JOSIP BROZ TITO- najveći državnik dvadesetog stoljeća
-
whow
O ljudima koji su ostavili trag kroz historiju misljenja se nerijetko razilaze, stoga i odlucivati o tome dali je Tito bio progresivan & humanista ili demagog & tiranin je gotovo nemoguce i nije primjereno ovom forumu. Moje licno misljenje je da je Tito bio sve skupa i mnogo vise jer drugacije jednostavno nije znao . Naravno da je mogao provesti decentralizaciju vlasti prema republickim centrima i osigurati da JNA ne postane Srpska Vojska ali covjek je vec bio u podmakilim godinama refexi otupili okruzen lazovima i finim zenama. Sto bi se covjek po stare dane zajebavao sa nekom politikom i pravio sebi neprijatelje. Znaci kada se sve sabere i oduzme moje je misljenje da Tito spada u kategoriju ljudi o kojima se historicari nikada nece potpuno sloziti . Moje misljenje je da je poslije 50-tih Tito postao "prodana dusa" , napustio svoje mladalacke ideale kao sto to cini vecina seljaka kada se opare i zadebljaju te na nasu srecu , umjesto putem komunizma krenuo putem vlastitog komformizma . Dali i kako se lideri iz nase novije historije porede sa Titom - ja bih rekao da su mu svi vrlo slicni ako ne i product njegove vladavine. Alija mozda i ponajvise. Razlika je u tome sto je u globalnim okvirima tadasnja SFRJ igrala mnogo prominentniju ulogu nego SFRJ iz 90-tih. Mislim da najveca istina ustvari jeste ona stara parola koja kaze:
"Tito to smo mi" sto ce reci - kakav narod takva vlast- zivjela demokratija !!!
-
whow
O ljudima koji su ostavili trag kroz historiju misljenja se nerijetko razilaze, stoga i odlucivati o tome dali je Tito bio progresivan & humanista ili demagog & tiranin je gotovo nemoguce i nije primjereno ovom forumu. Moje licno misljenje je da je Tito bio sve skupa i mnogo vise jer drugacije jednostavno nije znao . Naravno da je mogao provesti decentralizaciju vlasti prema republickim centrima i osigurati da JNA ne postane Srpska Vojska ali covjek je vec bio u podmakilim godinama refexi otupili okruzen lazovima i finim zenama. Sto bi se covjek po stare dane zajebavao sa nekom politikom i pravio sebi neprijatelje. Znaci kada se sve sabere i oduzme moje je misljenje da Tito spada u kategoriju ljudi o kojima se historicari nikada nece potpuno sloziti . Moje misljenje je da je poslije 50-tih Tito postao "prodana dusa" , napustio svoje mladalacke ideale kao sto to cini vecina seljaka kada se opare i zadebljaju te na nasu srecu , umjesto putem komunizma krenuo putem vlastitog komformizma . Dali i kako se lideri iz nase novije historije porede sa Titom - ja bih rekao da su mu svi vrlo slicni ako ne i product njegove vladavine. Alija mozda i ponajvise. Razlika je u tome sto je u globalnim okvirima tadasnja SFRJ igrala mnogo prominentniju ulogu nego SFRJ iz 90-tih. Mislim da najveca istina ustvari jeste ona stara parola koja kaze:
- kekec
Zasto da ne?winetou wrote:Avioni su vjerovali ili ne razvijani u saradnji sa zaostalom Rumunijom, a u Mostaru su samo montirani, da ne pomislite da bi proizvodnja mogla opet početi u Mostaru jer know-how je u Temišvaru![]()
Mig 29 je ruski, a pogledaj koliko ih je ucestvovalo, tvoj link:
http://www.combataircraft.com/aircraft/fmig29.asp
29 drzava care!
-
verbal
to su drzave koje imaju MIG-29 u svom arsenalu... carekekec wrote:Zasto da ne?winetou wrote:Avioni su vjerovali ili ne razvijani u saradnji sa zaostalom Rumunijom, a u Mostaru su samo montirani, da ne pomislite da bi proizvodnja mogla opet početi u Mostaru jer know-how je u Temišvaru![]()
Mig 29 je ruski, a pogledaj koliko ih je ucestvovalo, tvoj link:
http://www.combataircraft.com/aircraft/fmig29.asp
29 drzava care!
Ali, bez obzira, u pravu si, maltene svaki avion ima dijelove iz vise zemalja.
-
broz josip-tile
spiel4 wrote:da bih stigao do cilja u stanju sam i preko kostiju i leseva najmilijih gazitimargareta wrote:Solomonu nista nije jasno, sto bi trebalo da znaci da ne shvata nas koji imamo razloge da pamtimo Tita i da mu zasluzeno odajemo priznanje zaspiel4 wrote: sta ti nije jasno?
velicanstveno dobra djela a ti spiel4 imas svoje razloge za suprotna sjecanja.
E pa zao mi je ali moram priznat da nisam najveci bio. Malo sam ovakvih pseta dvonogih pobio. Zao mi je isto sto sam na njih metke trosio nego sto nisam lopatom utuko ko jazavce kakvi i jesu. Pisam im po grobovima a zao mi je opet sto im sjeme ne zatrah, jer da jesam ne bih se vec 15 godina u grobu rostiljo i gledao slobe, franje i alije sta rade, a pogotovo one slovenacke pizde sto padaju u nesvest kad se u ogledalu vide.
Ovi sto bi preko leseva najmilijih gazili, bolje im je da sam im ja pretke pobio jer bi dozivjeli smrt od sopstvene dece
-
broz josip-tile
Nije alija bio ni glup ni naivan, dobrih se on para namlatio i bakiru svom stosta u amanet ostavio. To je bio clan jedne dobro organizovane bande koja je sopstvenom narodu krv pila tokom rata a i dalje pije. Niti jedan od njih ne zasluzuje veliko slovo na imenu. Podsjetimo se samo da je i alija prisutan bio na sastanku u Beogradu sa ona dva psa sloba i franjo a dokaz o njihovim dogovorima je sarajevski tunel kroz koji se viski svercovo za foteljase dok je raja ginula boreci se za "demokratiju" u kojoj se zivi danas u svim ovim nazovi drzavama gde obrazovani ljudi objeduju od kontejnera do kontejnera umjesto od restorana do restoranapapak_eliminator wrote:Samo da te ispravim: Izetbegovic nije bio glup vec naivan i previse je vjerovao drugima.nineac wrote:
A to za Izetbegovića nije tačno da je bio monstrum ili zločinac. On je bio GLUP čovjek! Glup, jer da je htio svom narodu bolje, nebi dozvolio da oko njega sjede Hasan Čengić, Tihić,Ganić.ef.Cerić,Palavrićka itd!
Tito je bio i ostao Tito. Koliko god mana imao, znao je sta zeli. To je i stvorio. Taj pasos o kojem govoris se koristio kao sada autobuska karta. Gdje god zelis da odes, KARTU IMAS. A sada nam treba licna, ups osobna da odemo do Splita. Tako nam i treba. Kad nismo mogli sacuvati ono sto smo imali.
Pozdrav
PS SFSN
-
Toozla
broz josip-tile wrote:spiel4 wrote:da bih stigao do cilja u stanju sam i preko kostiju i leseva najmilijih gazitimargareta wrote: Solomonu nista nije jasno, sto bi trebalo da znaci da ne shvata nas koji imamo razloge da pamtimo Tita i da mu zasluzeno odajemo priznanje za
velicanstveno dobra djela a ti spiel4 imas svoje razloge za suprotna sjecanja.
E pa zao mi je ali moram priznat da nisam najveci bio. Malo sam ovakvih pseta dvonogih pobio. Zao mi je isto sto sam na njih metke trosio nego sto nisam lopatom utuko ko jazavce kakvi i jesu. Pisam im po grobovima a zao mi je opet sto im sjeme ne zatrah, jer da jesam ne bih se vec 15 godina u grobu rostiljo i gledao slobe, franje i alije sta rade, a pogotovo one slovenacke pizde sto padaju u nesvest kad se u ogledalu vide.
Ovi sto bi preko leseva najmilijih gazili, bolje im je da sam im ja pretke pobio jer bi dozivjeli smrt od sopstvene dece
ovo je lazni VALTER....ovo je lazni broz josip-tile...
...pogodio je poentu, ali, ali, ali......
...lazni broz josip-tile
-
broz josip-tile
Na zalost u pravu si......ali svi su ovde neki lazni i kriju se iza nekih pseudonima, nadimaka i tudjih imena. Tito se tim metodima davno koristio p aeto bogami i ja. A velika mi je cast da koristiti se imenom tog covjeka
-
Toozla
vidi...ja sam apsolutno siguran da Tile nije bio savrsena osoba, svrsen drzavnik, savrsen komunista..........ali kad generalno izvagam njegovu ulogu (zao mi je sudbine koja je zadesila oca spiel4..mislim da covjek istinu govori) na ovim prostorima, mislim da je dao vise pozitivnog nego negativnog(nemoj te ga porediti sa savrsenstvom....dajte mi primjer boljeg vodje....alija...Slobo...Franjo....kralj Aleksandar....neki od sultana?????).....broz josip-tile wrote:Na zalost u pravu si......ali svi su ovde neki lazni i kriju se iza nekih pseudonima, nadimaka i tudjih imena. Tito se tim metodima davno koristio p aeto bogami i ja. A velika mi je cast da koristiti se imenom tog covjeka
mislim da smo za vrijeme njegove vladavine svi koracali u naprijed(bilo je koraka nazad, al' smo pravili dva naprijed).....
...moja poenta....mislim da je covijek bio pozitivan u svom' rezultatu kad skontas gdje je poceo i gdje je zavrsio....svi ostali su bili negativni....
...moj zakljucak....ja ne mislim da se titoizam treba vracati i primjenjivati danas(titoizam danas nije primjenjiv), ali mislim da nam treba neko ko ce nakon zavrsetka svog' mandata zavrsiti u pozitivi....ali na zalost takvog ne vidim.....jebi ga.....
-
FortunaBela
#113 Re: JOSIP BROZ TITO- najveći državnik dvadesetog stoljeća
margareta wrote:Sreco lijepa ....... raduje me da se slazesFortunaBela wrote:Slažem se....Smrt fasizmu wrote:JOSIP BROZ TITO. Borac protiv fašizma, čovjek koji je pomirio ujedinio narode u bivšoj Jugoslaviji. čovjek koji je od feudalne i zaostale Kraljevine Jugoslavije stvorio jednu od najmodernijih svjetskih država, čovjek koji je stvorio državu koja je imala jaku ekonomiju, bila jaka vojna i politička sila u svijetu, država sa najcjenjenijim pasošem, čovjek koji je tvorac pokreta NESVRSTANIH kao najmasovnijeg i najprogresivnijeg pokreta u svijetu koji je siromašne zemlje ujedinio i izveo iz bijede i propadanja spasivši milione života..........., ČOVJEK KOJI ĆE OSTATI JEDNA OD NAJSVJETLIJIH LIČNOSTI U ISTORIJI BALKANA A I SVIJETA za razliku od MILOŠEVIĆA, TUĐMANA, IZETBEGOVIĆA, KARDŽIĆA KOJE ĆE POVJEST UPISATI U KNJIGU MONSTRUMA I ZLOČINACA...![]()
Inače, jel sve ok kod tebe....
-
margareta
u donjem postu *prikaz* Bh. novokomponovanih PRIKAZA
:mrgreen::mrgreen:
Tito dragi kad vidim ko se sluzi kompjuterom
http://www.islamska.bosna.com.ba
al' malo sutra
zaguslajte , tercajte ***RAJA***
:mrgreen::mrgreen:
Tito dragi kad vidim ko se sluzi kompjuterom
http://www.islamska.bosna.com.ba
al' malo sutra
zaguslajte , tercajte ***RAJA***
Last edited by margareta on 16/01/2005 12:23, edited 1 time in total.
-
St.Germain
nisu kosti nego jedna niti su bosnjacke..de sto se palis odmah
pogledaj sliku ponovo bez predrasuda
pogledaj sliku ponovo bez predrasuda
-
FortunaBela
Šućmurasto....ali sad će proljeće....margareta wrote:
*vAkO nEkAkO .......sReCoLiJePa
a ti........kako si
-
nevidljivi
[quote="botulin"]sahranismol` ga drugovi?
da zasviramo...
[img]http://www.visit-montenegro.cg.yu/kultura/gusle.gif[/img]
[/quote]
Enegram banovan kao i ja?
da zasviramo...
[img]http://www.visit-montenegro.cg.yu/kultura/gusle.gif[/img]
Enegram banovan kao i ja?
-
nevidljivi
[b]Tita voli velika vecina Jugoslovena,a manji dio ga ne voli,jer je ipak velika vecina bila fukara kojoj je ovaj dao sve...
Mi sto ga ne volimo,nama je uzeo sve,popljackao i u velikom broju slucajeva pobio oceve,djedove ...
Veliki drzavnik je bio i Fidel Kastro pa vise nije,i Sadam Husein pa vise nije i Gadafi,bio,pa nije bio pa opet sada jeste...
Drugovi i drugarice,glede aviona i Orla- to je bio cisti promasaj,lovac bombarder koji nikada nije probio zvucni zid a zbog slabih motora piloti su ga zvali leteci grob
A glede pasosa?Pasos je bio cijenjen kod falsifikatora jer nije imao neke zastite
[/b]U zdravlje i nastavite guslati u svome jednoumlju sa banovanjem ili bez 
Mi sto ga ne volimo,nama je uzeo sve,popljackao i u velikom broju slucajeva pobio oceve,djedove ...
Veliki drzavnik je bio i Fidel Kastro pa vise nije,i Sadam Husein pa vise nije i Gadafi,bio,pa nije bio pa opet sada jeste...
Drugovi i drugarice,glede aviona i Orla- to je bio cisti promasaj,lovac bombarder koji nikada nije probio zvucni zid a zbog slabih motora piloti su ga zvali leteci grob
A glede pasosa?Pasos je bio cijenjen kod falsifikatora jer nije imao neke zastite