Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
- mO k3
#101 Re: dionice, kupovina itd.
Moj Depot u ovom trenutku sadrzi dvije dionice kod kupovne cijene od Apple 235€ i BMW 40€ sljedecih mjeseci cu da kupim jos Daimler ,mada jos cekam sta ce se desiti sa ovim grcima..
-
ekseks
#102 Re: dionice, kupovina itd.
Danas bi moglo biti zanimljivo na SASE, jer se sasvim izvijesno usvaja budžet, a uvijek do sada usvajanje budžeta i neki politički dogovor u BIH odražavao se pozitivno na SASE, tako da se iskreno nadam, kao učesnik na SASE da će doći do rasta dionica, ali opet vidjećemo....
-
ekseks
#103 Re: dionice, kupovina itd.
Šta je ovo mrtva berza već danima a cijene samo idu dole...
Možda je vrijeme za kupovinu?
-
use your illusion
#104 Re: dionice, kupovina itd.
treba mi jedna informacija.ne razumijem se bas u dionice al evo da pokusam objasniti.
prije nekoliko godina (5-6) imao sam jednu dionicu ABS banke cija je vrijednost bila mislim oko 600KM...otisao sam u eurohaus da prodam tu dionicu...znaci zakljucio sam ugovor sa brokerom i cekao da neko kupi tu dionicu.medjutim vec sljedecih dana vrijednosti dionica su pocele naglo padati...tako da tesko da sam mogao da je prodam...da li je to propalo..postoji li ikakva mogucnost da se to unovci ili......... ????
prije nekoliko godina (5-6) imao sam jednu dionicu ABS banke cija je vrijednost bila mislim oko 600KM...otisao sam u eurohaus da prodam tu dionicu...znaci zakljucio sam ugovor sa brokerom i cekao da neko kupi tu dionicu.medjutim vec sljedecih dana vrijednosti dionica su pocele naglo padati...tako da tesko da sam mogao da je prodam...da li je to propalo..postoji li ikakva mogucnost da se to unovci ili......... ????
-
talić
#105 Re: dionice, kupovina itd.
možeš je prodati, zadnja trgovina 21.05.2012. jedna dionica prodata za 95 KM.use your illusion wrote:treba mi jedna informacija.ne razumijem se bas u dionice al evo da pokusam objasniti.
-
ekseks
#106 Re: dionice, kupovina itd.
Danas SASE zabilježi jako dobar promet, da li je to samo slučaj ili najava trenda 
-
sase.ba
#107 Re: dionice, kupovina itd.
Prema najnovijem konsolidiranom izvještaju o poslovanju za period januar – juni 2012. godine, kompanija BH Telecom je u prvih šest mjeseci 2012. godine poslovala vrlo uspješno i ostvarila sve planske veličine.
U periodu od januara do juna 2012. godine ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 295.401.000 KM, čime je godišnji plan prihoda ostvaren sa 49 posto.
Ukupni rashodi su iznosili 222.676.000 KM i isti su manji za 4 posto u odnosu na ostvarenje rashoda u istom periodu 2011. godine.
Kompanija je ostvarila dobit iz poslovanja u iznosu od 72.725.000 KM i ista je veća za 7.050.000 KM u odnosu na ostvarenje dobiti u istom periodu prošle godine.
Prilagođavanjem poslovne strategije tržišnim uslovima i konstantnim unapređivanjem ponude usluga i odnosa sa korisnicima, okvir je u kojem Društvo, kao vodeći operator u Bosni i Hercegovini, poduzima aktivnosti s ciljem održanja i jačanja pozicije na liberalizovanom bh. telekomunikacijskom tržištu.
BH Telecom je postignutim rezultatima uspio ostvariti sve planirane veličine te tako nastavio trend prethodnih uspješnih poslovnih godina, saopšteno je iz BH Telecoma.
Možda je vrijeme za kupovinu ove dionice, jer je povrat preko 10%.
U periodu od januara do juna 2012. godine ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 295.401.000 KM, čime je godišnji plan prihoda ostvaren sa 49 posto.
Ukupni rashodi su iznosili 222.676.000 KM i isti su manji za 4 posto u odnosu na ostvarenje rashoda u istom periodu 2011. godine.
Kompanija je ostvarila dobit iz poslovanja u iznosu od 72.725.000 KM i ista je veća za 7.050.000 KM u odnosu na ostvarenje dobiti u istom periodu prošle godine.
Prilagođavanjem poslovne strategije tržišnim uslovima i konstantnim unapređivanjem ponude usluga i odnosa sa korisnicima, okvir je u kojem Društvo, kao vodeći operator u Bosni i Hercegovini, poduzima aktivnosti s ciljem održanja i jačanja pozicije na liberalizovanom bh. telekomunikacijskom tržištu.
BH Telecom je postignutim rezultatima uspio ostvariti sve planirane veličine te tako nastavio trend prethodnih uspješnih poslovnih godina, saopšteno je iz BH Telecoma.
Možda je vrijeme za kupovinu ove dionice, jer je povrat preko 10%.
-
ekseks
#108 Re: dionice, kupovina itd.
BHTSR skoro uvijek bilježi veliki rast u drugoj polovini godine, pogotovo u posljednjim mjesecima godine, a pad nakon isplate dividende.
Što se tiče ovih informacija o poslovanju, kod nas tržište rijetko pokaže reakciju, ali nikad se ne zna, možda odjednom skoči, što je na SASE praksa...
Što se tiče ovih informacija o poslovanju, kod nas tržište rijetko pokaže reakciju, ali nikad se ne zna, možda odjednom skoči, što je na SASE praksa...
- mO k3
#109 Re: dionice, kupovina itd.
Sell in May and go awayekseks wrote:Šta je ovo mrtva berza već danima a cijene samo idu dole...
- torcida
#110 Re: dionice, kupovina itd.
čeljadi jedno brzinsko pitanje obzirom da sam popriličan laik u ovoj materiji....
kolika je okvirna provizija brokera pri transakcijama (kupovina-prodaja) dionica i da li istu uzima nakon izvršene kupovine ili postoji nekakav drugačiji metod?
kolika je okvirna provizija brokera pri transakcijama (kupovina-prodaja) dionica i da li istu uzima nakon izvršene kupovine ili postoji nekakav drugačiji metod?
-
sase.ba
#111 Re: dionice, kupovina itd.
Zavisi koliku proviziju dogovoriš sa brokerskom kućom (ista se kreče između 0,5 do 1,5% po iznosu transakcije), kada budeš dogovarao uslove zahtjevaj da ti isključe minimalnu proviziju.
- amarcor
#112 Re: dionice, kupovina itd.
ukljuci maksimalnu provizijusase.ba wrote:Zavisi koliku proviziju dogovoriš sa brokerskom kućom (ista se kreče između 0,5 do 1,5% po iznosu transakcije), kada budeš dogovarao uslove zahtjevaj da ti isključe minimalnu proviziju.
salim se, nego, sta znaci konkretno ovo da se iskljuci minimalna provizija? posto i ja razmisljam o ulaganju u dionice, svi savjeti su dobrodosli.
pozz
-
rimano
#113 Re: dionice, kupovina itd.
Evo da ti odgovorim ja posto sam frisko opecen 
Kad obracunavaju svoju proviziju naplacuju ti minimalnu proviziju ili procentualno od iznosa kojeg uplacujes sve zavisi ste je povoljnije za njih.
Minimalne provizije su definisane unaprijed npr ako uplacujes iznos od 1000 do 10000KM minimalna provizija ti je 30 do 45KM (se zavisi koja kuca je u pitanju).
Ako kupujes za 1000KM dionica naplatit ce ti minimalnu proviziju, a ako kupujes npr za 9000 onda ce ti naplatiti procentulano jer je to vise od minimalne provizije. Ukoliko je provizija 1% uzet ce ti 90KM.
Ako ti iskljuce minimalnu proviziju onda mozes bez problema kupovati i za 100KM uz troskove od par maraka.
Ja sam sa druge strane kupio za 200Km dionica i platio 30 i kusur KM provizije za to malo dionica jer mi obracunavaju minimalnu proviziju.
Kad obracunavaju svoju proviziju naplacuju ti minimalnu proviziju ili procentualno od iznosa kojeg uplacujes sve zavisi ste je povoljnije za njih.
Minimalne provizije su definisane unaprijed npr ako uplacujes iznos od 1000 do 10000KM minimalna provizija ti je 30 do 45KM (se zavisi koja kuca je u pitanju).
Ako kupujes za 1000KM dionica naplatit ce ti minimalnu proviziju, a ako kupujes npr za 9000 onda ce ti naplatiti procentulano jer je to vise od minimalne provizije. Ukoliko je provizija 1% uzet ce ti 90KM.
Ako ti iskljuce minimalnu proviziju onda mozes bez problema kupovati i za 100KM uz troskove od par maraka.
Ja sam sa druge strane kupio za 200Km dionica i platio 30 i kusur KM provizije za to malo dionica jer mi obracunavaju minimalnu proviziju.
- ExNihilo
#114 Re: dionice, kupovina itd.
koristan i edukativan postrimano wrote:Evo da ti odgovorim ja posto sam frisko opecen
- torcida
#115 Re: dionice, kupovina itd.
hvala na odgovoru!sase.ba wrote:Zavisi koliku proviziju dogovoriš sa brokerskom kućom (ista se kreče između 0,5 do 1,5% po iznosu transakcije), kada budeš dogovarao uslove zahtjevaj da ti isključe minimalnu proviziju.
danas sam potpisao ugovor sa lokalnom brokerskom kućom po ovoj tarifi..
http://www.bond-invest.ba/tarife.html
na moj upit o eliminaciji minimalne provizije, rekoše mi da ne prakticiraju dok ne prođe izvjesno vrijeme i valjda da se malo bolje ''upoznaju'' sa klijentom??
sve u svemu, još nisam izašao na burzu, vagam i proučavam situaciju.....valjda će se s nedjelje štogod konkretnog ukazati
-
BornInHell
#116 Re: dionice, kupovina itd.
Pa neizgledaju bas preskupi, koliki ti je iznos sa kojim planiras da se igras na burzi?
-
sase.ba
#117 Re: dionice, kupovina itd.
Uglavnom su svi oni negdje sa ovim osnovnim cjenovnikom, treba sa njima znati pregovarati. Međutim, u Sarajevu ima najviše BK pa je lakše oboriti proviziju, konkurencija...BornInHell wrote:Pa neizgledaju bas preskupi, koliki ti je iznos sa kojim planiras da se igras na burzi?
- torcida
#118 Re: dionice, kupovina itd.
milju/dvije za početak a onda mjesečno gurati po koju stojanku...predpostavljam da će me oderati na proviziji (2x) ako kupujem dva različita vrijednosna papira..mislim za svaku transakciju ide provizija ili recimo na uplaćen iznos? predpostavljam da je smiješno pitanje al grebga...laik sam...i ne stidim se priznatiBornInHell wrote:Pa neizgledaju bas preskupi, koliki ti je iznos sa kojim planiras da se igras na burzi?
btw...uzeo sam dionice bhtsr...dao nalog brokeru i naknadno na svom računu vidio da je nalog izvršen....da li to znači da su dionice u mom vlasništvu ili šta? ne vidjeh ih na svom p.,,a pored njih mi stoji opcija '''kupi''' tako daa....sam malo izgubljen! jel fora da me gura u novu kupovinu istih dionica ili moram opet potvrditi raniji nalog koji sam dao brokeru što mi je opet totalno nelogično?
hvala unaprijed i ne zamjeri(te) na nesuvislim pitanjima
-
rimano
#119 Re: dionice, kupovina itd.
Placa se provizija po nalogu, nebitno da li kupujes iste dionice ili razlicite. Ovo kupovanje po malo ti je najskuplje. Ako kupis tri puta po 300KM platit ces 90KM provizije a ako kupis odjednom za 900KM platit ces 30KM. U prvom slucaju iznos provizije je 10% sto nije nimalo povoljno. Tako da je mozda bolja solucija da skupljas par mjeseci pa da onda kupujes mada nikad ne znas kakvo ce kretanje cijena biti. Moze skociti cijena za 10% dok ti skupis i ona te dodje tu negdje.
Sto se tice ovog drugog najbolje je da nazoves svoju brokersku kucu da ti objasne. Po meni to izvrsen znaci da si kupio dionice.
Sto se tice ovog drugog najbolje je da nazoves svoju brokersku kucu da ti objasne. Po meni to izvrsen znaci da si kupio dionice.
-
sase.ba
#120 Re: dionice, kupovina itd.
Ne mora da znači, izvršen znači da je nalog nalazi u sistemu sase i da može biti sklopljen, međutim kada se obavi kupovina ili prodaja na statusu naloga piše Zaključen. Obično to možeš vidjeti tek iza 15h sati u svom potrfoliu, kada brokerska kuča izvrši obračune i druge stvari.rimano wrote:Sto se tice ovog drugog najbolje je da nazoves svoju brokersku kucu da ti objasne. Po meni to izvrsen znaci da si kupio dionice.
Ma to ti stoji kod svih dionica koje su u tvom portfoliu, ti trenutno imaš samo jednu vrstu dionice pa nemožeš ni znati. To ti je u stvari neka vrsta prečice za davanje naloga.torcida wrote:,a pored njih mi stoji opcija '''kupi''' tako daa....sam malo izgubljen!
Za sva pitanja najbolje ti je da se telefonom čuješ sa svojim brokerom pa bi ti oni to trebali objasniti.
- torcida
#121 Re: dionice, kupovina itd.
sase.ba wrote:Ne mora da znači, izvršen znači da je nalog nalazi u sistemu sase i da može biti sklopljen, međutim kada se obavi kupovina ili prodaja na statusu naloga piše Zaključen. Obično to možeš vidjeti tek iza 15h sati u svom potrfoliu, kada brokerska kuča izvrši obračune i druge stvari.rimano wrote:Sto se tice ovog drugog najbolje je da nazoves svoju brokersku kucu da ti objasne. Po meni to izvrsen znaci da si kupio dionice.
Ma to ti stoji kod svih dionica koje su u tvom portfoliu, ti trenutno imaš samo jednu vrstu dionice pa nemožeš ni znati. To ti je u stvari neka vrsta prečice za davanje naloga.torcida wrote:,a pored njih mi stoji opcija '''kupi''' tako daa....sam malo izgubljen!
Za sva pitanja najbolje ti je da se telefonom čuješ sa svojim brokerom pa bi ti oni to trebali objasniti.
u pravu si, zvao sam ih i rekoše da nalog jeste izvršen (proslijeđen na burzu) ali da još nisam postao vlasnik dionica niti je kupovina izvršena.
ruku na srce, nisam vala očekivao da ću morati čekati na svoj ''red'' pri kupovini dionica (definirao sam maximalnu cijenu i ostavio diskrecijsku varijantu brokeru da valjda umanji taj maximalan iznos za 20% ako sam dobro upratio...ali kako vidim, postavljena cijena nije prevaziđena na tržištu ali još neam niti jedne u svom porteljeu
po toj diskrecijskoj opciji, rok za transakciju je mjesec dana ali kako vidim, cijena se postepeno diže...i ako pređe moj maximalan iznos, morat ću opozvati ovaj nalog i slati novi?
zar ne postoji opcija da se promptno pokupe dionice po toj najboljoj prodajnoj cijeni (i količini) koja se prikaže na grafikonu?
primjerice ovako...
dionica XYZ na današnji dan-
srednji k. III zvanična promjena kursa III najbolja k. cijena III najbolja k.količina III
18,01________________ 0,54% ____________________ 17,88 _________________ 50
- hipotetski govoreći, hoću da uzmem po toj najboljoj kupovnoj cijeni od 17,88KM sve te preostale dionice (njih 50)....koga ili šta trebam čekati ili šta trebam napraviti da ih odjednom pokupim?
@rimano, hvala na informaciji u svakom slučaju
-
drug profi
#122 Re: dionice, kupovina itd.
to sto si naveo je vec postojeca ponuda za kupovinu. Dakle neko nudi 17,88 KM po dionici i hoce da kupi 50 komada. Ceka prodavca koji ce pristati na tu ponudu.
Tebi je za kupovinu interesantna najbolja prodajna cijena i kolicina koja je u datom slucaju 18,29 KM po dionici i na ponudi po tom nalogu i cijeni se nalaze 26 dionica.
Ti trebas da ponudis fening vise od onih 17,88 KM (17,89) i da cekas kao prvi u redu za kupnju, li ponudi vise sve do poklapanja cijene sa prodavcem.
Tebi je za kupovinu interesantna najbolja prodajna cijena i kolicina koja je u datom slucaju 18,29 KM po dionici i na ponudi po tom nalogu i cijeni se nalaze 26 dionica.
Ti trebas da ponudis fening vise od onih 17,88 KM (17,89) i da cekas kao prvi u redu za kupnju, li ponudi vise sve do poklapanja cijene sa prodavcem.
- torcida
#123 Re: dionice, kupovina itd.
drug profi wrote:to sto si naveo je vec postojeca ponuda za kupovinu. Dakle neko nudi 17,88 KM po dionici i hoce da kupi 50 komada. Ceka prodavca koji ce pristati na tu ponudu.
svaka čast druže, hvale vrijedna informacija!
a hebote, ja sam gledao samo ovu lijevu stranu...kontam sve se vrti oko ''kupovine'' pa se nisam obazirao na desnu frontu....a u tome je znači kvaka!
aje..kad smo već bacili karte na stol...dao sam nalog na 17,90 pa eto opet nisam ''najbolji'' ponuditelj..jel ona diskrecijska opcija kumovala tome?
i ima li đegod ukupan broj dionica koji je na tapeti neovisno od cijene koja se potražuje?
-
drug profi
#124 Re: dionice, kupovina itd.
Diskrecijska opcija je tu kumovala jer se njome daje brokeru ovlast da odstupa sa cijenom u odredjenoj skali, ali nalog ce realizovati kad po njegovom nahodjenju bude najpogodnije. Mozda pogrijesi, mozda ne. Ukupnu kolicinu na kupnji i na prodaji mozes znati ako si prijavljen na OBS ili u kontaktu sa svojim brokerom.
Ja pri kupnji ili prodaji uvijek provjerim tu informaciju, dakle kolicine na jednoj i drugoj strani i po kojim cijenama. Tu mozes onda otprilike i projicirati u kom ce se pravcu kretati trgovanje tog dana, pa tako i postaviti svoje naloge.
Ja pri kupnji ili prodaji uvijek provjerim tu informaciju, dakle kolicine na jednoj i drugoj strani i po kojim cijenama. Tu mozes onda otprilike i projicirati u kom ce se pravcu kretati trgovanje tog dana, pa tako i postaviti svoje naloge.
-
sase.ba
#125 Re: dionice, kupovina itd.
Kada si spreman da platiš dionicu po cijeni koja se nalazi u trenutnoj ponudi na sase, daji nalog sa ograničenjem i broker nema pravo da isti koriguje već mora takvu ponudu ubaciti u sistem. Nekada (često) se dešava da broker kupuje dionice za nekog drugog klijenta i kada mu ti daš nalog sa diskrecijom on tvoj nalog drži na nižoj cijeni bez obzira što je tvoja cijena bolja.torcida wrote: a hebote, ja sam gledao samo ovu lijevu stranu...kontam sve se vrti oko ''kupovine'' pa se nisam obazirao na desnu frontu....a u tome je znači kvaka!
aje..kad smo već bacili karte na stol...dao sam nalog na 17,90 pa eto opet nisam ''najbolji'' ponuditelj..jel ona diskrecijska opcija kumovala tome?![]()
i ima li đegod ukupan broj dionica koji je na tapeti neovisno od cijene koja se potražuje?
Kada te interesuje stanje ponude i potražnje sa količinama i cjenama nazoveš brokere i oni će ti poslati na mail ili skype sliku trenutnog stanja (tako meni šalju).
Obzirom da cijena BHT-a ode gore, nisam siguran hoćeš li uspjeti kupiti po 17,90 (nikad se nezna), a danas je dostizala i 18,40.
Last edited by sase.ba on 29/08/2012 20:08, edited 1 time in total.