Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
starii

#1001 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by starii »

Hajlac wrote:
madner wrote:Pa naravno da treba stati u kraj divljanju biciklista. Nedavno sam mogao jednog pokupiti na Pofalicima koji iz trake za skretanje lezerno presaltao u pjesaka. :roll:

Da vozim auto kao on biciklo bio bi glavna zvijezda crne hronike.
Ti kao vozač auta imaš svu signalizaciju, ceste, trake itd. a bicilisti nemaju ništa od toga. U nedostatku infrastrukture snalaze se kako znaju i umiju!

Druga stvar, ti da divljaš biciklom 30km/h s ukupnih 0,1 tonu, nikad ne bi mogao napraviti ma ni 10% štete i povreda u saobraćaju kao što možeš sad pa sad napraviti tonom metala na točkovima s 80+km/h :wink:
Imajte to na umu kad dramite o "biciklistima, ubicama na cesti" :-)

Prvo staza i signalizacija a onda dobro po džepu udariti prekršitelje.

Ali o čemu mi pričamo kad ni prometnu traku kod Mrkve na Kovačićima vlast nije sposobna raščistiti od divljaka :-)
Ili ovo:
Image
kad dode nova vlast opet ce se moci skretati u lijevo :D :D
Hajlac

#1002 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

starii wrote:
Hajlac wrote: Ali o čemu mi pričamo kad ni prometnu traku kod Mrkve na Kovačićima vlast nije sposobna raščistiti od divljaka :-)
Ili ovo:
Image
kad dode nova vlast opet ce se moci skretati u lijevo :D :D

klaki

#1003 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by klaki »

madner wrote:Pa naravno da treba stati u kraj divljanju biciklista. Nedavno sam mogao jednog pokupiti na Pofalicima koji iz trake za skretanje lezerno presaltao u pjesaka. :roll:

Da vozim auto kao on biciklo bio bi glavna zvijezda crne hronike.
Koje auto vozis?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1004 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

novog pasata
:D
muha_sa

#1005 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by muha_sa »

Image
Ned071

#1006 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Ned071 »

Hajlac wrote:
vade_mecum wrote:pa pretvaranjem vilsonovog u šetalište kako stoji u članku se neće previše dobiti kada su pješaci u pitanju jer će u svakom slučaju i dalje biti ispresjecano transferzalnim pravcima. Vilsonovo je svakako zatvoreno subotom i nedeljom, radnim danima cini mi se od 17 sati, a i u ostalim satima nema bog zna kakvog saobraćaja.
Ama notorna ubleha i glupost.

Imajte na umu da su izbori uskoro pa moraju po enti put mazati oči ovcama.

Ono malo jada od pješaka koji prođu Vilsonovim preko dana i tako i tako imaju pješačka šetališta s obje strane ulice, i to između stogodišnjih drveća - šta više treba?

A kad ljudi dođu s posla pa požele malo promahalati, protegnuti noge i izvesti cuke - imaju iza 17h i samu ulicu uz šetališta sa strane.

Dakle pješaci nemaju problem ali imaju biciklisti koji su potencijalno dio rješenja saobraćajnih gužvi i ekološkog zagađenja ove kotline!

Rješenje je napraviti biciklističke staze u oba smjera (barem 1m širine po traci) na samoj ulici a ne otkidati dio pješačkih staza sa strane za iste.

Vrlo lako izvedivo u roku odmah tako što će, umjesto dvije preširoke, svesti cestu za motorna vozila na jednu traku; ionako je većinu dana vrlo slab promet a i jedna traka je dovoljna da rastereti glavne saobraćajnice!

Ne treba čekati nikakvu južnu longi tudi tudi :D klince palce da bi napokon napravili biciklističku stazu od Studentskih do Skenderije!
cim mi neko pojasni kako cu u januaru, po onoj magli, snijegu i bljuzgi u sedam ujutro biciklom razvest zenu na posao a dvoje djece u skolu i na cuvanje, odmah kupujem petobrzinca

ebo vas vise i staza i biciklo. ljudima se manta od gladi, od kredita, od borbe za cuvanjem posla, grad stijesnjen, raspada se infrastruktura vi krenuli o biciklima i stazi kao o jedinom problemu u gradu. a vozate se pet mjeseci uvrh glave
Qler

#1007 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Qler »

I znaci tebi ne treba staza, i ne treba nikome. Mozda neko ima zenu koja vozi biciklo, a djeca porasla pa i ona idu biciklom, jer jeftinije je, a i bas kako ti rece kriza je, nego sa autom... razmisli malo prije nego nesto ovako napises...
madner

#1008 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by madner »

Super, no covjek je u pravu da to nije rjesenje za 12 mjeseci, niti ce pomoci da se smanje guzve. Hoce nesto u ljetnim mjesecima.

Znam da ima circa 50-100 ljudi koji i zimi idu na posao biciklom. :D
Ned071

#1009 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Ned071 »

Qler wrote:I znaci tebi ne treba staza, i ne treba nikome. Mozda neko ima zenu koja vozi biciklo, a djeca porasla pa i ona idu biciklom, jer jeftinije je, a i bas kako ti rece kriza je, nego sa autom... razmisli malo prije nego nesto ovako napises...
nije stvar u tome treba li mi ili ne treba. imam i ja bickla u kuci i volio bih bez straha otici s porodicom bicklima na ilidzui na kafu. ovdje se svasta pise, pa cak i to da se smanjuju trake za motorna vozila. bicklo je ok, ali ljudi trebaju shvatiti da je sarajevo glavni grad u kojem guzvu ne uzrokuju samo oni koji zive ovdje nego na hiljade ljudi koji svaki dan bilo kakvom vrstom posla dolaze u grad. ja ih znam najmanje 20 koji svaki dan dolaze dal na posao, dal u bolnicu ili slicno. naravno da treba staza, ali se ta staza ovdje postavlja ko neki ultimativni problem. a ovaj grad ima milion vaznijih infrastrukturnih problema od staze kojom bi se raja uglavnom rekreirala nakon posla. ne moze me niko ubijedit da ima vise od 50 ljudi u gradu koji ce u januaru po onoj bljuzgi i smogu s dobrinje na marijin dvor zapucat na posao bicklom...
OldMayor

#1010 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

@Ned071, Ma drug pusti ljude nek mastaju.

Mogu evropski gradovi tipa Beča, Helsinkija, Osla sebi priustiti te staze jer oni imaju:
1. Rijesen javni prijevoz (po meni najbitnija stavka za smanjenje guzvi!)
2. Moderne gradske saobracajnice
3. Moderne autoputeve - zaobilaznice

Mi nemamo nista od navedenog, a hocemo stazu za bicikla. :roll:

Ja ne kazem da nama nije potrebna staza, normalno da jeste. Ali ta staza nece rijesiti saobracajnu guzvu. Znaci to je poprilicno glup argument. Sutra da se izgradi iste bi guzve bile. Apsolutno iste.

Paznju treba usmjeriti na rjesavanje javnog prijevoza. Jer ja prvi nikad ne bi upalio auto da se jebem i truckam po guzvi, da trazim parking 20 minuta, ako mogu uci u tramvaj ko gospodin (a ne kao govedo) i doci za 20-25min.

Mi se trebamo strateski okrenuti ka tome i to prepisivati od gore pomenutih gradova.

Kod nas je jeftinije npr da dvije osobe idu automobilom na posao, nego da te iste dvije osobe koriste javni prijevoz. Ok, mozda nije bas jeftinije, ali je tu negdje. Pa to nema nigdje jbt. I kako ces ti nekoga sad podstaci da koristi isti. :roll:
Ned071

#1011 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Ned071 »

nije jeftinije, ali je sigurnije. zivim u naselju u kojem bi bus trebao ici svakih 20 minuta. nekada ga supruga ceka i skoro dva sata. i onda uzme taksi ili je ja vozim. tacno tako, rijesiti gras pa onda si pola stvari rijesio.
Filter

#1012 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Filter »

eno raskopavaju na vrbanji ono sto su prije neki dan zavrsili :-)
traka od skenderije prema vrbanji, taman prije semafora, rove asfalt... kakvi sampioni u debilizmu jebote
madner

#1013 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by madner »

Sjajno i naravno protivzakonito.
Nove saobracajnice se ne smiju dirati par godina. :roll:
O'zone
Globalni moderator

#1014 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

Filter wrote:eno raskopavaju na vrbanji ono sto su prije neki dan zavrsili :-)
traka od skenderije prema vrbanji, taman prije semafora, rove asfalt... kakvi sampioni u debilizmu jebote
A pa rekli su da će ekipe biti na terenu i pratiti imali gdje kakvih mana pa će to kao da ispravljaju :mrgreen:
Filter

#1015 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Filter »

O'zone wrote:
A pa rekli su da će ekipe biti na terenu i pratiti imali gdje kakvih mana pa će to kao da ispravljaju :mrgreen:
:lol: :thumbup:
supercali

#1016 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Hajlac wrote:
vade_mecum wrote: ko hoce trenutno moze od Dobrinje do Skenderije na biciklu doci bez ikakvih problema i da mu niko ne smeta, a nema 100 ljudi koji to rade svaki dan.

Dakle, postoji veliki potencijal za iskorištavanje prave biciklističke staze u 'metropoli'.

Pa koliko je samo srednjoškolaca i studenata...
uzimas giro di sarajevo kao argument da ima toliko ljudi koji bi vozili biciklo po gradu?

ne mogu da vjerujem
OldMayor

#1017 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

Ma daj. :shock:

Ostala Sakibu busilica.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1018 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bitanga_sa_otesa »

vade sahtove ili postavljaju druge poklopce,danas sam prosao pjeske tuda... :roll: :roll: :roll:
Hajlac

#1019 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

Ned071 wrote:
Hajlac wrote:
vade_mecum wrote:pa pretvaranjem vilsonovog u šetalište kako stoji u članku se neće previše dobiti kada su pješaci u pitanju jer će u svakom slučaju i dalje biti ispresjecano transferzalnim pravcima. Vilsonovo je svakako zatvoreno subotom i nedeljom, radnim danima cini mi se od 17 sati, a i u ostalim satima nema bog zna kakvog saobraćaja.
Ama notorna ubleha i glupost.

Imajte na umu da su izbori uskoro pa moraju po enti put mazati oči ovcama.

Ono malo jada od pješaka koji prođu Vilsonovim preko dana i tako i tako imaju pješačka šetališta s obje strane ulice, i to između stogodišnjih drveća - šta više treba?

A kad ljudi dođu s posla pa požele malo promahalati, protegnuti noge i izvesti cuke - imaju iza 17h i samu ulicu uz šetališta sa strane.

Dakle pješaci nemaju problem ali imaju biciklisti koji su potencijalno dio rješenja saobraćajnih gužvi i ekološkog zagađenja ove kotline!

Rješenje je napraviti biciklističke staze u oba smjera (barem 1m širine po traci) na samoj ulici a ne otkidati dio pješačkih staza sa strane za iste.

Vrlo lako izvedivo u roku odmah tako što će, umjesto dvije preširoke, svesti cestu za motorna vozila na jednu traku; ionako je većinu dana vrlo slab promet a i jedna traka je dovoljna da rastereti glavne saobraćajnice!

Ne treba čekati nikakvu južnu longi tudi tudi :D klince palce da bi napokon napravili biciklističku stazu od Studentskih do Skenderije!
cim mi neko pojasni kako cu u januaru, po onoj magli, snijegu i bljuzgi u sedam ujutro biciklom razvest zenu na posao a dvoje djece u skolu i na cuvanje, odmah kupujem petobrzinca

ebo vas vise i staza i biciklo. ljudima se manta od gladi, od kredita, od borbe za cuvanjem posla, grad stijesnjen, raspada se infrastruktura vi krenuli o biciklima i stazi kao o jedinom problemu u gradu. a vozate se pet mjeseci uvrh glave
Prošla zima bila toliko blaga da haman nisam silazio s bicikla ;-) Dakle, u kontinuitetu vozim od negdje marta 2013. godine ;-) Svaki radni dan 20-ak km.
Ima toplija odjeća + vodonepropusna po potrebi, deblje gume i miran si.

Osnovni problem zimi u Sarajevu jeste nečišćenje pješačkih zona od snijega tako da je vrlo teško voziti kad snijeg pada(na cestu ne smiješ izlaziti jer te hajvani izguruju, iako po zakonu imaš puno pravo voziti).

Sračunaj malo koliko te dođe vožnja autom, računajući i održavanje, naplata parkinga itd. pa uporedi s troškovima vožnje biciklom - praktično nula KM...
Jednom godišnje promjena lanca - 40-ak KM, dvije gume jednom u cca 4 godine - 50-ak KM, parking ništa te jednom u 2 godine promjena kasete - 50-ak KM. Računica za one koji prelaze oko 5000km godišnje(većina puno manje).

Toliko o ekonomskoj računici :-)

Čitav grad se zadužuje za proširenje saobraćajnica i pokrivanje lopovluka tipa Petrović(->Slovenci), GRAS itd. pa ih vlastela indirektno otplaćuje haračenjem preko sve većih računa za komunalije.
A sva "privreda" se svodi na pijavice u administraciji(šuškave koverte), zdravstvu(šuškave koverte), školstvu(šuškave koverte) i ono malo jada stvarne privrede tipa Milcosa...

Uglavnom, izgovora za zadržavanje komfora četverotočkaša je mali milion...stara priča.
Hajlac

#1020 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

bitanga_sa_otesa wrote:vade sahtove ili postavljaju druge poklopce,danas sam prosao pjeske tuda... :roll: :roll: :roll:
Ma sfušerili su drenažu - vidjeh prošle hefte kako se bare stvaraju nakon kiše na tom potezu oko ViK-a...naša posla. A ko plaća? Na ovaj ili ona način - svi mi naravno. Ta neće valjda "odgovorni" iz svog džepa.
Wind

#1021 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Wind »

Toliko su brzo zavrsili dionicu da jednostavno nisu stigli sve kablove ukopat pa su ih, onako, zavezali za drvo.... :-) :D

Image
OldMayor

#1022 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

Ovom prilikom bih zelio da se naj.. mame ovim betonasima koji su zabetonirali onaj zeleni dio/ostrvo od vrbanje prema skenderiji. Je li neko ima viska betona, pa ga ovima uvaljuje ili sta?! Cemu tolika alerija prema zelenilu otac ih jebo. Umjesto da su ostavili ono i posadili koje drvo, oni zabetonirali. :-)

Pa koji su to metuzelemi majko draga. Znaci bas lijepo izgledalo, po dvije trake, u sredini malo zelenila, okolo malo, eeeeee ali jook! Dosta sam ja travu gledo momce, daj ti to zabetoniraj. :roll: I to su radili neki dan, znaci nisu rovili po novoj cesti nego su likovi betonirali zelenilo.

Ja nisam strucnjak, ali da pravim nov - novcat put. Ostavio bih brate metar, metar i po zelenila, trave, zemlje i tim dijeloom bih provukao sto vise instalacija mogu, poredao sahtova koliko mogu i sta sve ne. Ne moze me niko ubjediti da to nije moguce uraditi kad radis cestu + instalacije od nule!? To sam vani vidio na 80% cesta, pa ko jos stavlja sahtove na sred jebene trake. I eno vec je problem kad naletis na isti. I to ce biti samo jos gore. Kamioni, trole to ce se udubiti, i ona cesta ce za 5 godina opet biti qrac.
Logovan

#1023 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

@OldMayor I ti se svemu čudiš. Pa to ti je postalo sasvim normalno kod nas.
dječak sa šibicama

#1024 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by dječak sa šibicama »

OldMayor wrote:Ovom prilikom bih zelio da se naj.. mame ovim betonasima koji su zabetonirali onaj zeleni dio/ostrvo od vrbanje prema skenderiji. Je li neko ima viska betona, pa ga ovima uvaljuje ili sta?! Cemu tolika alerija prema zelenilu otac ih jebo. Umjesto da su ostavili ono i posadili koje drvo, oni zabetonirali. :-)

Pa koji su to metuzelemi majko draga. Znaci bas lijepo izgledalo, po dvije trake, u sredini malo zelenila, okolo malo, eeeeee ali jook! Dosta sam ja travu gledo momce, daj ti to zabetoniraj. :roll: I to su radili neki dan, znaci nisu rovili po novoj cesti nego su likovi betonirali zelenilo.

Ja nisam strucnjak, ali da pravim nov - novcat put. Ostavio bih brate metar, metar i po zelenila, trave, zemlje i tim dijeloom bih provukao sto vise instalacija mogu, poredao sahtova koliko mogu i sta sve ne. Ne moze me niko ubjediti da to nije moguce uraditi kad radis cestu + instalacije od nule!? To sam vani vidio na 80% cesta, pa ko jos stavlja sahtove na sred jebene trake. I eno vec je problem kad naletis na isti. I to ce biti samo jos gore. Kamioni, trole to ce se udubiti, i ona cesta ce za 5 godina opet biti qrac.
Jbg, pobjeg`o seljo od zelenila, pa da ga i u gradu gleda, e pa nemere.
dječak sa šibicama

#1025 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by dječak sa šibicama »

Hajlac wrote: Ili ovo:
Image
Ne kontam sad ovu raskrsnicu, dozvoljeno ili nije dozvoljeno skretanje u Ljubljansku ako dolazis iz pravca Vrbanja mosta???

Pitam jer tu kombi GRAS-a skrece prema gore, i uvijek se moglo skrenuti, u cemu je sad problem?
Post Reply