Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1001 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

:lol: :lol:
Pogresno - ne od sperme, nego od jednog spermica :D
A i to je samo djelimicno tacno jer - nastali smo iz jajeta, tj. jajne celije. :D
Ko i svaki normalni pilic :lol:
Dozer

#1003 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Poznata stvar. Medjutim, zasnovana iskljucivo na pretpostavkama od kojih svaka moze biti tacna. Ali, isto tako, ne mora ni jedna. Ili, mogu biti tacne neke.
Ja mislim da smo daleko od samih i jedinih, i da nas se nadgleda vec desetinama, ako ne i stotinama hiljadama godina.
Njanjavi

#1004 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Njanjavi »

Danasnji insan je produkt krizanja gena neandretalca sa jahveovim genima.
Jahve se predstavio kao bog, jerbo u to doba zamisli, ne znas upalit vatre jarane a frajer ima ogroman svemirski brod koji stoji u orbiti i salje ti svoje generale (citaj andjele) na zemlju da ti prenesu znanja o sjetvi, astronomiji, matematici, obradi metala, vatri, itd.
A ti generali su imali imena ovih andjela, gabriel, azazel, i ostali, ne pamtim sva imena al ih je bilo barem petnestak mensecini.
Sve je to opisano detaljno u book of enoch i kroz sve tri objave.
Te stvari su kao neka vrsta istorijske citanke, almanaha, dnevnika pocetaka nase civilizacije i ovog ciklusa.
Samo sto je tu krucijelna greska, sto su ljudi popusili pricu da je jahve bog, sto ni u kojem slucaju nije istina.
Jahve je samo malo napredniji imperator koji nas je genetski unaprjedio.
Suvise potencira kroz sve tri objave potcinjenost, strah, glorifikovanje njega kao stvoritelja, prjetnje paklom, mucenjem, sjebovima.
Licno mislim da pravi bog nema potrebe tako uslovljavat insana.
Znaci vecina religioznih ljudi se klanja laznom bogu, podvali.
Mislim svaka njemu cast, od neandretalaca je napravio nas kakvi smo danas krizanjem gena, i mi nosimo dio njegovih gena u sebi, ali ipak on bog nije, iznad njega ima jos veci baja, a iznad tog baje jos veci, a iznad svih baja je bog.
U tog boga ja vjerujem.
U neki kozmicki red, pravdu, u neki sistem kad umres da se ocita nas hard disc i prema tome u iducem zivotnom ciklusu dobijes kaznu ili unapredjenje.
A sto se tice price i nebuloze da ce kad dodje do obznanivanja kontakta sa vanzemaljcima doci do rasula na svjetu, anarhije, ratova, ne budite smjesni pls.
Ko biva eto sad smo oaza mira, ne pobismo se izmedju sebe iovako.
Ima i u svemiru pravila, vise nego kod nas, svaka vanzemaljska vrsta ne smije uticat na razvoj druge.
Malo mi retardirano mislit da toliko napredni oblici zivota da nemaju odredjena pravila ponasanja i zacrtane smjernice o suzivotu u svemiru.
Tu su, bili su tu oduvjek, ali ne smiju se mjesat direktno u razvoj nashe vrste svojim uticajem.
I btw, to 2025te sto najavljuju, moze bit samo patkica servirana od strane insana, odavno ima plan da se iscenira prvi kontakt i susret da bi se ljudi ujedinili, stvorili centralnu planetarnu vladu, po davno zacrtanim ciljevima i nwo agendi.
Tako ako i bude, bit ce laznjak i iscenirana predstava za maloumne ovcice da bi elita progurala next level diktature i kontrole planete i resursa.
A hillary i te bajkice moze prdit materi, nikad nijedan predsjednik nema nit ce imat ovlastenje da iznese nesto tako u javnost.
Predsjednik je samo puppet za javnost, nista vise.
Mnogo vece mrake odlucuju o tome od pisljivog predsjednika.
sizifinho

#1005 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Njanjavi, bravo :thumbup: simplificirano, a opet - obuhvaceno sve!
Dozer

#1008 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:Njanjavi, bravo :thumbup: simplificirano, a opet - obuhvaceno sve!
:shock: :shock: :shock: :shock: :?: :?: :?: :?:

Cek' malo, ba... Otkud sad ovo?! Pa zar nisi ti do nedavno bio protiv svega ovoga?!
Ja sve ovo na X nacina govorio danima, ti prvi me napadao i ubjedjivao da su to gluposti, a sad odjednom - bravo, to je to?!

Na cemu si? Daj i nama matorima malo ba, sta si se stisk'o :D
MyTao

#1009 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by MyTao »

Njanjavi wrote:Danasnji insan je produkt krizanja gena neandretalca sa jahveovim genima.
Jahve se predstavio kao bog, jerbo u to doba zamisli, ne znas upalit vatre jarane a frajer ima ogroman svemirski brod koji stoji u orbiti i salje ti svoje generale (citaj andjele) na zemlju da ti prenesu znanja o sjetvi, astronomiji, matematici, obradi metala, vatri, itd.
A ti generali su imali imena ovih andjela, gabriel, azazel, i ostali, ne pamtim sva imena al ih je bilo barem petnestak mensecini.
Sve je to opisano detaljno u book of enoch i kroz sve tri objave.
Te stvari su kao neka vrsta istorijske citanke, almanaha, dnevnika pocetaka nase civilizacije i ovog ciklusa.
Samo sto je tu krucijelna greska, sto su ljudi popusili pricu da je jahve bog, sto ni u kojem slucaju nije istina.
Jahve je samo malo napredniji imperator koji nas je genetski unaprjedio.
Suvise potencira kroz sve tri objave potcinjenost, strah, glorifikovanje njega kao stvoritelja, prjetnje paklom, mucenjem, sjebovima.
Licno mislim da pravi bog nema potrebe tako uslovljavat insana.
Znaci vecina religioznih ljudi se klanja laznom bogu, podvali.
Mislim svaka njemu cast, od neandretalaca je napravio nas kakvi smo danas krizanjem gena, i mi nosimo dio njegovih gena u sebi, ali ipak on bog nije, iznad njega ima jos veci baja, a iznad tog baje jos veci, a iznad svih baja je bog.
U tog boga ja vjerujem.
U neki kozmicki red, pravdu, u neki sistem kad umres da se ocita nas hard disc i prema tome u iducem zivotnom ciklusu dobijes kaznu ili unapredjenje.
A sto se tice price i nebuloze da ce kad dodje do obznanivanja kontakta sa vanzemaljcima doci do rasula na svjetu, anarhije, ratova, ne budite smjesni pls.
Ko biva eto sad smo oaza mira, ne pobismo se izmedju sebe iovako.
Ima i u svemiru pravila, vise nego kod nas, svaka vanzemaljska vrsta ne smije uticat na razvoj druge.
Malo mi retardirano mislit da toliko napredni oblici zivota da nemaju odredjena pravila ponasanja i zacrtane smjernice o suzivotu u svemiru.
Tu su, bili su tu oduvjek, ali ne smiju se mjesat direktno u razvoj nashe vrste svojim uticajem.
I btw, to 2025te sto najavljuju, moze bit samo patkica servirana od strane insana, odavno ima plan da se iscenira prvi kontakt i susret da bi se ljudi ujedinili, stvorili centralnu planetarnu vladu, po davno zacrtanim ciljevima i nwo agendi.
Tako ako i bude, bit ce laznjak i iscenirana predstava za maloumne ovcice da bi elita progurala next level diktature i kontrole planete i resursa.
A hillary i te bajkice moze prdit materi, nikad nijedan predsjednik nema nit ce imat ovlastenje da iznese nesto tako u javnost.
Predsjednik je samo puppet za javnost, nista vise.
Mnogo vece mrake odlucuju o tome od pisljivog predsjednika.
jeli ovo sala neka? ironija koju ja ne vidim??
sizifinho

#1010 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Dozer wrote:
sizifinho wrote:Njanjavi, bravo :thumbup: simplificirano, a opet - obuhvaceno sve!

Cek' malo, ba... Otkud sad ovo?! Pa zar nisi ti do nedavno bio protiv svega ovoga?!
Ja sve ovo na X nacina govorio danima, ti prvi me napadao i ubjedjivao da su to gluposti, a sad odjednom - bravo, to je to?!

pojam ironije ti je stran?

Last edited by -LIBERO- on 23/01/2016 11:20, edited 1 time in total.
Reason: Nema potrebe za uvredama. Upozorenje.
TheMule

#1011 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by TheMule »

Nikad ne kazem da nema boga, vec da ne znam. U stvari, volio bi da ima tu neka pravda i tako to, ali ipak... nakon svega sto smo vidjeli i prosli, mi malo stariji, tesko je povjerovati u sve to, tj onu klasicnu pricu koje pricaju sve civilizacije.

Danas citam da je u osusenom blatu u Africi pronadjeno mjesto zlocina: 8 zena (jedna trudna), 6 djecice, 17 muskaraca. Svi ubijeni strijelama i tupim predmetima, neki dok su bili zavezani - prije 9500 godina. I tako uvijek. Gdje je taj bog, sta radi, sta dopusta da se radi....?!

Prema tome, vanzemaljci su blizi istini, nego klasicne religije
sizifinho

#1013 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Samo ovo sto pise u clanku nije naucna teorija. To nas dovodi na dane onih prvih rasprava.

Kad se procita clanak moze se lahko vidjet da je to necije misljenje. Oni misle, oni tvrde itd. Oni ne dokazuju nista.

Eh tu lezi osnova onog sto sam ja zamjerao pojedinim.Okej je vjerovati u vanzemaljce, vjerovati da su nas oni stvorili, to i ja vjerujem. Vjerujem da smo nastali kao kolateralna steta drugog izvora zivota... da li eksperimentalno, slucajno, paradoksalno itd, to je vec stvar maste.
Ali ja ovo.svoje misljenje nikad nisam niti cu ga nametati nekom i dokazivati.

Ljudi su se ovdje znali kleti svojim "dokazima" o postojanju vanzenaljaca i "dokazima" da su ljudi stvoreni. od vanzemaljaca, mjesto da jednostavno kazu da je to samo njihovo misljenje.
A nisu znali ni sta je zapravo naucna teorija.

Ponavljam,ovaj clanak nije naucna teorija.
kerima1

#1014 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by kerima1 »

[quote="sizifinho"]Samo ovo sto pise u clanku nije naucna teorija. To nas dovodi na dane onih prvih rasprava.

Kad se procita clanak moze se lahko vidjet da je to necije misljenje. Oni misle, oni tvrde itd. Oni ne dokazuju nista.

Eh tu lezi osnova onog sto sam ja zamjerao pojedinim.Okej je vjerovati u vanzemaljce, vjerovati da su nas oni stvorili, to i ja vjerujem. Vjerujem da smo nastali kao kolateralna steta drugog izvora zivota... da li eksperimentalno, slucajno, paradoksalno itd, to je vec stvar maste.
Ali ja ovo.svoje misljenje nikad nisam niti cu ga nametati nekom i dokazivati.

Ljudi su se ovdje znali kleti svojim "dokazima" o postojanju vanzenaljaca i "dokazima" da su ljudi stvoreni. od vanzemaljaca, mjesto da jednostavno kazu da je to samo njihovo misljenje.
A nisu znali ni sta je zapravo naucna teorija.

....
pemanapemani

#1015 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by pemanapemani »

TheMule wrote:Nikad ne kazem da nema boga, vec da ne znam. U stvari, volio bi da ima tu neka pravda i tako to, ali ipak... nakon svega sto smo vidjeli i prosli, mi malo stariji, tesko je povjerovati u sve to, tj onu klasicnu pricu koje pricaju sve civilizacije.

Danas citam da je u osusenom blatu u Africi pronadjeno mjesto zlocina: 8 zena (jedna trudna), 6 djecice, 17 muskaraca. Svi ubijeni strijelama i tupim predmetima, neki dok su bili zavezani - prije 9500 godina. I tako uvijek. Gdje je taj bog, sta radi, sta dopusta da se radi....?!

Borba dobra i zla traje od prapočetka.

Sa jedne strane masovne grobnice i nezamislivi zločini, a sa druge potezi pojedinaca ili grupa ljudi koji su direktno i indirektno spasili stotine ljudskih života.

Kružni tok koji se ponavlja od atoma do svemira.

Mi smo istražili tek mali dio ljudskog mozga i niti 5% okeana na planeti, ne znamo kako su izgrađene piramide, ne možemo objasniti Nazca linije, Gbegli Tepe, Sumersku civilizaciju, barem stotinu relevantnih viđenja NLO, itd., a dajemo "naučne teorije" o procesima u svemiru.

Mislim da je malo vjerovatno da je sve slučajnost i vjerujem da postoji Bog (kreator svega). Klasična priča (religija) bi trebala biti samo jedna crtica, a ne temelj kao danas. Zbog toga je zglajzala u patologiju i postala totalna suprotnost onoga što naučava.
sizifinho

#1016 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

pemanapemani wrote:
TheMule wrote:Nikad ne kazem da nema boga, vec da ne znam. U stvari, volio bi da ima tu neka pravda i tako to, ali ipak... nakon svega sto smo vidjeli i prosli, mi malo stariji, tesko je povjerovati u sve to, tj onu klasicnu pricu koje pricaju sve civilizacije.

Sa jedne strane masovne grobnice i nezamislivi zločini, a sa druge potezi pojedinaca ili grupa ljudi koji su direktno i indirektno spasili stotine ljudskih života.

Mi smo 1. istražili tek mali dio ljudskog mozga i 2. niti 5% okeana na planeti,3. ne znamo kako su izgrađene piramide, ne možemo objasniti Nazca linije, Gbegli Tepe, Sumersku civilizaciju, barem stotinu relevantnih viđenja NLO, itd., a dajemo "naučne teorije" o procesima u svemiru.

Mislim da je malo vjerovatno da je sve slučajnost i vjerujem da postoji Bog (kreator svega). Klasična priča (religija) bi trebala biti samo jedna crtica, a ne temelj kao danas. Zbog toga je zglajzala u patologiju i postala totalna suprotnost onoga što naučava.

1. -2.-3. -> sve notorne netočnosti koje se vrlo lahko mogu opovrgnuti. Pa da ponovim. Onaj članak nije "naučna teorija" već je mišljenje nekih naučnika koji su bili zanimljivi nekim novinarima. Pretpostavka nije jednako teorija.
Svaki čovjek ima pravo da misli, tako da... da, imaju pravo da daju "preptostavke" o procesima u svemiru. Ali bar ne govore neistinu.
Dozer

#1017 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:
Dozer wrote:

pojam ironije ti je stran?

Drug moj, ti onda moras podobro poraditi na izrazaju svoje ironije :)
1. -2.-3. -> sve notorne netočnosti koje se vrlo lahko mogu opovrgnuti.
E hajde, ziv bio, opovrgni 1,2 i 3 :D
sizifinho

#1018 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Buraz, zašto mi se uopšte obraćaš ponovo? Stvarno ne želim pričat i komunicirati sa tobom ni na kojem nivou a mislim da možemo to jednostavno odraditi oboje, bez da remetimo svoje rasprave na forumu. Ne slažemo se, različiti smo mentaliteti i to je to. Evo civilizovano ti se obraćam i molim da me ne citiraš nit spominješ. :lol: Ne može lakše.

Na kraju krajeva, i ako ne ispoštuješ ovo - shvati jedno a to je: neću da pričam s tobom. Ko pasulj prosto.
pemanapemani

#1019 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by pemanapemani »

sizifinho wrote:
pemanapemani wrote:

Mi smo 1. istražili tek mali dio ljudskog mozga i 2. niti 5% okeana na planeti,3. ne znamo kako su izgrađene piramide, ne možemo objasniti Nazca linije, Gbegli Tepe, Sumersku civilizaciju, barem stotinu relevantnih viđenja NLO, itd., a dajemo "naučne teorije" o procesima u svemiru.

1. -2.-3. -> sve notorne netočnosti koje se vrlo lahko mogu opovrgnuti. Pa da ponovim. Onaj članak nije "naučna teorija" već je mišljenje nekih naučnika koji su bili zanimljivi nekim novinarima. Pretpostavka nije jednako teorija.
Svaki čovjek ima pravo da misli, tako da... da, imaju pravo da daju "preptostavke" o procesima u svemiru. Ali bar ne govore neistinu.
Nije problem, lahko opovrgni netočnosti, a možeš i lako opovrgnuti netačnosti. Jebi ga, opovrgni i ostalo navedeno, a ako treba napišem i itd.

U vezi naučnih teorija o svemiru - one se zasnivaju na naučnim pretpostavkama sa nimalo materijalnih dokaza.

Imamo naučnu teoriju o Velikom prasku prije 14 + milijardi godina, a tek prije mjesec dana ugledamo anomalije na rubu Kuiperovog pojasa i skontamo sa sigurnošću od 99% da postoji deveti planet u Sunčevom sistemu. Prije desetak godina naučna teoriju od 9 planeta je srušena proglašavanjem Plutona patuljastim planetom.
maraccana

#1020 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by maraccana »

pemanapemani wrote:
U vezi naučnih teorija o svemiru - one se zasnivaju na naučnim pretpostavkama sa nimalo materijalnih dokaza.
:-) De, ne brkaj izraze koji se koriste u svakodnevnom govoru sa naučnom terminima...
Ajatolah_

#1021 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Ajatolah_ »

pemanapemani wrote: Nije problem, lahko opovrgni netočnosti, a možeš i lako opovrgnuti netačnosti. Jebi ga, opovrgni i ostalo navedeno, a ako treba napišem i itd.

Imamo naučnu teoriju o Velikom prasku prije 14 + milijardi godina, a tek prije mjesec dana ugledamo anomalije na rubu Kuiperovog pojasa i skontamo sa sigurnošću od 99% da postoji deveti planet u Sunčevom sistemu. Prije desetak godina naučna teoriju od 9 planeta je srušena proglašavanjem Plutona patuljastim planetom.
Pa nije srušena teorija o devet planeta, nego je promijenjena definicija planete.
Druga stvar, brkaš teoriju i hipotezu.
pemanapemani

#1022 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by pemanapemani »

Ajatolah_ wrote:
pemanapemani wrote: Nije problem, lahko opovrgni netočnosti, a možeš i lako opovrgnuti netačnosti. Jebi ga, opovrgni i ostalo navedeno, a ako treba napišem i itd.

Pa nije srušena teorija o devet planeta, nego je promijenjena definicija planete.
Druga stvar, brkaš teoriju i hipotezu.
U pravu si, zeznuo sam se, srušena je naučna pretpostavka o 9 planeta.

Htio sam reći da se naučne teorije zasnivaju na eksperimentima, bez čvrstih materijalnih dokaza.

Stvarno ne želim osporavati naučne metode i nauku uopće, samo ukazujem na neku vrstu besmislenosti, gdje se daje nekoliko naučnih teorija i hiljade naučnih pretpostavki, a ne može se do kraja objasniti gradnja piramida, Sumerska civilizacija, podvodni svijet...
Drvosjeca iz Dejcica

#1023 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mislim da nije nužno da postoji ili ne postoji Bog. Zašto Bog ne bi mogao da postoji i ne postoji u isto vrijeme? Evo zadnjih godina su saznali neka čudna svojstva elementarnih česica. Ranije smo mislili da se elektroni kreću kružno oko atoma dok u stvari oni više propeliraju, bolje rečeno nalaze se na svakom mjestu i isto vrijeme te tako čine jezgru atoma. Tvrde da se čestice dok se ne posmatraju ponašaju na jedan način a dok posmatranjem poprimaju druga svojstva. Dosta toga je još nejasno pa tako zašto Bog mora postojati ili ne postojati...zašto ne može da postoji i ne postoji u isto vrijeme? Lično smatram da bi takvo svojstvo i stanje Boga bilo bliže stvarnoj prirodi boga od one koju su mu dali ljudi na zemlji.

Što se tiče vanzemaljaca gledao sam nedavno neka predavanja jednog Njemačkog profesora teorijske fizike Haralda Lescha (od milja ga zovem Švabo) koji objašnjava između ostalog zašto je teško "otrkriti" vanzemaljce. Lično sam ranije smatrao da su ogromne daljine najveći problem ali pored udaljenosti tu je i problem zvijezda. Naime velike zvijezde brzo sagore svo gorivo te tako ne ostvljaju dovoljno vremena da se razvije intaligentan život. Ako je zvijezda premala isto tako ne valja jer opet nema dovoljno energije...ako su binarne zvijezde opet teško je kod binarnih sistema imati stabilne putanje planeta...samo i samo kod zvijezda kao naše sunce je moguće imati dovoljno dugo vremena i stabilne putanje planeta oko zvijezde da bi se razvio ne samo život već i da zvijezda dovljno dugo sija da se razvije intaligentatn život. Eto kada se zbroje sve nepoznate varijable izgleda da intaligencija u svemiru nije baš tako česta.
Rockefeller

#1024 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Rockefeller »

Nastadosmo od zemlje.
sizifinho

#1025 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Konkretno izjava da smo tek istražili mali djelić mozga nije tačna.
Nije tačna iz više razloga, a sve to stoji kao posljedica činjenice da brkaš termine, kao i mnogi na ovoj temi. Ti termini u naučnom svijetu itekako znače i ogromna je razlika između modela, teorije, hipoteze i tako dalje, što možda ljudima koji nisu naučnog tipa malo znači i čini se trivijalnim.

Prvo, mozak je ljudski organ, smješten u lobanji. Kad smo to objasnili, tvoja rečenica koja kaže -istražili smo mali djelić mozga - kaže da smo mi tek nedavno počeli čaprkati po mozgu pa eto izučili smo samo malo organa...
Vidiš, a nije tačna. Mozak je organ koji je anatomski istraživan još u vrijeme drevnog Egipta, u procesu mumifikacije. Naravno, ne detaljno, no i egipćani su uvidjeli poveznicu između nekih simptoma i traume glave, a kasnije i u antičkoj Grčkoj Eristratus je prčkao po lobanji razdvajajući cerebrum i cerebelum i uviđao je razlike između kore i središnjeg dijela organa.
Kroz periode renesanse su mnogi naučnici, umjetnici i filozofi pokazivali interes u mozak kao organ.Prošlost.... mozak je privlačio mnoge branše, i možda je i najviše misterije podizao, no kad na sve se doda razvoj neuroznanosti kroz posljednjih nekoliko desetljeća koji je propratio tehnološki bum... mi prijatelju moj, još od renesanse imamo pokušaje anatomskog preciznog prikaza mozga, a sredinom 50ih godina prošlog stoljeća se upotpunila nomenklatura pojedinih topografskih regija i struktura mozga.

Stoga, kao student medicine moram reći da smo mi gotovo u potpunosti istražili mozak, kao organ. Funkcionalno naravno, budući da je to organ sa milionima stanica koje su povezane milijardama sinapsi - teže ga je opisati, no i to se čak davno preradilo, još 70-80ih godina prošlog stoljeća. Dolaskom novije tehnologije 20og vijeka, unaprijeđenjem tehnologije, stavila se tačka na mnoge nesuglasice, tako da smo uspjeli dekodirati i funkciju mozga. Mi znamo koji dio kore mozga je odgovoran za vid, koji za sluh, koji za emocije itd itd.
No mentalni procesi sami po sebi su, može se reći, jednim dijelom neobjašnjeni, no činjenica da se tehnologija razvija nekom novom brzinom, razvoj biohemije, molekularne genetike, biologije...sve to ide kontra izjave da smo tek istražili mali djelić mozga.
Budući da sad gledamo u molekularne mehanizme sjećanja... mislim da je to dalek put istraživanja, a ne malen.

Ostaje izjave ne bih da pokušavam dokazat, ne zato što ne znam, već zato što se bojim da sam i ovo možda pisao džaba. Previše sam vremena izgubio u raspravama sa teškim i nedokaznim ljudima.
Post Reply