Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Seawolf

#1001 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Samo nastavi gdje si stao. Uzmi ponovo Continental.
Nigdje na netu nisam našao da se nove PremiumContact 6, rade u dimenziji 205/55 R16.

A sa PremiumContact 5, nisam baš bio najzadovoljniji u trećoj sezoni i nakon tridesetak hiljada km voženja.
Seawolf

#1002 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Seawolf »

jefferson wrote: Sto se tice ljetnih guma ja sam se skroz presaltao na Michelin.
Nema sumnje da ce Continental uraditi dobar posao (imam ih na drugom autu) ali ulozeno/dobiveno, Michelin nema premca.
Prema ADAC testu 2018 Michelin Primacy 3 je najbolje prosao. I sam znas da Michelin zadrzavaju najduze prvobitne performanse i to bi bio moj izbor u toj dimenziji.
Ako budem kupovao Michelin, to će onda biti nove Primacy 4.

Rade se u dimenziji 205/55 R16.
jefferson

#1003 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
jefferson wrote: Sto se tice ljetnih guma ja sam se skroz presaltao na Michelin.
Nema sumnje da ce Continental uraditi dobar posao (imam ih na drugom autu) ali ulozeno/dobiveno, Michelin nema premca.
Prema ADAC testu 2018 Michelin Primacy 3 je najbolje prosao. I sam znas da Michelin zadrzavaju najduze prvobitne performanse i to bi bio moj izbor u toj dimenziji.
Ako budem kupovao Michelin, to će onda biti nove Primacy 4.

Ja evo sad gledao na ADAC 2018 test, Primacy 3 najbolji.
Jbg, sto akzes, ocekivat je onda da je 4 bolji.
Seawolf

#1004 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Seawolf »

jefferson wrote:
Seawolf wrote: Ako budem kupovao Michelin, to će onda biti nove Primacy 4.

https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsh ... p=R-367076
jefferson

#1005 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
jefferson wrote:
Seawolf wrote: Ako budem kupovao Michelin, to će onda biti nove Primacy 4.

https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsh ... p=R-367076
Vidio sam. Dobro izgledaju (nisam siguran sto je ADAC testirao za 2018 3 a ne 4).
Doduse Michelin ima naviku izbacit novu gumu a stari model i dalje drzati u prodaji. Prosle godine su izbacili PS4 a ostavili PSS i dalje u proizvodnji.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1006 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by mali_milojica »

Nekad su mi i na ADAC testu nejasni. Svega tu ima,od starih modela,do ECO guma,normalnih,svega nabacano.
:roll:
jefferson

#1007 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:Nekad su mi i na ADAC testu nejasni. Svega tu ima,od starih modela,do ECO guma,normalnih,svega nabacano.
:roll:
Jbg, i opet ispala najbolja.
Throttle

#1008 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

Jel ima neko iskustva sa Savom Intensa UHP2 ili Sportivom performance u 225/45/17? vrte se oko 100KM/kom. Do sad vozio na Bridgestonu, continentalu i Goodyearu al su u ovoj dimenziji poskupe za trenutni budzet.
Snijega ni na vidiku, vrijeme skoro za ljetni set :D
Travnički Noćni Šetač

#1009 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ja imam dosta dobre Primacy 3 u dimenziji 17 ali ću ih ovog ljeta mijenjati za Continental... Moram reći da su Primacy 3 odlične gume, sa odličnim ponašanjem i na suhom i na mokrom i moja neka jedina zamjerka je bučnost... Vrlo lako moguće da je i do konstrukcije vozila, ali Michelin mi je zaista preglasan čak je glasniji od zimskih Sportiva koje sada vozim...
U principu je Michelin Primacy 3 vrhunska guma samo meni smeta taj osećaj bučnosti pa zato idem na Continental ...
...
P.S. Ako neko slučajno želi polovne Primacy 3 u dimenziji 215/50 x 17 , dot 2915 , neka se javi u pp , dogovorićemo se...
mali_milojica

#1010 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by mali_milojica »

Throttle wrote:Jel ima neko iskustva sa Savom Intensa UHP2 ili Sportivom performance u 225/45/17? vrte se oko 100KM/kom. Do sad vozio na Bridgestonu, continentalu i Goodyearu al su u ovoj dimenziji poskupe za trenutni budzet.
Snijega ni na vidiku, vrijeme skoro za ljetni set :D
Prodam ti ja GY Eagle F1 Asimetric3 DOT 2017. Kupljene u junu prosle godine,presle manje od 3k. Prodao auto,felge i gume ostale. Doduse,malo skuplje od 100 KM/kom.
Travnički Noćni Šetač

#1011 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

Već sam naručio Continental... :thumbup:
...
Ups... prljave mi naočale , sad vidim da nisi meni odgovorio... do mene... :shock:
didgeridoo

#1012 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by didgeridoo »

Obzirom da mi je prvi put dosla ova dimenzija (225/45/18 ljetnje) na skoro kupljenom autu, iskustva sa gumama u istoj?

Zimske sam srozao na 16-ke :)
Throttle

#1013 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

mali_milojica wrote: Prodam ti ja GY Eagle F1 Asimetric3 DOT 2017. Kupljene u junu prosle godine,presle manje od 3k. Prodao auto,felge i gume ostale. Doduse,malo skuplje od 100 KM/kom.
Vidio sam druze, ako je na njima cijena 550, trebaju mi dvije jer imam dvije dobre a izvan budzeta su mi svakako. Za mjesec dana renoviram stan pa gledam da prodjem sto jeftinije a da ne vozim na smecu nekom. Hvala ipak :thumbup:
mali_milojica

#1014 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by mali_milojica »

Throttle wrote:
mali_milojica wrote: Prodam ti ja GY Eagle F1 Asimetric3 DOT 2017. Kupljene u junu prosle godine,presle manje od 3k. Prodao auto,felge i gume ostale. Doduse,malo skuplje od 100 KM/kom.
Vidio sam druze, ako je na njima cijena 550, trebaju mi dvije jer imam dvije dobre a izvan budzeta su mi svakako. Za mjesec dana renoviram stan pa gledam da prodjem sto jeftinije a da ne vozim na smecu nekom. Hvala ipak :thumbup:
To je cijena za pregovaranje ;-) , za ostalo ako si zainteresiran javi se u PP.
condy

#1015 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by condy »

didgeridoo wrote:Obzirom da mi je prvi put dosla ova dimenzija (225/45/18 ljetnje) na skoro kupljenom autu, iskustva sa gumama u istoj?

Imam iskustva sa Michelin Primacy 3, na toj dimenziji. Sjajna je guma na suhoj i na mokroj podlozi, u svim uvjetima, dugovječna je ne osjetiš da gubi na perfomansama. Imam iskustva i sa Continentalom SP 5, ali ne na toj dimenziji. Dobra je i Michelin Primacy HP. Ona ima veću nosivost u kg od Michelina Primacy 3. Malu prednost bi dao Michelinu u odnosu na Continental. Kod Primacy 3 gume šara je plitka, ali to je zbog drukčije smjese u odnosu na Continental.

Pošto su ti došle veće gume, pretpostavljam da je neka veća limuzina u pitanju, zato obrati pažnju na sledeće. Potrebnu nosivost gume u kg za tvoje vozilo . Nosivost gume za tvoje auto imaš u knjižici vozila, ili sa unutrašnje strane poklopca od rezervoara ili pogledaj na ovim sad gumama što su ti na autu. Ona se izražava u tablicama za nosivost gume ( u knjižici ili poklopcu od rezervoara ) a na gumi izražava se i brojem iz tablice i iznosom kg mase koju može nositi.

To ti govorim jer postoji mogućnost da ti auto traži veću nosivost u odnosu na onu nosivost kuju ima Michelin Primacy 3 gume u dimenziji u kojoj je tražiš, kao kod mene što je slučaj :-D

Maksimalna nosivost kod Michelina Primacy u dimenziji 225 45 r18 je označena brojkom 95 ( tablica ) i znači da joj je maksimalna nosivost 690 kg po gumi. Dok kod mene konkretno proizvođač zahtjeva veći index nosivosti gume, odnosno oznaku 99 ili 775 kg po gumi. Pogledaj na sadašnjim gumama koja ti je nosivost, pogledaj ovaj broj iz tablice na poklopcu rezervoara, nosivost gume treba biti kao što je proizvođač preporučio. Niko ti na to neće gdje budeš kupovao ništa spominjat ali proizvođač nije džabe označio nosivost gume.

Ukoliko je auto Audi A6, Merc E, BMW 5, onda znaj da ti ne odgovara Primacy 3, jer nema dovoljnu nosivost.

Usput, masne su cijene za taj profil gume. :)
Seawolf

#1016 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Seawolf »

condy wrote:
didgeridoo wrote:Obzirom da mi je prvi put dosla ova dimenzija (225/45/18 ljetnje) na skoro kupljenom autu, iskustva sa gumama u istoj?

Imam iskustva sa Michelin Primacy 3, na toj dimenziji. Sjajna je guma na suhoj i na mokroj podlozi, u svim uvjetima, dugovječna je ne osjetiš da gubi na perfomansama. Imam iskustva i sa Continentalom SP 5, ali ne na toj dimenziji. Dobra je i Michelin Primacy HP. Ona ima veću nosivost u kg od Michelina Primacy 3. Malu prednost bi dao Michelinu u odnosu na Continental. Kod Primacy 3 gume šara je plitka, ali to je zbog drukčije smjese u odnosu na Continental.

Pošto su ti došle veće gume, pretpostavljam da je neka veća limuzina u pitanju, zato obrati pažnju na sledeće. Potrebnu nosivost gume u kg za tvoje vozilo . Nosivost gume za tvoje auto imaš u knjižici vozila, ili sa unutrašnje strane poklopca od rezervoara ili pogledaj na ovim sad gumama što su ti na autu. Ona se izražava u tablicama za nosivost gume ( u knjižici ili poklopcu od rezervoara ) a na gumi izražava se i brojem iz tablice i iznosom kg mase koju može nositi.

To ti govorim jer postoji mogućnost da ti auto traži veću nosivost u odnosu na onu nosivost kuju ima Michelin Primacy 3 gume u dimenziji u kojoj je tražiš, kao kod mene što je slučaj :-D

Maksimalna nosivost kod Michelina Primacy u dimenziji 225 45 r18 je označena brojkom 95 ( tablica ) i znači da joj je maksimalna nosivost 690 kg po gumi. Dok kod mene konkretno proizvođač zahtjeva veći index nosivosti gume, odnosno oznaku 99 ili 775 kg po gumi. Pogledaj na sadašnjim gumama koja ti je nosivost, pogledaj ovaj broj iz tablice na poklopcu rezervoara, nosivost gume treba biti kao što je proizvođač preporučio. Niko ti na to neće gdje budeš kupovao ništa spominjat ali proizvođač nije džabe označio nosivost gume.

Ukoliko je auto Audi A6, Merc E, BMW 5, onda znaj da ti ne odgovara Primacy 3, jer nema dovoljnu nosivost.

U dimenziji 224/45 R18, postoje samo pneumatici sa indeksom nosivosti "91" i pojačani (sa dodatkom "XL" u oznaci) sa indeksom nosivosti "95". Jačih nema.
NediM17

#1017 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NediM17 »

Continental je smece u odnosu na Michelin. Bolji je samo prvu sezonu, i nikada vise. :-D
didgeridoo

#1018 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by didgeridoo »

@condy hvala na iscrpnom odgovoru.
Opel Astra J Sports Tourer 1.4 T
Mislim da su ljetnje 96Y (u hotelu su pa nisam zapamtio) ali da moze minimalno ici na 92 (630 Kg) a deklarisana brzina je max 200 znaci mogao bi H i iznad.

@seawolf - moguce da su 91 ili 95 i jesu Y; znaci 615 ili 690 Kg/gumi
NediM17

#1019 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NediM17 »

18'' nije homologirana dimenzija za taj auto, i prevelika je.
amar1994

#1020 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by amar1994 »

:?

https://www.wheel-size.com/size/opel/as ... turbo-eudm

moze i 225 i 235/45 u zavisnosti od felge , znam jer sam se raspitivao o tom autu :thumbup:

moze i 235/40/R19 :-D
Gray

#1021 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Gray »

Gdje ima kupiti Mcihelin Primacy 4 u Sarajevu?
condy

#1022 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by condy »

Seawolf wrote:
condy wrote:

U dimenziji 224/45 R18, postoje samo pneumatici sa indeksom nosivosti "91" i pojačani (sa dodatkom "XL" u oznaci) sa indeksom nosivosti "95". Jačih nema.
Upravu si.

Baš gledam. Kod Michelina 245/45 r18 ima nosivost od 100 i brzinski index W.

Ili u dimenziji 225/55 r16 ima nosivost od 99 i isti brzinski index.

Ja sam imao na auto gume 225/45 r17 michelin primacy hp oznake 99W XL. Ali sad vidim da nema te gume za r18. Nisam siguran da li se uopće više i proizvodi.
condy

#1023 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by condy »

didgeridoo wrote:@condy hvala na iscrpnom odgovoru.
Opel Astra J Sports Tourer 1.4 T
Mislim da su ljetnje 96Y (u hotelu su pa nisam zapamtio) ali da moze minimalno ici na 92 (630 Kg) a deklarisana brzina je max 200 znaci mogao bi H i iznad.

@seawolf - moguce da su 91 ili 95 i jesu Y; znaci 615 ili 690 Kg/gumi
Nema na čemu. Najbolja po meni u toj dimenziji onda bi bila guma michelin primacy 3 ( ili 4 ) xl 225 45 r 18 95Y. I najskuplja, pretpostavljam.

Sad vezano za brzinski index. Mislim da kod ove dimenzije gume za xl uvijek dolazi index Y do 300 km/h :-D odnosno za ovu bez oznake xl sa nešto manjom nosivosti ( koja ti je na nekoj granici ) sa indeksom W do 270 km/h, odnosno da nema manji index.
NediM17

#1024 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NediM17 »

pa bog te vidio je li to o hameru pricate? halo, astra!

91 tezinski a brzinski h za taj auto dovoljno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1025 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

Kupicu dvije Sportive Super Z+ i montirati ih na pogonske tockove. Druge dvije su vozene 2 i po sezone i idu nazad.

U smetlje idu dvije Versdein ili kako se vec pise :D
Locked