Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Locked
Stari

#1001 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by Stari »

plain vanilla wrote:
Stari wrote:Islam u Bosni i Hercegovini se mora reformisati ... dogma i doktrina mora biti transformisana, modifikovana ... osim teza koje sam ranije naveo

-O uvodjenu iskljucivosti Bosanskog jezika u svim obredima i ritualima
-Uvodjenju potpune ravnopravnosti izmedju polova zena i muskaraca u cijeloj vjerskoj hijerarhiji
-Uvodjenje vjere u jednog boga i ukidanje kulta pejgambera.

takva reforma bi nuzno morala imati i

Superiornost drzave nad religijom i ustavno regulisati zabranu svake natuknice o tome da bi to trebalo biti suprotno.
Zabranu "Serijtaske Drzave" neovisno o demografskoj strukturi i vjerskom opredjeljenju stanovnika.
Zabranu poligamije, incesta i aranziranih (ugovorenih) brakova.
Potpuno oslobodjenje zene.

ovo komunizam naizvrat?

sta mislis, hoce li u crkvama, pravoslavnoj i katolickoj, progovoriti bosanski? ako se to desi, i u dzamijama ce :D
Da ti pravo kazem ... ne znam ni sta bih ti rekao ... osim mozda _ zaboli me djon od cipele kako se katolici mole bogu ...a tek zbog pravoslavnih liturdjija sam tako ushicen --- po cijelom tijelu sam takav.

Tebe more biti zulja to sto ja smatram svoj jezik u svim aspektima boljim od arapskog .... heh ... pa ne mogu ti ja tu nista - imas pravo voljeti arapski vise od svog vlastitog (znas kako se to vec zove) .... imas pravo pejgambera voljeti vise no svog bliznjeg ...vise no sebe samog .... imas pravo misliti drugacije od mene ...
uglavnomja

#1002 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by uglavnomja »

Freamon Lester wrote:
Artest wrote: Koji se qrac vracaju. Jel iko evidentira tu bagru? Postoji spisak onih koji su jos tamo, ali ne znam imamo li uvid u broj onih koji su se vratili, razocarani sto nisu sehidlili, ili pokolebani u Hilafet.
Ima Dzuvo sve. Imena i prezimena. Dobio nagradu Islamofob godine od Saff-a... :izet:
im'o dzuvo sve, sad vise nema dzuve, poslali ga nedje u diplomaciju valjda.

ali zato dos'o alijin tjelohranitelj na dzuvino mjesto. taman da sve sto je dzuvo skupio razbatali :run:
hAZNADAR

#1003 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by hAZNADAR »

Freamon Lester wrote:Nema to veze sa imunitetom. Niti je svako ko ide u tu dzamiju potencijalni terorista niti treba takve mjere treba koristiti na mikro lokacijama. Sustinska borba protiv ovog zla ide na tri fronta minimalno.

-Zakonodavni treba omoguciti efikasniji zakonski okvir koji ce policijskim agencijama pruziti laksu borbu protiv radikalizma i ekstremizma.
-Policijske i obavjestajne agencije trebaju dobiti veca sredstva i STRUCNE LJUDE, a ne da nam ministar kuka kako mu se hakeri koji u slobodno vrijeme banke po internetu pljackaju javljaju da rijese vijesti umeta.
-Islamska zajednica mora povesti Dzihad knjigom i znanjem u svakom dzematu. Od tribina i predavanja, pa do kucnih posjeta ljudima koji su inficirani ovim ideologijama i razgovora sa njima. Jedno je zivjeti zivot onako kako ga je Poslanik zivio. Imati bradu, kratke hlace, a sasvim je druga stvar mastati o uvodjenju globalnog kalifata sabljom preko ledja nevjernika.

Ako do ovoga ne dodje nema sanse da ce se ista napraviti, a onda cemo za koju godinu opet ovako razglabati kad neki maloumnik zadojen blasfemicnom verzijom Islama (jer kako drugacije nazvati tu ideologiju koja gura ljude u smrt) napravi sranje.
Solidni prijedlozi, ali tesko izvodljivi.

Osnovni problem je pasivnost javnog mijenja, sto poslije svakog sranja malo negoduje par dana i sve se zaboravi. Ko danas spominje terorizam u Bugojnu na spomen vehabija? Malo ko.

I vjeciti mentalitet zrtve gdje se svaki domaci ekstremizam opravdava. I na temi o bruci u Dablinu velik dio ljudi uopce ne spominje nasu sramotu vec tudju i licemjernost zapada.
Sjecam se dobro kada je onaj manijak pucao u po Sarajeva po ambasadi, na svim domacim portalima na komentarima je vise bilo onih koji su psovali majku kriticarima toga spominjuci cetnike, Srebrenicu, americki imperijalizam,...

I u takvom drustvu vehabije imaju plodno tlo. I za vrbovanje novih i za slobodna djelovanja. Drustvo koje ih ne kritikuje zato sto ima gorih. A posto je cetnike jako tesko stici po obimu zlocina - imace vehabije jos vise slobode.

Ono sto bi se trebalo uraditi je siroka kampanja putem medija, publicistike, javnih tribina,.. oko vjecitog opravdavanja domaceg ekstremizma. Protiv suludog stereotipa da su svi kriticari vehabijskog ekstremizma komunjare, pizde, ulizivaci, bezkicmenjaci, foliraju nesto i glume zapad, smeta im ezan a vole crkvena zvona,..... Ko je i kada stvorio taj stereotip? To istraziti i to iskorijeniti.
Vehabije nisu problem, saka budala, go q bez podrske u narodu.
Problem je u narodu sto daje prostor ovakvima. Sto znaci da narod treba edukovati a ne vehabije - oni su zauvijek izgubljeni.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1004 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by plain vanilla »

Stari wrote:
plain vanilla wrote:

ovo komunizam naizvrat?

sta mislis, hoce li u crkvama, pravoslavnoj i katolickoj, progovoriti bosanski? ako se to desi, i u dzamijama ce :D
Da ti pravo kazem ... ne znam ni sta bih ti rekao ... osim mozda _ zaboli me djon od cipele kako se katolici mole bogu ...a tek zbog pravoslavnih liturdjija sam tako ushicen --- po cijelom tijelu sam takav.

Tebe more biti zulja to sto ja smatram svoj jezik u svim aspektima boljim od arapskog .... heh ... pa ne mogu ti ja tu nista - imas pravo voljeti arapski vise od svog vlastitog (znas kako se to vec zove) .... imas pravo pejgambera voljeti vise no svog bliznjeg ...vise no sebe samog .... imas pravo misliti drugacije od mene ...
naravno da ja to sve imam pravo
kao sto se svako ima pravo moliti Bogu na kojem hoce jeziku, kao sto drugi imaju pravo ne vjerovati u Boga.

i svi mi imamo pravo misliti sta hocemo, ali nemamo pravo raditi sta hocemo, narocito nemamo pravo ugrozavati druge svojim 'licnim misljenjima'

nasilje je nasilje, pa dolazilo ono od ateiste, teiste, vjerskog fanatika i sl...
uglavnomja

#1005 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by uglavnomja »

pasha078 wrote: Sta ti jos nije jasno i gdje jos vidis zavjeru da ti pokusam ponuditi logicnije objasnjenje?

cuj logika :D

nema logike kad je neko programiran.
salik79

#1006 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by salik79 »

Oni koji su stojali iza njih kada su u nemalom broju '93, kada niti vrabac nije mogao proletiti do teritorije pod kontrolom ARBiH, dolazili u "dzihad" - stoje i danas iza njih. Daleko jaci igraci nego sto i pretpostaviti mozemo. Toliko jaki da ti i takvi likovi nesmetano "operiraju" i Austriji i u Danskoj, a da se skoro nista konkretno ne poduzima po tom pitanju. Stojace iza njih, kao korisnih budala, dokle god im budu potrebni za njihovu agendu. Kada dodje vrijeme da im vise nisu potrebni, pustit ce ih niz vodu...Tako to ide vec desetljecima, pa i stoljecima, korisne budale iskoriste, pa puste niz vodu, dok svoje igrace setaju i ubacuju po potrebi.
It_is_a_Leclerc

#1007 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo, sutra je dan žalosti, bit će i minuta šutnje, pa pozivam sve da se solidarišu za bacačima kamena iz Palestine i malo urlaju. To bi bilo baš prigodno.
prog321

#1008 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by prog321 »

pasha078 wrote:
3. Naftu kupuju oportunisti koje zaboli neka svar i za isil i za us i za teroriste i za free world..... Mislis da ISIl prodaje naftu po trzisnoj cijeni?? Naivan si. Tu naftu prodaju daleko ispod trzisne cijene i time privlace oportuniste i spekulante koji vide priliku za brzinsko bogacenje. Slicno kao u ratu kod nas.... Za neke je to bio samo biznis.
Naravno da US pokusava na sve nacine da tome stane u kraj ali nije lako jer ne koriste regularne banke i sl

Sta ti jos nije jasno i gdje jos vidis zavjeru da ti pokusam ponuditi logicnije objasnjenje?
Nije mi jasno zasto ne dignu u zrak te kamione? Ne mogu mi reci da ih ne vide kad svi znamo da u svakom trenutku imaju satelite nad tim podrucjem.
Napredan um uvijek postavlja pitanja.
Kao na primjer, ko dobija ovom situacijom sa ISILom?
Niko u regionu.. . osim Izraela.

ISIL je grupa primitivaca koji izvrcu sve sto je 1500 godina prestavljalo Islam.
Da se oni ne mogu pobjediti je zesca smijurija.
Neka puste Irance, i oni ce ih izbrisati sa lica zemlje u roku od par mjeseca. Znas li ko se protivio time ?
Britanija, USA i Izrael.
uglavnomja

#1009 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by uglavnomja »

prog321 wrote:
pasha078 wrote:
3. Naftu kupuju oportunisti koje zaboli neka svar i za isil i za us i za teroriste i za free world..... Mislis da ISIl prodaje naftu po trzisnoj cijeni?? Naivan si. Tu naftu prodaju daleko ispod trzisne cijene i time privlace oportuniste i spekulante koji vide priliku za brzinsko bogacenje. Slicno kao u ratu kod nas.... Za neke je to bio samo biznis.
Naravno da US pokusava na sve nacine da tome stane u kraj ali nije lako jer ne koriste regularne banke i sl

Sta ti jos nije jasno i gdje jos vidis zavjeru da ti pokusam ponuditi logicnije objasnjenje?
Nije mi jasno zasto ne dignu u zrak te kamione? Ne mogu mi reci da ih ne vide kad svi znamo da u svakom trenutku imaju satelite nad tim podrucjem.
Napredan um uvijek postavlja pitanja.
Kao na primjer, ko dobija ovom situacijom sa ISILom?
Niko u regionu.. . osim Izraela.

ISIL je grupa primitivaca koji izvrcu sve sto je 1500 godina prestavljalo Islam.
Da se oni ne mogu pobjediti je zesca smijurija.
Neka puste Irance, i oni ce ih izbrisati sa lica zemlje u roku od par mjeseca. Znas li ko se protivio time ?
Britanija, USA i Izrael.

zivota ti imas li ti ista u toj glavi osim zavjera blabla

koji bolan crni iran? znas li ti sta je rat? znas li koliko iranaca vojnika moze poginuti u tom ratu? koliko govna bradata mogu ubiti civila po iranu ...

o tito dragi, s kim ja pricam :run:
black

#1010 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by black »

salik79 wrote:Oni koji su stojali iza njih kada su u nemalom broju '93, kada niti vrabac nije mogao proletiti do teritorije pod kontrolom ARBiH, dolazili u "dzihad" - stoje i danas iza njih. Daleko jaci igraci nego sto i pretpostaviti mozemo. Toliko jaki da ti i takvi likovi nesmetano "operiraju" i Austriji i u Danskoj, a da se skoro nista konkretno ne poduzima po tom pitanju. Stojace iza njih, kao korisnih budala, dokle god im budu potrebni za njihovu agendu. Kada dodje vrijeme da im vise nisu potrebni, pustit ce ih niz vodu...Tako to ide vec desetljecima, pa i stoljecima, korisne budale iskoriste, pa puste niz vodu, dok svoje igrace setaju i ubacuju po potrebi.
ma jok drug, to su ti sve teorije zavjere, poslusaj ti forumske mudrace, analiticare, stratege :mrgreen:
It_is_a_Leclerc

#1011 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

ISIL treba uništavati sistemski, nemilosrdno, krvnički. Da nijedan od njih ne preživi, da od njihovih zvjerskih naseobina ne ostane ni kamen na kamenu. Poslije, kada svi budu pobijeni, izmjeniti nazive gradova, zabraniti svu simboliku i metode.

Kako to izvesti treba da odluče oni koji imaju vojnu i političku moć za to
prog321

#1012 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by prog321 »

uglavnomja wrote:

zivota ti imas li ti ista u toj glavi osim zavjera blabla

koji bolan crni iran? znas li ti sta je rat? znas li koliko iranaca vojnika moze poginuti u tom ratu? koliko govna bradata mogu ubiti civila po iranu ...

o tito dragi, s kim ja pricam :run:

Kako je jebena zavjera ako je fakt ?
Iran je trazio da se vojno umjesa sa svim raspolozivim oruzjem. Ove tri drzave su glasno i jasno rekle da ce biti napadnuti od njihove avijacije ako to urade.
Fakt je da samo Izrael profitira od ove situacije.
Fakt je da se kamioni nafte i izvori mogu lako unistiti.
Fakt je da ISIL ne prestavlja Islam u nikakvom mogucem obliku. Islam je gradio i branio crkve i sinagoge 1000 godina prije ISILa,, a danas ti majmuni ruse muzeje.
sokkia

#1013 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by sokkia »

Alfons Kauders wrote:
sokkia wrote: Prvo boldirano si u pravu 100%, drugo boldirano je upitno, tj taj ISIL nama ništa islamsko u sebi.
ISIL je tvorevina zapada i Izraela i nima savršeno odgovara to što ti ludaci rade.
ma ja ba

uvijek neko drugi kriv... zli cifuti i ameri isprali mozak stotinama hiljada bradatih idiota... :-) finci nagovorio ovog kretena da puca, a u ambasadi SAD mu dali pusku i bombe :-)
a ko je kriv? treba otvoriti oči i sagledati globalno.svak ko ima gram soli u glavi vidi šta radi Amerika podsrestvom čifuta ili obrnut, šta rade čifuti pod zaštitom Amerike. a bradatih idiota možeš nači gdje hoćeš i koliko hoćeš . Izrael je največi neprijatelj , pa zašto ti Đihadisti ne napadaju njega nego zarobljavaju djecu i nejać i ubijaju ih kao mrave. Kome je to u interesu, nijednom muslimanu nije zasigurno ali jeste cionistima koji žele satanizirati islam kao vjeru i muslimane kao narod.
salik79

#1014 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by salik79 »

black wrote:
salik79 wrote:Oni koji su stojali iza njih kada su u nemalom broju '93, kada niti vrabac nije mogao proletiti do teritorije pod kontrolom ARBiH, dolazili u "dzihad" - stoje i danas iza njih. Daleko jaci igraci nego sto i pretpostaviti mozemo. Toliko jaki da ti i takvi likovi nesmetano "operiraju" i Austriji i u Danskoj, a da se skoro nista konkretno ne poduzima po tom pitanju. Stojace iza njih, kao korisnih budala, dokle god im budu potrebni za njihovu agendu. Kada dodje vrijeme da im vise nisu potrebni, pustit ce ih niz vodu...Tako to ide vec desetljecima, pa i stoljecima, korisne budale iskoriste, pa puste niz vodu, dok svoje igrace setaju i ubacuju po potrebi.
ma jok drug, to su ti sve teorije zavjere, poslusaj ti forumske mudrace, analiticare, stratege :mrgreen:
Ma mogu oni ismijavati, pljuvati, "teoretisati" do mile volje, ali fakti su tu - naravno ko hoce da ih vidi...Ko je bio tu i/ili zna za sudbinu rahmetli efendije Kubata iz Butmira, zna o cemu pricam.
gospodja profiterka

#1015 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by gospodja profiterka »

It_is_a_Leclerc wrote:ISIL treba uništavati sistemski, nemilosrdno, krvnički. Da nijedan od njih ne preživi, da od njihovih zvjerskih naseobina ne ostane ni kamen na kamenu. Poslije, kada svi budu pobijeni, izmjeniti nazive gradova, zabraniti svu simboliku i metode.

Oni to ne žele čovječe, razumiješ li da ne žele?
Putnik ali stvarno

#1016 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by Putnik ali stvarno »

gospodja profiterka wrote:
salik79 wrote:
Putnik ali stvarno wrote:- A suspected Islamist gunman has shot dead two Bosnian soldiers before blowing himself up in the capital Sarajevo, officials say

- In April, a gunman attacked a police station in the eastern town of Zvornik, killing an officer and injuring two others before being shot dead.

Police said the gunman was shouting "Allahu Akbar!" ("God is great!") during the assault.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-34866890

Steta momaka.

A vojsku iz kladionica treba vojna murja za usi izvuci. Hodza je sasvim u pravu.

A odakle to ?

Muhammad al-Zawahiri, was sent to the Balkans by his older brother in 1993
.

Ironija sudbine je da je najmanje jedan, a najvjerovatnije i obojica, od ubijenih vojnika bio upravo to.
Ama kakve to veze ima s ovim terorističkim napadom? Šta je vama?
Jel to neka panika ?

Pise ti lepo gore odakle je ovo doslo, procitaj lagano. Za vojnike mrsko mi da ti prepricavam, nisi procitala prvih 35 strana.......

Cenim da ovaj dogadjaj ne bi trebao biti povod za dramu po forumu.
Last edited by Putnik ali stvarno on 19/11/2015 20:26, edited 1 time in total.
Kikibombona

#1017 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by Kikibombona »

prog321 wrote:Ja sam realan.
Tip niti je imao bradu, niti skracene tole. i prozvan od forumskih forenzicara da je vehabija. C'mon ?
To sto je pravio zabiljske ne pravi ga religioznim teroristom.Samo je pokusavao zapamtiti par sura.
Covjek je rodjeni gubitnik koji nije vidio smisla zivota vise. Da je okusio picku shvatio bi da ne vrijedi davati toliki znacaj :lol:
Znaci, ovi islamsiti opusteno pljuju po zrtvama teroristickog napada i tako provociraju normalne ucesnike foruma?
Danguba

#1018 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by Danguba »

It_is_a_Leclerc wrote:ISIL treba uništavati sistemski, nemilosrdno, krvnički. Da nijedan od njih ne preživi, da od njihovih zvjerskih naseobina ne ostane ni kamen na kamenu. Poslije, kada svi budu pobijeni, izmjeniti nazive gradova, zabraniti svu simboliku i metode.

Pustili su duha a sada imaju problema da ga kontrolisu.
gospodja profiterka

#1019 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by gospodja profiterka »

Jel to neka panika ?

Pise ti lepo gore odakle je ovo doslo, procitaj lagano. Za vojnike mrsko mi da ti prepricavam, nisi procitala prvih 25 strana.......

Cenim da ovaj dogadjaj ne bi trebao biti povod za dramu po forumu.
Ceniš li, svega ti? Pogibija pripadnika Oružanih snaga BiH će uvijek biti povod za dramu na ovom forumu. Ako ti drama ne leži baš, ima i drugih foruma. I da ti nije palo na pamet, NA PAMET, obratiti mi se tako opet. Jerbo cenim da ću te osedlati za primer. Capisce?
arzuhal

#1020 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by arzuhal »

Ovu nesigurnost, ovo naše vječito ''izrađivanje strategije za borbu protiv terorizma koji je jasna prijetnja po BiH", ovu pravnu i normativnu zbrku oko nadležnosti kantonalnih odnosno državnih tužilaštava, nadležnosti MUP-a ili SIPA-e, koordinaciju bh. policijskih i sigurnosnih agencija ravnu motoričkoj koordinaciji pokreta 100-godišnjaka oboljelog od Parkinsona, sad treba započeti, na 20-godišnjicu Dejtona, za reformu policije, osnivanja državnog ministarstva policije i početi ba pravit državu.
Kikibombona

#1021 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by Kikibombona »

PM72 wrote:
prog321 wrote:PM72, who is currently on your ignore list, made this post.
Display this post.

====================================
Nece da moze :-D
:lol: Ti si nebitan.Pročitali su drugi,čisto da im skrenem pažnju sa kakvim bilmezom imaju posla.
Je l' ovo onaj pubertetlija sto planira napad na Vojkovice?
arzuhal

#1022 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by arzuhal »

Danguba wrote:

Nemaju, nisu nikad ni imali. Drugi imaju problem.
It_is_a_Leclerc

#1023 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Dragan Lukač (MUP RS): "Podatke o Omeragiću imaju obavještajci iz Srbije. On je išao u Sandžak i družio se sa onim Ganićem (Mirza Ganić, smrtno stradao u Aleppu, kao borac ISIL-a, op.a.). Što to agencije u Sarajevu nisu znale ?"
muha_sa

#1024 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by muha_sa »

arzuhal wrote:
Danguba wrote:
Nemaju, nisu nikad ni imali. Drugi imaju problem.
:thumbup:

ko i vazda :thumbup: :kiss:
Freamon Lester

#1025 Re: Ubijeni vojnici Oruzanih snaga u Sarajevu

Post by Freamon Lester »

http://radiosarajevo.ba/novost/207555/r ... soj-zemlji
Napad koji se sinoć dogodio u Rajlovcu, kako je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba iz državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je preuzela istragu, prema prvim informacijama ukazuje na terorizam.

Naš portal podsjeća na poslijeratne tragične događaje koje su uzrokovali raznorazni radikali, te na one događaje koji su, srećom, bili spriječeni.
1997.

Prva tragedija ove vrste dogodila se 18. septembra 1997, kada je u Mostaru eksplodirala autobomba i za šta su optuženi i osuđeni Ali Ahmed Ali Hamad, Ahmad Zajid Al-Zuhajri i Nabil Al-Hilaj.

Četvrta osoba, optužena u odsustvu - Ahmed Zuhair Handala nije uhapšen u BiH, ali jeste pet godina kasnije, i to u Jemenu odakle je proslijeđen u Guantanamo.

Handala je, u odsustvu, osuđen na deset godina zatvora, a njegovi saučesnici Ali Ahmed Ali Hamad i Nebil Ali Hil, zvani Abu Jemen, osam, odnosno pet godina zatvora.
2002.

Na badnju noć 2002. godine, u selu Kostajnica kod Konjica, Muamer Topalović je ubio tri člana porodice Anđelić, a sina teško ranio. Tragedija je mogla biti i veća jer je u tom trenutku u kući bilo sedam članova ove porodice, među kojima i unuka ubijenog Anđelka Anđelića.

Muamer Topalović, Foto: Arhiv
Kada je priznao ubistvo, izjavio je da je to učinio iz "ideološko-vjerskih pobuda". Osuđen je na 35 godina zatvora.
2007.

Deset godina kasnije, na sudu je za terorizam osuđen i Mirsad Bektašević zvani Maksimus – dobio je (nakon što mu je smanjena kazna) osam godina i četiri mjeseca zatvora. Zbog istog slučaja optuženi su i Abdulkadir Cesur na šest i po godina i Bajro Ikanović na četiri godine zatvora.

Abdulkadir Cesur, Foto: Arhiv
„Maksimus“, švedski državljanin i Cesur, Turčin iz Danske, u našu zemlju su doputovali dvije godine ranije s namjerom da izvedu bombaški napad na neidentificiranu metu u ovoj zemlji (pretpostavljalo se prvo Američku ambasadu) ili drugdje u Evropi. Tokom istrage je zaplijenjeno oružje, 20 kilograma eksploziva, samoubilački pojasevi, ekstremistički dokumenti, oporuka, videozapisi, čak i dječija igračka sa satom.

U istragu je bio uključen i FBI.
2008.

Godinu kasnije, 2008. u martu, u akciji koja se provela u Sarajevu i Bugojnu uhapšena je i tzv. grupa Rijada Rustempašića, kojoj se sudilo za „pripremanje terorističkih napada na objekte Vlade RS-a, Katoličke crkve, jedinica EUFOR-a i Oružanih snaga BiH koje su upućene u Irak“.

Rustempašić, Velić i Handžić, Foto: Arhiv
Rustempašić je proglašen krivim za terorizam i optužen je na četiri i po godine zatvora, dok su Abdulah Handžić i Edis Velić dobili po tri godine i četiri mjeseca.
2008.

U oktobru 2008, desio se novi užas. Zaštitar Zvonko Barbić poginuo je u eksploziji u Trgovačkom centru FIS u Vitezu, dok su još tri osobe povrijeđene, od kojih jedna teže.

Amir Ibrahimi priznao je krivicu na sudu, ali je, prema sporazumu s Tužilaštvom, optužen na dvije godine zatvora za krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. Svjedočio je i protiv Suvada Đidića koji se teretio za terorizam i koji je dobio devet godina zatvora.
2010.

U jednom od najužasnijih terorističkih napada u Bosni i Hercegovini, u Bugojnu u junu 2010, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić (čiji je brat Admir Ljubuškić, nosilac Zlatnog ljiljana, koji je poginuo 1995.), a šest osoba je povrijeđeno.

Na dan kada se u Pruscu kod Donjeg Vakufa održavala vjersko-kulturna manifestacija „Dani Ajvatovice“, postavili su improviziranu eksplozivnu napravu na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno koju su aktivirali kada su se policajci spremali za odlazak na osiguranje navedene manifestacije.

Za tragediju su optuženi Haris Čaušević, Naser Palislamović i Adnan Haračić koji je priznao krivicu, dobio 14 godina zatvora i svjedočio je protiv drugih optuženika. Čaušević je dobio 45 godina zatvora, a Palislamović je oslobođen svih optužbi.
2011.

Iako je tvrdio da nije terorist, Sud BiH odlučio je drukčije, pa je Zijada Derviševića u aprilu 2011. osudio na osam, Amela Sefera na sedam i Sašu Bonića na šest godina zatvora zbog terorističkog napada. Meta: poslanik HDZ-a BiH u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Pero Mamić.

Eksplozivna naprava je aktivirana u aprilu, godinu ranije, ispod automobila u kojem su bili Mamić i Ivo Tadić, također poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Povrijeđenih nije bilo.
2011.

U oktobru 2011, Mevlid Jašarević uzrokovao je haos u Sarajevu kada je napao Američku ambasadu u Sarajevu i ranio jednog od bh. policajaca je osiguravao objekt.

Jašarević, porijeklom iz Srbije, upucan je iz snajpera u nogu nakon polusatne drame koja se odvijala u centru grada.

Uslijedilo je dugotrajno suđenje, a Jašarević je u početku odbijao sarađivati s Tužilaštvom i Sudom BiH, govoreći da ne priznaje te institucije. Potom se, po vlastitom priznanju, odrekao vehabizma i „promijenio ploču“. Prvo je osuđen na 17 godina zatvora, pa mu je presuda bila poništena. Na ponovom suđenju osuđen je na 15 godina.

S Jašarevićem je bio optužen i Emrah Fojnica, ali je u sudskom postupku oslobođen optužbi - nakon toga je otišao ratovati u Siriju, gdje se priključio ISIS-u i poginuo nakon što je izveo samoubilački napad.
27. april 2015.

Nerdin Ibrić, rođen 1991. godine, povratnik u mjesto Kučić Kula u općini Zvornik izvršio je napad na policijsku stanicu u Zvorniku, te je ubio policajca Dragana Đurića, a još dvojicu ranio. Nešto kasnije, u razmjeni vatre s policijom, ubijen je i sam napadač.

Čin Nerdina Ibrića proglašen je terorističkim, a sam napadač povezan je s vehabijskim pokretom u Bosni i Hercegovini. Prema prvim informacijama koje su se pojavile u javnosti, Ibrić je za vrijeme svog napada na policijsku stanicu uzvikivao "Allahu ekber", pa je i zbog toga povezan s terorizmom.
18. novembar 2015.

Enes Omeragić ubio je u Rajlovcu, naselju u blizini Sarajeva, dva bosanskohercegovačka vojnika Almira Salkića i Nedeljka Radića, a ranio više osoba (krhotinama stakla).

Napad je počeo je u kladionici, gdje je Omeragić otvorio vatru iz automatskog oružja i ubio dvojicu vojnika te ranio trećeg, Dževada Ljukovca. Potom je izašao i pucao po autobusu gradskog prijevoza, a zatim je pobjegao prema Sokolju, naselju u blizini, gdje je, nekoliko minuta prije ponoći, počinio samoubistvo eksplozivnom napravom.
Locked