Hvala lijepa na slikama i odgovoru. Ja sam, da se ne pomisli pogresno, prezadovoljan ovim kotlom i tehnickim rjesenjima koristenim u njegovoj realizaciji. Pretpostavljam da je ova erozija na gorioniku uzrokovana pucanjem loseg vara sto nema nikakve veze sa njegovom izvanrednom konstrukcijom. Nadam se da nece progoriti na tom mjestu.
Sto se tice omjera potrosnja/temperatura za koju se svi interesuju, ukratko: obicno grijem oko 130 kvadrata (objekat je veci, ali se u jednom dijelu radijatori odrzavaju samo u rezimu protiv smrzavanja) u dobro izolovanom objektu, zadata temperatura na sobnom termostatu je 22 C (okurazio sam se nakon sto sam pratio potrosnju u periodu januar - pa skoro maj, neposredno nakon ugradnje kotla). Temperatura se na donjem grijanom spratu krece od 21,8 do 23,5, a na gornjem od 22,5 do 25 u zavisnosti od rada kotla. Imam termoregulatore na svim radijatorima, uglavnom su nepriguseni jer mi je merak ustati ujutro, pa se spremati na posao u toplom prostoru. Od 28.9. do danas, 12.11., sam potrosio 36 vreca Bioenergy peleta. Kotao se pali 3-4 puta dnevno, trenutna zadana temperatura vode je 68 C.
Kotao cistim jednom u sedam dana, uglavnom nedjeljom. Ocistim obje komore i sve povrsine na kojima se izmjenjuje toplota, ukljucujuci i turbulatore. Zato potrošim ne više od sat vremena. Ako je kotao prljav smanjuje se razmjena toplote, pa se trosi vise peleta. Najbolji pokazatelj zaprljanosti kotla je temperatura na dimovodu koja se može očitati na displeju. Meni rijetko pređe 115 C.