzitak je citati njegovu intelektualnu i verbalnu gimnastiku, taj necenzurisani tok misli, manifestaciju nereda u njegovoj glavi.
Jeste se raznjezili danas. Tebe Freaky oduvijek volim procitati ali ova recenica mi se bas izrazito dopada.
FreakyStyley

#1020 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by FreakyStyley »

_BataZiv_0809 wrote:
On ti se uklapa u onu legendarnu koncepciju "toliko je los da je ustvari dobar". Kao niskobuzetni film B produkcije kojeg snima posrnula holivudska zvijezda.

Tacno tako, daje specifican smek forumu i bilo ga je zanimljivo citati na neki uvrnut nacin. Cijenio sam njegovu ustrajnost kad ga raja horski napadne, a uglavnom se i suzdrzavao od uvreda. Sad koliko je to bilo uzdrzavanje, koliko poznata matrica da prica o necemu sto uopste nije tema, to ne znam.

Njegovi legendarni ispadi kao na temi zabrane parkiranja u jednoj sarajevskoj ulici na koju se on nadovezao nekim nidje veze primjerima šatro iz Italije, Francuske i Holandije :lol: I generalno odgovaranje na teme da bi ispricao neku svoju zamisljenu pricu, ostat ce sigurno vise upamceni nego forumski opus mnogih forumasa.

Ban je dobio radi uzasnih rasistickih postova na izbjeglicku krizu, a koliko vidim na hrletu je vec druga prica-znatno brzi na obaracu, puno konfliktniji, ali prepoznatljivi narativ je tu.

I na kraju, rekao bih, da se radi o duboko nesretnom covjeku. Svi mi imamo svoje razloge sto smo na forumu i svima nam anonimnost jako godi, ali ne mogu zamisliti sretnog, ostvarenog i zadovoljnog covjeka koji forumsku razonodu pronalazi uvjeravajuci sve, sto direktno, sto indirektno kako je iznad njih.
:thumbup: Tako nekako.

Specifican je njegov talenat da ode s teme i okrene pricu na sebe i svoju pamet. Inace, jako cudan jezik koristi. Ne znam je li se stvarno radi o osobi kojoj Bosanski nije maternji ili samo o cudnom covjeku. Cesto njegove recenice zvuce kao nepsretno prevedene s nekog drugog jezika.

Neka nama naseg Hrleta.

dobar osjecaj wrote: Jeste se raznjezili danas. Tebe Freaky oduvijek volim procitati ali ova recenica mi se bas izrazito dopada.
:)
madner

#1021 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by madner »

Dobio covjek posao u EP i krivo mu jaranu odmah. :D

Toga nema vani.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1022 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

FreakyStyley wrote: Uvijek me fasciniralo sto vecini ljudi sve ambicije zavrsavaju na budzetu. Budzet je vrhunac zivota.

Redovna milja i po.

Daj da se uvalim.

Tuzno.

Posto smo se do sada slagali, red je da malo i proturjecimo jedan drugom :)

Nije ljudima vrhunac zivota budzet, nije ljudima u Bosni, kako rece jedan forumski Americanin "san da rade za salterom", nego je to jedino sto pruza kakvu takvu sigurnost.

Drugog izbora nema.
FreakyStyley

#1023 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by FreakyStyley »

_BataZiv_0809 wrote:
Posto smo se do sada slagali, red je da malo i proturjecimo jedan drugom :)

Nije ljudima vrhunac zivota budzet, nije ljudima u Bosni, kako rece jedan forumski Americanin "san da rade za salterom", nego je to jedino sto pruza kakvu takvu sigurnost.

Drugog izbora nema.
I ovdje se slazemo. Donekle.

Nije im vrhunac zivota, to jest ne bi trebao da bude, ali je krajnji cilj i najveca ambicija. Da nema izbora - ima. Naravno, ne mislim na izbor tipa "ima posla, biraj sta hoces". Ima izbora, u zivotu. Grubo zvuci, znam. Ja sam, licno, neko ko tesko pravi kompromise i razumijem da nije svako takav. Shvatam i kako neko nije spreman da rizikuje, po pravilu ne bi ni trebalo da mora, ali je tako kako jeste.

Meni je draza moja nesigurnost, nego neciji budzet. Ne bih se mogao zamisliti da za zivot zaradjujem (i da to svjesno prihvatim) u ambijentu drzavnog budzeta, niti bi se mogao zamisliti da radim za nekoga drugog, da se svaki dan molim da ne dodje neko podobniji, pa okonca moj parazitski profesionalni zivot.

Meni je veca nesigurnost biti u pat poziciji, nesretan i na budzetu, nego probati nesto drugo ili negdje drugo, ali zaista probati.

Da ne idem s teme i da ne idem previse licno - svako ima svoje zivotne izbore i treba biti spreman da preuzme potpunu odgovornost za njih. Ja inace na ovom forumu nikad ne govorim o sebi licno, niti solim pamet i dijelim savjete drugima. Samo konstatujem da je tuzno da je mladom covjeku ambicija budzet.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1024 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

FreakyStyley wrote: I ovdje se slazemo. Donekle.

Nije im vrhunac zivota, to jest ne bi trebao da bude, ali je krajnji cilj i najveca ambicija. Da nema izbora - ima. Naravno, ne mislim na izbor tipa "ima posla, biraj sta hoces". Ima izbora, u zivotu. Grubo zvuci, znam. Ja sam, licno, neko ko tesko pravi kompromise i razumijem da nije svako takav. Shvatam i kako neko nije spreman da rizikuje, po pravilu ne bi ni trebalo da mora, ali je tako kako jeste.

Meni je draza moja nesigurnost, nego neciji budzet. Ne bih se mogao zamisliti da za zivot zaradjujem (i da to svjesno prihvatim) u ambijentu drzavnog budzeta, niti bi se mogao zamisliti da radim za nekoga drugog, da se svaki dan molim da ne dodje neko podobniji, pa okonca moj parazitski profesionalni zivot.

Meni je veca nesigurnost biti u pat poziciji, nesretan i na budzetu, nego probati nesto drugo ili negdje drugo, ali zaista probati.

Da ne idem s teme i da ne idem previse licno - svako ima svoje zivotne izbore i treba biti spreman da preuzme potpunu odgovornost za njih. Ja inace na ovom forumu nikad ne govorim o sebi licno, niti solim pamet i dijelim savjete drugima. Samo konstatujem da je tuzno da je mladom covjeku ambicija budzet.

Tu i dolazi do izrazaja ljudska raznolikost. Jer stvarno ima nas svakakvih. Neki se najbolje osjecaju kada rade sami za sebe, kada se samostalno snalaze i sebi odredjuju i obaveze i radno vrijeme.

Drugi su opet u tom ambijentu bespomocni i beskorisni i jednostavno su bardareni za strogo rutinirane poslove za drugoga.

Sad, neka opsta pretpostavka je da ovih drugih znatno vise. Pa otuda i ovaj trend, kojeg opsta besperspektivnost i nesigurnost samo dodatno potpaljuju.
FreakyStyley

#1025 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by FreakyStyley »

_BataZiv_0809 wrote:
Tu i dolazi do izrazaja ljudska raznolikost. Jer stvarno ima nas svakakvih. Neki se najbolje osjecaju kada rade sami za sebe, kada se samostalno snalaze i sebi odredjuju i obaveze i radno vrijeme.

Drugi su opet u tom ambijentu bespomocni i beskorisni i jednostavno su bardareni za strogo rutinirane poslove za drugoga.

Sad, neka opsta pretpostavka je da ovih drugih znatno vise. Pa otuda i ovaj trend, kojeg opsta besperspektivnost i nesigurnost samo dodatno potpaljuju.
Slazem se i shvatam.

Ova druga kategorija, vecina ljudi, je u jako nezahvalnoj i teskoj poziciji. Shvatam svaku njihovu frustraciju. Takva je realnost bh. drustva, nazalost.

Dog-eat-dog.

Ili se nauci da plivas u mutnom ili potoni. Kvalitetna zivotna skola koja se jako skupo placa, nekad i zivotom.
Post Reply