RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
-
Mike Ross
#1001 Re: RTV taksa
Kada su u pitanju tužbe protiv građana entiteta Republike Srpske koji nisu imali od čega da plaćaju rtv taksu, sudovi u ovom entitetu posebno su revnosni, a sudski izvršioci popisuju sve što bi moglo namiriti nikada namirenu RTRS, prenosi TV BN.

- Dozer
#1002 Re: RTV taksa
Ah...pa, kako je vec ranije receno, u RS-u je na snazi klasicni rezim, a tamosnji JS, tj. RTRS, je odavno "vlasnistvo" tog rezima, tj. SNSD-a.
SNSD-u, tj. Dodiku, taj medij sluzi iskljucivo za pumpanje, lozenje i podgrijavanje ENV matrice, pa je sasvim logicno da ce i rukama i nogama upirati da od naroda otme sto vise kako bi taj medij opstajao i kroz koji ce se pumpati isti taj narod s cijih ledja se finansira.
U drugom, vecem blentitetu, tj. ovom nasem, situacija je malo drugacija. Iako postoje teznje da se i ovdje uspostavi sistem kao u RS, tj. Blentitet d.j.l. iz dva dijela, to ide malo teze jer ovim strankama ovdje nije poslo za rukom da pokriju toliko vlasti koliko bi im omogucilo da se ponasaju kao Dodin Blentitet d.j.l., tj. ovdje bas ne mogu uspostaviti rezimski nacin vladanja kako je on to odradio tamo.
SNSD-u, tj. Dodiku, taj medij sluzi iskljucivo za pumpanje, lozenje i podgrijavanje ENV matrice, pa je sasvim logicno da ce i rukama i nogama upirati da od naroda otme sto vise kako bi taj medij opstajao i kroz koji ce se pumpati isti taj narod s cijih ledja se finansira.
U drugom, vecem blentitetu, tj. ovom nasem, situacija je malo drugacija. Iako postoje teznje da se i ovdje uspostavi sistem kao u RS, tj. Blentitet d.j.l. iz dva dijela, to ide malo teze jer ovim strankama ovdje nije poslo za rukom da pokriju toliko vlasti koliko bi im omogucilo da se ponasaju kao Dodin Blentitet d.j.l., tj. ovdje bas ne mogu uspostaviti rezimski nacin vladanja kako je on to odradio tamo.
- dufa
#1003 Re: RTV taksa
Prošli mjesec uredno odnesem u RTV dom ovjerenu izjavu iz opštine zajdeno sa kopijom računa da je vikendica u pitanju i da mi skinu tu RTV taksu sa računa za el. energiju kad ovaj mjesec opet RTV taksa na računu. Prošli mjesec sam platio tu taksu na računu gdje i živimo ali od ovog mjeseca ne pada mi više na pamet da plačam jer ako nisu u stanju za mjesec dana obraditi podatke i dostaviti elektroprivredi za vikendicu onda smo završili sa bilo kojim vidom plačanja.
- Blinker
#1004 Re: RTV taksa
Danas dobio račun za struju i onako slučajno ugledam tu taksu za JS. Vidi, rekoh ovo uvedena neka nova taksa za Javno Snabdijevanje!? Kontam uveli neki novi harač, ono ko prije 100 godina. Uletim na google kad vidim da je to RTV taksa.
Pročitam ovih zadnjih 10-ak stranica teme i malo je reći da @Dozer prekucava temu, bravo majstore, objasnio sve u najsitnije detalje, a za ove kojima kao da i dalje nije jasno (nivo prvačića) ili se samo prave naivni (a u pozadini vjerovatno imaju ličnu korist od ovih 7,5KM - neko iz porodice/familije ili oni sami rade u javnom servisu) čovjek se potrudio i da nacrta i oboji. Kapa dole @Dozer, imaš pivu od mene kad god
Vraćam se sad na ovaj moj slučaj, prošli mjesec platio račun za struju nisam ni vidio tu novu taksu ali od ovog mjeseca ide priznanica uredno
Nisam često na forumu i za sve eventualne replike kako nisam patriota, ne poštujem zakone i slično.. Odgovor bi bio - da kad sam ja sa puškom skakao po ovim našim Bosanskim vrletima oni su još tutu vozali u rikverc, no to im ne smeta ni najmanje da nakon 20 godina od završetka rata daju sebi za pravo da oni nekom spočitavaju nedostatak patriotizma ili slične gluposti - vrhunac licemjerja).
Rezime bi bio - Da, eto zaebah se i greškom dadoh 7,5KM prošlog mjeseca ali vjerujte da neću više. Od mene dosta i neka tu lovu pametno investiraju
Pročitam ovih zadnjih 10-ak stranica teme i malo je reći da @Dozer prekucava temu, bravo majstore, objasnio sve u najsitnije detalje, a za ove kojima kao da i dalje nije jasno (nivo prvačića) ili se samo prave naivni (a u pozadini vjerovatno imaju ličnu korist od ovih 7,5KM - neko iz porodice/familije ili oni sami rade u javnom servisu) čovjek se potrudio i da nacrta i oboji. Kapa dole @Dozer, imaš pivu od mene kad god
Vraćam se sad na ovaj moj slučaj, prošli mjesec platio račun za struju nisam ni vidio tu novu taksu ali od ovog mjeseca ide priznanica uredno
Nisam često na forumu i za sve eventualne replike kako nisam patriota, ne poštujem zakone i slično.. Odgovor bi bio - da kad sam ja sa puškom skakao po ovim našim Bosanskim vrletima oni su još tutu vozali u rikverc, no to im ne smeta ni najmanje da nakon 20 godina od završetka rata daju sebi za pravo da oni nekom spočitavaju nedostatak patriotizma ili slične gluposti - vrhunac licemjerja).
Rezime bi bio - Da, eto zaebah se i greškom dadoh 7,5KM prošlog mjeseca ali vjerujte da neću više. Od mene dosta i neka tu lovu pametno investiraju
- HardcoreMX
#1005 Re: RTV taksa
Javni servis postoji i u De i At 'Beitragservice', ali tko ima primanja manja od njihovog prosjeka ili spada po drugim tockama u red socijalno ugrozenih gradjanja, moze da se bez problema oslobodi od placanja takse...s tim ako se nesto promijeni ,npr.u njegovom budzetu duzan je obavjestiti.
- nevenkagaragic
#1006 Re: RTV taksa
Placam redovno sve sto potrosim, ali NE i kada su komunalna preduzeca u krivu (imala sam 2 spora koja su resena u moju korist jer sam bila u pravu).
No, kad je u pitanju TV pretplata, upravo sam CEKALA racun za GARAZU!
Stvarno sam OVO i ocekivala - RTV taksa na racunu za GARAZU!!?

DA LI JE OVO MOGUCE??? Fino pise da je racun za GARAZU!
Tek ga malopre dobih jer su greskom ubacili u drugu garazu (a samo su 2 s nase strane zgrade). Neki dan je suprug u Elektrodistribuciji na Ircu platio racun za stani trazio da mu izvuku racun za garazu, ali je morao ispuniti posebnu uplatnicu. Doduse, tek sad sam videla, zaokruzili su mu samo iznos za struju, bez RTV takse. Znaci li to da cemo svakog meseca tako?
Ne mogu da verujem... cekam sledeci racun.

Tek ga malopre dobih jer su greskom ubacili u drugu garazu (a samo su 2 s nase strane zgrade). Neki dan je suprug u Elektrodistribuciji na Ircu platio racun za stani trazio da mu izvuku racun za garazu, ali je morao ispuniti posebnu uplatnicu. Doduse, tek sad sam videla, zaokruzili su mu samo iznos za struju, bez RTV takse. Znaci li to da cemo svakog meseca tako?
-
Muuky
#1007 Re: RTV taksa
Za ove što ne plaćaju taksu , interesuje me ima li kakvi na računu kao tužbi ili duga ako niste platili prethodni taj iznos za taksu ?
Jer neću ni ja da plaćam pa da vidim , šta i kako
Jer neću ni ja da plaćam pa da vidim , šta i kako
- mayab
#1008 Re: RTV taksa
A u garaži automobil koji ima radionevenkagaragic wrote:Placam redovno sve sto potrosim, ali NE i kada su komunalna preduzeca u krivu (imala sam 2 spora koja su resena u moju korist jer sam bila u pravu).
- problemnatravunu
#1009 Re: RTV taksa
Jel tako, i auto radio podliježe RTV taksi??
Ili se varam?!

Ili se varam?!
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1010 Re: RTV taksa
Što si ti neki zajebanBlinker wrote:Danas dobio račun za struju i onako slučajno ugledam tu taksu za JS. Vidi, rekoh ovo uvedena neka nova taksa za Javno Snabdijevanje!? Kontam uveli neki novi harač, ono ko prije 100 godina. Uletim na google kad vidim da je to RTV taksa.
Pročitam ovih zadnjih 10-ak stranica teme i malo je reći da @Dozer prekucava temu, bravo majstore, objasnio sve u najsitnije detalje, a za ove kojima kao da i dalje nije jasno (nivo prvačića) ili se samo prave naivni (a u pozadini vjerovatno imaju ličnu korist od ovih 7,5KM - neko iz porodice/familije ili oni sami rade u javnom servisu) čovjek se potrudio i da nacrta i oboji. Kapa dole @Dozer, imaš pivu od mene kad god![]()
Vraćam se sad na ovaj moj slučaj, prošli mjesec platio račun za struju nisam ni vidio tu novu taksu ali od ovog mjeseca ide priznanica uredno![]()
Čuj dok si se ti borio....što si se borio....da sad nabijaš drugima na nos....
Čuj lična korist....ne plaćaj, al ne kontam koja je svrha qrčenja s tim po forumu
Plaćaš li zrak iz vodovoda
Zakonski neriješenu ekološku taksu za vozilo?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1011 Re: RTV taksa
Pa ovu glupost treba adresirati ovim duducima iz EP, oni šalju te račune, lakše im na svaki taksu nabaciti, pa nek se poslije narod ganja i traži uvjerenja da je garaža, koliba, vikendica....čudilo bi me da su skontali neki sistem.mayab wrote:A u garaži automobil koji ima radionevenkagaragic wrote:Placam redovno sve sto potrosim, ali NE i kada su komunalna preduzeca u krivu (imala sam 2 spora koja su resena u moju korist jer sam bila u pravu).
- darius_maximus
#1012 Re: RTV taksa
[quote="Dozer"]
A o cemu onda hoces da diskutujes kad nemas pojma o cemu se prije diskutovalo i zasto je nesto spominjano....?[/quote]
Pa, sad, da se ova razmjena rečenica s tobom može nazvati diskusijom, teško.
Za to bismo trebali pratiti osnove logike, a ne da ti lupaš k'o maksim po diviziji, ali dobro.
Recimo da jeste diskusija.
Diskutujem o naslovu ove teme, ukratko.
[quote="Dozer"]Netacno. I lupetas. Rekao sam, i govorim konstantno, da cu placati drzavni servis koji se placa u cijeloj drzavi.[/quote]
Da, ja lupetam ovdje.
Bravo, ako izvrneš sve činjenice, to odmah znači da je tako.
Ti prvo moraš naučiti, a to ne bi trebalo biti problem ni tebi shvatiti, ako se dovoljno puta ponovi, da ti ne plaćaš državni servis (kada bi išta i plaćao). Ti plaćaš taksu na posjedovanje RTV prijemnika. Od tih para se plaća ono što je dio javnog RTV servisa u BiH, a to su BHTV, RTV FBiH, i RTRS.
Na isti način je to regulisano u većini država svijeta, kao npr. u Njemačkoj.
U Njemačkoj se prikupljene pare dijele također na nekoliko televizija kao što su ARD, ZDF, itd.
Sve te televizije se smatraju javnim televizijama i finansiraju ih građani.
Kolika je naplata, ti ne možeš regulisati ni u Njemačkoj, ni u BiH.
Svugdje postoje genijalci kao ti koji misle da treba zajebati sistem.
Razlika je samo što u Njemačkoj to sudovi jako brzo riješe, dok u BiH to ne funkcioniše najbolje.
[quote="Dozer"]I ja se najezim od povrsnih ljudi koji o necemu razmisljaju samo na bazi licnog interesa, ili nekakvih floskularnih "vrijednosti", a pri tome ne razmisljaju ni o cemu dublje, pa samim tim ne kontajuci da sirenjem tog interesa i na ostale mogu stvoriti jos bolje sebi.[/quote]
Ovo što pišeš nema nikakve logike, ni elementarne.
Kao da si uzeo gomilu riječi i poredao ih nasumično.
Ja nisam rekao ništa površno, jer na tvom primjeru se tačno mogu odrediti granice o kojima sam pričao.
Tebi je granica krađa (od države) u slučajevima kada se tvoj moralni ili drugi izmišljeni kodeks protivi nečemu.
Suština svega je da si skontao da se neki porez ne mora platiti, jer te niko neće sudski goniti, pa si iskoristio priliku.
Upravo ti razmišljaš samo kroz lični interes i ne shvataš da ti, kao pojedinac, ne razmišljaš uopšte dublje o posljedicama te svoje "borbe" protiv nekih skraćenica koje ni ne razumijem.
Nepostojanje državne televizije, naročito u državi i okolnostima u kojima mi živimo, bio bi neviđeni poraz i sramota.
Neću uopšte govoriti o raznim vrstama programa i emisija koji nikada ne bi zaživjeli na komercijalnim televizijama, itd.
To tebe svakako ne zanima, što je zastrašujuće samo po sebi.
[quote="Dozer"]Ovdje cu redom:
Ne kradem nikome nista, niti sam ikada ikome. Ovdje je rijec o tome da meni neko hoce da krade, i to konstatno.
Nikada ne ulazim preko reda, pa cak ni onda kada to mogu radi nekih postojecih privilegija koje mi to omogucavaju.
Nikada ne divljam s autom, niti sam. Niti cu.
Ubicu samo ako moram, i to iskljucivo u samoodbrani.[/quote]
Dobro, pretpostavljam da se porez može okarakterisati kao krađa.
Nisi ni prvi ni zadnji koji je to rekao.
Ne razumijem samo kako misliš opravdati da tebi neko nešto krade kroz porez?
Isti porez koji postoji u većini država, barem onima s kojima bismo se trebali upoređivati?
Postoji i u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Holandiji, itd.
Zašto misliš da se kod nas ne treba plaćati?
Jer nam je država građena na nacionalizmu i krađi?
Ako je tako, slobodno prestani plaćati sve.
Svaki litar goriva koji naspeš ide u džepove lopova i nacionalista.
Ti granicu povlačiš kod državne televizije?
[quote="Dozer"]Ne znam, nikada nisam tako razmisljao.
Moguce. Ali, u konkretnom slucaju, u cemu se ogleda moja odgovornost, a u cemu odgovornost JS?
Slazem se u potpunosti, samo - ti si ovdje to okrenuo na pogresnu stranu. JS, tj. ENV stranke su ti koji ovdje zele da kradu od mene i od tebe.
Malo je glupo to adresirati nekome ko je u te nekakve temelje ove drzave ulozio 4 godine zivota, krv i svasta nesto jos, a istovremeno amnestirati i izdizati one koji nisu ni znali sta je rat i koji su se krili po kojekakvim podrumima, radnim obavezama i sl. Ovo ti je totalna fula, nebuloza na nivou nekoga ko nema blage veze o cemu prica, kao sto ocito i jeste slucaj.[/quote]
Tvoja odgovornost je plaćanje nameta koje država odredi.
Od tih nameta bi se onda trebao finansirati javni servis.
Da li to neko pokrade, vjerovatno pokrade, kao i većinu stvari u ovoj državi.
Međutim, to se u civilizovanim državama, a nadam se da tome težimo, rješava na druge načine.
Obično kada se država i građani takmiče ko će više ukrasti, tu nema nekog hajra.
Ti si odlučio da ćeš ući u taj začarani krug, tako da ti živi sa svojom odlukom.
Meni je, iskreno, zastrašujuće i pomalo žalosno da taj neki obrazovani i napredni dio društva, koji se koristi internetom, ima pristup informacijama koje nisu nacionalistički obojene, ima mogućnost izvući svoje zaključke, itd. razmišlja na način na koji ti razmišljaš.
Ne kradu nikakve stranke od tebe (i dalje ne znam šta su ENV stranke, ali pretpostavit ću da je to velika trojka), to je državni namet.
Da sutra na vlast dođe stranka penzionera, namet bi bio isti.
Nisu to ove stranke ni izmislile, niti će to ove stranke ukinuti, jer drugog načina finansiranja nemaš.
Mogu jedino poreze povećati, pa od razlike finansirati JS, to ne bi mogao izbjeći.
Fascinantno je kako sam kroz ovu kratku razmjenu saznao toliko toga o tebi, iako nikada nisam tražio nikakve informacije.
Razlog tome je što ti vjerovatno misliš da je ovo neka lična razmjena za mene, a ne generalna rasprava o nebuloznim idejama koje zastupaš.
Znam da si bivši borac, da nisi pas koji služi gazdi, da si učestvovao u demonstracijama, itd.
Sve to, vjerovatno, treba amnestirati tebe od plaćanja poreza, jer si ti očito neko ko je moralan i koga ne treba zamarati nekakvim taksama koje moralno nisu opravdane.
Pravo da ti kažem, to što si se borio protiv četnika i ustaša ne znači da za tebe važe neka posebna pravila.
Samo druge koji pokušavaju poštovati zakon u državi u kojoj su zakoni uglavnom mrtvo slovo na papiru praviš debilima.
Borio se ili ne, to je šupački, pa se ti ponosi time do smrti, jebe mi se generalno.
Kakva god bila država, ja pokušavam poštovati zakone koliko mogu.
Što kažu, svako ima svoj obraz, pa ti radi kako ti pamet nalaže.
[quote="Dozer"]Pogresno. Ja u potpunosti shvatam potrebu za drzavnom televizijom. Medjutim, mi nemamo drzavnu televiziju u pravom smislu te rijeci, nego imamo nekakve stranacke prcije koje se tako zovu. Koja je stvarna korist od njih?
Ne gledam takve emisije/sadrzaje. Ipak mi je malo vise godina da bi me zanimale kojekakve cajke i sl.
Zuku Dumhura cijenim, kao i sve njegovo. Sevdalinke takodjer, i znam ih vjerovatno sve, iako nisam fan te vrste muzike.
Rahmetli Dzanko je takodjer radio odlican posao. Problem je sto to nije bilo interesantno ni 2% stanovnistva. I, da - slazemo se u potpunosti da je ovo danasnje drustvo, a pogotovo mladi, otislo u 3pm i da su izgubljene sve moguce prave vrijednosti. Ali, zato su uvedene nove, bazirane na ispraznoj ENV matrici, a ja necu da finansiram tu matricu.[/quote]
Ja stvarno sumnjam da ti shvataš značaj državne televizije, iz raznih aspekata.
Daj Bože da se varam, ali stvarno sumnjam.
Ja nisam ni urednik ni direktor televizija koje spadaju pod JS.
Ne mogu utjecati na programski sadržaj, ni koliko će šta biti nacionalistički i politički obojeno.
To nije moj posao i ne smatram se nadležnim ni stručnim da se u to uplićem.
Da li je, vjerovatno, milion stvari naopako postavljeno?
Zdrav razum mi govori da jeste, jer u ovoj državi je sve postavljeno naopako, pa valjda ni JS nije izuzetak.
Da li to znači da treba ukinuti sve te stvari, kao što su zdravstvo, obrazovanje, policija, pa i RTV?
Mislim da se stvari trebaju promijeniti u svim sferama života, ali to ne ide preko noći, niti ću ja vjerovatno to doživjeti, da se ne lažemo.
To što ti cijeniš Zuku Džumhura i Nisveta Džanku možeš mačku o rep okačiti.
Onakve emisije se ne prave od have, nego od para.
Neko te pare mora dati.
Da li će ih dati komercijalne televizije, s obzirom na gledanost?
Sumnjam.
Da li onakvi programi trebaju (svakoj) državi?
Trebaju.
Zaključak je poprilično jasan i teza o gledanosti više govori o nama kao društvu, nego o JS.
[quote="Dozer"]Nisam ti nista istakao, nego samo odgovorio na tvoju besmislenu konstataciju. Nezavisan jesam, i to 100% u svakom smislu, a superiornim se ne smatram u bilo cemu.[/quote]
Reći ću ti šta će većina ljudi pomisliti kada kažeš da nisi pas koji ima gazdu, nego da si nezavistan.
Pošto većina ljudi ima gazdu, smatrat će da se ti smatraš superiornim i boljim u odnosu na njih.
To su osnove psihologije.
Kada pljuneš nekoga i kažeš kako ti živiš drugačiji (i, pretpostavimo, bolji) život, ljudi ti neće baš dijeliti komplimente za govorničke vještine.
Mislim da ovo nije obični lapsus i da ti jesi ponosan na činjenicu što si "nezavistan", ali dobro, neka bude po tvom.
Čisto da ne griješim dušu.
[quote="Dozer"]Krasno objasnjenje
A da, ipak, procitas objasnjenje o tome na prethodnoj stranici? Cisto onako, da znas sebe radi, i da se ne provaljujes dalje s ovakvim izjavama (to je to povrsno gledanje i "razumijevanje" stvari, koje vec spomenuh na pocetku).[/quote]
Ne mogu se stvarno raspravljati o ovome.
Ovaj porez je legalan i legitiman u puno uređenijim državama od naše, tako da te priče ne piju vode.
Da li si ti našao rupu u zakonu koja će ti omogućiti da kradeš od države?
Moguće, otiđi na sud pa utvrdi sam.
Zbog takvih kao ti bih ja to riješio kao u Finskoj ili Holandiji.
Povećali poreze, pa od razlike država uplaćuje za JS.
Čisto da nema nikakvih natezanja oko plaćanja.
[quote="Dozer"]Zapravo, ubleha je ovo sta i kako ti "elaboriras". Ja sam samo ucesnicima teme predocio sta je sta, po zakonu, i sta u skladu s vazecim zakonim moze, a sta ne moze. Ali, valjda sam radi toga ja nekakav kriminalac i lopov, jer znam sta je i kako je, a ti si nekakav veliki legalista i patriota, pri cemu nemas pojma ni o cemu. I ocito te ni ne zanima da naucis jer vec smatras da sve znas i kontas.[/quote]
Molim te, nemoj se pozivati na zakone dok kršiš zakone.
Ne moze se čitav tvoj opus i izlaganje svesti na puko izvrtanje stvari.
Ti slobodno tuži JS i državu BiH, pa neka bude sve po zakonu.
Do tada jesi lopov, po samoj definiciji riječi.
Čak si i sam priznao da neke stvari plaćaš jer ne možeš izbjeći, a da ovo ne plaćaš jer možeš izbjeći.
Ja jesam ono što bi ti nazvao legalista, a patriotizmom se ne kitim.
Možda i jesam i to drugo, ne znam.
[quote="Dozer"]Za tvoju informaciju - ovu "drzavu" satire ENV lopovska vladajuca matrica, a ne ja. Ja, i masa slicnih meni smo, nazalost, omogucili toj matrici da danas vlada. E, radi toga sad ne zelim da finansiram to vladanje na bilo koji nacin.
Ovdje se nije zajebala i ne pokusava zajebati drzava, nego oni koji vladaju JS.
Ne mislim da je iko glup. Manje ili vise inteligentnih ima, logicno, a glupoca nije direktno vezana za inteligenciju. Medjutim, iz tvog primjera je sasvim jasno da spadas u kategoriju koju vlastodrsci smatraju ovcama za sisanje, pa eto...bujrum. Namjesti im se.[/quote]
Sa čovjekom koji ne razumije da državu čini narod i da je svaka "matrica" ogledalo naroda koji je bira i/ili trpi, ne treba nešto naročito naglabati.
Ako ti kradeš državu, šta očekuješ od ljudi koje si ti birao da vladaju tom državom?
Čuj, on ne želi da finansira vladanje matrice...
Čovjek bi rekao da se boriš za ukidanje rasne segregacije ili, za nas prikladnije, ukidanje dvije škole pod jednim krovom, koliko si samo odlučan u svojoj pravičnosti.
Država vlada JS.
Dakle, pokušavaš zajebati državu (i uspijevaš).
Možeš ti mene zvati i konjem i majmunom, ako ti je tako lakše klasificirati me.
Ako je to osoba koja plaća pretplatu, taj sam.
Opet ću ponoviti.
Tvoj lažni osjećaj superiornosti, koji izbija i iz ovih riječi, nad ovcama kao što sam ja se zasniva na gluposti i neshvatanju tvoje uloge u društvu općenito.
Ja znam da ova država haman kurcu ne valja, ali ne mislim da je rješenje ukinuti je.
Ukidanjem JS se ukida jedan dio ove države, koliko god to bile "floskule" ili kako ti to već nazivaš.
Neplaćanjem poreza, doprinosa, itd, što je nacionalni sport u ovoj državi, se slabi država.
Razumijem zašto to rade u Banja Luci, razumijem zašto to rade u Širokom Brijegu, samo ne razumijem zašto to rade i u Sarajevu, Tuzli, Zenici, itd.
[quote="Dozer"]Od koga ja to kradem?
A ko je stvorio takvo stanje u drustvu? Sta je JS uradio da na bilo koji nacin ljudima ukaze na neke stvari? U cemu se to konkretno ogleda ta poslovicna nezavisnost JS?[/quote]
U nekim dijelovima imam osjećaj da me baš zajebavaš.
Ko je stvorio stanje u društvu? Društvo.
Ponavljam, svi oni koji na bilo koji način žele zajebati državu slabe ovu državu.
To važi i za Bakira i za Konakovića i za tebe.
Samo su oni veće ribe i više para ukradu, a ti si manja riba i indirektno kradeš manje.
Oni ukradu pare sa računa, ti pare nikad ne uplatiš, isti kurac.
Šta JS ima ukazivati ljudima?
Jesi li ti malouman, pa ne razumiješ čiku koji dođe na vrata naplatiti RTV taksu?
Ili si malouman, pa ne razumiješ stavku na računu za struju, ili telefon?
Koja poslovična nezavisnost JS?
JS svugdje haman finansira država i narod koji živi u toj državi.
To je sva pamet.
Sada si se ti kao naljutio što ne plaćaju u Banja Luci i Širokom Brijegu, pa si odlučio da nećeš plaćati ni ti?
Znaš vrlo dobro da se tamo nikada neće plaćati nešto što podjeća na jedinstvenu BiH i ti si odlučio pratiti njihov primjer?
Znači, oni nisu ovce, ti nisi ovca, ali ja sam ovca?
Jako pametno i zrelo razmišljanje.
[quote="Dozer"]Kamara gluposti, iskreno.
Ukratko - daj mi vlast, pa da vidis kako se sve moze srediti i urediti kada vlast ne krade i ne razmislja samo o tome kako ce ukrasti, nego kada radi u pravcu razvoja ekonomije i vladavine prava.[/quote]
Šta ti ja imam davati vlast?
Kandiduj se, bori se, pa te možda izglasaju za nešto.
Uostalom, ako je tvoje rezonovanje da stvari koje ti se ne sviđaju, kao što je ova taksa, nećeš plaćati i ne priznaješ, zašto bih ti vjerovao da nećeš tako raditi i na državnom nivou?
Da je ovo ikakva država, političara koji bi izjavio da ne plaća neku državnu taksu bi razapeli tako da bi sam odstupio.
Cirkus bi od njega napravili u medijima, ako ništa.
Kod nas on dobije poklonike, kao što si ti.
[quote="Dozer"]Ovo je toliko glupo, da zaista ne znam sta da ti kazem... Ti ovakve stvari adresiras narodu? Jeste, kriv je i onaj koji daje i koji uzima mito, po zakonu, ali ako se ne uzima - onda ce se prestati i davati, zar ne?[/quote]
Bujrum, neka narod prestane davati.
Problem je što je to nama nekako usađeno u DNK, sve mi se više čini.
Čim priđemo nekome u službenoj uniformi ili odijelu, mi vadimo cvaju.
Ne može nikog drot, recimo, natjerati da mu da cvaju umjesto da uzme uplatnicu ili preda vozačku.
Meni su zadnju uplatnicu dali za prebrz prilaz kućicama na autoputu.
Nisam poštovao ograničenje od 40, dobio uplatnicu, otišao i uplatio.
Mislim li da je debilno to bilo? Mislim.
Jebi ga, tako to ide.
Naš narodi (ili narodi) evo preko 20 godina biraju dokazane lopove da vode državu.
Dokazane lopovske stranke i dokazane pojedince.
Čak i ratni zločinci imaju mjesta u vlasti.
Ko je, Boga ti, kriv?
[quote="Dozer"]Super si ti lik, matere mi... Pravi izdanak ovog danasnjeg drustva....
Kakve veze imaju sloboda govora, i obaveze i duznosti?
Sta je nelogicno u tome da svako sebi bira sta mu odgovara, a odbacuje sta mu smeta? Ti ne radis tako u zivotu?
A, drago mi je da si i sam na kraju priznao da su neki zakoni "gluposti"...[/quote]
Ja izdanak ovog i ovakvog društva nisam, hvala Bogu.
Ti si mi, doduše, malo mutan.
Ako moram objašnjavati, onda ću pokušati jednostavno, da možeš shvatiti.
Država, u smislu u kojem mi pričamo o državi, je kada određena grupa ljudi odluči predati veliki broj svojih obaveza, kao što je organizovanje privrede, vojske, itd. predstavnicima koje bira. Zauzvrat, ti ljudi zahtijevaju zaštitu, itd.
Država da bi mogla izvršiti sve obaveze koje su joj predane, definiše obaveze i prava, pri čemu su određena prava ograničena.
Taj set obaveza i prava se konstantno razvija, iako postoje određena prava koja su već jasno definisana na globalnom nivou.
Ti, recimo imaš pravo na slobodu govora.
To, međutim, ne znači da ti možeš sada na ulici početi vrijeđati na etničkoj, itd. osnovi.
Ne smiješ vršiti klevetu i nekoga nazivati lopovom bez dokaza, itd.
Sve to ide ruku pod ruku.
Naravno da ja u životu biram šta mi odgovara, s kim ću se družiti, itd.
Međutim, ja kao član društva ne mogu birati koji dijelovi zakona mi se sviđaju, a koji ne.
Ili su svi zakoni relevantni, ili nijedan nije.
Ne može se država zasnivati na moralu pojedinca i vjerovanju da će svako raditi najbolje što može i treba.
Ovdje ne moraš navoditi ekstremne primjere kao što su rasna segregacija u SAD-u, itd.
To su stvari koje iz temelja mijenjaju državno uređenje i najbliže što mi imamo tome je ukidanje dva entiteta i tri naroda iz Ustava BiH.
[quote="Dozer"]E, vidis... Ja kada sam pokretao proteste prije par godina, zajedno s drugim ljudima, i danima hodao i stajao na ulicama, ti si vjerovatno sjedio negdje i govorio "vidi onih budala".
Ni sutra, ako bi se opet nesto pokrenulo, sigurno neces izaci ni na kakve proteste, a o demonstracijama da i ne govorimo.
I, ko je onda ovdje paksu? Ti, koji nikad nisi qrcem mrdnuo ni za sta, ili ja koji sam bar pokusavao, a nije islo radi tebe i takvih kao ti?[/quote]
Ne razumijem kakve veze imaju ti protesti s ovom temom?
Jesi li pokretao proteste protiv plaćanja RTV takse?
Koji bi ti bili ciljevi i zahtjevi na tim protestima?
Da se ukine taksa u potpunosti?
Čisto informativno, ja nisam govorio "vidi onih budala" ni na jednim protestima, osim možda protesta koji je organizovan za kružni u Hrasnom.
Ono što ja mislim o protestima u BiH je da općenito nemaju ni glave ni repa.
Mislim da se u svake proteste na kraju umiješa politika i da se pretvori u političko prepucavanje.
Smatram da za prave proteste treba postojati osoba koja će biti bez oraha u džepu i biti katalizator promjena, neko u koga se ljudi mogu ugledati.
Ne mislim da proteste mogu voditi ljudi koji imaju kredite, porodice, itd. i koji se nisu spremni odreći puno toga i mislim da "kičma" svakih uspješnih protesta trebaju biti penzioneri i studenti, kao ljudi koji mogu ustrajati u protestima koji neće trajati sedam dana.
Mislim da svaki protesti trebaju imati jasno definisane ciljeve, koji su realni.
Svi znamo da je država u kurcu, ali cilj ne može biti "Dosta je", osim ako se ne planira državni udar kao u Rumuniji.
Državni udar se ne može desiti u BiH, jer se ne pita samo jedan grad, kanton, ni entitet, nego svi moraju ustati složno protiv problema koji izjedaju ovu državu.
I, jedna od najbitnijih stavki.
Narod koji je sklon krađi od države i korupciji, teško da može voditi proteste protiv bilo čega.
Poslodavci uglavnom šute jer ne plaćaju doprinose za radnike.
Protiv policije se ne protestvuje jer većina voli dati cvaju umjesto pooštrenja kontrola.
Protiv ViK-a se ne protestvuje jer ima bruka nelegalnih priključaka i neplaćenih računa, pa je bolje ne talasati.
Protiv zimskog smoga se ne protestvuje, jer mnogi na tome zarađuju, neki sijeku nelegalno šume, a svi jeftino plaćaju.
Pa, i protiv takse se ne protestvuje jer je mogu uvrstiti u neki drugi porez, pa smo najebali.
Ovako se može samo odbiti od računa za struju, ko ih jebe.
Kad je narod prav, svašta može zahtijevati.
Pošto je narod sretan s trijumviratom na vlasti i pošto se upustio u igru "ko koga može više zajebati i ukrasti", nema od te ljubavi ništa.
Ja sam ovu "diskusiju" završio.
Pošto sam navodni zagovornik SDA, mladež, ovca, ovo-ono, ne očekujem da će tebi išta doprijeti do pameti.
Ovo je više za one koji bi mogli pomisliti da je tvoje razmišljanje rezonsko, iako ni tu ne polažem posebne nade.
Većina tvojih istomišljenika živi u nekom svom svijetu u kojem je ok neplaćati namete i tražiti pravednu državu.
Pošto ja nisam najbolji s iluzijama, ostavljam vas da uživate sami.
A o cemu onda hoces da diskutujes kad nemas pojma o cemu se prije diskutovalo i zasto je nesto spominjano....?[/quote]
Pa, sad, da se ova razmjena rečenica s tobom može nazvati diskusijom, teško.
Za to bismo trebali pratiti osnove logike, a ne da ti lupaš k'o maksim po diviziji, ali dobro.
Recimo da jeste diskusija.
Diskutujem o naslovu ove teme, ukratko.
[quote="Dozer"]Netacno. I lupetas. Rekao sam, i govorim konstantno, da cu placati drzavni servis koji se placa u cijeloj drzavi.[/quote]
Da, ja lupetam ovdje.
Bravo, ako izvrneš sve činjenice, to odmah znači da je tako.
Ti prvo moraš naučiti, a to ne bi trebalo biti problem ni tebi shvatiti, ako se dovoljno puta ponovi, da ti ne plaćaš državni servis (kada bi išta i plaćao). Ti plaćaš taksu na posjedovanje RTV prijemnika. Od tih para se plaća ono što je dio javnog RTV servisa u BiH, a to su BHTV, RTV FBiH, i RTRS.
Na isti način je to regulisano u većini država svijeta, kao npr. u Njemačkoj.
U Njemačkoj se prikupljene pare dijele također na nekoliko televizija kao što su ARD, ZDF, itd.
Sve te televizije se smatraju javnim televizijama i finansiraju ih građani.
Kolika je naplata, ti ne možeš regulisati ni u Njemačkoj, ni u BiH.
Svugdje postoje genijalci kao ti koji misle da treba zajebati sistem.
Razlika je samo što u Njemačkoj to sudovi jako brzo riješe, dok u BiH to ne funkcioniše najbolje.
[quote="Dozer"]I ja se najezim od povrsnih ljudi koji o necemu razmisljaju samo na bazi licnog interesa, ili nekakvih floskularnih "vrijednosti", a pri tome ne razmisljaju ni o cemu dublje, pa samim tim ne kontajuci da sirenjem tog interesa i na ostale mogu stvoriti jos bolje sebi.[/quote]
Ovo što pišeš nema nikakve logike, ni elementarne.
Kao da si uzeo gomilu riječi i poredao ih nasumično.
Ja nisam rekao ništa površno, jer na tvom primjeru se tačno mogu odrediti granice o kojima sam pričao.
Tebi je granica krađa (od države) u slučajevima kada se tvoj moralni ili drugi izmišljeni kodeks protivi nečemu.
Suština svega je da si skontao da se neki porez ne mora platiti, jer te niko neće sudski goniti, pa si iskoristio priliku.
Upravo ti razmišljaš samo kroz lični interes i ne shvataš da ti, kao pojedinac, ne razmišljaš uopšte dublje o posljedicama te svoje "borbe" protiv nekih skraćenica koje ni ne razumijem.
Nepostojanje državne televizije, naročito u državi i okolnostima u kojima mi živimo, bio bi neviđeni poraz i sramota.
Neću uopšte govoriti o raznim vrstama programa i emisija koji nikada ne bi zaživjeli na komercijalnim televizijama, itd.
To tebe svakako ne zanima, što je zastrašujuće samo po sebi.
[quote="Dozer"]Ovdje cu redom:
Ne kradem nikome nista, niti sam ikada ikome. Ovdje je rijec o tome da meni neko hoce da krade, i to konstatno.
Nikada ne ulazim preko reda, pa cak ni onda kada to mogu radi nekih postojecih privilegija koje mi to omogucavaju.
Nikada ne divljam s autom, niti sam. Niti cu.
Ubicu samo ako moram, i to iskljucivo u samoodbrani.[/quote]
Dobro, pretpostavljam da se porez može okarakterisati kao krađa.
Nisi ni prvi ni zadnji koji je to rekao.
Ne razumijem samo kako misliš opravdati da tebi neko nešto krade kroz porez?
Isti porez koji postoji u većini država, barem onima s kojima bismo se trebali upoređivati?
Postoji i u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Holandiji, itd.
Zašto misliš da se kod nas ne treba plaćati?
Jer nam je država građena na nacionalizmu i krađi?
Ako je tako, slobodno prestani plaćati sve.
Svaki litar goriva koji naspeš ide u džepove lopova i nacionalista.
Ti granicu povlačiš kod državne televizije?
[quote="Dozer"]Ne znam, nikada nisam tako razmisljao.
Moguce. Ali, u konkretnom slucaju, u cemu se ogleda moja odgovornost, a u cemu odgovornost JS?
Slazem se u potpunosti, samo - ti si ovdje to okrenuo na pogresnu stranu. JS, tj. ENV stranke su ti koji ovdje zele da kradu od mene i od tebe.
Malo je glupo to adresirati nekome ko je u te nekakve temelje ove drzave ulozio 4 godine zivota, krv i svasta nesto jos, a istovremeno amnestirati i izdizati one koji nisu ni znali sta je rat i koji su se krili po kojekakvim podrumima, radnim obavezama i sl. Ovo ti je totalna fula, nebuloza na nivou nekoga ko nema blage veze o cemu prica, kao sto ocito i jeste slucaj.[/quote]
Tvoja odgovornost je plaćanje nameta koje država odredi.
Od tih nameta bi se onda trebao finansirati javni servis.
Da li to neko pokrade, vjerovatno pokrade, kao i većinu stvari u ovoj državi.
Međutim, to se u civilizovanim državama, a nadam se da tome težimo, rješava na druge načine.
Obično kada se država i građani takmiče ko će više ukrasti, tu nema nekog hajra.
Ti si odlučio da ćeš ući u taj začarani krug, tako da ti živi sa svojom odlukom.
Meni je, iskreno, zastrašujuće i pomalo žalosno da taj neki obrazovani i napredni dio društva, koji se koristi internetom, ima pristup informacijama koje nisu nacionalistički obojene, ima mogućnost izvući svoje zaključke, itd. razmišlja na način na koji ti razmišljaš.
Ne kradu nikakve stranke od tebe (i dalje ne znam šta su ENV stranke, ali pretpostavit ću da je to velika trojka), to je državni namet.
Da sutra na vlast dođe stranka penzionera, namet bi bio isti.
Nisu to ove stranke ni izmislile, niti će to ove stranke ukinuti, jer drugog načina finansiranja nemaš.
Mogu jedino poreze povećati, pa od razlike finansirati JS, to ne bi mogao izbjeći.
Fascinantno je kako sam kroz ovu kratku razmjenu saznao toliko toga o tebi, iako nikada nisam tražio nikakve informacije.
Razlog tome je što ti vjerovatno misliš da je ovo neka lična razmjena za mene, a ne generalna rasprava o nebuloznim idejama koje zastupaš.
Znam da si bivši borac, da nisi pas koji služi gazdi, da si učestvovao u demonstracijama, itd.
Sve to, vjerovatno, treba amnestirati tebe od plaćanja poreza, jer si ti očito neko ko je moralan i koga ne treba zamarati nekakvim taksama koje moralno nisu opravdane.
Pravo da ti kažem, to što si se borio protiv četnika i ustaša ne znači da za tebe važe neka posebna pravila.
Samo druge koji pokušavaju poštovati zakon u državi u kojoj su zakoni uglavnom mrtvo slovo na papiru praviš debilima.
Borio se ili ne, to je šupački, pa se ti ponosi time do smrti, jebe mi se generalno.
Kakva god bila država, ja pokušavam poštovati zakone koliko mogu.
Što kažu, svako ima svoj obraz, pa ti radi kako ti pamet nalaže.
[quote="Dozer"]Pogresno. Ja u potpunosti shvatam potrebu za drzavnom televizijom. Medjutim, mi nemamo drzavnu televiziju u pravom smislu te rijeci, nego imamo nekakve stranacke prcije koje se tako zovu. Koja je stvarna korist od njih?
Ne gledam takve emisije/sadrzaje. Ipak mi je malo vise godina da bi me zanimale kojekakve cajke i sl.
Zuku Dumhura cijenim, kao i sve njegovo. Sevdalinke takodjer, i znam ih vjerovatno sve, iako nisam fan te vrste muzike.
Rahmetli Dzanko je takodjer radio odlican posao. Problem je sto to nije bilo interesantno ni 2% stanovnistva. I, da - slazemo se u potpunosti da je ovo danasnje drustvo, a pogotovo mladi, otislo u 3pm i da su izgubljene sve moguce prave vrijednosti. Ali, zato su uvedene nove, bazirane na ispraznoj ENV matrici, a ja necu da finansiram tu matricu.[/quote]
Ja stvarno sumnjam da ti shvataš značaj državne televizije, iz raznih aspekata.
Daj Bože da se varam, ali stvarno sumnjam.
Ja nisam ni urednik ni direktor televizija koje spadaju pod JS.
Ne mogu utjecati na programski sadržaj, ni koliko će šta biti nacionalistički i politički obojeno.
To nije moj posao i ne smatram se nadležnim ni stručnim da se u to uplićem.
Da li je, vjerovatno, milion stvari naopako postavljeno?
Zdrav razum mi govori da jeste, jer u ovoj državi je sve postavljeno naopako, pa valjda ni JS nije izuzetak.
Da li to znači da treba ukinuti sve te stvari, kao što su zdravstvo, obrazovanje, policija, pa i RTV?
Mislim da se stvari trebaju promijeniti u svim sferama života, ali to ne ide preko noći, niti ću ja vjerovatno to doživjeti, da se ne lažemo.
To što ti cijeniš Zuku Džumhura i Nisveta Džanku možeš mačku o rep okačiti.
Onakve emisije se ne prave od have, nego od para.
Neko te pare mora dati.
Da li će ih dati komercijalne televizije, s obzirom na gledanost?
Sumnjam.
Da li onakvi programi trebaju (svakoj) državi?
Trebaju.
Zaključak je poprilično jasan i teza o gledanosti više govori o nama kao društvu, nego o JS.
[quote="Dozer"]Nisam ti nista istakao, nego samo odgovorio na tvoju besmislenu konstataciju. Nezavisan jesam, i to 100% u svakom smislu, a superiornim se ne smatram u bilo cemu.[/quote]
Reći ću ti šta će većina ljudi pomisliti kada kažeš da nisi pas koji ima gazdu, nego da si nezavistan.
Pošto većina ljudi ima gazdu, smatrat će da se ti smatraš superiornim i boljim u odnosu na njih.
To su osnove psihologije.
Kada pljuneš nekoga i kažeš kako ti živiš drugačiji (i, pretpostavimo, bolji) život, ljudi ti neće baš dijeliti komplimente za govorničke vještine.
Mislim da ovo nije obični lapsus i da ti jesi ponosan na činjenicu što si "nezavistan", ali dobro, neka bude po tvom.
Čisto da ne griješim dušu.
[quote="Dozer"]Krasno objasnjenje
A da, ipak, procitas objasnjenje o tome na prethodnoj stranici? Cisto onako, da znas sebe radi, i da se ne provaljujes dalje s ovakvim izjavama (to je to povrsno gledanje i "razumijevanje" stvari, koje vec spomenuh na pocetku).[/quote]
Ne mogu se stvarno raspravljati o ovome.
Ovaj porez je legalan i legitiman u puno uređenijim državama od naše, tako da te priče ne piju vode.
Da li si ti našao rupu u zakonu koja će ti omogućiti da kradeš od države?
Moguće, otiđi na sud pa utvrdi sam.
Zbog takvih kao ti bih ja to riješio kao u Finskoj ili Holandiji.
Povećali poreze, pa od razlike država uplaćuje za JS.
Čisto da nema nikakvih natezanja oko plaćanja.
[quote="Dozer"]Zapravo, ubleha je ovo sta i kako ti "elaboriras". Ja sam samo ucesnicima teme predocio sta je sta, po zakonu, i sta u skladu s vazecim zakonim moze, a sta ne moze. Ali, valjda sam radi toga ja nekakav kriminalac i lopov, jer znam sta je i kako je, a ti si nekakav veliki legalista i patriota, pri cemu nemas pojma ni o cemu. I ocito te ni ne zanima da naucis jer vec smatras da sve znas i kontas.[/quote]
Molim te, nemoj se pozivati na zakone dok kršiš zakone.
Ne moze se čitav tvoj opus i izlaganje svesti na puko izvrtanje stvari.
Ti slobodno tuži JS i državu BiH, pa neka bude sve po zakonu.
Do tada jesi lopov, po samoj definiciji riječi.
Čak si i sam priznao da neke stvari plaćaš jer ne možeš izbjeći, a da ovo ne plaćaš jer možeš izbjeći.
Ja jesam ono što bi ti nazvao legalista, a patriotizmom se ne kitim.
Možda i jesam i to drugo, ne znam.
[quote="Dozer"]Za tvoju informaciju - ovu "drzavu" satire ENV lopovska vladajuca matrica, a ne ja. Ja, i masa slicnih meni smo, nazalost, omogucili toj matrici da danas vlada. E, radi toga sad ne zelim da finansiram to vladanje na bilo koji nacin.
Ovdje se nije zajebala i ne pokusava zajebati drzava, nego oni koji vladaju JS.
Ne mislim da je iko glup. Manje ili vise inteligentnih ima, logicno, a glupoca nije direktno vezana za inteligenciju. Medjutim, iz tvog primjera je sasvim jasno da spadas u kategoriju koju vlastodrsci smatraju ovcama za sisanje, pa eto...bujrum. Namjesti im se.[/quote]
Sa čovjekom koji ne razumije da državu čini narod i da je svaka "matrica" ogledalo naroda koji je bira i/ili trpi, ne treba nešto naročito naglabati.
Ako ti kradeš državu, šta očekuješ od ljudi koje si ti birao da vladaju tom državom?
Čuj, on ne želi da finansira vladanje matrice...
Čovjek bi rekao da se boriš za ukidanje rasne segregacije ili, za nas prikladnije, ukidanje dvije škole pod jednim krovom, koliko si samo odlučan u svojoj pravičnosti.
Država vlada JS.
Dakle, pokušavaš zajebati državu (i uspijevaš).
Možeš ti mene zvati i konjem i majmunom, ako ti je tako lakše klasificirati me.
Ako je to osoba koja plaća pretplatu, taj sam.
Opet ću ponoviti.
Tvoj lažni osjećaj superiornosti, koji izbija i iz ovih riječi, nad ovcama kao što sam ja se zasniva na gluposti i neshvatanju tvoje uloge u društvu općenito.
Ja znam da ova država haman kurcu ne valja, ali ne mislim da je rješenje ukinuti je.
Ukidanjem JS se ukida jedan dio ove države, koliko god to bile "floskule" ili kako ti to već nazivaš.
Neplaćanjem poreza, doprinosa, itd, što je nacionalni sport u ovoj državi, se slabi država.
Razumijem zašto to rade u Banja Luci, razumijem zašto to rade u Širokom Brijegu, samo ne razumijem zašto to rade i u Sarajevu, Tuzli, Zenici, itd.
[quote="Dozer"]Od koga ja to kradem?
A ko je stvorio takvo stanje u drustvu? Sta je JS uradio da na bilo koji nacin ljudima ukaze na neke stvari? U cemu se to konkretno ogleda ta poslovicna nezavisnost JS?[/quote]
U nekim dijelovima imam osjećaj da me baš zajebavaš.
Ko je stvorio stanje u društvu? Društvo.
Ponavljam, svi oni koji na bilo koji način žele zajebati državu slabe ovu državu.
To važi i za Bakira i za Konakovića i za tebe.
Samo su oni veće ribe i više para ukradu, a ti si manja riba i indirektno kradeš manje.
Oni ukradu pare sa računa, ti pare nikad ne uplatiš, isti kurac.
Šta JS ima ukazivati ljudima?
Jesi li ti malouman, pa ne razumiješ čiku koji dođe na vrata naplatiti RTV taksu?
Ili si malouman, pa ne razumiješ stavku na računu za struju, ili telefon?
Koja poslovična nezavisnost JS?
JS svugdje haman finansira država i narod koji živi u toj državi.
To je sva pamet.
Sada si se ti kao naljutio što ne plaćaju u Banja Luci i Širokom Brijegu, pa si odlučio da nećeš plaćati ni ti?
Znaš vrlo dobro da se tamo nikada neće plaćati nešto što podjeća na jedinstvenu BiH i ti si odlučio pratiti njihov primjer?
Znači, oni nisu ovce, ti nisi ovca, ali ja sam ovca?
Jako pametno i zrelo razmišljanje.
[quote="Dozer"]Kamara gluposti, iskreno.
Ukratko - daj mi vlast, pa da vidis kako se sve moze srediti i urediti kada vlast ne krade i ne razmislja samo o tome kako ce ukrasti, nego kada radi u pravcu razvoja ekonomije i vladavine prava.[/quote]
Šta ti ja imam davati vlast?
Kandiduj se, bori se, pa te možda izglasaju za nešto.
Uostalom, ako je tvoje rezonovanje da stvari koje ti se ne sviđaju, kao što je ova taksa, nećeš plaćati i ne priznaješ, zašto bih ti vjerovao da nećeš tako raditi i na državnom nivou?
Da je ovo ikakva država, političara koji bi izjavio da ne plaća neku državnu taksu bi razapeli tako da bi sam odstupio.
Cirkus bi od njega napravili u medijima, ako ništa.
Kod nas on dobije poklonike, kao što si ti.
[quote="Dozer"]Ovo je toliko glupo, da zaista ne znam sta da ti kazem... Ti ovakve stvari adresiras narodu? Jeste, kriv je i onaj koji daje i koji uzima mito, po zakonu, ali ako se ne uzima - onda ce se prestati i davati, zar ne?[/quote]
Bujrum, neka narod prestane davati.
Problem je što je to nama nekako usađeno u DNK, sve mi se više čini.
Čim priđemo nekome u službenoj uniformi ili odijelu, mi vadimo cvaju.
Ne može nikog drot, recimo, natjerati da mu da cvaju umjesto da uzme uplatnicu ili preda vozačku.
Meni su zadnju uplatnicu dali za prebrz prilaz kućicama na autoputu.
Nisam poštovao ograničenje od 40, dobio uplatnicu, otišao i uplatio.
Mislim li da je debilno to bilo? Mislim.
Jebi ga, tako to ide.
Naš narodi (ili narodi) evo preko 20 godina biraju dokazane lopove da vode državu.
Dokazane lopovske stranke i dokazane pojedince.
Čak i ratni zločinci imaju mjesta u vlasti.
Ko je, Boga ti, kriv?
[quote="Dozer"]Super si ti lik, matere mi... Pravi izdanak ovog danasnjeg drustva....
Kakve veze imaju sloboda govora, i obaveze i duznosti?
Sta je nelogicno u tome da svako sebi bira sta mu odgovara, a odbacuje sta mu smeta? Ti ne radis tako u zivotu?
A, drago mi je da si i sam na kraju priznao da su neki zakoni "gluposti"...[/quote]
Ja izdanak ovog i ovakvog društva nisam, hvala Bogu.
Ti si mi, doduše, malo mutan.
Ako moram objašnjavati, onda ću pokušati jednostavno, da možeš shvatiti.
Država, u smislu u kojem mi pričamo o državi, je kada određena grupa ljudi odluči predati veliki broj svojih obaveza, kao što je organizovanje privrede, vojske, itd. predstavnicima koje bira. Zauzvrat, ti ljudi zahtijevaju zaštitu, itd.
Država da bi mogla izvršiti sve obaveze koje su joj predane, definiše obaveze i prava, pri čemu su određena prava ograničena.
Taj set obaveza i prava se konstantno razvija, iako postoje određena prava koja su već jasno definisana na globalnom nivou.
Ti, recimo imaš pravo na slobodu govora.
To, međutim, ne znači da ti možeš sada na ulici početi vrijeđati na etničkoj, itd. osnovi.
Ne smiješ vršiti klevetu i nekoga nazivati lopovom bez dokaza, itd.
Sve to ide ruku pod ruku.
Naravno da ja u životu biram šta mi odgovara, s kim ću se družiti, itd.
Međutim, ja kao član društva ne mogu birati koji dijelovi zakona mi se sviđaju, a koji ne.
Ili su svi zakoni relevantni, ili nijedan nije.
Ne može se država zasnivati na moralu pojedinca i vjerovanju da će svako raditi najbolje što može i treba.
Ovdje ne moraš navoditi ekstremne primjere kao što su rasna segregacija u SAD-u, itd.
To su stvari koje iz temelja mijenjaju državno uređenje i najbliže što mi imamo tome je ukidanje dva entiteta i tri naroda iz Ustava BiH.
[quote="Dozer"]E, vidis... Ja kada sam pokretao proteste prije par godina, zajedno s drugim ljudima, i danima hodao i stajao na ulicama, ti si vjerovatno sjedio negdje i govorio "vidi onih budala".
Ni sutra, ako bi se opet nesto pokrenulo, sigurno neces izaci ni na kakve proteste, a o demonstracijama da i ne govorimo.
I, ko je onda ovdje paksu? Ti, koji nikad nisi qrcem mrdnuo ni za sta, ili ja koji sam bar pokusavao, a nije islo radi tebe i takvih kao ti?[/quote]
Ne razumijem kakve veze imaju ti protesti s ovom temom?
Jesi li pokretao proteste protiv plaćanja RTV takse?
Koji bi ti bili ciljevi i zahtjevi na tim protestima?
Da se ukine taksa u potpunosti?
Čisto informativno, ja nisam govorio "vidi onih budala" ni na jednim protestima, osim možda protesta koji je organizovan za kružni u Hrasnom.
Ono što ja mislim o protestima u BiH je da općenito nemaju ni glave ni repa.
Mislim da se u svake proteste na kraju umiješa politika i da se pretvori u političko prepucavanje.
Smatram da za prave proteste treba postojati osoba koja će biti bez oraha u džepu i biti katalizator promjena, neko u koga se ljudi mogu ugledati.
Ne mislim da proteste mogu voditi ljudi koji imaju kredite, porodice, itd. i koji se nisu spremni odreći puno toga i mislim da "kičma" svakih uspješnih protesta trebaju biti penzioneri i studenti, kao ljudi koji mogu ustrajati u protestima koji neće trajati sedam dana.
Mislim da svaki protesti trebaju imati jasno definisane ciljeve, koji su realni.
Svi znamo da je država u kurcu, ali cilj ne može biti "Dosta je", osim ako se ne planira državni udar kao u Rumuniji.
Državni udar se ne može desiti u BiH, jer se ne pita samo jedan grad, kanton, ni entitet, nego svi moraju ustati složno protiv problema koji izjedaju ovu državu.
I, jedna od najbitnijih stavki.
Narod koji je sklon krađi od države i korupciji, teško da može voditi proteste protiv bilo čega.
Poslodavci uglavnom šute jer ne plaćaju doprinose za radnike.
Protiv policije se ne protestvuje jer većina voli dati cvaju umjesto pooštrenja kontrola.
Protiv ViK-a se ne protestvuje jer ima bruka nelegalnih priključaka i neplaćenih računa, pa je bolje ne talasati.
Protiv zimskog smoga se ne protestvuje, jer mnogi na tome zarađuju, neki sijeku nelegalno šume, a svi jeftino plaćaju.
Pa, i protiv takse se ne protestvuje jer je mogu uvrstiti u neki drugi porez, pa smo najebali.
Ovako se može samo odbiti od računa za struju, ko ih jebe.
Kad je narod prav, svašta može zahtijevati.
Pošto je narod sretan s trijumviratom na vlasti i pošto se upustio u igru "ko koga može više zajebati i ukrasti", nema od te ljubavi ništa.
Ja sam ovu "diskusiju" završio.
Pošto sam navodni zagovornik SDA, mladež, ovca, ovo-ono, ne očekujem da će tebi išta doprijeti do pameti.
Ovo je više za one koji bi mogli pomisliti da je tvoje razmišljanje rezonsko, iako ni tu ne polažem posebne nade.
Većina tvojih istomišljenika živi u nekom svom svijetu u kojem je ok neplaćati namete i tražiti pravednu državu.
Pošto ja nisam najbolji s iluzijama, ostavljam vas da uživate sami.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1013 Re: RTV taksa
Ili ti neko radi u RTV. Nema šta drugo biti.darius_maximus wrote: Pošto sam navodni zagovornik SDA, mladež, ovca, ovo-ono, ne očekujem da će tebi išta doprijeti do pameti.
- Euridika
- Globalna šefica
#1014 Re: RTV taksa
Nisu ovi iz EP duduci pa da ne znaju da su otišli računi s RTV taksom i na mjerna mjesta na kojima se ne treba ista obračunavati. I nema ovo nikakve veze s EP, već sa Javnim servisom. Naime, ko je pratio po medijima, prije nego što su počeli slati račune za el. energiju sa ovom stavkom za RTV taksu, EP i Javni servis su se mjesecima natezali oko spiskova potrošača kojima će se ova taksa prikačiti uz račun. Stav EP je bio da je Javni servis dužan da dostavi spisak registrovanih obveznika za plaćanje RTV takse EP-u, a da onda EP to poveže sa svojom bazom. Međutim, Javni servis je tvrdio da ne raspolaže takvim spiskom ili da je isti neažuran, i da EP njima dostavi spisak svojih potrošača iz kategorije domaćinstava, što EP nije htjela uraditi. Cijeli slučaj je završio pred Agencijom za zaštitu ličnih podataka i to ne jednom, već dvaput. Zadnji stav Agencije je bio da EP dostavi puni spisak svojih potrošača iz kategorije domaćinstava Javnom servisu, tj. da svim svojim potrošačima/mjernim mjestima iz ove kategorije prikači i RTV taksu, a da svi koji ne podliježu pod obavezu plaćanja RTV takse (vikendice, garaže i druge, sekundarne nekretnine) trebaju popuniti izjavu da na datim mjernim mjestima nisu obavezni plaćati RTV taksu, tu izjavu ovjeriti u općini i nju, skupa sa kopijom posljednjeg računa, poslati FTV-u. A FTV će dostavljati EP-u ažurirani spisak obveznika (tj. koga treba skinuti iz evidencije). Da, naravno, oni zaista i ažuriraju spiskove...Tomahawk11 wrote:Pa ovu glupost treba adresirati ovim duducima iz EP, oni šalju te račune, lakše im na svaki taksu nabaciti, pa nek se poslije narod ganja i traži uvjerenja da je garaža, koliba, vikendica....čudilo bi me da su skontali neki sistem.mayab wrote:A u garaži automobil koji ima radionevenkagaragic wrote:Placam redovno sve sto potrosim, ali NE i kada su komunalna preduzeca u krivu (imala sam 2 spora koja su resena u moju korist jer sam bila u pravu).
@nevenkagaragic
Na računu ti fino piše da je ovo mjerno mjesto u kategoriji Domaćinstva, Tarifna grupa: D-2. Zato si na njemu dobila i ovu stavku. Idi u općinu, popuni tu izjavu i ovjeri je, i pošalji je s kopijom računa FTV-u (negdje na ovoj temi, na nekoj ranijoj stranici, je pisala i adresa).
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1015 Re: RTV taksa
Da li se neki računi šalju bez takse?Euridika wrote: Nisu ovi iz EP duduci pa da ne znaju da su otišli računi s RTV taksom i na mjerna mjesta na kojima se ne treba ista obračunavati. I nema ovo nikakve veze s EP, već sa Javnim servisom. Naime, ko je pratio po medijima, prije nego što su počeli slati račune za el. energiju sa ovom stavkom za RTV taksu, EP i Javni servis su se mjesecima natezali oko spiskova potrošača kojima će se ova taksa prikačiti uz račun. Stav EP je bio da je Javni servis dužan da dostavi spisak registrovanih obveznika za plaćanje RTV takse EP-u, a da onda EP to poveže sa svojom bazom. Međutim, Javni servis je tvrdio da ne raspolaže takvim spiskom ili da je isti neažuran, i da EP njima dostavi spisak svojih potrošača iz kategorije domaćinstava, što EP nije htjela uraditi. Cijeli slučaj je završio pred Agencijom za zaštitu ličnih podataka i to ne jednom, već dvaput. Zadnji stav Agencije je bio da EP dostavi puni spisak svojih potrošača iz kategorije domaćinstava Javnom servisu, tj. da svim svojim potrošačima/mjernim mjestima iz ove kategorije prikači i RTV taksu, a da svi koji ne podliježu pod obavezu plaćanja RTV takse (vikendice, garaže i druge, sekundarne nekretnine) trebaju popuniti izjavu da na datim mjernim mjestima nisu obavezni plaćati RTV taksu, tu izjavu ovjeriti u općini i nju, skupa sa kopijom posljednjeg računa, poslati FTV-u. A FTV će dostavljati EP-u ažurirani spisak obveznika (tj. koga treba skinuti iz evidencije). Da, naravno, oni zaista i ažuriraju spiskove...
@nevenkagaragic
Na računu ti fino piše da je ovo mjerno mjesto u kategoriji Domaćinstva, Tarifna grupa: D-2. Zato si na njemu dobila i ovu stavku. Idi u općinu, popuni tu izjavu i ovjeri je, i pošalji je s kopijom računa FTV-u (negdje na ovoj temi, na nekoj ranijoj stranici, je pisala i adresa).
Ok, ako nisu ovi iz RTV reagovali, onda jeste na njihovu adresu prigovor.
Joj, uvijek preko leđa građana. Čuj da dokazuješ da je garaža, šupa....ma hajte molim vas.
Kako se sve to traljavo radi....onda i razumijem defanzivu dosta ljudi po ovom pitanju.
- darius_maximus
#1016 Re: RTV taksa
Bravo, nema boljeg načina da se započne novi dan nego ad hominem argumentima...Tomahawk11 wrote:Ili ti neko radi u RTV. Nema šta drugo biti.darius_maximus wrote: Pošto sam navodni zagovornik SDA, mladež, ovca, ovo-ono, ne očekujem da će tebi išta doprijeti do pameti.
- Euridika
- Globalna šefica
#1017 Re: RTV taksa
Pazi, ni meni se ovo ne dopada, nikom se ne dopada. Osim možda JS, njima po prvi put pogoduje da se poveća broj registriranih obveznika, iako i oni sami znaju da je spisak nekorektan. Valjda su išli linijom da je bolje skidati one koji nisu obveznici, nego dodavati obveznike, jer je ovih prvih manje.Tomahawk11 wrote:Da li se neki računi šalju bez takse?Euridika wrote: Nisu ovi iz EP duduci pa da ne znaju da su otišli računi s RTV taksom i na mjerna mjesta na kojima se ne treba ista obračunavati. I nema ovo nikakve veze s EP, već sa Javnim servisom. Naime, ko je pratio po medijima, prije nego što su počeli slati račune za el. energiju sa ovom stavkom za RTV taksu, EP i Javni servis su se mjesecima natezali oko spiskova potrošača kojima će se ova taksa prikačiti uz račun. Stav EP je bio da je Javni servis dužan da dostavi spisak registrovanih obveznika za plaćanje RTV takse EP-u, a da onda EP to poveže sa svojom bazom. Međutim, Javni servis je tvrdio da ne raspolaže takvim spiskom ili da je isti neažuran, i da EP njima dostavi spisak svojih potrošača iz kategorije domaćinstava, što EP nije htjela uraditi. Cijeli slučaj je završio pred Agencijom za zaštitu ličnih podataka i to ne jednom, već dvaput. Zadnji stav Agencije je bio da EP dostavi puni spisak svojih potrošača iz kategorije domaćinstava Javnom servisu, tj. da svim svojim potrošačima/mjernim mjestima iz ove kategorije prikači i RTV taksu, a da svi koji ne podliježu pod obavezu plaćanja RTV takse (vikendice, garaže i druge, sekundarne nekretnine) trebaju popuniti izjavu da na datim mjernim mjestima nisu obavezni plaćati RTV taksu, tu izjavu ovjeriti u općini i nju, skupa sa kopijom posljednjeg računa, poslati FTV-u. A FTV će dostavljati EP-u ažurirani spisak obveznika (tj. koga treba skinuti iz evidencije). Da, naravno, oni zaista i ažuriraju spiskove...
@nevenkagaragic
Ok, ako nisu ovi iz RTV reagovali, onda jeste na njihovu adresu prigovor.
Joj, uvijek preko leđa građana. Čuj da dokazuješ da je garaža, šupa....ma hajte molim vas.
Kako se sve to traljavo radi....onda i razumijem defanzivu dosta ljudi po ovom pitanju.
Taksa je samo na računima za domaćinstva. A sad je loptica na JS da ažuriraju spiskove i da to vrate EP. A evo vidiš da je neko gore pisao da to nisu u stanju uraditi ni nakon mjesec dana.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1018 Re: RTV taksa
Ma odbijaju i one koji hoće da plaćaju svojom aljkavošću.Euridika wrote: Pazi, ni meni se ovo ne dopada, nikom se ne dopada. Osim možda JS, njima po prvi put pogoduje da se poveća broj registriranih obveznika, iako i oni sami znaju da je spisak nekorektan. Valjda su išli linijom da je bolje skidati one koji nisu obveznici, nego dodavati obveznike, jer je ovih prvih manje.
Taksa je samo na računima za domaćinstva. A sad je loptica na JS da ažuriraju spiskove i da to vrate EP. A evo vidiš da je neko gore pisao da to nisu u stanju uraditi ni nakon mjesec dana.
Zvao ih ja zimus....ne može kuja stići zeca....niko ništa ne zna niti ga zanima....vezano za taksu i plaćanje.
Eto i sad se prave Englezi
- pepeljara
#1019 Re: RTV taksa
Standardno u Bosni, dok je ovaca bit ce i vune, sisaj ovce dok ima vune, nema veze sto to ubija ovce.. krsi zakon, sve samo daj pare 
Slicno kao sa akcizama, samo daj pare, i salji 5ti put na parlament, iako se odbijaju stalno. (kaze najeftinije u okruzenju - u drustvu koje je najsiromasnije u okruzenju
:D )
21 vijek, capitol nema vode....Al de ima 24satno naplacivanje parkinga (jedinstveno na planeti).
Idemo dalje, uzimamo vishe
#hljebaigara
Slicno kao sa akcizama, samo daj pare, i salji 5ti put na parlament, iako se odbijaju stalno. (kaze najeftinije u okruzenju - u drustvu koje je najsiromasnije u okruzenju
21 vijek, capitol nema vode....Al de ima 24satno naplacivanje parkinga (jedinstveno na planeti).
Idemo dalje, uzimamo vishe
#hljebaigara
- victom
#1020 Re: RTV taksa
mayab wrote: A u garaži automobil koji ima radio
Last edited by victom on 01/03/2021 06:05, edited 2 times in total.
-
R A V E N
#1021 Re: RTV taksa
Imate radio i u mobitelima.
A to gore u RS... daleko od toga da se dam uvući u međunacionalna glodanja, ali je moguće da je riječ o običnoj izmišljotini!!!
A to gore u RS... daleko od toga da se dam uvući u međunacionalna glodanja, ali je moguće da je riječ o običnoj izmišljotini!!!
-
R A V E N
#1022 Re: RTV taksa
Te ljude je vrijeme pregazilo, ne znam zašto ne naprave neke trčeće reklame kao Google Ads.
Sad vidim zapošljavaju neke nove voditeljice, nove novinare kojima se govori da im je društvo dužno finansirati radno mjesto.
Sad vidim zapošljavaju neke nove voditeljice, nove novinare kojima se govori da im je društvo dužno finansirati radno mjesto.
-
R A V E N
#1023 Re: RTV taksa
Nevenka, oni tamo imaju u informacionom sistemu račune vezane za brojila, pa su te pare automatski vezane za račun.nevenkagaragic wrote:DA LI JE OVO MOGUCE??? Fino pise da je racun za GARAZU!
Ja razmišljam o solarnim panelima, a oni ovo!
-
R A V E N
#1024 Re: RTV taksa
Pitam se je li voditeljice plaćaju sebi umjetne grudi od te pretplate.
U Srbiji su sabili pretplatu u račun za struju, nema da je navedeno zasebno.
U Srbiji su sabili pretplatu u račun za struju, nema da je navedeno zasebno.
- nevenkagaragic
#1025 Re: RTV taksa
R A V E N, za solarne panele oni ce izmisliti novi namet, ne brinite, ali polako, polako, nismo jos tako napredni...R A V E N wrote:Nevenka, oni tamo imaju u informacionom sistemu račune vezane za brojila, pa su te pare automatski vezane za račun.nevenkagaragic wrote:DA LI JE OVO MOGUCE??? Fino pise da je racun za GARAZU!
Ja razmišljam o solarnim panelima, a oni ovo!
Znam ja to: "oni tamo imaju u informacionom sistemu račune vezane za brojila", pa k`o vele eto vam gradjani pa se maltretirajte po opstinama za potvrde - izjave ciju cete overu platiti, pa postarinu za dostavu im iste... dobro su se dosetili kako izvuci jos koje milionce od (poslusnih) gradjana!
To je cista aljkavost i DRSKOST JAVNIH servisa i preduzeca! Dokle ce vise ispitivati strpljenje gradjana?
Pitam se sta rade i sta kazu iz Udruzenja potrosaca (ZNAJU zakonske propise - za svaku uslugu poseban racun!) i ostalih silnih udruzenja? Ah, da, znamo da su oni svrha sami sebi!
Placam svoje obaveze pa tako i RTV pretplatu, ali zbog tolikog BEZOBRAZLUKA javni RTV servis je ovakvim ponasanjem prema gradjanima TACNO ZASLUZIO da im se uskrati placanje cak i one takse koja im zakonski pripada! SRAM IH BILO (i EP BiH naravno)!