Pa treba ti dokaz da je SAD alkoholičar i to za sud - validan dokaz pred sudom kod bolesti i psihički poremećenih stanja je vještačenje. To vještačenje sud neće (barem sumnjam) naložiti u brakorazvodnoj parnici, dobrovoljno na vještačenje neće otići, dokazi koje imaš i koje si već priložio/la sudu isti nije uvažio u smislu da SAD alkoholičar znači treba ti novi dokaz. Postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti sadrži upravo sve to - vještačenje od strane sudskog vještaka koji će, ako bude pozitivan, prihvatiti i sudac pred kojim se vodi razvod - eto ti dokaz, njegov pristanak nije neophodan znači njegova saglasnost ti ne treba, vještačenje se odnosi na trenutno stanje znači da li je SAD alkoholičar.
Postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti ti nije cilj on ti je samo svrha kako bi se domogao/la dokaza koji ti u drugom postupku treba, znači u biti je varka jer te njegov ishod i ne zanima, zanima te samo vještačenje koje će ti poslužiti kao dokaz.
Na žalost mislim da nemaš dovoljno vremena za to iako je postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti hitan i treba se sprovesti u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva često se ti rokovi ne mogu ispoštovati a i Centri za socijalni rad su malo kilavi. Ali to ti možda može ipak poslužiti jer se odluke koje sud donese po pitanju izdržavanja djece i bračnog partnera kao i po pitanju starateljstva, posjeta i uslova posjeta djece mogu naknadno izmijeniti zbog bitno promijenjenih okolnosti.
Kako dokazati alkoholizam?
- Dr.Cuddy
#102 Re: Kako dokazati alkoholizam?
Zar ne bi to trebao pokrenuti poslodavac? Ne kontam kakve veze ima supružnik u brakorazvodnom postupku sa ovim? I da li je ovo što navodiš za BiH jer se ovdje ne radi o BiH?Korisničkoime wrote:Pa treba ti dokaz da je SAD alkoholičar i to za sud - validan dokaz pred sudom kod bolesti i psihički poremećenih stanja je vještačenje. To vještačenje sud neće (barem sumnjam) naložiti u brakorazvodnoj parnici, dobrovoljno na vještačenje neće otići, dokazi koje imaš i koje si već priložio/la sudu isti nije uvažio u smislu da SAD alkoholičar znači treba ti novi dokaz. Postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti sadrži upravo sve to - vještačenje od strane sudskog vještaka koji će, ako bude pozitivan, prihvatiti i sudac pred kojim se vodi razvod - eto ti dokaz, njegov pristanak nije neophodan znači njegova saglasnost ti ne treba, vještačenje se odnosi na trenutno stanje znači da li je SAD alkoholičar.
Postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti ti nije cilj on ti je samo svrha kako bi se domogao/la dokaza koji ti u drugom postupku treba, znači u biti je varka jer te njegov ishod i ne zanima, zanima te samo vještačenje koje će ti poslužiti kao dokaz.
Na žalost mislim da nemaš dovoljno vremena za to iako je postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti hitan i treba se sprovesti u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva često se ti rokovi ne mogu ispoštovati a i Centri za socijalni rad su malo kilavi. Ali to ti možda može ipak poslužiti jer se odluke koje sud donese po pitanju izdržavanja djece i bračnog partnera kao i po pitanju starateljstva, posjeta i uslova posjeta djece mogu naknadno izmijeniti zbog bitno promijenjenih okolnosti.
- ljiljan89
#103 Re: Kako dokazati alkoholizam?
procitao sam samo prvu stranu i vidim da se ne moze uzeti uzorak njegove krvi ili tu dlaku sa glave osim ako nije krivicni slucaj?
ta dlaka ili krv bi dokazala da je on alkoholicar?
evo jedna opcija, veze nemam sa pravom ali eto pade mi na pamet...
da li bi se mogao pokrenuti neki krivicni postupak protiv njega s namjerom da se izgubi taj slucaj ali bit je da se tokom tog krivicnog postupka zatrazi ta dlaka ili krv?!
da li bi se mogao pokrenuti neki krivicni postupak protiv njega s namjerom da se izgubi taj slucaj ali bit je da se tokom tog krivicnog postupka zatrazi ta dlaka ili krv?!
- Dr.Cuddy
#104 Re: Kako dokazati alkoholizam?
osim zlostavljanja koje tek treba da se dokaže uz vrhunske stručnjake (jer je riječ o psihičkom zlostavljanju, uništavanju psihe, kontroli, uništavanju samopouzdanja, teškom obliku manipulacije itd), ne može se čovjeku prišiti nešto za što nije kriv jer to kad-tad ima kontra efekat - lažna optužba.ljiljan89 wrote:procitao sam samo prvu stranu i vidim da se ne moze uzeti uzorak njegove krvi ili tu dlaku sa glave osim ako nije krivicni slucaj?
- atko
#105 Re: Kako dokazati alkoholizam?
Postoji li mogucnost da se ukljuce organizacie za zastitu zena djece i slicno ... pa da se napravi i malo medijsko/drustvenog pritiska ... ... jer kod nas ocigledno sud sluzi da ne sluzi onom cemu bi trebo da sluzi