Napisah već na zaključanoj temi
York Light 100`s wrote:It_is_a_Leclerc wrote:I kako nakon ovakvog gnusnog, groznog čina ne očekivati porast islamofobije i rasizma na zapadu. Naprosto je ljudski osjećati prezir prema ovakvom činu, ovakvim ljudima, a taj se prezir vrlo lako, iz straha i neznanja, može reflektovati na cijele zajednice koje, ruku na srce, vrlo jalovo i mlako tretiraju pitanje terorizma pravdanog Islamom.
Kako kaže Volteire čija je domovina besramno napadnuta od strane emigrantskih metilja danas - "Iako se ne slažem ni sa jednom riječju koju govoriš, do smrti ću braniti tvoje pravo da govoriš". Tako i ja, apsolutno podržavam pravo medija da objave sve što nije protivno zakonima. Ne postoje, barem ne u našoj, zapadnoj, modernoj civilizaciji "nedodirljive" teme koje se ne mogu i ne smiju obrađivati, ako hoćete, i karikaturama i satiričnim tekstovima. To što priprosti Marokanci, kozojebi izgimizali iz podnožja Hindukuša ne mogu sebi utvrditi u glavu da ovo nije pustinja i prašuma iz koje su ispali, i da ne postoje osobe, pojmovi ili zajednice koje je "zabranjeno" dirati, teška je bitka za nas Evropljane.
Dakle, iako se meni lično ne sviđaju karikature, i bockanje vjerskih zajedncia (Hebdo je viiše nego oštro ismijavao prvenstveno katoličku zajednicu), ja svakako podržavam njihovo pravo da objave sve !
E zbog takvog načina razmišljanja nam i jest ovo društvo u qurcu, ovakvo hladno i bezosjećajno. Zašto bi ja išta bockao ako znam da bi to nekoga povrijedilo? A da, nemam ja ništa sa tim niti to vrijeđa moje osjećaje pa me zato boli qurac hoće li se iko uvrijediti jer znaš, ja razumijem da bi to moglo nekoga uvrijediti ali mene ne vrijeđa pa zašto ne bih bockao?
Bockamo mi svi u sve jer ne damo našu slobodu govora a kada mi postanemo tema onda "kuku lele Ivan Ivanović je rekao ono o bosanskim curama"
South Park je isto satirična emisija i dokaz u kakvom cool društvu živimo gdje vlada sloboda govora gdje se ismijava sve i svašta a kada bi se rodio sin ili brat sa hendikepom kao Timmy onda bi svi se zgrožavali od te emisije.
Kada je Ramiz Zmaj psovao Boga u vicevima još su neki ismijavali ljude koji su ga kritikovali zato što je razlog psovanje Boga a kada spomenu Srebrenicu onda je Ramiz vakav Ramiz nakav.
Da ja Ivan Ivanović govorio o nekim drugim curama ne bi se ni otvorila tema, možda i bi ali bi imala možda samo 5-10 postova. Taj isti Ivanović je pravio viceve prije o Albancima i Hrvatima pa nikome nije smetalo jer je bio samo još jedan primjer crnog humora.
Ta današnja sloboda govora je u prijevodu jedno veliko gowno
Znam šta je sloboda govora ali i znam šta su provokacije i podyebavanje. Ako su slike poslanika Muhameda zabranjene onda se nema tu šta dirati. Ako tebi kaže Hrvat "ja ne jedem meso danas" a ti mu izneseš meso i jedeš pred njim da li bi bio još jedan fantastičan primjer ovog društva gdje možeš da radiš šta god i gdje god hoćeš ili bi ispao samo jedan običan shupak i kreten gdje ti ništa ne dobijaš sa tim potezom osim što si ga isprovocirao.
Danas se govor mržnje, provokacija i vrijeđanje često prikriva pod slobodom govora i to ima sa demokratijom isto veze kao i novinarska prava Avde Avdića kada ulazi nepozvan u kancelarije i ulazi ljudima u lice ili kada Bakir 60 minuta najavljuje prilog sa "lopovske seljačine" ljude koji nisu nikada ni bili na sudu
Evo pogledah na ovoj temi par slika što je objavio ovaj časopis gdje nije samo nacrtan poslanik nego je i nacrtan na vulgaran način koji ne vrijeđa samo radikalne islamiste nego i čitav islamski svijet što po meni nije ništa drugo nego govor mržnje i islamofobični čin. Ali eto to je sloboda govora a npr. tekstovi Baje Malog Knindže su govor mržnje
Osobe koje misle da je vrijeđanje Islama i šprdnja sa vjerom sloboda govora bez imalo razmišljanja da to nema nikakve logike podsjećaju me na one osobe u muzeju gdjej e neko hrakno i pljuno na zid i svi govore da je to umjetnost.
Evo gledam idiote koji su ispred ambasade postavili olovke. Razumijem ako se ispred ambasade stavi cvijeće, svijeće, plakate ili bilo šta što bi odalo počast izgubljenim životima ali olovke?
Sa olovkama ti karikaturisti nisu ništa pametno nacrtali, nešto što bi navelo čovjeka na razmišljanje, što bi zbližilo kulture i vjere, što bi možda čak i kritikovalo vjeru na onaj način gdje bi se moglo opširno diskutovati, ne, oni su samo koristili te olovke za omaložavanje, vrijeđanje jedne kompletne religije.
Kakva je to poruka sa olovkama ispred ambasade? "Mi kao evropski Muslimani podržavmo da se dira u nešto sveto što je tabu kao crtanje poslanika Muhameda jer je to sloboda govora. Nastavite crtati!" Treba vam sve one olovke gurnuti u shupak.
Neko isto reče nešto kao "Ako smrt novinara i karikaturista nas natjera da prestanemo sa ovim to znači da su teroristi pobjedili" što u prevodu znači kao nastavićemo u inat sa karikaturama koje prikazuju poslanika samo da pokažemo da teroristi nisu pobjedili. Pa Alahu dragi nije na karikaturama Osama Bin Laden pa da se to tiče samo bradatih kratkopantaloša, to je uvreda za svakog Muslimana širom svijeta.
Glupi Bošnjo će na Klixu kritikovati jednog Ivana Ivanovića koji vrijeđa hiljade Bošnjaka i stotine žena u Bosni govoreći kako čak i humor i sloboda govora ima svoju granicu a ovdje će postaviti olovke zbog uvrede miliona vjernika širom svijeta.
Neću završiti ovaj post kao većina sa "nisam za ubistvo ali..." ili "nije trebalo pucati na novinare međutim..." nego ću samo reći da je ovaj incident bure baruta koje je kad tad moralo eksplodirati. Ako si novinar i karikaturista koji je se fokusirao na vrijeđanje religija bilo je samo pitanje kada ćeš pored miroljubivih vjernika koji će se samo zgroziti i okrenuti glavu naletiti na jednog vjerskog fanatika koji će se obračunati sa tobom. Meni je žao ljudi u svijetu što su ubijeni nedužni samo zato što se drugačije zovu, mole se drugačije Bogu ili što su se rodili na određenoj teritoriji pa moraju umrijeti samo zato što pripadaju jednom narodu, ne onih koji provociraju. U ovom slučaju mi je samo žao policajca koji je obavljao svoju dužnost.
Pitanje je sada hoće li i kako će se zapadno društvo postaviti prema Muslimanima. Da li će biti kao i napadi u Londonu 2005 koji nije uticalo na muslimanski svijet ili je ovo možda početak nečeg velikoga gdje će početi generalizacija jedne čitave religije.
Ne bi me čudilo da kiosci u Europi i SAD ovih dana osvanu sa poslanikom Muhamedom na naslovnici kao znak solidarnosti sa ubijenim, inat teroristima i znak u kakvom fantastičnom društvu živimo gdje vlada sloboda govora i gdje svako ima pravo da iznese svoje mišljenje ma bilo to kontroverzno, surovo ili na humorističan način.
Znate to isto fanmtastično društvo koje je uništilo Holivudsku karijeru Mel Gibsona koji je izjavio da ne voli židove, gdje je Mario Balotelli suspendovan nekoliko utakmica zato što je poredio Super Maria sa židovima zato što skuplja novčiće, onog čiče iz emisije Duck Dynasty kome je televizijska kuća dala otkaz zato što je rekao da je homoseksualnost grijeh ili ona političarka što je morala pod pritiskom dati otkaz jer je dirala u ono sveto a to je što je kritikovala Obamine kćerke da su neprikladno obučene
Evo vidim par vehabijskih stranica se okomilo na Klix kako je ovo ateistični i islamofobični forum. Da je bar tako bar bi neke ovdje cjeniokako imaju stav ali istina je da je ovdje samo skup bezkičmenjaka koji će diskutovati na 50 stranica o jednom antibošnjačkom antimuslimanskom vicu i secirati i analizirati svaku riječ a ovdje se ko brani sloboda govora. Pitam se kako bi neki reagovali da su karikaturisti iz Beograda ili Banja Luke