Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- zunazu
#1001 Re: Ateizam
Ateisti su sakati ljudi i tako je jadno gledati ih kad pokušavaju izmisliti objašnjenja za stvari koje vjera perfektno postavlja na njihovo mjesto.
I ateizam je na neki način religija, ili sekta, samo što ateisti nisu u stanju da joj daju jasne oblike iz prostog razloga što ne znaju šta hoće od sebe i svijeta oko sebe.
I ateizam je na neki način religija, ili sekta, samo što ateisti nisu u stanju da joj daju jasne oblike iz prostog razloga što ne znaju šta hoće od sebe i svijeta oko sebe.
- listopad
#1002 Re: Ateizam
Takoe, reci nam, o mudri zunazu.zunazu wrote:Ateisti su sakati ljudi i tako je jadno gledati ih kad pokušavaju izmisliti objašnjenja za stvari koje vjera perfektno postavlja na njihovo mjesto.
- aurora313
#1003 Re: Ateizam
...''Ateistički pogled koji neko ima je baziran na dokazanom, a ne na bazi osjećaja ili osjećanja...'' je dosta jasan stav. Nisam napisao da imam dokaz da boga ili bogova nema. Za mene, 'dokazano' se odnosi na sve ono što je do sada naučno potvrđeno od palientologije pa na dalje. Tu nema metafizike, filozofije ili bilo čega drugog.
Sve što sam do danas saznao po naučnim dostignućima, PLUS sve što mi do sada niko od kreacionista nije mogao da dokaže, navodi me na zaključak da bog ili bogovi ne postoje. Dakle, to je jednostavno ateističko stajalište kojem ne treba ništa dodati niti oduzeti.
Sve što sam do danas saznao po naučnim dostignućima, PLUS sve što mi do sada niko od kreacionista nije mogao da dokaže, navodi me na zaključak da bog ili bogovi ne postoje. Dakle, to je jednostavno ateističko stajalište kojem ne treba ništa dodati niti oduzeti.
- Dozer
#1004 Re: Ateizam
zunazu wrote:Ateisti su sakati ljudi i tako je jadno gledati ih kad pokušavaju izmisliti objašnjenja za stvari koje vjera perfektno postavlja na njihovo mjesto.
Po ovome gore ispada da autor/ica misli da su vjernici na neki nacin iznad ateista, da su vrijedniji, pametniji, znaju sta hoce u zivotu, kako do toga doci, obrazovaniji su, inteligentiniji, itd.
Da... vidimo kako sve to ide...oko nas....
-
broj dva
#1005 Re: Ateizam
---S4mpion wrote:Pa i ne baš. Neko vjeruje da ne postoji Bog, kakvim ga opisuju religije(npr.), ali to je samo vjerovanje, jer dokaza za takvu tvrdnju nema, dakle vodi se osjećajima.aurora313 wrote: Ovo ti je zbrda-zdola i ne razumijem odakle dolaziš sa ovim stavom.
Ateistički pogled koji neko ima je baziran na dokazanom, a ne na bazi osjećaja ili osjećanja. Onaj ko tu ubaci osjećanja, može samo da bude agnostik obzirom da osjećanja kreiraju religiozne stavove, ali nikako ne mogu da budu dio ateističkih pogleda. Ukratko, ja lično ne osjećam da možda ipak nešto 'postoji', obzirom da nemam ni iotu dokaza za isto.
Agnosticizam je puno bliži nauci nego ateizam.
Agnosticizam po pitanju postojanja bozanstva/vise sile.
Tu se slazemo.
A sto se tri tradicionalna monoteizma tice, ateizam se namece kao jedini ispravni stav.
-
broj dva
#1006 Re: Ateizam
---zunazu wrote:Ateisti su sakati ljudi i tako je jadno gledati ih kad pokušavaju izmisliti objašnjenja za stvari koje vjera perfektno postavlja na njihovo mjesto.
A vatre dzehenemske, a nepostojanje morala, a incest i narkomanija i homo i Staljin i Mao..?
Probaj opet, mozes ti i bolje.
- beni-bu-man
#1007 Re: Ateizam
ako ovo smatra sakatim ljudima, eh onda ne znam....Stephen Hawking, Sigmund Freud, Alfred Nobel, Alan Turing itd.....Dozer wrote:zunazu wrote:Ateisti su sakati ljudi i tako je jadno gledati ih kad pokušavaju izmisliti objašnjenja za stvari koje vjera perfektno postavlja na njihovo mjesto.
I ateizam je na neki način religija, ili sekta, samo što ateisti nisu u stanju da joj daju jasne oblike iz prostog razloga što ne znaju šta hoće od sebe i svijeta oko sebe.![]()
![]()
![]()
Po ovome gore ispada da autor/ica misli da su vjernici na neki nacin iznad ateista, da su vrijedniji, pametniji, znaju sta hoce u zivotu, kako do toga doci, obrazovaniji su, inteligentiniji, itd.
Da... vidimo kako sve to ide...oko nas....
- Dozer
#1008 Re: Ateizam
Mah...sve mentalni invalidi 
- zunazu
#1009 Re: Ateizam
Normalno.Dozer wrote:Mah...sve mentalni invalidi
- beni-bu-man
#1010 Re: Ateizam
zunazu wrote:Normalno.Dozer wrote:Mah...sve mentalni invalidi
eh ako je Alan Turing mentalni invalid pitam se kako danas tipkas po forumu
- Dozer
#1011 Re: Ateizam
Cek' sad, da nasurfa ko je taj 
- beni-bu-man
#1012 Re: Ateizam
DobarDozer wrote:Cek' sad, da nasurfa ko je taj
-
sizifinho
#1013 Re: Ateizam
Ovdje se vidi jasna fobija od drugacijeg misljenja, rekao bih da je odgojen u patrijarhalnoj porodici sa onom dozom islama gdje je sve zabranjeno sem babine veselice za bajram. Bas je fascinantan mentalni profil individue koja je odgojena u takvoj sredini. Osim sto je osakacena za cijeli zivot, racionalno - jer nikad nece usvojit alate za donosenje zakljucaka ili sto bi Carl Sagan rekao "the baloon kit", rekao bih i da su empatijski odnosno emotivno osakacene te individue.zunazu wrote:Normalno.Dozer wrote:Mah...sve mentalni invalidi
Jer ako ti nemas empatije dovoljno da shvatis sa kojeg stajalista dolazi tvoj sugovornik - ti si hendikepiran.
U tom grmu lezi zec, sto bi rekli, borbe modernog svijeta i religije, a posebno islama.
Krscanstvo je se adaptiralo modernom dobu, bar djelomicno. Ja sam pricao sa dosta krscana koji imaju liberalan pogled na svijet.
Dok muslimani to ne gaje. Tu je taj jazz nastao. Kad se shvatilo da se ne mogu ratovi voditi jer ti komsija vjeruje u Sina Bozijeg, trebalo se sjesti pa razmisliti: "valja zivjeti sa tim komsijom".
No ko kad ti religija diktira zivot, i pravila igre - ti ne smijes pitat pitanja i moras prihvatiti da je to kako pise jedino ispravno i da nikako drugacije ne moze biti
Mozda bi ti htio biti empata, pa pokusati shvatiti odakle dolazi neko - ali u knjizi pise sta smijes a sta ne smijes. Da bi empatiju iskoristio moras formulisati tudju misao u svojoj glavi i pretvarati se da je tvoja. Ovo je isuvise za jednog vjernika jer samim tim mozes prizvati "ćafirsku" misao i zaraditi grijehe - i tako po defaultu vjernik smatra osakacenim sve ljude koji misle drugacije od onog sto je receno u njegovoj religiji...
A ne konta da je on osakacen, hendikepiran i da je na nivou 12ogodisnjeg djeteta koje tek usvaja pojmove poput emocionalne rezonancije, empatije, zdravog razuma, retorike, logike i kognicije.
p.s.
Ne svaki vjernik, ne generaliziram, vec iskljucivo jedna sorta koja se javlja po sablonu
- Dozer
#1014 Re: Ateizam
Eh, Sizife, da se i ti i ja jednom slozimo 
- beni-bu-man
#1015 Re: Ateizam
@ sizifinho
svaka ti dala
svaka ti dala
- Dope_Man
#1016 Re: Ateizam
Neki tvrde da postoje jednorozi. Dokaza za tu tvrdnju nema. Drugi tvrde da ne postoje jednorozi, takodjer dokaza za tu tvrdnju nema.S4mpion wrote:Pa i ne baš. Neko vjeruje da ne postoji Bog, kakvim ga opisuju religije(npr.), ali to je samo vjerovanje, jer dokaza za takvu tvrdnju nema, dakle vodi se osjećajima.aurora313 wrote: Ovo ti je zbrda-zdola i ne razumijem odakle dolaziš sa ovim stavom.
Ateistički pogled koji neko ima je baziran na dokazanom, a ne na bazi osjećaja ili osjećanja. Onaj ko tu ubaci osjećanja, može samo da bude agnostik obzirom da osjećanja kreiraju religiozne stavove, ali nikako ne mogu da budu dio ateističkih pogleda. Ukratko, ja lično ne osjećam da možda ipak nešto 'postoji', obzirom da nemam ni iotu dokaza za isto.
Agnosticizam je puno bliži nauci nego ateizam.
Da li ti VJERUJES da ne postoje jednorozi ili jednostavno po tom pitanju polazis od stajalista da ne postoje, s obzirom da nema dokaza, dok neko ne dokaze da postoje?
PS
Cisto da jednom naucis: NE DOKAZUJE SE NEPOSTOJANJE, ODNOSNO NEGATIVNA TVRDNJA, ono sto se jedino moze dokazati, i sto se dokazuje, je pozitivna tvrdnja. Ovo je najosnovniji nivo logike u nauci, a tako jednostavnu stvar niko od religioznih da shvati.
Last edited by Dope_Man on 24/01/2017 12:11, edited 1 time in total.
-
statixx
#1018 Re: Ateizam
Manje-vise nije bitno na kome je teret dokaza, koliko da li se teza moze verificirati, odnosno provjeriti. Buduci da teza "Abrahamski bog postoji" podrazumijeva otkrivenje, ona se ne moze provjeriti. Kada bi sutra napisao knjigu i tvrdio da se radi o bozijoj objavi, niko ne bi pokusao da dokazuje suprotno, jer je to gubljenje vremena. Najbolje sto mozes uciniti je provjeriti sadrzaj knjige i njegove implikacije. Zato i kazu da su vjerske knjige najbolji dokaz da Bog ne postoji. Previse su bajkovite.Dope_Man wrote: Neki tvrde da postoje jednorozi. Dokaza za tu tvrdnju nema. Drugi tvrde da ne postoje jednorozi, takodjer dokaza za tu tvrdnju nema.
Da li ti VJERUJES da ne postoje jednorozi ili jednostavno po tom pitanju polazis od stajalista da ne postoje, s obzirom da nema dokaza, dok neko ne dokaze da postoje?
PS
Cisto da jednom naucis: NE DOKAZUJE JE NEPOSTOJANJE, ODNOSNO NEGATIVNA TVRDNJA, ono sto se jedino moze dokazati, i sto se dokazuje, je pozitivna tvrdnja. Ovo je najosnovniji nivo logike u nauci, a tako jednostavnu stvar niko od religioznih da shvati.
- HardcoreMX
#1019 Re: Ateizam
Pa što ne napišeš?!Izazov stoji već poodavno...
- fatamorgana
#1020 Re: Ateizam
Fali mu pećina!HardcoreMX wrote:Pa što ne napišeš?!Izazov stoji već poodavno...
- Dozer
#1021 Re: Ateizam
A nije stela ni s cekicem i dlijetom
- irac300
#1022 Re: Ateizam
fatamorgana wrote:Fali mu pećina!HardcoreMX wrote:Pa što ne napišeš?!Izazov stoji već poodavno...
- zunazu
#1023 Re: Ateizam
Od pojedinih ateista nisam isfrustriranijih ljudi vidio. Nešto bi se ubjeđivali, ali im fali materijala. I dok se iskreni vjernici uglavnom međusobno poštuju, bez obzira na vjeru, ateisti im svima skupa traže mane i često gaje nenormalnu mržnju. Relax.
- fatamorgana
#1024 Re: Ateizam
E nek si him rek'o!zunazu wrote:Od pojedinih ateista nisam isfrustriranijih ljudi vidio. Nešto bi se ubjeđivali, ali im fali materijala. I dok se iskreni vjernici uglavnom međusobno poštuju, bez obzira na vjeru, ateisti im svima skupa traže mane i često gaje nenormalnu mržnju. Relax.
- piupiu
#1025 Re: Ateizam
Eto te k'o respo, samo prijetiš nekakvim kafama, čini mi se da ću prije njega upoznati nego tebe, iako sam njemu tek jedno 23986. u kafenom redu.Connaisseur Karlin wrote:piupiu,ma ovo cemo ja ti jednom uz kafu da se ispricamo , ne sekriaj mepiupiu wrote:Kako to misliš? Ateizam nije 'feeling', a kamo li 'fake feeling', čitava je poenta ateizma u tome da se ne oslanja na 'feelings'....Connaisseur Karlin wrote:ateizam je fake feeling ,jer se istim pokusava udaljiti od bivstva, o kojem svaka,ali bas svaka osoba razmislja![]()
![]()
![]()
![]()
a vidi,ja ne bih rekla da se ateizam oslanja isljucivo na racio,a ne na feelings,jer sve sto radimo i rasmisljamo u zivotu,ukljucujemo sve,i racio i emocije i znanje i neznanje, tj. dajemo kompleksan dio sebe
Ateizam nije prisustvo nikakvog specijalnog vjerovanja, niti ideologije. Ono je samo odsustvo vjerovanja u neko nedokučivo vrhovno biće i njegovu odluku da od svih postojećih oblika života u Univerzumu lično ili posredstvom nekakvog političkog sekretara gore na nebesima navodno preda u ruke nekolicini odabranih na Bliskom Istoku upute za pravilno življenje. I to bum-tras, 'nako, nit' na početku, nit' na kraju, nego tako, bez ikakvog reda i vremenskog plana, palo mu na pamet jednog lijepog dana da pošalje nekim kozmičkim bubašvabama knjigu pravila. Meni je lično prosto nevjerovatno da čovjek okružen beskonačnim Svemirom može vjerovati u takav scenarij svoje posebnosti. Ili u takav scenarij božanskog prezira - kako god. Eto, otprilike tako.