Hvala puno na ulozenom trudu, te na jako korisnim informacijama. Iskreno, te nedostatke sam nisam osjetio u pivima, ali nakon tvog posta cini mi se da si 100% u pravu.
Potencijalni pivari i ne sanjaju koliko pedantnosti i paznje ovaj hobi zahtjeva. Ovo je veliki izazov, ali potrudicu se uocene greske popraviti.
Kolsh je zaista ukomljavan na priblizno 62 stepena, jer to je prvo kuhanje i nisam mogao pogoditi pravu pocetnu temperatu vode. Pored toga, skoro sigurno su bile vece temperature unutar fermentora od 18 stepeni. Ovo nisi znao, ali si detektovao nepogresivo.
Schwarzbier vjerovatno ima neki dodatni okus, jer sam tada po prvi put koristio izosan. Mislim da sam uzeo tada prejaku dozu. Doza je bila prema natpisu na boci, ali to je previse ukoliko se ne radi ispiranje, iako pise da ne teba ispirati za tu preporucenu dozu. Mada mi neiskusni to u pivu nikad ne mozemo primjetiti sami.
ESB mi je bio skroz ok. Ali kad sam ovo procitao otvorio sam bocu da probam i mogu ti reci da i ja sad osjetim to nesto. Jel to sada autosugestija ne znam, ali vise mi nije okus tako dobar
Trenutno imam tri nova piva i recepti i sanitacija su maksimalno ispostovani. Definitivno trebam nabaviti onu pumpicu za povlacenje zraka u crijevu. Porucujem je u ponedjeljak, dok ne dodje pretakacu bez crijeva.
Zivio
EDIT:
Super je da si nam na raspolaganju sa svojim znanjem i iskustvom. To treba cijeniti, jer ja bih vjerovatno nastavio praviti iste greske bez tvojih savjeta.