didgeridoo wrote:Obzirom da mi je prvi put dosla ova dimenzija (225/45/18 ljetnje) na skoro kupljenom autu, iskustva sa gumama u istoj?
Zimske sam srozao na 16-ke

Imam iskustva sa Michelin Primacy 3, na toj dimenziji. Sjajna je guma na suhoj i na mokroj podlozi, u svim uvjetima, dugovječna je ne osjetiš da gubi na perfomansama. Imam iskustva i sa Continentalom SP 5, ali ne na toj dimenziji. Dobra je i Michelin Primacy HP. Ona ima veću nosivost u kg od Michelina Primacy 3. Malu prednost bi dao Michelinu u odnosu na Continental. Kod Primacy 3 gume šara je plitka, ali to je zbog drukčije smjese u odnosu na Continental.
Pošto su ti došle veće gume, pretpostavljam da je neka veća limuzina u pitanju, zato obrati pažnju na sledeće. Potrebnu nosivost gume u kg za tvoje vozilo . Nosivost gume za tvoje auto imaš u knjižici vozila, ili sa unutrašnje strane poklopca od rezervoara ili pogledaj na ovim sad gumama što su ti na autu. Ona se izražava u tablicama za nosivost gume ( u knjižici ili poklopcu od rezervoara ) a na gumi izražava se i brojem iz tablice i iznosom kg mase koju može nositi.
To ti govorim jer postoji mogućnost da ti auto traži veću nosivost u odnosu na onu nosivost kuju ima Michelin Primacy 3 gume u dimenziji u kojoj je tražiš, kao kod mene što je slučaj
Maksimalna nosivost kod Michelina Primacy u dimenziji 225 45 r18 je označena brojkom 95 ( tablica ) i znači da joj je maksimalna nosivost 690 kg po gumi. Dok kod mene konkretno proizvođač zahtjeva veći index nosivosti gume, odnosno oznaku 99 ili 775 kg po gumi. Pogledaj na sadašnjim gumama koja ti je nosivost, pogledaj ovaj broj iz tablice na poklopcu rezervoara, nosivost gume treba biti kao što je proizvođač preporučio. Niko ti na to neće gdje budeš kupovao ništa spominjat ali proizvođač nije džabe označio nosivost gume.
Ukoliko je auto Audi A6, Merc E, BMW 5, onda znaj da ti ne odgovara Primacy 3, jer nema dovoljnu nosivost.
Usput, masne su cijene za taj profil gume.