Ranjeni vojnik iz Nevesinja

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
TheMule

#101 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by TheMule »

kolegione wrote:
TheMule wrote:
luckylaka wrote:Moje licno misljenje.Iako je Zenevskom konvencijom zabranjeno ubijanje zaroljenika ja bi ga licno roknuo bez razmisljanja(danas tako razmisljam)Zasto.Mojih oko 200 prijatelja,sugradjana poznatih i nepoznatih zarobljenih civila samo za jednu noc u Keratermu je ubijeno na najzvjerskiji nacin bez ikakve sanse da se brane i odbrane.Mojih stotine istih takvih je u Logoru Omarska ubijano iz sata u sat jos gore nego u Keratermu.Ubijao ih je onaj kome se digne chuna i na um mu padne Omarska pa svrati i izabere sebi koga i koliko hoces.Isti i slicni takvih je na Manjaci ubijano i ubijano da se niko ni po guzici nije pocesao.To je ono st ja licno znam.Ono sto neznam ali sam cuo ili procitao bosanski civili,zarobljenici i dr.su ubijani ko zecevi.Ok.Opet kazem neko bi ga zastitio ja licno NE.I jebe mi se sto ce neko reci kako to nije fer.U ratu malo ko se drzi pravila.
Ako je pripadnik cetnika, i ja bi ga rokno bez ikakvog razmisljanja. Cak ne mislim ni da bi to bilo krsenje pravila konvencije.
Kako ste ludi vidim ja da je vrsnjacko nasilje problem vec duze vremena
Ne vidim problem ni ludilo nikakvo. Prestar sam za merhamet i druge gluposti. Ako cetnici ne postuju prava drugih, i njih treba tretirati na slican nacin. U stvari, mislio sam da sam bio malo i plemenit kad sam reko da bi ih rokno, a ne patio i druge stvari koje bi neki od njih rado radili.
Zokipfc wrote:
Danguba wrote:
Ripicipi wrote:
Ni "cetnici" nisu ubijali sve vojne zarobljenike, ali ti veliki bosnjo (da ne ka'em merhametli) bi ih sve poubijao.
Bravo za tebe, i poklopi se.
Za ovo prvi put cujem. Svaki zarobljeni ili ranjeni pripadnik ARBiH koji je pao u njihove ruke nije prezivio. Cak ni lijecnici.
Pisem za ono sto ja znam i da je sigurno.
Takodjer za prvi put cujem. Da je svaki zarobljenik ubijen od strane VRS-a..

Mislim da se prica o cetnicima kao cetnicima, a ne o nekom djetetu iz JNA ili regrutu VRS-a
luckylaka

#102 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by luckylaka »

kolegione wrote:
TheMule wrote:
luckylaka wrote:Moje licno misljenje.Iako je Zenevskom konvencijom zabranjeno ubijanje zaroljenika ja bi ga licno roknuo bez razmisljanja(danas tako razmisljam)Zasto.Mojih oko 200 prijatelja,sugradjana poznatih i nepoznatih zarobljenih civila samo za jednu noc u Keratermu je ubijeno na najzvjerskiji nacin bez ikakve sanse da se brane i odbrane.Mojih stotine istih takvih je u Logoru Omarska ubijano iz sata u sat jos gore nego u Keratermu.Ubijao ih je onaj kome se digne chuna i na um mu padne Omarska pa svrati i izabere sebi koga i koliko hoces.Isti i slicni takvih je na Manjaci ubijano i ubijano da se niko ni po guzici nije pocesao.To je ono st ja licno znam.Ono sto neznam ali sam cuo ili procitao bosanski civili,zarobljenici i dr.su ubijani ko zecevi.Ok.Opet kazem neko bi ga zastitio ja licno NE.I jebe mi se sto ce neko reci kako to nije fer.U ratu malo ko se drzi pravila.
Ako je pripadnik cetnika, i ja bi ga rokno bez ikakvog razmisljanja. Cak ne mislim ni da bi to bilo krsenje pravila konvencije.
Kako ste ludi vidim ja da je vrsnjacko nasilje problem vec duze vremena
Ovdje ljudi iznose svoje misljenje i sta je problem u tome.Da prije napisanog posta tebe pitaju sta,kako :-) Vidio svasta,prezivio svasta,svoje pokopao u tri razlicita kantona i sta treba da zalim tako neke cetnike.Bujrum prastaj,zaboravljaj,radi kako hoces mebne ne uzi pameti.,,koga su zmije ujedale...
kolegione

#103 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by kolegione »

@luckylaka predpostavljam da bi svoju licnu osvetu mogao jos,danas izvrsiti jer znas kako kuda i gdje pa bujrum drug ja bi te postovao ali random ubijanje je kukavicluk
Danguba

#104 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Danguba »

Sta razmjena civili?
Dokazi da je neko od ovih bio pripadnik vojnih formacija?

Oslobodimo mi jedan gradic na brzinu ali to cetnicke falange nisu stigle razglasiti radi propagande. Sutra dan kampanjolom u to mjesto ulaze dva oficira Seseljevih cetnika koji su sljegli sa okolnog brda. Totalno iznenadjeni oznakama i rajom koja ih je gledala poceli su da pucaju i bjeze. u razmjeni vatre obojica stradaju. Javimo mi njima radio vezom da imamo dvije lesine za razmjenu a oni nam odgovaraju ''koliko hocete svojih za razmjenu''? Sto vise to bolje i vec sutra dan u M. stize kolona od nekoliko desetina civila koje su pokupili po okolnim selima da bi ih razmijenili za svoje oficire.

Kuzis u cemu je razlika.

p.s. u jednoj akciji ostane nam covjek ranjen(pokosen 84-kom) ali nikako nikako ga nismo mogli izvuci. plakali smo od tuge. navece ga vidimo na bijeljinskoj televiziji sav u zavojima kojemu se samo oci i usta vide i prica kako su ''balije'' ubijale srpske civile i sjekle usi srpskim borcima...imali smo nade ali nakon mjesec dana stize obavijest o razmjeni mrtvog.
zalutao nam doktor na ozrenu i ovi ga zarobili. sta mislis kako je razmijenjen?
PM72

#105 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
Zokipfc wrote:
ruud wrote:svaka tebi čast, kad si mu se saginjao po cigaru trebao si mu i podudlat.. inače on je došao tu s najboljim namjerama :thumbup:
Jah, zato ti znas sa kojim namjerama je on tu dosao. :thumbup:
Iz prilozenog se vidi da je dosao kod pm-a da zapale po jednu. :D :lol:

Neka ga nije rokno, a jebem ga ako se tu zna koji se vise usro od straha, pm il' on... :D
:thumbup:

Fudara moj pošteni,

Taj moj "četo" bio je u civilki i slučajno je nabasao na naš bunker.Bio je iz okoline Sarajeva pa nije poznavao teren.Išao je sa smjene kući .Kad smo ga priveli i pretresli,našli smo mu TT-jac i ličnu kartu,vojnu knjižicu i potvrdu o zaduženju oružja.Tek smo tad skontali da je četnik.A i on je ti skontao pa je zakukao "Nemojte braćo"...opet ponavljam,nismo ga ni takli.A nisam se prepao nego mi je bilo malo i smiješno,zamišljao sam četnika kao grdosiju od 2 metra sa bradom i redenicima a ono jado u nekakvom starom džemperu...zato sam mu dao cigaru da se smiri a on kuka li kuka pa krene sa pričom kako mu je neki zet Musliman i kako mu je drag :D

Da je imao uniformu i oružje,možda ne bih pucao jer je bio početak rata i bilo je svakakvih uniformi i formacija.Pomislio bih da je to naš pa bih samo repetirao oružje u njegovom pravcu i držao ga na nišanu.

Svi oni koji nisu bili u ratu ne znaju kakav je to osjećaj pucati u čovjeka.Bio on dušman ili nepoznati.Hiljadu misli se roje po glavi a ja kad sam prvi put pucao na uniformisanog četnika sa oružjem (i fulio ga ali sam ga dobro prepao) u trenu sam pomislio - šta ako ovo sutra stane pa ću još krivično odgovarati.Mnogima je to smiješno ali je bilo tako.Ja nisam bio mobilisan u pola rata pa da imam sređenu liniju,tranšeje,bunkere i oružje.Ja kad sam uzeo za puško sklanjali smo se iza kuća i zgrada a dežurali po ulazima.Jednom nam je ispred nosa prošao Pincgauer sa vojnicima a mi mislili TO iz Švrakinog jer su i oni imali takvo auto (doduše išaran).
karanana

#106 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by karanana »

znaci chetnika bi odmah roknuli a obicnog vojnika vrs ne bi.

e sad je pitanje definicije chetnika. sta je chetnik? ima li bradu, shubaru, kokardu? je li svaki agresorski vojnik chetnik?
da li je ratko mladic chetnik?
ja koliko sam cuo, pa cak se i ovdje pisalo na nekim temama, aleksicevi pravi pravcati chetnici nisu bili zloglasni kada je u pitanju neko klanje i ubijanje civila po grbavici.
nije to bas tako lako razdvojiti da bi chetnika na licu mjesta a obicnog vojnika ne bi.

joj o cemu mi raspravljamo. nevjerovatno je o cemu se prica. pa laki, ti dajes legitimitet i opravdanje onima koji su streljali hiljade zarobljenika u srebrenici.
Walther

#107 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Walther »

karanana wrote:znaci chetnika bi odmah roknuli a obicnog vojnika vrs ne bi.

e sad je pitanje definicije chetnika. sta je chetnik? ima li bradu, shubaru, kokardu? je li svaki agresorski vojnik chetnik?
ja koliko sam cuo, pa cak se i ovdje pisalo na nekim temama, aleksicevi pravi pravcati chetnici nisu bili zloglasni kada je u pitanju neko klanje i ubijanje civila po grbavici.
nije to bas tako lako razdvojiti da bi chetnika na licu mjesta a obicnog vojnika ne bi.

joj o cemu mi raspravljamo. nevjerovatno je o cemu se prica. pa laki, ti dajes legitimitet i opravdanje onima koji su streljali hiljade zarobljenika u srebrenici.
ono kad neko poredi zrtvu i agresora, djecu i vojnika...

i svi veci katolici od Pape...
Walther

#108 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Walther »

insomnia78 wrote: Na kraju krajeva postoji i logika a ona kaze da je stotinu puta bolje u zamjenu za tog cetnika izbaviti nekog jadnika koji im je pao u sake
Vecina drzava na ovom planetu ne pregovara u slucaju kindnapovanja bas da se to ne promovise sa "zamjenama". To je u slucaju kao sto je BIH gdje je bilo ogromno civila pogotovo opasno... Nije niko mogao zarobiti cetnika koliko je "VRS" mogla zarobiti civila. Tako u biti "VRS" dajes prolaznu kartu za sve.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#109 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by _BataZiv_0809 »

Na ovoj temi bi mnogi završili na robiji. A puna im usta zgražanja nad ratnim zločinima.
Walther

#110 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Na ovoj temi bi mnogi završili na robiji. A puna im usta zgražanja nad ratnim zločinima.
Ko o cemu, qurva o postenju... Pricati o ratnim zlocinima u ovom kontekstu je jako pokvareno i podlo.
karanana

#111 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by karanana »

ratni zlocin je ratni zlocin, pocinila ga zrtva ili agresor. ne kontam o cemu pricamo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#112 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by _BataZiv_0809 »

Upravo tako.
Walther

#113 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Walther »

karanana wrote:ratni zlocin je ratni zlocin, pocinila ga zrtva ili agresor. ne kontam o cemu pricamo.
Upravo... Ne kontas... Sto je u 2016oj tragicno, pogotovo za Bosnjaka. Prouci statistiku pa onda javi sto skontas...

Iz stastistike je sasvim ocigledno da se je sistematski ubijalo (Bosnjake civile). Od 62.000 mrtvih Bosnjaka je vise mrtvih nego vojnika (ako se tako mogu nazvati). Kod Srba je od 24.000 zrtava 4.000 civila. Znaci odnos je u najboljem slucaju 8:1. Vecina ubijenih je stradala u orgijanju '92, kod Bosnjaka 45.000 mrtvih... Prije svega civila, naravno.

Na takvu statistiku filozofirati o teoretskim zlocinima u najboljem slucaju salonska prica. Ipak, smrt civila u '92 je jednako kao sto je smrt pripadnika VRS u '95. Zlocin je zlocin. Ko nas bre zavadi i ta prica.
malimbi

#114 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by malimbi »

Danguba wrote:

Od 25:00 pogledajte predaju vojnika VRS-a koji su danima bili u okruzenju.

Tako se postupa sa nep. vojnicima a sve drugo bi nas izjednacilo sa onima u Den Hagu.
I bas se ovo koristi kao primjer kako je Armija tj Bosnjaci bili zlocinci i kako su se neljudski ponasali prema zarobljenicima :lol:

Ima knjiga koju je napisao jedan od ovih koji su tu bili zarobljeni, i da sam zaspao 1985 i probudio se na vrijeme da procitam ovu knjigu rekao bi da su Bosnjaci najgori zlotvori koji su ikada hodali po zemaljskoj kugli.
Ne samo da u svojim komentarima u uvodu knjige i inace opisuje Armiju i Bosnjake kao kombinaciju gmizavaca i najgorih zlocinaca vec ih potpuno dehumanizira, covjek koji nema pojma o desavanjima i koji bi procitao tu knjigu bi rekao da su cetnici ucinili uslugu ljudskom rodu sto su ubijali Bosnjake kako ih on opisuje.
Paradoks je to sto on u knjizi nigdje ne opisuje bilo kakve zlocine bilo licno ili drugima iz te grupe, najgore sto je dozivio je par samara pri prebacivanju do zatvora, ali opet se njegova knjiga koristi kao primjer zlocina i mucenja srba :-)
Danguba

#115 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Danguba »

Ja ovdje iznosim primjere ponasanja pripadnika ARBiH(ste ne znaci da i tu nije bilo kukolja) ali sada sa ove distance, sumnjam da bi se mnogi tako ponasali.
Ne daj Boze, ne daj Boze da se za naseg zivota opet ponovi takvo sto, mislim da tu merhametluk ne bi imao mjesta. Mnogi bi se sjetili zlocina, genocida, logora, negiranja, laganja, pisanja iskrivljene istorije...i na ljudskost dobijes pljuvanje(primjera ima na pretek).
karanana

#116 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by karanana »

Walther wrote:
karanana wrote:ratni zlocin je ratni zlocin, pocinila ga zrtva ili agresor. ne kontam o cemu pricamo.
Upravo... Ne kontas... Sto je u 2016oj tragicno, pogotovo za Bosnjaka. Prouci statistiku pa onda javi sto skontas...

Iz stastistike je sasvim ocigledno da se je sistematski ubijalo (Bosnjake civile). Od 62.000 mrtvih Bosnjaka je vise mrtvih nego vojnika (ako se tako mogu nazvati). Kod Srba je od 24.000 zrtava 4.000 civila. Znaci odnos je u najboljem slucaju 8:1. Vecina ubijenih je stradala u orgijanju '92, kod Bosnjaka 45.000 mrtvih... Prije svega civila, naravno.

Na takvu statistiku filozofirati o teoretskim zlocinima u najboljem slucaju salonska prica. Ipak, smrt civila u '92 je jednako kao sto je smrt pripadnika VRS u '95. Zlocin je zlocin. Ko nas bre zavadi i ta prica.
ali kakve veze imaju gore navedene brojke sa pitanjem da li je u redu ubiti ratnog zarobljenika?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#117 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by _BataZiv_0809 »

Statistiku je kasnije editovao. Prvobitna verzija posta je bila da je tragicno da Bosnjak ne konta u 2016.
Repetitor

#118 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Repetitor »

karanana wrote:znaci chetnika bi odmah roknuli a obicnog vojnika vrs ne bi.

Dobro ti je pitanje definicije cetnika. Sta je u biti cetnik(izgledom)? To valjda svi znamo.

Ali ono sto je jos bitnije,je ideologija kojom su vodjeni. Tako da licno smatram,velika vecina njih su cetnici.
Walther

#119 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Statistiku je kasnije editovao. Prvobitna verzija posta je bila da je tragicno da Bosnjak ne konta u 2016.
Isto pise i editovanom postu, statistiku sam samo dodao... A on je statistiku vidio tj. procitao... Sto znaci da je smisao tvog posta sta?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#120 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by _BataZiv_0809 »

Uputa za karananu.
Nekako s proljeća

#121 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Nekako s proljeća »

Još oko 7-8000 lica se u BIH vode kao ''nestali''. N-e-s-t-a-l-i ... traga se za njihovim posmrtnim ostatcima. Jedan od njih je ovaj Zubac, a to je zapravo i suština teme. Nije malo primjera da se od članova porodice traži novac da bi dobili informaciju gdje je ''sklonjeno'' tijelo . Hoću reći , ima ljudi koji znaju a ćute. Autor teme traga za informacijom o ovom slučaju i to je to, jedina validna statistika na ovoj temi.
Walther

#122 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Walther »

karanana wrote:
Walther wrote:

ali kakve veze imaju gore navedene brojke sa pitanjem da li je u redu ubiti ratnog zarobljenika?
Ta "svi su zlocini, zrtve bla bla bla bla bla bla bla) prica je u sustini salonsko cetnicka... Osoba koja to izgovori sigurno nece tu stati kod relativizacije zlocina. Smisao te price nije briga za sudbinu pojedinca vec da se zlocin malo podijeli...

Nikad i nigdje nije moguce prodavati gluposti koje se prodaju Bosnjacima. Sto je jos gore, Bosnjaci su poceli prodavati iste gluposti. Nikome ne pada reci da su Amerikanci isto sto i nacisti jer su "svi palili".... Amerikanci su spalili hiljade ljudi, civila, bla bla bla. Nikad se nece porediti njemackog ili americkog vojnika.... Nikad se nece pisati kako SS jedinica i nije bilo tako losa (bila ona ili ne). Niko nakon WWII nije filozofirao sta je neki zidov uradio nekom nacisti ili xyz... To moze samo kod Bosnjaka proci.

Nakon sto neko pobije 32.000 Bosnjaka, civila. Bosnjaci moraju polagati racune sta i kako se postupa sa zatvorenicima koje bi u svakoj drzavi na zapadu streljali. Ne samo da bi streljali vec bi vjerovatno sravnali citavo nasalje, mozda i dio grada.

Ipak, zlocin = zlocin. Srebrenica = Kravica. Ko nas bre zavadi i ta prica. Da to rade Srbi nekako razumijem ali da to rade Bosnjaci?!
Walther

#123 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Walther »

Nekako s proljeća wrote:Još oko 7-8000 lica se u BIH vode kao ''nestali''. N-e-s-t-a-l-i ... traga se za njihovim posmrtnim ostatcima. Jedan od njih je ovaj Zubac, a to je zapravo i suština teme. Nije malo primjera da se od članova porodice traži novac da bi dobili informaciju gdje je ''sklonjeno'' tijelo . Hoću reći , ima ljudi koji znaju a ćute. Autor teme traga za informacijom o ovom slučaju i to je to, jedina validna statistika na ovoj temi.
ima u BIH dosta strucnjaka za sekundarne i terciarne grobnice... mozda mogu pomoci?
Nekako s proljeća

#124 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by Nekako s proljeća »

Tačno, pronađeno je do sada oko 22 000 lica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#125 Re: Ranjeni vojnik iz Nevesinja

Post by _BataZiv_0809 »

Sa beznacajnom razlikom da su Nacisti PORAŽENA strana koja je potpisala BEZUSLOVNU KAPITULACIJU.

Za razliku od VRS koja, najblaze receno, nije porazena strana, cije su se tekovine oruzane borbe potpisom legitimne vlade RBiH, ozakonili.
Post Reply