SIPA u kopirnicama,a kad ce u cevebdzinice,pekare,kafane

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjesticanametli

#101 Re: SIPA u kopirnicama,a kad ce u cevebdzinice,pekare,kafane

Post by vjesticanametli »

vala kad spomenuste zmaj da kazem da ni petica ne daje racun dok izricito ne kazes A RACUN :x
HAVANA

#102 Re: SIPA u kopirnicama,a kad ce u cevebdzinice,pekare,kafane

Post by HAVANA »

atko wrote:sve dok nam je sirotinja standard a nepostovanje zakona prirodno stanje bice nam tako kako je ;)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#103 Re: SIPA u kopirnicama,a kad ce u cevebdzinice,pekare,kafane

Post by PipiDugaDevetka »

vjesticanametli wrote:vala kad spomenuste zmaj da kazem da ni petica ne daje racun dok izricito ne kazes A RACUN :x
Samo da podsjetim da se kila zaleđenog mesa ''naveliko'' uvozi po cijeni otprilike, 1kg = 3KM i da porcija ''10 s lukom u pola'' iznosi otprilike, 333gr. Šta se još pomiješa u ćevape, ne znam.

Koliko ima posrednika od uvoza ''naveliko'', pa do ćevabdžinice, ni to ne znam.
saibaba

#104 Re: SIPA u kopirnicama

Post by saibaba »

nellington wrote:
saibaba wrote:
Jay Gatsby wrote:Cosmopolitan košta 7 KM. Kutija solidnih cigareta 4-5 maraka. A ljudi hoće stručne knjige za 15 KM, takve da se koriste generacijama. Za te pare se ni solidan ručak u solidnom restoranu ne može platiti. De, napišite koju i odštampajte, pa dajte ljudima da ih kopiraju jeftinije od Cosmopolitana. Prije toga završite faks, magistrirajte i doktorirajte - sve je to začas, sve je to šala, ne košta novca, ne košta vremena, ne košta truda.
Koje ba strucne knjige u BiH ? Gdje su ti naucnici ? Ko je objavio dobru strucnu knjigu recimo neke tehnicke struke u zadnjih 30 godina... Strucne knjige se pisu tako da se studentima podjeli po deset strana da prevedu sa engleskog onda se to fino spakuje i o objavi knjiga...
U vražiju mater više i generalizacije. Je li sad trebamo nabrajati neke odlične naslove koji su se pojavili u zadnjih 30 godina da bi ti rekao - ma 'ta će to.
Ako ima neka dobra knjiga mozes mi reci da je kupim ..
addy_sa

#105 Re: SIPA u kopirnicama,a kad ce u cevebdzinice,pekare,kafane

Post by addy_sa »

van pameti je da Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (naglasak je na BiH) njuška okolo po nekakvim kopirnicama i oduzima knjige i štiti autorska prava.. ta Agencija ima svoje zakonske nadležnosti vezane za Sud i Tužilaštvo BiH i zna se šta se štiti na državnom nivou a upadi u kopirnice su nešto što bi valjda kantonalni mupovi trebali da rade..ovo je ofiraža za sipu..
i ,da, licjemjerno je u državi u kojoj nisu procesuirani svi ratni zločini provoditi nekakvu disciplinu autorskih prava..da je ovo normalna država pa hajde..jednom kad i to dođe na red, ok, a sada je samo smiješno..

p.s. poštivanje autorskih i srodnih prava je zakonska kategorija i treba se poštivati, međutim kada gledamo teška krivična djela tipa zlouporaba droga, krijumčarenje i trgovina ljudima itd onda ovo kopiranje vala i nije neki aman prestup
Jay Gatsby

#106 Re: SIPA u kopirnicama

Post by Jay Gatsby »

saibaba wrote:
Ako ima neka dobra knjiga mozes mi reci da je kupim ..
Ima bolja stvar. Napiši ti (barem) jednu dobru knjigu, pa je odnesi u kopirnicu da ljudi džaba ne daju pare za original.
Jay Gatsby

#107 Re: SIPA u kopirnicama,a kad ce u cevebdzinice,pekare,kafane

Post by Jay Gatsby »

addy_sa wrote:van pameti je da Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (naglasak je na BiH) njuška okolo po nekakvim kopirnicama i oduzima knjige i štiti autorska prava.. ta Agencija ima svoje zakonske nadležnosti vezane za Sud i Tužilaštvo BiH i zna se šta se štiti na državnom nivou a upadi u kopirnice su nešto što bi valjda kantonalni mupovi trebali da rade..ovo je ofiraža za sipu..
i ,da, licjemjerno je u državi u kojoj nisu procesuirani svi ratni zločini provoditi nekakvu disciplinu autorskih prava..da je ovo normalna država pa hajde..jednom kad i to dođe na red, ok, a sada je samo smiješno..

p.s. poštivanje autorskih i srodnih prava je zakonska kategorija i treba se poštivati, međutim kada gledamo teška krivična djela tipa zlouporaba droga, krijumčarenje i trgovina ljudima itd onda ovo kopiranje vala i nije neki aman prestup
Posmatraj to malo šire. Nisu samo knjige i kopiranje u pitanju. Tu je softver, muzika, filmovi, patenti, raznorazni proizvodi (od odjeće i obuće do dijelova za automobile) itd. Realno, sve što si nabrojao se ne može nikad iskorijeniti u potpunosti, ali se može barem (pokušati) svesti na podnošljivu mjeru. Ako ništa drugo, smiješno je i da npr. studenti prava pišu diplomske radove o zakonima i propisima i njihovom poštivanju dok istovremeno zaobilaze neke druge zakone. O plagiranju da ne govorim. Poštivanje autorskih i srodnih prava će nam se svima izvana postaviti kao zahtjev i morati će se poštovati. Čak i danas se hapse osumnjičeni ratni zločinci iz Drugog svjetskog rata, zloupotrebljava se droga, krijumčari se ljudima (procjena je da u EU svake godine uđe pola miliona ilegalnih imigranata) itd., ali se itekako radi i na poštivanju zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva.
azurna_obala

#108 Re: SIPA u kopirnicama,a kad ce u cevebdzinice,pekare,kafane

Post by azurna_obala »

Meni je bilo došlo da tužim jednu kopirnicu...diplomski koji sam printala kod njih, oni su lijepo sačuvali i kasnije vršili distribuciju kome je trebalo, bez mog znanja, bez ikakvog pitanja. Neka su im upali i oduzeli opremu i sve..nadam se da su i ovoj koja je mene naljutila.
Ja mjesecima se mučila, istraživala, a onda mi on ko gospodin dođe pa dijeli kome hoće.
Bitno je da je počelo, a doći će na red i ostali nadam se (pomenuti u naslovu teme).
Post Reply