Seboreicni dermatitis

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
drag_gost

#101 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Moj ti je prijedlog da odes dermatologu. Niko ovdje nije dermatolog da ti moze dati pravu kremu. :)
BHfanatik

#102 Re: Seboreicni dermatitis

Post by BHfanatik »

drag_gost wrote:Moj ti je prijedlog da odes dermatologu. Niko ovdje nije dermatolog da ti moze dati pravu kremu. :)

Znam da nije, bio sam vec kod svih dermatologa u Sarajevu svi oni to pregledaju preko k...a. Sta znaju uraditi? Znaju dati kreme i sampone na recept koje prepisuju po defaultu kao isprogramirani, i vec cekaju iducu zrtvu kojoj ce uzeti od 30-50km po pregledu bez da su te pregledali sve ukupno dvije minute. Po meni se dermatolozi meogu svrstati u sarlatane, jer ti ljudi u 90% slucajeva znaju samo reci to je hronicno, ne zna se uzrok, evo ti sampon od kojega ce ti otpasti pola kose, evo ti krema koju kad prestanes korisiti bice gore nego sto je bilo. Ja bi volio da nikad nisam otisao dermatologu jer sada imam situaciju da ne mogu na sunce izaci. Taj seboroicni dermatitis nije od juce nego postoji godinama, sta se uradilo na tom podrucju osim sto se napravio nizoral daleke 1995? Zato druze vise volim cuti savjet osoba koje imaju istu situaciju kao ja jer se najbolje razumijemo. Eto nemoj sta zamjeriti, ali dermatologija je za mene isto sto i Mekki Torabi sarlatanstvo, bar sto se tice mog iskustva.
drag_gost

#103 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Sve ja to znam, zato sam i otvorio ovu temu da razmjenjujemo iskustva, ali da ti ja sada napisem da koristis nesto i ti to pocnes da koristis i ne daj Boze napravis kontra efekat, ja bih bio kriv. Mozda ne zakonski, ali bih se osjecao krivim, a nisam dermatolog i ko mi daje za pravo da govorim nekome sta da uzima. Ili ja, ili bilo ovdje? Mozes nekome upropastiti zivot, a ni ne znas mu tipove koze, a i nisi doktor npr. Da ne ide tema u krivom smjeru sada, najbolje je da nastavimo da razmjenjujemo iskustva. Svi smo na istoj strani... Ono sto je pomoglo mom prijatelju je to da je obrijao glavu skroz i onda mu je sunce fino obnovilo kozu. Sada ima kratku kosu skroz i redovno brije glavu na celu, ali koliko ja znam skoro da nikakvih problema nema. Taj sebum sto se nakupi jednostavno zacepi pore i sunce ne moze da neophodne vitamine da kozi. "Koza ne dise" , sto bi se reklo. Sretno prijatelju. :thumbup:

Sto se tice rekonazola i oronazola, to su sve samponi bazirani na ketakonazolnoj bazi, ali ono sto ja znam je da je nizoral najbolji lijek za seboreicni dermatitis. Problem kod seboreicnog dermatitisa je sto lijeka nema i nijedan dermatolog ti ga nece izlijeciti. Moze se drzati pod kontrolom, a ja preporucujem sto manje stresa, vise mediteranskog voca i klime i sto vise sna, vode i zdrave ishrane. Cigare, alkohol, crveno meso izbaciti. Lijeci se iznutra...Ono sto jedemo, to smo... Sport ce cesto pomoci. Znam ja da je to sve mnogo lakse reci nego uciniti.. i sigurno je da se seboreicnom dermatitisu ne pridaje tolika paznja, koliko bi trebala, a toliko ga ljudi ima u ovom gradu, da nisu ni svjesni...
drag_gost

#105 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Pa bilo koji da uzmes neces pogrijesiti.

Za vise informacija o samponima i kremama na ketokonazolnoj bazi:
http://feelgoodtime.net/ketoconazole-sh ... ole-cream/
sarajvosa

#106 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

Ima li se gdje uzet kokosovo ulje?
drag_gost

#107 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Probaj prirodne apoteke, ima 99%. Super izbor. :thumbup: Kokosovo ulje je odlicno.
sarajvosa

#108 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

Ima li neko posebno kokosovo ulje ili da trazim samo kokosovo ulje i ona ce znati koje trebam?
Gdje ima biljna apoteka u centru?
Zovem se Zelena

#109 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Zovem se Zelena »

sarajvosa wrote:Ima li neko posebno kokosovo ulje ili da trazim samo kokosovo ulje i ona ce znati koje trebam?
Matija?!

Da li je probao neko od vas Ducray ili tako nešto? Čujem da oni imaju dobre preparate, ali jesu poskupi...

Što se tiče tableta, ovo koža, kosa, nokti, imate još i natural welth i merz.
gilla

#110 Re: Seboreicni dermatitis

Post by gilla »

Zovem se Zelena wrote:
sarajvosa wrote:Ima li neko posebno kokosovo ulje ili da trazim samo kokosovo ulje i ona ce znati koje trebam?
Matija?!

Da li je probao neko od vas Ducray ili tako nešto? Čujem da oni imaju dobre preparate, ali jesu poskupi...

Što se tiče tableta, ovo koža, kosa, nokti, imate još i natural welth i merz.
Koristim ja ducray sa suhu perut, nekolika pranha za sad, dobri rezultati, bocica 25km, skupo.

Inace ovo cudo mi je dijagnosticirano na osnovu 2 sekunde pogleda. 2 sedmice terapija, doticni sampon(imam suhu bijelu perut, male i vece komade), zasad dobri rezultati. Inace ja imam perut od kad znam za sebe ali u zadnju god.mi se pojavila i na obrvama, perutanje, mali crvenila ispod, nekad zasvrbi. Zato sam otisao dermicu.
Za to dobio rekonazol krem ujutro i rozamet navecer, kljukam se vitaminima b i c, extra rezultati, pitanje je da lu xe trajati.Namjeravam poslije terapije prekinuti kreme jet znam da su opasne. Pa cemo vidjeti.

Najvise me nervira od svega pak nekad mi se pojavi flekica posluje brijanja, to saniram aflodermom, vjerujem da je i to vezano. Debil nisam to raspravio na pregledu jer mi tad mislim nije bilo.

Ljudi kakav vam je jelovnik? Overall, dorucak,rucak, vecera....
Rece mi dermic nrma masnog, alkohola, zacinjenog, konzerviranog al da mogu npr.slatko???? Citam po netu da svi izbacuju slatko....ja sam sveo na minimum, nekad moras jbg.izbacio mlijecne proizvode, sto mi je cudnije nikad nisam masno, alkohol nesto posebno uzivao, cak sta vise nastojao uvijek jesti zdravije.

Mislim da je meni stres, nedostatak sna, mehanicka ostecenja(nekad sam imao frke sa aknama pa svacim mazao).

Jel neko mozda koristio stvari na bazi lavande, neki ce ljudi kunu u to pa da pitam ovdje.

Et pozz svim pacenicima
sarajvosa

#111 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

Ja sam rijesio problem kose i peruti,a i obrva rijetko bas rijetko kad se pojavi na obrvama i to je nesto skroz malo.
Jedini jos da lice rijesim,ali bojim se da lijeka nema :twisted:
drag_gost

#112 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Kokosovo ulje mnogi hvale... :)
sarajvosa

#113 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

da li mineralna voda i koka kola stete sto se ovoga tice?to pijem pocesto
drag_gost

#114 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Moj ti je savjet da kolu izbacis. To je obicno smece i steti svemu. Kada je seboreja u pitanju, koliko je meni poznato, bitno je piti mnogo vode. Obnavlja kozu.
sarajvosa

#115 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

Krema protiv seboreičnog dermatitisa

Image

Krema na biljno mineralnoj bazi u roku 2-3 dana potpuno uklanja posljedice seboreičnog dermatitisa na licu. Redovna uporaba za održavanje stanja dnevno jedanput nanijeti ili jednom u dva dana. Bez kortikosteroida. 100% učinkovita. Garancija 10 dana za povrat novca moguća.
Količina 120ml.

Ima li se ovo gdje kod nas uzeti?

i sto se tice mog problema lica ja rijetko i skoro neprimjetno imam crvenilo vec meni smeta sto se koza masti pogotovo kad su ove vrucine
drag_gost

#116 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Ne znam za tu kremu, ali bih ti preporucio acidi borici. Naravno u konsultaciji sa svojim dermatologom. Lice peri hladnom vodom, ne toplom, da se ne otvaraju spore. Acidi borici moze cuda da napravi, pogotovo kada je crvenilo izazvano seborejom u pitanju.
Takodjer, pranje kose.. izbjegavaj toplu vodu koliko god mozes.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#117 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Velkoski »

drag_gost wrote:Ne znam za tu kremu, ali bih ti preporucio acidi borici. Naravno u konsultaciji sa svojim dermatologom. Lice peri hladnom vodom, ne toplom, da se ne otvaraju spore. Acidi borici moze cuda da napravi, pogotovo kada je crvenilo izazvano seborejom u pitanju.
Takodjer, pranje kose.. izbjegavaj toplu vodu koliko god mozes.
Obična acidi borici ili (i kako se nanosi uopšte)? Meni se crvenilo i 'guljenje' kože smiri na par dana i opet sve ponovo, dođe mi da sve zgulim i pošaljem u pm, nema šta nisam maz'o itd. :twisted:
drag_gost

#118 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Na vatu naneses. Preporucio bih ti da se konsultujes sa dermatologom, jer ne pomaze svima. Acidi borici nemoj koristiti vise od 2 puta na dan. Takodjer, pri stavljanju acidi borici-ja (borne kiseline) skida se zastitni sloj koze, pa moze biti veoma opasno izlagati se ovom suncu. Nemoj nista na svoju ruku...

To je to sto sam napisao u uvodu ove teme... mnogo ljudi ima seboreicni dermatitis, a o tome se skoro nikako ne prica.

Borna kiselina (acidi borici) je meni pomogla dosta.

"Borna kiselina (H3BO3)

Borna kiselina se dobiva se iz prirodnih nalazišta isparavanjem kondenzata koji izlaze iz zemlje u vulkanskim predjelima ili taloženjem vodene otopine natrijeva tetraborata (boraks) s kiselinama kao što je, primjerice, klorovodična kiselina. Na tržištu dolazi u obliku 3% ili 2% otopine ili pak u obliku čiste krute borne kiseline. Čista borna kiselina je slaba kiselina, fini bijeli, mekani prah. Teško se otapa u hladnoj vodi, ali se zato dobro otapa u kipućoj vodi. Osim toga, borna kiselina se otapa u alkoholu i eteru. Može se otopiti i u vrućem glicerolu i to u velikim količinama, a nakon hlađenja takve otopine nastaje kristalinična tvar koju nazivamo boroglicerid. Boroglicerid djeluje jako kiselo.
Otopina borne kiseline se koristi za obloge kod ulceracija, erizipela i opeklina. Smatra se da djeluje na gljivična oboljenja kože i sluznice. Inhibira rast Candide albicans na sluznici, ali se ne smije koristiti kod beba! Upotrebljava se u obliku 3% otopine kao blagi antiseptik i keratoplastik. Može se koristiti i kao posip koji je zapravo 10%-tna smjesa sa talkom. Takvi posipi se ne smiju koristiti kod beba. Na tržištu se nalazi se i masti i kreme sa bornom kiselinom (borvazelin). Kod upotrebe borne kiseline mora se imati naumu da je moguća njezina resorpcija i toksično djelovanje osobito kod male djece. Prije se borna kiselina daleko češće koristila, međutim, danas je njezina upotreba sve rijeđa. Naime, prema nekim stručnjacima, ona uopće ne djeluje i sav učinak kojega ona ostvaruje jest tek placebo i privremeni osjećaj hlađenja na koži.
"
Last edited by drag_gost on 19/06/2013 01:04, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#119 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Velkoski »

Ma vjeruj mi da je dermatolog karina + dok se dobije uputnica dok ovo dok ono, hvala tebi na savjetima. :thumbup:

Dakle, najbolje je to uraditi naveče'? Poslije koliko 'tretmana' se vidi pomak?
drag_gost

#120 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Editovao sam prijasnji post, imaces vise informacija gore. Nema na cemu, ovu temu sam zamislio kao razmjenu iskustava. Kao sto sam napisao vec nekoliko puta, seboreicni dermatitis je potrebno tretirati iznutra, ali ga ne mozete nikada 100% izlijeciti. Pod kontrolom drzati - to da. Bitno je ne pokleknuti i nastaviti tretman.

Ako planiras korisiti acidi borici 3%, radis na vlastitu odgovornost (ne krivi mene za nuspojave :-D ). Da, navecer i u toku dana, ako se neces izlagati ovim sparinama. Preporucio bih ti da se umivas hladnom vodom cesto i da pijes do 8 casa vode na dan. Takodjer bih ti preporucio Tahebo caj i ponekad da napravis caj od kamilice i da lice umivas vrucom kamilicom.

Sto se tice pomaka, zavisi od toga koliko je to sve "zapusteno". U principu uz pravi tretman, za 2-3 dana se vide veliki pomaci. Ja sam koristio jedno vrijeme neku kortizonsku kremu. Preporucio bih ti za kosu pjenu za ciscenje tjemena od Rougj Hair-a:

Image

"Zategne" tjeme i ocisti ga nevjerovatno. Cijena 19 km.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#121 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Velkoski »

Hvala. :thumbup:

S kosom i nemam neki problem, uglavnom me ubija koža na nosu i između obrva, probao sam razne kreme al' to djeluje par dana i ćao, više nikada nema isti efekat, valjda sa acidi borici bude bolje, nema veze i ako bude nuspojava. :D
drag_gost

#122 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Nema na cemu, nadam se da ces rijesiti to. Pazi samo oci, postoji poseban acidi borici za oci. Ne blizu ociju!
Spomenuo sam kosu, jer to uglavnom sve krene sa tjemena - provjeri tjeme opet. Sretno! :thumbup:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#123 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Velkoski »

Imao sam, imam i dalje jako malo, problema sa kosom, nekada prije je neko preporučio Vichy i meni je pomogao al' ovo na licu nikako ne ide. Usput da te pitam, ova pjena se kupuje u apoteKi ili ima još negdje?
drag_gost

#124 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

U apoteci kod Socijalnog. To je jedino mjesto gdje je mozes naci. 5 minuta nakon sto stavis acidi borici, odmah ces znati je li ti pomogao ili nije. Zategne kozu, a ako imas ostataka koze, nakon sto se upije fino, mozes je skinuti bez iritacije. Prelozio bih ti da acidi borici (koji izgleda kao obicna voda) drzis 15 minuta. Bitno je da se umijas hladnom vodom i uvijek da posusis lice cistim peskirom. Dobro je imati svoj peskir. Pazi se da ne koristis mnogo bornu kiselinu, jer se njenom implementacijom skida zastitni sloj na kozi. Na ovako jakom suncu, mozes samo da zamislis sta to moze da znaci. :)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#125 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Velkoski »

Eh fala, ako bude opet šta trebalo doći ću opet da te smaram. :mrgreen: :thumbup:
Post Reply