Najstedljiviji auto nize klase

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#101 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by Bakir1 »

emko1234 wrote:vw nije imao pd motor s 136ks nego sa 140ks..
@emko
AZV kod motora
;-)
Last edited by Bakir1 on 16/04/2012 13:01, edited 1 time in total.
emko1234

#102 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

to znaci da kako brzo nabije snagu tako je brzo i izgubi sto nije daleko od istine..to je motor koji radi od 1900 do 4100obrtaja i iza toga ga ne treba vrtit..al fazon je sto mu je krivlja okretnog momenta duza u tom intervalu nego jednom cr motoru..
u prevodu cr razvija snagu linearno s okretajima ko benzinac i na odredjenom broju okretaja ima ful snagu.
pd motor kad dodje do 2000 ima max okretni momenat i drzi ga do preko 3500i tad pada i momenat i snaga.al u tom rasponu od 2000 do 4000 mu nijedan cr ne moze nista jer auto jede asfalt..i to sto se cr moze zavrtit jos 500,600okretaja vise od pd motora mu i nije neki plus..
jer ja kad forsiram svoje auto proslo,i saltam na 4100 u vecu brzinu,okretaju mi padaju tacno u zonu najvece snage po pitanju okretnog momenta i to ga nastavlja katapultirat,dok cr kad tako saltas ti mu vec prodjes okretaje u kojim ostvaruje maximalni obrtni momenat i samim tim ne moze pratit pd motor..zato ce pd motor pobijedit uvijek i u svim takmicenjima ubrzanja i medju ubrzanja..njegov problem je bio sto je ispod 1500obrtaja skroz mrtav i sto mu je turbo rupa izrazenija nego kod cr motora.
Qler

#103 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by Qler »

PD motori su kratkog daha, tj. imaju u veoma malo rasponu obrtaja snage. Brzo "ostanu bez daha". To je generalno mana dizela, ali je kod PD motora bas izrazena. Zato ja i ne volim dizele generalno. Ono stisnes ga i taman kontas, evo ga sad ce povuci, a on nista, samo stane, prestane ubrzavati... Kod benzinca ti 3. krenes sa 40km/h i vozis do 150km/h. U trecoj. Govorim o nekom normalnom 1.8 - 2.0 benzincu, bez turba. O turbo benzincima ne bih :D

Eto to se misli kad kaze kratkog daha. Ti ako na otvorenom uspijes ikoga preteci, u istoj brzini, svaka ti cast. Naravno ako nisi na autoputu i u 5./6. stepenu prenosa :D
Qler

#104 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by Qler »

Evo kod mene mondeo 2.0 tddi sluzbeni, 245Nm torque, passat sa tdi 115KS 172 Nm obrtnog momenta.. I gdje je tu to cupanje? Ta sila? Ja kad pricam ljudima da mondeo moze povuci tri passata ne vjeruju mi :D
emko1234

#105 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

nemoj ni ti lupit tita ti..sto se tice mondea,nemam pojma o kojem se motoru radi..ford nije u domeni mog znanja o autima nit me je kad zanimao..
sto se tice passata,nema teoretske sanse da ima 115ks tdi i 172nm momenta..znaci onaj najslabiji tdi sa 90ks prastari je imao 210nm momenta,onaj sa 110ks je imao 235 nm,taj je vjerovatno varijanta prije onog sa 130ks i ima 285nm okretnog momenta..
a ovo sto pricas o pd motorima,ne znam sta bi rekao..ti da si vozio pd dizela ne bi to mogao reci,to jedino mogu zakljucit..jer ti kad pritisnes gas pd dizelu u trecoj na 60 ti osjetis kako te sila gura do 120..i pd se isto moze vozit ko taj tvoj benzinac iz primjera..ja sam trecom vozio i 30kmh i 120kmh..
Qler

#106 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by Qler »

e, izvinjavam se :) fakat sam grdno pogrijesio, ono je benzin 115KS :) nisam obratio paznju.

A znam da Ford ima veci obrtni moment od vw motora. I vozio sam golda 4,5, audi a4 sve sa PD motorima. I i dalje tvrdim da nisu ni jednom benzincu ni do koljena. A nisu ni ugladjeni i ne idu lijepo kao 166 2.4 JTD, i to onaj model od cca 130KS.

Nasao sam za tdi 210Nm torque..
emko1234

#107 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

al moras shvatit da je koncept tdi motora s pdom drugaciji od koncepta svih ostalih dizela i samim tim je jos vise drugaciji od koncepta prosjecnog benzinca..drugacije razvija snagu i drugacije se ponasa u voznji..moja mama kad je prvi put sjela u mog starog audija a vozila je benzinca prije toga,daje gas i krece i do 2000rpm auto je bukvalno mrtvo sto kod benzinca nije slucaj,pogotovo jacih,jer benzinac cim krene on ubrzava solidno u svakoj brzini..i ja joj kazem drugacije je auto, daj slobodno malo gasa,ne misleci da ce on to toliko bukvalno shvatit i da ce bukvalno pritisnut gas do poda sto je i uradila..a ja mozda 7 dana prije toga stavio cip,i vraca mi auto par sati poslije toga i govori da je izlazeci s parkinga nakon mojih instrukcija na prvom semaforu zamalo udes napravila,jer je pritisnula gas do poda i krenula da smota lijevo..to je pd motor,treba se covjek naviknut da ga vozi i znat da ga vozi..
ja kad sam probao b8 audija a4 s 2.0tdi motorom koji ima common rail dok sam vozio jos svoje staro auto,bio sam ubjedjen da je pokvaren..jer na okretajima na kojim b7 vec leti ovaj nije ni krenuo kako treba,i bukovalno se ponasa ko benzinac..sto vise okretaja to vise snage i brzine..dok kod pda toga nema,od 2000 do 4000 on jednako leti al bukvalno leti..jbg to je moje iskustvo,ne mislim da sam vise relevantan od nekog drugog jer sam imao tako auto,nego zato sto sam se stvarno i kroz posao i privatno i na testiranjima navozao auta s pd motorom i iskreno zalim sto jos uvijek taj sistem nije u pogonu..
sadasnje auto leti zato sto ima veliki broj nm i ks..volio bi samo da znam sta bi bilo da je pd a ne common rail..
sabanss

#108 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by sabanss »

Samo da se ukljucim:

PD 1.9 TDI ima 250nm zakretnog momenta i 105 konjskih snaga.

:D
juzna_strana

#109 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by juzna_strana »

Samo da se tuspasim i podijelim svoje iskustvo :)
Mislim da nema velike razlike u potrosnji vecine malih savremenih dizelasa. Vozio sam sluzbenu Corsu 1.3.CDTI,i povremeno Clio 1.5 dci,oba 2003 godiste.. Nisam osjetio neku razliku,u blizu je to sve. I tezina i potrosnja..
goran16v

#110 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by goran16v »

johntra wrote:1. Pričamo globalno i rekao sam ti šta mislim o padu...
2. Relacija priče je Škoda-FIAT, VW se javlja kao donator svega, osim dizajna...U našim prepucavanjima nismo spominjali VW, ali možemo se i toga dotaći, nije problem..
3. Croma prve generacije je bila solidan automobil, sa revolucionarnim tehnološkim detaljima i bila je klasični predstavnik srednje klase, samo što je bila hatchback...Nova Croma nije bila ni hatchback, ni karavan, ni MPV, dok su svi ostali konkuretni klase imali skoro sve karoserijske oblike u ponudi...Croma je zbunjivala kupce i također je gubila masu kupaca jer nije imala druge oblike...To što FIAT ovdje nije popularan kao polovnjak, mislimo na poslijeratno vrijeme, već sam objasnio masu puta, a takvu prođu imaju i svi drugi polovnjaci koji ne dolaze iz Njemačke...isto svijećom moraš tražiti stare Citroene, Renaulte, Peugeote, SEAT-e....
1. Globalno pad prodaje od 17% je 17%, to je cinjenica i nema ti tu sta da mislis ili ne mislis o tome, niti je koga briga sta ti mislis, bas kao sto nije nikoga briga sta ja mislim nego nudim isljucivo cinjenice.
2. Relacija price je motor pri cemu potegao si pricu o posudjovanju motora i platformi, tvreci da je to razlog zasto se Skoda (Fabia) bolje prodaje od Fiata (Punta). Da ti izbijem taj glupi argument na primjeru VW-a koji, bas kao i Fiat konstruise i motore i platforme, a koji ima dva naprodavanija auta u Europi u 2011 sam ti lako dokazao da to nema nikakve veze nego je Fiat postao jedan neintersantan i nekvalitetan auto.
3. Veliki poznavaoce, koji su to revolucionarni detalji kod Fiata Crome predstavljene 1985, (cisti primjer propalog modela), a da nisu vidjeni kod renaulta 25 koji je predstavljen 2 godine ranije?
Izvini broj prezivjelih Una se ne moze porediti sa brojem Peegota 205, Renaulta 5...
Last edited by goran16v on 16/04/2012 14:19, edited 1 time in total.
emko1234

#111 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

sabanss wrote:Samo da se ukljucim:

ima taj motor 4 il 5 varijanti..1.9tdi sa 101ks i 240nm,105 i 250nm,115 i 285nm,130 i 310nm,150 i 340nm,160 i 350nm(ibiza cupra tdi)
sabanss

#112 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by sabanss »

emko1234 wrote:
sabanss wrote:Samo da se ukljucim:

ima taj motor 4 il 5 varijanti..1.9tdi sa 101ks i 240nm,105 i 250nm,115 i 285nm,130 i 310nm,150 i 340nm,160 i 350nm(ibiza cupra tdi)
Ovaj standardni u prosloj generaciji od 77 kW.

Samo da spomenem da ovaj motor fantasticno cupa na niskim obrtajima i kao stvoren je za BiH konfiguraciju terena. Kasnije ponestaje snage ali sigurno neces preticati u petoj uz Bjelasnicu...
suljke

#113 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by suljke »

Mlogo stedljivi ti vasi Pasati i Fordovi
DAJ PROCITAJTE TEMU
emko1234

#114 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

ma ne mozes ti ovdje nikome to objasnit.ja sam imao motor te generacije samo jaci.2.0tdi sa 103kw i kasnije sam mu stavio cip,al to je sve nebitno kad se uvijek nadje neki kvazi strucnjak koji ce reci da je to K od motora i da je alfin motor po svemu bolji..
ja bi volio da ima neko alfu 159 jtdm i da ja imam svoje staro auto..znaci 200ks u alfi fabrickih,protiv 175ks u audiju s cipom,pa da vidimo na sta bi to izaslo..a ja bi smio saobracajnu stavit u to opkladu..pumpa dizna protiv common raila..u svim disciplinama,od ubrzanja,medjubrzanja,do krajnje brzine..
ovako je ovo samo suplja prica izmedju par ljudi,od kojih neki imaju licno iskustvo dok drugi samo imaju predrasude..
johntra

#115 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by johntra »

emko1234 wrote:ma ne mozes ti ovdje nikome to objasnit.ja sam imao motor te generacije samo jaci.2.0tdi sa 103kw i kasnije sam mu stavio cip,al to je sve nebitno kad se uvijek nadje neki kvazi strucnjak koji ce reci da je to K od motora i da je alfin motor po svemu bolji..
ja bi volio da ima neko alfu 159 jtdm i da ja imam svoje staro auto..znaci 200ks u alfi fabrickih,protiv 175ks u audiju s cipom,pa da vidimo na sta bi to izaslo..a ja bi smio saobracajnu stavit u to opkladu..pumpa dizna protiv common raila..u svim disciplinama,od ubrzanja,medjubrzanja,do krajnje brzine..
ovako je ovo samo suplja prica izmedju par ljudi,od kojih neki imaju licno iskustvo dok drugi samo imaju predrasude..
i šta bude kad se probudiš...fakat si na nivou šestogodišnjaka... :lol: kažu dobar motor, a fabrika preporučuje dosipanje litra ulja na svakih 10.000 kilometara...nema šta, koncepcijski savršen...nego, haj nam iskreno reci koliko si stranica izlistao sa problemima PD motora, molim te...baš bi volio da imam priliku da budem za volanom te Alfe, dao bi ti i i da dođeš sa 2,5 TDI motorom (ali sa nekim koji nije prolupao :lol: ), baš onako sa merakom da ti poderem guzove...to da ne znam koliko koji motor u VW grupaciji nema KS, grdno se varaš, fino ti je čovjek objasnio...
to što se tiče Focusa, opet moram reći, guglaj sine, guglaj...
helem, TDI davno zaboravljeno vrijeme, past tense, što bi rekle kolege sa BBC-ja..
johntra

#116 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by johntra »

goran16v wrote:
1. Globalno pad prodaje od 17% je 17%, to je cinjenica i nema ti tu sta da mislis ili ne mislis o tome, niti je koga briga sta ti mislis, bas kao sto nije nikoga briga sta ja mislim nego nudim isljucivo cinjenice.
2. Relacija price je motor pri cemu potegao si pricu o posudjovanju motora i platformi, tvreci da je to razlog zasto se Skoda (Fabia) bolje prodaje od Fiata (Punta). Da ti izbijem taj glupi argument na primjeru VW-a koji, bas kao i Fiat konstruise i motore i platforme, a koji ima dva naprodavanija auta u Europi u 2011 sam ti lako dokazao da to nema nikakve veze nego je Fiat postao jedan neintersantan i nekvalitetan auto.
3. Veliki poznavaoce, koji su to revolucionarni detalji kod Fiata Crome predstavljene 1985, (cisti primjer propalog modela), a da nisu vidjeni kod renaulta 25 koji je predstavljen 2 godine ranije?
Izvini broj prezivjelih Una se ne moze porediti sa brojem Peegota 205, Renaulta 5...
1. FIAT nije jedini koji je imao pad prodaje, tako da, idemo dalje...
2. Sad pričamo o uber mega giga Škodi, ne o VW grupaciji...moj argument o tome da samo plate dizajnera i dalje stoji, mada i to odradi dizajner grupacije...i kako neće imati takvu prodaju? Što se tiče VW grupacije, Focus prvo auto po prodaji u kompaktnoj klasi tokom prošle godineu svijetu, Polo zadnje generacije nikada nije došao do granice od 400.000 prodatih modela tokom jedne godine, što Punto jeste..Polo je samo prošle godine došao na drugo mjesto, sad slijedi pad prodaje...više ti ne želim crtati otkud takav pad i slab interes za FIAT modele, postajem dosadan sam sebi, kamoli ostalima...
3.Hvala ti na komplimentu...Dalje, da ti potvrdim kako sam veliki poznavaoc, Croma nije klasa Renaulta 25, nego Renaulta 21...Dalje, da opet potvrdim, Croma je bila prvi serijski automobil sa turbodizel motorom i direktnim ubrizgavanjem goriva i prvo auto koje je nosilo oznaku TDI, koju je VW kasnije đonerski prisvojio...što se tiče polovnjaka, to sam ti već objasnio, pa si ti sad tome dodao i Una...kako god, onda nešto i ne vidim Pola tih generacija po cestama puno...
emko1234

#117 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

ma nemas ti pojma..a koliko nemas pojma govori i to da ne znas da je a4 b7 s cipom bolje isao nego b6 2.5tdi sa 180ks..prvo zato je ovaj drugi bio tezi a i dolazio je samo s kvatro varijantom..
sto se tice tog s uljem..svaki auto i koje se sipa lose ulje i ne drzi se tvornickih savjeta a pritom se dere,ce trosit ulje..ja ti rekoh,ja sam vozio brze al sam sipao ono sto mi pise da sipam i nikad na kraju servisnog intervala u 90 000km nije falilo vise od pola litra a cesto ni toliko..
nemam sta guglat,ne postoji perpetum mobile..dakle sve sto je neko od nas napravio ce se pokvarit,i kvarljivo je tako da je ista situacija i cdi i tdi i jtd motorima..a ja ti rekoh,nadji neku alfu il fiata,metni svoje spolovilo u auspuh i rijesi se te silne napetosti,jer si poceo opasno da bulaznis ko da si se bunike najeo..
johntra

#118 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by johntra »

emko1234 wrote:ma nemas ti pojma..a koliko nemas pojma govori i to da ne znas da je a4 b7 s cipom bolje isao nego b6 2.5tdi sa 180ks..prvo zato je ovaj drugi bio tezi a i dolazio je samo s kvatro varijantom..
sto se tice tog s uljem..svaki auto i koje se sipa lose ulje i ne drzi se tvornickih savjeta a pritom se dere,ce trosit ulje..ja ti rekoh,ja sam vozio brze al sam sipao ono sto mi pise da sipam i nikad na kraju servisnog intervala u 90 000km nije falilo vise od pola litra a cesto ni toliko..
nemam sta guglat,ne postoji perpetum mobile..dakle sve sto je neko od nas napravio ce se pokvarit,i kvarljivo je tako da je ista situacija i cdi i tdi i jtd motorima..a ja ti rekoh,nadji neku alfu il fiata,metni svoje spolovilo u auspuh i rijesi se te silne napetosti,jer si poceo opasno da bulaznis ko da si se bunike najeo..
pa to je tvoja džiberska logika..izazivaš nekoga sa lakšim motorom, a kad kažem hajmo bare-bare, onda ko fol ovaj bolje ide...bla, bla, bla...
bježi ba, smiješan postaješ...ja do sada nisam čuo da bilo koji proizvođač traži dosipanje litra ulja na toliko km, bar NIJEDAN ovlašteni servis ne preporučuje dosipanje tolike količine ulja...a ti ne razmišljaš o činjenici da prosječni bošnjo nema para da održava PD mašinu u ovlaštenom servisu i da sipa ulje koje je preporučio proizvođač? i šta sad, meni piše Selenia, onom Elf, onom Shell, i sad moram čitav život sipati to? ne dao Bog da uspem nešto drugo, ode onda sve u PM, je li?
goran16v

#119 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by goran16v »

johntra wrote:
i šta bude kad se probudiš...fakat si na nivou šestogodišnjaka... :lol: kažu dobar motor, a fabrika preporučuje dosipanje litra ulja na svakih 10.000 kilometara...nema šta, koncepcijski savršen...nego, haj nam iskreno reci koliko si stranica izlistao sa problemima PD motora, molim te...baš bi volio da imam priliku da budem za volanom te Alfe, dao bi ti i i da dođeš sa 2,5 TDI motorom (ali sa nekim koji nije prolupao :lol: ), baš onako sa merakom da ti poderem guzove...to da ne znam koliko koji motor u VW grupaciji nema KS, grdno se varaš, fino ti je čovjek objasnio...
to što se tiče Focusa, opet moram reći, guglaj sine, guglaj...
helem, TDI davno zaboravljeno vrijeme, past tense, što bi rekle kolege sa BBC-ja..
Nego johntra da te pitam, ako su TDI (PD) motori toliko losiji od AR, odnosno Fiatovih JTD motora zasto i kako to da su auti sa TDI (PD) motorima redovno skuplji, bolje prodavani, bolje drze cijenu, trazeniji, statisticki pouzdaniji od AR ili Fiata i to globalno?
Nesto tu ne valja, po tebi bolji auti, sa boljim motorima, brzi, opremljeniji, a polovni nista ne vrijede...
p.s. Prestani gatati i gledati u dlan najavljujuci velike bumove Fiata i proricuci da li je TDI PD past tense, kad se to desi onda mozemo pricati do tada habaju te dvije (kljucne) stvari koji najbolje pokazuju da li je auto dobar ili ne: broj prodatih i cijena (polovnog), sve ostalo je filozofija i suplja prica .
technoGeek

#120 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by technoGeek »

Ja jos nisam cuo da su nekome u garantnom roku mijenjali motore u Fiatu, a isto sam vidio u NJEMACKIM testovima gdje pominju kako su komplet motor mijenjali u garantnom roku. Bilo bi zanimljivo da i kod nas izbacuju neke statistike opsirnije, a imam dobre poznanike, te je kod jednog na Octaviji 1.9 TDI na 60 000 iskocio klip i rasuo sve, drugi je na ovogodisnjem Passatu i famoznom 2.0 CR motoru morao mijenjati komplet motor na 20 i nesto hiljada kilometara... Je li to ta Njemacka cuvena pouzdanost i kvalitet pitam se...
basicm

#121 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by basicm »

To je glavni argument, i odgovor za onoga koji je otvorio temu. Nikad nisu bili, niti ce biti kao svabe. Dzaba sminka kad je nekvalitetno.
Ja sam se prevario pa slusao tu logiku, mladje, manje kilometara, oprema u odnosu na svabu, i kupim Megane umjesto nesto drugo. Kajem se i dan danas, a talijani su jos gori. I sad sam skoro vjencan sa njom. Ali opet to je stvar samog covjeka, nekom je ono perfekt, meni nije, jer mene iritira ono pjevusenje table preko svake grbe. A to svabo ne dopusta.
johntra

#122 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by johntra »

goran16v wrote:
Nego johntra da te pitam, ako su TDI (PD) motori toliko losiji od AR, odnosno Fiatovih JTD motora zasto i kako to da su auti sa TDI (PD) motorima redovno skuplji, bolje prodavani, bolje drze cijenu, trazeniji, statisticki pouzdaniji od AR ili Fiata i to globalno?
Nesto tu ne valja, po tebi bolji auti, sa boljim motorima, brzi, opremljeniji, a polovni nista ne vrijede...
p.s. Prestani gatati i gledati u dlan najavljujuci velike bumove Fiata i proricuci da li je TDI PD past tense, kad se to desi onda mozemo pricati do tada habaju te dvije (kljucne) stvari koji najbolje pokazuju da li je auto dobar ili ne: broj prodatih i cijena (polovnog), sve ostalo je filozofija i suplja prica .
ne znam ja to...to ćeš mi ti pronaći statitstičke podatke o tome kako FIAT gubi vrijednost i kako se isplati za godišnju razliku od 100 do 200 KM vozati super TDI motore...jbga, ti izgleda nikad nisi kupio auto zato što ti je neko auto ćejf, nego samo zato da gledaš da što manje izgubiš na njemu...onda se mi drastično razilazimo u filozofiji...valjda se ja vodim onom život je kratak, pa iako mi je novčanik prazan...što naravno nije, jer se za manje love vozim isto udobno, brzo i sigurno kao prosječni bošnjo u svojoj uber četvorci sa svim crvenim slovima abecede...
P.S....ova opaska bi bila važeća da vozim Stila JTD..ali pošto nisam fan dizela, to je napisano samo figurativno, da se ne bi ko od vas upecao... :mrgreen:
goran16v

#123 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by goran16v »

johntra wrote: 1. FIAT nije jedini koji je imao pad prodaje, tako da, idemo dalje...
2. Sad pričamo o uber mega giga Škodi, ne o VW grupaciji...moj argument o tome da samo plate dizajnera i dalje stoji, mada i to odradi dizajner grupacije...i kako neće imati takvu prodaju? Što se tiče VW grupacije, Focus prvo auto po prodaji u kompaktnoj klasi tokom prošle godineu svijetu, Polo zadnje generacije nikada nije došao do granice od 400.000 prodatih modela tokom jedne godine, što Punto jeste..Polo je samo prošle godine došao na drugo mjesto, sad slijedi pad prodaje...više ti ne želim crtati otkud takav pad i slab interes za FIAT modele, postajem dosadan sam sebi, kamoli ostalima...
3.Hvala ti na komplimentu...Dalje, da ti potvrdim kako sam veliki poznavaoc, Croma nije klasa Renaulta 25, nego Renaulta 21...Dalje, da opet potvrdim, Croma je bila prvi serijski automobil sa turbodizel motorom i direktnim ubrizgavanjem goriva i prvo auto koje je nosilo oznaku TDI, koju je VW kasnije đonerski prisvojio...što se tiče polovnjaka, to sam ti već objasnio, pa si ti sad tome dodao i Una...kako god, onda nešto i ne vidim Pola tih generacija po cestama puno...
Nemoj sad skretati na druge. Podaci za EU za 2011: FIAT pad od 17%, Skoda rast od 6%. Kad vec pomijnemo VW onda su podaci sljedeci: rast prodaje 11,2%, Fiat pad 17%. Nema nikakve potrebe da idemo dalje.
Nemoj da idemo sire od toga je jer VW (brand, ne grupacija)u 2011 prodao 5,1 miliona vozila sa rastom prodaje od 13%.
Bolje ti je da ne izigravas proroka nagovjestavajuci propast Pola jer podaci za Januar 2012 kazu:
1. VW Golf – 36.799
2. VW Polo – 25.895
3. Ford Fiesta - 23 870
4. Ford Focus – 22.316
5. Renault Clio – 18.674
6. Peugeot 207 – 18.325
7. VW Passat – 17.694
8. Opel Astra – 17.153
9. Nissan Qashqai -16.881
10. Škoda Octavia – 16.565
Nagradna igra: Pronadji Fiata!

Za tvoju informaciju: Fiat Croma je nasljednik Fiata Argente i na platformi je Tip 4 koju dijeli sa Saab-om 900, AR 164 i Lancion Themom. Mozes li mi odgovoriti koje su klase pomenuti automobili, a koje klase je R-25?
Last edited by goran16v on 16/04/2012 16:00, edited 1 time in total.
goran16v

#124 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
ne znam ja to...
A sta onda znas, i o cemu nas dvojica imamo da pricamo ako ovo ne znas veliku guru i strucnjace?
emko1234

#125 Re: Najstedljiviji auto nize klase

Post by emko1234 »

cuj djiberska logika..pa nije djiberska..alfa nema dobar cetverocilidricni motor..jedini cetverocilindricni dizel koji imaju trenutno od novih motora je 1.6jtd koje isto tako smece ko i ostali motori..i evo ti iskustvo o motoru iz prve ruke..
http://www.youtube.com/watch?v=wJge-Ml3JQo
Thank you! Here another video "My Seat Ibiza 1.4TDI Stage 2 Beta" :) shame that I have destroyed the car in december 2010 :( now i have an alfa mito 1.6 JTDm but the car acceleration is slow than the ibiza
DarkVex in reply to MrRiso91 11 months ago
dakle covjek ovdje govori kako je jedan trocilindricni pd dizel uz remap brzi od alfa mito koja ima 1.6jtdm motor sa 120ks..
mislim nema se tu sta reci..
jebe se meni sto prosjecan bosnjo nema da sipa u auto ulje koje treba sipat a hoce da vozi auto..ja bi to pobio sve,kad dodjem na pumpu i vidim lika,bmw 750i e38,zadnji servis 99 uradjen al on dodje s nekim kuravama i naspe goriva za cenera..al to je nas mentalitet i druga tema..
htjedoh ti reci da mi se jebe za te primjere..ako mi je fabrika rekla da sipam castrol edge il mobil 1 esp sta je problem?
ja se trebam napravit pametan i na nagovor majstora iz garaze,jer nemam za servisa u ovlastenom trebam pocet sipat optimu modrica i kad to uradim i kad auto popije 2 litra ulja na 10000km onda trebam doci i reci motor je za K...c?
ma daj ba..ko nema da vozi i odrzava auto kako treba nek ga i ne vozi..
Post Reply