Fudbalski klubovi iz BiH - stare sezone

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Bušman

#101 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Bušman »

Sjecali se neko sarajevskog kluba Čarli? Tad je nekad osnovan i Đerzelez. Kako se nije igrao, ako nista mali fudbal. Na velikim terenima nije bilo uslova za igru i oni su, nazalost, pretvarani u nesto drugo.
Eborg

#102 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Eborg »

Naletih na ovo na stranici FSKS:
Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, zaustavlja se rad klubova. U septembru 1994. godine sarajevski klubovi učestvuju na završnici Prvenstva BiH u Zenici, na kojem Sarajevo osvaja drugo, a Željezničar posljednje četvrto mjesto. U oktobru 1994. godine organizovan je i Kup sarajevske regije, u kojem je učestvovalo osam ekipa, a u finalu 22. oktbora na Koševu su se sastali Sarajevo i Željezničar. Tim sa Koševa je slavio pobjedu 4:2 i tako se plasirao u četvrtfinale Kupa BiH, gdje je kasnije eliminisan od mostarskog Veleža.
Je li se ovo igralo u Sarajevu ili van istog?
Obuca9

#103 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Obuca9 »

U Sarajevu, sve se tekme igrale na Kosevu.

Sarajevo dobilo 4:2, golove dali Baljic i Behlulovic po dva za Sarajevo, a Jahić i Šopović za Željezničar. Mirza Varesanovic kao kapiten primio pehar. Za Sarajevo tad, od poznatijih igrali Džemo Smječanin, Boris Živković, Elvir Baljić, Zeka Turković, Mirza Varešanović, Alen Avdić, Senad Repuh, za Željezničar Gušo, Brković, Dželo Muharemović, Žerić...

Zanimljivo, početak utakmice je kasnio, jer su snajperisti par puta pucali, a i u toku same utakmice, tri-četiri puta je ista bila prekidana, također radi govana sa brda.

Sarajevo se tako kao osvajac kepa sarajevske regije plasiralo u cetvrtfinale Kupa BiH, koje se igralo na proljece 1995. godine.
Eborg

#104 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Eborg »

Je li to neko od onih primirja pa su i UN snage bile na stadionu ako se ne varam? Neko je pisao i kako su po Guši pucali ili ovako nešto.
Obuca9

#105 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Obuca9 »

Evo ti i rezultati, ako te zanima :)

Osmina finala - 08.10.1994.
Sarajevo - Partizan 7:1
Old Star - Jarčedoli 6:1
Ostale rezultate nemam

Četvrtfinale - 15.10.1994.
Sarajevo - Old Star 2:0
Željezničar - Vrbanjuša 3:2
Vratnik - Hrid 3:1
Olimpik - Iskra 3:0

Polufinale - 20.10.1994.
Sarajevo - Vratnik 6:0
Željezničar - Olimpik 7:0

Finale - 22.10.1994.
Sarajevo - Željezničar 4:2
Obuca9

#106 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Obuca9 »

Image

Večernje novine,
24.10.1994.
Eborg

#107 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Eborg »

Tnx! :thumbup:

BTW, impresivna lista imena na obje strane, neka neko napiše kako i kada su se ispalili iz Sarajeva ako bude znao. :) Ipak su neki od njih napravili solidne karijere s obzirom da nekoliko godina nisu imali ni treninga ni utakmica kako treba a kamo li normalnu ishranu.
Obuca9

#108 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Obuca9 »

Eborg wrote:Tnx! :thumbup:

BTW, impresivna lista imena na obje strane, neka neko napiše kako i kada su se ispalili iz Sarajeva ako bude znao. :) Ipak su neki od njih napravili solidne karijere s obzirom da nekoliko godina nisu imali ni treninga ni utakmica kako treba a kamo li normalnu ishranu.
Za Željezničar ne znam, a što se tiče trojca iz Sarajeva, Živković, Mirza i Baljić, koji su kasnije napravili veće karijere (sve trojica igrali u ligama petice), oni su se ispalili poslije turneje po Aziji. Ono ekipe što je osalo, vratilo se nazad u grad, preko Makarske, krajem aprila 1995. Na putu do Sarajeva, 26. aprila usput su svratili i do Mostara, odigrali utakmicu četvrtfinala Kupa sa Veležom.

Zanimljivo, tadašnji direktor Sarajeva, Fazlagić, tražio je da Bordeaux mora uplatiti 1.000.000 dolara Sarajevu na ime obeštećenja za Varešanovića. Šta li je bilo od toga, jesu li pare ikad legle ili je bilo "pojeo vuk magarca", Bog zna...
Eborg

#109 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Eborg »

Pa eto vam zadatka za upravu ako nije legla lova. Ako nije došlo do zastare, tužite ih CAS-u. :mrgreen:

Vidiš, to je fakat sa pravne strane interesantno. Bruka tih igrača je otišlo iz Sarajeva i Željezničara a sumnjam da su plaćana obeštećenja za njih. Ili je to bilo davanje ispisnica da se spasi živa glava, bježi sine ako možeš. :-)
Obuca9

#110 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Obuca9 »

Ma pitanje je pod kakvim su oni ugovorima bili, Bog zna...

P.S.
Eto nadam se da sam ti bio od pomoći :) Napisao bih ti i malo detaljnije o fudbalu u ratu, barem ono što sam ja istražio dosada, ali sam tanak s vremenom, a na ovo nisam mogao da odolim da se ne javim :D
cico x

#111 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by cico x »

1) Pod kojim uslovima se osnovao tadašnji NK Olimpik Sarajevo, zar su postojali ikakvi uslovi za sport u opkoljenom gradu?

kako nisu,pa sve je postojalo u sarajevu u ratu pa tako i sport,zahvaljujuci zaljubljenicima u fudbal treniralo se na sljaci na kosevu,po skolama,skenderiji... doduse vise se igrao mali fudbal,skoro svako naselje je imalo svoje turnire,dosta profesionalaca je igralo te turnire,pa se tako stvorilo i dosta ekipa za mali fudbal.kasnije je bilo i prvenstvo u skenderiji ako se dobro sjecam?
na a.polju je bila "premier liga"malog fudbala,strasnih ekipa i strasnih igraca(baljic,muharemovic,pintol,gušo,dodik,braca ahmetagic...)
mislim da je olimpik vremenom nastao od spajanja par takvih ekipa iz n.grad (gato,n.grad,botana,svrakino) pa se krajem rata i osnovao kao fk olimpik.

dok su nama granate padale svaki minut,u zenici je celik trenirao redovno na b. polju,i kad je sarajevo otislo da odigra sa njima,ovi ih pojeli,cak neki igraci sarajeva ostanu u zenici,pa je fcs poslije toga na poziv arapa otislo u s.arabiju,dosta njih se nije vratilo,sto je i normalno.
ovo je "na prvu" iz glave,imam dosta materijala u arhivi pa cu svemenom malo detaljnije pogledati
Obuca9

#112 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Obuca9 »

Eborg wrote:Pa eto vam zadatka za upravu ako nije legla lova. Ako nije došlo do zastare, tužite ih CAS-u. :mrgreen:

Vidiš, to je fakat sa pravne strane interesantno. Bruka tih igrača je otišlo iz Sarajeva i Željezničara a sumnjam da su plaćana obeštećenja za njih. Ili je to bilo davanje ispisnica da se spasi živa glava, bježi sine ako možeš. :-)
Image
Eborg

#113 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Eborg »

@Obuca9: Hvala ti puno, trebat će jednom dokumentirati ove stvari! :thumbup:

@cico x: Pa normalno da će ih pojesti, u Zenici glad bila samo takva. :lol: Pravo da ti kažem, par puta sam pokušao saznati kako je Čelik funkcionisao tokom rata i da li je bilo ikakvih treninga no nisam došao ni do kakvih informacija. Znam da je otac jedne moje tadašnje drugarice bio neka faca u klubu (direktor ili predsjednik) pa su nam jednom dozvolili da igramo na "Bilinom polju" tamo možda na proljeće '95. Religiozno iskustvo! :thumbup:

Što se tiče Čelika i tih utakmica, na Facebook stranici Čelik Zenica - ARHIVA sam pronašao, između ostalih, i sljedeće fotografije iz tog perioda:

Prijateljski meč: Olimpijska selekcija Kuvajta - NK Čelik 1:1 (Kuvajt, 1995. god.)

Image

Prijateljski meč: ''A'' selekcija Kuvajta - NK Čelik 2:2 (Kuvajt, 1995. god.)

Ekipa pred utakmicu: Senad Begić, Suad Begić, Almir Aščić, Miralem Nalić, Nijaz Hrustanović, Ismar Pojskić (GORE), Amir Tumbić, Elvir Ljubunčić, Sabahudin Bujak, Jasmin Memišević i Zikret Kuljaninović (DOLJE)

Image

Finale Kupa BIH: Sloboda - Čelik 0-1 (Tuzla, 30. septembar 1995. god, strijelac Sabahudin Bujak)

Šampionski tim Čelika: Jasmin Memišević, Suad Begić, Almir Aščić, Miralem Nalić, Nijaz Hrustanović, Senad Begić, Ibrahim Zukanović (trener) (GORE), Elvir Ljubunčić, Amir Tumbić, Sabahudin Bujak, Zikret Kuljaninović i Benjamin Terzić (DOLJE)

Image
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#114 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by -LIBERO- »

Eborg wrote:Naletih na ovo na stranici FSKS:
Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, zaustavlja se rad klubova. U septembru 1994. godine sarajevski klubovi učestvuju na završnici Prvenstva BiH u Zenici, na kojem Sarajevo osvaja drugo, a Željezničar posljednje četvrto mjesto. U oktobru 1994. godine organizovan je i Kup sarajevske regije, u kojem je učestvovalo osam ekipa, a u finalu 22. oktbora na Koševu su se sastali Sarajevo i Željezničar. Tim sa Koševa je slavio pobjedu 4:2 i tako se plasirao u četvrtfinale Kupa BiH, gdje je kasnije eliminisan od mostarskog Veleža.
Je li se ovo igralo u Sarajevu ili van istog?
Bio na ovoj tekmi... :D

Ne mogu se bas sjetiti sta je bilo,ali garant neko UN primirje jer je stadion bio kao na dlanu od neprijateljskih rovova ,ma na par stotina metara. Tek sada kada razmislim,nevjerovatno je bilo koliko su gradjani Sarajeva bilo oguglali na opasnost i smrt...da se najezis.

Bilo je cak i gledalaca,svi smo bili na sjeveru,jer je jedino sjeverna tribina bila koliko toliko zasticena ,barem onako od vizuelnog pogleda iz cetnickih rovova. Ma strava ziva..... :D

Znam da su zapucali po stadionu,mislim da iz PAM-a,ili "sijaca"...ali nisam siguran dal je to bilo pred samu utakmicu ili negdje u toku utakmice..ali se sjecam frcanja metaka po reflektorima i zapadnoj tribini.

Naravno niko se nije mrdnuo....igraci se malo povukli i kasnije vratili na teren i utakmica se odigrala. A i gledalaca je bilo podosta. Znam da starce zamalo srce nije "roknulo" kada sam im rekao da sam bio na Kosevu na utakmici.. :D

A bio sam redovan i po ovim turnirima u malom fudbalu. Sjecam se Pajinog f.k Davora,i Carlija iz Hrasnice..itd itd. Naviru slike sada ,ali nebitno :D
Eborg

#115 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Eborg »

U ovom novinskom izvještaju što je postavio @Obuca9 piše da je bilo oko 2500 gledalaca na toj utakmici o kojoj govoriš. :shock:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#116 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by -LIBERO- »

Eborg wrote:U ovom novinskom izvještaju što je postavio @Obuca9 piše da je bilo oko 2500 gledalaca na toj utakmici o kojoj govoriš. :shock:
Istina je to. Jako dobro popunjena je bila sjeverna tribina. Cak se malo i navijalo.... :D

Ma ludilo totalno,narocito sada kada razmislim o toj utakmici...na 150 metara od Cetnickih rovova... :-) :-) :shock: :shock:
cico x

#117 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by cico x »

a tekma protiv un-a,kad smo mi europu igrali :)

Eborg

#118 Re: Fudbal u BiH tokom rata

Post by Eborg »

Kraći tekst o reprezentativnom fudbalu tokom rata, preuzet sa OVOG LINKA.
Reprezentacija Bosne i Hercegovine

Prvi medjunarodni susret i prvi sportski susret u okupiranom Sarajevu u organizaciji NSBiH odigran je 18. jula 1992. godine u Skenderiji, mali nogomet izmedju reprezentacije RBiH i selekcije UNPROFOR-a, koji je zavrsen rezultatom 25:5 za selekciju RBiH.

Reprezentacija RBiH pod nazivom "Humane zvijezde" odigrala je dvije utakmice i to u Belgiji 8. marta 1993. godine sa ekipom Genka iz istoimenog grada i pobijedila sa 3:1, dok je drugu utakmicu odigrala protiv Kaizslanterurna i izgubila sa 1:4.

Prvu zvanicnu medjunarodnu utakmicu jedna reprezentativna selekcija BiH odigrala je na Mediteranskim igrama u Monpelieru u Francuskoj, koje su odrzane u julu 1993. godine. Odigrane su dvije utakmice, i to sa Alzirom 1:1, te je dozivljen poraz od Grcke sa 1:3. Tokom 1993. godine u Zagrebu je odigrana utakmica u malom fudbalu izmedu nase reprezentacije i Hrvatske, a susret je zavrsen nasom pobjedom od 3:0

Selekcija igraca BiH iz zemlje i inozemstva odigrala je 1. aprila 1994. Godine u Bologni protiv istoimenog italijanskog prvoligasa prijateljski susret i pobijedila sa 2:1. Skoro godinu dana kasnije, 22. jula 1995. godine, reprezentacija BiH odigrala je nerijeseno 2:2 sa Fortunom u Duseldorfu.

U toku agresije Fudbalski klub Sarajevo je vise od godinu dana bio na turneji po zemljama Evrope i Azije i odigrao je u humanitarne svrhe preko 100 medjunarodnih utakmica.

U ljeto 1994. godine reprezentacija grada Sarajeva je gostovala u Skotskoj i odigrala nekoliko utakmica. Bosna i Hercegovina 30.novembra 1995. godine. odigrala je svoju prvu zvanicnu prijateljsku utakmicu u Tirani sa Albanijom. Tada je po prvi puta na jednom sportskom dogadaju svirana drzavna himna "Jedna si jedina". I pored poraza, fudbaleri BiH su dostojno reprezentovali nasu drzavu. Zanimljivo da je reprezentaciju cinilo nekoliko igraca iz naseg prvenstva, a strucni stab, direktor Mirsad Fazlagic, selektor Fuad Muzurovic i trener Mustafa Hukic jedva su u Tirani "skrpili" ekipu. Ipak, bio je to dogadjaj za pamcenje, a koliko je jos zemlja bila u komunikacijskoj blokadi govori podatak da su izvjestaj sa te utakmice novinari dobili preko radio-amatera.

Juniorska reprezentacija BiH sastavjena od mladih igraca iz zemlje i inostranstva je u Makarskoj u januaru 1996. godine odigrala i prvu medjudrzavnu utakmica sa selekcijom Hrvatske i pobijedila sa 2:0.

U aprilu te godine u Zenici je najbolja selekcija BiH odigrala prvu sluzbenu medjudrzavnu utakmicu u zemlji. Oko 20.000 gledalaca pozdravilo je "ljiljane" u revans-susretu sa reprezentacijom Albanije. Nije bilo golova ali svi su zadovoljno napustili stadion Bilino polje. Jer, fudbal se vratio u Bosnu i Hercegovinu.
Evo snimak sa reprezentativne utakmice koja je odigrana 22. marta 1993. godine u Kaiserslauternu protiv 1.FC Kaiserslauterna.

Boje BiH u tim okršajima branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović , Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara - kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FCLuzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović (Autobum), Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edin Hadžialagić.
Našao sam i ovu fotografiju, ne znam o kojoj se utakmici radi. Igrači na slici: Omerović, Glavaš, Varešanović, Pintul, Škoro, Kodro, Demirović, Turković, Jozić, Vukičević i Baždarević.

Image
caros

#119 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by caros »

Sarajevo ima četiri titule, Armin opet jede govna.
papedzaja

#120 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by papedzaja »

Najgora ljudska osobina je LAŽ nema gore
elSaik

#121 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by elSaik »

Ima, ima, naravno da ima. :mrgreen: I Posušje je te jedne godine bilo prvak države. 8-)
Baltazar_khan

#122 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Baltazar_khan »

stvarno ko sve može da bude novinar u današnje vrijeme.
Zanimljivo, Amar Osim ima više naslova prvaka u svojoj trenerskoj karijeri nego klub s Koševa u cijeloj svojoj povijesti. Osim je četiri puta bio prvak sa Željom, a Sarajevo ima tri titule.
@saiče gigante onda ti priznaješ herceg bosnu.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#123 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by -LIBERO- »

elSaik wrote:Ima, ima, naravno da ima. :mrgreen: I Posušje je te jedne godine bilo prvak države. 8-)
Ti negiras kontinuitet drzave BiH i kontinuitet drzavnog saveza u fudbalu??

Interesantno.
elSaik

#124 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by elSaik »

Nemam ja nju šta priznavati. Bez play-offa u toj sezoni ste jednako prvaci, i jedni i drugi. Ili možda da mi kažete s kim igraste u Europi zahvaljujući toj "tituli"?
JThomas

#125 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by JThomas »

eto, hajmo reći da imaju isto, to je k'o biva sjajno i odlično... :D
Post Reply