Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Vitezanin

#101 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Vitezanin »

Fascinantno mi je kako skoro sve teme koje imaju veze s religijom zavrse na Djedu Mrazu i sukobljavanju misljenja da li je ok kititi grad i koliko je to (ne)sekularno i zaboga, zasto se kiti grad jer to nije u skladu s islamskom tradicijom. :-)

Bez'ze.

Btw, nekoga poslati u zatvor jer je napisao, i to na glupavom FB, da je atesit je ravno spaljivanju "vjestica" u srednjem vijeku. Meni.

A ovi sto pisu zasto lik ne postuje zakone drzave nisu nista drugo do licemjeri, kojih ima prilicno u krugu ljudi koji su najglasniji kada treba govoriti o moralu, odnosno nemoralu nereligioznosti, a isti su spremni poslati ljude na lomace. Eto, 90 % ljudi u BiH je (navodno ) religiozno pa gdje smo?

A ovi sa suprotne strane, isti su. Prvi su kad treba necija vjerska uvjerenja staviti pod znak jednakosti s primitivizmom i zaostaloscu.

Evo sad sam sebe ispaljujem, a napisah kako svaka tema ode u k.... a jos nigdje nisam spomenuo Indoneziju. :D
Baudelaire

#102 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Baudelaire »

Glupost, ne postoji nikakvo realistično niti moralno opravdanje za ovo hapšenje. Nego, i sam sam vjernik. Pitanje za nekog ko je postavio pitanje kako neko može biti vjernik nakon što su religije tolike ljude pobile? Da li praviš razliku između zloupotrebe vjere i onoga što stvarno vjera propagira? Pa uzmi za primjer Bosnu i Hercegovinu, mržnja sa tri strane, očima se ne mogu, pogotovo vjernici, a ako im pročitaš knjige koje su osnovni izvor religije, nijedna ne propagira ono što se danas radi. Drugim riječima, glupi smo, neobrazovani i naivni, a neko to vrlo dobro koristi. Vjerske institucije već dugo nisu vjerske već političke. U svemu tome, meni nisu najgori oni koji iskorištavaju nego oni koji bivaju iskorišteni. Mene bi bilo stid reći da sam musliman i da mrzim nekog jer je katolik ili pravoslavac. Diskreditujem sebe, svoju familiju, na koncu i svoja vjerska uvjerenja kroz to, jer nam je svima data sloboda izbora i vjerske knjige nikome ništa ne nameću.

Što se tiče Djeda Mraza, perfidan pokušaj islamizacije. Možda malo pogrešna riječ, ali ne znam koju drugu da upotrijebim. Ne shvatam tu logiku, smeta nam Djeda Mraz u obdaništima jer je kršćanski, ali nam ne smeta vjeronauka u osnovnim školama. Mi smo većina i biće po našem. Cilj je očigledan, bar meni, i stid me da mene neko sutra posmatra kroz prizmu takvih ljudi, jer su oni ''prvaci'' u nas muslimana.
Vitezanin

#103 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Vitezanin »

Baudelaire wrote:Glupost, ne postoji nikakvo realistično niti moralno opravdanje za ovo hapšenje. Nego, i sam sam vjernik. Pitanje za nekog ko je postavio pitanje kako neko može biti vjernik nakon što su religije tolike ljude pobile? Da li praviš razliku između zloupotrebe vjere i onoga što stvarno vjera propagira? Pa uzmi za primjer Bosnu i Hercegovinu, mržnja sa tri strane, očima se ne mogu, pogotovo vjernici, a ako im pročitaš knjige koje su osnovni izvor religije, nijedna ne propagira ono što se danas radi. Drugim riječima, glupi smo, neobrazovani i naivni, a neko to vrlo dobro koristi. Vjerske institucije već dugo nisu vjerske već političke. U svemu tome, meni nisu najgori oni koji iskorištavaju nego oni koji bivaju iskorišteni. Mene bi bilo stid reći da sam musliman i da mrzim nekog jer je katolik ili pravoslavac. Diskreditujem sebe, svoju familiju, na koncu i svoja vjerska uvjerenja kroz to, jer nam je svima data sloboda izbora i vjerske knjige nikome ništa ne nameću.

Što se tiče Djeda Mraza, perfidan pokušaj islamizacije. Možda malo pogrešna riječ, ali ne znam koju drugu da upotrijebim. Ne shvatam tu logiku, smeta nam Djeda Mraz u obdaništima jer je kršćanski, ali nam ne smeta vjeronauka u osnovnim školama. Mi smo većina i biće po našem. Cilj je očigledan, bar meni, i stid me da mene neko sutra posmatra kroz prizmu takvih ljudi, jer su oni ''prvaci'' u nas muslimana.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
arzuhal

#104 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by arzuhal »

Da sam ja ateista koji drži do principa, ja bih se solidarisao sa Aleksom i tražio da i ja idem u zatvor. Ili našao još trojicu, pa nek' nam svima odrežu po jednu godinu. Al' jok, današnji ateisti bi sve bez motike, samo plandovat i pričat kako je to sve bezze...

Čuj, 5 godina zatvora :-) :lol:
despina

#105 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

Baudelaire wrote:Glupost, ne postoji nikakvo realistično niti moralno opravdanje za ovo hapšenje. Nego, i sam sam vjernik. Pitanje za nekog ko je postavio pitanje kako neko može biti vjernik nakon što su religije tolike ljude pobile? Da li praviš razliku između zloupotrebe vjere i onoga što stvarno vjera propagira? Pa uzmi za primjer Bosnu i Hercegovinu, mržnja sa tri strane, očima se ne mogu, pogotovo vjernici, a ako im pročitaš knjige koje su osnovni izvor religije, nijedna ne propagira ono što se danas radi. Drugim riječima, glupi smo, neobrazovani i naivni, a neko to vrlo dobro koristi. Vjerske institucije već dugo nisu vjerske već političke. U svemu tome, meni nisu najgori oni koji iskorištavaju nego oni koji bivaju iskorišteni. Mene bi bilo stid reći da sam musliman i da mrzim nekog jer je katolik ili pravoslavac. Diskreditujem sebe, svoju familiju, na koncu i svoja vjerska uvjerenja kroz to, jer nam je svima data sloboda izbora i vjerske knjige nikome ništa ne nameću.

:thumbup:
despina

#106 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

kakavdanakneiskustvu wrote:
clarKKent wrote:
despina wrote: kretenizam je što ljudi nemaju pravo govora, ličnu slobodu, pravo izbora... zbog statusa na fb završiti u zatvoru, pa ko je tu lud?
ako je momak na prijavi za posao napisao da je musliman(a to je izgleda bio vazan detalj), onda nije u redu da radi takve stvari.
ako vec hoces, zbog fb statusa ljudi redovno bivaju privedeni...
zadnji primjer je cini mi se u Britaniji kad su mladici objavljivali nesto oko demonstracija...

nije u redu lagati na priojavi za posao,ok,to stoji,da li je u redu hapsiti ljude zbog prava da bude ateista?

da li je on uhapšen jer je lagao na prijavi za posao ili je uhapšen jer je javno rekao da je ateista?
clarKKent

#107 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by clarKKent »

ne znam, nisam upucen u situaciju i zakone koji vladaju u Indoneziji (:
ellec

#108 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ellec »

Dobro vece, nisu ovdje u pitanju medjusobni odnosi religija, vec religija i ateizma. Ni u svetim knjigama ni van njih ateisti nisu postedjeni, znaci predmet su osuda, mrznje itd., tako da kao sto rekoh mani se price o "pogresnim tumacenjima, zloupotrebama vjere, propagandi" koje se desavaju medju vama vjernicima i nemaju veze oko ateizma.
Last edited by ellec on 21/01/2012 17:59, edited 1 time in total.
Baudelaire

#109 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Baudelaire »

Niđe veze post s onim što sam ja napisao.
harač

#110 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

arzuhal wrote:Da sam ja ateista koji drži do principa, ja bih se solidarisao sa Aleksom i tražio da i ja idem u zatvor. Ili našao još trojicu, pa nek' nam svima odrežu po jednu godinu. Al' jok, današnji ateisti bi sve bez motike, samo plandovat i pričat kako je to sve bezze...

ideja da bi "Indonesian Council of Ulema" imala milosti samo zato što sad imaju posla s krdom ateista je malo, pa recimo optimistično :D
arzuhal

#111 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by arzuhal »

harač wrote:
arzuhal wrote:Da sam ja ateista koji drži do principa, ja bih se solidarisao sa Aleksom i tražio da i ja idem u zatvor. Ili našao još trojicu, pa nek' nam svima odrežu po jednu godinu. Al' jok, današnji ateisti bi sve bez motike, samo plandovat i pričat kako je to sve bezze...

ideja da bi "Indonesian Council of Ulema" imala milosti samo zato što sad imaju posla s krdom ateista je malo, pa recimo optimistično :D
Jel ti vjeruješ da bih ja, kada bi tebe tako uhapsilo (ili @Ateistu), prvi išao na prosvjede? :mrgreen:
quasar

#112 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

Manji problem je Ulema od mentaliteta stanovnistva. Kad ce tamo biti normalna stvar da covjek sam odabere u sta nece vjerovati?
Ni u razvijenim drustvima tu jos nema tolerancije i prihvaceniji su pederi od ateista, a sve samo jer se smtra da su ti ljudi zli jer se ne boje bozije kazne.
Ne znam kako bih nazvao to.
asurbanipal

#113 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
harač wrote:

Jel ti vjeruješ da bih ja, kada bi tebe tako uhapsilo (ili @Ateistu), prvi išao na prosvjede? :mrgreen:
Možda bi prosvjedovao za ovog @Ateistu, ali ovaj @harač mi je nekako dosadan... :D
quasar

#114 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

arzuhal wrote:
harač wrote:

Ako ti sta znaci, ja vjerujem da bi TI. Jedan si od onih koji imaju moj respekt.
bijela

#115 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by bijela »

u ovom predapokaliptičnom svijetu "religija" koja ima najviše pristaša je religija straha :roll:
svaka grupacija se boji neke druge grupacije - ateiste se boje religioznih, religiozni ateista,
svi zajedno vanzemaljaca :-)
zato galamimo jedni na druge i prsimo se: "ja! moje!"

a ustvari u većini čuči miš i većina nema hrabrosti izaći iz te kolotečine straha i pogledati drugu grupu zdravim očima, očima koje ne boluju od strabizma :-)
Marketa24

#116 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Marketa24 »

Karl Hungus wrote:
Marketa24 wrote:
Ako stvari posmatras sa cisto legalistickog stajalista - sve sto su uradili - je OK - ateizam po njihovom zakonu nelegalan
on to zna svjesno sirio ateisticke poglede ljudi ga uhapsili i to je to
dupli standardi su kad mi razmisljamo da ono sto fercera kod nas je jednako dobro za sve ljude i svaki kutak na planeti
to je uostalom sto svi misleci ljudi na planeti spocitavaju Americi - pokusaj da demokratiju koja funkcionise kod njih (manje vise al nebitno za ovu temu) pokusavaju preslikati i nametnuti cijelom svijetu
Znaci zabranis ateizam i onda je u redu zatvarati ih.
Sto otvara mogucnost da se negdje na drugim mjestima zabrani religija.
Kako ljudi uvijek uspiju jasno izrecenu misao pogresno interpretirati
nisam uopste govorio da li je zakon ok ili ne - nego da li je zakon ili nije - ako jeste postovati ili razguliti - ako nije
lahko se odbraniti na sudu ako te uhapse zbog toga

niti omalovazavam Indonezijce sto su uveli zakon protiv ateizma kao sto ne omalovazavam francuze zbog zabrane slobodnog ispoljavanja religije (i milion drugih primjera istog ili slicnog sadrzaja)
Ko sam ja da kazem indonezijcima pametno vam ovo ili francuzima pametno vam ono
ako su se oni prema svojim shvatanjima usaglasili da to i to treba da bude zakon to je to
Last edited by Marketa24 on 21/01/2012 18:22, edited 1 time in total.
quasar

#117 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

Ja se bojim samo budala u velikim gomilama.
asurbanipal

#118 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by asurbanipal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:
Možda bi prosvjedovao za ovog @Ateistu, ali ovaj @harač mi je nekako dosadan... :D
Zaboravih i na @quasara, i on mi je onako nekako cool... :D
harač

#119 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

eh, pa mene neće ni uFatit živog; odmah grizem cijanidsku pilulu :D
nellington

#120 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by nellington »

Upravo su javili, dotični je disleksičar i htio je napisati

There is no dog

(ukrao mu Vijetnamac psa i pojeo). Sve je OK, bio je nesporazum.
asurbanipal

#121 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by asurbanipal »

quasar wrote:Ja se bojim samo budala u velikim gomilama.
:thumbup:

Zato i izbjegavam utakmice, koride i diskoteke...
quasar

#122 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

asurbanipal wrote:
asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:
Zaboravih i na @quasara, i on mi je onako nekako cool... :D
Blagodarim, stovani gospodine... ;-)
asurbanipal

#123 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by asurbanipal »

nellington wrote:Upravo su javili, dotični je disleksičar i htio je napisati

There is no dog

Ja mislio da samo u Kini jedu pse... :skoljka:
Teea

#124 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Teea »

arzuhal wrote:
i meni bas cudna ova presuda normalno po sherijatu je da ga prikoljes ko mrcinu.
nellington

#125 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by nellington »

asurbanipal wrote:
nellington wrote:Upravo su javili, dotični je disleksičar i htio je napisati

There is no dog

Ja mislio da samo u Kini jedu pse... :skoljka:
Nedavno je bila velika akcija av-mau ekipe - spašavali pse koji su trebali biti isporučeni u Vijetnam.

http://abcnews.go.com/International/wir ... e-15344836
Locked