Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
Pripovjedac

#1001 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada

Post by Pripovjedac »

...
Last edited by Pripovjedac on 10/07/2021 16:49, edited 1 time in total.
amazon

#1002 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by amazon »

Ne bi da se mjesam, ali za ovog tulumbu..ako je armija BiH bila legalna vojska, isto je bila i HVO legalna vojska BiH..podji sa te tocke, pa onda raspravljaj dalje..armija BiH je isto legalna kao i HVO..
stokton

#1003 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by stokton »

amazon wrote:Ne bi da se mjesam, ali za ovog tulumbu..ako je armija BiH bila legalna vojska, isto je bila i HVO legalna vojska BiH..podji sa te tocke, pa onda raspravljaj dalje..armija BiH je isto legalna kao i HVO..
Evo ja da ti odgovorim. HVO nije legalna jer nije stala(čitaj odbila) pod komandu predsjeništva BiH.
Znači Armija BiH i HOS do ubistva Blaža Kraljevića i rasformiranja su bile pod vrhovnom komandom. To su činjenice i sve ostalo su priče za malu djecu.
Da dodam HVO ne samo da nije stao pod vrhovnu komandu nego je u općinama sa hrvatskom većinom i gdje je HVO bio jak davao ultimatume TO u a kasnije AR BiH da uđu pod komandu HVO-a, tačnije pod komandu Herceg-Bosne.
hinterland00

#1004 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

HVO je postao legalna oružana sila sporazumom Tuđman-Izetbegović iz 1992. Vance-Owenov plan ke predviđao da se u hrvatskim provincijama ARBIH stavi pod zapovjedništvo HVO-a a HVO pod zapovjedništvo ARBIH u bošnjačkim provincijama. To je kasnije potvrđeno u Washingtonskom sporazumu.
stokton

#1005 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by stokton »

hinterland00 wrote:HVO je postao legalna oružana sila sporazumom Tuđman-Izetbegović iz 1992. Vance-Owenov plan ke predviđao da se u hrvatskim provincijama ARBIH stavi pod zapovjedništvo HVO-a a HVO pod zapovjedništvo ARBIH u bošnjačkim provincijama. To je kasnije potvrđeno u Washingtonskom sporazumu.
Halo taj plan nikad nije zaživio. O čemu pričaš ? ja govorim o činjenicama a ne o planovima
Last edited by stokton on 07/02/2013 23:21, edited 1 time in total.
amazon

#1006 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by amazon »

stokton wrote:
amazon wrote:Ne bi da se mjesam, ali za ovog tulumbu..ako je armija BiH bila legalna vojska, isto je bila i HVO legalna vojska BiH..podji sa te tocke, pa onda raspravljaj dalje..armija BiH je isto legalna kao i HVO..
Evo ja da ti odgovorim. HVO nije legalna jer nije stala(čitaj odbila) pod komandu predsjeništva BiH.
Znači Armija BiH i HOS do ubistva Blaža Kraljevića i rasformiranja su bile pod vrhovnom komandom. To su činjenice i sve ostalo su priče za malu djecu.
Da dodam HVO ne samo da nije stao pod vrhovnu komandu nego je u općinama sa hrvatskom većinom i gdje je HVO bio jak davao ultimatume TO u a kasnije AR BiH da uđu pod komandu HVO-a, tačnije pod komandu Herceg-Bosne.
Ja ti hocu reci, da je HVO, branio Hrvatski narod, kao sto je Armija BiH, branila Bosnjacki..zasto je ArmijaBIH ratovala i htjela da unisti Hrvatski narod u Srednjoj Bosni..da ih izbrise sa lica zemlje..necu da kazem da je HVO bezgresan, vojska kao i svaka druga, bori se za neke svoje interese, u ovom slucaju je bilo prvo protiv Srba, pa kasnije protiv Bosnjaka..totalno ludilo, svi protiv svakoga..ali nemozes reci da je Armija BIH jedina legalna vojska..
_tulumba_

#1007 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by _tulumba_ »

amazon,
Izvini, meni to nema logike, jedna vojska, ARBiH je vojska koja za cilj ima odbranu citave BiH (pa i od unutrašnjih neprijatelja). Blaz Kraljevic kao predvodnik HOSa (u to doba takodjer paravojna formacija) je ubijen kada je pristao da se stavi pod komandu drzavnog rukovodstva RBiH. Upravo HVO to nije htio i samo njegovo ubistvo je ucinjeno od strane Hrvata koji nisu zeljeli suverenu, jedinstvenu BiH. Pa o cemu onda pricamo? Formirati paravojne jedinice (bez obzira bile one bosnjacke, hrvatske, srpske) po meni je nelegitimno od trenutka kada se te jedinice ne povinuju legitimnoj drzavnoj armiji. A pogotovo ako na to dodam da su te jedinice ratovale npr. HVO u centralnoj Bosni sa ARBiH koja na drugoj strani vodi rat sa vrs, koja je takodjer nelegitimna. Ono sto hocu da kazem, i HVO i VRS su po meni jednake u svom odnosu prema BiH ili ti izdajnicke, agreskorske na drzavu u kojoj su i formirane s ciljem razaranja, unistenja i podjele iste i iz tog razloga pitanja, kako neki Hrvat pripadnik HVOa moze pricati o "domovinskom ratu" ili nekim slicnim stvarima, a ratovao sa komsijom u recimo lasvanskoj dolini...Fasciniraju me isto spomenici palim hrvatskim borcima po Vitezu, Busovaci, N. Travniku? Ja evo pitam, za sta su ti ljudi ratovali protiv ARBiH? Koji general, koja licnost iz redova ARBiH je ikad izdao nalog, naredjenje, sta vec da se recimo protjeraju Hrvati N. Travnika, TRavnika, Viteza i sl.? Teme jeste Hercegovina, a ovo sto potenciram gore, jos je drasticnije u Mostaru i okolici gdje su Hrvati vecina i iz tog razloga su se jos agresivnije, destruktivnije ponasali prema samoj drzavi BiH.
Nadam se da sam ti uspio prenijeti moje vidjenje i da imas razumjevanje za ovo o cemu pisem.
Pozdrav
hinterland00

#1008 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

stokton wrote:
hinterland00 wrote:HVO je postao legalna oružana sila sporazumom Tuđman-Izetbegović iz 1992. Vance-Owenov plan ke predviđao da se u hrvatskim provincijama ARBIH stavi pod zapovjedništvo HVO-a a HVO pod zapovjedništvo ARBIH u bošnjačkim provincijama. To je kasnije potvrđeno u Washingtonskom sporazumu.
Halo taj plan nikad nije zaživio. O čemu pričaš ? ja govorim o činjenicama a ne o planovima
Potpisao ga je Alija Izetvegović i Mate Boban. Odbili su ga Srbi poslije u skupštini RS-a. Taj plan je i uzrok H-M sukoba.
swanfilter

#1009 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by swanfilter »

Naravno da je ARBiH bila jedina legalna snaga na teritoriju BiH. Bila je pod komandom Predsjednistva BiH kao jedinog priznatog od strane UN i svih ostalih medjunarodno - pravnih subjekata. To sto vama pojedinim ne pase je drugi par rukavica. HVO i VRS su fromacije kakve nalazimo danas u Maliju, Siriji, Somaliji, ...
hinterland00

#1010 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

Ponavljam da je HVO legalan od 1992. godine.

Ne treba zaboraviti da su HV i HVO pomogli u oslobađanju velikoga dijela BIH 1994.-95. i natjerali Srbe da idu za pregovarački stol. Dakle HV i HVO nikad u isti koš ne mogu ići sa VRS.
amazon

#1011 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by amazon »

_tulumba_ wrote:amazon,
Izvini, meni to nema logike, jedna vojska, ARBiH je vojska koja za cilj ima odbranu citave BiH (pa i od unutrašnjih neprijatelja). Blaz Kraljevic kao predvodnik HOSa (u to doba takodjer paravojna formacija) je ubijen kada je pristao da se stavi pod komandu drzavnog rukovodstva RBiH. Upravo HVO to nije htio i samo njegovo ubistvo je ucinjeno od strane Hrvata koji nisu zeljeli suverenu, jedinstvenu BiH. Pa o cemu onda pricamo? Formirati paravojne jedinice (bez obzira bile one bosnjacke, hrvatske, srpske) po meni je nelegitimno od trenutka kada se te jedinice ne povinuju legitimnoj drzavnoj armiji. A pogotovo ako na to dodam da su te jedinice ratovale npr. HVO u centralnoj Bosni sa ARBiH koja na drugoj strani vodi rat sa vrs, koja je takodjer nelegitimna. Ono sto hocu da kazem, i HVO i VRS su po meni jednake u svom odnosu prema BiH ili ti izdajnicke, agreskorske na drzavu u kojoj su i formirane s ciljem razaranja, unistenja i podjele iste i iz tog razloga pitanja, kako neki Hrvat pripadnik HVOa moze pricati o "domovinskom ratu" ili nekim slicnim stvarima, a ratovao sa komsijom u recimo lasvanskoj dolini...Fasciniraju me isto spomenici palim hrvatskim borcima po Vitezu, Busovaci, N. Travniku? Ja evo pitam, za sta su ti ljudi ratovali protiv ARBiH? Koji general, koja licnost iz redova ARBiH je ikad izdao nalog, naredjenje, sta vec da se recimo protjeraju Hrvati N. Travnika, TRavnika, Viteza i sl.? Teme jeste Hercegovina, a ovo sto potenciram gore, jos je drasticnije u Mostaru i okolici gdje su Hrvati vecina i iz tog razloga su se jos agresivnije, destruktivnije ponasali prema samoj drzavi BiH.
Nadam se da sam ti uspio prenijeti moje vidjenje i da imas razumjevanje za ovo o cemu pisem.
Pozdrav
Razumijem da je taj rat bio najveca glupost, ali desio se..zasto su ljudi ratovali, pa vecina samo da prezivi, nista drugo, uvijek gine sirotinja, i oni koji nemaju veze sa nekim kranjim ciljevima..ratovi su najveca glupost, ali nazalost rijetki su trenutci u ljudskoj povijesti bez njih..
stokton

#1012 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by stokton »

AMAZON- pričaš gluposti Bošnjaci nisu napadali Bosnu nego su pokušavali da sačuvaju živu glavu, a onda im je proustaška politika dolila soli na ranu. Čuj Hrvati branili BiH od Bošnjaka :-)

Evo primjera kako ste branili Bosnu od Bošnjaka :

Sa ciljem rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u Jugoslaviji kroz uništenje i podjelu RBiH, Predsjednik RH je 8.1.1992. u Zagrebu primio četničko izaslanstvo iz BiH predvođeno Radovanom Karadžićem i Nikolom Koljevićem, kojom prigodom u ime Republike Hrvatske podržava prijedlog proglašenja 'Republike srpske' u BiH. U zamjenu za hrvatsko priznanje, gosti sa Pala obećavaju da neće pomagati pobunjenim Srbima u Republici srpskoj Krajini. Dan nakon priznanja u Zagrebu, 'Republika srpska' je na Palama i proglašena. A tjedan nakon što je RH podržala-priznala 'Republiku srpsku', Evropa priznaje RH.

Uspostavljeno je i srpsko-hrvatsko međudržavno povjerenstvo zaduženo za iscrtavanje nove karte podijeljene BiH. Hrvatima je tu na čelu bio prvo Josip Šentija, pa liberal Zvonko Lerotić, a zatim član Račanove Socijaldemokratske partije (SDP) Dušan Bilandžić. Predstojnik Ureda predsjednika RH, Hrvoje Šarinić, počinje posjećivati Miloševića u Beogradu, a Miloševićeva savjetnica Smilja Avramov posjećivala je Tuđmana u Zagrebu.

Neki primjeri primjena odluka RH u RBiH:

12.11.1991. hrvatski lideri u BiH potpisuju izjavu o hrvatskoj državi.

18.11.1991. proglašena 'Hrvatska Republika Herceg-Bosna'.

april 1992. Anto Valenta u Vitezu naređuje Muslimanima da prihvate 'Herceg-Bosnu'.

10.4.1992. Mate Boban proglašava TO RBiH nelegalnom na teritoriji 'Herceg-Bosne'

21.4.1992. Krizni štab HDZ preuzeo vlast u Kiseljaku po uzoru na SDS.

6.5.1992. Dogovor u Gracu, Boban-Karadžić; konkretni koraci u podjeli BiH i ¨ratu protiv Muslimana¨.

10.5.1992. HVO naredio Muslimanima u Kiseljaku da predaju oružje.

11.5.1992. Tihomir Blaškić proglasio TO RBiH ilegalnom u Kiseljaku.

22.5.1992. HVO ukida institucije RBiH u Busovači.

juni 1992. HVO preuzeo kontrolu nad opštinskim vijećem u Vitezu.

15.6.1992. Hrvatski krizni stožer uvodi hrvatski dinar kao platežno sredstvo u Kiseljaku.

18.6.1992. HVO-ov ultimatum TO RBiH u Novom Travniku: ¨Predajte oružje, potčinite se Herceg-Bosni!¨

19.6.1992. HVO napao Novi Travnik odn. Muslimane Novog Travnika.

15-20.6.1992. Prve jedinice iz Republike Hrvatske, Garavi i Frankopani, stigle kod Gornjeg Vakufa.

20.6.1992. HV i HVO pokušavaju zauzeti Gornji Vakuf.

1.7.1992. HVO zabranio postojanje TO RBiH na teritoriji Vareša.

august 1992. HVO napao sela Duhri, Potkraj, Radanovići i Topole kod Kiseljaka.

9.8.1992. HVO izvršio atentat na generala Armije RBiH Blaža Kraljevića i njegov štab.

5.9.1992. HDZ iz Travnika saopćio da ne prihvata vlast RBiH, nego samo 'Herceg-Bosne'.

19.10.1992. HVO preuzeo kontrolu u Prozoru.

19-26.10.1992. Drugi napad HVO, pokušaj zauzimanja Novog Travnika.

20.10.1992. Prvi napad na Ahmiće.

22.10.1992. HVO napao selo Paljike kod Prozora još uvijek pod kontrolom RBiH.

24.10.1992. komandant HVO iz Prozora proglasio Prozor "očišćenim od Muslimana".

24-25.10.1992. Drugi pokušaj zauzimanja Gornjeg Vakufa.
hinterland00

#1013 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

Evo ga opet isto. JA bih sad mogao sve to demantirati tu bošnjačku promidžbu ali čemu kad ćete vi opet po svome.
cindrlimindrli

#1014 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by cindrlimindrli »

hinterland00 wrote:Evo ga opet isto. JA bih sad mogao sve to demantirati tu bošnjačku promidžbu ali čemu kad ćete vi opet po svome.
Probaj, sta nije tacno?
swanfilter

#1015 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by swanfilter »

hinterland00 wrote:Ponavljam da je HVO legalan od 1992. godine.

Ne treba zaboraviti da su HV i HVO pomogli u oslobađanju velikoga dijela BIH 1994.-95. i natjerali Srbe da idu za pregovarački stol. Dakle HV i HVO nikad u isti koš ne mogu ići sa VRS.

Da, da .. 94. i 95. Kada ste vidjeli da drugacije ne ide ... Obican pokusaj podvale i mijenjanja historije. Kao i kada su mnoge druge stvari u pitanju ..
hinterland00

#1016 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

Bez učešća HV nema slamanja Srba u zapadnoj Bosni. HV je odradila ulogu isto kad Američka vojska u Francuskoj. Ne treba zaboraviti da je sva pomoć ARBIH stizala iz Hrvatske svih tih godina i da je Hrvatska primala izbjeglice i sve ostalo. Da je RH zatvorila granicu Srbi bi zauzeli čitavu BIH.
smasma

#1017 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

hinterland00 wrote:Ponavljam da je HVO legalan od 1992. godine.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Hrvati ce sa desne strane, a Srbi sa lijeve. A muslimane cemo niz Neretvu.
Niste isti, vi ste gori. Za četnike smo znali da su nam neprijatelji, od početka rata. A vi ste nam kasnije zabili nož u leđa.
Samo bih zelio da pitam, kakav je cilj doci iz Osijeka, Splita i napadati na Vakuf, Jablanicu? 500 km daleko od svoje kuce? Zasto, za koga ?
swanfilter

#1018 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by swanfilter »

hinterland00 wrote:Bez učešća HV nema slamanja Srba u zapadnoj Bosni. HV je odradila ulogu isto kad Američka vojska u Francuskoj. Ne treba zaboraviti da je sva pomoć ARBIH stizala iz Hrvatske svih tih godina i da je Hrvatska primala izbjeglice i sve ostalo. Da je RH zatvorila granicu Srbi bi zauzeli čitavu BIH.

Pa, moralo se je i nesto pozitivnog odraditi u ocima Zapada. Zamisli da je zapadna Bosna pala 93.? Sta bi to znacilo za Hrvatsku? Rat se sigurno ne bi zavrsio ovako kako jeste. Ako zaboravimo presutne dogovore Srba i Hrvata. Koliko procenata te pomoci je dolazilo u BiH? Uzimali ste gdje i koliko ste htjeli. I vise od dogovorenog. Naoruzali ste se preko nasih ledja .. Granica je bila zatvorena ovako ili onako. Znam, jer zivim na istoj. U istoj toj zapadnoj BiH ..
hinterland00

#1019 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

swanfilter wrote:
hinterland00 wrote:Bez učešća HV nema slamanja Srba u zapadnoj Bosni. HV je odradila ulogu isto kad Američka vojska u Francuskoj. Ne treba zaboraviti da je sva pomoć ARBIH stizala iz Hrvatske svih tih godina i da je Hrvatska primala izbjeglice i sve ostalo. Da je RH zatvorila granicu Srbi bi zauzeli čitavu BIH.

Pa, moralo se je i nesto pozitivnog odraditi u ocima Zapada. Zamisli da je zapadna Bosna pala 93.? Sta bi to znacilo za Hrvatsku? Rat se sigurno ne bi zavrsio ovako kako jeste. Ako zaboravimo presutne dogovore Srba i Hrvata. Koliko procenata te pomoci je dolazilo u BiH? Uzimali ste gdje i koliko ste htjeli. I vise od dogovorenog. Naoruzali ste se preko nasih ledja .. Granica je bila zatvorena ovako ili onako. Znam, jer zivim na istoj. U istoj toj zapadnoj BiH ..
Slažem se da je za Rh os iznimnog značaja bio opstanak zapadne Bosne ali i Sarajeva i drugih dijelova BIh. Da je BIH pala teško bi nam bilo vratiti prostor Krajine a kamoli nešto treće.
Hrvatska se naoružala ilegalno preko Slovenije i Mađarske i Italije a ne preko BIH i slale i oružje u bosnu ARBIH čak i dok je ova ratovala s HVO-om. Tek pred kraj sukoba je stala slati.
hinterland00

#1020 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

smasma wrote:
Niste isti, vi ste gori. Za četnike smo znali da su nam neprijatelji, od početka rata. A vi ste nam kasnije zabili nož u leđa.
Samo bih zelio da pitam, kakav je cilj doci iz Osijeka, Splita i napadati na Vakuf, Jablanicu? 500 km daleko od svoje kuce? Zasto, za koga ?
Hrvatska nije kriva ni za RAt u RH ni za rat u BIh tako ni za H-M sukob. Hrvatima taj sukob nije trebao jer su imali svoju vlast na terenu i ne bi željeli provocirati sukob protiv jačih neprijatelja. Da je Hrvatska željela to onda bi to napravila 1992. kao i SRJ i ne bi primala izbjeglice i slala oružje Muslimanima. Vance-Owenov plan je kriv za taj sukob. Rezultat sukoba je da su Bošnjaci protjerali 150 tisuća Hrvata a Hrvati 50 tisuća Bošnjaka.
stokton

#1021 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by stokton »

hinterland00 wrote:
smasma wrote:
Hrvatska nije kriva ni za RAt u RH ni za rat u BIh tako ni za H-M sukob. Hrvatima taj sukob nije trebao jer su imali svoju vlast na terenu i ne bi željeli provocirati sukob protiv jačih neprijatelja. Da je Hrvatska željela to onda bi to napravila 1992. kao i SRJ i ne bi primala izbjeglice i slala oružje Muslimanima. Vance-Owenov plan je kriv za taj sukob. Rezultat sukoba je da su Bošnjaci protjerali 150 tisuća Hrvata a Hrvati 50 tisuća Bošnjaka.
E to jel Hrvatska kriva će dokazat presuda rvatskoj šestorci, a do tad možeš palamudit.
Poslije presude će bit Hag je protiv hrvata i ostala kmečanja.
hinterland00

#1022 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

Ako okrivljenici budu krivi to će značiti da su samo oni krivi. Rekao je tako Josipović RH će već bit članica EU-a tad. Nema nikavih posljedica. Za BIH i RH bi bilo najbolje da su u konfederalnim odnosima ali nažalost od 1.7. ove godine biti će razdvojenije nego ikad.
swanfilter

#1023 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by swanfilter »

hinterland00 wrote:Slažem se da je za Rh os iznimnog značaja bio opstanak zapadne Bosne ali i Sarajeva i drugih dijelova BIh. Da je BIH pala teško bi nam bilo vratiti prostor Krajine a kamoli nešto treće.
Hrvatska se naoružala ilegalno preko Slovenije i Mađarske i Italije a ne preko BIH i slale i oružje u bosnu ARBIH čak i dok je ova ratovala s HVO-om. Tek pred kraj sukoba je stala slati.
Ti se slazes jer sam ti to spomenuo. Inace ... Nije se Hrvatska naoruzavala preko BiH nego je oruzje namijenjeno BiH, koje je inace dolazilo u Zagreb i Split, uzimala prije nego je dopremljeno u BiH. Mislim, dogovor o procentu za Hrvatsku je postojao, to nije sporno. Sporno je da su konvoji zaustavljani jos X puta prije konacnog odredista, na teritoriju pod kontrolom HV i HVO .. Zagreb nikada nista nije poduzeo po tom pitanju. To je bilo podmuklo slabljenje ARBiH ..
dragan.s

#1024 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by dragan.s »

hinterland00 wrote:Ako okrivljenici budu krivi to će značiti da su samo oni krivi. Rekao je tako Josipović RH će već bit članica EU-a tad. Nema nikavih posljedica. Za BIH i RH bi bilo najbolje da su u konfederalnim odnosima ali nažalost od 1.7. ove godine biti će razdvojenije nego ikad.
A kad je Gotovina oslobođen onda je izjavljivao da je sa Hrvatske skinuta odgovornost.
Ajde se lijepo dogovorite da li presuda išta znači ili ne.
Članstvo u EU ne znači po tom pitanju ništa.
hinterland00

#1025 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hinterland00 »

Ne znači to za državu ništa. Isto ako budu osuđeni i Karadžić i Mladić RS neće biti ukinuta. Sve se svodi na pojedničnu odgovornost.
Post Reply