Novi Golf 7 dolazi u septembru

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drndalo

#1001 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by drndalo »

Ma to jeste, ali pricas o proizvodnoj cijeni sa uracunatom marzom zastupnika/uvoznika/gazde, na koju se izdaje faktura, pa se na sve to plati PDV (iliti u Njemciji MwSt)... E ta cijena u Njemackoj i na drugim jakim trzistima moze biti "jaca" nego kod nas, jer ljudi imaju jaci standard, pa to mogu platiti... Naravno da to nekada vuce i malo vise opreme, ali sustina je da se prodajne cijene i paketi opreme slazu prema ocekivanim/postojecim cijenama konkurencije, i onoga sto trziste po njihovom misljenju moze podnijeti...

Dakle, cijena Golfa 7 ili bilo kojeg drugog vozila, u Njemackoj npr. nema direktne veze sa cijenom istog/slicnog u BiH... Moze biti slicna, ali ne mora... Zavisi od previse parametara... Zasto su cijene u Danskoj bez poreza ubjedljivo, bolesno najnize u EU ? Zato sto im je porez bolesno velik, pa da osnovna cijena dilera nije poniska (i opet sa zaradom u odnosu na cijenu proizvodnje istog), konacna cijena bi bila tolika da ga niko ne bi htio/mogao kupiti...
goran16v

#1002 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

dottore wrote: 22500€ je uvoz iz Ukrajine u DE sa dodanim 19% porezom. Valjda i nasi naruce iz Ukrajine, bez tih 19%, ne narucuju iz DE gdje je vec placen porez.
U toj trgovini do krajnjeg kupca PDV nema nikakvu ulogu u cijeni. Iako je uvezao auto iz Ukrajine i iako je platio 19% ulaznog PDV-a uvoznik u DE ima pravo povrata tog tzv "ulaznog PDV-a", tako da ga prakticno ne placa (s tim sto drzava vrti njegove pare dok mu ne vrate PDV), a prilikom izvoza ga ne obracunava jer je na fakturi naznacen strani kupac i osnov oslobadjanja od PDV-a - sto znaci da se ne uzima u kalkulaciju. Dalje, kad proda auto u inostranstvu npr. ASA autu sa ulazim PDV-om je stvar ista kao u DE placanjem i povratom se ponistava kao trosak sve do prodaje krajnjem kupcu i tek onda PDV ima uticaja na cijenu. Onaj ko je prodao kranjem kupcu je na svoju cijenu obracunao tzv. izlazni PDV koji je duzan platiti drzavo-, a prakticno prebijanjem povrata ulaznog sa obavezom placanja izlaznog PDV-a na ime indirektnih poreza placa samo razliku izmedju ulaznog i izlaznog PDV-a, tj. na svoju marzu, sto zapravo i jest porez na dodatnu vrijednost.
Mr.Fundamental

#1003 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Mr.Fundamental »

dottore wrote:
Mr.Fundamental wrote:Ne, Golf se za cijelo evropsko tržište proizvodi u Wolfsburgu. Za ostala tržišta se proizvodi u Changchunu (Kina), Curitibi (Brazil) i Južnoj Africi (ne sjećam se kako grad zove). U Poljskoj imaju fabriku, ali tamo se proizvodi Transporter i Caddy. Uostalom, nije riječ samo o Golfu, uporedi cijene manje-više svih novih modela u Njemačkoj i u BiH.
evo gdje se pravi:
Wolfsburg, Germany
Mosel-Zwickau, Zwickau, Germany
Changchun, China
Jakarta, Indonesia (Garuda Mataram Motor)
Pekan, Malaysia (DRB-HICOM)
Solomonovo, Ukraine (Eurocar)

Ovi iz DE idu u Holandiju, Belgiju, Francusku, Švicu ,Austriju, mozda jos koja drzava. Za ostatak EU, i Europe idu ukrajinci... :mrgreen: Garancija vazi bilo gdje u Europi ... :thumbup:
Npr. u DE njemacki Golf VI GTI kosta 28500, uvoz iz Poljske/Ukrajine u Njemacku 22500€ sa njemackim porezom. Kad malo sracunas, cijena u BiH je bila 43500KM bez naseg poreza... Gdje je 19% povrata njemackog MsWT :mrgreen: :mrgreen:
Ti si vjerovatno pokupio link gdje su navedene fabrike koje proizvode bilo koju izvedbu Golfa, jer ta fabrika u Solomonovu pravi samo Golf Plus, a ne hatchback, karavan i cabrio. Pitao sam jarana koji radi u ASA-i za Golfa, i on mi je rekao da ASA uvozi Golfove iz Njemačke, i da se cijene formiraju na osnovu specifičnih karakteristika datog tržišta (kupovne moći, poreza i slično), a ne na osnovu toga gdje je auto proizvedeno. Kao primjer je uzeo da se za cijelo evropsko tržište Polo i Up! proizvode u Španiji odnosno Slovačkoj, a da cijene variraju od zemlje do zemlje.
U katalogu hrvatskog "Auto Kluba" također piše za Golf da je zemlja porijekla Njemačka.
Za one koje interesuje, Golf kod nas dolazi idućeg mjeseca.
citroen xm

#1004 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Pored toga gdje je proizvedeno auto jako je bitno za koje se tržište radi. Recimo Citroen za BiH i hrvatsko tržište nema istu klasu kvaliteta. U BiH je vjerovali ili ne veća klasa kvaliteta jer su to auta kvalitetom namjenjena zapadno evropskim trištima, a preko Slovenije dolaze u BiH. Na prvi pogled se ne vidi i ključne stvari su iste, ali ima razlike.
drndalo

#1005 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by drndalo »

Mislim da sad malo pretjerujes, ili da si nesto pogresno shvatio... Da, Citroen u BiH dolazi kao uvoz dilerima, dok je zastupnik fizicki u SLO, tj. firma odozgo, ali tako nesto ima npr. i Reno ovdje, Renault HR je uvoznik, a ovi ovdje su "samo" dileri... Doduse, nisu svi istog ranga... Dio marketinga radi agencija odavde u njihovo ime...

Ono sto moze biti razlicito su paketi opreme, njih sklapa uvoznik prema ocekivanjima prodaje... Pa je u HR npr. bio akcijski paket opreme u Citroenu pod nazivom "Medvescak", da iskoriste veliku popolarnost tog hokejaskog kluba, koji je dobro poceo igrati u Evropi, i puniti dvoranu...
citroen xm

#1006 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Ne pretjerujem. Znam čovjeka koji je kupio u HR citroen i fino na nekim naljepnicama piše koja je klasa kvaliteta, dok je u BiH sasvim druga stvar. To se vjerovatno ne odnosi na osnovne stvari, ali u nečemu ima razlike, mada to običan čovjek nikada neće primjetiti golim okom. I nije to samo kod citroena i kod automobila. Tako ti je u svemu od plastične čašice do automobila.
drndalo

#1007 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by drndalo »

Dobro, koje su to oznake kvaliteta na naljepnicama ? Sta pise na njima ? Za HR trziste, Kvalitet: "Osrednji", a na takvom autu u BiH, Kvalitet: "Visoki" ? Ili nesto drugo ? Na osnovu cega ste dosli do toga ?
Better Man

#1008 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Better Man »

citroen xm wrote:Ne pretjerujem. Znam čovjeka koji je kupio u HR citroen i fino na nekim naljepnicama piše koja je klasa kvaliteta, dok je u BiH sasvim druga stvar. To se vjerovatno ne odnosi na osnovne stvari, ali u nečemu ima razlike, mada to običan čovjek nikada neće primjetiti golim okom. I nije to samo kod citroena i kod automobila. Tako ti je u svemu od plastične čašice do automobila.
To što kažeš za kvalitetu mi je totalno nelogično i nema smisla! Ako nisi znao Citroenova vozila u Hrvatskoj su znatno skuplja nego kod nas! Uzmi bilo koji model Citroena i upredi cijenu kod nas sa cijenom u Hrvatskoj i vidječeš razliku.
goran16v

#1009 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

Moj drug mijenjao motor zadnjeg brisaca na svom Golfu IV 2003. godine koje je kupio novog u ASA-PSA i kad skinuo onaj koji je bio na autu i uporedio sa motorom brisaca Golfa IV 2000. god uvoz iz Njemacke, njemacki je bio duplo tezi u metalnom kucistu, dok je ovaj sa auta bio plasitcni i bitno laksi.
530i

#1010 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by 530i »

Općepoznata stvar je da se destinacija auta zna i prije nego što se sasvim sklopi i napusti traku u tvornici... Na nekim autima čak i piše, na naljepnici, za koje su tržište (pored ostalih podataka), tj. koju državu ili region.
citroen xm

#1011 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

drndalo wrote:Dobro, koje su to oznake kvaliteta na naljepnicama ? Sta pise na njima ? Za HR trziste, Kvalitet: "Osrednji", a na takvom autu u BiH, Kvalitet: "Visoki" ? Ili nesto drugo ? Na osnovu cega ste dosli do toga ?
A,B ili C klasa, a može i po brojevima 1., 2., 3. klasa.
Better Man wrote:
To što kažeš za kvalitetu mi je totalno nelogično i nema smisla! Ako nisi znao Citroenova vozila u Hrvatskoj su znatno skuplja nego kod nas! Uzmi bilo koji model Citroena i upredi cijenu kod nas sa cijenom u Hrvatskoj i vidječeš razliku.
U BiH su Citroeni najjeftiniji u regionu, a možda i u cijeloj Evropi. Ali kvalitet nije lošiji. Kako i zbog čega nije mi jasno, a nisam puno ni ulazio u problematiku.
drndalo

#1012 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by drndalo »

citroen xm wrote:
drndalo wrote:Dobro, koje su to oznake kvaliteta na naljepnicama ? Sta pise na njima ? Za HR trziste, Kvalitet: "Osrednji", a na takvom autu u BiH, Kvalitet: "Visoki" ? Ili nesto drugo ? Na osnovu cega ste dosli do toga ?
A,B ili C klasa, a može i po brojevima 1., 2., 3. klasa.
OK, i kako cemo usporediti A,B,C i 1,2,3 na Citroenima za BiH i HR ?
citroen xm

#1013 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Pa kažem, nije sad valjda golim okom vidljivo. Nije na jednom nešto polomljeno, nad drugom ispravno. Jednostavno nije ista kontrola proizvodnje na svim tržištima, još na nečemu malo ušparaju i eto njima par evrća zarade po autu.
Better Man

#1014 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Better Man »

citroen xm wrote:Pa kažem, nije sad valjda golim okom vidljivo. Nije na jednom nešto polomljeno, nad drugom ispravno. Jednostavno nije ista kontrola proizvodnje na svim tržištima, još na nečemu malo ušparaju i eto njima par evrća zarade po autu.
Jedina razlika može biti u opremi ili fabrici iz koje dolaze auta, a ovo drugo kao da npr. auto iz jedne fabrike za određenu zemlju ide sa jednom kvalitetom, a za drugu sa drugom čisto sumnjam, jer bi se onda ostavio veliki prostor za tužbe i proizvođač bi tu bio donji.
drndalo

#1015 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by drndalo »

citroen xm wrote:Pa kažem, nije sad valjda golim okom vidljivo. Nije na jednom nešto polomljeno, nad drugom ispravno. Jednostavno nije ista kontrola proizvodnje na svim tržištima, još na nečemu malo ušparaju i eto njima par evrća zarade po autu.
Sve je to fino sto kazes, samo kako da to provjerimo, jer ja u tu pricu koju je tebi neko ispricao ne vjerujem "onako na rijec"... Sta cu, nepovjerljiv sam... Da me ne razumijes pogresno, ja imam nekog iskustva sa Citroenom ovdje, i ne vidim kako i zbog cega bi mi bili "kvalitetnije" trziste od HR koje je dobro vece... To sto je uvoznik u SLO, i isti radi i uvoz u SLO ne znaci nista, jer je i njima to bilo kao "saka u oko", i uvijek su to smatrali dodatnim teretom, umjesto prilikom za vise para, a tako su se i ponasali...

Koliko me pamcenje sluzi, svi iz ovog regiona koriste centralno skladiste u Kopru, i po potrebi uzimaju aute sa njega, jer u sistemu po broju sasije "vide" sta je u kojeg ugradjeno (oprema "Medvescak" je slagana za HR uvoznika, pa je namijenjena za HR, ali nisam siguran da se ne bi moglo i to povuci, na zadovoljstvo sviju, doduse, to trazi vise posla nego "onako")... Kada prave npr. godisnje 5000 kom. za Kopar, ja mislim da je neisplativo mijenjati bilo kakvu konfiguraciju u fabrici, ako se ne mora... Procedura narucivanja auta ako neces ovo koje ima u salonu ide otprilike ovako: Svaki diler moze provjeriti da li ono sto zelis naruciti, jer nema u salonu, mozda ima kod drugog dilera u susjednom gradu, ili na skladistu u toj zemlji (ako ga ima), ako nema, provjerava se da nema nesto slicno vec sklopljeno u Kopru, pa ga dobijes u SA za 7 dana, a ako nema tamo, ima li na skladistu u Francuskoj, u fabrici gotov, a slican... Pa bi ga dobio za npr. 10-15 dana... Ako ga nema nigdje, onda se bas takav naruci da se proizvede na traci, pa ga cekas cca. 2 mjeseca...
citroen xm

#1016 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Ja stvarno ne mogu uticati na to hoćeš li mi vjerovati ili ne. Nemam razloga da ti lažem, kao što islim da taj lik nema razloga da mene laže. Kupio je to auto novo i kaže da ima negdje tu oznaku. Trenutno nisam u stanju ni da ga pitam gdje, a ni da slikam pa da pokažem. Ne znam samo zašto bi neko lagao takve stvari. A što se tiče nivoa kvaliteta i kontrola tačno je da za svaku zemlju nije isto, to je na žalost ružna istina ali je istina. U inostranstvu sam gledao u prodavnici dva potpuno ista televizora neke marke. Razlika u cijeni je bila baš velika, a golim okom vidljiva razlika na televizorima je bila jedino u tome što je jedan proizveden u Japanu, a drugi u Kini. Vjerovo ili ne, mnogi ljudi se odlučuju upravo za ovaj skuplji.
drndalo

#1017 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by drndalo »

Ne mislim da svjesno lazete ni ti, ni on, ali pretpostavljam da se prije radi o nekoj urbanoj legendi (kao npr. i ona da se VW Golf nikad ne kvari, dijelova ima na trafici, i jeftini su...), koja je u prepricavanju od uha do uha (gluhi telefoni) ispala ovako da je meni sumnjiva... Kvalitet A,B,C? Sta npr. ? Bocno suvozacko staklo je npr. u BiH kvaliteta A, a u HR je kvaliteta B ? Ovo u BiH je tesko 1149 gr., i ima transparentnost od 100%, a u HR ima 1543 gr. i 98% transparentnost...?

Mislim, moralo bi se tu raditi o nekim mjerljivim kategorijama...?
citroen xm

#1018 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Evo sada sam pola sata listao na FB stare poruke i našao sam to. Pošto nisam puno pažnje pridavao tome, u sjećanju mi je ostalo da ima neka naljepnica na autu. Međutim NEMA već kada se na stranici ukuca broj šasije dotičnog vozila među hrpom podataka ima i sledeći: Završna obrada: SREDNJE. Eto moja greška u tome što sam mislio da ima označeno na samom autu, ali svejedno ima razlike čim na zvaničnoj stranici piše tako.
drndalo

#1019 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by drndalo »

OK, da li je moguce da npr. kontrolor u fabrici tako oznacava kvalitet odradjenih radova svakog vozila ? Npr. ja radim na stavljanju plastika na vratima, pa mi je na jednom autu zazor 0.5 koliki treba biti, i simetrican, a na drugom 0.9 s jedne strane, a 0.3 s druge ? Sve ovo lupam iz glave, prvo mi palo na pamet... Ali mozda nema veze sa trzistem vozila, nego radom radnika ?
Better Man

#1020 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Better Man »

citroen xm wrote:Ja stvarno ne mogu uticati na to hoćeš li mi vjerovati ili ne. Nemam razloga da ti lažem, kao što islim da taj lik nema razloga da mene laže. Kupio je to auto novo i kaže da ima negdje tu oznaku. Trenutno nisam u stanju ni da ga pitam gdje, a ni da slikam pa da pokažem. Ne znam samo zašto bi neko lagao takve stvari. A što se tiče nivoa kvaliteta i kontrola tačno je da za svaku zemlju nije isto, to je na žalost ružna istina ali je istina. U inostranstvu sam gledao u prodavnici dva potpuno ista televizora neke marke. Razlika u cijeni je bila baš velika, a golim okom vidljiva razlika na televizorima je bila jedino u tome što je jedan proizveden u Japanu, a drugi u Kini. Vjerovo ili ne, mnogi ljudi se odlučuju upravo za ovaj skuplji.
To sa 2 ista televizora je drugi par cipela, odnosno potvrda onog što sam naveo da razlika može biti ako dolaze iz različitih fabrika, kao što je jedan iz Japana, a drugi iz Kine. Ali kad proizvod dolazi iz jedne fabrike, odnosno iz iste fabrike ide i za npr. Španiju, BiH itd, onda nema razlike, jer bi moglo dovesti do tužbi i velikih gubitaka za kompaniju.
citroen xm

#1021 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Ne znam na završnu obradu čega se ovo odnosi, ali iz ovog 99% sam siguran da na Citroenu za Njemačko tržište kada se ukuca broj šasije ispiše završna obrada: VISOKA.
citroen xm

#1022 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Better Man wrote: To sa 2 ista televizora je drugi par cipela, odnosno potvrda onog što sam naveo da razlika može biti ako dolaze iz različitih fabrika, kao što je jedan iz Japana, a drugi iz Kine. Ali kad proizvod dolazi iz jedne fabrike, odnosno iz iste fabrike ide i za npr. Španiju, BiH itd, onda nema razlike, jer bi moglo dovesti do tužbi i velikih gubitaka za kompaniju.
Znam, ali neka razlika postoji. Možda ne u samom sklapanju koliko u ugrađenim dijelovima. Možda recimo far za njemačko tržište prave u francuskoj, a far za tržište Balkana u Rumuniji. Lupam ovo sa zemljama, ali otprilike takva neka razlika. Možda je negdje amortizer monro, a negdje neki drugi.
530i

#1023 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by 530i »

drndalo wrote:OK, da li je moguce da npr. kontrolor u fabrici tako oznacava kvalitet odradjenih radova svakog vozila ? Npr. ja radim na stavljanju plastika na vratima, pa mi je na jednom autu zazor 0.5 koliki treba biti, i simetrican, a na drugom 0.9 s jedne strane, a 0.3 s druge ? Sve ovo lupam iz glave, prvo mi palo na pamet... Ali mozda nema veze sa trzistem vozila, nego radom radnika ?
Naravno, svako auto se pregleda, kontroliše, provjerava. Zato sam ranije i napisao da sve fabrike znaju gdje će konkretni auto završiti, u kojoj državi ili u kom regionu. Ta kontrola je najstrožija za tržište Njemačke i Francuske (npr.), dok za Balkan je možda srednje stroga...za neke afričke ili azijske zemlje još i manja.

Auta se razlikuju jer u EU npr. moraš imati dva aribag-a, dok kod nas ne moraš suvozački (a nisam siguran da li je i za vozački propisano)...Tako su se kod nas Fabije prodavale bez ABS-a i sa jednim airbag-om, dok u EU toga nije bilo, sve su imale i ABS i airbag...slično slijedi i od 1.1. sa ESP-om.
AdnanSA

#1024 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by AdnanSA »

Prije par godina mi je pričao prijatelj koji radi u Volvu da auta koja idu za Japan podvrgavaju najstožijoj kontroli i da u njihovom sastavljanju učestvuju samo veoma iskusni radnici. Za evropsko tržište idu "osrednja" auta a za američko prođe svašta...
Koliko istime ima u njegovoj priči pojma nemamali me ne bi iznenadilo da je tačna.
Čitao sam također da na sastavljanju Audija R8 rade samo silverheadsi tj. radnici pred penziju sjedih glava koji su najiskusniji.
Magarece_godine

#1025 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Magarece_godine »

AdnanSA wrote:Prije par godina mi je pričao prijatelj koji radi u Volvu da auta koja idu za Japan podvrgavaju najstožijoj kontroli i da u njihovom sastavljanju učestvuju samo veoma iskusni radnici. Za evropsko tržište idu "osrednja" auta a za američko prođe svašta...
Koliko istime ima u njegovoj priči pojma nemamali me ne bi iznenadilo da je tačna.
Čitao sam također da na sastavljanju Audija R8 rade samo silverheadsi tj. radnici pred penziju sjedih glava koji su najiskusniji.
Mislim da je ovo prava mahalska priča koja nema uporište. Bio sam u nekoliko fabrika gdje se proizvode automobili. Traka piči, ljudi rade ... Štanca se svo vrijeme ....
Post Reply