Kabrioleti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

posjedovanje kabrioleta

imao
3
7%
imam
2
5%
imat cu zelja mi je
10
24%
necu imati jer ga ne zelim
26
63%

Total votes: 41

ljubav_aha

#101 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

respo wrote:ovome nije plastika sigurno nego staklo od '03
surfaj,ako je krov od materijala,staklo nije,a gledam kabriolete na cestama ,razen modele,vjeruj mi :) godina proizvodnje nije bitna :)
respo

#102 Re: Kabrioleti

Post by respo »

staklo je sigurno od 2003-e godine nema veze sto je materijal "platno"
surfaj ti iznenadit ces se koliko si bila u zabludi

Image
http://premierupholstery.com/services/convtop/gwindow

ps pogledaj opis videa ispod
ljubav_aha

#103 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

respo,nije SVAKI kabriolet sa staklom :)
goran16v

#104 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote:to sto ti neces da vidis da je 308cc za 4 covjeka a 308 za 5 je tvoj problem koji neces da priznas
i sa tim argumentom pobijaju se svi argumenti da je 308 prostraniji od cc-a
ostalo kakve veze ima koji ubrzava bolje ili losije koji je tezi laksi koji trosi vise ili manje i koliko koji izbacuje CO2
Pa ti si onaj koji se uskopistio k'o Grk u apsu kad sam napisao da je konvencionalni auto u poredjenju sa CC-om/kabrioletom unutra veci, brzi, ekonomicniji, ekoloski prihvatljiviji, veceg prtljaznika, svestraniji i upravo ti tacnim podacima do dokazao i to na modelu kojeg si ti inicirao dok je tvoj jedini argument subjektivan i nedokaziv da ce 2 putnika nazad u 308CC imati vise prostora uz 10cm manje mjesta za glavu, 8 cm manje za koljena na 07, kracoj i 15 cm uzoj klupi nego 3 putnika u obicnom. Eto sam skontaj da li ce se dvojica viskoih 190cm vise napatiti nazad u CC dok su im osim manjka mjesta za glavu i koljena potiljci zaljepljeni za zadnju sajbu nego trojica takvih u obicnom 308. Mada je i cinjenica da je CC samo za 4 covjeka ide u prilog obicnom 308 i dokaz da je taj auto beskoristan, a pogotovo u ovom gradu. Da mi se da izracunao bih ih ti i kubaturu odnosno zapremnu kabina obicnog i CC-a da vidis u m3 koji je prostraniji.
Uostalom kupio si auto kakav si kupio i ja ti ne mogu pomoci da sam sebi nadjes opravdanje za to i zato ti priznajem da je CC prostraniji auto od konvencionalnog i prikladniji auto za ovaj grad i da je ljepse pored sebe imati bord nego npr. djevojku kad krenes na planinu.
respo

#105 Re: Kabrioleti

Post by respo »

ljubav_aha wrote:respo,nije SVAKI kabriolet sa staklom :)
pa to nisam ni rekao nego samo obrnuto da nije svaki sa plastikom
ljubav_aha

#106 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

pisem o kabrioletima bez stakla

Buying a new CAR HOOD
Not as easy as it should be...

Owning a cabriolet is a lot of fun, but when it comes to renewing the car hood, the fun seems to ebb slightly. Knowing about the different types of car hoods out there is one thing, but knowing which type of vehicle hood to use on your car is another. To try and help you get a better idea about the types of soft top hoods out there, and their different qualities, read this article. It might just bring all that technical jargon into perspective!

Firstly, some cars have an option of the type of material - Vinyl or Cloth (Mohair).
Vinyl, like its name suggests, is a plastic hood. This is the cheaper option of the two, as it is cheaper to manufacture the material, and its life is not quite as long as that of a Cloth (Mohair) hood.

Mohair used to be made from the come from Angora goat wool, but luckily these days mohair hoods are more goat-friendly and are made from modern materials such as stayfast, sunfast, sonnenland cloth etc.
Mohair or "cloth" hoods are made to withstand all weather conditions, but like all things it only has a limited life span - still a few more years than the PVC or "vinyl" hoods.

A vinyl hood looks a lot different to a mohair hood, as it is a lot shinier and it can have quite a large grain in it. One positive thing about vinyl is that it is easier to clean than a mohair soft top. As it's basically plastic, any stains or marks rub off with a sponge and some soapy water. Mohair on the other hand needs a bit more TLC than that.

When trying to clean a mohair soft top, your best approach would be to use a brush with relatively hard bristles, but not too hard, or you'll be scrubbing a hole in your hood! Use some warm water and a good hood cleaner or mild soap, and the marks should scrub off fairly easily.

When you're about to buy a hood, make sure you inform the trimmer or supplier of your cars model and year and they will be able to advise all the types of hood available for that car. Ring some trimmers up to get an idea of the quality of the hoods out there, and the average fitting-time. Some hoods from certain suppliers fit like a glove, whilst hoods from other suppliers may seem impossible to fit. Fitting-time for the cheaper hoods, often ends up with a total cost higher than that of buying a high quality hood and fitting it.

European Trimming Company Ltd offer a lot of information, samples and service, which other companies lack. Not only are the hoods of a high quality, but they locate trimmers near you. For more information go to - www.europeantrimming.co.uk
Once you've bought your hood and had it installed, it's always a good idea to care for it properly from day 1, to get the most out it.

It's always good to buy a well-known cabriolet soft-top shampoo. Brands, which I recommend, are Renovo, Autoglym and Ragg Top. There are of course loads of other brands out there, which will do the job just fine.
Once the hood has been shampooed and hosed down, let it dry and then apply a spray-on hood weather proofer which acts like scotch guard to repel water.
ljubav_aha

#107 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

respo wrote:
ALI obe kombinacije su sa mekanim materijalom,koji mozes nozem prorezati :lol:

ima par modela sa kompletnim metalnim krovom :D
respo

#108 Re: Kabrioleti

Post by respo »

goran16v wrote: Pa ti si onaj koji se uskopistio k'o Grk u apsu kad sam napisao da je konvencionalni auto u poredjenju sa CC-om/kabrioletom unutra veci, brzi, ekonomicniji, ekoloski prihvatljiviji, veceg prtljaznika, svestraniji i upravo ti tacnim podacima do dokazao i to na modelu kojeg si ti inicirao dok je tvoj jedini argument subjektivan i nedokaziv da ce 2 putnika nazad u 308CC imati vise prostora uz 10cm manje mjesta za glavu, 8 cm manje za koljena na 07, kracoj i 15 cm uzoj klupi nego 3 putnika u obicnom. Eto sam skontaj da li ce se dvojica viskoih 190cm vise napatiti nazad u CC dok su im osim manjka mjesta za glavu i koljena potiljci zaljepljeni za zadnju sajbu nego trojica takvih u obicnom 308. Mada je i cinjenica da je CC samo za 4 covjeka ide u prilog obicnom 308 i dokaz da je taj auto beskoristan, a pogotovo u ovom gradu. Da mi se da izracunao bih ih ti i kubaturu odnosno zapremnu kabina obicnog i CC-a da vidis u m3 koji je prostraniji.
Uostalom kupio si auto kakav si kupio i ja ti ne mogu pomoci da sam sebi nadjes opravdanje za to i zato ti priznajem da je CC prostraniji auto od konvencionalnog i prikladniji auto za ovaj grad i da je ljepse pored sebe imati bord nego npr. djevojku kad krenes na planinu.
ne mjenjaj sada pricu i ne izvrci
racunaj koliko zelis kad se ta kubatura dijeli na 5 a kod drugog na 4
ko je pricao da je brzi i ekonomicniji i ekoloski prihvatljiviji dok to nisi pomenuo nekoliko postova iza?
ja ti kazem da je prtljaznik veci kod cc-a ako racunamo do police kod obicnog znaci do onog dijela koji pokriva prtljazni prostor tj odprilike do zadnje sajbe
opet tvrdim da ce nazad 2 putnika imati vise prostora nego 3 u obicnom
ti ili nisi nikad sjeo nazad u cc-a ili neces da priznas da si u krivu
cinjenica da je cc-a za 4 covjeka vs 5 ljudi u obicnom uopste nije prednost za obicnog jer prvi nije namjenjen za prevoz sto veceg broja ljudi
opet ti kazem ako ti je do toga kupi kombi ili autobus
meni bord moze stati i nazad u gepek tako da mogu na planinu otici i sa djevojkom ;) izmedju ostalog mogu bord i iznajmiti
i ne trazim uopste opravdanje za auto koje sam kupio nego tebi pokusavam otvoriti malo oci da nije sve bas crno bijelo kao sto mislis
respo

#109 Re: Kabrioleti

Post by respo »

ljubav_aha wrote:
respo wrote:
ALI obe kombinacije su sa mekanim materijalom,koji mozes nozem prorezati :lol:

ima par modela sa kompletnim metalnim krovom :D
i sta sa ovim gore tekstom?
par modela?
koji su to par modela?
lonely_rider

#110 Re: Kabrioleti

Post by lonely_rider »

lokacija te odaje respo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
respo

#111 Re: Kabrioleti

Post by respo »

samo argumenti i cinjenice
i pricamo o kabrioletima uopste
za ljubav aha
ovo je pretpostavljam par modela
Toyota Soarer Aerocabin(1989)
BMW Z4 (2010)
BMW M3 (2008)
BMW 328i/335i Cabrio (2007)
Cadillac XLR (2004)
Chevrolet SSR (2003)
Chrysler Sebring (2008)
Chrysler 200 (2011)
Daihatsu Copen (2002)
Ferrari California (2009)
Ford Focus CC (2007)
Infiniti G Convertible (2009)
Lexus SC 430 / Toyota Soarer (2001)
Lexus IS 250/350 C (2009)
Mazda MX-5 (2007–present)
Mercedes-Benz SLK-Class (1996)
Mercedes-Benz SL-Class (2003–2009)
Mitsubishi 3000GT Spyder Mk.2 (1995–1996)
Mitsubishi Colt CZC (2006)
Nissan Micra C+C (2005)
Nissan Silvia Varietta (2000)
Opel Astra TwinTop / Vauxhall Astra TwinTop (2006)
Opel Tigra TwinTop / Vauxhall Tigra TwinTop (2005)
Peugeot 206 CC (2001)
Peugeot 307 CC (2003)
Peugeot 207 CC (2007)
Peugeot 308 CC (2008)
Pontiac G6 (2006)
Renault Mégane CC Mk.2 (2003)
Renault Mégane CC Mk.3 (2010)
Volvo C70 Mk.2 (2006)
Volkswagen Eos (2006
ljubav_aha

#112 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

respo,ne sekiraj me :-D

soft-top hard-top

http://www.onlydriveconvertibles.com/co ... us=Current

http://www.vehix.com/articles/top-10-li ... 009-2010/2

surfaj retractable hardtops
iz 1938 godine

Image

evo i video sa BMW

http://www.youtube.com/watch?v=fgWwSPp1eVg
ljubav_aha

#113 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

respo,ali se desilo mnogo negativnih posljedica sa mehanizmima koji pomjeraju metalne krovove

znam,najgora sam,sve negativno vidim u kabrioletima :lol:
respo

#114 Re: Kabrioleti

Post by respo »

pezo 402 prvi svjetski kabrio sa tvrdim krovom koji se pokretao na struju

uz nabrojane tu je jos 5 starih koje nisam nabrojao medju njima i ovaj pezo
ljubav_aha

#115 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

respo wrote:pezo 402 prvi svjetski kabrio sa tvrdim krovom koji se pokretao na struju

uz nabrojane tu je jos 5 starih koje nisam nabrojao medju njima i ovaj pezo
eh to je intresantan detalj :-D
goran16v

#116 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote: ne mjenjaj sada pricu i ne izvrci
racunaj koliko zelis kad se ta kubatura dijeli na 5 a kod drugog na 4
cinjenica da je cc-a za 4 covjeka vs 5 ljudi u obicnom uopste nije prednost za obicnog jer prvi nije namjenjen za prevoz sto veceg broja ljudi
opet ti kazem ako ti je do toga kupi kombi ili autobus
meni bord moze stati i nazad u gepek tako da mogu na planinu otici i sa djevojkom ;) izmedju ostalog mogu bord i iznajmiti
i ne trazim uopste opravdanje za auto koje sam kupio nego tebi pokusavam otvoriti malo oci da nije sve bas crno bijelo kao sto mislis
Ne izvrcem pricu nego te s vremena na vrijeme podsjetim na sve ono sto ne ide u prilog CC/kabroletu, a ti si taj koji izvrce i koji se u gro agrumenata uhvatio samo jednog. Fakat te ne kontam... Dva auta moze porediti iskljucivo iz iste perspektive i po istim standardima, odnosno laicki iz pozicije nekog ko se dvoumi izmedju konvencionalnog ili CC/kabrio modela. Mjeri udobnost istog broja ljudi tj istih ljudi u oba auta. Kad se 2 auta porede apsolutno nijedan parametar se ne mjeri niti uporedjuje prema tome za koliko je ljudi su registrovani jer nigdje ne procitah da je obicnog 308 zabranjeno voziti ako je u njemu manje od 5 ljudi a CC-a manje od 4. covjeka. Provozaj nekog vise od 1,8m nazad u obicnom pa u CC-u i probaj ga ubjediti da je to sto nije imao kud sa koljenima i glavom u CC-u samo iluzija jer je CC zapravo puno prostraniji od obicnog samo niste nafatali jos dvojicu da sjednu nazad.
brum

#117 Re: Kabrioleti

Post by brum »

Imam kabria, u pitanju Fiat Punto Bertone, 1.2 16V Sporting, 86KS. Elektricni krov ;)
direstraits0078

#118 Re: Kabrioleti

Post by direstraits0078 »

lonely_rider wrote:sofersajba i okvir iste nisu sasija ,vidim da si veliki poznavalac auta ,iduci put kad iznajmis takav auto otidji negdje pa ga digni na dizalicu,pa onda digni obicni ,pa malo pregledaj razliku u sasiji..........
Ako ti podrhtava okvir sofersajbe naprijed, koji BTW jeste sastavni dio sasije (ne govorimo o terenskim vozilima koja imaju odvojenu sasiju, vec o modernoj arhitekturi vozila), jedini moguci razlog tog podrhtavanja je da se sasija uvija. A uvija se jer fali jedan bitan dio (za torzionu krutost) sasije koji je inace prisutan na ostalim vozilima, a to je krov.

Da bih ti to lakse docarao, pogledaj ovu sliku sasije jednog modernog automobila, na kojoj se jasno vidi okvir za krov:

http://www.automobilsport.com/uploads/_ ... egane6.jpg

Ovjes, motor i drugi sklopovi se na sasiju vozila dodaju direktno ili pomocu podokvira koji se fiksiraju na sasiju, zavisno od vrste i namjene vozila. Ako imas jos nekih nedoumica vezano za arhitekturu automobila, ovjes, sasiju, motor i sl. pitaj bez ustrucavanja.

Vezano za prostor u CC vozilima pozadi, svima koji su nizi od 180 cm moguce je smjestiti se pozadi, ali samo ako naprijed sjedi osoba istih ili manjih proporcija. Ovo se odnosi na Pug 308 CC, kod Meganea II CC (pa i kod Megana III CC u nekoj mjeri, mada ima nesto vise prostora) smjestaj odraslih osoba pozadi je misaona imenica, ako mislite normalno sjediti na prednjim sjedistima.
respo

#119 Re: Kabrioleti

Post by respo »

goran16v wrote: Ne izvrcem pricu nego te s vremena na vrijeme podsjetim na sve ono sto ne ide u prilog CC/kabroletu, a ti si taj koji izvrce i koji se u gro agrumenata uhvatio samo jednog. Fakat te ne kontam... Dva auta moze porediti iskljucivo iz iste perspektive i po istim standardima, odnosno laicki iz pozicije nekog ko se dvoumi izmedju konvencionalnog ili CC/kabrio modela. Mjeri udobnost istog broja ljudi tj istih ljudi u oba auta. Kad se 2 auta porede apsolutno nijedan parametar se ne mjeri niti uporedjuje prema tome za koliko je ljudi su registrovani jer nigdje ne procitah da je obicnog 308 zabranjeno voziti ako je u njemu manje od 5 ljudi a CC-a manje od 4. covjeka. Provozaj nekog vise od 1,8m nazad u obicnom pa u CC-u i probaj ga ubjediti da je to sto nije imao kud sa koljenima i glavom u CC-u samo iluzija jer je CC zapravo puno prostraniji od obicnog samo niste nafatali jos dvojicu da sjednu nazad.
izvrces kad tebi odgovara
normalno da ces porediti ovoga za max 4 jer je tako konsturisan a ovoga za max 5 jer je tako konstruisan
nije ni u jednom zabranjeno voziti manje al je zabranjeno voziti vise od propisanog tako da je za ovaj propisano 4 i to je vrh i njega tako gledaj kad je 4-ero ljudi pun je a ovome je 5 propisano i kad ima 5 ljudi tek je pun a ne sa 4
zato su inzinjeri u pezou na to i gledali da ce u ovoga stati max 4 covjeka a u drugog max 5 ljudi i sve moguce kombinacije s tim
pa ti ako zelis vozi se citavo vrijeme i u jednom i u drugom sam al drugi ce maximalno voziti ljudi koliko je propisano
i opet ti kazem da ce ovome u cc-u prostranije
lonely_rider

#120 Re: Kabrioleti

Post by lonely_rider »

direstraits0078 wrote: Ako ti podrhtava okvir sofersajbe naprijed, koji BTW jeste sastavni dio sasije (ne govorimo o terenskim vozilima koja imaju odvojenu sasiju, vec o modernoj arhitekturi vozila), jedini moguci razlog tog podrhtavanja je da se sasija uvija. A uvija se jer fali jedan bitan dio (za torzionu krutost) sasije koji je inace prisutan na ostalim vozilima, a to je krov.

Da bih ti to lakse docarao, pogledaj ovu sliku sasije jednog modernog automobila, na kojoj se jasno vidi okvir za krov:
arhitekta ,ne zanimaju me tvoja copy paste docaravanja koja si pokupio na netu.... meni slike ne trebaju,svaki dan uzivo gledam aute s donje strane i vidio sam ih mnogo vise nego sto ces ti ikad u zivotu vidjeti....okvir sofersajbe je nosac stakla i nista vise nema veze sa sasijom automobila..mani se guglanja i neta ,rekao sam ti podigni auto na dizalicu pa prati sasiju golim okom ,od prednjih krakova do zadnjih i vidjeces da je mnogo drugacija nego samonosiva sasija standardnih automobila koja koristi pragove kao sasiju i koja je pojacana nepokretnim krovom vozila,pa se onda javi ...krov na kabriolet vozilima nije nikakav faktor za torzionu krutost...zatvori i otvori neki platneni krov na nekom autu pa zapazi razliku ,bices iznenadjen kako se ne uvija i ne trese kad zatvoris platneni krov hahahhahaha

okvir sofersajbe se trese jer nije vezan gornjim dijelom za nista kad je otvoren krov i to je prisutno na svim cabrio vozilima .....

lijep pozdrav
ljubav_aha

#121 Re: Kabrioleti

Post by ljubav_aha »

uh vas,sto nije jasno,da li je drugacije voziti auto sa podigutim ili spustenim krovom,pa naravno daj jeste,ne razumijem,sto vam nije jasno :lol:
goran16v

#122 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote: pa ti ako zelis vozi se citavo vrijeme i u jednom i u drugom sam al drugi ce maximalno voziti ljudi koliko je propisano
i opet ti kazem da ce ovome u cc-u prostranije
Provozaj istog covjeka nazad u CC i obicnom autu pa ga pitaj u kojem je prostranije...
Ako to ne mozes sam organzovati dovezi svoj auto, ja cu naci isti takav konvencionalni, zaustavicemo 3 covjeka i isprobati.
direstraits0078

#123 Re: Kabrioleti

Post by direstraits0078 »

lonely_rider wrote:arhitekta ,ne zanimaju me tvoja copy paste docaravanja koja si pokupio na netu.... meni slike ne trebaju,svaki dan uzivo gledam aute s donje strane i vidio sam ih mnogo vise nego sto ces ti ikad u zivotu vidjeti....okvir sofersajbe je nosac stakla i nista vise nema veze sa sasijom automobila..mani se guglanja i neta ,rekao sam ti podigni auto na dizalicu pa prati sasiju golim okom ,od prednjih krakova do zadnjih i vidjeces da je mnogo drugacija nego samonosiva sasija standardnih automobila koja koristi pragove kao sasiju i koja je pojacana nepokretnim krovom vozila,pa se onda javi ...krov na kabriolet vozilima nije nikakav faktor za torzionu krutost...zatvori i otvori neki platneni krov na nekom autu pa zapazi razliku ,bices iznenadjen kako se ne uvija i ne trese kad zatvoris platneni krov hahahhahaha

okvir sofersajbe se trese jer nije vezan gornjim dijelom za nista kad je otvoren krov i to je prisutno na svim cabrio vozilima .....

lijep pozdrav
Izvini kolega, nisam te prepoznao. :mrgreen: Pretpostavljam da ce tvoje izvjezbano golo oko koje provodi dosta vremena ispod sasija automobila pokusavajuci da otkrije tajne samonosive sasije i sl. vidjeti nesto vise na ovoj slici:

http://plugai.com/2011-renault-megane-c ... ane-cc-05/

P.S. Da olaksam tebi i tvom golom izvjezbanom oku starog majstora za "obataliti", sasija je u crvenoj boji, a okvir krova je njen sastavni dio. Budi pozdravljen. :run:
lonely_rider

#124 Re: Kabrioleti

Post by lonely_rider »

direstraits0078 wrote:
Izvini kolega, nisam te prepoznao. :mrgreen: Pretpostavljam da ce tvoje izvjezbano golo oko koje provodi dosta vremena ispod sasija automobila pokusavajuci da otkrije tajne samonosive sasije i sl. vidjeti nesto vise na ovoj slici:

http://plugai.com/2011-renault-megane-c ... ane-cc-05/

P.S. Da olaksam tebi i tvom golom izvjezbanom oku starog majstora za "obataliti", sasija je u crvenoj boji, a okvir krova je njen sastavni dio. Budi pozdravljen. :run:
djes kolega ,nisam znao da si drot ...cak sam pomalo naslucivao po tvojim postovima :D
vidim da i tvoje oko provodi vrijeme guglajuc i otkrivajuci tajne cyber svjetova ...preso si me sad ko papir dupe ne znam sad sta cu...vidim znas sve o meni.... po tvojoj gugl slici krakovi auta nisu dio sasije....

p.s. ja sam otkrio mnoge stvari bez pokusaja ,jedna od njih je i tvoje poznavanje automobila :lol:
Last edited by lonely_rider on 25/02/2012 12:34, edited 2 times in total.
Bullet Tooth Tony

#125 Re: Kabrioleti

Post by Bullet Tooth Tony »

Post Reply