Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nepass1

#1001 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nepass1 »

bitanga_sa_otesa wrote:
Ommadawn wrote: Ja bolan, sjećaš se onog delegata sa pdf Auto što je skinuo dpf (ili planirao skinuti) kako ne bi imao problema sa istim kad se ovaj začepi...
Tad se smijao meni kad sam spomenuo zagađivanje zraka.
sjecam se ja svega,vjeruj da 60% auta u sarajevu ima to skinuto fizicki i softverski i Ćipovani su :lol:
ko zna da postoji dpf taj ga je i skinuo :lol: tako da bih orije rekao 80%
VladaFBiH

#1002 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VladaFBiH »

nepass1 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
Ommadawn wrote: Ja bolan, sjećaš se onog delegata sa pdf Auto što je skinuo dpf (ili planirao skinuti) kako ne bi imao problema sa istim kad se ovaj začepi...
Tad se smijao meni kad sam spomenuo zagađivanje zraka.
sjecam se ja svega,vjeruj da 60% auta u sarajevu ima to skinuto fizicki i softverski i Ćipovani su :lol:
ko zna da postoji dpf taj ga je i skinuo :lol: tako da bih orije rekao 80%
interesantno, ja jedino znam likove koji ne održavaju auta odnosno vozaju auta veće klase nego što mogu priuštiti i koji su ga skinuli - svi ostali uredno imaju DPF... btw. kome ćeš prodati takvo auto?
nepass1

#1003 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nepass1 »

nemam pojma, ja vozim novo, ne razmisljam o dpf. vozim benzinca.
mislim da raja skida kad se zacepi, nece niko da mjenja. a koliko sam skonto bonus je kupiti auto kojem je dpf skinut.

a bama to na tehnickom nikad nece uvesti jer se boje pizdarije vecih razmjera.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1004 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by konektovan »

Ma i to ce se jednog dana uvesti, polahko, kad se pocne detsljno gledati i pregledati, a uvoz ce biti dozvoljen samo za euro 5 normu i vecu. To je jako blizu, 2020 ta cini mi se...
VladaFBiH

#1005 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VladaFBiH »

konektovan wrote:Ma i to ce se jednog dana uvesti, polahko, kad se pocne detsljno gledati i pregledati, a uvoz ce biti dozvoljen samo za euro 5 normu i vecu. To je jako blizu, 2020 ta cini mi se...
:thumbup: o tome i govorim - imaju još max jednu registraciju
nepass1

#1006 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nepass1 »

VladaFBiH wrote:
konektovan wrote:Ma i to ce se jednog dana uvesti, polahko, kad se pocne detsljno gledati i pregledati, a uvoz ce biti dozvoljen samo za euro 5 normu i vecu. To je jako blizu, 2020 ta cini mi se...
:thumbup: o tome i govorim - imaju još max jednu registraciju
ono sto kazu ja bih visee volio da to uvedu nego hljeba se najesti.
Ommadawn

#1007 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Ommadawn »

nepass1 wrote:nemam pojma, ja vozim novo, ne razmisljam o dpf. vozim benzinca.
mislim da raja skida kad se zacepi, nece niko da mjenja. a koliko sam skonto bonus je kupiti auto kojem je dpf skinut.

a bama to na tehnickom nikad nece uvesti jer se boje pizdarije vecih razmjera.
Kod nas su servisi uveli i to da ga ciste raznim hemikalijama, mislim da je Peugeot bio prvi u tome. Meni su na DPF-u otisli senzori, a ako si htio da zamijenis - 2000 eura na VW autima najmanje.

Dakle, prosjecan Bosnjo vozi auto za cije redovno odrzavanje nema novca, skinuo mu je filter i zali se kako mu je los vazduh u gradu.
nepass1

#1008 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nepass1 »

jebiga navika da se izbjegne svaki vid troska, nebitno imao neko para ili ne. tu mozemo o neplacanju toplana do dpf-a.
hladan.preminger

#1009 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by hladan.preminger »

sarajevo se gušilo u magli 70tih godina, a ono udri po autima ko maksim po diviziji
xoklix

#1010 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by xoklix »

hladan.preminger wrote:sarajevo se gušilo u magli 70tih godina, a ono udri po autima ko maksim po diviziji
Sarajevo je imalo industriju tada.
U Njemačkoj su šume kraj autoputa bukvalno kiselile, umirale... Tad su i izmislili katalizator.
ultima_palabra

#1011 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by ultima_palabra »

Pa eto, nedjeljom se auta najmanje voze. Jel u nedjelju bila najgora situacija prošle hefte?
hladan.preminger

#1012 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

xoklix wrote:
hladan.preminger wrote:sarajevo se gušilo u magli 70tih godina, a ono udri po autima ko maksim po diviziji
U Njemačkoj su šume kraj autoputa bukvalno kiselile, umirale... Tad su i izmislili katalizator.
zagađenje u sarajevu je malo povezano sa autima
Milenkov buraz

#1013 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Milenkov buraz »

hladan.preminger wrote:
xoklix wrote:
zagađenje u sarajevu je malo povezano sa autima
Kada posmatraš samo aute istina da auti nisu glavni uzročnik ali tu dodaj dostavna vozila, kamione, autobuse plus glavni problem individualna ložišta...sada već i auti postaju problem kada posmatramo problem u cjelosti a ne segmentirano.
hladan.preminger

#1014 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

moja opaska je bila na to sa su svi udarili na auta, a niko ne spominje ostale. pa dino je osadesetih pjevo "pala magla". :D
Nivelacija

#1015 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Nivelacija »

JEDAN JE IZ BIH

Od deset najzagađenijih gradova u Evropi pet je na Balkanu
Prema istraživanju WHO-a iz 2016., procjenjuje se da je 2010. zagađenje vazduha bilo uzrok smrti više od 37.000 ljudi na zapadnom Balkanu,

Dolaskom zime zemlje zapadnog Balkana guše se u smogu usljed izduvnih gasova iz uglavnom vrlo starih automobila i hiljada dimnjaka, piše agencija AFP.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), na popisu 10 najzagađenijih gradova u Evropi pet je na Balkanu, a radi se o Tuzli , Pljevljima (Crna Gora), te Skoplju, Tetovu i Bitoli (Makedonija).

WHO upozorava da se time nanosi velika šteta privredi i ljudima. Prema istraživanju WHO-a iz 2016., procjenjuje se da je 2010. zagađenje vazduha bilo uzrok smrti više od 37.000 ljudi na zapadnom Balkanu, koji broji 23 miliona stanovnika.

To je, u odnosu na broj stanovnika, šest puta više nego u Francuskoj, ali otad nisu preduzete nikakve mjere za suzbijanje atmosferskog zagađenja.

Među jako zagađenima je i Sarajevo, grad koji tokom zime bude potpuno sakriven ispod gustog smoga iz kojeg jedino izviruje televizijski repetitor na brdu Hum.

Svakim danom u Sarajevu saobraća oko 150.000 automobila koji su prosječno stari 18 godina. Zagađenju pridonosi i masovno grijanje na ugalj i drva.

UN je u dokumentu iz januara 2018. naveo da se u BiH usljed zagađenja vazduha “svake godine izgubi 44.000 godina života”. Takođe, cijena koja se plaća zbog izgubljenih dana na poslu i školi, te zdravstvenih i ostalih troškova iznosi više od 21,5 posto BDP-a.

Problem zagađenja vazduha muči i stanovnike glavnog makedonskog grada.

– Pročišćivači vazduha se prodaju kao da se dijele slatkiši. Ljudi prazne svoje novčanike da bi barem kod kuće mogli udisati čist vazdih – rekao je prodavač u Skoplju.

Učiteljica Vesna Delevska tvrdi da je u Skoplju stanje “neizdrživo”. Prema njenim riječima, nikada nije bilo tako puno bolesne djece koja stalno kašlju.

Makedonski ministar zdravlja objavio da će se za hronične bolesnike podijeliti 43.000 maski.
Haris.ba

#1016 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Haris.ba »

Ako je u ovoj procjeni smrti najvise penzionera, vlasti nije ni u interesu smanjivati oneciscenje.

Degutantno, ali tako.
xoklix

#1017 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by xoklix »

Jebote, vascijeli dunjaluk se bori sa zagađenjem koji uzrokuju automobili i samo mi pametni nije to do auta.
Uzimate li u obzir da kod nas pola(barem trećina) vozila vozi bez DPFa/katalizatora ? Plus golf dvice i sl. u koje sipaju lož ulje.
Imamo li mi struku koja će decidno i jasno reći šta je uzrok zagađenju ? Ili platiti strance da urade analizu.
ultima_palabra

#1018 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by ultima_palabra »

xoklix wrote:Jebote, vascijeli dunjaluk se bori sa zagađenjem koji uzrokuju automobili i samo mi pametni nije to do auta.
Uzimate li u obzir da kod nas pola(barem trećina) vozila vozi bez DPFa/katalizatora ? Plus golf dvice i sl. u koje sipaju lož ulje.
Imamo li mi struku koja će decidno i jasno reći šta je uzrok zagađenju ? Ili platiti strance da urade analizu.
Da, bave se autima zato što su loženje ćumura, plastike i kamionskih guma ostavili u 50-tim i 60-tim. Hoće da poprave indeks kvaliteta sa 40 na 20 (lupam).

Daj da mi doguramo sa 400 na 40, pa ćemo se pozabaviti autima.
Logovan

#1019 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Logovan »

xoklix wrote:Jebote, vascijeli dunjaluk se bori sa zagađenjem koji uzrokuju automobili i samo mi pametni nije to do auta.
Vascijeli dunjaluk se bori sa automobilima zato što su sve druge vrste zagađivanja riješili. :mrgreen:
Mi imamo više uzroka zagađivanja. Malo loženje svega i svačega po kućama, malo vozanja svakakvih automobila, malo ovo, malo ono i eto ga, dobijemo ovo što imamo.
insaneinthebrain

#1020 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by insaneinthebrain »

Taisa za ministra okoliša :izet: :run:

&index=9&t=0s&list=WL
l33t

#1021 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by l33t »

insaneinthebrain wrote:Taisa za ministra okoliša :izet: :run:

&index=9&t=0s&list=WL
pa to je to jedino logicno objasnjenje :D
starii

#1022 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by starii »

Imagehttps://www.zmajcevabdzinica.ba/wp-cont ... 0/3333.jpg

ovaj je kriv za zagadjenje u sarajevu :D

al' realno ono je ruglo na stanici :sad:
SmokingMan

#1023 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by SmokingMan »

Jadna majko struke.Ko vas pusti da završite i osnovnu. :-) :lol:

A ako ovja put ne upali par-nepar sa ćevab(p)džinicama,onda obavezno treba zabranit iljudima da puštaju vjetorve na javni mjestima.
Zoya

#1024 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Zoya »

insaneinthebrain wrote:Taisa za ministra okoliša :izet: :run:

&index=9&t=0s&list=WL
Vrijedi li pogledati i je li zaista ovo neko izjavio?

Ne dirajte želju 2 :cry:
kloniran

#1025 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by kloniran »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /181206059
znaci 13k euro 1 i euro 2 na cesti
od toga sigurno 3-4k benzinaca, 1k kamiona i kombija
eto, vladi znaci treba sica od par milioncica da pogura te sa euro 1 i euro 2 pa da ih ukinu skroz :mrgreen:
al kako novinaru i difovcu objasniti da se to vrlo lahko moze rijesiti :mrgreen:
Post Reply