Hrvatski narodni sabor

Post Reply
Nomo

#1001 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Nomo »

JBT wrote:
Embargo je druga tema i prica se moze svesti na hipoteticke tvrdnje. Sta bi bilo da je bilo...... Mozda bi bilo dobro da nije bilo embarga, a mozda bi bilo jos gore da nije bilo embarga jer bi i Rusija dopremila znacajne kolicine drugoj strani pa bi mozda bilo triput vise mrtvih sa istim konacnim rezultatom. Mozda. Kao sto rekoh, druga tem
a.

dosad si pisao pomirljivo , pametno , tolerantno , razumno i suvislo . skruseno , u cilju jacanja suradnje i suzivota . sa puno strpljenja i gomilom argumenata . sa ogromnom kolicinom snishodljivosti i sa velikom dozom respekta cak i za ljude koji nisu dorasli materiji i koji lutaju u bespucima prostranstva . ali sa ovim postom si usrao i sefa i stanicu . podsjecas me na kravu koja daje veliku kantu dobrog mlijeka i koja na kraju muznje udari nogom kantu i sve prolije . post je blago receno( bez uvrede moilim ) malouman . bez ljutnje , ovo je fula i nula .
ps Srbi su imali sve osim atomske . po tvom pisanju da smo mi imali mitraljez Ruje bi Servima dale nuklearku . :-) :roll:
sedan

#1002 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sedan »

JohnnyS wrote:Iseljavaju se svi narodi, samo su Hrvati sad najglasniji u kmečanju. Ta sklonost kuknjavi mi nije mila pravo da vam kažem.

Malo si se tu zajebao. Hrvati ne kukaju, bar ne pretjerano radi iseljavanja koje naravno nikome nije drago, svjesni su tog procesa koji nije od jučer on traje već stoljećima a pogotovo od 62-ge kad je SFRJ otvorila granice i podijelila putovnice.

Više se primjećuje da neki likuju nad iseljavanjem Hrvata i na tome temelje svoju nacionalnu strategiju.
JohnnyS

#1003 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by JohnnyS »

sedan wrote:
JohnnyS wrote:Iseljavaju se svi narodi, samo su Hrvati sad najglasniji u kmečanju. Ta sklonost kuknjavi mi nije mila pravo da vam kažem.

Malo si se tu zajebao. Hrvati ne kukaju, bar ne pretjerano radi iseljavanja koje naravno nikome nije drago, svjesni su tog procesa koji nije od jučer on traje već stoljećima a pogotovo od 62-ge kad je SFRJ otvorila granice i podijelila putovnice.

Više se primjećuje da neki likuju nad iseljavanjem Hrvata i na tome temelje svoju nacionalnu strategiju.

Ti kao da nisi čuo silne poslanice biskupske konferencije... Doduše, Komaricu ne sprječava da nakon kuknjave primi orden od nasljednika onih koji su mu stado prorijedili...
sedan

#1004 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sedan »

JohnnyS wrote:
sedan wrote:

Ti kao da nisi čuo silne poslanice biskupske konferencije... Doduše, Komaricu ne sprječava da nakon kuknjave primi orden od nasljednika onih koji su mu stado prorijedili...

Čuo sam ali to nije ništa specijalno. Komaričino primanje ordena je pogrešno s ljudskog stajališta ali to je u duhu kršćanstva, oprost i pomirenje je temelj kršćanstva.

No ja puno više čujem likovanje nad iseljavanjem Hrvata nego kuknjavu samih Hrvata. To iseljavanje traje, ne od jučer, traje već desetljećima a ako gledamo na pomjeranja stanovništva kroz razne periode i stoljećima.
Last edited by sedan on 11/03/2015 21:30, edited 2 times in total.
JohnnyS

#1005 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by JohnnyS »

Likovanje je priča za sebe i nije tema sada. Ja pričam na kuknjavu "Sve nas manje ima tu" koja se nerijetko može čuti od raznoraaznih načelnika općina, istaknutih političara i sl. kao da je to nešto neprirodno. Migracije su uvijek bile i uvijek će biti prisutne u svakom narodu.
JBT

#1006 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by JBT »

Nomo wrote:JBT wrote:
Embargo je druga tema i prica se moze svesti na hipoteticke tvrdnje. Sta bi bilo da je bilo...... Mozda bi bilo dobro da nije bilo embarga, a mozda bi bilo jos gore da nije bilo embarga jer bi i Rusija dopremila znacajne kolicine drugoj strani pa bi mozda bilo triput vise mrtvih sa istim konacnim rezultatom. Mozda. Kao sto rekoh, druga tem
a.

dosad si pisao pomirljivo , pametno , tolerantno , razumno i suvislo . skruseno , u cilju jacanja suradnje i suzivota . sa puno strpljenja i gomilom argumenata . sa ogromnom kolicinom snishodljivosti i sa velikom dozom respekta cak i za ljude koji nisu dorasli materiji i koji lutaju u bespucima prostranstva . ali sa ovim postom si usrao i sefa i stanicu . podsjecas me na kravu koja daje veliku kantu dobrog mlijeka i koja na kraju muznje udari nogom kantu i sve prolije . post je blago receno( bez uvrede moilim ) malouman . bez ljutnje , ovo je fula i nula .
ps Srbi su imali sve osim atomske . po tvom pisanju da smo mi imali mitraljez Ruje bi Servima dale nuklearku . :-) :roll:

Da ponovim, raspravljati o embargu i sta bi bilo da je bilo je kao gledati u Azirine kasike. Mi ne mozemo znati sta bi bilo da je embargo ukinut.
Znam da bi ukidanjem embarga embargo bio ukinut i agresorskim stranama kako sa lijeva tako i sa desna. Jedino sta bi bilo sigurno je to da bi klaonica bila veca.
Srpska strana je imala svo oruzje koje je uzela iz vlasnistva bivse JNA. Bilo je toga puno, stotinu puta vise nego ono cime je raspolagala Armija, ali bi sa Rusima bilo jos vise. Da je Sarajevo dobijalo vishe oruzja zbog ukinutog embarga onda bi mogli pucati vishe po okolnim brdima, ali budite sigurni da bi dobili nazad vishe. Mozda, kazem mozda opet, sto znaci da to niko ne moze znati, ali se radi o mogucem scenariju, mozda bi na Sarajevo padalo umjesto hiljadu granata dnevno par desetina hiljada dnevno. Nisu bas cetnici mogli pucati tolike kolicine granata ako se znalo da je Armija u gradu skoro pa nenaoruzana u odsnosu na one na brdu.
Ima toga puno tu. Svijetu nije odgovaralo da u BiH dobije definitivnog pobjednika jer bi u tom slucaju dobili nekoliko miliona izbjeglica vishe kod svojih kuca. Zato su i zaustavili napredovanje HV-e i Armije BiH nakon bombardovanja kojeg su izveli nad srpskim polozajima.
Bilo bi "maloumno" :) ocekivati da se ukidanjem embarga jedna strana naoruzava, a ostale strane ne. Dodatan je problem kako bi se to izvelo a da se niko ne svrstava ni na jednu stranu, sto svijet i jeste izbjegavao. Puno je oruzja oduzeto od strane i hrvatskih snaga na putu prema Armiji BiH.
Pitanje je da li bi zaista doslo do promjene u razvoju dogadjaja. To niko ne moze znati, ali je do promjene doslo nakon bombardovanja i to upravo nakon toga sto se vidjelo da srpska strana ne zeli suradjivati i da idu na unistenje drugog naroda upravo zbog toga sto su oruzano dominantni.
Moglo bi se tu jos diskutovati.
Uglavnom, bilo je kako je bilo i zna se ko je bombardovan od strane svijeta.
Presude u Haag-u jesu posljedica pocinjenih zlocina, ako gledamo brojcanu zastupljenost osudjenih ratnih zlocinaca i broju godina zatvora za osudjene. Moze se tacno vidjeti ko je u kojoj kolicini pravio zlocine.
Ono sto ja mogu zamjeriti Sudu su presude u godinama tj. licno bih zelio vidjeti kazne sa minimalno + 20 godina na ove izrecene.
sedan

#1007 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sedan »

i Buzi 20 godina direktorskog mjesta, Seferu 20 godina poslaničke funkcije a Gušiću barem još 200 koza..

Sve zločince treba kaznit..
tandmand

#1008 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by tandmand »

Vecernji list 13.3.2015.
Miroslav Tuđman
Federalizacija je jedino rješenje za BiH
Hrvatski saborski zastupnik Miroslav Tuđman rekao je da je preustroj BiH po federalnim načelima jedini način za rješenje političko-pravnih prijepora između triju naroda u BiH, čemu se snažno protive probošnjačke stranke smatrajući da bi stvaranje zasebne hrvatske federalne jedinice vodilo daljoj dezintegraciji BiH. Komentirajući prijedlog za federalizaciju BiH koji su iznijele stranke Hrvatskog narodnog sabora, ali i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu kao amandmane na izvješće o napretku BiH, Tuđman je u intervju za tjednik Dani rekao kako smatra da je to jedino rješenje. Naveo je kako su mu poznata protivljenja ideji federalizacije u BiH što po njemu govori da se ne želi odustati od pokušaja unitarizacije koji bi vodio majorizaciji malobrojnijih Hrvata od strane Bošnjaka. Po njemu problem je i što se ne želi prihvatiti činjenica postojanje triju naroda i njihovih identiteta. “Ako se to prizna, onda se mora prihvatiti da postoje i kolektivna prava na koja svaki od tri naroda ima pravo”, rekao je Tuđman. Tuđman je govorio i o detaljima u šestosveščanom nizu knjiga “Tuđmanov arhiv” te je istaknuo kako njegov otac, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nikada nije vodio dvostruku politiku prema BiH. “Korespondencija potvrđuje da je hrvatska politika bila dosljedna da nije imala nikakve prikrivene ciljeve ni namjere, niti je bilo navodnih dvostrukih politika, što su protivnici Tuđmana godinama nastojali prikazati”, rekao je Tuđman. Opovrgnuo je navode bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna da mu je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nacrtao kartu podjele BiH. Miroslav Tuđman tvrdi da je ovaj britanski političar nastojao spriječiti ofenzivu hrvatskih snaga u Krajini budući je tu tezu iznio drugoga dana od početka akcije Oluje.
N1 12.3.2015.
Dragan Čović
Federalizacija bi bilo najnormalnije rješenje za duh i povijest države kakva je BiH
Govoreći o Deklaraciji koju je usvojio HNS on je pojasnio kako je ključna stavka deklaracije “BiH naša domovina” i zato je žele urediti po mjeri svih stanovnika ove države.
“Federalizacija bi bilo najnormalnije rješenje za duh i povijest države kakva je BiH. Tko u tome vidi problem onda ima problem sa samim sobom u političkom smislu. Mi želimo napraviti modernu državu”, odgovorio je član Predsjedništva BiH.
Na pitanje o raspakiranju Daytona, Čović smatra da je on davno raspakiran.
“Pogledajte kakvo je bilo uređenje i stanje države, a kakvo je danas. Mi sada imamo 70 posto izmjena u odnosu na ono što piše u Daytonu”, naglasio je Čović.
Na pitanje koju teritoriju bi zahvatile federalne jedinice, Čović je rekao da su to četiri jedinice, a u jednoj od njih većina bi bio hrvatski narod.
“Banjolučka, tuzlanska, mostarska jedinica i Sarajevo kao distrikt i glavni grad. I danas imamo podjele, deset županija, distrikt, dva entiteta. Naš naglasak ne ide tko će dominirati nego kako zaštiti dva manjinska naroda”, pojasnio je Čović.
155_mm

#1009 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by 155_mm »

opa brale. pa sta ce mu jaran preCednik iz te coviceve banjolucke regije reci na ovo. mislim na ove cetiri regije koje odjednom covke certificirani pominje.

izdajaaaaaaaaaaaa!
palermo

#1010 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by palermo »

155_mm wrote:opa brale. pa sta ce mu jaran preCednik iz te coviceve banjolucke regije reci na ovo. mislim na ove cetiri regije koje odjednom covke certificirani pominje.

izdajaaaaaaaaaaaa!
Pa šta bi mu rekao.....banjalučka regija= RS, mostarska regija = HZHB minus Kiseljak i Kreševo ( njih bni podarili Distriktu, i Tuzlanska regija= bošnjačka gaza.......ništa se u ovom Čovinom ne kosi sa Dodinom pričom...
fosna2014

#1011 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by fosna2014 »

155_mm wrote:opa brale. pa sta ce mu jaran preCednik iz te coviceve banjolucke regije reci na ovo. mislim na ove cetiri regije koje odjednom covke certificirani pominje.

izdajaaaaaaaaaaaa!
Ja sam za ovo :!: :bih:

Image
Last edited by fosna2014 on 13/03/2015 15:45, edited 2 times in total.
sedan

#1012 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sedan »

palermo wrote:

izdajaaaaaaaaaaaa!
Pa šta bi mu rekao.....banjalučka regija= RS, mostarska regija = HZHB minus Kiseljak i Kreševo ( njih bni podarili Distriktu, i Tuzlanska regija= bošnjačka gaza.......ništa se u ovom Čovinom ne kosi sa Dodinom pričom...

A u koju bi regiju išla istočna Bosna.

pa ovo je više nalik na onome što zagovaraju bošnjačke stranke. ili su dosad zagovarale..ekonomske regije
palermo

#1013 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by palermo »

sedan wrote:

pa ovo je više nalik na onome što zagovaraju bošnjačke stranke. ili su dosad zagovarale..ekonomske regije
u banjalučku, eventualno bi Dodo mogao Distriktu dati ono tšo se zove istočno Sarajevo, ionako mu oni idu na živce.........dakle, da ne trunimo džaba, ovo što Draganica priča je na istom fonu koji slušamo evo već dvadeset godina...
155_mm

#1014 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by 155_mm »

a vidi vraga. nikad se nebi dosjetio da trebinje stavim u banjalucku regiju. :shock:

znaci sve je po starom. laknulo mi je.

distrikt sarajevo. hahahahaah hahahahahh hahahahaha
sedan

#1015 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sedan »

palermo wrote:
sedan wrote:

u banjalučku, eventualno bi Dodo mogao Distriktu dati ono tšo se zove istočno Sarajevo, ionako mu oni idu na živce.........dakle, da ne trunimo džaba, ovo što Draganica priča je na istom fonu koji slušamo evo već dvadeset godina...

pa koje rješenje bi ti predložio osim unitarne države?

kako može istočna Bosna ić u banjalučku regiju :-)

Bilo bi nekako logičnije da ide u tuzlansku
155_mm

#1016 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by 155_mm »

fosna2014 wrote:

izdajaaaaaaaaaaaa!

Image
pa ovo nije proslo ni devedesetih. na osnovu cega bi to danas imalo ikakvu sansu. ovo vise ne spada ni pod kategoriju vlaznih snova.
palermo

#1017 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by palermo »

sedan wrote:

Čuj kako može istočna Bosna u banjalučku regiju ???? Pa đe će drugo. Isto kao i Trebinje i Nevesinje. Jok, Draganica pravi federalniu jedinicu sa Nevesinjcima, haj bjež bogati.

A što se tiče moga projedloga, pa eto, biskupska konferencija je davno predložila jednu vrlo prihvatljivu regionalizaciju BiH. Meni sasvim sigurno prihvatljivu.
sedan

#1018 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sedan »

palermo wrote:
sedan wrote:

Čuj kako može istočna Bosna u banjalučku regiju ???? Pa đe će drugo. Isto kao i Trebinje i Nevesinje. Jok, Draganica pravi federalniu jedinicu sa Nevesinjcima, haj bjež bogati.

A što se tiče moga projedloga, pa eto, biskupska konferencija je davno predložila jednu vrlo prihvatljivu regionalizaciju BiH. Meni sasvim sigurno prihvatljivu.

Trebinje i Nevesinje bi valjda išlo u Mostarsku regiju do Foče a sve gore uz Drinu do Bijeljine u Tuzlansku..

Al ionako Srbi na to neće pristat..ali ovo bi bilo po ekonomskim regijama..

a kako izgleda taj prijedlog biskupske konferencije..
fosna2014

#1019 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by fosna2014 »

155_mm wrote:
fosna2014 wrote:

izdajaaaaaaaaaaaa!

Image
pa ovo nije proslo ni devedesetih. na osnovu cega bi to danas imalo ikakvu sansu. ovo vise ne spada ni pod kategoriju vlaznih snova.
Mene samo ovo crveno zanima. :kiss: :D
155_mm

#1020 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by 155_mm »

kolega fosna tvoje zanimacije su tvoja privatna stvar.
i devedesetih je bilo mnogo takvih kao ti sa nekim svojim zanimacijama. ali ipak danas imamo ovo sto imamo. a to morat ces priznati nema blage veze sa tvojom navedenom zanimacijom.
fosna2014

#1021 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by fosna2014 »

155_mm wrote:kolega fosna tvoje zanimacije su tvoja privatna stvar.
i devedesetih je bilo mnogo takvih kao ti sa nekim svojim zanimacijama. ali ipak danas imamo ovo sto imamo. a to morat ces priznati nema blage veze sa tvojom navedenom zanimacijom.
Ma haj covjece zajebavam se. :D Skuliraj se malo. Htio sam reci samo koliko je nemoguce to sto Covic trazi, pa reko da i ja zatrazim svoj entitet. Kuzis?

On predlaze:

- BL = RS
- SA = KS + I. SA
- MO = ZHK, NK, HBK + 3 opcine u SBK
- TZ = ostatak
155_mm

#1022 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by 155_mm »

fosna2014 wrote:
155_mm wrote:kolega fosna tvoje zanimacije su tvoja privatna stvar.
Ma haj covjece zajebavam se. :D Skuliraj se malo. Htio sam reci samo koliko je nemoguce to sto Covic trazi, pa reko da i ja zatrazim svoj entitet. Kuzis?

On predlaze:

- BL = RS
- SA = KS + I. SA
- MO = ZHK, NK, HBK + 3 opcine u SBK
- TZ = ostatak
tek sam sad vidio ovu tvoju " bihacku repunliku" . pa nek ti je sa srecom. :D
tandmand

#1023 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by tandmand »

U restoranu Mostovi održana je promocija udruge Mostar u Zagrebu (HUMUZ). Udruga je osnovana kako bi djelovala na povezivanju Mostara i Zagreba na polju kulture, gospodarstva i sporta. Svojim dolaskom udrugu je podržala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, član predsjedništva BIH Dragan Čović, premijer Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić.

Image
Image
Image
reis1

#1024 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by reis1 »

Bh katolici, tzv. Hrvati iz BiH, su nase najbolje, bosnjacko ili bosansko, kako kome pase, cvijece.

I oni i anamo oni i mi, smo napravili povjesnu gresku kad smo si dopustili da se taj dio naseg naroda i populacije odnarodi od BiH, i asimilira u hrvatsku naciju. Veliki konceptualni promasaj i za njih, i za anamo one, i za nas.

Nesreca, i tako...
Tabhana

#1025 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Tabhana »

Fra Ivo Marković: Ovdje nema Hrvata, mi smo bosanski katolici.

Još jedan u nizu izdajnika velikih Hrvata iz BiH, od Mesića do Markovića :oops:
Post Reply