Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post Reply
Canton

#101 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by Canton »

gilbert wrote:Nesreca je bio taj naziv Bosnjak koji je stavio znak jednakosti sa Muslimanom i nema te sile da ubijedi druga dva konstitutivna naroda da se nazovu Bosnjacima .
Nesreca je sto su se tog naziva Srbi i Hrvti prije 100-150 godina odrekli a muslimani nisu shvatili vaznost nacionalnog identiteta.
Canton

#102 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by Canton »

armin071 wrote:
Iako se s tvojim stavovima uglavnom slažem ovdje ne mogu. Nije ovdje prof. Spahić govorio u vraćanju u 19. vijek nego u apsurdnosti ovih podjela u BiH. Niko ljudima ne brani da budu ono što jesu danas Bošnjaci,Srbi, Hrvati ali da trebaju da shvate da je to u biti jedan narod različitih vjeroispovjesti te da trebaju u budućnosti tražiti ono što ih spaja a ne ono što ih razdvaja jer upravo to nam podastiru ovi političari da bi lakše vladali masom. I to je bila sva poenta njegovog govora. E sad što u njegovom govoru ima masa ČINJENICA koje ne odgovaraju nijednom od ova "tri naroda" to je drugi par cipela. Ali eto živjela KONSTITUTIVNOST dok se i zadnji normalan insan ne iseli iz BiH i onda će valjda ostati samo čisto konstitutivni spremni na "suživot".....
Koji se klinac onda Jugoslavija raspala? Ako su Srbi, Hrvati, Bosnjaci jedan narod, sto ce nam onda tri drzave?
Sto nebi bila jedna drzava.. recimo velika srbija ili tako nesto? Odgovaral?
vratnik

#103 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by vratnik »

Mijenjam Zlatne Kasike, za obicne, pune.
Mijenjam Veliku tudju Drzavu, za ovu malu u kojoj sam rahat.
Mijenjam Tisucljetni tudji San za svoju bolju javu.

To je ono sto Spahic porucuje. Ali ocito to vecini nije bitno, a dokaz su one elite na koje on upire prstom a vecina im se uvijek iznova klanja. Mazohizam jadnika, sto rece nekad jedan forumas, ne mogu oni nas hebat kol'ko mi mozemo trpit'.
A citava situacija je bas kao i moja lokacija, apsurdna. Saka ljudi do iznemoglosti pokusava da dokaze kako su skroz drukciji od prvih im komsija, ubise se od truda. I dobro nam ide, a na kraju krajeva, kad nestane drzava za dokazivanje, religija, ljudi, gradova, sela, kafana, skola, oranica, moze se preci na nesto sitnije, dok ne zavrsimo na atomima. Ne bi me zacudilo da negdje uskoro procitam kako nam se i lesevi razlicito i razlicitom brzinom raspadaju, te kako jedne, te druge, a naravno i trece samo posebni crvi hoce.
Profesore, pred vama je dug put.
:-)

* U medjuvremenu je neko postavio pitanje koje sigurno i mene ceka, nakon ovog posta: "Koji se klinac onda Jugoslavija raspala? Ako su Srbi, Hrvati, Bosnjaci jedan narod, sto ce nam onda tri drzave?
Sto nebi bila jedna drzava.. recimo velika srbija ili tako nesto? Odgovaral?"

Besim Spahic cijelo vrijeme govori o Bosni i Hercegovini.
A ako mene licno pitas, ja sam za uniju drzava, ali kad svi odluce da je bitnije da je njima bolje, nego da je komsiji gore. Onda se ujediniti, na nacin koji bude dobar za sve, i koji ce naci neki novi ljudi.
palermo

#104 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:Evo odvojih vremena da poslušam čime su forumaši toliko impresionirani. Profesora sam slušao prije desetak godina i još uvijek je isti... jedna živuća enciklopedija činjenica, toliko je toga uradio i napisao da je izlišno nabrajati... na forumu sporiti takvog čovjeka bi bilo smiješno.

Kako god, mogu problematizirati neka njegova razmišljanja. Kao čovjek koji je puno toga vidio i pročitao, a u isto vrijeme redovno prati današnje medije, mogu samo zamisliti nivo njegovog gađenja na neke stvari koje može čuti i pročitati. On ukazuje na sve te silne nelogičnosti, ali njegovi zaključci spram toga nisu dobri. Život je dinamična kategorija i ne možemo sve premotati 20, 70 ili 130 godina unazad. Ako smo nekad svi bili jedan narod sa tri vjere, valjda zaključak treba biti da sada svi možemo živjeti zajedno i graditi ovu zemlju. Nije ispravan zaključak da se sada svi čarobnim štapićem trebamo vratiti na stanje iz 19.vijeka.

Isto tako bi mogli reći da je vrijeme Titove Jugoslavije bilo najprosperitetnije na ovim prostorima u modernoj istoriji. Rodio sam se u toj zemlji i volio je dječijom ljubavlju. Ali nakon onoga što se desilo ne bih nikad dao svoj pristanak ponovnom formiranju neke Jugoslavije... jednostavno neke stvari se dese i ne mogu se popraviti. Puno stvari u našoj istoriji su loše, ali su se desile i dio su našeg kolektivnog iskustva i ne mogu se isključiti.

Naš narod/narodi jesu zapušteni, ali najlakše je dati takvu konstataciju. Puno teže je pokušati promijeniti takvo nešto makar i za 1%. Koliko je uvaženi profesor učinio na poboljšanju znanja ljudi koji izlaze sa FPN-a, koji je pao na najniže grane u istoriji? Znači, iako daje dobre dijagnoze na globalnom planu, pada na lokalnom.

Iz silnih informacija koje procesira tako nekad nastane i bućkuriš od razmišljanja... kakva je njegovo amnestiranje zločinaca Karadžića i Mladića od planiranja genocida u Srebrenici. Apsolutno sramotno razmišljanje... kakav svijet i planiranje Srebrenice :-) Da, MZ nije ništa učinila da se to zaustavi, ali ovakve teorije zavjere samo idu na vodu velikosrpskim relativizatorima krivice.

Još nešto, možda je zbog zombija Tunje Filipovića, ali mi strahovito idu na ganglije tzv. intelektualci opće prakse. To je ono, sjedite tu pa da vam ja držim vaz o svemu i svačemu. Ne možeš znati sve o svemu, nipodaštavaš znanje i iskustvo ljudi koji su se specijalizirali u određenim oblastima. Malo to naginje i na ona komercijalizirana predavanja kakva su aktuelna u Americi... opet ne možeš kriviti čovjeka za takav način zarađivanja, ako nije dovoljno iskorišten tamo gdje bi mogao više pomoći ovoj zemlji.

Raspisah se ja, oprostite na dugom postu.
Hvala ti na trudu, i strpljenju koje je meni očito nedostajalo, sve što sam ja mislio, ti si to napisao.....
ljiljan89

#105 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by ljiljan89 »

Canton wrote:
armin071 wrote:
Iako se s tvojim stavovima uglavnom slažem ovdje ne mogu. Nije ovdje prof. Spahić govorio u vraćanju u 19. vijek nego u apsurdnosti ovih podjela u BiH. Niko ljudima ne brani da budu ono što jesu danas Bošnjaci,Srbi, Hrvati ali da trebaju da shvate da je to u biti jedan narod različitih vjeroispovjesti te da trebaju u budućnosti tražiti ono što ih spaja a ne ono što ih razdvaja jer upravo to nam podastiru ovi političari da bi lakše vladali masom. I to je bila sva poenta njegovog govora. E sad što u njegovom govoru ima masa ČINJENICA koje ne odgovaraju nijednom od ova "tri naroda" to je drugi par cipela. Ali eto živjela KONSTITUTIVNOST dok se i zadnji normalan insan ne iseli iz BiH i onda će valjda ostati samo čisto konstitutivni spremni na "suživot".....
Koji se klinac onda Jugoslavija raspala? Ako su Srbi, Hrvati, Bosnjaci jedan narod, sto ce nam onda tri drzave?
tebi bas nista nije jasno izgleda... nisu srbijanci i bosnjaci taj isti narod nego ovi srbi u Bosni, isto tako i za hrvate
mirnisan

#106 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by mirnisan »

ljiljan89 wrote:
Canton wrote:
armin071 wrote:
tebi bas nista nije jasno izgleda... nisu srbijanci i bosnjaci taj isti narod nego ovi srbi u Bosni, isto tako i za hrvate
sve se bojim da tebi treba osnovna naobrazba.uzmi pa nesto procitaj. :mrgreen:
Canton

#107 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by Canton »

ljiljan89 wrote:
tebi bas nista nije jasno izgleda... nisu srbijanci i bosnjaci taj isti narod nego ovi srbi u Bosni, isto tako i za hrvate[/quote]

Za Srbijance nisam nikad cuo. Pa kako nismo jedan narod, pricamo istim jezikom, licimo jedni na druge itd..
Meni se cini da tebi nista nije jasno
ljiljan89

#108 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by ljiljan89 »

Canton wrote:
ljiljan89 wrote:
Za Srbijance nisam nikad cuo. Pa kako nismo jedan narod, pricamo istim jezikom, licimo jedni na druge itd..
Meni se cini da tebi nista nije jasno[/quote]

ja govorim o narodu u Bosni, a ne izvan nje!
Canton

#109 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by Canton »

ljiljan89 wrote: ja govorim o narodu u Bosni, a ne izvan nje!
E pa ne mozes tako govoriti u ovakvoj temi to je kao da rijec izvlacis iz konteksta neke recenice. Jednostavno ne ide, ustvari ide al je zlonamjerno. odgovori mi jesu li Austrijanci i Njemci jedan ili dva naroda?
ljiljan89

#110 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by ljiljan89 »

Canton wrote:
ljiljan89 wrote: ja govorim o narodu u Bosni, a ne izvan nje!
E pa ne mozes tako govoriti u ovakvoj temi to je kao da rijec izvlacis iz konteksta neke recenice. Jednostavno ne ide, ustvari ide al je zlonamjerno. odgovori mi jesu li Austrijanci i Njemci jedan ili dva naroda?
vec je bilo mnogo postova na tu temu ali su svi izbrisani... ne da mi se ponavljati
Banksy

#111 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by Banksy »

[quote="ultima_palabra"][/quote]

Sve tačno, to je to :thumbup:
+
Svaki pokušaj da ga se animira u političkom smislu, da od te njegove pameti i iskustva bude i neke konkretne koristi za sve normalne građane BiH, završava na eskivaži i ispraznom kafanskom naprđivanju ...
automatic

#112 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by automatic »

koliko godina postoje ljudi?
50.000 godina?
dakle ove cifre koje vi pominjete su smješne jer one ustvari otkrivaju samo koliko dugo postoje navijačke skupine koje same sebi kombinacijom slova određuju međusobne izmišljene "razlike" :lol:
kad pripadnici jednog "naroda" budu imali po tri ruke, drugog po četiri oka, a treći po pet ušiju, onda ćemo moći pričati o zasebnim narodima
ali onda politička djelatnost ne bi imala smisla, zar ne?
BHCluster

#113 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by BHCluster »

Temu treba preimenovati u "Besim Spahic - Direktno u mozak!"
BHCluster

#114 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by BHCluster »

Lud i ponosan wrote:
BHCluster wrote:Temu treba preimenovati u "Besim Spahic - Direktno u mozak!"
Da si rekao "isprazni" mozak, mozda bih i uvazio tu sugestiju. :D
Mozeli "Bosanski" umjesto isprani? :D
BHCluster

#115 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by BHCluster »

Lud i ponosan wrote::lol: :lol:

Moze, samo opet to isprani ne mogu izostaviti. To je sustina. :D
Ili Direktno u mozak "isprani" na cekanju
BHCluster

#116 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by BHCluster »

Lud i ponosan wrote:Iako demokratija nije sistem koji zagovaram, uvazio sam vasu sugestiju. :D
Duboko postovanje kolega... :thumbup:
iPod

#117 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by iPod »

Besim Spahic genijalac!
Boom71

#118 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Boom71 »

profesor spahic govori kako smo kao drustvo propali i navodi razloge te propasti.
govori o teme kako smo uvijek kroz istoriju birali pogresne ljude i slijedili i prihvatali nakaradne ideje.
ovo danas sto se desava je samo posljedica.

prostori danasnje bih su najveci razvoj i prosperitet dozivjeli za vrijeme austrougarske,kao i u vrijeme titove jugoslavije kada je uticaj vjere na narod bio ogranicen i kada su nekim cudom bosnom i hercegovinom vladali ljudi koji su je voljeli('70 i '80).

na moju veliku zalost,danas na sceni imamo najocitiji primjer odrona u drustvu,kojemu su kumovali oni likovi(politicari)koje je izabrao narod slobodnom voljom.danasnja drzava je slika i prilika prosjecnog stanovnika bosne i hercegovine,njegove pameti i sposobnosti.
Nebitan32

#119 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!

Post by Nebitan32 »

-LIBERO- wrote:
pirmin wrote:Jedina mana ovih izlaganja je njegova forma-monolog.
Daleko veceg efekta bi bilo kad bi se Profesor nasao licem u lice protiv onih koje proziva na
nekoj vrsti okruglog stola. Dakle svi ovi "konstituivni" indijanci...Ceric, Dodik, Covic, Puljic, Izetbegovic...

Dovoljna bi mu bila prazna retorika(njihov nivo) da ih pomete, o samom sadrzaju da i ne govorim.
Ma razbucao bi ih k'o male novine.
Prof. Spahic je bukvalno hodajuca enciklopedija znanja , podataka, cinjenica...
To bas i nije dokazao u ovom izlaganju. Rekao je dosta pogresnih podataka. Kao onaj o godini izdanja nacertanija, broju hriscana u Gazi,neistina o Milici itd. Mnogo generaliziranja,projekcije misljenja s jedinka(njegovog poznanika) na mnozinu(cijeli narod), vrijedanje ljudi, otmenost, suputacije, nerealnih pogleda i poluistina. Manjak konciznosti u njegovom izlaganju.Sto naravno ne znaci da je sve pogresno. Ali ima previse gresaka. Bolje je koncizno i usmjereno izlaganje.

Rekao bih "carsijski intelektualac". Ali to voli nas narod. Imam rodaka/rodica i poznanika koji su studirali na sarajevskom univerzitetu i osjeti se uticaj ovakvih profesora na njihova politicka gledanja. Meni lice kao na malu dijecu. Dosta naivni i u poredenju s studentima iz drugih zemalja djeluju suvise naivno i u nekim politickim pregovorima ce biti prevedeni zedni preko vode.

No jasno se nazire ideja i pravac kojim se on zeli kretati. A to je grupiranje svih bh. drzavljana pod kupolu bosanske nacije. Ne bih previse duljio ali to je realno i imat ce uspijeha kao i jugoslovenstvo. Realno i produtkivno kao kretanje masa 1992 s jugoslovenskim zastavama i zalaganje za mir. Apsolutno izvan okvira realnosti na terenu A to moze biti jako pogubno.

No najveci problem sto se kroz ovakva izlaganja i price provlace i teze o "jednakosti zaracenih strana". "Cera" (opet carsijski s'a ima ba, de cemo na cevape "intelektualac") koji radi za amere i kako su svi placeni izvana i rade za tude interese.Toliko.
skafiskafsnjak

#120 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by skafiskafsnjak »

Da da. Opcepoznata cinjenica je i da na ovom forumu ima intelektualaca i genijalaca.

:sax: :sax:
G@ss

#121 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by G@ss »

Besim Spahic :thumbup:
Bušman

#122 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Bušman »

Kako sam se nasmijao na onu "Kako moze veterinar biti gradonacelnik Sarajeva? Naravno, kad u Sarajevu zive hajvani." :D :D :D

Nazalost, sve ovo sto je rekao manje vise svi ljudi sa imalo mozga i sami znaju (sta mislite sto 500,000 ljudi ne izlazi na izbore?), a vecina ljudi nema mozga.
palermo

#123 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by palermo »

Bušman wrote:Kako sam se nasmijao na onu "Kako moze veterinar biti gradonacelnik Sarajeva? Naravno, kad u Sarajevu zive hajvani." :D :D :D

Nazalost, sve ovo sto je rekao manje vise svi ljudi sa imalo mozga i sami znaju (sta mislite sto 500,000 ljudi ne izlazi na izbore?), a vecina ljudi nema mozga.
Ovo je jedan baš dobar primjer da je ovdje u pitanju više zabava nego ozbiljno promišljanje.

Zašto veterrinar ne bi mogao biti gradonačelnik Sarajeva ? Ima li netko odgovor na ovo ?
Bušman

#124 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Bušman »

palermo wrote:Ovo je jedan baš dobar primjer da je ovdje u pitanju više zabava nego ozbiljno promišljanje.

Zašto veterrinar ne bi mogao biti gradonačelnik Sarajeva ? Ima li netko odgovor na ovo ?
Ovdje je humor vazniji. Gradonacelnik nije toliko bitna funkcija u drzavi, ali gotovo sve najvaznije funkcije u drzavi vode nesposobnjakovici i debili.
palermo

#125 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by palermo »

Bušman wrote:
palermo wrote:Ovo je jedan baš dobar primjer da je ovdje u pitanju više zabava nego ozbiljno promišljanje.

Ovdje je humor vazniji. Gradonacelnik nije toliko bitna funkcija u drzavi, ali gotovo sve najvaznije funkcije u drzavi vode nesposobnjakovici i debili.
Upravo :thumbup:
Post Reply