Islam u različitim dijelovima svijeta
-
seldzuk
#101 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Ibn Sina je rođen u Afšani kod Buhare.
http://en.wikipedia.org/wiki/Avicenna
http://en.wikipedia.org/wiki/Avicenna
-
seldzuk
#102 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Ulug begova astronomska opservatorija u Semerkandu
http://en.wikipedia.org/wiki/Ulugh_Beg_Observatory
http://en.wikipedia.org/wiki/Ulugh_Beg_Observatory
-
musa_2004
#103 Re: Islam u Azerbejdžanu
po meni glupost.seldzuk wrote:Sekularna jeste, demokratska nije. Da je demokratska, uvažavala bi prava i potrebe svih svojih građana.Obskurni wrote:Jel ima regulisano vrijeme za namaz u bilo kojoj sekularnoj državi ?seldzuk wrote: Radno vrijeme i radno mjesto jesu svetinje, ali kod muslimana ima nešto što je svetije od toga, a to je namaz obavljen navrijeme.
Azerbejdžan je većinska islamska zemlja, a sve islamske zemlje imaju neki način rješavanja obavljanja namaza tokom radnom vremena, ili pauze, ili mesdžidi na radnim mjestima. Ovo je primjer naopake sekularističke politike.
Bez obzira što su muslimani vecinsko stanovništvo, ovo je demokratska i sekularna država.
Islamska zajednica Crne Gore je potpisala ugovor sa državom. Tim ugovorom je svaki poslodavac obavezan obezbijediti slobodno vrijeme petkom za džuma-namaz svakom od uposlenika muslimana koji želi obaviti džumu. Takođe, tim ugovorom, pokrivena žena ne smije doći u podređen položaj u zapošljavanju ili u napredovanju u karijeri u državnim institucijama. To je demokratski, a sekularizam nije ugrožen. Vjera se ničim ne petlja u državne poslove, a prava građana koji su vjernici su ispoštovana.
u tvom slucaju ja da sam poslodavac jednostavno nebih zaposlio muslimana onda.
iskreno, meni svejedno sta ko radi, ali da imam firmu jedan da mi non stop ima slobodno zbog njegovih privatnih razloga.. onda neka se fati samo toga privatnog.
i pitanje je jeli islamska republika ili ne, ako jeste onda se mogu tako organizovati.
ako nije ima da se postuju radna vremena. i samim tim da ako neko IMA pravo na nesto zbog religije.. to je petljanje religije u drzavu / drzavne poslove.
mislim i to je ok, ali onda treba jasno deklarisati (sigurno je u islamskim republikama tako) sad neznam ako azerbejdzan nije islamska republika (po ustavu) zasto islamofobija ako ljudi jednostavno zele da se ispostuje radno vrijeme?
-
samina_swe
#104 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
musa,a sta cemo ako u jednoj sekularnoj drzavi muslimani cine znacajan broj? recimo BIH,Turska,Azerbedjan!
u tim drzavama je krscanska nedjelja praznik jevrejska subota praznik,a za petak ta vecina nema kad otici na dzumu.pa ti sad vidi koliko je to fer
u tim drzavama je krscanska nedjelja praznik jevrejska subota praznik,a za petak ta vecina nema kad otici na dzumu.pa ti sad vidi koliko je to fer
-
musa_2004
#105 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
pa samina necemo nista. zasto bi nesto i radili?samina_swe wrote:musa,a sta cemo ako u jednoj sekularnoj drzavi muslimani cine znacajan broj? recimo BIH,Turska,Azerbedjan!
kosto si sama rekla sekularna je drzava, subota i nedelja su neradni danovi, svi drugi radni.
sto i ima smisla ekonomski jer sve zemlje oko tebe imaju isti "takt".
u sekularnoj drzavi je dzuma, molitva i sta god privatna stvar i privatni "hobi", isto da neki skijas hoce svaki dan 2 sata slobodno da moze ici ujutro na trening dok je snjeg jos dobar.. sorry ali nigdje veze.
nekazem nista ako je republika po ustavu "islamsk", hriscanska ili sta vec, onda naravno druga prica.
ali kao sto ti kazes ako je sekularna.. onda je sekularna i nema price.
-
samina_swe
#106 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Sekularna je,ne i ateisticka.Po tvom ni vjerski praznici nebi trebali biti priznati...ali jesu.
-
musa_2004
#107 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
sta neznaci sekularna po definiciji da se religija nemjesa u rad drzave ili u javni zivot (politicki ili kako god vec?)?samina_swe wrote:Sekularna je,ne i ateisticka.Po tvom ni vjerski praznici nebi trebali biti priznati...ali jesu.
ako zeli da diktira radno vrjeme (u drzavnim/privatnim firmama) ili inace javni zivot, onda nije sekularna.
-
samina_swe
#108 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
tradicija naroda se mora postovati,mislim to je jasno.Nisam doduse jos cula da je neko u BIH imao probleme radi dzume,vecinom tu ima razumjevanja(inace nebi dzamije bile puno petkom,nemamo toliko neradnikamusa_2004 wrote:sta neznaci sekularna po definiciji da se religija nemjesa u rad drzave ili u javni zivot (politicki ili kako god vec?)?samina_swe wrote:Sekularna je,ne i ateisticka.Po tvom ni vjerski praznici nebi trebali biti priznati...ali jesu.
ako zeli da diktira radno vrjeme (u drzavnim/privatnim firmama) ili inace javni zivot, onda nije sekularna.
-
musa_2004
#109 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
samina_swe wrote:tradicija naroda se mora postovati,mislim to je jasno.Nisam doduse jos cula da je neko u BIH imao probleme radi dzume,vecinom tu ima razumjevanja(inace nebi dzamije bile puno petkom,nemamo toliko neradnikamusa_2004 wrote:sta neznaci sekularna po definiciji da se religija nemjesa u rad drzave ili u javni zivot (politicki ili kako god vec?)?samina_swe wrote:Sekularna je,ne i ateisticka.Po tvom ni vjerski praznici nebi trebali biti priznati...ali jesu.
ako zeli da diktira radno vrjeme (u drzavnim/privatnim firmama) ili inace javni zivot, onda nije sekularna.)..ali bilo bi fino da se i "zakonski" zagarantuje pravo na 1 sat slobodnog petkom
mjenjas temu, resp. ne odgovori na pitanje.
ako je sekularana drzava takvi stvari se nesmiju zahtjevati (a pogotovo je drsko i bezobrazno pricati o islamofobiji ako to nije uredjeno kao ste je stvar bila na postavljenom link-u) neradi se ovdje o nikakvim tradicijama nego o religiji. kao sto rekoh u islamskoj republici xyz neka druga stvar.
super stvar ako jedna firma koja recimo producira nesto, ili druge usluge.. za 1 sat mora prekinuti produkciju i usluge.. radi toga.
a sada da u bosni nemamo puno neradnika...... ma naravno.. kako da ne.. 97% od ljudi koji su sposobni za rad su zaposleni... svicarska bi nam pozavidila.
a ja isto nevidih punu dzamiji u bosni, bar ne tamo gdje ja zivim...
ali mozda zato sto ne obracam paznju.. to nemogu reci koliko su pune.
-
Ali_G
#110 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Radno vrijeme je uglavnom od 8 do 4. U okviru tog radnog vremena se maksimalno mogu poklopiti 2 namaza. Vecina firmi nije hitna pomoc, policija, vatrogasci. Pauze koje bi bile dovolje da se obavi jedan namaz nisu duze od 5-10min. Al nema svrhe objasnjavati se dok pojedinci misle da radi 20min dnevno i pola sata petkom, bi firma propala. Taman kad bi ljudi koji zele pauze te pauze dvostruko naradili poslije radnog vremena, isto bi bilo.
I btw, ne smijem traziti da mi se omoguce moja vjerska ubjedjenja u sekularnoj drzavi? Sta je to sekularna drzava inace? Mozda da se u ovim sekularnim drzavama i vjerski objekti poruse, za sta ce nam. Ako vam se moli, molite se u 4 zida.
I vjernici nisu takve sirovine kakvim bi vi da ih predstavite, pa da bi prekinuli bitan proces da bi obavili namaz. Konkretna je prica da npr osoba sa foruma radi kancelarijski posao, primila je stranke do 2 sata, do 4 ceka da joj prodje vrijeme ili radi nesto sto nije od vitalne vaznosti, al joj se ne omogucava da ode obaviti duznost.
I btw, ne smijem traziti da mi se omoguce moja vjerska ubjedjenja u sekularnoj drzavi? Sta je to sekularna drzava inace? Mozda da se u ovim sekularnim drzavama i vjerski objekti poruse, za sta ce nam. Ako vam se moli, molite se u 4 zida.
I vjernici nisu takve sirovine kakvim bi vi da ih predstavite, pa da bi prekinuli bitan proces da bi obavili namaz. Konkretna je prica da npr osoba sa foruma radi kancelarijski posao, primila je stranke do 2 sata, do 4 ceka da joj prodje vrijeme ili radi nesto sto nije od vitalne vaznosti, al joj se ne omogucava da ode obaviti duznost.
-
samina_swe
#111 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
dzamije su prazne za dnevne namaze,ali dzumma kad je uvijek su pune,,,a ja sam obracala paznjua ja isto nevidih punu dzamiji u bosni, bar ne tamo gdje ja zivim...
ali mozda zato sto ne obracam paznju.. to nemogu reci koliko su pune.
-
samina_swe
#112 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Ali_G,pogotovo u islamskim zemljama gdje vjerujem ima puno dzamija pa je blizu/ne uzme puno vremena
-
seldzuk
#113 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
nešto su mi baš interesantne ove dvije male državice na sjeveru Južne Amerike.Surinam ima najveću muslimansku populaciju na sjevernoj hemisferi. brojevi se razlikuju, od 13% do 25%. sve su to ljudi iz kolonija koji su na silu ili dobrovoljno dolazili tamo.
zapadno od Surinama je Gujana, ima između 7 i 13 % muslimana
-
seldzuk
#114 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
što se tiče odnosa vjere i države kod muslimana, interesantna je i ova mapa. sve bivše sovjetske republike su sekularne. turski sekularizam je od dolaska AKP na vlast dobro omekšao.
-
musa_2004
#115 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Ali_G wrote:Radno vrijeme je uglavnom od 8 do 4. U okviru tog radnog vremena se maksimalno mogu poklopiti 2 namaza. Vecina firmi nije hitna pomoc, policija, vatrogasci. Pauze koje bi bile dovolje da se obavi jedan namaz nisu duze od 5-10min. Al nema svrhe objasnjavati se dok pojedinci misle da radi 20min dnevno i pola sata petkom, bi firma propala. Taman kad bi ljudi koji zele pauze te pauze dvostruko naradili poslije radnog vremena, isto bi bilo.
Mislim da diskusija koliko minuta absolutno pogresna. nacas pogleda za berlin, od pocetka ove godine:
01 Su. 7 06:20 08:13 12:11 13:46 16:04 17:51
Da je vrjeme od 8 do 4, to mozda u visoko produktivnim drzavama ako bosna.
od firme do firme, radno vrijeme je 8:20-8:40 sati na dan (naprimjer gdje sam ja) pauze i rucak se nebroje kao radno vrijeme.
Znaci moze biti od 2 do 4 puta na dan.
Ali nem svrhe objasnjavati kao sto ti kazes, dok god se bude tako mislilo bicemo i dalje produktivni i konkurentni kao do sada. Ako firma ima 100 zaposlenih i svaki vjernik samo 30-50 minuta na dan da obavi svoje vjerske potrebe.. to je od 50-83 produktivna sata koja se gube na dan. znaci firma mora zaposliti 6 - 10 ljudi vise (na 100 zaposlenih) samo da bih kompenzirala to?!?! i ti kazes.. nece se osjetiti.. kako da ne, umjesto 100 ljudi tebi treba 110.. sto ti je 10% manje produktivnosti.
pogotovo su mi najjaci oni koji migriraju u zapadnu evropu (ili neku drugu sekularnu drzavu) i onda na sav glas se deru i placu kako su ugrozeni i kako zele da hoce da mogu za vrijeme radnog vremena klanjati.. iskreno nerazumijem. da je meni vjera toliko vazna ( to ne postavljam u pitanje) onda bi migrirao u neku islamsku republiku gdje znam da ce mi se moji zahtjevi omoguciti... samo cudno.. od svih tih.. ni jedna bas medju vodecim ekonomskim silama... bas se pitam zasto...
neznam zbog cega ta suplja prica da se poruse vjerski objekti?
zadovaljaj svoje vjerske potrebe sam, ti licno kao i tvoja skupina vjernika. sami financirajte svoje i objekte a isto tako tvoje moljenje ide na tvoje privatno vrijeme (citaj hoby) i nema mjesanja u drzavu i drzavni proces.
isto tako drzava mora svima omoguciti da imaju pravo i slobodu da naprave i dzamiju i crkvu i da idu u nju kad im je cejf.
trazenje od drzave da garantira vrijeme za molenje po firmama... je drsko i bezobrazno.. ali najlakse je plakati i povuci kartu islamofoba...... uvjek me cudilo kako oni koji najmanje ustupa daju.. najvece traze.
-
samina_swe
#116 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
vecinom muslimani iz Indije zive u Surinamuseldzuk wrote:
nešto su mi baš interesantne ove dvije male državice na sjeveru Južne Amerike.Surinam ima najveću muslimansku populaciju na sjevernoj hemisferi. brojevi se razlikuju, od 13% do 25%. sve su to ljudi iz kolonija koji su na silu ili dobrovoljno dolazili tamo.
- cyprus
#117 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
seldzuk wrote:
Jest lapsus, al kopa mi oči
Kao što reče samina, muslimani (i hindusi koji je u ove dvije zemlje također mnogo) su u Gvajanu i Surinam došli iz Indije...
- Tvrtko II Kotromanić
#118 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
sto se tice Okeanije najveci procenat muslimana u stanovnistvu ima Fidži, oko 7 %
takodjer se radi o doseljenicima iz Indije, a takodjer ima i dosta Hindusa (doseljenici iz Indije sacinjavaju oko 40% stanovnistva
)
takodjer se radi o doseljenicima iz Indije, a takodjer ima i dosta Hindusa (doseljenici iz Indije sacinjavaju oko 40% stanovnistva
-
iceman2010
#119 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Vidim da ti matematika dobro ide. Hajde molim te izracunaj nam onda koliko treba radnog vremena da se osmisli i otkuca post poput ovog tvog? Posto ti dobro ide matematika pretpostavljam da na racunicu nisi izgubio puno vremena.musa_2004 wrote:
Mislim da diskusija koliko minuta absolutno pogresna. nacas pogleda za berlin, od pocetka ove godine:
01 Su. 7 06:20 08:13 12:11 13:46 16:04 17:51
Da je vrjeme od 8 do 4, to mozda u visoko produktivnim drzavama ako bosna.
od firme do firme, radno vrijeme je 8:20-8:40 sati na dan (naprimjer gdje sam ja) pauze i rucak se nebroje kao radno vrijeme.
Znaci moze biti od 2 do 4 puta na dan.
Ali nem svrhe objasnjavati kao sto ti kazes, dok god se bude tako mislilo bicemo i dalje produktivni i konkurentni kao do sada. Ako firma ima 100 zaposlenih i svaki vjernik samo 30-50 minuta na dan da obavi svoje vjerske potrebe.. to je od 50-83 produktivna sata koja se gube na dan. znaci firma mora zaposliti 6 - 10 ljudi vise (na 100 zaposlenih) samo da bih kompenzirala to?!?! i ti kazes.. nece se osjetiti.. kako da ne, umjesto 100 ljudi tebi treba 110.. sto ti je 10% manje produktivnosti.
pogotovo su mi najjaci oni koji migriraju u zapadnu evropu (ili neku drugu sekularnu drzavu) i onda na sav glas se deru i placu kako su ugrozeni i kako zele da hoce da mogu za vrijeme radnog vremena klanjati.. iskreno nerazumijem. da je meni vjera toliko vazna ( to ne postavljam u pitanje) onda bi migrirao u neku islamsku republiku gdje znam da ce mi se moji zahtjevi omoguciti... samo cudno.. od svih tih.. ni jedna bas medju vodecim ekonomskim silama... bas se pitam zasto...
neznam zbog cega ta suplja prica da se poruse vjerski objekti?
zadovaljaj svoje vjerske potrebe sam, ti licno kao i tvoja skupina vjernika. sami financirajte svoje i objekte a isto tako tvoje moljenje ide na tvoje privatno vrijeme (citaj hoby) i nema mjesanja u drzavu i drzavni proces.
isto tako drzava mora svima omoguciti da imaju pravo i slobodu da naprave i dzamiju i crkvu i da idu u nju kad im je cejf.
trazenje od drzave da garantira vrijeme za molenje po firmama... je drsko i bezobrazno.. ali najlakse je plakati i povuci kartu islamofoba...... uvjek me cudilo kako oni koji najmanje ustupa daju.. najvece traze.
Glupost je i tendeciozno racunati radno vrijeme kako to ti radis. Niko ne radi cijelo radno vrijeme svaki radni dan. Mozda se "zalomi" da ima takvih dana, ali i kod najcrnjeg poslodavca efektivno se radi puno manje od propisanog radnog vremena. U svom okruzenju imam ljude koji gledaju kad god mogu u radnom vremenu "pobjegnu" sa posla. Petkom dobar dio gleda da ranije zavrsi sa poslom da bi produzili vikend. A kada je radno vrijeme u pitanju evo nekih podataka o broju sati sedmicno: Francuska (37,7), Italija (38,4), Danska (38,6)..... Treba napomenuti da je po zakonu u Francuskoj recimo radna sedmica 35 sati. U poredjenju sa nasom radnom sedmicom (40 sati) to ti je 12,5% kraca radna sedmica (eto i ja imam neko skromno matematicko znanje). U Njemackoj je prema dogovoru izmedju poslodavaca i radnika radna sedmica 36,7 sati (da nebude zabune radi se duze od dogovorenog radnog vremena). Prosjek u EU je 38,6 sati. Sada mi reci samo, kako su zemlje Evropske unije, eto recimo Francuska, manje produktivni od nas jer imaju krace radno vrijeme! Ja ti tvrdim da se produktivnost uopste ne postize vremenom provedenim na poslu. Znam ljude koji rade isti posao. Jedan je za dva sata produktivniji od onog za citavih 8.Postao/la musa_2004 dana 01/06/2012 10:13
Posebna prica je da ti ne znas razlikovati pojmove ateisticki i sekularni, a o ljudskim pravima i vjerskim slobodama ne znas ama bas nista. Ti si 1.6.2012.god. potrosio ko zna koliko vremena na forumu i Internetu, u radnom vremenu, i to ti ne smeta, ali ti smeta sto je tvoj kolega otisao na dzumu? Hajde ponovo preispitaj malo svoje motive u ovoj prici, budi iskren prema sebi, popricaj malo sam sa sobom, a onda ako hoces, podjeli rezultate tog svog razmisljanja sa nama.
Haj vozdra!
http://parco.gov.ba/cro/?page=287
- So What!
#120 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Muslimani bi za nekih 50 do 100 godina trebali postati vodeća religija u svijetu po broju pripadnika. Ipak problem je što su muslimani, muslimanima neprijatelji. Bez obzira na ovako veliku rasprostranjenost u svijetu, ipak problem su baš ti muslimani bez identiteta kao što su Albaniji, Azerbejdžanu i još nekim post sovjetskim i post komunističkim zemljama. Bošnjaci su zahvaljujući islamu su povratili svoj nacionalni identitet, koji su im otimali godinama. Ipak ovdje vjera dakako postoji i mada je naord dobro zastranio, ipak islam u BiH nije nestao.
Kada neko ne-religiozana počne srat po forumu, a zašto vas briga kakav je ko musliman u Bnagladešu, Azerbejdžanu, Surinamu itd...? Pa bitno je iz razloga što su muslimani braća prije svega i Poslanik s.a.v.s. je isticao da bratstvo po vjeri je jače od krvnog bratstva i mene kao muslimana kojem je stalo do njegove vjere, itekako zanima šta se dešava sa muslimanima diljem svijeta. Smatram da patnja muslimana u Palestini, progon muslimana od komunističke vlasti u Sinkjangu u Kini, Muslimana Tutsija, ali i Hutua koji su izginuli u Ruandi itd... Trebamo se više saosjećati sa braćom diljem svijeta jer vjerujem da su se mnogi i sa nama saosjećali zbog naše patnje i stradanja našeg naroda.
Kada neko ne-religiozana počne srat po forumu, a zašto vas briga kakav je ko musliman u Bnagladešu, Azerbejdžanu, Surinamu itd...? Pa bitno je iz razloga što su muslimani braća prije svega i Poslanik s.a.v.s. je isticao da bratstvo po vjeri je jače od krvnog bratstva i mene kao muslimana kojem je stalo do njegove vjere, itekako zanima šta se dešava sa muslimanima diljem svijeta. Smatram da patnja muslimana u Palestini, progon muslimana od komunističke vlasti u Sinkjangu u Kini, Muslimana Tutsija, ali i Hutua koji su izginuli u Ruandi itd... Trebamo se više saosjećati sa braćom diljem svijeta jer vjerujem da su se mnogi i sa nama saosjećali zbog naše patnje i stradanja našeg naroda.
- Vitezanin
#121 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
So What! wrote:Muslimani bi za nekih 50 do 100 godina trebali postati vodeća religija u svijetu po broju pripadnika. Ipak problem je što su muslimani, muslimanima neprijatelji. Bez obzira na ovako veliku rasprostranjenost u svijetu, ipak problem su baš ti muslimani bez identiteta kao što su Albaniji, Azerbejdžanu i još nekim post sovjetskim i post komunističkim zemljama. Bošnjaci su zahvaljujući islamu su povratili svoj nacionalni identitet, koji su im otimali godinama. Ipak ovdje vjera dakako postoji i mada je naord dobro zastranio, ipak islam u BiH nije nestao.
Koliko zapravo znas o Albaniji i Albancima opcenito? Mislis da bi im drzava ikad opstala da su temelj svog identiteta bazirali iskljucivo na vjeri?
- AleksoMKD
#122 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Neka ljudi odrade ostatak posle molitve. Ko sto uzimaju pauzu za rucak nek uzmu pauzu za molitvu a posle toga se vrate u kancelariju, odrade tih sat vremena i cao.
Jednako za sve religije a ateisti mogu kuci ranije jer koriste samo pauzu za rucak.
Jednako za sve religije a ateisti mogu kuci ranije jer koriste samo pauzu za rucak.
-
iceman2010
#123 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
AleksoMKD wrote:Neka ljudi odrade ostatak posle molitve. Ko sto uzimaju pauzu za rucak nek uzmu pauzu za molitvu a posle toga se vrate u kancelariju, odrade tih sat vremena i cao.
-
samina_swe
#124 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Albanci su katastrofa,sve cine da bi pokazali svoje "nemuslimanstvo".Mi u Bosni smo za njih Saudijska Arabijaipak problem su baš ti muslimani bez identiteta kao što su Albaniji, Azerbejdžanu
Izuzetak cine Albanci iz Makedonije koji se jos uvijek drze strogo vjere,znas da je Hoxha njima izdao knjigu koja imena smiju davati...sva arapska imena su zabranjena generacijama,,tamo ne mozes upoznati osobu s arapskim imena a da nema jedno 70-80 godina
I recimo u Pristini koja je 95% muslimanska vlast izgradi najvecu katedralu na Balkanu u samom centru,i kad je IZ zatrazila samo zemljiste za dzamiju u istom centru(ne i finansiranje izgradnje kao u slucaju katedrale)-nisu im odobrili.Ipak nije islam toliko umro ni tamo,,,par hiljada ljudi je izlazilo redovno na demonstracije i klanjali na ulicama,pa su im valjda odobrili sad
- So What!
#125 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Druže, ko je rekao išta za Albaniju i vjeru kao simbol njihovog nacionalnog identiteta. Ja sam ih naveo kao jedinu muslimansku zemlju u Europi, ali gdje se većina stanovnika izjašnjava kao muslimani. Uglavnom to je jedan od najateističkijih naroda u svijetu. Ljudi jedu svinjetinu u više nego bilo koji katolički narod u Europi. Jednostavno mentalitetom su lijeni i ne žele razvoj zato im zemlja bez obzira što nema rata već 80 godina i nemaju nikavu pometnju da se razvijaju, oni to ne žele. Imaju fenomenalan geografski položaj, slobodna izlaz na more, jaku dijasporu, soldian priordni priraštaj i visok broj sposobne radne snage, ali jednostavno ne žele da napreduju.Vitezanin wrote:So What! wrote:Muslimani bi za nekih 50 do 100 godina trebali postati vodeća religija u svijetu po broju pripadnika. Ipak problem je što su muslimani, muslimanima neprijatelji. Bez obzira na ovako veliku rasprostranjenost u svijetu, ipak problem su baš ti muslimani bez identiteta kao što su Albaniji, Azerbejdžanu i još nekim post sovjetskim i post komunističkim zemljama. Bošnjaci su zahvaljujući islamu su povratili svoj nacionalni identitet, koji su im otimali godinama. Ipak ovdje vjera dakako postoji i mada je naord dobro zastranio, ipak islam u BiH nije nestao.
Koliko zapravo znas o Albaniji i Albancima opcenito? Mislis da bi im drzava ikad opstala da su temelj svog identiteta bazirali iskljucivo na vjeri?
U Albaniji ima popriliča broj džamija, ali im je islamska zajednica onako poprilično nerazvijena. Drugo vehabije su tamo uzele maha jer su naišli na veoma plodno tlo. Internetom kruži snimak kako vehabije istjeruju efendiju iz džamije u Albaniji. Tamo su definitivno vehabije opasniji od naših. Ipak to ne vodi ničemu, jer vehabije još više odbijaju ljude iz džamija, a Albanci poznati kao najveći uvlakači Americi jednostavno bježe od islama. Na Kosovo je to izraženo pogotovo, a njihova manjina u Crnoj Gori je skoncentirsana najviše u gradu Ulcinju na samom jugu države gdje ja ljetujem. Tamošnji Albanci se u mnogočemu razlikuju od klasičnih Albanaca jer su vrijedni ljudi, a gradu postoji čak 5 džamija koje su poprilično pune.
Velika je razlika u mentalitetu između Kosovara i Albanaca jer Albanci imaju nešto što se zove besa, a to znači čast. I poznati su pop poštenju, u šta sam se imao priliku i ličnop uvjeriti, ali albanski Albanci dok su kosovarski Albanci su jedan od najgorih naroda na planeti. Jednostavno daleko od Europe i mentalitetom i svoijm ponašanjem. A prigrlili bi svakog koje protvi Srba. Ako ćemo pošteno Kosovo je i bilo srpsko dobar dio historije, ali su se tu naselili Albanci kao i u dijelove Crne GOre i Makeodnije na koje danas imaju apetite. Sreća pa su se ljudi koji žive u Plavu i Gusinju izjasnili kao Bošnjaci mada više idu na Albance jer imaju apetite i prema tom kraju. Oni pokušavaju da unište Makedonije, osim Kosovi u Srbiji sada prave sranja i po Preševu, u Crnoj Gori u Ulcinju itd... Jendostavno ljudi su veliki nacionalisti.