Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
saiks

#1001 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saiks »

LED wrote:Nikad, osim sitnih komadica sto propanu kroz rupice
Mogu postaviti sliku ali kako da te uvjerim???
Da ima vise prostora za pepeo, nebi je nikad cistio osim redovnog poslije spanjene 1 tone
Na svaku potrosenu tonu cistis pec??
Ja svakih 7 dana
mukimax

#1002 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Da ima vise prostora za pepeo, nebi je nikad cistio osim redovnog poslije spanjene 1 tone
E vidis na termofluxovom gorioniku su morali izbušiti rupe da bi šljaka ispadala, kod kovana tih rupa nema, šljaku izbacuje zračna struja.

Mislim ova je polemika glupa i bezpotrebna, sliku sam stavio jer je covjek ljubazno zatrazio, ali ne bih htio dozvoliti sada da neko piša po kovanu i prica neke nebuloze.

Da ponovo kupujem kotao opet bih kupio kovanov, ima i termoflux jednu prednost (a to nije gorionik) ali mislim da je kovan ipak ispred.
LED

#1003 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LED »

saiks wrote:
Na svaku potrosenu tonu cistis pec??
Ja svakih 7 dana

Ma nee
Generalno je cistim svakih spaljenih 1 tonu
a redovno 10-15 dana (nakupi se pepela)
da ima vise prostora za pepeo onda bi redovno ciscenje bilo u duzim intervalima
LED

#1004 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LED »

mukimax wrote:
E vidis na termofluxovom gorioniku su morali izbušiti rupe da bi šljaka ispadala, kod kovana tih rupa nema, šljaku izbacuje zračna struja.

Mislim ova je polemika glupa i bezpotrebna, sliku sam stavio jer je covjek ljubazno zatrazio, ali ne bih htio dozvoliti sada da neko piša po kovanu i prica neke nebuloze.

Da ponovo kupujem kotao opet bih kupio kovanov, ima i termoflux jednu prednost (a to nije gorionik) ali mislim da je kovan ipak ispred.

Onda kod tebe nesto nije u redu sa tom zracnom strujom :?
ne vidim da je izbacuje :D

Salim se naravno. nemoj da se ljutis.
Ali to sto tvrdis da radi I poslije 600kg je tacno pod uslovom da je ne gasis. Probaj kotao ugasiti da vidim hoce li se ponovo upaliti s tom sljakom.
Sljake ne smije biti nikako ni poslije 5 tona spaljenog peleta ane samo 600kg

ne pljujem ja na Kovan-a, bio sam musterija kupiti Ekoline 20kW ali je cijena uzas. nisu me nicim ubijedili da je ta cijena opravdana.

Inace rupe na gorioniku nemaju s tim nista, nece te sljake biti ni kod tebe, kad shvatis sta je uzrok :wink: .
mukimax

#1005 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

LED wrote:
mukimax wrote:

Onda kod tebe nesto nije u redu sa tom zracnom strujom :?
ne vidim da je izbacuje :D

Salim se naravno. nemoj da se ljutis.
Ali to sto tvrdis da radi I poslije 600kg je tacno pod uslovom da je ne gasis. Probaj kotao ugasiti da vidim hoce li se ponovo upaliti s tom sljakom.
Sljake ne smije biti nikako ni poslije 5 tona spaljenog peleta ane samo 600kg

ne pljujem ja na Kovan-a, bio sam musterija kupiti Ekoline 20kW ali je cijena uzas. nisu me nicim ubijedili da je ta cijena opravdana.

Inace rupe na gorioniku nemaju s tim nista, nece te sljake biti ni kod tebe, kad shvatis sta je uzrok :wink: .
Mislim da bi se mi mogli uhvatiti kakvog pametnijeg posla. Onakav prljav gorionik pali bez problema, upravo je upalio i jutros je upalio, i ono što sam htio reci jeste da je sa gorionikom sve uredu.
sabanss

#1006 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Upali zato sto je ogroman. Probaj upaliti gorionik na manjem kaminu kad mu ostane sljake.

Inace, iz iskustva sljaka ima veze sa peletom. Ja sam se polomio mijenjajuci parametre i trazeci manu u konstrukciji posudice dok nisam prelomio i kupio FISov pelet. Sjebo sam se kad sam vidio da poslije 10tak ciklusa paljenja nema ni traga sljaci.
Danguba

#1007 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

sabanss wrote:Upali zato sto je ogroman. Probaj upaliti gorionik na manjem kaminu kad mu ostane sljake.

Inace, iz iskustva sljaka ima veze sa peletom. Ja sam se polomio mijenjajuci parametre i trazeci manu u konstrukciji posudice dok nisam prelomio i kupio FISov pelet. Sjebo sam se kad sam vidio da poslije 10tak ciklusa paljenja nema ni traga sljaci.
...i zadanom temperaturom kotla odnosno odredjenom snagom.
Kada god je bio na 70+*C i radio na P4 ili P5 rijetko sam kada naisao na sljaku.
mukimax

#1008 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

sabanss wrote:Upali zato sto je ogroman. Probaj upaliti gorionik na manjem kaminu kad mu ostane sljake.

Apsolutno se slažem. Ali gorionik je ok. I fol je da i ovakav los pellet u kovanovom kotlu ide odlicno. Mislim da nije uredu reći da nešto nije uredu sa kotlom.
rovac13

#1009 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ja sam x puta pitao na forumu sta je sljaka........za sve ove godine nikad nije bilo sljake u kotlu termoflux 25........pelet je bio spacva,eupal,konjuh,kovan,trgovir.....itd.

Svaki put kad kotao postigne temp i treba da se ugasi......on ostavi ventilator neko vrijeme da radi na jace.......i tako izgori sve sto je ostalo u gorioniku.......gorionik ostaje potpuno prazan......i tako u krug.

Ciscenje je rijetko........10-15-20 dana.......usisivacem + dimovodi samo protjerat sipku......ostaje samo fini sitni pepeo (obicno).

Mene zanima sta je ovo sto je ostalo u kovan gorioniku.......povelika kamara.......jel to sve ta sljaka........ili je mozda princip rada kotla drugaciji........mozda kovan kad ide na pauzu ne izvuce sve iz gorionika nego mozda ostavi tako na kamari......pa poslije tu kamaru potpaljuje.
sabanss

#1010 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

rovac13 wrote:Ja sam x puta pitao na forumu sta je sljaka........za sve ove godine nikad nije bilo sljake u kotlu termoflux 25........pelet je bio spacva,eupal,konjuh,kovan,trgovir.....itd.

Svaki put kad kotao postigne temp i treba da se ugasi......on ostavi ventilator neko vrijeme da radi na jace.......i tako izgori sve sto je ostalo u gorioniku.......gorionik ostaje potpuno prazan......i tako u krug.

Ciscenje je rijetko........10-15-20 dana.......usisivacem + dimovodi samo protjerat sipku......ostaje samo fini sitni pepeo (obicno).

Mene zanima sta je ovo sto je ostalo u kovan gorioniku.......povelika kamara.......jel to sve ta sljaka........ili je mozda princip rada kotla drugaciji........mozda kovan kad ide na pauzu ne izvuce sve iz gorionika nego mozda ostavi tako na kamari......pa poslije tu kamaru potpaljuje.
Nije to princip rada kotla nego poprilicno nekvalitetan pelet. Sljaka ti dodje ko izgorjela plastika koja se polijepi po posudici i ventilator je ne moze istjerati. Meni se cini da se javlja kod peleta koji ima previse crnogorice ili ukoliko proizvodjac koristi neko ljepilo za vezivanje. Bukva nikad ne moze stvoriti onakav spoj.
rovac13

#1011 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ali koliko je moguce.....da smo mi od 2008. godine pa na ovamo........bas svake godine dobili savrsen kvalitet peleta.......od svakog proizvodjaca do sad.
rovac13

#1012 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

sabanss wrote:Nije to princip rada kotla nego poprilicno nekvalitetan pelet.
Koji ti imas kotao ?
Jel to znaci da kovan radi na isti nacin ?

Kad ide na pauzu.....prvo ventilatorom izvuce svu vatru i sav pelet iz gorionika......i tek onda staje kad je gorionik cist.

I kad ponovo krece ubacuje novi pelet i njeg potpaljuje.
sabanss

#1013 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Thermoflux 50 kW i Interio 18 kW. Prvo je kotao, drugo je kamin. Oba imaju ciklus ciscenja kada ventilator radi na max. i pokusava sagorjeti ostatak peleta i izbaciti pepeo. Isti princip ima svaka pec na pelet pa i Kovan.

Razlika izmedju ova dva je sto kotao ima poprilicno siroku i plitku posudu tako da cak i nekvalitetan pelet uspije biti izbacen. Posudica se bukvalno ne mora cistiti citavu sezonu.

Kamin sa druge strane ima dosta duboku i usku posudicu. Sa nekvalitetnim peletom svako cetvrto potpaljivanje vec ne uspije jer sljaka prekrije grijac.
adoadop

#1014 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Danguba wrote:
sabanss wrote:
...i zadanom temperaturom kotla odnosno odredjenom snagom.
Kada god je bio na 70+*C i radio na P4 ili P5 rijetko sam kada naisao na sljaku.
Iako grijem tek drugi mjesec na pelet , složio bih se sa vašom izjavom.
Kotao je bio na snazi p2 i nakon 4 dana bilo je sljake u zdjeli (dvije sake).
Vratio na snagu p4 i rijetko je ima vrlo malo. Kao pijesak, koji propada kroz rešetku.
Banksy

#1015 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

Nakon izvrsnih FIS Vitez peleta, još jedan proizvođač kojeg treba spomenuti - Foča/Goražde - Fekry FL Wood, vrhunski :thumbup:
Filter

#1016 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Banksy wrote:Nakon izvrsnih FIS Vitez peleta, još jedan proizvođač kojeg treba spomenuti - Foča/Goražde - Fekry FL Wood, vrhunski :thumbup:
thx banksy :thumbup:
jos samo reci koliko je kostala tona sa prevozom. pretpostavljam da si u sa.

ja sam ove godine sa bioenergy peletom i prezadovoljan sam. u junu platio 260 sa prevozom
Banksy

#1017 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

Vreća 5,30 u Penniju, bez prevoza, kupujem po 50, 100 kom, pa kako se koji pokažu, nikad više sve unaprijed, jeste skuplje, ali jednu zimu sam preplakala i umalo uništila peć s 3 tone rogatičkog, od tada, samo ovako ... Ovo je odličan pelet, nadam se da će zadržati kvalitet.
Filter

#1018 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Banksy wrote:Vreća 5,30 u Penniju, bez prevoza, kupujem po 50, 100 kom, pa kako se koji pokažu, nikad više sve unaprijed, jeste skuplje, ali jednu zimu sam preplakala i umalo uništila peć s 3 tone rogatičkog, od tada, samo ovako ... Ovo je odličan pelet, nadam se da će zadržati kvalitet.
vido sam taj u peniju. na oko dobro izgleda
meni je neki rogaticki bio solidan, ali me je zato vladrag u crno zavio :-)
Banksy

#1019 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

Filter wrote:
Banksy wrote:Vreća 5,30 u Penniju, bez prevoza, kupujem po 50, 100 kom, pa kako se koji pokažu, nikad više sve unaprijed, jeste skuplje, ali jednu zimu sam preplakala i umalo uništila peć s 3 tone rogatičkog, od tada, samo ovako ... Ovo je odličan pelet, nadam se da će zadržati kvalitet.
vido sam taj u peniju. na oko dobro izgleda
meni je neki rogaticki bio solidan, ali me je zato vladrag u crno zavio :-)
Vidiš, meni je Vladrag jedne godine bio super, a druge katastrofalan, zato sad samo po vrećama ...
Filter

#1020 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Banksy wrote: Vidiš, meni je Vladrag jedne godine bio super, a druge katastrofalan, zato sad samo po vrećama ...
tombola :-) :mrgreen: :lol:

poskupo mi je tako po vrecama. dosta skuplje i od fisovog. na vecu kolicinu masno skuplje :roll:
sabanss

#1021 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

FIS je bio oko 315 KM ove godine na snizenju. Ovo izadje oko 350 KM. Preskupo...
struja1968

#1022 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by struja1968 »

mukimax wrote:@struja 1968

Na linku ispod može se vidjeti gorionik kotla ekoline 50 kW, star 2,5 godine i koji je u svom životu spalio 11 tona pelleta. Također gorionik je od zadnjeg cišćenja potrošio oko 300 kg pelleta odnosno trenutno je prljav.

http://s7.postimg.org/uhgfy5kgr/gorionik_1.jpg
http://s3.postimg.org/4lasjkwgz/gorionik_2.jpg

Srdačan pozdrav

Hvala lijepa na slikama i odgovoru. Ja sam, da se ne pomisli pogresno, prezadovoljan ovim kotlom i tehnickim rjesenjima koristenim u njegovoj realizaciji. Pretpostavljam da je ova erozija na gorioniku uzrokovana pucanjem loseg vara sto nema nikakve veze sa njegovom izvanrednom konstrukcijom. Nadam se da nece progoriti na tom mjestu.

Sto se tice omjera potrosnja/temperatura za koju se svi interesuju, ukratko: obicno grijem oko 130 kvadrata (objekat je veci, ali se u jednom dijelu radijatori odrzavaju samo u rezimu protiv smrzavanja) u dobro izolovanom objektu, zadata temperatura na sobnom termostatu je 22 C (okurazio sam se nakon sto sam pratio potrosnju u periodu januar - pa skoro maj, neposredno nakon ugradnje kotla). Temperatura se na donjem grijanom spratu krece od 21,8 do 23,5, a na gornjem od 22,5 do 25 u zavisnosti od rada kotla. Imam termoregulatore na svim radijatorima, uglavnom su nepriguseni jer mi je merak ustati ujutro, pa se spremati na posao u toplom prostoru. Od 28.9. do danas, 12.11., sam potrosio 36 vreca Bioenergy peleta. Kotao se pali 3-4 puta dnevno, trenutna zadana temperatura vode je 68 C.

Kotao cistim jednom u sedam dana, uglavnom nedjeljom. Ocistim obje komore i sve povrsine na kojima se izmjenjuje toplota, ukljucujuci i turbulatore. Zato potrošim ne više od sat vremena. Ako je kotao prljav smanjuje se razmjena toplote, pa se trosi vise peleta. Najbolji pokazatelj zaprljanosti kotla je temperatura na dimovodu koja se može očitati na displeju. Meni rijetko pređe 115 C.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1023 Termoflux 25 kw ECO

Post by karabajaze »

Potrošnja sezona 2014/2015

-2065 radnih sati,
- 11,47 sati u prosjeku dnevno ( okvirno uzimam da je sezona grijanaja 180 dana)
- 3,800 kg peleta potrošeno u novcu 1045 KM, mjesečno 174 KM po kvadratu 1,08 KM.
- 1.85 kg/satu peleta
-pelet Nemila 275 km/t
-Grijano do 160 kvm u tri etaže.
-Termoflux 25 kw ECO
-10 cm stiropor fasada
- zadata T kotla 70-75*C
-u kuću išlo od 34*-40*C
-pepeo jednom u sedmici
-praznjenje posude u kojoj sagorjeva pepeo , po potrebi
-komplet čišćenje svakih 15 dana

Temperatura u referentnoj prostoriji gdje se nalazi sobni termostat nikad nije pala ispod 20*C bez obzira na vanjske temperature ( peć nikad nije radila noću od 23 sata do 06 ujutro). U kući temperatura 22*C i više. :run:
TDK-90

#1024 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by TDK-90 »

Da li je neko cuo bilokakva iskustva sa kotlovima na pelet od prnjavorske firme TOPLING - jer imaju neke stvarno povoljne cijene i besplatnu montazu.
Od Kovana su povoljniji min. 30 % pa me zanima sta se prica o ovom kotlu. Hvala
sabanss

#1025 Re: Termoflux 25 kw ECO

Post by sabanss »

Iza Horizonta wrote: Bolan ja sa 2 altis konvektora 2000w i još upalim klimu plaćam 150km struje, doduše konvektori ne rade 24 sata već nekih 10 sati dnevno pa i manje.
Ti sa dva konvektora moze ugrijati taman jednu petinu njegovog prostora :D Da ne govorimo o komforu u prostoru grijanom na jedan ili drugi nacin.
Post Reply