I to dokazuje njegovu bezgrješnost???skupljac_zeljeza wrote:Ali ti koristiš njegove dove u kojima moli za oprost kao argument njegove pogrešivosti. Princip islama je kontinuirano usavršavanje na svim poljima u duhu hadisa:"Ako mi prođe jedan dan u kojem nisam proširio svoje znanje koje me približava uzvišenom Allahu, tada mi taj dan nije blagoslovljen." Muhammed a.s. je smrtni čovjek i brinuo se da li je propustio takve prilike pa je molio Boga za oprost ako jeste. Ima i ajeta u kojima se kritikuje Muhammed a.s., ali te opomene su više upute nego kritika zbog grijeha. Sura 'Abese.ABH017 wrote:Eto razuvjerite me i navedite gdje piše da je Muhammed a.s. bio bezgrješan.
1."On se namrštio i okrenuo"- tj. Poslanik savs je namrgodio lice i udaljio se. 2. "zato što je slijepac njemu prišao." - tj. zato što mu je došao slijepac, a povod objave ove sure glasi: Uglednici Kurejšija su bili kod Vjerovjesnika, s.a.v.s., i on je želio da oni prime islam. Tada mu se obratio jedan slijepi čovjek, a on je Abdullah b. Ummi Mektum, a bio je (kasnije) jedan od najboljih ashaba.
Poslaniku, s.a.v.s, se nije svidjelo da mu Ibn Ummi Mektum prekida govor, pa se od njega okrenuo.
3. "A šta ti znaš“ – tj. Muhammede, „možda će se on očistiti" – tj. možda će se slijepac očistiti od grijeha dobrim djelima zato što naučava od tebe.
4. "ili opomenuti“ – tj. uzeti pouke iz onoga čemu ga ti podučavaš od pouka. „pa da mu Opomena koristi." – tj. pouka.
6. ti se njemu okrećeš" – tj. njemu okrećeš svoje lice i upućuješ svoj govor, a on ne pokazuje potrebu za tobom i udaljava se od onoga s čime si došao.
7. "a ti nisi odgovoran da se on ne očisti."- tj. čime ćeš biti opterećen ako on ne preðe na islam i ne bude upućen. Tebi je dužnost samo da dostaviš i nemoj voditi brigu za stanje ovakvih nevjernika.
8. "A što se tiče onoga koji ti je došao žureći"- tj. ko to doðe žurno tražeći od tebe da ga uputiš na dobro i posavjetuješ ga Allahovim poukama.
10. "ti njega zanemaruješ." – tj. ti si zaokupiran u odnosu na njega, udaljavaš se i zadocnjavaš.
11. "Ne čini tako! Zbilja je to pouka" – tj. ovi ajeti, ili ova sura su pouka. Iz nje treba uzeti pouke, prihvatiti ih i raditi prema onome što one nalažu.
Gubitak religije
- ABH017
#1001 Re: Gubitak religije
- perfekcionista1
#1002 Re: Gubitak religije
Jesi ti tvrdoglav lik, pravi sufija.
Lijepo sam ti objasnio da su to greske a ne grijesi.
- aurora313
#1003 Re: Gubitak religije
"Ako mi prođe jedan dan u kojem nisam proširio svoje znanje koje me približava uzvišenom Allahu, tada mi taj dan nije blagoslovljen."
Dakle, to je ono na šta se poziva kod tzv. navoda oko Učiti, učiti i samo učiti. Jer do sada ne nađoh podstrek da treba učiti kako bi se širilo znanje.
Dakle, to je ono na šta se poziva kod tzv. navoda oko Učiti, učiti i samo učiti. Jer do sada ne nađoh podstrek da treba učiti kako bi se širilo znanje.
- nasa
#1004 Re: Gubitak religije
Za pocetak da se ne mozes pozivati na Buhariju samo onako, eto tamo pise... ali vec od ranije znam da ti ces tjerati do besmislene rasprave prije nego priznas da nisi upravu..Kikibombona wrote:Sta mi je trebalo objasnjavati?![]()
Jesam li lijepo napisao da su mnogi hadisi vjerodostojni? Jesam!
Jesam li napisao da je nemoguce razdvojoti tacne od netacnih? Jesam!
I nisam napisala da se ne moze utvrditi koji su tacni, naravno da se moze odrediti priblizno vjerodostojnost....znaci opet grijesis ali to nije nista novo
- nasa
#1005 Re: Gubitak religije
Mi smo jednom raspravljali na forumu o ovome I ja sam misljenja kao ti, naravno nije to crno-bijelo u smislu bezgresan-gresan jer svakako da su mu grijesi oprosteni I ako ih je napravio ali ja mislimda je to po Bozijoj milosti, a ne nacin da je on bio po prirodi svetac ili nesto slicno...ABH017 wrote:Znam da šiije i neke sufije vjeruju u bezgrješnost 12 imama iz porodice Božijeg poslanika, pa logično i samog Muhammeda a.s. Kad su sunije u pitanju Muhammed a.s. je običan čovjek, koji je najljepšeg morala i ćudi, ali bezgriješan... ???
Mada mnogi muslimani, neovisno o pravcu, jesu bili na stajalistu da je bezgresan...
- nasa
#1006 Re: Gubitak religije
Ma on je muslimanperfekcionista1 wrote:Ne disksutujem sa napacenim islamofobima!
- Kikibombona
#1007 Re: Gubitak religije
Opet te izdaje logika!nasa wrote: Za pocetak da se ne mozes pozivati na Buhariju samo onako, eto tamo pise... ali vec od ranije znam da ti ces tjerati do besmislene rasprave prije nego priznas da nisi upravu..
I nisam napisala da se ne moze utvrditi koji su tacni, naravno da se moze odrediti priblizno vjerodostojnost....znaci opet grijesis ali to nije nista novo
Ne pozivam se ja na Buhariju, pozivaju se MUSLIMANI!
Za mene Buharija nije vjerodostojna! Nemam blage veze da li su hadisi o Aisinim godinama tacni. Rekoh ti, za mene win-win situacija. Ako su hadisi o Aisi netacni - koncept 'vjerodostojnosti hadisa' propada. Ako su hadisi tacni - Muhamed ne moze biti uzor ljudima danas. Ponavljam ti, NEMAM POJMA STA JE OD OVO DVOJE U PITANJU. Sta god bilo, ne ide u prilog dogmi.
Svojim komentarima o Aisi suocavam vjernike (koji smatraju da je Buharija vjerodostojna) sa licemjerjem i dvostrukim standardima.
Isto tako, drugu grupu vjernika koji sumnjaju ili negiraju Buhariju, suocavam sa dvostrukim standardima i selektivnom pristupu hadisima.
Ti evo, kazes 'moze se odrediti priblizna vjerodostojnost'?
Kakva je to vjera ako si priblizno odredjuje...?
- nasa
#1008 Re: Gubitak religije
Joj @kiki stvarno lupas....
pa covjece dragi to je samo brdo prica kao I masa drugih hist.izvora, naravno da mozes utvrditi bar priblizno vjerodostojnost, a metode su razlicite, pogledaj pod historiografija
I tebi lafo smijesno, na veliku zalost smijesno je samo tvoje neznanje jer masa historijskih dogadjaja jeste rekonstruisana na pribliznom datiranju, pribliznoj vjerodostoojnosti itd. iz prostog razloga sto ti npr. neandertalac nije ostavio dnevnik, jasno...ili jos uvijek nije!
A muslimani utvrdjuju po svojim kriterijima koji dijelom jesu sasvim ok ali ne u onom dijelu u kojem se neki izvori odbacaju bez jasne naucne osnove... ali fol je u tome da ti je uopce nisam pisala za muslimane vec za s hist.tacke gledista...
Pogotovo ti je pametno ovo s muslimanima i Buharijom hahaha, komedija, je li ti uopce pamtis sta pises, pa ti se se pozvao na Buhariju u odgovoru @ninu, a nisi musliman koliko znam ali dobro, jasno mi je da se ne razumijemo ni priblizno...
I tebi lafo smijesno, na veliku zalost smijesno je samo tvoje neznanje jer masa historijskih dogadjaja jeste rekonstruisana na pribliznom datiranju, pribliznoj vjerodostoojnosti itd. iz prostog razloga sto ti npr. neandertalac nije ostavio dnevnik, jasno...ili jos uvijek nije!
A muslimani utvrdjuju po svojim kriterijima koji dijelom jesu sasvim ok ali ne u onom dijelu u kojem se neki izvori odbacaju bez jasne naucne osnove... ali fol je u tome da ti je uopce nisam pisala za muslimane vec za s hist.tacke gledista...
Pogotovo ti je pametno ovo s muslimanima i Buharijom hahaha, komedija, je li ti uopce pamtis sta pises, pa ti se se pozvao na Buhariju u odgovoru @ninu, a nisi musliman koliko znam ali dobro, jasno mi je da se ne razumijemo ni priblizno...
- Rockefeller
#1009 Re: Gubitak religije
Malo je teško sada gdje sam jer i ne poznajem dovoljno grad ali nisam našao nijedan bosanski džemat u Berlinu. Iako sam tek došao, nadam se da ću se snaći u skorije vrijeme.

- nasa
#1010 Re: Gubitak religije
I evo da nesto razjasnimo, ne samo zbog @kikija vec stalno se to povlaci kad pricamo o hadisima I njihovoj upotrebi u historiji, u vjeri, vjerodostojnosti I sl.
Da mi sad uzmemo novog golfa I ostavimo 500 godina te onda dovedemo grupu strucnjaka za razlicite oblasti da odrede starost istog, proizvodjaca, da li je nov ili koristen, da li je radjeno nesto kroz vrijeme na njemu itd. dobili bi na mnoga pitanja priblizne odgovore koji bi upucivali da su najvjerovatnije tacne provedene analize I rezultati ali nikako ne bi mogli iskljuciti bas svaku mogucnost da je golf ostao netaknut kroz vrijeme...
To nikako ali nikako ne znaci da su njihove analize uzaludne vec jednostavo s doostupnim metodama cesto nije moguce 100% utvrditi svako moguce pitanje...To je tako, covjek jos uvijek nema mogucnost putovanja u proslost I dok je tako oslanamo se na dostupne metode.
U kontekstu price o hadisima I generalno price o historiji prvih muslimana mnogi hadisi jesu koristeni od strane historicara sto znaci da kredibilitet ipak imaju ali kada dodjemo na pitanje njihove upotrebe u vjeri tui se stvari nesto mijenjaju:
Prvo, nisu ljudi-muslimani kroz historiju bili idoti, znali su ovo o cemu gore pisem zato I jeste uvrsten factor pouzdanih ljudi, vjere I sl. da bi se hadisi uopce mogli unutar vjere koristi kao neupitan autoritet.
Drugo, nacin na koji se oni koriste u vjeri nije prepreka da se oni sagledaju dostupnim metodama I izvan vjere, ili ono sto imamo od neutralnih istrazivaca, da ih sire pogledemo u kontekstu uvazavanja razlicitih dostupnih izvora .
Nema tu mjesta za ironiju, za neka polupametna prepucavanja I sl. niti je to neka velika nauka, mislim da su ovo elemntarne stvari kada govorimo o historiji.
Da mi sad uzmemo novog golfa I ostavimo 500 godina te onda dovedemo grupu strucnjaka za razlicite oblasti da odrede starost istog, proizvodjaca, da li je nov ili koristen, da li je radjeno nesto kroz vrijeme na njemu itd. dobili bi na mnoga pitanja priblizne odgovore koji bi upucivali da su najvjerovatnije tacne provedene analize I rezultati ali nikako ne bi mogli iskljuciti bas svaku mogucnost da je golf ostao netaknut kroz vrijeme...
To nikako ali nikako ne znaci da su njihove analize uzaludne vec jednostavo s doostupnim metodama cesto nije moguce 100% utvrditi svako moguce pitanje...To je tako, covjek jos uvijek nema mogucnost putovanja u proslost I dok je tako oslanamo se na dostupne metode.
U kontekstu price o hadisima I generalno price o historiji prvih muslimana mnogi hadisi jesu koristeni od strane historicara sto znaci da kredibilitet ipak imaju ali kada dodjemo na pitanje njihove upotrebe u vjeri tui se stvari nesto mijenjaju:
Prvo, nisu ljudi-muslimani kroz historiju bili idoti, znali su ovo o cemu gore pisem zato I jeste uvrsten factor pouzdanih ljudi, vjere I sl. da bi se hadisi uopce mogli unutar vjere koristi kao neupitan autoritet.
Drugo, nacin na koji se oni koriste u vjeri nije prepreka da se oni sagledaju dostupnim metodama I izvan vjere, ili ono sto imamo od neutralnih istrazivaca, da ih sire pogledemo u kontekstu uvazavanja razlicitih dostupnih izvora .
Nema tu mjesta za ironiju, za neka polupametna prepucavanja I sl. niti je to neka velika nauka, mislim da su ovo elemntarne stvari kada govorimo o historiji.
- skupljac_zeljeza
#1011 Re: Gubitak religije
Za ateiste je to irelevantno, ali za muslimana je dio akaida vjerovati da su svojstva Božijih Poslanika: Sidk, Emanet, Teblig, ISMET, Fetanet, Adalet....ABH017 wrote:
I to dokazuje njegovu bezgrješnost???
- ABH017
#1012 Re: Gubitak religije
Tvrdoglavost možemo prišivati jedan drugom.perfekcionista1 wrote:Jesi ti tvrdoglav lik, pravi sufija.
Ja ne kažem da je Muhammed a.s. bio griješnik, da je činio grijehe, a i ako ih je činio Allah dž.š. mu je te grijehe oprostio.
Ali to sve mu ne daje osobine sveca ili meleka, pa da je bezgrješan. Jel' shvataš? On kao ljudsko biće bio je sklon griješenju, nazivao to ti grijehom, greškama ili greškicama. Čim je imao potrebu da se suspreže od griješenja, ne može biti bezgrješan, jer kao ljudsko biće nema osobinu bezgrješnosti.
Niti jedan od Božijih poslanika nije bio bezgrješan. Oni su bili samo ljudi od krvi i mesa, podložni griješenju, pokajanju i prihvatanju krivice.
- perfekcionista1
#1013 Re: Gubitak religije
Niko nije ni tvrdio da je bio bezgrijesan na nacin kao sto su to meleci.
- ABH017
#1014 Re: Gubitak religije
Pa šta za tebe znači "bezgrješan"?perfekcionista1 wrote:Niko nije ni tvrdio da je bio bezgrijesan na nacin kao sto su to meleci.
Ja od samog početka ovog cjelodnevnog prepucavanja govorim da, i ako je nešto griješio, Allah ga je opominjao i oprostio mu grijehe ili greške. Ni jednom nisam napisao da je Muhammed a.s. činio grijehe, to je irelevantno da li ih je činio ili ne. Pitanje je da li je bio sposoban da ih učini.
Bezgrješnost imaju samo meleci i sveci.
Btw. Što se tiče sufija, oni su daleko bliži tome da Muhammeda i masu evlija proglase bezgrješnim, tako da ja nemam baš mnogo zajedničkog s njima, po tom pitanju.
Halali, ako sam te s nečim smarao ili iritirao. Namjera mi je bila samo da razgraničimo bezgrješnost od lijepog ponašanja i izbjegavanja činjenja grijeha.
Selam.
- perfekcionista1
#1015 Re: Gubitak religije
Ja sam ti prilicno slikovito objasnio, i rekao da ako mozes navesti neki postupak koji je Poslanik uradio a za koji Allah kaznjava na ovom ili onom svijetu onda je grijesio, a ako ne mozes onda je pravio greske.
Npr,(glup primjer al ne da mi se bolji smisljati) ako ja sjedim u drustvu zatim izadjem i pita me neko napolju ima li prazno mjesto za njega unutra i kazem da ima misleci da stvarno ima a ispostavi se da nema, onda je to greska a ne grijeh.
Npr,(glup primjer al ne da mi se bolji smisljati) ako ja sjedim u drustvu zatim izadjem i pita me neko napolju ima li prazno mjesto za njega unutra i kazem da ima misleci da stvarno ima a ispostavi se da nema, onda je to greska a ne grijeh.
- nasa
#1016 Re: Gubitak religije
I ako je Poslanik bio bezgresan u smislu da je nesposoban pociniti grijeh kako je onda samo covjek I kako je onda kao takav primjer drugim ljudima koji su itekako skloni grijehu?
- nasa
#1017 Re: Gubitak religije
Eh sad, masa ljudi ne pocini neke velike prestupe koji su kaznjivi na ovom svijetu ali to ih nikako ne cini pelcovanim na krivicna djela vec ljudima koji se pridrzavaju zakona, pa tako ni masa muslimana ne pocini grijehe koji su definisani po islamu sto ne znaci da su imuni na grijeh ili da nisu sasvim nesvjesno, indirektno ucinili nazao itd.Valjda zato se mi muslimani kajemo I za svjesno I nesvjesno, a vjerujem da je to cinio I Poslanik...
- perfekcionista1
#1018 Re: Gubitak religije
Nije bio nesposoban za pociniti grijeh, on ga je eventualno mogao pociniti ali nije, bio je sacuvan od grijeha osim malih pokudjenih prestupa koji ne podrazumijevaju kaznu od Allaha cak i za obicnog covjeka.nasa wrote:I ako je Poslanik bio bezgresan u smislu da je nesposoban pociniti grijeh kako je onda samo covjek I kako je onda kao takav primjer drugim ljudima koji su itekako skloni grijehu?
Ja bi volio da mi se navede hadis o necemu sto je Poslanik uradio a sto bi se moglo smatrati velikim ili malim haramom. Znam jedino par situacija gdje su ucinjena pokudjena djela a znamo da se u islamu pokudjena djela ne tretiraju kao grijeh.
- nasa
#1019 Re: Gubitak religije
Pa to isto ti govori i@A i ja, da nije bezgresan prirodom vec da se od grijeha sklonio, nije ih cinio...Radi se samo o tome da se nismo shvatili oko terminologije jer kad se kaze bezgresan vuce na urodjenu bezgresnost...
- animals
#1020 Re: Gubitak religije
Sto malo ne pisete o krscanstvu..Islam ionako ne razumijete 
- asurbanipal
#1021 Re: Gubitak religije
Samo su Oni (One) bezgriješn-i/e

-
zvizdan
#1022 Re: Gubitak religije
animals wrote:Sto malo ne pisete o krscanstvu..Islam ionako ne razumijete
- perfekcionista1
#1023 Re: Gubitak religije
Ja ne znam da sam igdje rekao da je Poslanik bio bezgrijesan, vec sam rekao da nije cinio grijehe. Najbolje bice koje je ikad hodilo zemljom, logicno da ga je Allah sacuvao od cinjenja grijeha. 
- perfekcionista1
#1024 Re: Gubitak religije
A tek sto krscani razumiju krscanstvoanimals wrote:Sto malo ne pisete o krscanstvu..Islam ionako ne razumijete
Misle dovoljno je prekrstiti se koji put u sedmici i idu u raj gdje ih ceka Bog i bog u ljudskom liku Isus koji sjedi s desne strane svog oca Boga.
- nasa
#1025 Re: Gubitak religije
Vala da budem iskrena, puno smo mi/muslimani bespotrebno zakomplikovali oko vrlo jednostavnih stvari pa tako i oko licnosti Muhameda i tih nekih stvari koje mu se pripisuje....Realno kad bi covjek sagledao sve pravce i svako vidjenje Poslanika pa teko onda jos i tomove price sta je radio i pricao ispalo bi da pisemo o najmanje deset osoba