Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#101 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by PipiDugaDevetka »

Anđu Džoli staviti na čelo Udruge žena u kojoj je sada muškarac predsjednik Upravnog odbora!

PONESI ZASTAVU
AN-DžE-LI-NA LI-DžO,
POBJEDU SLA-VI-ĆU!
draganbl

#102 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by draganbl »

popajic wrote:
draganbl wrote:O stradanjima se mora govoriti, neprestano.
Međutim, važno je i kako se govori.
Ako holivudska produkcija, na čelu sa osrednjom glumicom i totalno neafirmisanom režiserkom treba da širom svijeta na plitak, netačan i komercijalan način širi izvitoperenu istinu o stradanju u Bosni, onda je po mom mišljenju bolje to ignorisati, kad se već ne može spriječiti.
Tanović je svojim filmom postavio standard ispod kog se, barem što se filmova o ratu u Bosni tiče, ne bi smjelo ići.
Koja je to prava istina koju je Andza dzihatlijka izvitoperila ?
Ja ne znam pravu istinu i hiljadu puta sam to napisao.

A za odgovor možeš pitati i ovoga iz naslova teme, on je nešto izjavio u vezi sa time.
Lakat Jebić

#103 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Lakat Jebić »

zanimljivo kako angelina odjednom postade osrednja i "bezze" glumica.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#104 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Ako holivudska produkcija, na čelu sa osrednjom glumicom i totalno neafirmisanom režiserkom treba da širom svijeta na plitak, netačan i komercijalan način širi izvitoperenu istinu o stradanju u Bosni, onda je po mom mišljenju bolje to ignorisati, kad se već ne može spriječiti.
Tanović je svojim filmom postavio standard ispod kog se, barem što se filmova o ratu u Bosni tiče, ne bi smjelo ići.
Nego šta nego sve iznova i iznova govoriti o stradanjima i o ubicama jer:
Image
Autor: Andrej Đerković
ultima_palabra

#105 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by ultima_palabra »

Lakat Jebić wrote:zanimljivo kako angelina odjednom postade osrednja i "bezze" glumica.
A grožđe postade kiselo :D I istina se izvitoperi na plitak, netačan i komercijalan način... bez da se film i pogledao :lol:

Da je i od našeg "objektivnog" dopisnika iz BL, previše je.
jasko_ba

#106 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by jasko_ba »

popajic wrote:
Koja je to prava istina koju je Andza dzihatlijka izvitoperila ?
ubistvo srpskog svata, silovanja srpskih djevojaka u centru banjaluke, muslimansko granatiranje sarajeva, rusilackih pohoda alijinih fanatika po bijeljini, zvorniku, foci, logori nad srpskim zivljem u prijedoru i slicno
to je taj minimum koji ce mora poštovati, tek onda mozemo snimiti neki "neutralniji" film.. :-)
detroit-mercy

#107 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by detroit-mercy »

E ovo ti je bas dubokoumno, Tanovic postavio standard ili mozda jos bolje S. Dragojevic. Evo ti jedan licna prica pa ti je prevedi kako hoces. Ja da sam zakasnio samo 24 sata da napustim svoju kucu, zavrsio bih u logoru 100% (kao i sve moje komsije) samo je pitanje da li bi stigao do logora ili bi bio ubijen odmah (kao i veliki broj mojih komsija) a bio sam skroz apolitican, nisam kriminalac iz postene familije sam.
Nekako ovdje u USA srecem dosta nasih Bosanaca iz svih krajeva drage nam domovine, sve i jedan covjek koga sam sreo a dolazi sa podrucja manjeg entiteta je prosao kroz logore, nije bitno da li je iz Banja Luke, Semberije, Krajine, Istocne Bosne, Hercegovine. Sve i jedna prica jako tuzna, civili ostali kod kuce (sta cu ici od kuce nisam nikome nista skrivio rezon) svi zavrsili u logoru. O drugim pricama, poput silovanja i ubistava na kucnom pragu ne bih da pricam. Isto tako srecem dosta nasih Bosanaca Srba iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Visokog izlazili 92e, 93e, 94e iz tih gradova, niti od jednog nisam cuo da je prosao torture logora. Da je bilo i tim ljudima jebeno razumijem ali ni priblizno ono kroz sta su prolazili ostali.
I onda mi ti pricas o nekom standardu koji bi trebao da se postavi u snimanju filmova. O cemu bi trebali ti filmovi da govore da bi ti ili neko u manjem entitetu bili zadovoljni, evo odgovori mi. Mozda kako u gradu u kome nije ni metak ispaljen preko noci nestadose sve i jedan objekat islamske/muslimanske religije/kulture, ili o tome kako mu stanovnici nestadose preko noci. Bolje bi bilo da se malo raspitas o sudbini svojih Banjalucana drugo imena i kroz sta su sve ti ljudi prolazili umjesto sto bi da postavljas kritike filmu koji jos nisi ni pogledao.
Bosnolog

#108 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Bosnolog »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nihoniho

#109 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by nihoniho »

opet ista matrica, o stradanjima se treba govoriti, ali onako i u onolikoj mjeri u kojoj tebi odgovara. odgovaraju ti filmovi koji ni na koji nacin ne ukazuju na krivca, koji se apstraktno i relativno bave fenomenom rata i ne grebu povrsinu. cudi me da nisi spomenuo "lepa sela , lepo gore", kao primjer objektivnosti.
problem je sto postoje dvije istine , srpska i ona koju prihvata citav civilizirani svijet . pretpostavljam da bi angelininu neinformisanost mogla izlijeciti posjeta banjaluci ili palama i razgovor sa studentima koji su revnosno protestovali protiv hapsenja ratka mladica. mozda da snimi film o logoru koji su drzali pimpek i mirza delibasic, ili 150 00 srba protjeranih iz sarajeva ili da se , jenostavno, ne prave filmovui o bosni.
Last edited by nihoniho on 30/01/2012 17:24, edited 1 time in total.
just principe

#110 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by just principe »

ma pustite obicnog provokatora .. Svi smo krivi jel tako Draganeeeeee
arzuhal

#111 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by arzuhal »

Anđa je naša tufahijka sa dna tepsije, agdali, pa nek zumke priča šta hoće... :mrgreen:
nihoniho

#112 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by nihoniho »

nemaju oni problem s tim. tu vide dvije prosjecne glumice, jednu korumpiranu rediteljicu-amaterku i sefa zlocinacke, imperijalisticke NATO armade
detroit-mercy

#113 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by detroit-mercy »

Kako se neke stvari ogole do sustine, problem nije zlocin, problem je da se prica o zlocinu i ko prica o zlocinu.
Jer dok je sve na nivou jedne Jasmile Zbanic, Aide Begic ili nekog drugog redatelja sa ovih prostora (koji su puno bolji redatelji od Angeline bez dvojbe), pokaze se malo ljutnje ali moze proci.
Medjutim problem je kada se Angelina dohvati tako necega, jer onda jedan dan ekipa osvane u White House kod Hobame pa se o tome prica, pa se isti film vrti malo i u muzeju Holokausta pa se o tome prica, pa se o tome prica u Holywoodskom svijetu. A onda nikada ne znas, kad ce se neko drugi od slavnih redatelja dotaci te teme, a to nije istina, istina je naravno tamo negdje izmedju.
I da se ne zavaravamo, nije bitno ko je uradio ovaj film, i da je uradjen od strane Spielberga, Scorssesa, Cameroona ili bilo kog drugog, kritike bi bile iste :skoljka: .
nihoniho

#114 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by nihoniho »

interesantno ce biti kada izadje castelitov "venuto al mondo", s poenelope cruz. opet su cetnici malo silovali, a malo i ubijali, a malo i granatirali. opet lazi, opet losi glumci, reziseri, pristrasne price.........
BHCluster

#115 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by BHCluster »

draganbl wrote: Ja ne znam pravu istinu i hiljadu puta sam to napisao.
Ali ces ipak podkopavati ovo sto se tice ofilma u U zemlji krvi i meda?

Da te malo podsjetim istine radi i to presudene:
Zločini seksualnog nasilja

Međunarodni sud je odigrao istorijsku ulogu u krivičnom gonjenju seksualnog nasilja počinjenog u ratnim sukobima u bivšoj Jugoslaviji i utro put oštrijem presuđivanju za takve zločine širom sveta.

Od prvih dana mandata Međunarodnog suda, vršene su istrage navoda o sistematskom zatočenju i silovanju žena, muškaraca i dece. Gotovo polovina lica osuđenih pred MKSJ proglašena je krivim za elemente zločina seksualnog nasilja. To predstavlja pionirsko dostignuće, i time se obezbeđuje da brojni relevantni ugovori i konvencije koji postoje tokom čitavog 20. veka konačno budu primenjeni, a njihovo kršenje kažnjeno.

Prvi međunarodni ugovor kojim se seksualno nasilje implicitno stavlja van zakona, Haška konvencija iz 1907. godine, nije okončala nekažnjivost za ove zločine: nakon Drugog svetskog rata, na primer, Međunarodni vojni sud u Nirnbergu nije izričito krivično gonio za seksualno nasilje, a Sud u Tokiju je ignorisao porobljavanje “žena za utehu” od strane japanske vojske. U ključnoj Ženevskoj konvenciji iz 1949. godine stoji: “Žene će biti posebno zaštićene … naročito protiv silovanja, prinuđivanja na prostituciju i protiv svakog napada na njihovo dostojansto”. Ratovi u bivšoj Jugoslaviji su ukazali na hitnu potrebu da se ovi istorijski međunarodni zakoni prevedu iz teorije u praksu u sudnicama.
Bosnolog

#116 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Bosnolog »

"Angelina, hvala ti ": Htjela je istinu vidjeti svojim očima, čuti svojim ušima i prikazati je svojim rukama...
A. B. | 30. 01. 2012. • 13:13

Image
Skoro će mjesec dana kako sam gledao film Angeline Jolie - „U zemlji krvi i meda". Čitavo sam to vrijeme, skoro svaki dan, mislio o filmu; „padao" mi je kao žerava sjećanja, kao nešto s čime se moram/o suočiti, kao vrelo olovo u hladnu vodu.

Cvrčalo je i kuhalo u meni prethodnog mjeseca, kao u loncu, i film, i krv, i med, i rediteljka, i glumci, i svekolika događanja oko filma, i tema filma, i istina, i rat, i Genocid, i silovanja, i negiranja, i ne/mogući su/život...

No, film me je itekako dojmio! Gotovo da nemam riječi - prestrašno, predobro, preautentično... Sve riječi pohvale za tu izvanrednu ženu, koja se rukovodila principom istine, što je isto tako bitno - senzibilitetom žene i vlastitom frustracijom zbog tog svekolikog nasilja nad ženama, kako kaže, pa je autentično prikazala stradanja Bošnjakinja/Bosanki, muslimanki, u protekloj agresiji. Odvajanja i razdvajanja ljudi, brutalna ubijanja i strijeljanja muškaraca, selekcija viđenijih i uglednijih žena za konstantna silovanja i prisilan rad, korištenje žena u živom štitu, ubijanje civila, starica, beba od nekoliko mjeseci (bezočno ubijanje beba bacanjem s balkona), konstantna priča o srpskoj ugroženosti i njihova povampirenost - samo su neke scene i dijelovi filma koje je Angelina vjerno prikazala. („Ja sam doktor" - javlja se i odgovara lijepa muslimanska gospođa, neposredno pred silovanje, četničkom vojniku, primitivcu i divljaku, na njegovo pitanje da li neka od njih zna kuhati. Ove riječi, same po sebi, izazivaju grč u stomaku, slika će grč dodatno pojačati, slika koju je Angelina majstorski iznijela; između ostalog i zbog toga što se radi o istinitoj sceni koja se u prethodnoj agresiji nebrojeno puta dogodila.) Sve to i pregršt drugih „detalja", s jedne strane, ali, s druge strane, upravo zbog tog grča ljubavna priča između muslimanke Ajle, lijepe slikarke, i srpskog kapetana Danijela, zaljubljenog vojnika, ljubavna priča koja je na kraju, ipak, neslavno završila, jer krv nije voda - doima se kao nerealna. Jer, u ovom povijesnom trenutku teško je vjerovati da se tako nešto „nadrealno" moglo dogoditi. Ali, Srbe, zapravo, četnike, srpske zločince, njihovu zaluđenost „liturgijskom mitomanijom" i njihovu povampirenost, doista, ne znam da je iko sa strane bolje od nje prikazao i pokazao! Scene u kojima srpski vojnici pucaju po civilima, po ljudima, to „vjekovno bjesnilo", to „ikonografsko crvenilo" u očima - sve je to izrazito jasno prikazano i tako lucidno podsjeća na mržnju, kolektivnu ludost, zaluđenost, iracionalnost... Mada, ruku na srce, takvi se (četnici u najširem smislu) sami od sebe najbolje pokažu. Mi to znamo najbolje. Ipak, hvala Angelini za njen doprinos na polju sveopćeg shvatanja i prikazivanja naše tragedije i nesreće. Istina i podrška istoj - biće joj dovoljna satisfakcija.

Ona to zna.

Ali, isto tako, i mi smo nepopravljivi. Film se još nije počeo ni prikazivati kako treba, a odjednom smo osuli paljbu, sami po sebi, kako smo bili nepravedni prema Angelini Jolie i kako smo nepotrebno reagirali?! Nije mi krivo niti žao što smo reagirali, jer to je dobro da smo napokon postali preosjetljivi kada su u pitanju te naše odsudne, krvave, bolne i svete teme.

I dobro je da reagiramo po automatizmu i instinktivno, jer nema više nikome bjanko niti može biti po tom pitanju ikakvih kalkulacija. Angelina to, kao izvanredna žena, shvata i ne zamjera, a to što su naši pametnjakovići odmah potrčali s osudama samih sebe i kako smo ovakvi i onakvi - to je priča sama za sebe. O tom "prokletstvu" drugi put.

S obzirom na informaciju koju smo imali, da je film ljubavna priča između četnika i silovane Bošnjakinje, nismo ni mogli drukčije reagirati - kaže jedan prijatelj u svom komentaru na mom profilu na Facebooku. Meni je drago da nije tako bilo! A i sama je Angelina priznala da je mijenjala scenarij tokom snimanja filma. Ko zna šta bi bilo da nije bilo reakcije?! Ne bi bilo prvi put da nas stranci izigraju! Jer, kog su zmije ujedale i guštera se čuva, kaže etnopedagogija. No, ovaj put nije tako bilo, nismo izigrani i nismo prevareni.

Na koncu, sve se završilo kako je i trebalo da se završi?! Isto tako, treba kazati da je film urađen u rangu vrhunske holivudske produkcije, da su glumci (uglavnom se radilo o našim glumcima) bili više nego fenomenalni, osobito Zana Marjanović, žena s neodoljivim osmijehom, koja je maestralno iznijela glavnu rolu, lik Ajle, lijepe slikarke. Naravno, sve je to bilo pod supervizijom mega zvijezde i filmske dive Angeline Jolie.

Angelina može čekati i očekivati nagrade za svoje umjetničko djelo (mada je to za nju bilo više od posla i umjetničkog djela, to je za nju, kao normalnu i savjesnu osobu, bila jedna vrsta duga), isto tako može očekivati i mora biti spremna na osude i pljuvanje (bukvalno pljuvanje) od strane onih koji su filmom prozvani i proskribirani; a mi... mi ćemo biti zadovoljni s istinom, koja je prikazana i pravdom koja još nije dočekana. A koju čekamo!

Ovaj projekt, također, ukazuje i njedri jednu notornu istinu, jer govori o konstantnoj borbi koja se vodi između istine i laži. Svjedoci smo da ovaj put, s ovim filmom, istina dolazi izvana, iz daleka, mada nas (ovdje, ali i tamo) stalno zasipaju neistinama i lažima. To prije svih rade glavni protagonisti naše ovdašnje zbilje, i političari, poput Milorada Dodika, i umjetnici, poput Nemanje Kusturice, i patrijarsi, poput patrijarha Irineja, i kardinali, poput kardinala Vinka Puljića... Ovi gdje god da odu, uglavnom vani kad idu, blizu il' daleko, šire laži i neistine o nama i našoj tragediji koju smo preživjeli. Može kardinal Puljić otići ne samo u Ameriku i u Australiju već i na Mars se popeti i pričati šta već priča, to više ne pije vode. Mogu oni svi zajedno pričati i raditi šta hoće, istina, opet, nađe svoj put. Ona je kao voda, ne može je se zaustaviti.

Tako se ni Angelina nije dala prevariti! Htjela je istinu vidjeti svojim očima, čuti svojim ušima i prikazati je svojim rukama (i novcima)!

Zato, Angelina, hvala ti još jednom.

P.S. U filmu postoji veliki broj eksplicitnih scena seksa i silovanja, pa
se, u najmanju ruku, preporučuje "roditeljska pažnja"!

Muhamed Velić
:thumbup:
PipiDugaDevetka

#117 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Angelinina djela će riječi ministra obrazovanja, poznatog Srebreničanina, da NIJE VIŠE NAJTEŽA SRPSKA RIJEČ KOSOVO, NEGO JE TO SREBRENICA (aluzija na riječi Matije Bećkovića) pretvoriti u stvarnost.
ljubav_aha

#118 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by ljubav_aha »

PipiDugaDevetka wrote:Angelinina djela će riječi ministra obrazovanja, poznatog Srebreničanina, da NIJE VIŠE NAJTEŽA SRPSKA RIJEČ KOSOVO, NEGO JE TO SREBRENICA (aluzija na riječi Matije Bećkovića) pretvoriti u stvarnost.
:thumbup:
ultima_palabra

#119 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by ultima_palabra »

Malo je neukusno slušati panegirike od ovakvih kao Velić, koji su proglasili film uvredljivim za Bošnjake prije nego što je uopće bio snimljen :roll: Kad su vidjeli koliko su se četnici upalili, onda je odjednom to postalo epohalno djelo, traže se Oscari i Zlatni Globusi, registruje se na IMDB i daju desetke na slijepo :-)

Javna riječ, istina i laž su na ovim prostorima vrlo devalvirani pojmovi.
oridjidji

#120 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by oridjidji »

nihoniho wrote:
Maja_XXX wrote:Meni su smijesni ljudi koji misle da je Andjelina iz nekih simpatija ili ljubavi prema Bosni napravila ovaj film. Vi kao da ne poznajete taj americki, misionarski, povrsno-filantropski mentalitet, narocito rasprostranjen medju zvijezdama, koji ne znaju sta ce od para i slobodnog vremena pa svako malo idu po Ruandi, Somaliji, Palestini i usvajaju djecu, drže konferencije, organizuju koncerte i prave filmove. Uvijek se lokalno stanovnistvo uspali jer eto dosla je velika holivudska zvijezda (moš misliti) ona koju su do juce gledali samo na ekranim a ta ista zvijezda sve to shvata povrsno, bez udubljivanja, doduse cesto sa iskrenim suosjecanjem, ali ipak samo kao zabavu, kao umirivanje savijesti i ispunjavanje krscanske duznosti pomaganjem nemocnih i siromasnih. Nisam hejter, i mrzim takve ljude, ali jednostavno ovakav snishodljiv stav zamaskiran u tobožnju humanitarnost, koliko god vecini ljudi djelovao pozitivnim, mene jednostavno vrijedja.
nije angelina to uradila iz simpatija prema bosni niti antipatija prema srbima, nego iz potrebe da osudi jedan od najvecih zlocina koji se desio na tlu europe.
naravno, poznata strategija zamjene teza. hajdemo sada suditi angelini jolie, diskreditirati lik i djelo, popljuvati kulturni milje iz kojeg dolazi, sve da se ne bi bavili korjenom problema, a to je razlog koji je doticnu damu nagnao da snimi film.
je li ti mislis da monstruozni zlocin sistematskog, organiziranog silovanja hiljada zena u u svrhu ostvarivanja politickih interesa , i to sve na pragu 21. vijeka u sred europe, ne zasluzuje da se o tome naprave stotine filmova?
je li mislis da je ukazivanje na taj zlocin sirenje mrznje ili upozorenje, skola koja treba danas nauci da ne dozvolimo da se to ponovo desi? nazalost, srbi energiju i vrijeme trose na negiranje, relativizaciju, drzanje lekcija drugima(kao ti sada nama i angelini) umjesto da se pogledaju u ogledalo , priznaju sebi sta su uradili, suoce se s oistorijom i omoguce isebi i nama da postanemo dio normalnog svijeta. nazalost, nista ne ukazuje da ce se to brzo desiti.
Dok je ova garnitura vlasti u Srbiji i u RS-u stanje Srba se neće promjeniti. I svaki put mi padne napamet ono što je jedna majka iz Srebrenice rekla Tadiću, Srbi su ili koljači ili navijači. Što duže živim, malo srećem onih koji su prije svega ostali ljudi i koji su izuzeti iz ove priče o koljačima i navijačima. Ali elem ima i kod njih ljudi na mjestu, razumnih, pametnih, humanih, ali su u sijeni onih koji to nisu koji su iz gore pomenute grupe ljudi. U jednoj zemlji u kojoj se dopustilo da se Partizani i Četnici izjednače, teško je govoriti o nekom civilizacijskom iskoraku koji će jednu fašističku ideologiju četništva gurnuti iza sebe. Još gore je sa RS-om jer je on direktno nastao na zločinima nad druga dva naroda tačnije nastali su genocidom.Podrška svih organa Srbije pa do SPC, svi su jednoj nacionalističkoj ideji dali daha i tu ideju raspuhali među narodom, dok nije upotpunosti zaživjela i danas je teško tu ideju ubiti iako je od zadnjeg rata kojeg je Srbija vodila prošlo 12 godina.

I Andželinin film je dobro sredstvo da se dopre do svijesti običnog čovjeka Srbina, koji je bio u propagandnoj kutiji režima i koji i danas vjeruje da su mu kojekakve dahije krive za loš život, a nisu. Mjenjaju se natanane, uzde četništva još nemogu da svuku sa sebe i činjenica da stranke iz Miloševićevog perioda vlasti skoro ostvare 45%-50% na izborima pokazuje da fašistička ideologija u Srbiji nije zamrla.

Stoga Andzelini će trebati ne jedan već 101 film, dok ne dopre do svijesti jednog prosječnog Srbina nacionaliste.
LBVIEW

#121 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by LBVIEW »

Rade k'o i vecina iz faha "zabavljaca": glumaca,pjesnika, "estradnih umjetnika" i sl. podilazi publici koju "zabavlja".
Patetika u vidu kuknjave nad nikad prezaljenom, jedinom i Bogom danom Jugoslavijom i sudbinom njenih naroda i narodnosti, sve sa casom "Chivas-a" u ruci i kubanskom cigarom u ustima, optuzujuci sve i svakoga, dijeleci moralne lekcije iz "kuka", a sve sa pristojne distance ne prljajuci ruke balkanskom kaljuzom, prvenstveno je bila namijenjena srodnim pateticarima i nostalgicarima koji kao i umjetnik sam obitavaju tamo daleko.Istu, kako vidimo, zamijenila je "spika" namijenjena ovim na Balkanu koja se podesava ovisno o mainstream razmisljanju okoline u kojoj umjetnik izvodi svoj performans, gdje se ne preza ni od relativiziranja, iskrivljivanja historijskih cinjenica, plasiranja mitova, opravdavanja, razumijevanja i sl. Kad sljedeci put dode u Sarjaevo, nemam nimalo dvojbe kako ce obici vecinu stratista i odati pocast stradalim, bas kako se i ocekuje. Raja ce dozivit ekstazu, a ono sto je doticni pricao kako bi ugodio srbijanskom poimanju nedavnih desavanja na prostorima bivse nam drzavne zajednice bit ce, kao uostalom mnogo puta do sada o ma kome se radilo, zaboravljeno. :zzzz: A Rade k'o Rade, s debljim novcanikom i "ganut do bola" sjesti ce u svoj privatni jet i zaploviti lagano ka tudini "gdje svoga nema i gdje brata nije".
PipiDugaDevetka

#122 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

ultima_palabra wrote:Malo je neukusno slušati panegirike od ovakvih kao Velić, koji su proglasili film uvredljivim za Bošnjake prije nego što je uopće bio snimljen :roll: Kad su vidjeli koliko su se četnici upalili, onda je odjednom to postalo epohalno djelo, traže se Oscari i Zlatni Globusi, registruje se na IMDB i daju desetke na slijepo :-)

Javna riječ, istina i laž su na ovim prostorima vrlo devalvirani pojmovi.
Prepoznah se u ovoj diskusiji jer sam na barem deset jedinica ''naslijepo'' dao svoju jednu desetku ''naslijepo''.
Anđa je neko i nešto u svijetu, njen humanitarni rad i usvajanje djece jetima raznih boja i nacija, religija govori mi da je za multi-kulti društva.
Nešto kao Bono Vox iz U2 sastava.

Image

Ja sam sličnih stavova i tražiću joj da ''ostavi srce svoje u Zvorniku''. Ako ne stigne do Zvornika otići, može ga ostaviti na čuvanje i u Sarajevu.

Fakat je treba pristojno dočekati 14. februara kada dođe u Sarajevo.
Tražiti od nje da zaključa svoju ljubav prema Sarajlijama na mostu Suade i Olge, te baci ključ u Miljacku.
14. februar je dan kada skoro svi Amerikanci i Amerikanke ''polude za Valentinovo''.
Image
Ovo je samo pogrešan most na Miljacki.
Sezam

#123 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Sezam »

Sta reci, koju posluku porati DraganeBL? Ako De Niro ne spasi srpstvo jednim objektivnim i srazmjernim remek djelom, niko nece.

PS...nisam jos uvijek pogledao film, pa cu ga ocijeniti nakon gledanja.
oridjidji

#124 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by oridjidji »

Bosnolog wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dragane ako ti nevjeruješ da su Srbi u ratu bili povampireni i da Andželina širi izvitoperenu priču o stradanju u Bosni, onda ti predlažem da pogledaš od Amora Mašovića dokumentarac o Masovnim grobnicama na teritoriji RSa. Na kraju sud je u Hagu rekao da je RS genocidna tvorevina, zašto bi ti onda dovodio u pitanje tu odluku i ono što je snimila Andza i rekao da ona na komercijalan način širi izvitoperenu istinu... Da to nije novi pokušaj relativiziranja istine i pokušaj stajanja na strani, dok drugi orgijaju nad istinom.

Tanović je film završio patom, nije se bavio krivicom jednih ili drugih, već mirenjem strana pričom o nićijoj zemlji u stilu krivi smo svi, ali eto UN je golem krivac jer oni nisu zaustavili rat i sav njegov besmisao. Na kraju gledanja toga filma, nisi mogao zaključiti šta je Tanović svojim filmom željeo reći.

Andzin film nisam gledao, a pogledaću ga i hvaliću ga ili srati po njemu tek kad ga pogledam, a do tada neću donositi hitre zaključke. Upravo ga tražim po netu, kako bi ga pogledao...
oridjidji

#125 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by oridjidji »

Žao mi je samo što se o filmu "Grbavica" kao jednom dobrom filmskom ostvarenju nije ovoliko pričalo... Ali nije Jasmila Andža :)
Post Reply