Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1001 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote: Ljepota je stvar ukusa pa to ne moze nikako biti cisto.

Od ovog sto sam ja gore napisao ne vidim sta ti nije jasno.
imali smo podijeljenu njemacku i dan danas se vidi ogromna razlika izmedju ta dva sistema. Isti narod kao i u austriji pa ne vidim zasto bi u austriji bilo drigacije?
Jah, ono bi velika demontaza DDR fabrika poslije ujedinjenja?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1002 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Hajvan wrote:ako cemo tjerat mak na konac; zašto koristite civilizacijske domete kapitalizma_ struju, internet, kompjutere??

hajd fino se igrajte samo sa civilizacijskim dometima komunizma- al jebiga, niko vas nebi cuo..
znaii, sve samo licemjeri…
dale, sta nosite na sebi, cime se hranite?!

bojkotujte to sve, ba..
o vi komunisti..
al, kurko komunistu moj mlohavi… daj svega sto jeftinije od kapitalistima izarabljenih hamala… daj kompjutera od komponenti iz tajvana i kine preprodanih preko najžešćih honkoških i turskih kapitalista, a kupljenih kod ovih domacih feudalista i gazda.

e moji komunisti mlohavi… :lol:
Image

Image

8-) :lol:
asurbanipal

#1003 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by asurbanipal »

nosara wrote:
Hajvan wrote:ako cemo tjerat mak na konac; zašto koristite civilizacijske domete kapitalizma_ struju, internet, kompjutere??

hajd fino se igrajte samo sa civilizacijskim dometima komunizma- al jebiga, niko vas nebi cuo..
znaii, sve samo licemjeri…
dale, sta nosite na sebi, cime se hranite?!

bojkotujte to sve, ba..
o vi komunisti..
al, kurko komunistu moj mlohavi… daj svega sto jeftinije od kapitalistima izarabljenih hamala… daj kompjutera od komponenti iz tajvana i kine preprodanih preko najžešćih honkoških i turskih kapitalista, a kupljenih kod ovih domacih feudalista i gazda.

e moji komunisti mlohavi… :lol:
Uzmi sve, jebali te i kompjuteri i mobiteli i internet i mekdonalds, vrati mir, stabilnost, sigurnost, ljudskost...

Cuj, niko vas ne bi cuo... :lol:

Sasvim je posebna prica tvoja zabluda da je bas za sve dobro na ovom svijetu zasluzan kapitalizam... Ti, recimo, imas sve tekovine kapitalizma, ali nemas znanje i lupas gluposti... Gdje je greska...? :D

Čuj, civilizacijski domet kapitalizma - struja. :lol:

Zar nije Teslin ? :roll:
Arteta

#1004 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote: Ljepota je stvar ukusa pa to ne moze nikako biti cisto.

Od ovog sto sam ja gore napisao ne vidim sta ti nije jasno.
imali smo podijeljenu njemacku i dan danas se vidi ogromna razlika izmedju ta dva sistema. Isti narod kao i u austriji pa ne vidim zasto bi u austriji bilo drigacije?
Jah, ono bi velika demontaza DDR fabrika poslije ujedinjenja?
Ne razumijem sta hoces reci?
Da se ne primijeti razlika?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1005 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote:
Ne razumijes, jer ne znas sta se desavalo u procesu ujedinjenja i kakva je sudbina DDR fabrika.
Arteta

#1006 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote:
Ne razumijes, jer ne znas sta se desavalo u procesu ujedinjenja i kakva je sudbina DDR fabrika.
Ako je tako.
Odgovori mi zasto se osjetila razlika i prije ujedinjenja.
Zasto su mnogi Jugoslaveni isli da rade u mrsku im Zapadnu Njemacku?
sportman1

#1007 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by sportman1 »

ljudi idu tamo gdje mogu da vise da zarade. idu i u npr. katar u kojem nema demokracije.
znaci,prije si imao velik dio svijeta u kojem je bilo soc. samoupravljanje i koje nije moglo konkurirat kapitalizmu.kapitalisticke drzave su cvjetale,a guzonje davali sirotinji u evropi jer su im rusi kucali na vrata i prijetili revolucijom.
danas je kapitalizam svuda i svaka drzava konkurise svakoj drzavi i svako hoce da samo izvozi,a sto manje uvozi.
u takvoj situaciji se socijalna drzava raspada,bogati su jos bogatiji,siromasni siromasniji.guzonje nemaju vise nikakvih obaveza prema sirotinji,rade sta hoce,drze sve u svojim rukama.
znaci jedan vrlo konfliktan sistem u kojem je sukob neizbjezan. u stvari sukob oruzani u evropi vec traje i lako pozar moze da se prosiri dalje.
nosara

#1008 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by nosara »

Arteta wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote:
Ako je tako.
Pohlepa... Daj da imam vise od komsije iz sela, nema veze sto cu 20 godina jest konzerve i spavat u istoj sobi sa jos 20 istih takvih mamlaza...
Hajvan

#1009 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hajvan »

_BataZiv_0809 wrote:
Image

Image

8-) :lol:

:thumbup: :mrgreen:
:lol:

što se mlohe pale ko kutnjaci!

jebli vas -izmi svih vrsta, ba!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1010 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote: Ako je tako.
Zasto je DDR platio 95% ratne odstete za drugi svjetski rat? Znas li ti na sta su licili gradovi poput Dresdena 1945? Je li taj prostor prije 2SVR bio industrijaliziran i koliko u usporedbi sa zapadnim dijelom? Je li znas koliko je teritorije oteto na istoku Njemacke i dato susjednim drzavama? Kome je Amerika pumpala pare Maršalovim planom?

P.S. Jugosloveni su radili svugdje, zahvaljujuci mudrosti i dalekovidnosti Tita :wink:
Arteta

#1011 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
P.S. Jugosloveni su radili svugdje, zahvaljujuci mudrosti i dalekovidnosti Tita :wink:
:lol:
Dozer

#1012 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Dozer »

Sta je smijesno?
Jel' to nije istina? Jugosloveni su mogli putovati gdje su htjeli, kad su htjeli i koliko su htjeli s tim "mrskim" YU pasosem. A isto tako i - raditi.

Danas odes u, recimo, Egipat i pitaju te domaci odakle si. Ti kazes Bosna - oni te tupo gledaju. Kazes Bosna i Hercegovina - opet te tupo gledaju. Kazes Srbija, Hrvatska - opet isto, blagi teleci pogled.
Ali, kazes Jugoslavija, e tu se odmah usta razvlace u siroki osmijeh i ide radosna recenica - TITO, NASER, NEHRU!
I ovo znaju i oni od 90, ali i oni od 9.
Arteta

#1013 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arteta »

nosara wrote:
Pohlepa... Daj da imam vise od komsije iz sela, nema veze sto cu 20 godina jest konzerve i spavat u istoj sobi sa jos 20 istih takvih mamlaza...
Imam clana porodice koji je otisao sezdesetih u Zapadnu Njemacku i zaradio penziju tamo.
Covjek je sad milioner, unuci mu mogu zivjeti od iznajmljivanja imovine u Bosni i ne moraju nista raditi
Arteta

#1014 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arteta »

Dozer wrote:Sta je smijesno?
Jel' to nije istina? Jugosloveni su mogli putovati gdje su htjeli, kad su htjeli i koliko su htjeli s tim "mrskim" YU pasosem. A isto tako i - raditi.

Danas odes u, recimo, Egipat i pitaju te domaci odakle si. Ti kazes Bosna - oni te tupo gledaju. Kazes Bosna i Hercegovina - opet te tupo gledaju. Kazes Srbija, Hrvatska - opet isto, blagi teleci pogled.
Ali, kazes Jugoslavija, e tu se odmah usta razvlace u siroki osmijeh i ide radosna recenica - TITO, NASER, NEHRU!
I ovo znaju i oni od 90, ali i oni od 9.
Smijesno je to sto su na Zapad isli ljudi koji su bjezali od te Jugoslavije, a ne zato sto su Jugoslavija i Zapad ugovarali poslove.
Arteta

#1015 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Zasto je DDR platio 95% ratne odstete za drugi svjetski rat?
Odakle ti ovaj podatak?
Njemacka i dan danas placa ratnu odstetu.

_BataZiv_0809 wrote: Znas li ti na sta su licili gradovi poput Dresdena 1945? Je li taj prostor prije 2SVR bio industrijaliziran i koliko u usporedbi sa zapadnim dijelom? Je li znas koliko je teritorije oteto na istoku Njemacke i dato susjednim drzavama? Kome je Amerika pumpala pare Maršalovim planom?
Citava Njemacka je bila u rasulu nakon kraja rata samo sto se jedan dio uspio kvalitetno obnoviti i dan danas zapadne pokrajine moraju placati da se razvije istocni dio.
Dozer

#1016 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Dozer »

A ti koji su bjezali, bjezali su bez razloga? Tesko. Nije nepoznato da je najveca cetnicka emigracija u Kanadi, a ustaska u Australiji. ;)
Drugim rijecima, ti sto su bjezali nisu bjezali jer nisu imali posla, nego da ne bi zavrsili na Golom i sl., radi podrivanja ustavnog poretka Juge.

Ili, trecim rijecima, sve ono sto je bilo u onoj drzavi u vidu zakona, patriotizma, skolovanja, zdravstva, infrastrukture, ekonomije, itd., a sto ovi danasnji nazivaju diktaturom, danas u ovom "demokratskom" sistemu - ne postoji.
Odnosno, u onom sistemu su ovi danasnji hajvani bili iza resetaka, ili su bjezali vani da ne bi zavrsili iza resetaka radi krsenja zakona. Da ne bude zabune, ovi nasi danasnji hajvani bi bili iza resetaka u svakoj uredjenoj zemlji, bez obzira na njen ideolosko-sistemski predznak ;)
Arteta

#1017 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arteta »

Dozer wrote:A ti koji su bjezali, bjezali su bez razloga? Tesko. Nije nepoznato da je najveca cetnicka emigracija u Kanadi, a ustaska u Australiji. ;)
Drugim rijecima, ti sto su bjezali nisu bjezali jer nisu imali posla, nego da ne bi zavrsili na Golom i sl., radi podrivanja ustavnog poretka Juge.
Ljudi uopste nisu bjezali nego cim je Tito otvorio granice oni "najpametniji" su kupili kartu za Munchen u jednom smjeru jer je razlika izmedju Svabije i Jugoslavije bila ogromna.
I dan danas se vidi kod tih ljudi da su najbogatiji posteni ljudi u BiH, jedino su ratni profiteri bogatiji od njih.

Dozer wrote: li, trecim rijecima, sve ono sto je bilo u onoj drzavi u vidu zakona, patriotizma, skolovanja, zdravstva, infrastrukture, ekonomije, itd., a sto ovi danasnji nazivaju diktaturom, danas u ovom "demokratskom" sistemu - ne postoji.
Odnosno, u onom sistemu su ovi danasnji hajvani bili iza resetaka, ili su bjezali vani da ne bi zavrsili iza resetaka radi krsenja zakona. Da ne bude zabune, ovi nasi danasnji hajvani bi bili iza resetaka u svakoj uredjenoj zemlji, bez obzira na njen ideolosko-sistemski predznak ;)
Vecina stvari u toj drzavi je bila losa, pogotovo ekonomija,
Od Jugoslavije smo naslijedili losu radnu naviku i lose poduzetnicke sposobnosti i nekonkurentne firme.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1018 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Odakle ti ovaj podatak?

_BataZiv_0809 wrote: Znas li ti na sta su licili gradovi poput Dresdena 1945? Je li taj prostor prije 2SVR bio industrijaliziran i koliko u usporedbi sa zapadnim dijelom? Je li znas koliko je teritorije oteto na istoku Njemacke i dato susjednim drzavama? Kome je Amerika pumpala pare Maršalovim planom?
Citava Njemacka je bila u rasulu nakon kraja rata samo sto se jedan dio uspio kvalitetno obnoviti i dan danas zapadne pokrajine moraju placati da se razvije istocni dio.
Gugl iz jor frend :thumbup:

Za pocetak moze i:

http://forum.klix.ba/istocna-njemacka-d ... 05082.html

Imas svjedocenje forumasa koji je zivio u DDR.

Aj sad cao ;-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1019 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Dozer wrote:A ti koji su bjezali, bjezali su bez razloga? Tesko. Nije nepoznato da je najveca cetnicka emigracija u Kanadi, a ustaska u Australiji. ;)

Ili, trecim rijecima, sve ono sto je bilo u onoj drzavi u vidu zakona, patriotizma, skolovanja, zdravstva, infrastrukture, ekonomije, itd., a sto ovi danasnji nazivaju diktaturom, danas u ovom "demokratskom" sistemu - ne postoji.
Dozer, ovaj decko ocigledno nema pojma (a imao bi makar da pita djeda koji je otisao u BRD) da su nasi ljudi isli vani raditi sa urednim potvrdama o stažu sa jugoslovenskog biroa.

Dakle to sto on prica, je ova novkomponovana verzija istorije ;-)
agnostic_front

#1020 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:Jos kada bi se moglo porediti osvjanje Srbije, Sandzaka ili Crne Gore, sa osvajanjem i sto je najvaznije-stoljetnim drzanjem Konga, Tanzanije, Argentine, Brazila ili mozda Filipina i Malezije :-)
Naravno da se ne može porediti, kad ti postavljaš kriterije.

Ali teško se raspravljati sa nekim ko misli da je par milijardi dolara iz Maršalovog Plana (koje su Sovjeti odbili da prime, a kažimo i to da je Francuska dobila više od BRD-a, pa nije bila uspješna toliko) razlog zašto je BRD uspješnija od DDR-a.

Koliko je BiH dobila para, pa zašto nismo Njemačka?
Arteta

#1021 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Odakle ti ovaj podatak?

Gugl iz jor frend :thumbup:

Za pocetak moze i:

http://forum.klix.ba/istocna-njemacka-d ... 05082.html

Imas svjedocenje forumasa koji je zivio u DDR.

Aj sad cao ;-)
Nisi mi ogovorio za onaj podatak?
I sta si postigao sa lijepljenjem ove teme?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1022 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Jos kada bi se moglo porediti osvjanje Srbije, Sandzaka ili Crne Gore, sa osvajanjem i sto je najvaznije-stoljetnim drzanjem Konga, Tanzanije, Argentine, Brazila ili mozda Filipina i Malezije :-)

Ali teško se raspravljati sa nekim ko misli da je par milijardi dolara iz Maršalovog Plana (koje su Sovjeti odbili da prime, a kažimo i to da je Francuska dobila više od BRD-a, pa nije bila uspješna toliko) razlog zašto je BRD uspješnija od DDR-a.

Isto kao sto se ne moze skontati smisao napisanog, kad izvlacis iz konteksta samo ono sto tebi odgovara.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1023 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote:
Ako si zainteresovan imas sve napisano. Pa bujrum, ko sto sam i ja svojevremeno, knjigu ili laptop u šake i opleti. Zasto bih ja trosio vrijeme objasnjavajuci nekome ko ima unaprijed formiran stav o necemu o cemu nema blage veze.

Pozdrav :bih:
Arteta

#1024 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote:
Ako si zainteresovan imas sve napisano. Pa bujrum, ko sto sam i ja svojevremeno, knjigu ili laptop u šake i opleti. Zasto bih ja trosio vrijeme objasnjavajuci nekome ko ima unaprijed formiran stav o necemu o cemu nema blage veze.

Pozdrav :bih:
Ja trazio podatak o tome da je DDR platio 95% ratne odstete, ti men zalijepio neku temu o Istocnoj Njemackoj na kojoj vecina kojih se razumiju govori o ogromnoj razlici izmedju zapada i istoka i jos mi ti govoris da nemam pojma.
agnostic_front

#1025 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:
agnostic_front wrote:

Isto kao sto se ne moze skontati smisao napisanog, kad izvlacis iz konteksta samo ono sto tebi odgovara.
Hehe. Postavio si kriterije da su danas uspješne zemlje one koje su bile osvajači prije (stavljajući SAD u posebnu kategoriju, jer si kao načitan momak/čovjek znao da će nam prvi argument biti SAD, pa si nam tu mogućnost fino izbio iz ruku), pa su ti navedene zemlje koje su bile kolonije, a koje su danas uspješne, pa su navedene zemlje koje su bile osvajači, a nisu uspješne, ali bitno je da sam ja izvukao nešto iz konteksta.

viva la revolucija
Post Reply