Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
gilbert

#101 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

detroit-mercy wrote:
XXS wrote:
alenthekiller wrote:Dijaspora ili BiH? Ja biram BiH. Zasto? Iz mnogo razloga. Po cemu losije zivimo od dijaspore? Uzivamo ko kraljevi ovde, niko ne kuka, kuka se mislim medju rajom a kad se kupuje niko ne kuka. Janjci se okrecu, partiji, auta fina se uzimaju. Kad vidis Bosca u nekom dobrom autu i dijasporca na kredit kupljeno auto, a ti ovde platio kesom auto. Onda se smijes bas kako je jadan. Crnci od jutra do mraka, samo rad i znoj. Dodje ti neki svabo na bausteli i handri te ko konja a ovde se snalaze kako stignu i opet imaju. Dodje dijaspora ovde kuka kako nam je lijepo u BiH. Nije ni nama bas lijepo ali zivi se. Da vam je lijepo dosli bi svi ovde. Jok, ostace oni tamo u nekoj drzavi, vozat auta na kredit i dolazit ovde svake godine. Ovde ima posla nije da nema, ako se zapne da se nadje naci ce se, svijedok sam bezbroj slucajeva da odu u kafic da traze posao, mislim stvarno. A drugi se zaputi i nudi se firmama, svakome ko ima njegov fah. Sta mislite ko dobija posao? Plate, jest da su plate vece nego ovde, ali standard je drugaciji tako da dodje na istu tacku kad se gleda. Cak su auta jeftinija naprijer u Njemackoj mego ovde. Djeca, ovde kad prodju star skolu nema ih ravnih na daleko a u americi sistem obrazovanja je ravan nuli. Dodje rodbina iz Kanade, upisali momka, treci srednje u specijalnu skolu... Sad mislim u sebi ovaj bas razbija, ustvari on radi u specijalnoj skolu ono sto se ovde radi u prvom srednje. Jos se muci... Imam slike sa Twitera,gdje se stide nase muzike ne turbo folka nego ex yu muzike. Sliku Vogosce gdje je dole napisano da je Croatia. Cemu ih uce, narodnom plesu Bosne i Hercegovine? Jebes to, sto ne uce u Katarini Velikoj, Kralju Tvrtku I. koji je sa 16 godina postao vladar ove nase zemlje. Niko sto je najgore ne zna za za Gavrila Principa, za povelju Kulina bana. Jer sam bas pitao dijasporce sve sto znam mlade do 18 godina. Veze nemaju. Kulture malo i opsteg znamja o BiH stvarno ne bi lose bilo. Jest ples star, a zamislite da pricate sa strncem nekim pametnim o istoriji Bosne, razmjenjujete pricu intelektualno. A ne, ' vako mi u Bosni, pa hop u nosnju i raspali po kolu. Odvajaju se po "getima", mrznje na svakom cosku. Ima li kod nas geto igdje? Svi zive tu negdje, izmjesani, koga briga. Sve cesce i cesce se nema para da se dodje, pa dolaze kako stignu. Dvoje a dvoje ostane lupam. Na mom primjeru, rodbina neka iz Svedske nema para da dodje, sljakaju za kredit stana, kredit za auto. Da bi sad mi njima gore isli svaka tri mjeseca. Za sta radite u toj dijaspori? Otplacujete kredite, i kad se zapitate za sta ste radili. Otplacivali kredite i slali bijedi vamo. Kakva ba bijeda, da je bijeda prava izasli bi na ulice od gladi. 4% u vrh glave da je isplatilo kredite ida zivi zivot normalno u dijaspori. Nama je fino ovde u Bosni i H. Vjeruj svima vama u dijaspori, samo sto je drugo ime drzave, druga vlast. Ko ima 10. prednosti i dokaze da je bolje zivjeti u dijaspori ima postovanje. Jos malo pa cemo mi slati pare u dijasporu :D Mozda sam malo grub, iznosim samo svoje misljenje iskreno.
Ti mora da si neki politicar. Samo oni mogu ovakve bajke pricati pred izbore i ocekivati da im ljudi vjeruju.
Ma mora da je dijete nekog tajkuna sa pijace, pa mu babo rek'o da se okane skole jer se i brez skole moze daleko dogurati. Vidis da malac ima problem da napise smislenu recenicu :mrgreen:.
Hebote, ja pomislih prvo, ovo neko dijete iz dijaspore pisalo pa ga tesko citati :mrgreen:
Zivi dokaz nadmocnosti skolskog sistema u BiH nad svim drugim ,
@mba

#102 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by @mba »

jefferson wrote:
luckylaka wrote:
jefferson wrote:Ovo je ralozg sto necu da imam nekog prisnog kontakta s nasim dijsporcima.
Ono cujem se i vidim se s par prijatelja iz djetinjstva, i to ej to. Nista nasi klubovi, nase pjevaljke , ma NISTA< necu da znam. A sto?
E kad god sam se nasao u tom drustvu, poslije sam morao sa prijateljicom koja je psiholog da malo popricam :D
Razlog je sva ta negativnost koju nasi ljudi ispoljavaju. Tesko, jebo ameriku drzava te vazda zavrne, porezi, ljudi nece da piju stalno (skuzio sam da je ovo vrlo bitno).
Nostalgija se vazda svodi na vrijeme prije rata kada je vadalo samoupravljanje pa ti drzava dala posao, stan itd, a ljudi pokusavali zajebat drzavu pored svega toga. E to ne pali ovdje.
Ja sam jednom ostao sokiran kada mi frajer iz nekekve selendre pored Brckog rece kako mu najvise nedostaje to sto ne moze da janje okrene ispod cerade kamiona dok prodaje na pijaci!
To sto u americi zivi u kuci sa 4 sobe, dva taoleta koji imaju vise kvadrature nego prosjecan dvosoban stan u BiH, sto mu djeca idu u skolu gdje im niko nece prebaciti sto su muslimani ili sta li vec, itd, itd, nema veze, vazno je janje ispod cerade!
Drugi tip kada sam dolzio u taj grad u posjetu zove mene da idemo alkohol kupiti jer ja se bolje snalazim sa jezikom!!! Mislim, tip zaradjuje oko 100,000 godisnje, radi kao supervizor u nekoj firmi gdje svi pricaju bosanski, i naravno, nakon 15g on jos uvijek ima problema jebenu pivu kupiti, i svi su krivi za to, osim njega!
Ja imam djevojku koja je filipinka, ono ozbiljna veza. Uopste mi ne pada na pamet da se vratim, a razlog je sto se jednostavno i sad osjecam kao da zivim malo u BiH malo u SAD. Pa jebemu ovo je 21 vijek, ljudi bi trebali putovati, komunikacije, brzina, ovo ono, a ne daj da se ucahurimo u stan ili vikendicu i mozda nekad odemo do njemacke. Jer, boze moj, nema naseg naroda nigdje.
I onda, hipoteticki, ja i djevojka se uzmemo i dobijemo dijete, ja za svoje dijete bogami planiram, kada sam vec u toj mogucnosti, da ide u skolu sa drugim rasama, religijama itd, a da mi niko to dijete ne prozove jer je pola bosanac pola filipinac. Taj eksperiment cu ostaviti za dijete kada bude punoljetno pa nek ispituje jesul nase dvje skole pod jednim krovom prevazisle budalastine tj. segregaciju na osnovu religijske ili etnicke pripadnosti.
Vratiti se u BiH?
Da, na odmor. Skijanje, malo prijatelji, mozda i biznis otvoriti dole, ali za stalno? pa ovoliko svijet, dajte da se malo maknemo iz te nase ucmalosti gdje ko god ode odmah je izdajnik itd, a samo zato sto ti koji to pricaju nisu otisli.
U sustini, nasim ljudima fali putovanja, pa ovakve teme ne bi ni imali na repertoaru!
Jednostavnije je da kazes,,Ma jebes Bosnu boli me chuna za njom,,Inace u Usa je sve sjajno kakav diskriminacija na rasnoj ili vjerskoj osnovi to je ovdje zabranjeno :-)
Jaro, ja sam Musliman, i svi oko mene to znaju. Ovdje sam za 7 godina postigao to sto u BiH nikad ne bi!
A inace, cuna me ne boli za BiH. U BiH sam toliko cesto da imam osjecaj da zivim dole. Fazon ej u tome sto ja zivim za sebe a ne za druge, pa mi nije vazno da svi znaju sta ja govorim. Moja djela su daleko vaznija od moje retorike.
U mogucnosti sam da pomognem BiH, i to maksimalno cinim! A to da li ce moje dupe biti malo u BiH a malo u SAD je nebitno. Ja znam da sam ovakakv kakav jesam korisniji onim ljudima u BiH (pogotovo mladjim) ovdje u SAD nego u BiH.
A da, jeste, zabranjena je diskriminacija, pa je ima, ali ima i sud, i policija!
Niko tebi nije kriv sto smatras da si nekome ispao iz oka pa mora da te nosi kao malo vode na dlanu. Ja nisam ovdje ocekivao nista zato sto sam bosanac ili musliman ili bjelac ili peti deseti, ali sam skuzio da je dosta nasih ljudi razocarano jer im nije poklanjana samo njima znanan paznja u SAD. SAD i jesu extra za one koji hoce da ih se pusti da zive, a vecini nasih ljudi fali paznja drzave, jer onda boze moj, moraju raditi.
Ali zapitaj se, SAD danas imaju vise doktora, hirurga itd, bosanskog porijekla nego sto ih ima u BiH!

malo mi cudno i nakon 20 godina ljudi jos govore da su Muslimani i to sa velikim M :-)
@mba

#103 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by @mba »

Edin Wien wrote:
detroit-mercy wrote:Ja sam otprilike vec nekih 16-17 godina vani (da ne povjerujes kako je brzo proslo) ali kada odem dole i sljedece jutro kada se probudim (kod kuce) osjecam kao da nikada nisam otisao vani. Jednostavno zaboravim da sam ikada bio u Americi, to mi se pocne vracati tek nakon par dana.
Cudan osjecaj, razgovarao sam o tome sa jednim djeckom sa posla (koji je iz BiH) ali je kao puno mladji napustio BiH i koji prilicno cesto ide dole. I momak kaze da ima isti osjecaj.
Glede alternative, ne znam sta da kazem, neka svako izabere ono sto misli za da je za njega najbolje.
Živa istina. Ovo je isti slučaj kao i kod mene,i ja sam kao malo djete napustio BiH.

Svi mi imamo samo jednu domovinu ma gdje god bili. :thumbup: :bih:
Možeš sebe folirati da ti je dobro koliko hoćeš ali samo u jednoj zemlji sunce istinski sija. :wink:

normala da je tako...
@mba

#104 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by @mba »

jefferson wrote:
@mba wrote:ne kontam te nikako zemljace da ti djeca ne pricaju svoj bosnaski jezik, nemas ti sta razmisljati o povratku ti si djecu izgubio vec sada, kao sto i sam kazes pravi ameri, neznam sto u opste kontas onda o povratku???

i ja sam u dijaspori, ali moja cerka je uskoro 4, i prica bosanski jednako dobro kao i jezik zemlje u kojoj zivim!
Mozes li ovo malo pojasniti posto ne kontam poentu???

pa izgubio si djecu jer nemaju ama bas nikakve veze sa domovinom, tvoja djeca nece nikad ni imati osjecaj za domovinu kao sto naprimjer imas ti, i sam kazes da ne pricaju bosanski nikako, greska se desila kod tebe a ne kod djece...
ali znas sta mi je najcudnije, da svi bosanci koji su otisli preko bare kuci pricaju engleski, zasto je to tako ne kontam?
ja sa svojom djecom samo bosanski pricam, a zena mjesa bosanski i jezik zemlje gdje trenutno zivim!
gilbert

#105 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

@mba zato sto e ovdje prica o Muslimanima generalno u Americi a ne o Bosnjacima ili Bosancima
Hemel

#106 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Hemel »

Da li dijsapora ima alternativu???
koje pitanje... :-) :D

ja ujutro kad ustanem prvo trazim alternative pa onda pocinjem nesto raditi... :D

dok sam jos zivio u bosni, trazio sam alternativu tom zivotu i nasao ga. snasao se, djeca zavrsila skole, poceli i oni raditi a ja opet imam alternativu, vratiti se odakle sam i dosao. ko hoce da ostane, necu vrsiti pritisak ali ja znam gdje cu.
jefferson

#107 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by jefferson »

@mba wrote:
jefferson wrote:
@mba wrote:ne kontam te nikako zemljace da ti djeca ne pricaju svoj bosnaski jezik, nemas ti sta razmisljati o povratku ti si djecu izgubio vec sada, kao sto i sam kazes pravi ameri, neznam sto u opste kontas onda o povratku???

i ja sam u dijaspori, ali moja cerka je uskoro 4, i prica bosanski jednako dobro kao i jezik zemlje u kojoj zivim!
Mozes li ovo malo pojasniti posto ne kontam poentu???

pa izgubio si djecu jer nemaju ama bas nikakve veze sa domovinom, tvoja djeca nece nikad ni imati osjecaj za domovinu kao sto naprimjer imas ti, i sam kazes da ne pricaju bosanski nikako, greska se desila kod tebe a ne kod djece...
ali znas sta mi je najcudnije, da svi bosanci koji su otisli preko bare kuci pricaju engleski, zasto je to tako ne kontam?
ja sa svojom djecom samo bosanski pricam, a zena mjesa bosanski i jezik zemlje gdje trenutno zivim!
U pitanju nisu moja djeca jer ja nemam djece, to je pokretac teme.
Pazi, djeca su rodjena u SAD, i njegova djeca ce smatrati SAD svojom domovinom a ne BiH!
Drugo, ako mu je zena amerikanka, mora i s njom komunicirati? zar ne? Kao sto sam rekao ja imam djevojku filipinku koja je rodjena u SAD. Recimo dobijemo djete. Sta cu sad ja, pricat na bosanskom?
Ne moze on izgubiti djete. Djete je njegovo, a to koji ejzik prica, ko da je to vazno. To sad sto u BiH moras imati bosanski anglasak da bi bio bosanac pravi je problem koji kada se rjesi tada ce i drzava mozda krenuti naprijed.
Nikki27

#108 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nikki27 »

Kakve veze ima naglasak sa napretkom jedne drzave? :)
atko

#109 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by atko »

jefferson wrote:ako mu je zena amerikanka, mora i s njom komunicirati? zar ne? ...
Ovo je tacno :thumbup: nekad te sticaj zivotnih okolnosti odvuce kuda on hoce bez da biras... moj prijatelj bosanac ... ozeni turkinju u njemackoj ... on voli tursku trudi se nauciti turski, ona voli bosnu trudi se nauciti bosanski ... al zajednicki jezik im je njemacki ... i djeca znaju njemacki a bosanski i turski jeeedva pokoju rijec ...
Static-X

#110 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

atko wrote:
jefferson wrote:ako mu je zena amerikanka, mora i s njom komunicirati? zar ne? ...
Ovo je tacno :thumbup: nekad te sticaj zivotnih okolnosti odvuce kuda on hoce bez da biras... moj prijatelj bosanac ... ozeni turkinju u njemackoj ... on voli tursku trudi se nauciti turski, ona voli bosnu trudi se nauciti bosanski ... al zajednicki jezik im je njemacki ... i djeca znaju njemacki a bosanski i turski jeeedva pokoju rijec ...
Samo sto ovakvi slucajevi se i nemogu porediti sa tradicionalnim. Dijete rodjeno u americi, otac Bosanac, majka Filipinka - dijete cisti amerikanac - pa zar ovo nije bila svakodnevnica u ranim godinama amerike.
B6Redhell

#111 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by B6Redhell »

Static-X wrote:
atko wrote:
Samo sto ovakvi slucajevi se i nemogu porediti sa tradicionalnim. Dijete rodjeno u americi, otac Bosanac, majka Filipinka - dijete cisti amerikanac - pa zar ovo nije bila svakodnevnica u ranim godinama amerike.
NIJE!
U ranim godinam Amerike nije bilo Filipinki :razz: :razz: :mrgreen: :mrgreen:
graue_maus

#112 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by graue_maus »

Static-X wrote:
atko wrote:
on italijan ona nasa 2 sina..... od prvog dana on prica italijanski sa njima ona nas.... mi svi ili njemacki ili nas ...kosta zivaca ali sad su 5godina stari parlaju sva 3 jezika .... :dance: :dance: nikada se ne postavlja pitanje sta su djeca nasi njihovi domaci ...drugi brak on grk ona nasa mali prica sva 3 jezika ...
Cvjetka

#113 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Cvjetka »

alenthekiller wrote:Dijaspora ili BiH? Ja biram BiH. Zasto? Iz mnogo razloga. Po cemu losije zivimo od dijaspore? Uzivamo ko kraljevi ovde, niko ne kuka, kuka se mislim medju rajom a kad se kupuje niko ne kuka. Janjci se okrecu, partiji, auta fina se uzimaju. Kad vidis Bosca u nekom dobrom autu i dijasporca na kredit kupljeno auto, a ti ovde platio kesom auto. Onda se smijes bas kako je jadan. Crnci od jutra do mraka, samo rad i znoj. Dodje ti neki svabo na bausteli i handri te ko konja a ovde se snalaze kako stignu i opet imaju. Dodje dijaspora ovde kuka kako nam je lijepo u BiH. Nije ni nama bas lijepo ali zivi se. Da vam je lijepo dosli bi svi ovde. Jok, ostace oni tamo u nekoj drzavi, vozat auta na kredit i dolazit ovde svake godine. Ovde ima posla nije da nema, ako se zapne da se nadje naci ce se, svijedok sam bezbroj slucajeva da odu u kafic da traze posao, mislim stvarno. A drugi se zaputi i nudi se firmama, svakome ko ima njegov fah. Sta mislite ko dobija posao? Plate, jest da su plate vece nego ovde, ali standard je drugaciji tako da dodje na istu tacku kad se gleda. Cak su auta jeftinija naprijer u Njemackoj mego ovde. Djeca, ovde kad prodju star skolu nema ih ravnih na daleko a u americi sistem obrazovanja je ravan nuli. Dodje rodbina iz Kanade, upisali momka, treci srednje u specijalnu skolu... Sad mislim u sebi ovaj bas razbija, ustvari on radi u specijalnoj skolu ono sto se ovde radi u prvom srednje. Jos se muci... Imam slike sa Twitera,gdje se stide nase muzike ne turbo folka nego ex yu muzike. Sliku Vogosce gdje je dole napisano da je Croatia. Cemu ih uce, narodnom plesu Bosne i Hercegovine? Jebes to, sto ne uce u Katarini Velikoj, Kralju Tvrtku I. koji je sa 16 godina postao vladar ove nase zemlje. Niko sto je najgore ne zna za za Gavrila Principa, za povelju Kulina bana. Jer sam bas pitao dijasporce sve sto znam mlade do 18 godina. Veze nemaju. Kulture malo i opsteg znamja o BiH stvarno ne bi lose bilo. Jest ples star, a zamislite da pricate sa strncem nekim pametnim o istoriji Bosne, razmjenjujete pricu intelektualno. A ne, ' vako mi u Bosni, pa hop u nosnju i raspali po kolu. Odvajaju se po "getima", mrznje na svakom cosku. Ima li kod nas geto igdje? Svi zive tu negdje, izmjesani, koga briga. Sve cesce i cesce se nema para da se dodje, pa dolaze kako stignu. Dvoje a dvoje ostane lupam. Na mom primjeru, rodbina neka iz Svedske nema para da dodje, sljakaju za kredit stana, kredit za auto. Da bi sad mi njima gore isli svaka tri mjeseca. Za sta radite u toj dijaspori? Otplacujete kredite, i kad se zapitate za sta ste radili. Otplacivali kredite i slali bijedi vamo. Kakva ba bijeda, da je bijeda prava izasli bi na ulice od gladi. 4% u vrh glave da je isplatilo kredite ida zivi zivot normalno u dijaspori. Nama je fino ovde u Bosni i H. Vjeruj svima vama u dijaspori, samo sto je drugo ime drzave, druga vlast. Ko ima 10. prednosti i dokaze da je bolje zivjeti u dijaspori ima postovanje. Jos malo pa cemo mi slati pare u dijasporu :D Mozda sam malo grub, iznosim samo svoje misljenje iskreno.

Ti ga bas nabroja ovdje..

Prije svega pricas o svijetu koji uziva kao kraljevi,a vala ja kad vidim dnevnik,i BH tv programe, u opste nema takvu sliku,bijede kao nikad do sada, penzioner, nikad mizernije zivjeli nisu, radnici takode, i oni sto rade, vala, sumnjam da mogu skupiti par hiljada KM,da bi kupili novo auto,za kes..osim eto pojedinih slicnim tebi,koji ko zna kako dolazi do para!Pricacu o 8h dnervnog rada,gdje prosjecna plata 500 KM ili malo vise,ne bitno..

I hoces reci da se bolje zivi u Bosni samo iz tog razloga, sto se eto auta uzimaju bez kredita :shock:

Za mene to nije lijep zivot..Ja ne znam koga ti uzimas za primjer, i zasto toliko ismijavanje onima koji uzeli stan u Svedskoj i sl..Vjerujem i ti bi isto da ti se prilika pruzila otisao daleko sto dalje od Bosne..

.A takvih kao ti ima puno,a da nesto rade na tom pitanju,zivot u Bosni bi bio puno bolji,nego trenuno sto je,jer pricas kao da sin ministra,ma sve na dlanu mozes imati,sto mnogi ne!

Ne stigoh sve procitati jer samo pocetak mi presjece zelju za daljim citanjem,par recenica dovoljno bilo da probude u meni reakciju...
Static-X

#114 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

graue_maus wrote: on italijan ona nasa 2 sina..... od prvog dana on prica italijanski sa njima ona nas.... mi svi ili njemacki ili nas ...kosta zivaca ali sad su 5godina stari parlaju sva 3 jezika .... :dance: :dance: nikada se ne postavlja pitanje sta su djeca nasi njihovi domaci ...drugi brak on grk ona nasa mali prica sva 3 jezika ...
Cije je da postavlja pitanje? Ipak ce dijeca odluciti o tome najvise i najvjerovatnije da ce vidjeti sebe kao domace sa korjenima drugi zemalja. Ovisice od roditelja najvise koliko ce koja strana doprinijeti da ta dijeca imaju privlacnost ka tim zemljama, mozda cak teziti vise ka jednoj nego drugoj. A sve ovisi od roditelja.
Dok je kod tradicionalni slucajeva, djete rodjeno u Bosni, oba roditelja iz Bosne, mnogo lakse zadrzati tu neku Bosansku srz.

@B6Redhell ni Bosanaca :D
jefferson

#115 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by jefferson »

Cvjetka wrote:

Ti ga bas nabroja ovdje..

Prije svega pricas o svijetu koji uziva kao kraljevi,a vala ja kad vidim dnevnik,i BH tv programe, u opste nema takvu sliku,bijede kao nikad do sada, penzioner, nikad mizernije zivjeli nisu, radnici takode, i oni sto rade, vala, sumnjam da mogu skupiti par hiljada KM,da bi kupili novo auto,za kes..osim eto pojedinih slicnim tebi,koji ko zna kako dolazi do para!Pricacu o 8h dnervnog rada,gdje prosjecna plata 500 KM ili malo vise,ne bitno..

I hoces reci da se bolje zivi u Bosni samo iz tog razloga, sto se eto auta uzimaju bez kredita :shock:

Za mene to nije lijep zivot..Ja ne znam koga ti uzimas za primjer, i zasto toliko ismijavanje onima koji uzeli stan u Svedskoj i sl..Vjerujem i ti bi isto da ti se prilika pruzila otisao daleko sto dalje od Bosne..

.A takvih kao ti ima puno,a da nesto rade na tom pitanju,zivot u Bosni bi bio puno bolji,nego trenuno sto je,jer pricas kao da sin ministra,ma sve na dlanu mozes imati,sto mnogi ne!

Ne stigoh sve procitati jer samo pocetak mi presjece zelju za daljim citanjem,par recenica dovoljno bilo da probude u meni reakciju...
U BiH se auta i mogu jedino na kredit uzet. Ja od svojih prijatelja nikog ne znam da je kupio auto kesom, a kupuju auta oko 15,000km. Jednostavno niko nema tog kesa. To mogu samo novokomponovani tajkuni i sl.
ljubav_aha

#116 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

smisao dijaspore se mjenja danas u globalnom selu
koliko generacija nakon naseg odlaska je u principu u sklopu iste dijaspore
Static-X

#117 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

Kao i vani, neki su se bolje snasli od drugi, tako i u BiH. Slabo ko auto kupuje kesom i u BiH a i vani, mada sigurno da ima i taki. Ima mnogi koji su se snasli i u BiH pa fino zive, i kao takvi zasto bi trazlili alternativu kada im ne treba. E sad prica je ako se neko snaso dole odma su to lopovska posla. Pa mozda nije kriv pojedinac sto je to jednini ili najlaksi nacin da zaradis, kriv je sam sistem.
ljubav_aha

#118 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:Kao i vani, neki su se bolje snasli od drugi, tako i u BiH. Slabo ko auto kupuje kesom i u BiH a i vani, mada sigurno da ima i taki. Ima mnogi koji su se snasli i u BiH pa fino zive, i kao takvi zasto bi trazlili alternativu kada im ne treba. E sad prica je ako se neko snaso dole odma su to lopovska posla. Pa mozda nije kriv pojedinac sto je to jednini ili najlaksi nacin da zaradis, kriv je sam sistem.
zasto kupovati novo auto keshom :?: :skoljka: kupis novo auto i promjenis svakih 5 ili 6 godina sa drugim :-D
Static-X

#119 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

Kakva je razlika?
jefferson

#120 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by jefferson »

Static-X wrote:Kao i vani, neki su se bolje snasli od drugi, tako i u BiH. Slabo ko auto kupuje kesom i u BiH a i vani, mada sigurno da ima i taki. Ima mnogi koji su se snasli i u BiH pa fino zive, i kao takvi zasto bi trazlili alternativu kada im ne treba. E sad prica je ako se neko snaso dole odma su to lopovska posla. Pa mozda nije kriv pojedinac sto je to jednini ili najlaksi nacin da zaradis, kriv je sam sistem.
Ja znam dosta ljudi i u BiH koji su posteno zaradili puno novca, ali svi kupuju na kredit.
Ja imam prijatelja koji ima svoj biznis, par novih auta, zena, on. Kupio na kredit, ali zato sto je GLUPO dati 80,000km u kesu, kada taj novac mozes usmjeriti u biznis.
ljubav_aha

#121 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:Kakva je razlika?
auto godinu dana star izgubi automatski $ 5,000 nekad i vise ,a auto kupljen u kesu koji zelis prodati za par godina nije bas najbolja investicija :)
MirtolaDas

#122 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by MirtolaDas »

Treba zapamtiti jednu stvar, vrijeme neumitno prolazi, nikoga ne ceka. Na Vrijeme treba misliti, a ne na Bosnu, Ameriku ili bilo koju drzavu. Dok ovako razmisljas, pateticno vec nakon 14 godina, ali hajd, razumijem te bolje nego sto to zvuci, vrijeme ide, ode ti zivot. Odlucnost je bitna u stavu, sta zelis, ili ti je okej da ovako razmisljas. Svakome kome toliko fali BiH neka se vrati u nju, neka pokusa da zivi u njoj nakon tolikih godina odsustva a u isto vrijeme neka bude svijestan da je jos uvijek mlad i sposoban i da radi i uci. Bosna nije preko svijeta i ko zeli moze jedno vrijeme raditi vani, a ostatak vremen zivjeti u Bosni. Nista se ne gubi ni na kontinuitetu ni vrijednosti zivota ni tamo ni ovamo. Ja sam uvijek kod kuce kada dodjem u Bosnu, lijepo mi je, volim sve. Isto sam sretan i kada letim u Ameriku, toliko lijepih momenata sam ovdje dozivio. Ne treba govoriti ili misliti da smo ni tamo ni vamo, nego dostignuti osjecaj i realno biti i tamo i vamo. Sve se moze kad se hoce. Uzdravlje! :-D
Last edited by MirtolaDas on 17/02/2012 17:29, edited 1 time in total.
olensoner

#123 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by olensoner »

Posto ja malo radim iz hobija sa autima, znam kakvo je trziste u BiH i u Austriji, koja je kao sto znamo daleko ispred BiH u svemu. Zaboravite na tu pricu da se kupuju auta kesom, bilo kod nas, bilo u Austriji, to su vrlo mali procenti kupaca koji kupuju kesom. Kod nas jade imaju 500-600KM plate i aman jarabi hoce auto (najcesce prvo), koje mu treba samo da ode jednom godisnje negdje dalje, a ovako ide na kafu sa njim samo u susjedni kvart. Zaduzi se npr. plati auto 10.000KM, a sa kamatam kroz 3-4 godine izadje ga 15.000KM, a gdje su troskovi goriva, odrzavanja, registracije i osiguranja. Ali naravno okolo prica kako je novo kupio, za par mjeseci zaradio. :-)
Samo sto u Austriji neka mlada osoba koja kupuje npr. isto auto ima 3 puta vecu platu od ovog naseg jade iznad i puno lakse to finansijski podnosi, ali u biti mlada osoba u Austriji nece kupiti auto, osim ako bas nema potrebu, dok nas oduzima sebi od usta da bi imao auto.
Da Hood

#124 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Da Hood »

Ljudi na cijeloj planeti vrse migracije samo si u Bosni public enemy #1. Sta se imam kome pravdati zasto sam otisao iz Bosne.Zato je nekoga briga sto sam se vratio.Vratit cu se kad meni bude odgovaralo ako mi ikada bude odgovaralo. Nemam taj osjecaj erekcije kad hodam Sarajevskim ulicama nit placem za cesmama i plocnikom Sarajevskim stipu taj sentimenti djavo.Dodjem 3 ili 4 puta u godini dole da vidim mamu i prijatelje i opet nazad odakle sam dosao. Nije zivot janje na livadi i Sinan u satoru.Zasto da radim nekom 12 sati za placenih 8?Zasto da mi da otkaz kad sam bolestan i da mi dijete neko gleda poprijeko jer sam mu kupio adidas trenerku?
Static-X

#125 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

jefferson wrote:
Ja znam dosta ljudi i u BiH koji su posteno zaradili puno novca, ali svi kupuju na kredit.
Ja imam prijatelja koji ima svoj biznis, par novih auta, zena, on. Kupio na kredit, ali zato sto je GLUPO dati 80,000km u kesu, kada taj novac mozes usmjeriti u biznis.
Glupo je u kesu ili kreditu :D sto se tice auta, po meni naravno :mrgreen:
Post Reply