Nino Raspudić

Post Reply
titinho

#1001 Re: Nino Raspudić

Post by titinho »

Jel to onaj sto ima svoj medijski prostor na OBN-u ?
madner

#1002 Re: Nino Raspudić

Post by madner »

Ne mogu garantovati da bi igrali, ali sigurno bi Corluku i Lovrena poveli u Brazil da nisu otisli van drzave. :D
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1003 Re: Nino Raspudić

Post by Woody »

Jako ste često polemizirali s bosanskim franjevcima, a vi dolazite iz Hercegovine u kojoj su “hercegovački” franjevci. Pretpostavljam da su i na vas bitno utjecali hercegovački franjevci.

Nisu bitno utjecali. U Hercegovini postoji stoljetni sukob između dijecezanskog svećenstva i franjevaca, pa tako i Mostaru vlada katolički pluralizam. Onda Mostar je grad. Ja ne dolazim iz redodržave u smislu u kojoj mi fratar treba reći što ću ja misliti i da mi on bude posrednik između mene i vlasti. Nisam puno polemizirao s bosanskim franjevcima. Nikada nisam govorio o bosanskoj franjevačkoj provinciji u cjelini nego sam uvijek govorio konkretno o šačici kako ih mi zovemo „daidža“. Veliki dio bosanskih franjevaca nosio je i dan danas s pravom nosi naziv narodnih ujaka. Ujak je netko tko vam nije otac, ali vam je blizak i skrbi o vama i koji će vam uvijek pomoći. Ovi nisu „ujaci“ već „daidže“, potpuno su u funkciji bošnjačke unitarističke politike, kao što su neki od njih unutar udruge Dobri pastir, koju je osnovala Udba, prije bili u funkciji titoizma i Jugoslavije. Oni žive dobro i oni još imaju tu nesretnu svijest zlog pastira – da nema veze što narod nema politička prava, neka čkomi i trpi, a mi ćemo biti posrednici između naroda i bega. Nemam respekta ni prema njima ni prema njihovom habitu. Jer ako ga oni ne poštuju i koriste ga kao simbolički kapital za svoje sitno kvislinško politikantstvo, zašto bih ja? Ponavljam, riječ je o šačici ljudi, kojima plješće čaršijska vlast i američka ambasada, dok im župljani nestaju.
Hmmmm... ;-)
Alfons Kauders

#1004 Re: Nino Raspudić

Post by Alfons Kauders »

Nomo wrote:
najmladji doktorant na ovim prostorima . Seselj i prlic su se zakitili slicnim epitetom i atributom . Nadam se da nas Nino ipak nece krenuti bas u svemu njihovim stopama i zavrsiti u Hagu . :lol: ovo treba jos jednom citirati
ravnopravnu nacionalnu zastupljenost, u skladu s igračkom kvalitetom, u njoj
:lol:
oj jbt kurac... pa i u reprezentaciji treba imati etnicki kljuc... jer maDZorizacija je to, da igraju tamo neke seje i asmiri...

mora biti barem trecina... legitimnih... koje ce odabrati, naravno, nino i chova... u skladu sa igrackom kvalitetom...

uistinu rijedak primjer budale
madner

#1005 Re: Nino Raspudić

Post by madner »

Pa kljuc je postojao ranije. Ljudi bas ne prate desavanja.
BHCluster

#1006 Re: Nino Raspudić

Post by BHCluster »

tandmand wrote:
Večernji list 7.7.2014
NINO RASPUDIĆ:

'Ne mogu navijati za BiH zato što uskraćuje prava mojim roditeljima, sestrama i bratu'

Jeste li navijali za Bosnu i Hercegovinu na ovome Svjetskom prvenstvu?

Ne.Zašto?

Nemam emocija prema državnom sklopu koji trenutačno simbolizira ta reprezentacija, a unutar kojeg mi najbliža rodbina živi bez političkih prava, kao građani drugog reda kojima drugi biraju političke predstavnike. Da je to eksplicitno bošnjačka reprezentacija, imao bih simpatije prema njima kao prema susjedima. To je nešto što moji prijatelji Bošnjaci vole i naravno da ću je podržavati. Puno više poznajem i imam prijatelja Bošnjaka nego Nigerijaca. Međutim, u ovoj situaciji u kojoj se prodaje priča da je u BiH ustvari sve divno i krasno, da je to jedinstvena država i da oni predstavljaju sve ljude u njoj, tu fikciju ne mogu emotivno podržavati. Istina je da se za nju navija samo na trećini teritorija BiH i da pola stanovništva, odnosno pripadnici jednog naroda navijaju za nju i većinom igraju za nju. U Hercegovini je kružio štos koji je istinit. Kako ćemo navijati za BiH reprezentaciju kada više Brazilaca igra za Hrvatsku nego Hrvata u BiH reprezentaciji. Pozvan je jedan jedini.

Bojite li se da će vas sada usporediti s Dodigom koji je, koliko se sjećam, također izjavio da neće navijati za BiH?

Ne. Kako ja mogu navijati za nešto što se gura kao simbol države koja uskraćuje politička prava mojim roditeljima, sestrama i bratu. Nekome u Zagrebu koga posebno ne dira stanje u BiH to može simbolizirati raju, šegu i ćevape, i pobuđivati pozitivne emocije i to je legitimno. Ali što meni simbolizira žuto-plava zastava koju je skrojila međunarodna zajednica, kao što je i skladala himnu bez teksta? Nedavno sam se našalio u jednom tekstu da bi logičan nasljednik Safeta Sušića na klupi BiH bio visoki predstavnik Valentin Inzko. Budući da je međunarodna zajednica sklepala i državu i zastavu i himnu, onda neka preuzmu odgovornost i za vođenje nogometne reprezentacije i ravnopravnu nacionalnu zastupljenost, u skladu s igračkom kvalitetom, u njoj.
Ovo se desava kada se politika unese u sport da bi se opravdala neka pervezna umotvorina i naravno zaradila dnevnica. Navijaj za koga hoces, ali nije objasnio kako nje neko iz Reprezentacije Bosne i Hercegovine uskrati to pravo o kojem on prica?
no_mani=no_fjučr

#1007 Re: Nino Raspudić

Post by no_mani=no_fjučr »

madner wrote:Ne mogu garantovati da bi igrali, ali sigurno bi Corluku i Lovrena poveli u Brazil da nisu otisli van drzave. :D
Da, tesko da bi pored Emira oni dobili priliku, slabije se grade.
mO k3

#1008 Re: Nino Raspudić

Post by mO k3 »

Važan nam je nacionalni ključ :) . Ček sada dok Sejdić i Finci povuku sve registre pa odu u strazburg jer nisu zastupljeni u repki ili znate nekoga Roma ili jevreja :)

Nino je rekao nesto , nije vazno sta je reko da li ima smisla ili ne on je morao nesto reci :D i kako tog čovjeka uzimati ozbiljno ??

Uglavnom je Nino zaboravio reci da " njegovi " odbijaju pozive u repku iz ovoga ili onoga razloga , ali to nije vazno :mrgreen: jer prokleti bošnjaci njih majorziraju :mrgreen:

Koja budala , izvnjavam se budaletina ....ujedno Nino ako čitaš ovo imas srednji prst od mene :mrgreen:
Stoner

#1009 Re: Nino Raspudić

Post by Stoner »

Najsmiješnije mi kako Hrvati u BiH non-stop ponavaljaju kako ne mogu voliti ili podržavati BiH jer ih kao država ne poštuje, a onda pogledaš Hrvatsku koja je jedno vrijeme čak i podupirala "bošnjačku politiku majorizacije" a anti-hercegbosanski sentiment jedno vrijeme bio izuzetno jak i prisutan u hrvatskoj javnosti - ipak, i dalje navijaju za Hrvatsku, to im je jedina domovina, BiH im je protektorat itd. itd. itd.

Demagogija.

Ima i ona - "nismo mi nacionalisti i ostrašćeni desničari jer smo taki eto, nego jer nam se uskraćuju prava, BiH ne valja bla bla bla, samo nam treba Herceg Bosna i nacionalizam će nestati" a među Hrvatima će biti žestoka borba između Zelenih i opozicije Libertarijanaca. Nažalost, tu ih Republika Srpska i Srbi u velikoj mjeri demantuju. A Kroati svakako znaju da bacaju šuplju sa "bosanskohercegovkom federalnom jedinicom", kad ih slušaš kako pričaju pomislio bi da će odma svi poletiti da glasaju a ono izašli bi sa zastavama HVO i rekli evo opet Herceg-Bosne.

Svejedno, položaj Hrvata u BiH jest neravnopravan ali mi se kenja i od njihovog licemjerja.
Last edited by Stoner on 08/07/2014 14:46, edited 1 time in total.
Altsa

#1010 Re: Nino Raspudić

Post by Altsa »

mO k3 wrote:Važan nam je nacionalni ključ :)

Koja budala , izvnjavam se budaletina ....ujedno Nino ako čitaš ovo imas srednji prst od mene :mrgreen:
i turi ga nino znas vec gdje
no_mani=no_fjučr

#1011 Re: Nino Raspudić

Post by no_mani=no_fjučr »

Altsa wrote:
mO k3 wrote:Važan nam je nacionalni ključ :)

i turi ga nino znas vec gdje
Gdje da ga turne, u žuto?
BHCluster

#1012 Re: Nino Raspudić

Post by BHCluster »

Stoner wrote:Najsmiješnije mi kako Hrvati u BiH non-stop ponavaljaju kako ne mogu voliti ili podržavati BiH jer ih kao država ne poštuje, a onda pogledaš Hrvatsku koja je jedno vrijeme čak i podupirala "bošnjačku politiku majorizacije" a anti-hercegbosanski sentiment jedno vrijeme bio izuzetno jak i prisutan u hrvatskoj javnosti - ipak, i dalje navijaju za Hrvatsku, to im je jedina domovina, BiH im je protektorat itd. itd. itd.

Demagogija.

Ima i ona - "nismo mi nacionalisti i ostrašćeni desničari jer smo taki eto, nego jer nam se uskraćuju prava, BiH ne valja bla bla bla, samo nam treba Herceg Bosna i nacionalizam će nestati" a među Hrvatima će biti žestoka borba između Zelenih i opozicije Libertarijanaca. Nažalost, tu ih Republika Srpska i Srbi u velikoj mjeri demantuju. A Kroati svakako znaju da bacaju šuplju sa "bosanskohercegovkom federalnom jedinicom", kad ih slušaš kako pričaju pomislio bi da će odma svi poletiti da glasaju a ono izašli bi sa zastavama HVO i rekli evo opet Herceg-Bosne.

Svejedno, položaj Hrvata u BiH jest neravnopravan ali mi se kenja i od njihovog licemjerja.
:thumbup:
tandmand

#1013 Re: Nino Raspudić

Post by tandmand »

Autor: Nino Raspudic - Vecernji list

Zvao me neki dan u dva iza ponoći otpravnik američkog veleposlanstva u Sarajevu Nicholas Hill da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz ambasade da ispriča vic. Elem, kaže kako je BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nastupila s „multietničkim timom koji predstavlja bolju stranu ove zemlje".

Naravno da me Hill nije zvao jer se on druži s finijim svijetom poput Lijanovića, Komšića i halal-pravaša, ali je to što zvuči kao vic stvarno izrekao, i to na primanju u američkom veleposlanstvu u Sarajevu u povodu 4. srpnja. Tko li mu je samo rekao da je to multietnički tim koji predstavlja cijelu BiH? Je li od 23 igrača i selektora trojica nebošnjaka dovoljno za multietničnost? Je li im to vizija BiH? I je li veći neprijatelj multietničnosti onaj koji je simulira tamo gdje je nema ili onaj tko upozorava na tu obmanu?

Prepričavanjem kasnog noćnog vica inače započinju kolumne Borisa Dežulovića koje već godinama objavljuje u Oslobođenju, sarajevskom listu u vlasništvu tajkuna Muje Selimovića, lanjskog uzvanika na Molitvenom doručku u Washingtonu. Stalni uvod s vicem koji mu navodno priča jaran Kožo Dežuloviću je komotno sredstvo za odvaliti trećinu kolumne – prepriča vic koji je i u Sarajevu bajat, a u Mostaru toliko star da bi možda nekoga i nasmijao jer ga je već zaboravio. Onda uslijedi malo banalne kritike nacionalista, crkvenjaka i nešto blaže džamijaša, malo sprdanja s dežurnim desničarskim redikulima i eto tjedne doze opijuma „poštenog Hrvata" iz RH za bosansku/bošnjačku publiku.

Dežulni „prijatelj Bosne" u zadnjoj kolumni obrušio se na moju prošlotjednu izjavu, danu u sklopu dugačkog intervjua Večernjem listu. Na pitanje novinara jesam li navijao za reprezentaciju BiH, odgovorio sam – ne. I dodao kako nemam emocija prema državnom sklopu koji trenutačno simbolizira ta reprezentacija, a unutar kojeg mi najbliža rodbina živi bez političkih prava, kao građani drugog reda kojima drugi biraju političke predstavnike. Rekao sam i da razumijem da nekome u Zagrebu koga posebno ne dira stanje u BiH to može simbolizirati raju, šegu i ćevape, i pobuđivati pozitivne emocije i to je legitimno. Ali što meni simbolizira žuto-plava zastava koju je skrojila međunarodna zajednica, kao što je i skladala himnu bez teksta?

Ali izgleda da ne možeš navijati za koga hoćeš, već za koga ti kažu. Ovog tjedna dežurni dušobrižnik bio je Dežulović u Oslobođenju.

Dežulovićeva pozicija je paradoksalna, poput nekog pankera higijeničara. U listovima u kojima objavljuje imao je problema s cenzurom. Za razliku od većine kolega, u takvim slučajevima on bi se pobunio, ali bi brzo podvio rep i vrati o se poslu pametniji. U Oslobođenju mu je prije nekoliko godina cenzuriran tekst o dolasku tobožnjeg iscjelitelja Torabija u Sarajevo zato što je u njemu malo dokačio i tada trijumfirajući Lagumdžijin SDP, bošnjačku šovinističku stranku pod građanskom maskom. Shvatio je poruku zašto je angažiran i s kim se treba sprdati, i ostao kod Muje kao da se ništa nije dogodilo. U drugom listu slobodarskog imena, Slobodnoj Dalmaciji, nisu mu objavili tekst u kojem je negativno pisao o Miroslavu Kutli. Opet nije shvatio: super je kad pljuješ Hercegovce, kamenjare, lopove, HDZ-ovce, ali ne i Kutlinu EPH ruku koja te hrani. Držao se od tada sigurnijih sportova, kao što je iživljavanje nad Hrvatima u BiH.

Istina, u još jednoj nebošnjačkoj kući, osim američke ambasade, strasno se navijalo za „BiH" –- onoj visokog predstavnika Valentina Inzka, koji je u BiH promijenio zakone matematike i nametnuo da je 5 trećina od 17, čime je unatoč po ustavu nedovoljnom broju hrvatskih zastupnika prije četiri godine izabrana federalna vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata. U čestitki zmajevima nakon povratka iz Brazila, Inzko, kolonijalni upravitelj kojim se upravlja iz Hillove ambasade, osvrnuo se na Džekin poništeni gol protiv Nigerije i istaknuo: „Moja je supruga poslije ovog nepriznatog gola plakala tijekom cijele utakmice."

U BiH postoji cijeli jedan ideološki poklopac, sastavljen od državnih i izvana financiranih privatnih medija, NVO-svite vezane uz američku ambasadu, i dežurnih „prijatelja Bosne" iz Hrvatske i Srbije, koji gura unitarističku politiku i održava pritisak u loncu koji samo što nije eksplodirao.

Dežulović secira i krivo interpretira racionalne argumente koje sam dao u kratkom odgovoru ne bi li me prikazao kao šovena i nacionalistu. Postavlja cinično pitanje – koji je to Hrvat koji bi kvalitetom trebao igrati za BiH, a da nije pozvan te zašto za nju ne igraju Ćorluka, Lovren i drugi? Dakle, prvo plješćeš stvaranju i održavanju takvih odnosa u BiH, da je Hrvati više ne osjećaju svojom, jer u njoj kao konstitutivan narod imaju manje prava od manjina u europskim zemljama, a onda posljedicu, da im ne pada na pamet igrati za takvu zemlju, uzimaš kao uzrok problematičnog stanja. Ali čak i unutar tog sklopa ne bi bilo loše da prouči slučaj stopera Borisa Pandže, jednog od onih koji je pristao igrati i kad drugi nisu, a opet je „izvisio".

„Prijatelji Bosne" su BiH nanijeli nakon rata više štete od neprijatelja. Mesić i slični podgrijavali su iluziju bošnjačko/bosanskih unitarista da imaju ekskluzivno pravo na BiH, čemu su pridonosili i „pošteni Hrvati" i „pošteni Srbi", s druge strane granice, poput Dežulovića, koje bošnjački nacionalisti ističu kao primjer pravog stava i prave raje, za razliku od ljudi s kojima dijele zemlju i s kojima moraju naći kompromis oko njenog uređenja.

Dežulović me pita budući da sam izražavao nezadovoljstvo politikom Hrvatske prema BiH Hrvatima, zašto onda dosljedno ne prestanem navijati i za hrvatsku reprezentaciju. Vatreni su bili i jesu reprezentacija Hrvatske i svih Hrvata, a usto i ljudi koji su se doseljavali u nju poput naših Brazilaca. Nije ih Stipe Mesić postrojavao niti je reprezentacija i sve oko nje bila na fonu dežulanja, dapače, bila je uvijek suprotnost tome, a Bogu hvala, i politika RH prema BiH se promijenila. No da on primjenjuje dosljednost, kao što je, logički neispravno, traži kod mene, trebao je pohvaliti Dragana Čovića koji je u Brazilu, uz hrvatsku, odijevao i navijačku majicu BiH koju ja, poznati šoven, u ovakvom stanju kakvo je danas, nikada ne bih navukao.
Kao završni udarac, razotkriva da sam zapravo navijao za Hrvatsku iz pukog razloga što sam etnički Hrvat. Ne znam otkud mu informacije o mom etničkom backgroundu i zašto je sad to odjednom važno, ali zar je u takvoj „nacionalističkoj manifestaciji" kao što je Mundijal šokantno da „etnički Hrvat" navija za re-prezentaciju koja predstavlja nacionalnu državu hrvatskog naroda, a ne za Australiju ili Grčku? Valjda bih se trebao i čuditi zašto Bugarin navija za Bugarsku, a ne za Rumunjsku. Može se prigovoriti kako je i BiH, uz druga dva, formalno i država hrvatskog naroda. Istina, ali ta ekipa nije re-prezentacija BiH, ona ne predstavlja sva tri naroda, već jedan. Narod, u koji me etnički fiksirao Dežulović, u njoj nema političkih prava. A taj sklop na kraju dovodi do toga da je bilo više „etničkih" Brazilaca u hrvatskoj nego Hrvata u bosanskohercegovačkoj reprezentaciji.

Tek kada na stadionima Bilino polje i Koševo na tribinama navijača BiH uz sveprisutne ratne zastave Armije BiH, vidim i one HVO-a i vojske RS, smatrat ću da je to reprezentacija cijele BiH. Ili kad bude odigravala utakmice i pred publikom u Mostaru, Širokom, Banjoj Luci, Trebinju. Do tada je govor o zmajevima kao reprezentaciji svih naroda u BiH simbolička politička podvala na liniji unitarističke politike. Otpravnik poslova Hill, uplakana Inzkova supruga i budni Dežulović ne mogu nadomjestiti polovicu stanovništva BiH. Jesam li šoven zato što govorim istinu?

Ono što je njemu raja, ćevapi i honorar za prepričan vic s komentarom, u praksi je dolijevanje goriva na većinski nacionalizam. Dakle, ako sam u ovoj priči oko reprezentacija ja nacionalist, onda je i on. Razlika je samo u tome što sam, u takvoj konstelaciji, na poziciji hrvatskog nacionalizma, a on bošnjačkog. Hrvatski danas traži ravnopravnost, a ovaj koji on podržava, ne samo dominaciju nad drugima nego i perverznu potrebu da simbolički ljubimo ruku koja nas lupa po glavi. Njegov je izbor da dežula nad pravovjerjem uvjeren valjda da biti kozmopolit znači podržavati tuđi nacionalizam, a moje je pravo, još uvijek, da navijam za koga hoću, pa čak i za svoje.
kanaan

#1014 Re: Nino Raspudić

Post by kanaan »

tandmand wrote:
Autor: Nino Raspudic - Vecernji list

Zvao me neki dan u dva iza ponoći otpravnik američkog veleposlanstva u Sarajevu Nicholas Hill da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz ambasade da ispriča vic. Elem, kaže kako je BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nastupila s „multietničkim timom koji predstavlja bolju stranu ove zemlje".

Naravno da me Hill nije zvao jer se on druži s finijim svijetom poput Lijanovića, Komšića i halal-pravaša, ali je to što zvuči kao vic stvarno izrekao, i to na primanju u američkom veleposlanstvu u Sarajevu u povodu 4. srpnja. Tko li mu je samo rekao da je to multietnički tim koji predstavlja cijelu BiH? Je li od 23 igrača i selektora trojica nebošnjaka dovoljno za multietničnost? Je li im to vizija BiH? I je li veći neprijatelj multietničnosti onaj koji je simulira tamo gdje je nema ili onaj tko upozorava na tu obmanu?

Prepričavanjem kasnog noćnog vica inače započinju kolumne Borisa Dežulovića koje već godinama objavljuje u Oslobođenju, sarajevskom listu u vlasništvu tajkuna Muje Selimovića, lanjskog uzvanika na Molitvenom doručku u Washingtonu. Stalni uvod s vicem koji mu navodno priča jaran Kožo Dežuloviću je komotno sredstvo za odvaliti trećinu kolumne – prepriča vic koji je i u Sarajevu bajat, a u Mostaru toliko star da bi možda nekoga i nasmijao jer ga je već zaboravio. Onda uslijedi malo banalne kritike nacionalista, crkvenjaka i nešto blaže džamijaša, malo sprdanja s dežurnim desničarskim redikulima i eto tjedne doze opijuma „poštenog Hrvata" iz RH za bosansku/bošnjačku publiku.

Dežulni „prijatelj Bosne" u zadnjoj kolumni obrušio se na moju prošlotjednu izjavu, danu u sklopu dugačkog intervjua Večernjem listu. Na pitanje novinara jesam li navijao za reprezentaciju BiH, odgovorio sam – ne. I dodao kako nemam emocija prema državnom sklopu koji trenutačno simbolizira ta reprezentacija, a unutar kojeg mi najbliža rodbina živi bez političkih prava, kao građani drugog reda kojima drugi biraju političke predstavnike. Rekao sam i da razumijem da nekome u Zagrebu koga posebno ne dira stanje u BiH to može simbolizirati raju, šegu i ćevape, i pobuđivati pozitivne emocije i to je legitimno. Ali što meni simbolizira žuto-plava zastava koju je skrojila međunarodna zajednica, kao što je i skladala himnu bez teksta?

Ali izgleda da ne možeš navijati za koga hoćeš, već za koga ti kažu. Ovog tjedna dežurni dušobrižnik bio je Dežulović u Oslobođenju.

Dežulovićeva pozicija je paradoksalna, poput nekog pankera higijeničara. U listovima u kojima objavljuje imao je problema s cenzurom. Za razliku od većine kolega, u takvim slučajevima on bi se pobunio, ali bi brzo podvio rep i vrati o se poslu pametniji. U Oslobođenju mu je prije nekoliko godina cenzuriran tekst o dolasku tobožnjeg iscjelitelja Torabija u Sarajevo zato što je u njemu malo dokačio i tada trijumfirajući Lagumdžijin SDP, bošnjačku šovinističku stranku pod građanskom maskom. Shvatio je poruku zašto je angažiran i s kim se treba sprdati, i ostao kod Muje kao da se ništa nije dogodilo. U drugom listu slobodarskog imena, Slobodnoj Dalmaciji, nisu mu objavili tekst u kojem je negativno pisao o Miroslavu Kutli. Opet nije shvatio: super je kad pljuješ Hercegovce, kamenjare, lopove, HDZ-ovce, ali ne i Kutlinu EPH ruku koja te hrani. Držao se od tada sigurnijih sportova, kao što je iživljavanje nad Hrvatima u BiH.

Istina, u još jednoj nebošnjačkoj kući, osim američke ambasade, strasno se navijalo za „BiH" –- onoj visokog predstavnika Valentina Inzka, koji je u BiH promijenio zakone matematike i nametnuo da je 5 trećina od 17, čime je unatoč po ustavu nedovoljnom broju hrvatskih zastupnika prije četiri godine izabrana federalna vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata. U čestitki zmajevima nakon povratka iz Brazila, Inzko, kolonijalni upravitelj kojim se upravlja iz Hillove ambasade, osvrnuo se na Džekin poništeni gol protiv Nigerije i istaknuo: „Moja je supruga poslije ovog nepriznatog gola plakala tijekom cijele utakmice."

U BiH postoji cijeli jedan ideološki poklopac, sastavljen od državnih i izvana financiranih privatnih medija, NVO-svite vezane uz američku ambasadu, i dežurnih „prijatelja Bosne" iz Hrvatske i Srbije, koji gura unitarističku politiku i održava pritisak u loncu koji samo što nije eksplodirao.

Dežulović secira i krivo interpretira racionalne argumente koje sam dao u kratkom odgovoru ne bi li me prikazao kao šovena i nacionalistu. Postavlja cinično pitanje – koji je to Hrvat koji bi kvalitetom trebao igrati za BiH, a da nije pozvan te zašto za nju ne igraju Ćorluka, Lovren i drugi? Dakle, prvo plješćeš stvaranju i održavanju takvih odnosa u BiH, da je Hrvati više ne osjećaju svojom, jer u njoj kao konstitutivan narod imaju manje prava od manjina u europskim zemljama, a onda posljedicu, da im ne pada na pamet igrati za takvu zemlju, uzimaš kao uzrok problematičnog stanja. Ali čak i unutar tog sklopa ne bi bilo loše da prouči slučaj stopera Borisa Pandže, jednog od onih koji je pristao igrati i kad drugi nisu, a opet je „izvisio".

„Prijatelji Bosne" su BiH nanijeli nakon rata više štete od neprijatelja. Mesić i slični podgrijavali su iluziju bošnjačko/bosanskih unitarista da imaju ekskluzivno pravo na BiH, čemu su pridonosili i „pošteni Hrvati" i „pošteni Srbi", s druge strane granice, poput Dežulovića, koje bošnjački nacionalisti ističu kao primjer pravog stava i prave raje, za razliku od ljudi s kojima dijele zemlju i s kojima moraju naći kompromis oko njenog uređenja.

Dežulović me pita budući da sam izražavao nezadovoljstvo politikom Hrvatske prema BiH Hrvatima, zašto onda dosljedno ne prestanem navijati i za hrvatsku reprezentaciju. Vatreni su bili i jesu reprezentacija Hrvatske i svih Hrvata, a usto i ljudi koji su se doseljavali u nju poput naših Brazilaca. Nije ih Stipe Mesić postrojavao niti je reprezentacija i sve oko nje bila na fonu dežulanja, dapače, bila je uvijek suprotnost tome, a Bogu hvala, i politika RH prema BiH se promijenila. No da on primjenjuje dosljednost, kao što je, logički neispravno, traži kod mene, trebao je pohvaliti Dragana Čovića koji je u Brazilu, uz hrvatsku, odijevao i navijačku majicu BiH koju ja, poznati šoven, u ovakvom stanju kakvo je danas, nikada ne bih navukao.
Kao završni udarac, razotkriva da sam zapravo navijao za Hrvatsku iz pukog razloga što sam etnički Hrvat. Ne znam otkud mu informacije o mom etničkom backgroundu i zašto je sad to odjednom važno, ali zar je u takvoj „nacionalističkoj manifestaciji" kao što je Mundijal šokantno da „etnički Hrvat" navija za re-prezentaciju koja predstavlja nacionalnu državu hrvatskog naroda, a ne za Australiju ili Grčku? Valjda bih se trebao i čuditi zašto Bugarin navija za Bugarsku, a ne za Rumunjsku. Može se prigovoriti kako je i BiH, uz druga dva, formalno i država hrvatskog naroda. Istina, ali ta ekipa nije re-prezentacija BiH, ona ne predstavlja sva tri naroda, već jedan. Narod, u koji me etnički fiksirao Dežulović, u njoj nema političkih prava. A taj sklop na kraju dovodi do toga da je bilo više „etničkih" Brazilaca u hrvatskoj nego Hrvata u bosanskohercegovačkoj reprezentaciji.

Tek kada na stadionima Bilino polje i Koševo na tribinama navijača BiH uz sveprisutne ratne zastave Armije BiH, vidim i one HVO-a i vojske RS, smatrat ću da je to reprezentacija cijele BiH. Ili kad bude odigravala utakmice i pred publikom u Mostaru, Širokom, Banjoj Luci, Trebinju. Do tada je govor o zmajevima kao reprezentaciji svih naroda u BiH simbolička politička podvala na liniji unitarističke politike. Otpravnik poslova Hill, uplakana Inzkova supruga i budni Dežulović ne mogu nadomjestiti polovicu stanovništva BiH. Jesam li šoven zato što govorim istinu?

Ono što je njemu raja, ćevapi i honorar za prepričan vic s komentarom, u praksi je dolijevanje goriva na većinski nacionalizam. Dakle, ako sam u ovoj priči oko reprezentacija ja nacionalist, onda je i on. Razlika je samo u tome što sam, u takvoj konstelaciji, na poziciji hrvatskog nacionalizma, a on bošnjačkog. Hrvatski danas traži ravnopravnost, a ovaj koji on podržava, ne samo dominaciju nad drugima nego i perverznu potrebu da simbolički ljubimo ruku koja nas lupa po glavi. Njegov je izbor da dežula nad pravovjerjem uvjeren valjda da biti kozmopolit znači podržavati tuđi nacionalizam, a moje je pravo, još uvijek, da navijam za koga hoću, pa čak i za svoje.
Nino,jesi li to ti????????:-D :-D
hrastov žižak

#1015 Re: Nino Raspudić

Post by hrastov žižak »

Jel mu košarkaška repka po ukusu? Bezbeli nije jer je najbolji igrač Bošnjak. :lol:
Nomo

#1016 Re: Nino Raspudić

Post by Nomo »

ne vidjeh i ne cuh odavno za veceg idiota od ovog nina raspipizdica kurcev od jebzedica . majko mila koji bolesnik . :-x cuj da se navija za BiH sa srpskim i hrvtaskim zastavama :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: a da se navija za kinu sa japanskim zastavama ili za francusku sa njemackim :lol: :lol: doktor nauka u zagrebu :lol: :lol: :lol: :lol:
mmaar

#1017 Re: Nino Raspudić

Post by mmaar »

Nomo wrote::lol: :lol: doktor nauka u zagrebu :lol: :lol: :lol: :lol:
I meni je to najsokantnije :-) Kužiš, doktor, ne nauka, vec znanosti i to u Zagrebu :D, ne u Vitezu, a moc izrazavanja na nivou jednog zapustenog srednjoskolca, sto se vidi i u tekstu u kojem je umislio da dijeli lekcije Dezulovicu. :D Da mi je samo vidjeti taj doprinos nauci, pardon znanosti, ovog Bobanovog odnosno danas Covicevog kolumniste, pa da mogu umrijet s mirom :D :lol:

Za pacijenta nisam ni cuo sve do ovog skandala sa reprenzentacijom, kad on na forumu teheranskomvec uveliko populariziran, pardon, majoriziran :D
mO k3

#1018 Re: Nino Raspudić

Post by mO k3 »

hrastov žižak wrote:Jel mu košarkaška repka po ukusu? Bezbeli nije jer je najbolji igrač Bošnjak. :lol:
Nino ko Nino :mrgreen:
Sve po JUS-u čak i kanta za smeće na ulici po nacionalnom ključu
Hafis

#1019 Re: Nino Raspudić

Post by Hafis »

Dio teksta o Dežuloviću je u potpunosti pogodio.
Ako imate koju pametnu reći upravo o tome, napišite.
A ako nemate, onda opalite standardnu Čović, hercegćetnici, bla bla bla.
JohnnyS

#1020 Re: Nino Raspudić

Post by JohnnyS »

Trebao je samo upitati Dežulovića navija li on za Hrvatsku i amen, a ne da nadosire deset kartica teksta. Al haj, takvi su diplomirani filozofi... :D
mO k3

#1021 Re: Nino Raspudić

Post by mO k3 »

Hafis wrote:Dio teksta o Dežuloviću je u potpunosti pogodio.
u sustini radi se o tome da li i za koga navija doktor nauka , iskreno koga zaboli...
meni je vaznije jeli u kini pala vreca sa rizom :mrgreen:
bingov buraz

#1022 Re: Nino Raspudić

Post by bingov buraz »

nema druge nego raspustiti reprezentaciju,ne navijaju Mile i Nino za nju
Hafis

#1023 Re: Nino Raspudić

Post by Hafis »

mO k3 wrote:
Hafis wrote:Dio teksta o Dežuloviću je u potpunosti pogodio.
u sustini radi se o tome da li i za koga navija doktor nauka , iskreno koga zaboli...
meni je vaznije jeli u kini pala vreca sa rizom :mrgreen:
E vidiš, dvojicu doktora znanosti zaboli što je tebi važnija vreća riže u Kini :novine:
mO k3

#1024 Re: Nino Raspudić

Post by mO k3 »

bingov buraz wrote:nema druge nego raspustiti reprezentaciju,ne navijaju Mile i Nino za nju
Ma ne mogu oni nju mrziti , koliko je mi mozemo voliti :mrgreen:
sportman1

#1025 Re: Nino Raspudić

Post by sportman1 »

kako ce igrat za bih kad svi igraju za hrvatsku??
Post Reply