kako ti to martineze lijepo i racionalno sroci. rekao bi covjek da ste se borili za svoj opstanak i da je svakom srbinu egzistencija bila ugrozena. i najgore od svega je to sto ti mislis da je sve ovo sto si napisao savrseno legitimno i da su bosanci ti koji bi se trebali izvinjavati vama jer je jugoslavija unistenaMartinez_ wrote:Prvo ja nisam ni rekao da Srbi sad misle isključivo na mir to su tvoje reči, ja sam referisao na forumaše za koje takođe neću tvrditi niti mogu da su listom Bošnjaci li da oslikavaju većinsko bošnjačko uverenje. Iz toga proističe da i ti ne znaš kakav je moj stav bio pre 22 godine. Da razgovaraš sa Momčilom Krajišnikom onda bi imao prava da ga prozivaš za prošlost i da odbaciš njegove sadašnje pozive na mir.Ti jednostavno držiš do one stare da je jedino bitno na Balkanu ko ima pušku kako su to fino oslikali i u Ničijoj zemlji i ne možeš garantovati da se to opet nekad neće menjati u budućnosti kao što se menjalo u prošlosti. Sadašnja bošnjačka premoć je daleka od one srpske pe 22 godine pa vidiš da ni oni nisu do kraja ostvarili naumljeno pa ne znači da bi i Bošnjaci sada.Dozer wrote:Pa da bi se znalo da li si uopste relevantan za price o proslosti. Sa 36 jesi jer bi se trebao sjecati. Medjutim, problem je - cega se sjecas, a po godinama se najvjerovatnije sjecas samo TV i radijske propagande u Srbiji (obzirom na ekavicu, koja meni licno ne smeta jer je savrseno razumijem).
Mir je neprocjenjiv, to mi svi znamo, ali je ovdje pitanje - zasto Srbi to nisu tako mislili, pricali i radili prije 22 godine?
Zasto im je bas sada mir toliko cijenjen?
A odgovore sam vec dao - jer su tada bili naoruzani do zuba, dok drugi nisu imali ni priblizno toliko. Danas je situacija neuporediva, a nimalo nije u korist Srba u BiH.
P.S. - Nista ja ne spremam, pogotovo ne municiju. Kako rekoh - @ebe mi se za taj novi etnicki rat koji ce mozda biti nekada.
Već sam rekao što su radili šta su radili - ostali bez Jugoslavije, osetili se izdanim i prodanim od drugih tu je bilo i jako sećanje na 1941. i odlučili da ne budu partizani kao onda već bi valjalo stvari i sliku ispravit četničkim metodama dok se još moglo jer u tuđoj državi u kojoj će ih se preglasavati neće da žive. Tako su mislili, to si me pitao, ne znači da su bili u pravu. Ono što propuštaš napomenuti je da je od zadnjeg rata prošlo 18 godina. Nije prethodnih 18 godina rat na snazi kao što je bio na primer u Hrvatskoj tokom 92, 93 i 94 i da se čeka povoljna prilika kad Srbi oslabe da se dovrši posao i oslobodi zemlja. Ovaj put je ta ''oslobodilačka akcija'' započinjanje potpuno novog sukoba i rata nakon već ozbiljnog perioda mira utvrđenog i jednim mirovnim sporazumom.
Bilo ko u Bosni je daleko od pozicije da može tvrditi konačnu pobedu u slučaju sukoba. Kao Bošnjak si valjda svestan da u Srbiji živi na stotine hiljada Bošnjaka i da već ima prilično povratnika u Podrinje koji su takođe okruženi komšijama Srbima. Ako ništa, radi bezbednosti tih ljudi ne bi smeo se upuštati u takav rizik kao što je novi rat.
Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?
-
mefistofilis
#1001 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
- Mister Yes
#1002 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Znači ni Posavina nije bila dogovor?
Moralo se paziti == onaj ko kontroliše nebo kontroliše i zemlju
Znači tenkovi su im pomogli za odbranu od Armije BiH? Pošto očigledno ne možeš navesti primjer gdje su im pomogli za napad i osvajanje teritorije?
Svakako da su im pomogli da uništavaju zgrade i imovinu. Ali za odbranu su im bila dovoljna minska polja uzimajući u obzir strateški položaj koji su imali to jest nepovoljan strateški položaj Bošnjaka. I gledajući lokalno (Sarajevo i druge enklave) ali i uopšte (opkoljenost Bošnjaka sa 2 neprijatelja).
Znači tenkovi su im pomogli za odbranu od Armije BiH? Pošto očigledno ne možeš navesti primjer gdje su im pomogli za napad i osvajanje teritorije?
Svakako da su im pomogli da uništavaju zgrade i imovinu. Ali za odbranu su im bila dovoljna minska polja uzimajući u obzir strateški položaj koji su imali to jest nepovoljan strateški položaj Bošnjaka. I gledajući lokalno (Sarajevo i druge enklave) ali i uopšte (opkoljenost Bošnjaka sa 2 neprijatelja).
-
huone
#1003 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ja mislim da se Zapad vise boji spajanja RS-a i Srbije nego Bosne i Bosnjaka. Srbija sa RS-om bi predstavljala konstantnu prijetnju miru na Zapadnom Balkanu.Mister Yes wrote:Već smo ustanovili da je RS interes/dogovor velikih sila i da je procenat 51-49 podjela uticaja u BiH. Hoće li veliki zaista dozvoliti da RS propadne kada to sve imamo u vidu? Znači pitam tebe kao pametnu i realnu osobu. Pusti mene i moje teorije. Šta ti misliš o tome?
Zapad i dalje u Srbima vidi potencijalnog neprijatelja i ruskog satelita u jugoistocnoj Evropi.
Ako bi Zapad bilo kada podrzao Srbe u secesiji to bi upravo bila zadnja kap koja bi radikalizovala Bosnjake i stvorila nestabilnu zonu na Balkanu i u Evropi. Je li to po tebi interes Zapada?
- SpiritCrusher
#1004 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ne znam gdje si mu to našao u ovom postu, čovjek je realan i svaka mu je na mjestu.atorniji putnik wrote:kako ti to martineze lijepo i racionalno sroci. rekao bi covjek da ste se borili za svoj opstanak i da je svakom srbinu egzistencija bila ugrozena. i najgore od svega je to sto ti mislis da je sve ovo sto si napisao savrseno legitimno i da su bosanci ti koji bi se trebali izvinjavati vama jer je jugoslavija unistena
-
huone
#1005 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Znaci ako bude rata u Bosni Srbija ce izvrsiti zlocin nad svojim stanovnicima bosnjacke nacionalnosti u Sandzaku? Interesantno...Martinez_ wrote:Bilo ko u Bosni je daleko od pozicije da može tvrditi konačnu pobedu u slučaju sukoba. Kao Bošnjak si valjda svestan da u Srbiji živi na stotine hiljada Bošnjaka i da već ima prilično povratnika u Podrinje koji su takođe okruženi komšijama Srbima. Ako ništa, radi bezbednosti tih ljudi ne bi smeo se upuštati u takav rizik kao što je novi rat.
I zaboravio si samo da napises da Bosnjaci nisu poceli ni zadnji niti ce poceti naredni rat.
Upravo ste vi Srbi remetilacki faktor u Bosni i vi cete poceti i naredni rat kad krenete u secesiju zemlje na kojoj ste genocid pocinili.
- madner
#1006 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Opet ovaj upad marke pad pad na glavu.Mister Yes wrote:Znači ni Posavina nije bila dogovor?![]()
Znači tenkovi su im pomogli za odbranu od Armije BiH? Pošto očigledno ne možeš navesti primjer gdje su im pomogli za napad i osvajanje teritorije?![]()
Nije da su to gluposti, nego se toliko diskreditiras sa njima da nema smisla dalje pricati.
- Corto Maltese
#1007 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Posavski koridor probijen tenkovima, Kupres zauzet tenkovskim prodorom, u napadima na Bihać i na Goražde su stigli dokle im prodro najistureniji tenk, i ni metra dalje... osjećam se glupo dok pišem ove očigledne istine, pa te molim da kažeš da je gornje pitanje bilo šala.Mister Yes wrote:Jesu li Srbi mogli raditi šta hoće recimo Sarajevu ili Goraždu ili su ipak morali malo paziti? Zašto su morali paziti? Jesu li avioni JNA sravnili Sarajevo? Gdje je ta nadmoć u tenkovima pomogla Srbima? (Posavina je dogovor pa to nemoj ni spominjati).
Last edited by Corto Maltese on 18/12/2013 12:11, edited 1 time in total.
-
mefistofilis
#1008 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
pa post mu je u nekom casual duhu ono: jebaji ga, ko partizani nismo uspjeli napraviti veliku srbiju, pa smo sad probali to uciniti kao chetnici znate. bilo nas je strah da cete vi nas preglasavati pa smo mi, jebi ga, cisto iz predostroznosti, poklali vise hiljada bosanaca, znate...shit happensSpiritCrusher wrote:Ne znam gdje si mu to našao u ovom postu, čovjek je realan i svaka mu je na mjestu.atorniji putnik wrote:kako ti to martineze lijepo i racionalno sroci. rekao bi covjek da ste se borili za svoj opstanak i da je svakom srbinu egzistencija bila ugrozena. i najgore od svega je to sto ti mislis da je sve ovo sto si napisao savrseno legitimno i da su bosanci ti koji bi se trebali izvinjavati vama jer je jugoslavija unistena
- Corto Maltese
#1009 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Partizani nisu pravili veliku Srbiju, što ostatak opservacije čini besmislenim, još u startu.atorniji putnik wrote:pa post mu je u nekom casual duhu ono: jebaji ga, ko partizani nismo uspjeli napraviti veliku srbiju, pa smo sad probali to uciniti kao chetnici znate. bilo nas je strah da cete vi nas preglasavati pa smo mi, jebi ga, cisto iz predostroznosti, poklali vise hiljada bosanaca, znate...shit happensSpiritCrusher wrote:Ne znam gdje si mu to našao u ovom postu, čovjek je realan i svaka mu je na mjestu.atorniji putnik wrote:kako ti to martineze lijepo i racionalno sroci. rekao bi covjek da ste se borili za svoj opstanak i da je svakom srbinu egzistencija bila ugrozena. i najgore od svega je to sto ti mislis da je sve ovo sto si napisao savrseno legitimno i da su bosanci ti koji bi se trebali izvinjavati vama jer je jugoslavija unistena
-
mefistofilis
#1010 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ne znam gdje si mu to našao u ovom postu, čovjek je realan i svaka mu je na mjestu.[/quote]
pa post mu je u nekom casual duhu ono: jebaji ga, ko partizani nismo uspjeli napraviti veliku srbiju, pa smo sad probali to uciniti kao chetnici znate. bilo nas je strah da cete vi nas preglasavati pa smo mi, jebi ga, cisto iz predostroznosti, poklali vise hiljada bosanaca, znate...shit happens[/quote]
Partizani nisu pravili veliku Srbiju, što ostatak opservacije čini besmislenim, još u startu.[/quote]
Partizani na celu sa Titom nisu, ali koliko je cetnika bilo u partizanima
pa post mu je u nekom casual duhu ono: jebaji ga, ko partizani nismo uspjeli napraviti veliku srbiju, pa smo sad probali to uciniti kao chetnici znate. bilo nas je strah da cete vi nas preglasavati pa smo mi, jebi ga, cisto iz predostroznosti, poklali vise hiljada bosanaca, znate...shit happens[/quote]
Partizani nisu pravili veliku Srbiju, što ostatak opservacije čini besmislenim, još u startu.[/quote]
Partizani na celu sa Titom nisu, ali koliko je cetnika bilo u partizanima
- Paranoid
#1011 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Od samog regganja na ovaj forum lik se iskljucivo bavi teorijama po uzoru na Nichea, a kad mu dosadi onda je samozvani kartograf..madner wrote:Opet ovaj upad marke pad pad na glavu.Mister Yes wrote:Znači ni Posavina nije bila dogovor?![]()
Znači tenkovi su im pomogli za odbranu od Armije BiH? Pošto očigledno ne možeš navesti primjer gdje su im pomogli za napad i osvajanje teritorije?![]()
Nije da su to gluposti, nego se toliko diskreditiras sa njima da nema smisla dalje pricati.
Sve u svemu...nidje veze..
-
Martinez_
#1012 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
A znači ti misliš da je Srbija stabilna demokratija u kojoj je tako nešto nemoguće? Solidno poznajem BiH ali Srbiju znam još bolje znam koliko je svaka stabilnost krhka što je dokazano 2004. i 2008. Da vas podsetim, 17. marta 2004. nakon ozbiljnih nemira na Kosovu i višednevnog udara na Srbe aktivirali su se huligani u Srbiji i pošto su naravno nemoćni da više išta rade na Kosovu spalili su dve džamije, jednu u Beogradu jednu u Nišu. Što će reći da u slučaju ozbiljnih nemira i u BiH lako se može zapaliti i čitav region.huone wrote:Znaci ako bude rata u Bosni Srbija ce izvrsiti zlocin nad svojim stanovnicima bosnjacke nacionalnosti u Sandzaku? Interesantno...Martinez_ wrote:Bilo ko u Bosni je daleko od pozicije da može tvrditi konačnu pobedu u slučaju sukoba. Kao Bošnjak si valjda svestan da u Srbiji živi na stotine hiljada Bošnjaka i da već ima prilično povratnika u Podrinje koji su takođe okruženi komšijama Srbima. Ako ništa, radi bezbednosti tih ljudi ne bi smeo se upuštati u takav rizik kao što je novi rat.
I zaboravio si samo da napises da Bosnjaci nisu poceli ni zadnji niti ce poceti naredni rat.
Upravo ste vi Srbi remetilacki faktor u Bosni i vi cete poceti i naredni rat kad krenete u secesiju zemlje na kojoj ste genocid pocinili.
To nije moje mišljenje već me sagovornik upitao za mišljenje Srba pre 20 god kad su krenuli u rat. To je dakle racionalizacija stava Srba. Svaki nacionalizam kreće od pretpostavke da je do juče bio previše tolerantan i od sada više nema labavo, postajemo oštri. Nisu mislili eto ko partizani nismo uspeli stvoriti veliku Srbiju već ''eto nije vam valjala Jugoslavija za koju smo krvarili e pa sad gledamo svoju posla'' kokarde na glave i crtamo granice. Naravno u tom trenu su zaboravili da su i komšije Bošnjaci koliko juče bili najiskreniji mogući Jugosloveni koje je takođe nešto ozbiljno nateralo da prestanu biti Jugosloveni.atorniji putnik wrote:pa post mu je u nekom casual duhu ono: jebaji ga, ko partizani nismo uspjeli napraviti veliku srbiju, pa smo sad probali to uciniti kao chetnici znate. bilo nas je strah da cete vi nas preglasavati pa smo mi, jebi ga, cisto iz predostroznosti, poklali vise hiljada bosanaca, znate...shit happensSpiritCrusher wrote:Ne znam gdje si mu to našao u ovom postu, čovjek je realan i svaka mu je na mjestu.atorniji putnik wrote:kako ti to martineze lijepo i racionalno sroci. rekao bi covjek da ste se borili za svoj opstanak i da je svakom srbinu egzistencija bila ugrozena. i najgore od svega je to sto ti mislis da je sve ovo sto si napisao savrseno legitimno i da su bosanci ti koji bi se trebali izvinjavati vama jer je jugoslavija unistena
Problem je što ne uviđate sličnu progresiju mišljenja i kod svojih nacionalista koji su u potpunosti iskreno do juče branili BiH kao zajednicu sva tri naroda a sutra, izdani od drugih počeće da gledaju isključivo bošnjačka posla i interes.
Last edited by Martinez_ on 18/12/2013 12:25, edited 1 time in total.
-
Steely Dan
#1013 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Aha ma kako da ne . Narocito ono kako su se Srbi razocarali jer su im drugi srusili , ukrali Jugoslaviju .SpiritCrusher wrote:Ne znam gdje si mu to našao u ovom postu,atorniji putnik wrote:kako ti to martineze lijepo i racionalno sroci. rekao bi covjek da ste se borili za svoj opstanak i da je svakom srbinu egzistencija bila ugrozena. i najgore od svega je to sto ti mislis da je sve ovo sto si napisao savrseno legitimno i da su bosanci ti koji bi se trebali izvinjavati vama jer je jugoslavija unistena.čovjek je realan i svaka mu je na mjestu
-
Steely Dan
#1014 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Martinez ,
Da li ti mislis da ova i ovakva RS treba i dalje da postoji ?
- Paranoid
#1015 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
ejjj nećeš vjerovat da sam htio napisati isto pitanje...Steely Dan wrote:Martinez ,
-
Martinez_
#1016 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Steely Dan wrote:Martinez ,
Uz niz preduslova i normalizacijom odnosa BiH i Srbije i još važnije Srba i Bošnjaka kao naroda, za deceniju - dve bi se sasvim sigurno izgubila svaka potreba za RS. Ja bih prvi stavio potpis na njeno ukidanje jer za nemali broj Srba ona nije cilj sam po sebi već sredstvo očuvanja srpske prisutnosti sa druge strane Drine
-
mefistofilis
#1017 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ne znam gdje si mu to našao u ovom postu, čovjek je realan i svaka mu je na mjestu.[/quote]
To nije moje mišljenje već me sagovornik upitao za mišljenje Srba pre 20 god kad su krenuli u rat. To je dakle racionalizacija stava Srba. Svaki nacionalizam kreće od pretpostavke da je do juče bio previše tolerantan i od sada više nema labavo, postajemo oštri. Nisu mislili eto ko partizani nismo uspeli stvoriti veliku Srbiju već ''eto nije vam valjala Jugoslavija za koju smo krvarili e pa sad gledamo svoju posla'' kokarde na glave i crtamo granice. Naravno u tom trenu su zaboravili da su i komšije Bošnjaci koliko juče bili najiskreniji mogući Jugosloveni koje je takođe nešto ozbiljno nateralo da prestanu biti Jugosloveni.
Problem je što ne uviđate sličnu progresiju mišljenja i kod svojih nacionalista koji su u potpunosti iskreno do juče branili BiH kao zajednicu sva tri naroda a sutra, izdani od drugih počeće da gledaju isključivo bošnjačka posla i interes.[/quote]
jesi li ozbiljan?
NESTO
To nije moje mišljenje već me sagovornik upitao za mišljenje Srba pre 20 god kad su krenuli u rat. To je dakle racionalizacija stava Srba. Svaki nacionalizam kreće od pretpostavke da je do juče bio previše tolerantan i od sada više nema labavo, postajemo oštri. Nisu mislili eto ko partizani nismo uspeli stvoriti veliku Srbiju već ''eto nije vam valjala Jugoslavija za koju smo krvarili e pa sad gledamo svoju posla'' kokarde na glave i crtamo granice. Naravno u tom trenu su zaboravili da su i komšije Bošnjaci koliko juče bili najiskreniji mogući Jugosloveni koje je takođe nešto ozbiljno nateralo da prestanu biti Jugosloveni.
Problem je što ne uviđate sličnu progresiju mišljenja i kod svojih nacionalista koji su u potpunosti iskreno do juče branili BiH kao zajednicu sva tri naroda a sutra, izdani od drugih počeće da gledaju isključivo bošnjačka posla i interes.[/quote]
jesi li ozbiljan?
- GAU8
#1018 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
RS ide istim receptom kojim su išle bivše Jugoslovenske republike. Samo što još uvijek ne mogu imati ustavno pravo na samoopredjeljenje i to je bitna razlika. U protivnom, ako bi ih Armija BiH pokušala zaustaviti u toj nakani, kao što je JNA pokušala svoje bivše republike, onda bi ta Armija BiH u najkraćem roku bila proglašena agresorom. MZ bi to jedva dočekala.
I onda bismo dobili zamjenu uloga...
- SpiritCrusher
#1019 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ok, ovo o razočaranju zbog rušenja Jugoslavije je sporno, ali velikosrpska mitomanija je debelo vezana za '41, neznam šta je sporno tu uopšte. Strah od preglasavanja je logičan, a ovo o odmazdi i ucjeni ja opet ne mogu nađem nigdje u njegovom postu. Uostalom i naglasio je da ne tvrdi da su u bili pravu.Steely Dan wrote:Aha ma kako da ne . Narocito ono kako su se Srbi razocarali jer su im drugi srusili , ukrali Jugoslaviju .Pa onda sjecanje na 41 . Pa onda preglasavanje . Pa onda prijtenja odmazdom i ucjena . Ako vi pokusate osloboditi BL mi cemo pobiti Bosnjake u Sandzaku i Podrinju . Strasno realno i svaka na mjestu .
I što se tiče zadnjeg djela njegovog posta, ja ga evo tri puta čitam i ne vidim da je prijetio. Ponavljam, čovjek je realan, ko misli da Bošnjaci u Srbiji i RS-u u slučaju novog rata nebi stradali možda i gore nego '92 je klasična budala.
- Kinesko prkno
#1020 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Obrisi ovo dok te nisu poceli ljudi provaljivati.GAU8 wrote:RS ide istim receptom kojim su išle bivše Jugoslovenske republike. Samo što još uvijek ne mogu imati ustavno pravo na samoopredjeljenje i to je bitna razlika. U protivnom, ako bi ih Armija BiH pokušala zaustaviti u toj nakani, kao što je JNA pokušala svoje bivše republike, onda bi ta Armija BiH u najkraćem roku bila proglašena agresorom. MZ bi to jedva dočekala.
- madner
#1021 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Jah, to je ono, mala ali fina razlika.
No da se podsjetimo, tek nakon sto je JNA dozvolila Sloveniji da ode (nista drugo.), za MZ Jugoslavija se raspala odnosno nije vise postojala. Pa zato nije odlucivala o tome da li je starije pravo drzave da brani svoje granice ili republika na nezavisnost.
No da se podsjetimo, tek nakon sto je JNA dozvolila Sloveniji da ode (nista drugo.), za MZ Jugoslavija se raspala odnosno nije vise postojala. Pa zato nije odlucivala o tome da li je starije pravo drzave da brani svoje granice ili republika na nezavisnost.
- GAU8
#1022 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ovo će na žalost biti suština sljedećeg rata u BiH (ako ga bude). Hrvati i Bosanci nisu htjeli sa Srbima u Ex-Jugoslaviji, a sad Hrvati i Srbi ne žele sa Bošnjacima u BiH.Martinez_ wrote: Problem je što ne uviđate sličnu progresiju mišljenja i kod svojih nacionalista koji su u potpunosti iskreno do juče branili BiH kao zajednicu sva tri naroda a sutra, izdani od drugih počeće da gledaju isključivo bošnjačka posla i interes.
Samo treba polagati nade u barem koliko toliko mirno razdruživanje, jer kakav god ishod bio, nije vrijedan smrti nedužnih ljudi. To je ionako neminovan "završetak" jugoslovenske priče. Homogenizacija i svi u svoje torove. I bolje nismo ni zaslužili.
- Dozer
#1023 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Koliko je meni poznato, a i vidljivo, svi smo mi ostali bez Jugoslavije, a ne samo Srbi. Onaj ko ti kaze da su samo Srbi bili za Jugoslaviju, taj te laze. Tacnije - jesu, ali Jugu u kojoj ce oni voditi glavnu rijec i pitati se za sve. A, slozices se, to nije Juga kakvu su i ostali narodi htjeli. Identicno kao sto ti kazes za Srbe u BiH - nisu htjeli da budu preglasavani.Martinez_ wrote: Prvo ja nisam ni rekao da Srbi sad misle isključivo na mir to su tvoje reči, ja sam referisao na forumaše za koje takođe neću tvrditi niti mogu da su listom Bošnjaci li da oslikavaju većinsko bošnjačko uverenje. Iz toga proističe da i ti ne znaš kakav je moj stav bio pre 22 godine. Da razgovaraš sa Momčilom Krajišnikom onda bi imao prava da ga prozivaš za prošlost i da odbaciš njegove sadašnje pozive na mir.Ti jednostavno držiš do one stare da je jedino bitno na Balkanu ko ima pušku kako su to fino oslikali i u Ničijoj zemlji i ne možeš garantovati da se to opet nekad neće menjati u budućnosti kao što se menjalo u prošlosti. Sadašnja bošnjačka premoć je daleka od one srpske pe 22 godine pa vidiš da ni oni nisu do kraja ostvarili naumljeno pa ne znači da bi i Bošnjaci sada.
Već sam rekao što su radili šta su radili - ostali bez Jugoslavije, osetili se izdanim i prodanim od drugih tu je bilo i jako sećanje na 1941. i odlučili da ne budu partizani kao onda već bi valjalo stvari i sliku ispravit četničkim metodama dok se još moglo jer u tuđoj državi u kojoj će ih se preglasavati neće da žive. Tako su mislili, to si me pitao, ne znači da su bili u pravu. Ono što propuštaš napomenuti je da je od zadnjeg rata prošlo 18 godina. Nije prethodnih 18 godina rat na snazi kao što je bio na primer u Hrvatskoj tokom 92, 93 i 94 i da se čeka povoljna prilika kad Srbi oslabe da se dovrši posao i oslobodi zemlja. Ovaj put je ta ''oslobodilačka akcija'' započinjanje potpuno novog sukoba i rata nakon već ozbiljnog perioda mira utvrđenog i jednim mirovnim sporazumom.
Bilo ko u Bosni je daleko od pozicije da može tvrditi konačnu pobedu u slučaju sukoba. Kao Bošnjak si valjda svestan da u Srbiji živi na stotine hiljada Bošnjaka i da već ima prilično povratnika u Podrinje koji su takođe okruženi komšijama Srbima. Ako ništa, radi bezbednosti tih ljudi ne bi smeo se upuštati u takav rizik kao što je novi rat.
Sto se "poziva na mir" tice, ja ne vidim da Srbi i to rade. Cak je upravo suprotno - BH Srbi konstantno carkaju mecku kojekakvim negiranjima BiH, pricama o referendumima i secesiji, dok im Srbija i dalje u tome povladjuje. Jebi ti to sto Srbija deklarativno kaze "mi cemo podrzati sve sto se narodi u BiH dogovore", a onda hladno odu na zajednicku sjednicu vlada (plural) u Banja Luku. Djela, ipak, govore vise od rijeci, zar ne?
A ja nista ne zaboravljam napomenuti, za razliku od tebe. Jeste, od rata je proslo 18 godina, ali je u BiH na snazi jos uvijek neka vrsta specijalnog ili hladnog rata. Vec je podobro presao u dogovornu fazu medju vlastorscima, to je jasno, ali narod je taj koji u svojim glavama i dalje ima ogromne prepreke za sagledavanje realnog stanja, i tu je najveci problem. A ono sto si ti "zaboravio" spmenuti jeste da Srbi u BiH nisu primjenjivali samo cetnicke metode (klanje, silovanje itd,), nego su pocinili klasicni genocid, za koji su vec neki i presudjeni, ali manjim dijelom jer se taj genocid nije desio samo u Srebrenici, nego i u Prijedoru, Banja Luci, Zvorniku, Bijeljini, Prnjavoru, Derventi, Doboju, Visegradu, Foci, Stocu, Trebinju... To sto u tim gradovima nije ubijeno odjednom 8000+ ljudi, nego su 2-3-4.000 ubijene sistematski i kroz malo duzi vremenski period, i dalje ne znaci da to nije genocid.
Drugim rijecima, ti mislis da bi neko odavde protjerao Srbe danas, ili da je to bila namjera '92? Zajebava se ili si fakat ozbiljan?Uz niz preduslova i normalizacijom odnosa BiH i Srbije i još važnije Srba i Bošnjaka kao naroda, za deceniju - dve bi se sasvim sigurno izgubila svaka potreba za RS. Ja bih prvi stavio potpis na njeno ukidanje jer za nemali broj Srba ona nije cilj sam po sebi već sredstvo očuvanja srpske prisutnosti sa druge strane Drine
Btw, ja ti nisam Bosnjak
Last edited by Dozer on 18/12/2013 13:05, edited 3 times in total.
- GAU8
#1024 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Pa čitaj šta sam napisao. u drugoj rečenici u mom postu.madner wrote:Jah, to je ono, mala ali fina razlika.
- Paranoid
#1025 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Da postoji način za normalizaciju ne bi se u susjedstvu desila "oluja"...i to je jedini način za dugoročno rješenje i mir na teritoriji koja ja pod okupacijom.Martinez_ wrote:Steely Dan wrote:Martinez ,
Uz niz preduslova i normalizacijom odnosa BiH i Srbije i još važnije Srba i Bošnjaka kao naroda, za deceniju - dve bi se sasvim sigurno izgubila svaka potreba za RS. Ja bih prvi stavio potpis na njeno ukidanje jer za nemali broj Srba ona nije cilj sam po sebi već sredstvo očuvanja srpske prisutnosti sa druge strane Drine
Drugačije niti može niti ima smisla jer posle 20 godina negiranja BiH, genocida, zakona, granica ne preostaje drugi način osim preuzimanja vlasti.
Ovde je jako bitno istaći da se ukidanje šumske neće pravit po principu Miloševićeve i Ćosićeve ideje, a čini mi se da se današnji veliki ideolozi baš boje takvog scenarija..