Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_Jenny_

#101 Re: Alfa Romeo?

Post by _Jenny_ »

I have a name wrote:U odnosu na Mercedesa i nisu skupi...A sta ces dobiti kad stisnes gas...Probaj pa usporedi Alfu (CUORE SPORTIVO) sa necim u njenom rangu...:D :D :D
Sretno!
sta ti hoces da kazes molim te :?[/quote]

Samo da provozas Alfu...Nista drugo :D[/quote]

vozio 166 - icu 4 mjeseca 2.4 JTD tamo na zimu 2006 platio je nesto oko 19 000 ... dva puta mi se centralna kvarila isao pjeske po snijegu na posao ... klima jednom poludila u sred grada morao parkirat auto... koji blam ... i za godinu dana je prodam jedva za 15 000... et ona je perfektna u zavojima, fino vuce, udobna ... al sta imam od toga :-? a za ove novije proizvodnje ne znam nista... cuo sam da su malo kvalitetnije ... kad isporobam 159 ku javim ti :D[/quote]

Naletio si na kukolj ili na vlasnika koji je malo prekopcavao zicice :D
I have a name

#102 Re: Alfa Romeo?

Post by I have a name »

:lol: sto li prije alfe i poslije ne naletih na takvog vlasnika ... pusti se toga ba ...
_Jenny_

#103 Re: Alfa Romeo?

Post by _Jenny_ »

I have a name wrote::lol: sto li prije alfe i poslije ne naletih na takvog vlasnika ... pusti se toga ba ...
Nikad en reci nikad.... :D :D :D
Majjah

#104 Re: Alfa Romeo?

Post by Majjah »

I have a name wrote:
Majjah wrote:
I have a name wrote:evo citam malo ove postove i jedino sto se moze zakljuciti je da nema boljeg auta od alfe i da su dijelovi pravo jeftini u odnosu na konkurenciju koja izgleda ne ide ispod mercedesa :lol: :lol: :lol: odoh razglasiti da treba kupovati alfe od sada :-?
Gdje ti to pise?
Od svakog ima bolje, samo sto ima ljudi koji ne zele da za auto placaju iznose koji ne odgovaraju onome sta se nudi! ;) Ili da i ti nisi jedan od onih koji misle da je Golf 2 dizel 1986 za 5.500 KM ,,dobra kupovina'' :D
ne pise nigdje ''zakljucak'' .. bolja 156 od audija A4 ... to mi je najvise paznje privuklo.. haloo ba :zoka: a mozes li ti meni reci samo ..mozda sam propustio negdje... koliko je presla ta tvoja i koliko si je platio ako nije frka

Ja to za Audija nisam rekao, Audi je ipak klasa u odnosu na VW koji se kod nas najvise hvale. Nije nikakva tajna sto se cijene tice, dao sam za nju VW POLO 1.4 dizel 1994 godina i dodao 3.500 KM, sto ce ti reci da me je izasla oko 7500 KM. Presla je 98.000 kilometara. Sinoc bas nesto gledam cijene ovakvih auta na autoscout24.de i tamo 1999 god. AR 145 TS motor ako je ocuvan sa Full opremom kosta koliko i GOLF IV, oko 5000 €. Eh, hajd sad ti meni reci zasto kod nas taj golf IV benzinac kosta oko 14.000 maraka?????
Lesli Eldridž

#105 Re: Alfa Romeo?

Post by Lesli Eldridž »

Zato što naš svijet samo zna za volksvagen. A audi ti je isto što i vw, tehnički skoro da i nema razlike, ali su auti ko eto malo veći i luksuzniji. A svodi se na isto.
johntra

#106 Re: Alfa Romeo?

Post by johntra »

zato što je golf :lol:
ako se već toliko bacakamo pričom da je 156 bolja od A4 istih godina i genereracija, znači otprilike 1998 godina, slobodno sa sigurnošću ja mogu tvrditi da je 156 bolja...puno bi mi vremena oduzelo to kad bi nabrajao mane prve generacije A4, od aluminujmskog prednjeg ovjesa do redovnih rikavanja mjenjača na TDI mašinama...ali eto ko voli nek izvoli i nek plati u prosjeku dvije do tri milje viška, za ništa kvalitetnije vozilo...
ins

#107 Re: Alfa Romeo?

Post by ins »

Majjah wrote:
ins wrote:
Majjah wrote:Citam redovno sta se ovdje pise od kad sam pokrenuo temu, zanimljivi komentari i od onih koji (jos uvijek) sa podsmjehom gledaju na italijanska auta, kao i od onih kojima vec pomalo na zivce ide stereotipna prica u njemackim autima kao jedinim pravim....
Hele nejse, da se ja ubacim sa onim sta me je snaslo u zadnje tri sedmice od kad vozim ovu moju Alfu :)

..sta da kazem a da ne ispadne da samo hvalim svoje novo auto...da kako mogu a da mi se zena ne naljuti, nasao bih kakvu spuzvu i otisao u garazu da spavam sa njom :)

Auto je FENOMENALNO, za razliku od jednog Golfa IV koji je skuplji od nje barem jedno 5 do 7 hiljada, ova Alfa ima SVE, od sigurnosti, komfora do ugodjaja. Utegnuta je kao da nije 9 godina stara. Golfa dok sam vozio, jedva sam cekao da izadjem iz njega jer su me ledja konstantno boljela nakon duzih voznji, ovdje bih sjediste najradje nekako izvadio navecer da ko covjek pogledam neku utakmicu ili film, a ujutru ponovo vratio kad krenem na posao 8)

Nakon generalne inspekcije, morao sam promjeniti vodenu pumpu koja me je polovna kostala 40KM i termostat koji me je u Anetu na grbavici nov kostao 45KM. Svjecice (koje mu se mjenjaju na 100.000 km), remenovi su mu novi, tako da njih jos nisam mijenjao.
Nakon sto sam mu rezervoar napunio do vrha, vozio se 100 km i ponovo napunio, dozivio sam svojevrstan sok-14,5 litara!!!
Nemoguce-neko je nesto cackao i zajebao....i bio sam u pravu! ,,Strucnjak'' koji je postavljao remen nije vratio motor u fazu. Ponovio sam test i rezultat je ovaj put bio 9,8 litara na kombinovanoj voznji, grad-van grada-autoput!Ovo ce se vjerovatno moci smanjiti jos za par deca , jer mi obratji u leru variraju, nekad i ,,zakucaju'' na 1200-1600, pa mi je majstor savjetovao da negdje nadjem njegov step motor (motoric od ler gasa). Uglavnom, auto je :thumbup:
Pojma ti nemas!
Cekaj da ti se jave pravi znalci i da ti objasne da je tvoj auto zapravo gomila hrdje, da ima konstantan problem sa elektronikom, da su dijelovi strasno skupi, i da ga nikad neces prodati!

:run:

Cijenjeni kolega, da vidis tek kako te gledaju kada kazes da si prodao ultimativni bosnjacki san Audi A4 TDI god 2003 i kupio Alfu 156, jer je bolja....
:D

Neka ziv ti meni bio, da se imalo razumijes u auta barem ne bi Alfe i hrdju spominjao u istoj recenici ;)
Koji dijelovi su skupi? Sad rekoh da sam vodenu pumpu i termostat prmijenio za zajedno 85 maraka, promjena remena bi me izasala 80 km. Naravno, mozak ispran balkanskom pricom o Golfu2 i dijelovima na trafici ti i ne dozvoljava da sagledas alternativu bosanskoj slici na cestama. :) Sa elektronikom trenutno nema problema, i ako se pojave, auto je ipak staro 9 godina, nije novo pa da sve funkcionira u nedogled bez servisa i vodjenja brige o njemu. Imam dvojicu blizih prijatelja i radnog kolegu, voze dvije Seat Ibize i Toleda. Tebi kao ,,strucnjaku'' ne moram objasnjavati cija im je tehnologija ugradjena. Toledo 2000 godiste se otkljucava samo na gepek, sve mu je otislo. :) Kod sva tri ova modela koja su mi bila alternativa ne funkcionise el. podizanje stakala. O elektricnim podesavanjima retrovizora da i ne pricamo, oko njih se odavno vise ne sikiraju. :mrgreen:

Ah da, nesto sam nacuo od jednog decka koji ,,svasta mutlja'' a to mi je potvrdio i majstor koji mi je servisirao, Alfa Romeo se (ako si strucnjak) bez originalnog kljuca moze upaliti za jedno 4 sata, tako da sam i po tom pitanju rahat, ne moram zagledati svakih 10 min iza coshka dok sam negdje u kafani! :D
Majke ti, citas li ti postove uopste?

Sve ovo, a pogotovo boldirano:
Neka ziv ti meni bio, da se imalo razumijes u auta barem ne bi Alfe i hrdju spominjao u istoj recenici ;)
Koji dijelovi su skupi? Sad rekoh da sam vodenu pumpu i termostat prmijenio za zajedno 85 maraka, promjena remena bi me izasala 80 km. Naravno, mozak ispran balkanskom pricom o Golfu2 i dijelovima na trafici ti i ne dozvoljava da sagledas alternativu bosanskoj slici na cestama. :) Sa elektronikom trenutno nema problema, i ako se pojave, auto je ipak staro 9 godina, nije novo pa da sve funkcionira u nedogled bez servisa i vodjenja brige o njemu. Imam dvojicu blizih prijatelja i radnog kolegu, voze dvije Seat Ibize i Toleda. Tebi kao ,,strucnjaku'' ne moram objasnjavati cija im je tehnologija ugradjena. Toledo 2000 godiste se otkljucava samo na gepek, sve mu je otislo. :) Kod sva tri ova modela koja su mi bila alternativa ne funkcionise el. podizanje stakala. O elektricnim podesavanjima retrovizora da i ne pricamo, oko njih se odavno vise ne sikiraju. :mrgreen:

Ah da, nesto sam nacuo od jednog decka koji ,,svasta mutlja'' a to mi je potvrdio i majstor koji mi je servisirao, Alfa Romeo se (ako si strucnjak) bez originalnog kljuca moze upaliti za jedno 4 sata, tako da sam i po tom pitanju rahat, ne moram zagledati svakih 10 min iza coshka dok sam negdje u kafani! :D
...si dzaba napisao, jer da si pazljivo procitao post vidio bi da i ja vozim Alfu!!!!! :x
ado-šampion

#108 Re: Alfa Romeo?

Post by ado-šampion »

I have a name wrote:evo citam malo ove postove i jedino sto se moze zakljuciti je da nema boljeg auta od alfe i da su dijelovi pravo jeftini u odnosu na konkurenciju koja izgleda ne ide ispod mercedesa :lol: :lol: :lol: odoh razglasiti da treba kupovati alfe od sada :-?
Hehe, nisi jedini koji je to zaključio. Neću ništa da kažem protiv Alfe, ali fakat puno pretjerujete. Čovjek ima Alfu mjesec dana i priča o njoj kao da je s njom dohvatio vrh svijeta, johntra uspoređuje Audi A4 '98. sa Alfom 156 tog godišta. Johntra care, taj Audi se na tržištu pojavio '94. a Alfa je predstavljena '97. Nije ti baš usporedba ... Usporedi A4 koji se pojavio '99. sa tom Alfom. Da izbjegnem raspravu oko Audija, za mene je Audi generalno najizvikanija marka u Evropi.
Lesli Eldridž

#109 Re: Alfa Romeo?

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote:
Hehe, nisi jedini koji je to zaključio. Neću ništa da kažem protiv Alfe, ali fakat puno pretjerujete. Čovjek ima Alfu mjesec dana i priča o njoj kao da je s njom dohvatio vrh svijeta, johntra uspoređuje Audi A4 '98. sa Alfom 156 tog godišta. Johntra care, taj Audi se na tržištu pojavio '94. a Alfa je predstavljena '97. Nije ti baš usporedba ... Usporedi A4 koji se pojavio '99. sa tom Alfom. Da izbjegnem raspravu oko Audija, za mene je Audi generalno najizvikanija marka u Evropi.
I opet je bolja alfa. Dugo sam je vozio. :D
I have a name

#110 Re: Alfa Romeo?

Post by I have a name »

Zemljo otvori se....
alo ba ako imas alfu tu koju imas tebi je najbolja i cao al nemoj podcjenjivat druga auta samo zato sto nemas kesa da ga kupis ... ja imam cetvorku i meni je to najbolje auto na svijetu al nikad nisam rekao da su zato audi 3 , renault megane i sl. auta kante zato sto mi fali par hiljada da ga kupim... spustite se malo na zemlju ljudi :)
Lesli Eldridž

#111 Re: Alfa Romeo?

Post by Lesli Eldridž »

I have a name wrote:Zemljo otvori se....
alo ba ako imas alfu tu koju imas tebi je najbolja i cao al nemoj podcjenjivat druga auta samo zato sto nemas kesa da ga kupis ... ja imam cetvorku i meni je to najbolje auto na svijetu al nikad nisam rekao da su zato audi 3 , renault megane i sl. auta kante zato sto mi fali par hiljada da ga kupim... spustite se malo na zemlju ljudi :)
Pa upravo to rade ljudi koji obično voze nijemce. Kažu da samo to valja, a nikad nisu imali niti se provozali u nečemu drugom.
Majjah

#112 Re: Alfa Romeo?

Post by Majjah »

I have a name wrote:Zemljo otvori se....
I da imam pare da ih bacam kroz prozor, moje slijedece auto moze biti samo 147 od istog proizvodjaca ;)
Ne podcjenjujem druga auta vec vlasnike koji za nista i opet nista placaju 6-7 hiljada vise jer su ograniceni na 2 marke i 2 modela. Kad polovan Golf IV ili VW auta uopste u BIH budu kostali koliko i u Zap. evropi, onda mozda nekad opet i razmislim o toj marki, a do tad neka meni mog ,,truhlog'' italijana za kojeg mi nema dijelova na trafici :-D
didierdase

#113 Re: Alfa Romeo?

Post by didierdase »

Volim Alfe i vozim fiat punta i vozim fiatova vozila vec 9 godina.I volio bih alfu 156, Ali AUDI JE AUDI. ALFA jest fina ali ova sranja s elektronikom me odvracaju od nje. I istina je ne vozim audi jer nemam love za njega, audi je auto bas na mjestu.
ins

#114 Re: Alfa Romeo?

Post by ins »

didierdase wrote:Volim Alfe i vozim fiat punta i vozim fiatova vozila vec 9 godina.I volio bih alfu 156, Ali AUDI JE AUDI. ALFA jest fina ali ova sranja s elektronikom me odvracaju od nje. I istina je ne vozim audi jer nemam love za njega, audi je auto bas na mjestu.

Koja sranja sa elektronikom? Sta konkretno?!
Lesli Eldridž

#115 Re: Alfa Romeo?

Post by Lesli Eldridž »

Otišla mu gumifufna.
ins

#116 Re: Alfa Romeo?

Post by ins »

Lesli Eldridž wrote:Otišla mu gumifufna.
I ja sumnjam na to! To je grozan kvar, i na Golfu IV se nikad tako nesto ne bi desilo! A kada se desi, mora se auto odma' prodat! Za dvije milje!
sinus

#117 Re: Alfa Romeo?

Post by sinus »

Ma taj se problem sa gemifufnom vrlo lako riješi pomoću Biklonera za gamazovanje što se stavlja na pufnu da ne šušnjaju vibroni kod lijeve spervelcine za restabulidzovanje na cincilator :-D

Gledajte ljepotice, ne bi iz nje izlazio po vazdan...Ebo golfa kad ga svaka Šulja ima...

Image
ado-šampion

#118 Re: Alfa Romeo?

Post by ado-šampion »

Šta ste se svi uhvatili Golfa ne kontam?! Svaka rasprava završi s Golfom. Ko ovdje priča o Golfu?! Jel njemačka autoindustrija, pored talijanske jedina?! Po vašoj priči kad je Golf preskup, ostaju samo Talijani. Šta je s Francuzima, Japancima?! Svaka usporedba ide s Golfom i odmah se priča kako Golfu crkavaju motori, mjenjači, elektronika, kako je Golf skup ... Je.o vas Golf više, pustite se Golfa. Ako je neko od vas uvidio da je Golf preskup s obzirom na ono što nudi, nije pokupio svu pamet svijeta. Da je Golf preskup svima je ovdje jasno, zato se ostavite više toga.
Činjenica je da su Talijani kao polovni jeftini i zato se prodaju.
Evo primjer: Ovaj moj poznanik je htio auto do 12 milja da je malo jače i da ima dobru opremu. I na kraju izbor je spao na Fiat Stilo (3 vrata) i Peugeot 206. Treba li tu dva puta razmišljat šta da se uzme od to dvoje, s obzirom da je 206 za klasu manje auto?!Slična je situacija u srednjoj klasi. Za 12-13 milja da nije staro k'o Grčka može se uzet Alfa 156 i Lancia Lybra, osim (tada) bezličnih japanskih primjeraka te klase.
matuh

#119 Re: Alfa Romeo?

Post by matuh »

vozim alfu 145 1.3 boxer od 2003. godine. kada sam je kupovao bilo je prica, sta ce ti to, to je sranje, nema djelova, uzmi golfa, opela, forda. ja sam svoju alfu dobio iz italije za 1900E i tada je bila stara 7 godina i auto me izaslo oko 5000 maraka, za te pare nisam mogao tada da kupim golfa II 1.6 benzinac. u svakom slucaju je ovaj bio ako nista daleko ljepsi auto. nakon 4 godine voznje na autu sam promjenio (necu racunati, gume, ulje i kocnice) dva dihtunga posto je boxer, dva puta remenje i remenice (jedan remen 14 maraka i remenice po 22 marke) dva puta svjecice i od skupljih dijelova to je bila bregasta (boxer pa idu dvije) osovina koja se zbog jebacine u autu zimi na leru potpuno izlizale (to je jako stetno za bregastu. rekao mi majstor :-D ) one su kostale 210 maraka obe i sutra idem majstoru da mi promjeni krajnice one su po 20 km jedna. nakon 4 godine ja sam prezadovoljan i uvijek me nanerviraju komentari na alfu. obicno, likovi koji negativno komentarisu su to culi od svojih drugova ili od njihovih drugova. i vidio sam da se do sada na forumu pojavilo dosta urbanih legendi. moj otac "zakleti Svabo" je ove godine nakon silnih golfova, pasata audija kupio alfu 156 Crosswagon Q4 1.9 JTD sa 150 KS (g.p. 2005.). kaze da je prezadovoljan i da su sva auta koja je vozio u toj klasi presmjesna. i jos da napomenem da je za pare koje je dao za nju mogao da kupi passat 2000. benzinac. o ljepoti ne treba ni raspravljati, mislim da je Walter de' Silva na 156-ici iz 1997. oduvao sva druga auta u konkurenciji i to za jedno 5 godina unapred, a stari kaze da je od passat-a dosta alfa bolja za voznju i udobnija a i ukupan smek kad se sjedne u nju je daleko ljepsi.
matuh

#120 Re: Alfa Romeo?

Post by matuh »

evo sta se moze kupiti za istu cijenu
Alfa Romeo:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1
VW: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1

5 godina mladje, ljepse, sa duplo manjom kilometrazom i manjom potrosnjom i boljom opremom
e zato ja volim "talijane", sto za iste pare mozes kupiti 10 puta bolje auto od onoga sto samo voli "svabe"
schakal

#121 Re: Alfa Romeo?

Post by schakal »

Vozim fiat bravo JTD 3 godine bez ikakvih problema. Kada sam ga kupio imao je 120000KM na satu a sada ima 175000km stim da sam ga cipovao odmah pri kupovini.Od dijelova sam mijenjao samo postrosni materijal, zupcasti i set kvacila od vecih ulaganja.Iduce auto ce svakako biti Fiat,Alfa,Lancia (Ferrari,Maserati ako bog da) ali svakako nesto iz Fiat koncerna
AdnanSA

#122 Re: Alfa Romeo?

Post by AdnanSA »

Ja sam bio skeptičan prema talijanima ranije ali od kada sam kupio Lanciju Y nemam više ni trunke straha.
Vozio sam je skoro dvije godine i prešao 40 000 km. Nikakvih većih problema nije bilo sem što sam zamijenio šajbu i promijenio flexi cijev na auspuhu ostalo je radilo do perfekcije. Iako je bila puna elektronike sve je ferceralo super.
Eh da zaboravih zamijenjeni su i kablovi svječica čim sam je kupio, to zna biti boljka malih benzinaca (1,2) kod Fiata i Lancije.
Lesli Eldridž

#123 Re: Alfa Romeo?

Post by Lesli Eldridž »

Ma valjaju ti auti, a i jeftini su.
renealfa

#124 Re: Alfa Romeo?

Post by renealfa »

jel zna neko koliko ide ulja u motor alfe 145 1.9 td?
schakal

#125 Re: Alfa Romeo?

Post by schakal »

u td neznam u JTD 4.3l mozda je isto
Post Reply