Aaa, pa znači odnedavno... Slabo posjećujem politiku, pa mi se učinilo da ga nema bar pola godineMister Yes wrote:Nema ga otkad je zvanično objavljeno da DF ide u koaliciju sa SDA. Možda se baš tad i oženio, ne znam
Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
- cyprus
#1001 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
-
lalelii
#1002 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ma idi slobodno.cyprus wrote:Možda i bih, ali opasno je... Takvi kao ti hoće da biju učesnike... Ono: za crkvu i za Boga, živela Srbija!lalelii wrote:idi bre na paradu ponosacyprus wrote:Možda nisi ti kriv... Možda je disleksija...
- Hajvan
#1003 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
SRBI I HRVATI: IZMIŠLJENE NACIJE - tema zakljucana.
Nad BOŠNJACIMA i dalje dozvoljeno genocidno zatiranje i u forumskim odajam'!

Nad BOŠNJACIMA i dalje dozvoljeno genocidno zatiranje i u forumskim odajam'!
-
Lug
#1004 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
demokratija bre..Hajvan wrote:SRBI I HRVATI: IZMIŠLJENE NACIJE - tema zakljucana.
Nad BOŠNJACIMA i dalje dozvoljeno genocidno zatiranje i u forumskim odajam'!![]()
- Hajvan
#1005 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
ko si ti, bre ?

sjo, teme i govana
sjo, teme i govana
-
bole1st
#1006 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Sve nacije su izmisljene, po cemu bi Bosnjaci bili drukciji od ostalih nacija?
Hrvatima i Srbima je bilo svejedno kako ce se Bosnjaci zvati. Tvrditi da je ime Bosnjaci (umjesto Bosanci) izvor problema u BiH moze samo neko ko je po profesiji profesor. Oni nemaju nikakvu profesionalnu odgovornost, pa cesto odlutaju u idiotizam.
(*ne kazem da su bas svi profesori idioti
)
Hrvatima i Srbima je bilo svejedno kako ce se Bosnjaci zvati. Tvrditi da je ime Bosnjaci (umjesto Bosanci) izvor problema u BiH moze samo neko ko je po profesiji profesor. Oni nemaju nikakvu profesionalnu odgovornost, pa cesto odlutaju u idiotizam.
(*ne kazem da su bas svi profesori idioti
- Streptokok
#1007 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
fakat koji su to bolesnici, temu o izmisljenim srbima i hrvatima koji jesu izmisljeni zakljucali, a o izmisljenim bosnjacima ostavili. što su ti kompleksi
-
Drinski
#1008 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Moje viđenje raspada.res publica wrote:Za to da Srbe najviše boli gubitak dominacije, postoje ili postoji jak kontraargument. Naime, Srbi su promovirali ideju razdvajanja naroda. Ili humanog preseljenja, a to se , na žalost devedesetih pretvorilo u etničko čišćenje. U vrijeme kraljevine Jugoslavije razmatrala se ideja amupaticije Hrvatske, jer se u zajednici sa Hrvatima teško funkcionisalo. Devedesetih se razmatrala, čak i od Dobrice Ćosića mogućnost amputacije dijela Kosova, i to kad su Srbi dolje držali apsolutno sve.Drinski wrote: Druze,Vi ne mozete da shvatite sljedece - Srbe uopće ne vrijeđa priča oko klanja i sl., oni se time ponose, pjevaju i sl.
Ja sam sa njima dugo zivio i poznajem njihov mentalitet, a iskreno mislim da sam od njih naučio dosta pozitivnih stvari.
Ono sto Srbe najvise boli jeste: gubitak dominacije, nema vise potlačenih naroda.
Albanci su to dobro skuzili pa ih, sa vremena na vrijeme, isprovociraju, a onda im zavuku do balčaka, pa zamisli samo kako se Srbi osjecaju, pogotovo stariji, kada znaju da vise nemaju prijeratnih pozicija u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici ili da vise ne mogu preko Sluzbe određivati ko ce biti reis ili da su sada "turci", oni koji su vijek bili rezervna vreca za udaranje, vratili ime Bosnjaci i bosanski jezik a da im se nemaju potrebu pravdati. To je za njih neizdrzivo. Naprosto se ne mogu pomiriti sa činjenicom da vise ne mogu "gospodariti" drugima.
To njih moj druze najvise boli.
E sada, posto ce se odmah javiti "prozvani", da nam pričaju kako je bilo bolje prije nego sada, kada sada imamo Mlade Muslimane, SDA, vehabije, kako smo zaduzeni i sl. (a zapravo, zele time kazati, ko biva, bolje je da smo ostali pod srpskom čizmom), ja odmah poručujem: sada ima dobrih stvari, ima loših stvari. Naravno, loše stvari treba mijenjati, ali Srba nema u kombinaciji.
E, kad hoćeš od nekog da se razdvojiš, to nikako ne može značiti da hoćeš da nad njim dominiraš. Ako hoćeš da dominiraš, onda ga tjeraš u zajednicu sa sobom i tražiš modalitete i tehnike vladanja koje će ga istovremeno držati u toj zajednici i onemogućavati da dođe do pozicija moći. Taj drugi slučaj je zapravo vidljiv u slučaju Hrvatske i BiH. Zadržavanje Srba u tim zajednicama, a istovremeno oduzimanje konstitutivnih prava, je ništa drugo do izraz dominacije. Modalitet na koji se pozivaju sprovodioci ovih politika su cjelovitost, teritorijalni integritet, istorijski kontinuitet i sl. ali niko se ne poziva na demokrtasko pravo naroda da odluči želi li da živi u tim projektima ili ne.
Dijalozi.
Prvo dio, vrijeme: početak 80-tih godina.
Kosovari: Kosovo republjik!
Osoba A: Sta će vam republika?!
Kosovari: Pa vecina smo, hocemo veca prava itd.
Osoba A: Dobicete pendrek! Udri!
Osoba B: Ovo je pokusaj razbijanja SFRJ...
Drugi dio, vrijeme 1984. godina.
Osoba B: Srbi su ugoroženi...najvise dali, a najmanje dobili...piši memorandum!
Treci dio, vrijeme kraj 80-tih godina.
Osoba A: Srbi hoce da zive u jednoj drzavi..ni oruzane bitne nisu isključene...
Osoba B: Tako je ! (aplauz)
Osoba C: Nasa zapadna gLanica je: KaLobag-Ogulin-KaLlovac-ViLovitica...
Osoba D: Sprem te se, spremte četnici...
Četvrti dio, početak rata u BIH.
Osoba A: BIo sam da onim ludim Alijom, on veli, ako se pridruzimo na jednu ili drugu stranu, to će izazvati podjele, on bi veli da zastiti svoje pa mu jedino ostaje treci put - nezavisnost, a jos mi rece nije mogu statistički da su Srbi toliko pametni pa da svugdje dominiraju....
Osoba B: Ma ko ga šljivi...
Peti dio, kraj rata.
Osoba B: Daj bre da probamo podijeliti Kosovo, pa vidis da smo dotjerali cara do duvara, vreme radi protiv nas, daj da izvucemo sto mozemo, kasnije necemo moći niti remizirati...
Osoba A: Mislis da Šiptarima dam njihovu RS na Kosovu?! Pa kako da onda objasnim ljudima da smo pogresili?! Ma piši propalo!
Osoba C: Ovo je zaveLa Vatikana i talibana...
Osoba D: (ma ne nesto mi ne štima, hmm)
Šesti dio, par godina poslije toga
Osobe A i B su umrle, a osoba C je u Hagu.
Osoba D: I Kosovo i EU!
Kosovari: Mi vam mozemo dati samo dron, a sa evropljanima vidite sa ce vam oni dati.
Osoba G(edzo): Jeste li izglasali onaj zakon na NS RS...bune se muslimani, ma ko ih jebe, neka idu u Teheran...ok..imam presicu sada, čujemo se... Mi smo u institucijama BIH preglasani, meni Muslimani neće suditi...
Forumi: Srbi su samo htjeli da se razgranice.
Last edited by Drinski on 08/12/2014 08:36, edited 1 time in total.
-
Drinski
#1009 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Streptokok wrote:fakat koji su to bolesnici, temu o izmisljenim srbima i hrvatima koji jesu izmisljeni zakljucali, a o izmisljenim bosnjacima ostavili. što su ti kompleksi
Nije napisao mod. zasto je zaključa...
Zato ću se lagano povuci i sa ove teme, da ne dam "legitimitet" ovom preseravanju.
- Streptokok
#1010 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
tako je. a njem nek ostane gorak ukus spoznaje da su mu preci prodali vjeru za večeru, i još k tomu naprasno postali hrvati (srbi).Drinski wrote:Streptokok wrote:fakat koji su to bolesnici, temu o izmisljenim srbima i hrvatima koji jesu izmisljeni zakljucali, a o izmisljenim bosnjacima ostavili. što su ti kompleksi![]()
Nije napisao mod. zasto je zaključa...
Zato ću se lagano povuci i sa ove teme, da ne dam "legitimitet" ovom preseravanju.
i nek poselami hafisagu
- draganbl
#1011 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
I trebaju da odu sa teme oni koji ne mogu da prepoznaju njenu suštinu i smisao.
Doduše, mnogi bi i sa foruma trebali odlepršati, ali to je već malo teže.
Niko na ovoj temi ne negira postojanje nacije kojoj pripada većina učesnika u raspravi.
Riječ je o tome da je ugledni intelektualac, ekspert u lingvistici, autor značajnog broja naučnih i stručnih međunarodno priznatih radova, udžbenika i popularnih knjiga skeptičan oko izbora imena te nacije.
Odmah da bude jasno, meni se ne sviđaju stavovi profesora Riđanovića, ne sviđa mi se miješanje akademskog i čaršijskog rječnika, upotreba psovki i drugih prostakluka u pokušajima ozbiljnog izražavanja, a ne sviđaju mi se ni radikalni stavovi koji su toliko kontra trenutnog akademskog mišljenja, da odlaze u drugu krajnost i postaju nerelevantni ili u najmanju ruku, inatom podstaknuti, nekvalitetni.
Riđanović je sve, samo ne ljubitelj, poštovalac i pratilac srpske ili hrvatske akademske misli, tako da formirati antitezu da neko (u ovom slučaju Riđanović), ko postavlja pitanje sretnog ili nesretnog izbora imena nacije kojoj i sam pripada, ujedno smatra i da su Bošnjaci (ili kako god se zvali) izmišljena nacija, je ravno idiotizmu prvog reda često sretanog na ovom forumu.
Bošnjaci kao nacija postoje, nisu izmišljeni, usljed niza raznih nesretnih istorijskih okolnosti naziv za tu naciju je mijenjan i prilagođavan raznim uticajima i vremenima, ali to ne znači da je to neka "instant" nacija, što primitivni pripadnici drugih naroda misle i što primitivni pripadnici bošnjačkog naroda misle da drugi misle.
Niko na ovoj temi ne negira postojanje nacije kojoj pripada većina učesnika u raspravi.
Riječ je o tome da je ugledni intelektualac, ekspert u lingvistici, autor značajnog broja naučnih i stručnih međunarodno priznatih radova, udžbenika i popularnih knjiga skeptičan oko izbora imena te nacije.
Odmah da bude jasno, meni se ne sviđaju stavovi profesora Riđanovića, ne sviđa mi se miješanje akademskog i čaršijskog rječnika, upotreba psovki i drugih prostakluka u pokušajima ozbiljnog izražavanja, a ne sviđaju mi se ni radikalni stavovi koji su toliko kontra trenutnog akademskog mišljenja, da odlaze u drugu krajnost i postaju nerelevantni ili u najmanju ruku, inatom podstaknuti, nekvalitetni.
Riđanović je sve, samo ne ljubitelj, poštovalac i pratilac srpske ili hrvatske akademske misli, tako da formirati antitezu da neko (u ovom slučaju Riđanović), ko postavlja pitanje sretnog ili nesretnog izbora imena nacije kojoj i sam pripada, ujedno smatra i da su Bošnjaci (ili kako god se zvali) izmišljena nacija, je ravno idiotizmu prvog reda često sretanog na ovom forumu.
Bošnjaci kao nacija postoje, nisu izmišljeni, usljed niza raznih nesretnih istorijskih okolnosti naziv za tu naciju je mijenjan i prilagođavan raznim uticajima i vremenima, ali to ne znači da je to neka "instant" nacija, što primitivni pripadnici drugih naroda misle i što primitivni pripadnici bošnjačkog naroda misle da drugi misle.
- bach
#1012 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
draganbl wrote:I trebaju da odu sa teme oni koji ne mogu da prepoznaju njenu suštinu i smisao.
- Mister Yes
#1013 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ime je izabrano i to je gotova priča. Kakvog smisla ima sada pričati o tome da li je pametno što je baš tako izabrano? Imamo primjer odmah u komšiluku (Srbija) gdje je napravljen isti izbor. Izabrano je da se zovu Srbi a ne Srbijanci. Isto tako je izabrano da se zovu Bošnjaci a ne Bosanci. Radi se o istoj vrsti izbora. Da se biralo po imenu države bili bi Srbijanci i Bosanci. Srbija-Srbijanac, Bosna-Bosanac. Ali izabrano je da umjesto Srbijanaca budu Srbi a umjesto Bosanaca Bošnjaci i to je sada gotova priča. Otvarati danas tu temu je potpuno besmisleno i može samo isprovocirati one sa slabijim živcima koji će u tome vidjeti napad. Ova tema je odavno zrela za katanca.draganbl wrote:I trebaju da odu sa teme oni koji ne mogu da prepoznaju njenu suštinu i smisao.
-
breuer
#1014 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Mister Yes wrote:Ime je izabrano i to je gotova priča. Kakvog smisla ima sada pričati o tome da li je pametno što je baš tako izabrano? Imamo primjer odmah u komšiluku (Srbija) gdje je napravljen isti izbor. Izabrano je da se zovu Srbi a ne Srbijanci. Isto tako je izabrano da se zovu Bošnjaci a ne Bosanci. Radi se o istoj vrsti izbora. Da se biralo po imenu države bili bi Srbijanci i Bosanci. Srbija-Srbijanac, Bosna-Bosanac. Ali izabrano je da umjesto Srbijanaca budu Srbi a umjesto Bosanaca Bošnjaci i to je sada gotova priča. Otvarati danas tu temu je potpuno besmisleno i može samo isprovocirati one sa slabijim živcima koji će u tome vidjeti napad. Ova tema je odavno zrela za katanca.
Država dobija ime po narodu, ne obratno...kao i jezik...
osim kod nas
-
Drinski
#1015 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Jao, jao, sta mi napisa....draganbl wrote:I trebaju da odu sa teme oni koji ne mogu da prepoznaju njenu suštinu i smisao.
...., ali to ne znači da je to neka "instant" nacija, što primitivni pripadnici drugih naroda misle i što primitivni pripadnici bošnjačkog naroda misle da drugi misle.
bach wrote:
Postoji li Bošnjačka nacija?
dustaban wrote: Ne negiram Bosnjake samo zelim da konacno rascistimo STA JE TO?
dustaban wrote:Cak i nesto sto je izmisljeno moze postati realisticno ako mu je prica tj. definicija CVRSTA I POSTOJANA. Jebiga, neki SF filmovi, poput Armagedona imaju cvrscu pricu od ove bosnjacke!
dalje wrote:Bosnjaci muslimani i sveto trojstvo...dustaban wrote: Sta reci, sve je to vec naslikano - Tvrtkovicevi ljiljani na islamskoj zastavi!
![]()
![]()
The three petals of the heraldic design reflect a widespread association with the Holy Trinity, with the band on the bottom symbolizing Mary.
dustaban wrote: …ova muslimanska ksenofobija ciji rezultati su strasno zaostajanje u svemu. .
Ne mozete da se pomirite sa činjenicom da Vas niko ne pita nista, zar ne...
- Dozer
#1016 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
@Cyprus
Pa nije bas tako drug... Mi se jesmo slozili samo oko toga da postoji vise definicija nacije i naroda, kao i da se na nasem prostoru to poistovjecuje, ali nikad se nismo slozili da je to jedno te isto u medjunarodnim konstelacijama, tj. da su u svijetu pod "nacijom" relevantni narodi/etnicke grupe. Da je tako, UN bi brojala par hiljada clanica, a znamo da to nije tako, pa je onda sasvim logicno da se nacija i nacionalnost vezu striktno za postojanje drzave.
Naime, ime "Bosnjaci" je odabrano '93, i to samo za jednu grupu gradjana BiH, tj. za bosanske muslimane koji su u bivsoj Jugi bili Muslimani (veliko M), i kao takvi su smatrani narodom. Posto je musliman i sa malim i velikim M, jel' te, vjerska/religijska kategorija i nikako ne moze biti narodna, to je trebalo opet preimenovati. I tada je umjesto dotadasnjeg "Muslimani" odabran naziv "Bosnjaci", te su time udareni temelji nazivu za danasnje bosanske muslimane.
To sto se u sve to uslo bez dubljeg razmisljanja o mogucim kasnijim konsekvencama po drzavu i pripadajucu joj naciju, tj. o cinjenici da su se kreatori ovog naziva, a svi znamo ko su, vodili samo idejom da sto prije ukinu ono "Muslimani" i tako pariraju Srbima i Hrvatima koji nisu bili "Katolici" i "Pravoslavci", i pri tome su stari istorijski naziv stanovnika Bosne prisvojili samo za sebe, ipak je samo do kreatora tog promasaja.
Ali, ipak, oni nisu bili ni toliko blesavi da u tom momentu nisu znali kako ni etnicki BH Srbi ni BH Hrvati nikada nece prihvatiti naziv Bosnjak kao naziv svoje nacionalnosti, pa je onda sasvim jasno da su kreatori ovog naziva za BH muslimane ipak vrlo ciljano isli na to da taj naziv bude upravo samo za jednu etnicku grupu u BiH, a ne da bude nacionalno ime svih gradjana BiH.
I zato je danas vise nego pateticno kada isti ti, ili njihovi sljedbenici, tvrde kako su Bosnjak i Bosanac samo sinonimi. Nisu, niti mogu biti. Ja nisam Bosnjak, ali jesam Bosanac. I to mi je nacionalnost. U etnicki tor necu iz principa. I nema to ama bas nikakve veze s Jugom i slicnim budalastinama.
Pa nije bas tako drug... Mi se jesmo slozili samo oko toga da postoji vise definicija nacije i naroda, kao i da se na nasem prostoru to poistovjecuje, ali nikad se nismo slozili da je to jedno te isto u medjunarodnim konstelacijama, tj. da su u svijetu pod "nacijom" relevantni narodi/etnicke grupe. Da je tako, UN bi brojala par hiljada clanica, a znamo da to nije tako, pa je onda sasvim logicno da se nacija i nacionalnost vezu striktno za postojanje drzave.
Ovdje imas jedan mali problem...Mister Yes wrote: Ime je izabrano i to je gotova priča. Kakvog smisla ima sada pričati o tome da li je pametno što je baš tako izabrano? Imamo primjer odmah u komšiluku (Srbija) gdje je napravljen isti izbor. Izabrano je da se zovu Srbi a ne Srbijanci. Isto tako je izabrano da se zovu Bošnjaci a ne Bosanci. Radi se o istoj vrsti izbora. Da se biralo po imenu države bili bi Srbijanci i Bosanci. Srbija-Srbijanac, Bosna-Bosanac. Ali izabrano je da umjesto Srbijanaca budu Srbi a umjesto Bosanaca Bošnjaci i to je sada gotova priča. Otvarati danas tu temu je potpuno besmisleno i može samo isprovocirati one sa slabijim živcima koji će u tome vidjeti napad. Ova tema je odavno zrela za katanca.
Naime, ime "Bosnjaci" je odabrano '93, i to samo za jednu grupu gradjana BiH, tj. za bosanske muslimane koji su u bivsoj Jugi bili Muslimani (veliko M), i kao takvi su smatrani narodom. Posto je musliman i sa malim i velikim M, jel' te, vjerska/religijska kategorija i nikako ne moze biti narodna, to je trebalo opet preimenovati. I tada je umjesto dotadasnjeg "Muslimani" odabran naziv "Bosnjaci", te su time udareni temelji nazivu za danasnje bosanske muslimane.
To sto se u sve to uslo bez dubljeg razmisljanja o mogucim kasnijim konsekvencama po drzavu i pripadajucu joj naciju, tj. o cinjenici da su se kreatori ovog naziva, a svi znamo ko su, vodili samo idejom da sto prije ukinu ono "Muslimani" i tako pariraju Srbima i Hrvatima koji nisu bili "Katolici" i "Pravoslavci", i pri tome su stari istorijski naziv stanovnika Bosne prisvojili samo za sebe, ipak je samo do kreatora tog promasaja.
Ali, ipak, oni nisu bili ni toliko blesavi da u tom momentu nisu znali kako ni etnicki BH Srbi ni BH Hrvati nikada nece prihvatiti naziv Bosnjak kao naziv svoje nacionalnosti, pa je onda sasvim jasno da su kreatori ovog naziva za BH muslimane ipak vrlo ciljano isli na to da taj naziv bude upravo samo za jednu etnicku grupu u BiH, a ne da bude nacionalno ime svih gradjana BiH.
I zato je danas vise nego pateticno kada isti ti, ili njihovi sljedbenici, tvrde kako su Bosnjak i Bosanac samo sinonimi. Nisu, niti mogu biti. Ja nisam Bosnjak, ali jesam Bosanac. I to mi je nacionalnost. U etnicki tor necu iz principa. I nema to ama bas nikakve veze s Jugom i slicnim budalastinama.
-
dpjokala26
#1017 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
potpuno tacno .jesmo, gdje jesmo.fosna2014 wrote:Trudi se. Samo mu nedostaje još pismenost. Kod nas svako objašnjava pojmove - na svoj način. Zato smo tu gdje jesmo.Dozer wrote:dpjokala26 wrote: nece biti.
"Pojam državljanstvo treba razlikovati od pojma nacionalnost. Naime nacionalnost označava pripadnost pojedinca određenom narodu. Svaki narod ima svoje sunarodnjake koji ne moraju imati svi isto državljanstvo. Nacionalnost je etnički pojam.
Državljanstvo označava, dakle, pravnu vezu između pojedinca i države. Samo država ima svoje državljane i oni ne moraju bti svi iste nacionalnosti. Državljanstvo ili nacionalnost ne samo da ljudima potvrđuje osjećaj identiteta, već im daje i pravo na državnu zaštitu kao i na druga brojna građanska i politička prava."![]()
Ovaj odgovor treba da udje u anale najvecih besmislica, ikad napisanih. Pisac se polomio da dokaze da drzavljanstvo i nacionalnost nisu isto, da bi na kraju sam potvrdio da jesu
- Mister Yes
#1018 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pa i ime "Srbi" je odabrano samo za jednu grupu gradjana Srbije. Osim Srba u Srbiji imaš još i Mađare, Bošnjake, Albance, Rome, i još puno toga. Svi su oni Srbijanci a samo jedan dio Srbijanaca su Srbi. Isto tako svi smo mi Bosanci ali samo jedan dio Bosanaca su Bošnjaci.Dozer wrote: Ovdje imas jedan mali problem...
Naime, ime "Bosnjaci" je odabrano '93, i to samo za jednu grupu gradjana BiH, tj. za bosanske muslimane koji su u bivsoj Jugi bili Muslimani (veliko M), i kao takvi su smatrani narodom.
Poznajem Milana iz Beograda koji se ne izjašnjava kao Srbin već kao Srbijanac. Ima i Đedaja i Štrumfova i Zvezdaša i svega. U Srbija ima puno takvih. Svi su oni Srbijanci ali se različito izjašnjavaju pri čemu je "Srbin" samo jedan od tih identiteta.Dozer wrote: I zato je danas vise nego pateticno kada isti ti, ili njihovi sljedbenici, tvrde kako su Bosnjak i Bosanac samo sinonimi. Nisu, niti mogu biti. Ja nisam Bosnjak, ali jesam Bosanac. I to mi je nacionalnost. U etnicki tor necu iz principa. I nema to ama bas nikakve veze s Jugom i slicnim budalastinama.
Ponavljam, u Srbiji su SVI Srbijanci ali samo jedan dio su Srbi. U BiH su SVI Bosanci ali samo jedan dio su Bošnjaci.
- Kikibombona
#1019 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
A jesi se svezao Srbija - Srbijanac - Srbin.Mister Yes wrote:
Ime je izabrano i to je gotova priča. Kakvog smisla ima sada pričati o tome da li je pametno što je baš tako izabrano? Imamo primjer odmah u komšiluku (Srbija) gdje je napravljen isti izbor. Izabrano je da se zovu Srbi a ne Srbijanci. Isto tako je izabrano da se zovu Bošnjaci a ne Bosanci. Radi se o istoj vrsti izbora. Da se biralo po imenu države bili bi Srbijanci i Bosanci. Srbija-Srbijanac, Bosna-Bosanac. Ali izabrano je da umjesto Srbijanaca budu Srbi a umjesto Bosanaca Bošnjaci i to je sada gotova priča. Otvarati danas tu temu je potpuno besmisleno i može samo isprovocirati one sa slabijim živcima koji će u tome vidjeti napad. Ova tema je odavno zrela za katanca.
Albanija - Albanijanac - Albanac
Hrvatska - Hrvatijanac - Hrvat
Engleska - Englezijanac - Englez
Francuska - Franczijanac - Francuz
Slovenija - Slovenijanac - Slovenac
Bugarska - Bugarijanac - Bugar
Turska - Turcinijanac - Turcin
Njemacka - Njemackijanac (
Bosna - Bosanac - Bosnjak
Je li ovako ide?
Stvarno se provaljujes.
Iako se izjasnjavam kao Bosanac, nikada nisam i nikada necu sporiti pravo bilo kome da se izjasnjava kao Bosnjak. Neka se svako izjasnjava onako kako zeli. Bosnjaci su postojali prije 100, 200 godina, postoje i danas. Dakle, nista sporno. Sve i da su juce izmisljeni i to bi bilo njihovo pravo. Dakle, samo naprijed.
- Mister Yes
#1020 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Nisam rekao da je to pravilo već da imamo isti takav primjer u komšiluku. Nađi gdje sam rekao da je to tako svuda u svijetu? Zašto praviš budalu od sebe sa takvim lažima da sam rekao ono što nisam? Valjda ti je jasno da i drugi ćitaju i da mogu jasno primjetiti da ja nisam tvrdio da taj princip važi svuda u svijetu. Ali važi za Srbe i važi za Bošnjake. Ako Srbi mogu biti Srbi a ne Srbijanci i da se niko tome ne čudi onda ne znam zašto se neko čudi kako Bošnjaci mogu biti Bošnjaci a ne Bosanci.Kikibombona wrote:[
A jesi se svezao Srbija - Srbijanac - Srbin.![]()
![]()
Albanija - Albanijanac - Albanac
Hrvatska - Hrvatijanac - Hrvat
Engleska - Englezijanac - Englez
Francuska - Franczijanac - Francuz
Slovenija - Slovenijanac - Slovenac
Bugarska - Bugarijanac - Bugar
Turska - Turcinijanac - Turcin
Njemacka - Njemackijanac () - Nijemac
Bosna - Bosanac - Bosnjak
Je li ovako ide?![]()
Stvarno se provaljujes.
- Kikibombona
#1021 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Mister Yes wrote: Nisam rekao da je to pravilo već da imamo isti takav primjer u komšiluku. Nađi gdje sam rekao da je to tako svuda u svijetu? Zašto praviš budalu od sebe sa takvim lažima da sam rekao ono što nisam? Valjda ti je jasno da i drugi ćitaju i da mogu jasno primjetiti da ja nisam tvrdio da taj princip važi svuda u svijetu. Ali važi za Srbe i važi za Bošnjake. Ako Srbi mogu biti Srbi a ne Srbijanci i da se niko tome ne čudi onda ne znam zašto se neko čudi kako Bošnjaci mogu biti Bošnjaci a ne Bosanci.
Slovenija - Slovenac
Albanija - Albanac
Hrvatska - Hrvat
Srbija - Srbin
Francuska - Francuz
Engleska - Englez
Bugarska - Bugar
Bosna - Bosanac
Ja jos nikog u Srbiji nisam sreo ko za sebe kaze da je Srbijanac. Tako uglavnom mi u BiH i Hrvati nazivamo stanovnike Srbije. Nikad nisam cuo da se neko od njih tako deklarisao.
- reis1
#1022 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Moje misljenje je da Bosnjaci vs Bosanci su sraz dva koncepta, pogleda, kako treba da izgleda BiH u politicko-drustvenom smislu. To se moze aproksimirati u konacnici kao bitka izmedju koncepta bosnjacke nacionalne drzave i bosanske multikulti drzave. Tako da je i ovo jedna od tih tema koja ide u tom smjeru.
Naravno, nije to nista frapantno, to je cak i pozeljno da unutar jednog te istog korpusa postoje razliciti pogledi i stremljenja. I nije to samo vezano za nas, npr. u Hrvatskoj se cesto moze cuti da hrvatski narodnjaci/nacionalisti optuzuju one koji su malo vise liberalni da su Jugoslaveni/Jugoslavencine. Kod Srba se ta tenzija ogleda u onom "svi ste vi Srbi koji su pokatoliceni i poturceni" vs "sta ce turska vera medju vama pogani izrodi". Ili recimo termin Srbijanac, to ove koji nisu iz Srbije pogadja, i onda oni vicu nije Srbijanac vec Srbin.
Tako isto i Izetbegovici vicu nije Bosanac vec Bosnjak, obzirom da oni nisu iz Bosne. Ne samo Izetbegovici, vec i Ganici, Radoncici, Halilovici, Filipovici, itd. - oni nisu iz Bosne, zato vicu da su Bosnjaci.
A sve te tenzije se desavaju zato sto su ovo nakaradne nacije, i Srbi, i Hrvati, i Bosnjaci. Fali im, a oni slobodno-misleci ljudi koji razumiju da tim nacijama nesto fali, pokusavaju iznjedriti neke nove koncepte.
Naravno, nije to nista frapantno, to je cak i pozeljno da unutar jednog te istog korpusa postoje razliciti pogledi i stremljenja. I nije to samo vezano za nas, npr. u Hrvatskoj se cesto moze cuti da hrvatski narodnjaci/nacionalisti optuzuju one koji su malo vise liberalni da su Jugoslaveni/Jugoslavencine. Kod Srba se ta tenzija ogleda u onom "svi ste vi Srbi koji su pokatoliceni i poturceni" vs "sta ce turska vera medju vama pogani izrodi". Ili recimo termin Srbijanac, to ove koji nisu iz Srbije pogadja, i onda oni vicu nije Srbijanac vec Srbin.
Tako isto i Izetbegovici vicu nije Bosanac vec Bosnjak, obzirom da oni nisu iz Bosne. Ne samo Izetbegovici, vec i Ganici, Radoncici, Halilovici, Filipovici, itd. - oni nisu iz Bosne, zato vicu da su Bosnjaci.
A sve te tenzije se desavaju zato sto su ovo nakaradne nacije, i Srbi, i Hrvati, i Bosnjaci. Fali im, a oni slobodno-misleci ljudi koji razumiju da tim nacijama nesto fali, pokusavaju iznjedriti neke nove koncepte.
Last edited by reis1 on 08/12/2014 12:46, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#1023 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Mister Yes
Adekvatno poredjenje mozemo napraviti sa Nijemcima
Njemacka - Nijemci - Sasi/Svabe
BiH - Bosanaci - Bosnjaci
Nijemac i Bosanac bi u ovom slucaju bila nacionalna a Bosnjaci i Sasi etnicka odrednica.
Adekvatno poredjenje mozemo napraviti sa Nijemcima
Njemacka - Nijemci - Sasi/Svabe
BiH - Bosanaci - Bosnjaci
Nijemac i Bosanac bi u ovom slucaju bila nacionalna a Bosnjaci i Sasi etnicka odrednica.
- Mister Yes
#1024 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Englez-EngleskaKikibombona wrote:Mister Yes wrote: Nisam rekao da je to pravilo već da imamo isti takav primjer u komšiluku. Nađi gdje sam rekao da je to tako svuda u svijetu? Zašto praviš budalu od sebe sa takvim lažima da sam rekao ono što nisam? Valjda ti je jasno da i drugi ćitaju i da mogu jasno primjetiti da ja nisam tvrdio da taj princip važi svuda u svijetu. Ali važi za Srbe i važi za Bošnjake. Ako Srbi mogu biti Srbi a ne Srbijanci i da se niko tome ne čudi onda ne znam zašto se neko čudi kako Bošnjaci mogu biti Bošnjaci a ne Bosanci.![]()
Slovenija - Slovenac
Albanija - Albanac
Hrvatska - Hrvat
Srbija - Srbin
Francuska - Francuz
Engleska - Englez
Bugarska - Bugar
Bosna - Bosanac
Ja jos nikog u Srbiji nisam sreo ko za sebe kaze da je Srbijanac. Tako uglavnom mi u BiH i Hrvati nazivamo stanovnike Srbije. Nikad nisam cuo da se neko od njih tako deklarisao.
Njemac-Njemačka
Hrvat-Hrvatska
Srbin-Srpska
Jel tako dobri čovječe?
Naravno da nije. Kod Srba se desio izuzetak od pravila a evo isto smo i mi Bošnjaci uradili.
Mi i Hrvati izmislili izraz "Srbijanac"
http://sh.wikipedia.org/wiki/Srbijanac
Termin Srbijanci je vjerojatno nastao u jeziku Srba prečana, koji žive van Srbije, da bi se mogla odrediti geografska pripadnost. Izrazi Srbijanac i srbijanski postoje odavno, i nalaze se u mnogim rečnicima, uključujući Rječnik Vuka Stefanovića Karadžića iz 1818. godine. U Vukovom Rječniku stoji:
Srbijanac – čovjek iz Srbije,
srbijanski – koji je iz Srbije.
Nakon Vukovog, ovi izrazi su se našli i u nizu drugih rečnika koji se na njega naslanjaju – Broz i Iveković, Rječnik JAZU, Elezović, Rečnik Matice srpske, itd.[6] Hrvatski jezikoslovac Vatroslav Rožić 1905. godine također definiše Srbijanca kao čoveka iz Srbije, za razliku od Srbina, što je narodno ime i ne znači čovjeka iz kraljevine Srbije:
„Čovjeku iz Srbije velimo: Srbijanac, što ne će biti čisto narodnoga postanja, i ako se tako općeno govori i piše; bilo bi možda bolje: Srbijac ili Srbljanin (s nast. janin); u narodnim pjesmama nahodi se pluralni oblik Srblji (genet. Srbalja); mjesto: Srbijac, Srbljanin nije dobro reći: Srbin, jer je to narodno ime i ne znači čovjeka iz kraljevine Srbije.[7]“
(Vatroslav Rožić)
Povijesno, značenje pojma Srbijanac se menjalo zajedno sa granicama države Srbije. U XIX vijeku, Srbijanci su bili samo stanovnici tadašnje Kneževine Srbije (kasnije kraljevine). Danas se Srbijancima uglavnom nazivaju stanovnici savremene Republike Srbije.
Geografski, u Srbijance ne spadaju isključivo Srbi, već i druge etničke grupe koje danas žive u Srbiji kao što su Mađari, Bošnjaci, Romi, Albanci, Slovaci, Hrvati, Rumunji, Bugari, Crnogorci i ostali.
Last edited by Mister Yes on 08/12/2014 12:46, edited 1 time in total.
-
Drinski
#1025 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ja tako nazivam nase bh Srbe koje zude za majcicom Srbijom, to su pravi Srbijanci.Kikibombona wrote: Tako uglavnom mi u BiH i Hrvati nazivamo stanovnike Srbije.