mentalne barijere u mostaru

Post Reply
BHCluster

#1001 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by BHCluster »

Hafis wrote:Zapadni Mostar je jedini multietnički grad u BiH....i Brčko doduše.
Prvo ti nije grad nego dio grada drugo ti isto nije grad nego distrikt.
Hafis

#1002 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Može i tako, ako ti je lakše shvatiti.
Bitno je da su zadnji dijelovi bh leopardove kože.
cyprus

#1003 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:
BHCluster wrote: 11.541
Dobro, rat znači može biti Sarajlijama opravdanje za nekretanje, ali Mostarcima ne može?
Ne znam gdje sam tu gore napisao rat mozes li mi objasniti?
Brojka koju si napisao je najbrutalniji rezultat rata...
sinuhe

#1004 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by sinuhe »

Slučajno. Ali dobro i da je tako.
BHCluster

#1005 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by BHCluster »

Hafis wrote:Može i tako, ako ti je lakše shvatiti.
To ti znaci da "stoljetna zelja" o jednoj jakoj opcini u koja ce biti Hrvatska i u kojoj ce se uciti i govoriti hrvatski jezik nestaje to jese nista od stonog grada.
Last edited by BHCluster on 21/02/2015 22:37, edited 2 times in total.
BHCluster

#1006 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by BHCluster »

cyprus wrote: Brojka koju si napisao je najbrutalniji rezultat rata...
Sta predstavlja ta brojka to je taj razlog.
Hafis

#1007 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Čini mi se da ja tema ispuhala.
Mali Antiša je uz blagu asistenciju s klupe, otišao u jedan od najspektakularnijih posjeta Starom mostu još od vremena zajedničkog dolaska Alije i Franje na Most. i time učinio besmislenost sve daljnje polemike o ''njegovom slučaju''.

Da mi malo opletemo o vehabijama i ovoj akciji Damask, a sve u svezi s povećanim nadzorom franjevačkog samostana u Kraljevoj sutjesci.
Tu mi nešto falite.....duša vam nabijati balun u protivničkom šesnaestercu :)
Tabhana

#1008 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Tabhana »

Nisu uspjeli sve protjerati, mnogi su nakon rata dobili svoje stanove natrag. Opet @Hafis pokušava manipulacijskim postom prikazati "bijeli" dio kao svijetlu tačku Mostara. Čuj jedini multietnički, jadan, jadan, koliko zabluda dolazi od ovog korisnika, žao mi je svakog čovjeka koji je povjerovao u hrpu gluposti koju piše dotični.

Ne treba ići daleko od teme. Nije bit u tome je li Ante bio na Starom mostu ili ne, nego njegovi komentari kako prepoznaje muslimane, Bošnjake po boji kože, licu, majici.

Previše smo dobri, svi govorimo roditelji su krivi, no žalosno je da Ante nije jedini, trulež je uzrokovana sa mnogim stvarima koji se serviraju djeci od malih nogu kada se Bošnjak u svojoj vlastitoj državi mora pravdati što ga prepoznaje po boji kože.

Nema mi dražeg primjera od ovoga:

U Mostaru ne smiješ nositi dres svoje države jer bi to neko mogao shvatiti kao provokaciju. Sve vam je jasno. Dok god preovladava mišljenje da je to nešto normalno, napretka nema.
BHCluster

#1009 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by BHCluster »

Hafis wrote:Čini mi se da ja tema ispuhala.
Mali Antiša je uz blagu asistenciju s klupe, otišao u jedan od najspektakularnijih posjeta Starom mostu još od vremena zajedničkog dolaska Alije i Franje na Most. i time učinio besmislenost sve daljnje polemike o ''njegovom slučaju''.

Da mi malo opletemo o vehabijama i ovoj akciji Damask, a sve u svezi s povećanim nadzorom franjevačkog samostana u Kraljevoj sutjesci.
Ante promjenio misljenje, a moj Hafisaga kad ces ti?
Hafis

#1010 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

BHCluster wrote:
To ti znaci da "stoljetna zelja" o jednoj jakoj opcini u koja ce biti Hrvatska i u kojoj ce se uciti i govoriti hrvatski jezik nestaje to jese nista od stonog grada.
Ma jok, to znači da zapadni Mostar treba biti primjer i ostalim sredinama da je suživot u BiH moguć.
Tabhana

#1011 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Tabhana »

Čovjek došao na temu "mentalne barijere u Mostaru" i piše "Da mi malo opletemo o vehabijama i ovoj akciji Damask" (Hafis).

:thumbup:
Hafis

#1012 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Tabhana wrote: U Mostaru ne smiješ nositi dres svoje države jer bi to neko mogao shvatiti kao provokaciju.
Ali zato recimo možeš nositi dres turske i hrvatske reprezentacije i navijati za te dvije reprezentacije koliko te grlo nosi. Gdje to ima osim u Mostaru? Što je opet dokaz multikulture i uvažavanja različitosti.
daddy-kool

#1013 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

Mostar je jedini multirasni grad u BiH.
BHCluster

#1014 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by BHCluster »

Hafis wrote:
BHCluster wrote:
Ma jok, to znači da zapadni Mostar treba biti primjer i ostalim sredinama da je suživot u BiH moguć.
Srce moje drago, pa i pored ociju si slijep i pored usiju gluh, samo naprijed. Od onolikih terminatora na sta ste spali, samo kad se sjetim fantazija Mije Brajkovica, Mladena Misica... a vidi "vas" sad se lomite od multietnichnosti dosta reduciranog zapadnod Mostara.
BHCluster

#1015 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by BHCluster »

JohnnyS wrote:Što ti je antifašizam i tolerancija, BHClustar zna sve do jednog multietniĆara
:zzzz:
Hafis

#1016 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

BHCluster wrote:
Hafis wrote:
BHCluster wrote:
Srce moje drago, pa i pored ociju si slijep i pored usiju gluh, samo naprijed. Od onolikih terminatora na sta ste spali, samo kad se sjetim fantazija Mije Brajkovica, Mladena Misica... a vidi "vas" sad se lomite od multietnichnosti dosta reduciranog zapadnod Mostara.
Strućnjak za Mostar :)
Hafis

#1017 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

daddy-kool wrote:
Mostar je jedini multirasni grad u BiH.
I za to se trebalo izboriti. Nije to došlo preko noći.
BHCluster

#1018 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by BHCluster »

Hafis wrote: I za to se trebalo izboriti. Nije to došlo preko noći.
Dobra borba od Mije Brajkovica i "stoljetnoj zelji"pa do sve do sad nekako sve u negativnom trendu.
lajkujMe

#1019 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by lajkujMe »

uhhfffff ova emisija me podsjetila opet gdje zivim na zalost, podsjetila me i kakvi su ljudi opcenito na svijetu. Ja sam odmah da vam kazem jedan od onih izmedju vatri u nasem slucaju izmedju tri vatre. Mnoge izjave u ovim videima su me frustrirale, naljutile i nevjerovatno iznenadile koliko je ljudski mozak velik a opet manji od dinosaurusa.

Ja sam jedan od rijetkih gradjana ove zemlje koji ima sliku iz razlicitih dijelova BIH i poznajem na svom primjeru sta se sve moze desiti. Nazalost ovdje opet potvrdjena moja teza gdje jedna mala ekstremna grupa utice na vecinu umjerenih ili bolje receno vuk odredjuje gdje ce stado ovaca da ide.

Ja sam iz mjesanog braka, u familiji imam sve tri nacionalnosti pa cak i strance. Zivio sam u svom zivotu u Austriji, Hrvatskoj, raznim dijelovima BIH i stekao sam mnogo iskustava. U Austriji npr sam se druzio s "nasim" svako ko je bio iz BIH nevezano je li ime Sasa, Sanel ili Ivo. 99 sam se i poceo druziti i s Kosovskim Albancima i sve je to meni bilo isto, jeste da sam dijete bio ali ni od svoje familije niti okoline nisam nikad dobio rijec "dijeljenje". U tim godinama sam cesto dolazio u BIH, ponajvise Sarajevo, Mostar, Stolac, Nevesinje i Bihac, u Hrvatskoj sam takodjer proveo mnogo vremena u Rijeci i na Krku. Odmah da vam kazem do 2000 skoro nikada nisam vidio podjele osim jednom, 2000 medjutim sam bukvalno napadnut podjelama, mrznjom i slicno. To je bio sok za mene. 2000 kad smo se vratili BIH morali smo u Nevesinje jer u Sarajevu nismo jos osigurali stambeno pitanje. Moram odmah reci za mene je 2000 godina bila ubjedljivo najgora u zivotu nista pozitivno nisam tu vidio. Valjda sto je malo mjesto a jos nacionalnost skoro 100% srpska pa nisu navikli na druge i drugacije dozivio sam vrlo losa iskustva a bilo je i pozitivnih. Uglavom drustvo sam brzo nasao ono sto bi ja nazvao ovce a nazalost naisao sam i na Vukove. Citavo vrijeme na meni je bio pritisak da se odlucim ko sam i sta sam, morao sam slagati da sam se isao krstiti i promjeniti ime u srpsko, tamo su me ucili o vjeri a ja s vjerom nikada nisam imao dodira, strah me bilo osude od drustva ako kazem da mi je otac Bosnjak, da sam iz Sarajeva i sta sve ne.To je sve bilo od umjerenih a jos gore od svega djece od 9 godine do 15 godine zivota koji su me ucili podjelama. Skola je bila nocna mora gdje sam se redovno tukao protiv citavog razreda na kraju sam odbio ici u skolu na pologodistu jer mi je bilo dosta svega. Najgori incident tamo mi se desio kad je "vuk" od 16 godina dok sam igrao fudbala s drustvom dotrcao namjenski na mene u jednoj ruci noz u drugoj krst, uhvatio me i dao izbor, poljubi krst ili cu ti zabit noz u srce. Nakon toga lijepo sam rekao staroj (nakon sto policija nije nista uradila) ili me vodis odavde ili sam mrtav u sljedecih nekoliko dana. I tako pobjegli bukvalno jer nas je policija morala ispratiti iz grada.

Prvi slucaj podjela sam vidio u Stocu kad je prijatelj familijarni koji je odtamo slucajno zalutao u hrvatski dio stoca, u autu smo bili ja i on, on ima 40 i nesto a nas momak na sred ulice zaustavlja, otvori prozor i saka u glavu i poruka ne dolazi ovamo. Covjek inace borac ARBIH i prepoznali ga. Tada to nisam shvatio kasnije jesam.

U Bihacu je sve bilo super nikakvih incidenata.
U Mostaru nikada nije bilo incidenata ali sam imao nekakav osjecaj, i stalno zapitkivao zasto nesmijemo tamo na drugu stranu a kad smo isli osjecaj nelagode je bio ogroman nisam znao zbog cega jednostavno moja okolinu tu je bila napeta pa sam bio i ja.

Eh sad dolazimo do Sarajeva biti cu lincovan zbog ovoga i neka. Ja dosta razumijem zasto su Srbi i Hrvati napustili grad u i nakon rata a to je pritisak okoline na njih.
Sarajevo vjerovali ili ne je imalo dosta slicnosti s Nevesinjem iako u daleko manjem obimu i ekstremizmu.
Kad sam dosao pocetkom 2001, na Ilidzu, na pocetku nisam imao nikakvih problema, prodisao sam punim plucima i nevjerovatno sam se osjecao slobodno. Medjutim vec poslije nekoliko mjeseci dolazi do problema da mi je majka "srpkinja po nasim standardima" i da ja pojmaaa nemam o vjeri. Ja nisam do 2001 znao, sta je krscanstvo, islam, crkva, dzamija, bajram znao sam samo da je bozic 25 decembra i da se tu jede mnogo slatkisa i da ima drvce okiceno to sam pokupio jos iz Austrije, pozdravi kao sto su selam alejkum su za mene zvucali kao neka vrsta salame. I tu je doslo do pritisaka okoline, moje drustvo je htjelo znati kao prvo jesam li osunecen :-) onda su oni radili neke stvari za koje nisam znao, isli u dzamiju npr, prvi bajram sam docekao ono sta je ovo i svo drustvo je nestalo a ja pojma nemam sta se desava. Ali sam se poceo koliko toliko uklapati.
U medjuvremenu primjetio sam neke stvari, moji prijatelji nisu htjeli da dolaze meni kuci iz razloga sto su se bojali moje stare. Onda je poceo pritisak na mene da idem u dzamiju i da naucim Islamske vrijednosti, nacine praktikovanja vjere i slicno. Primjetio sam da se neki klinci od mene distanciraju kasnije sam shvatio da su iz familija koje su vrlo privrzene vjeri i da im je receno da me se klone. Ponekad je dolazilo do psovki na nacionalnoj vjeri sto ja nikako nisam shvacao niti uvredio ali eto oni mislili da jesam.
U skoli sam se odmah prvi dan potukao ali to nije bilo vezano za nacionalnost :D frajer razreda koji je cim je usao poceo lupati od sto ko gorila u prsa dobio batine jer me iznervirao :D ni 5 minuta u novoj skoli a ja vec trazim belaj.
Stekao sam dosta dobrih prijatelja tu ali je bilo dosta pritiska da prihvatim Islam.
Nakon odredjenog vremena napokon vracamo stan i eto nas u Sarajevu pravom Sarajevu jer to grad a ne Ilidza :o Tu je Sarajevo Sarajevo svi pritisci su nestali, nasao u novoj skoli odmah drustvo, 1 srbin, 1 hrvat i 2 bosnjaka + ja koji je niciji :run: to je bilo 2003 godine od tada nikad vise nisam imao problema s etnicko/religijskim pritiscima sve do zadnje 2 godine. Opet imam osjecaj nelagode. Na poslu nisam rekao ko mi je majka, nasao sam svoje vrlo liberalno drustvo 2-3 ljudi s kojima mogu o bas svemu pricati sta zelim a da ne upadnem u probleme ovo ostalo su etnicko/religijsko obojeni ljudi s kojima ne zelim kontakte.

Na fejsu imam sasvim normalno drustvo sareno iz raznih zemalja ukljucujuci iz Srbije i Hrvatske i sreo sam mnoge to su normalni ljudi.

U Lukavicu idem sasvim normalno nemam osjecaj nelagode ali imam osjecaj podjele geografski gledano Lukavica i Dobrinja su se stopile ali po osjecaju imas saznanje da si presao na "drugu stranu" a to mi mnogo smeta. Jahorina sasvim normalno, Pale se islo i na rostiljanje od rodjaka vikendica itd.

Tako da dobro znam sta ova ovi na videou govore iskusio sam mnoge stvari za koje oni tvrde ali sam do sada zivio u iluziji da je to bilo tada odmah poslije rata pa zato medjutim ocigledno nije. Ovo samo potvrdjuje da rat nije zavrsen samo se vodi drugim sredstvima.

I nazalost Sarajevo sve vise lici na Mostar npr samo u drugacijem obliku, jer pritisaka ima ma koliko god to ljudi opvrgavali ja se ne bojim da ce se meni nesto desiti ili da ce se desiti nekome nesto druge nacionalnosti na fizickom nivou ili na verbalnom nivou, ali ako si drugaciji u Sarajevu nekako se izgubi tvoja pozicija kao da malo manje vrijedis od Bosnjaka i da ti zivot postane malo komplikovaniji posebno kad se radi o zaposljenju, obrazovanju i slicno. Ne u velikoj mjeri jer Sarajevo je veliko pa uvijek ima opcija ali se dese ti sitni incidenti za koje i ne znas da su incidenti.
Last edited by lajkujMe on 21/02/2015 23:09, edited 1 time in total.
fortaleza

#1020 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by fortaleza »

York Light 100`s wrote:Šteta što ovo nije neka malo veća zemlje pa da se od ovog idiota napravi neka internet senzacija. Dobre su ove fore i photoshopovi sa crncima ali da je ovo Amerika dosada bi se od ovoga napravio neki remix na YouTube što bi u roku 2 dana imalo 1,5 miliona pregleda
Pa mi upravo jesmo takva država, balavurdija koja nema nikakvog posla pravi remixe od pijanih djevojaka i sedam jegera, pa ekskurzija i pokisla cura, pa jedna što psuje u kameru i onaj s paradajzima što je parodira, pa onaj što je vidio skok čovjeka sa zgrade postao hit (a ne upravo smrt tog što je skočio :roll: ) itd. I ovo nije nimalo pozitivna stvar kako bi ti to htio predstaviti jer pokazuje koliko smo BEZOSJEĆAJNI za tuđu muku i sve izvrgavamo ruglu. Znači, ne postoji ta kolektivna svijest na nivou društva koja će biti generator napretka. Upravo zato na podforumu Ekonomija ili Nauka se proteže svega par postova po danu, a ovakve teme dožive bum.

Kao društvo smo jako dosadni, predvidljivi i živimo u nekom hiberniranom stanju (a dijelom i zbog takve političke i ekonomske situacije gdje vidimo samo stagnaciju tipa ne napredujemo u poslu nego čamimo u statusu quo) ali i zbog nas samih pa se bilo kakve vijesti pa ovakva glupa i nezgodna izjava nekog tamo neafirmiranog tinejdžera anonimusa spominje po čitav mjesec i glavna je tema u masi drugih problema.

Ante je preslika prosječnog BiH građanina.
daddy-kool

#1021 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

Hafis wrote:
daddy-kool wrote: Mostar je jedini multirasni grad u BiH.
I za to se trebalo izboriti. Nije to došlo preko noći.
Kakvi samo od sebe, godine su tu truda na promovisanju propalih ideologija, iskrivljavanju percepcija, separatizmu i izolacionizmu. Toliki rad da bi došli do (što bi braća crnci rekli) Fašizma 101, koji otkriva rasne razlike stanovništva ovisno o mjestu stanovanja. Meni je to sve otužno, ali i na mrobidan način blago interesantno, pa me interesuje gdje se crnac može edukovati o ovim antropološkim razlikama južnih Slavena?
mudrac2

#1022 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mudrac2 »

BHCluster wrote:
Hafis wrote:Čini mi se da ja tema ispuhala.

Ante promjenio misljenje, a moj Hafisaga kad ces ti?
glede koza il fašizma?
mudrac2

#1023 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mudrac2 »

JohnnyS wrote: I ovo je napredak, obično su sve herceg Četnici
a ima i pokoji poluizabrani.
JohnnyS

#1024 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by JohnnyS »

mudrac2 wrote:
JohnnyS wrote: I ovo je napredak, obično su sve herceg Četnici
a ima i pokoji poluizabrani.

Kao što vidimo na međunarodnoj sceni, više vrijedi pola izabranog nego stotine neizabranih... Image
York Light 100`s

#1025 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by York Light 100`s »

fortaleza wrote:
York Light 100`s wrote:Šteta što ovo nije neka malo veća zemlje pa da se od ovog idiota napravi neka internet senzacija. Dobre su ove fore i photoshopovi sa crncima ali da je ovo Amerika dosada bi se od ovoga napravio neki remix na YouTube što bi u roku 2 dana imalo 1,5 miliona pregleda
Pa mi upravo jesmo takva država, balavurdija koja nema nikakvog posla pravi remixe od pijanih djevojaka i sedam jegera, pa ekskurzija i pokisla cura, pa jedna što psuje u kameru i onaj s paradajzima što je parodira, pa onaj što je vidio skok čovjeka sa zgrade postao hit (a ne upravo smrt tog što je skočio :roll: ) itd. I ovo nije nimalo pozitivna stvar kako bi ti to htio predstaviti jer pokazuje koliko smo BEZOSJEĆAJNI za tuđu muku i sve izvrgavamo ruglu. Znači, ne postoji ta kolektivna svijest na nivou društva koja će biti generator napretka. Upravo zato na podforumu Ekonomija ili Nauka se proteže svega par postova po danu, a ovakve teme dožive bum.

Kao društvo smo jako dosadni, predvidljivi i živimo u nekom hiberniranom stanju (a dijelom i zbog takve političke i ekonomske situacije gdje vidimo samo stagnaciju tipa ne napredujemo u poslu nego čamimo u statusu quo) ali i zbog nas samih pa se bilo kakve vijesti pa ovakva glupa i nezgodna izjava nekog tamo neafirmiranog tinejdžera anonimusa spominje po čitav mjesec i glavna je tema u masi drugih problema.

Ante je preslika prosječnog BiH građanina.
E samo je mali problem što isto u Njemačkoj imamo hrpu internet senzacija (kad se samo sjetim koliko ih je Stefan Raab otkrio) što se isto provaljuju, ispadnu glupi ili nenamjerno smješni pa im je društvo normalno i sređeno. Ovdje je se toliko ljudi diglo na noge "a to nije smiješno, to je žalosno jer opisuje naše društvo, Anti treba pomoći a ne još pogoršavati vicevima" kada je poenta svega da Ante se nije toliko isprovaljivao zato što je nacionalista nego što je pokazao koliko je smotan na temi koja je slučajno vezana za nacionalizam.
Tako je se mogao isprovaljivati i na temi o sportu, muzici ili religiji. Ni Baja Mali Knindža ni Thompson nisu pjevali o boji kože ni u svojim najgorim pjesmama niti su to koristili Šešelj ili Karadžić kao argumenat u najtamnijim vremenima tako da Antine izjave ne treba uzeti za ozbiljno jer mu argumenti uopšte ne pašu u problematiku naroda sa ovih prostora i njihovih sukoba.
Ovo ne treba uzeti za ozbiljno i jednostavno se nasmijati izjavama Ante jer ovo nije uopšte jedan strašan snimak koji pokazuje da smo toliko podjeljeni da čak ni ne znamo koje su boje kože oni sa one strane nego jednostavno jedan urnebesni video sa jednim smotanim momkom koji je neuspješno pokušao da razgovara o ozbiljnim temama
Post Reply