Zadnji pogon zimi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Mini_Star

#101 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Mini_Star »

GAU8 wrote:
Mini_Star wrote:Pitanje se moze formulisati i na drugi nacin:

Da li je "rizik" kupovati auto na zadnju vucu u BiH jer vas isto, ma koliko dobro bilo (Mercedes, BMW) moze "iznevjeriti" zimi. Pokusavam skontati sta bi bilo da u autu imas npr. dvoje djece, brdovit teren i zapadnes u jaci snijeg... po svemu sudeci, bez lanaca, vjerovatno ste osudjeni na zaglavljivanje.
Pitanje je isto koji odgovoran roditelj krece na put svjestan da moze zaglaviti :P
Ja imam lance u gepeku cijelu zimu iako su neotpakovani godinama.

Tu zadnja vuca nema nikakve veze, vec savjesnost vozaca.
Heh. Krenes malo na Bjelasnicu da odvedes djecu na cistu havu, suncano jutro, dodjes na Bjelasnicu odjednom pocne snijeg. Zima je nepredvidiva.
kreso_atac

#102 Re: Zadnji pogon zimi

Post by kreso_atac »

PapakizSarajeva wrote:Kreso, hvala ti sto si se ukljucio u ovu raspravu. Cak sam na pocetku pomisljao da te pozovem i zamolim za tvoje misljenje. Ako iko ima moj respekt po pitanju automobila i automobilizma to si ti....

Samo jedno pitanje : Sta je tema ovog topica ??? Da li je zabavno proklizavanje "guze" automobila po snijegu ili sigurnost u voznji ???

Ja ovu temu razmatram i analiziram kao porodicni covjek sa zenom i 2 djece od 6 i 10 godina u automobilu na dionici puta od Kljuca prema Bihacu ili izmedju Olova i Kladnja ... Boga mi, zanosenje guze pri ulasku u krivinu mi tada nije nimalo zabavno ....
Iskreno, ni meni nije zabavno, pogotovo desi se često da mi jeep ostane u 2WD (zadnja osovina) kada idem ujutro dok je još poledilo, pa kad gubiš kontrolu nad mašinom od gotov 2 tone, nije uopšte zabavno... Pogotovo ako je porodica u autu.
lavic

#103 Re: Zadnji pogon zimi

Post by lavic »

Svako ko iole drzi do sebe i svoje porodice a vozi Merc. ili BMW ako padne taj iznenadni snijeg i on zaglavi ima savim dovojlno para da plati nocenje na planini, ta vasa kokuzna varijanta nema blage veze sa zivotom. Vi i dalje vidite vozace "kockica" ili "190" -tki, da voze na planinu, razumijem vas puno je lakse vidjeti njih nego 530, ili E 320, neda Bosanski kompleks da neko moze bolje ili vise, kakvi smo to ljudi, zar nije lakse stati i pogurati mozda covjeka, ili mozda sjesti mu na rub gepeka ako treba?
Dosta vas je bilo za danas.
Mini_Star

#104 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Mini_Star »

lavic wrote:Svako ko iole drzi do sebe i svoje porodice a vozi Merc. ili BMW ako padne taj iznenadni snijeg i on zaglavi ima savim dovojlno para da plati nocenje na planini...
Ma nemoj.
lavic

#105 Re: Zadnji pogon zimi

Post by lavic »

Mini_Star wrote:
lavic wrote:Svako ko iole drzi do sebe i svoje porodice a vozi Merc. ili BMW ako padne taj iznenadni snijeg i on zaglavi ima savim dovojlno para da plati nocenje na planini...
Ma nemoj.
Nek si ti iskusio nepredvidivu zimu, a vozio si prednji pogon.
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#106 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Miro Spiro »

Lamborgini, Ferari ,Porsche znaju sto je zadnji pogon ali kod njih je i MOTOR NAZAD a ne naprijed pa je sva tezina opet na pogonskim tockovima zato nema toliko zanosenja itd , isto ko stara Buba, noviji svi su quatro. Prednji pogon je bolji po zimi ako nije opterecen auto onda se predjnji dio digne jer se tezina prebaci nazad te zato prednji pogon klize. Ja sam skoro svaki dan na Jahorini sa Ladom 1600 i nema klizanja itd samo dobre gume bez naglog okretanja i jakog gasa.Bez obzira na vrstu pogona moraju biti 4 zimske gume jer kod prednjeg pogona ako su samo pogonske zimske prilikom pustanja gasa ili skretanja zadnji tockovi ne drze pravac- putanju prednjih te se auto moze okrenuti na cesti -stara skola. Romanijaputevi ciste svaki dan put Pale- Jahorina te zato ne znam sto pricas da ciste samo vikendom.Jedino znaju vikendom da frezom prosire put a svaki dan ciste.
AmADin_gospo

#107 Re: Zadnji pogon zimi

Post by AmADin_gospo »

Mini_Star wrote:Pitanje se moze formulisati i na drugi nacin:

Da li je "rizik" kupovati auto na zadnju vucu u BiH jer vas isto, ma koliko dobro bilo (Mercedes, BMW) moze "iznevjeriti" zimi. Pokusavam skontati sta bi bilo da u autu imas npr. dvoje djece, brdovit teren i zapadnes u jaci snijeg... po svemu sudeci, bez lanaca, vjerovatno ste osudjeni na zaglavljivanje.
eee, al kad u merca nazad staviš 2 djece po 100 kila žive vage, punicu od 80, i u gepek 2 vreče kupusa pa kad merđan legne, nema te poledice da će proklizati :mrgreen:

nego, čitajuči ove postove dosada, nemogu da ne primjetim da je po mišljenju nekih, za osobe koje vole svoju porodicu i djecu bolje voziti golfa 2 nego mercedesa,.

opet ponavljam, mercedes i BMW pravi auta za sva 4 godišnja doba i pravi zadnji pogon... vjerovatno zato što su glupi i nemaju pojma. :-) :-)
hopi

#108 Re: Zadnji pogon zimi

Post by hopi »

vozio sam 190 tri godine. Prva zima, kupim u radnji sve 4 gume nove, sava 3. Kupim i vreću cementa od 50kg, stavim na kraj gepeka. Zimi je nikada nisam vadio, i kada je bilo snijega još gledao da imam barem pola rezervoara goriva. Moglo se voziti ali ne kao auto sa prednjim pogonom, nema tu nekog umijeća, džaba kada na uzbrdici šlajdra. Ravno ok, kočenje isto sasvim ok, ali uzbrdo. Jednom prilikom sam sjećam se na parkingu šlajdrao,ravno sve ali snijegom prekriven, i to puštajući kvačilo, možda je bila kakva rupa ali ponovo smijeh me uhvatio bio. Možda bi bilo bolje da sam kupio felge 14 i gume stavio uže tj 175, a bile su 15 na njemu i stavio još 20 kg u gepek. I moralo se pažljivo kočiti mjenjačem , ne naglo puštati kvačilo pogotovo nizbrdo jer bi itada zadnji kraj lako zaplesao.
Neki rezime: moglo se ok voziti zimi ali sa 4 gume zimske, teretom u gepeku i jako pažljivo, ali ponovo je u tim uvjetima auto sa prednjim pogonom i isto dobrim gumama bolje.
Discball

#109 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Discball »

Ja svakakvih gluposti pročitah na ovoj temi, tačno se vidi da neki ljudi nemaju veze sa vožnjom.

Ukratko naučio da vozim na autu sa zadnjim pogonom u auto školi (fićo). Odmah sjeo za volan pezejca i ispek`o zanat vožnje sa zadnjim pogonom. Trenutno vozilo Opel Omega zadnji pogon distribucija težine 50:50 što je jako bitno u odnosu na stare automobile.

Eh sad, nije bilo, ama baš nije bilo dana u zimi bez obzira na padavine, led i druga sra... koja bi me spriječila da odem na planinu ili krenem bilo gdje na put. Moja žena je također savladala drift tehniku za vožnju zimi, neki dan kad je zapadalo sama do Tuzle i nazad preko karaule (oni koji su vozili znaju da je to jedan od najtežih zimskih prevoja u BIH).

Tako da svi ovi pametnjakovići koji misle da se zadnji pogon ne može voziti zimi neka stave lovu i imaju demonstraciju.

Istina zadnji pogon ima malih nedostataka kad je zima u pitanju, ali ti nedostatci su uglavnom problem neznanja vozača. Malo stariji ovdje će se sjetiti WRC Rally prije kusur i nešto godina kada nije bilo 4x4 pogona, nije bilo prednjeg pogona ni na mapi, a znamo po kakvim se uvjetima vozi reli, klizavo da ne može biti klizavije i naravno tu je bila masa Alfi, BMW-a i sličnih vozila sa zadnjim pogonom koja su ostavila svoj pečat u WRC.

Što se negativnosti vožnje zimi na klizavom tiče, ako se pretjera sa prednjim pogonom, nos bježi vani i tu nema baš neke korekcije, dok kod zadnjeg pogona ima, naravno vidi se na priloženim klipovima.

Znanje rješava problem !!!
Edin H.

#110 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Edin H. »

Discball wrote:Ja svakakvih gluposti pročitah na ovoj temi, tačno se vidi da neki ljudi nemaju veze sa vožnjom.

Ukratko naučio da vozim na autu sa zadnjim pogonom u auto školi (fićo). Odmah sjeo za volan pezejca i ispek`o zanat vožnje sa zadnjim pogonom. Trenutno vozilo Opel Omega zadnji pogon distribucija težine 50:50 što je jako bitno u odnosu na stare automobile.

Eh sad, nije bilo, ama baš nije bilo dana u zimi bez obzira na padavine, led i druga sra... koja bi me spriječila da odem na planinu ili krenem bilo gdje na put. Moja žena je također savladala drift tehniku za vožnju zimi, neki dan kad je zapadalo sama do Tuzle i nazad preko karaule (oni koji su vozili znaju da je to jedan od najtežih zimskih prevoja u BIH).

Tako da svi ovi pametnjakovići koji misle da se zadnji pogon ne može voziti zimi neka stave lovu i imaju demonstraciju.

Istina zadnji pogon ima malih nedostataka kad je zima u pitanju, ali ti nedostatci su uglavnom problem neznanja vozača. Malo stariji ovdje će se sjetiti WRC Rally prije kusur i nešto godina kada nije bilo 4x4 pogona, nije bilo prednjeg pogona ni na mapi, a znamo po kakvim se uvjetima vozi reli, klizavo da ne može biti klizavije i naravno tu je bila masa Alfi, BMW-a i sličnih vozila sa zadnjim pogonom koja su ostavila svoj pečat u WRC.

Što se negativnosti vožnje zimi na klizavom tiče, ako se pretjera sa prednjim pogonom, nos bježi vani i tu nema baš neke korekcije, dok kod zadnjeg pogona ima, naravno vidi se na priloženim klipovima.

Znanje rješava problem !!!
Zasto nazivas ljude neznalicama, pises, a ocigledno nisi nikada imao priliku zvijer voziti.
Znaci ne readi se ovdje o Ladi koju neko ranije spomenu (sa kojom sam ja sto puta otisao na Jahorinu ili Bjelasnicu) ili nekakvoj Omegi, nego o BMW-u ili Mecki sa sirokim gumama (u okviru proizvodjcevih specifikacija, recimo 17-ka, 18-ka) prilagodjenu za izuzetno brzu voznju u krivinama, ali po suhom.
Kada i najmanji snijeg zapada, pogotovo ako ima malo leda dok ostala vozila normalno prolaze mozes vidjeti BMW i Mercedese sa strane ceste. Znam da djeluje nepojmljivo, ali garantujem, dovedi najboljeg rally drivera na svijetu, neka je dva posto uzbrdica, neces se pomaci.
530i

#111 Re: Zadnji pogon zimi

Post by 530i »

Ako je utaban snijeg ili led ili kombinacija, onda da...teško je krenuti sa zadnjim pogonom. Ali nije puno lakše niti sa prednjim. Tajna je zaletiti se prije upitnog uspona...i to je nevezano samo za zadnji pogon, važi i za prednji, ako je u pitanju klizavija podloga...
kod65

#112 Re: Zadnji pogon zimi

Post by kod65 »

lavic wrote:Svako ko iole drzi do sebe i svoje porodice a vozi Merc. ili BMW ako padne taj iznenadni snijeg i on zaglavi ima savim dovojlno para da plati nocenje na planini, ta vasa kokuzna varijanta nema blage veze sa zivotom. Vi i dalje vidite vozace "kockica" ili "190" -tki, da voze na planinu, razumijem vas puno je lakse vidjeti njih nego 530, ili E 320, neda Bosanski kompleks da neko moze bolje ili vise, kakvi smo to ljudi, zar nije lakse stati i pogurati mozda covjeka, ili mozda sjesti mu na rub gepeka ako treba?
Svabo napravio merc. bmw i tank 75-80 litara otraga. Naspi do vrha i tjeraj uz planinu. Al plese sa cenerom :lol: :lol: :lol:
tavustavus

#113 Re: Zadnji pogon zimi

Post by tavustavus »

AmADin_gospo wrote:
tavustavus wrote: nego da bacim i ja koju...bilo bi drsko i bezobrazno reci ne valja mercedes ne valja bmw,to bi bi umni invaliditet..ali reci da moze biti ravnopravan mercedes i bmw sa zadnjim pogonom,u zimskim uslovima po snijegu i jos negdje uz malo brdasce sa recimo passatom ili audijem je vanserijska glupost..evo upravo ovih dana divim se svom komsiji koji je kupio e klasu 2005,prelijep je ali sam isto tako razocaran da je dao 20-ak hiljada i ne moze neku noc doci kuci kada je snijeg padao,pa to je da ga zapalis..kupio bih kada bi mogao mecku ali 4matic..ako cu svake zime razmisljat jel onaj dosao da ocisti i da ga ostavljam kilometar od kuce..jbt auto..a cimentu sto stavljaju taksisti necu ni mda uzimam u obzir,cuj 20 hiljada i od njeg kamion da napravim..zato imam jednog VW 4motion i zimi i ljeti miran + 4 nove gume..i samo auto sa pogonom na sva 4..mercedes ili audi... :run: ..moje misljenje da je ovo najbolji izbor
p.s.nudio sam mu da ga izvucem ali ofirno mu bilo...
a ti se nisi zapitao da li komšija zna da vozi auto s zadnjim pogonom?
jedno je znati upravljati vozilom, a drugo je znati voziti automobil. jeli misliš da je upravljanje fičom, audijem allroad, BMWom M i lamborghiniem isto ? e pa zajebao si se opasno. ako se nije mogao popeti znači da je komšija levat a ne da auto nevalja, a zinula guzica da se pare skrše, da se komšiluku pokaže da se ima za mečke... bolje da se držao VAGa, baja je u svom selu i s mečkom i novium passatom.
amadine brate samo da ti kazem da je covjek vozac profesionalac koji ne rizikuje i da je bio vozac centrotransa na vanjskim linijama..i mene i tebe zakaci i okrene autobus u 'spajzu'..ja sam djecak za njeg sto se tice voznje...al kad ne moze ne moze.. :thumbup:
jefferson

#114 Re: Zadnji pogon zimi

Post by jefferson »

tavustavus wrote:
AmADin_gospo wrote:
tavustavus wrote: nego da bacim i ja koju...bilo bi drsko i bezobrazno reci ne valja mercedes ne valja bmw,to bi bi umni invaliditet..ali reci da moze biti ravnopravan mercedes i bmw sa zadnjim pogonom,u zimskim uslovima po snijegu i jos negdje uz malo brdasce sa recimo passatom ili audijem je vanserijska glupost..evo upravo ovih dana divim se svom komsiji koji je kupio e klasu 2005,prelijep je ali sam isto tako razocaran da je dao 20-ak hiljada i ne moze neku noc doci kuci kada je snijeg padao,pa to je da ga zapalis..kupio bih kada bi mogao mecku ali 4matic..ako cu svake zime razmisljat jel onaj dosao da ocisti i da ga ostavljam kilometar od kuce..jbt auto..a cimentu sto stavljaju taksisti necu ni mda uzimam u obzir,cuj 20 hiljada i od njeg kamion da napravim..zato imam jednog VW 4motion i zimi i ljeti miran + 4 nove gume..i samo auto sa pogonom na sva 4..mercedes ili audi... :run: ..moje misljenje da je ovo najbolji izbor
p.s.nudio sam mu da ga izvucem ali ofirno mu bilo...
a ti se nisi zapitao da li komšija zna da vozi auto s zadnjim pogonom?
jedno je znati upravljati vozilom, a drugo je znati voziti automobil. jeli misliš da je upravljanje fičom, audijem allroad, BMWom M i lamborghiniem isto ? e pa zajebao si se opasno. ako se nije mogao popeti znači da je komšija levat a ne da auto nevalja, a zinula guzica da se pare skrše, da se komšiluku pokaže da se ima za mečke... bolje da se držao VAGa, baja je u svom selu i s mečkom i novium passatom.
amadine brate samo da ti kazem da je covjek vozac profesionalac koji ne rizikuje i da je bio vozac centrotransa na vanjskim linijama..i mene i tebe zakaci i okrene autobus u 'spajzu'..ja sam djecak za njeg sto se tice voznje...al kad ne moze ne moze.. :thumbup:
Vozio sam se ja sa vozacima autobusa i kamiona koji mogu provuci iste kroz bilo koju ulicu u sarajevu zmireci, a kad sjednu u auto kontam da cu prvo u bolnicu pa onda do odredista!
AmADin_gospo

#115 Re: Zadnji pogon zimi

Post by AmADin_gospo »

kod65 wrote: Svabo napravio merc. bmw i tank 75-80 litara otraga. Naspi do vrha i tjeraj uz planinu. Al plese sa cenerom :lol: :lol: :lol:
hahah, ima i toga :thumbup:
piatc

#116 Re: Zadnji pogon zimi

Post by piatc »

Edin H. wrote:Kada i najmanji snijeg zapada, pogotovo ako ima malo leda dok ostala vozila normalno prolaze mozes vidjeti BMW i Mercedese sa strane ceste. Znam da djeluje nepojmljivo, ali garantujem, dovedi najboljeg rally drivera na svijetu, neka je dva posto uzbrdica, neces se pomaci.
Sa širokim 17-kama se nećeš pomaći ni sa 4WD. Nisam nikakav reli vozač, ali sa kockicom sam na jahorinu čitavu zimu bez problema išao i možete tvrditi šta hoćete ali govorim iz ličnog iskustva, nagledao sam se auta sa prednjim pogonom zavaljenih u snijegu na dijelovima gdje sam bez ikakvih problema 50km/h išao. Ne kažem da je zadnji pogon bolji od prednjeg zimi, daleko od toga, kažem da onaj ko zna voziti sa dobrim gumama neće imati problema zimi ;-)
jefferson

#117 Re: Zadnji pogon zimi

Post by jefferson »

piatc wrote:
Edin H. wrote:Kada i najmanji snijeg zapada, pogotovo ako ima malo leda dok ostala vozila normalno prolaze mozes vidjeti BMW i Mercedese sa strane ceste. Znam da djeluje nepojmljivo, ali garantujem, dovedi najboljeg rally drivera na svijetu, neka je dva posto uzbrdica, neces se pomaci.
Sa širokim 17-kama se nećeš pomaći ni sa 4WD. Nisam nikakav reli vozač, ali sa kockicom sam na jahorinu čitavu zimu bez problema išao i možete tvrditi šta hoćete ali govorim iz ličnog iskustva, nagledao sam se auta sa prednjim pogonom zavaljenih u snijegu na dijelovima gdje sam bez ikakvih problema 50km/h išao. Ne kažem da je zadnji pogon bolji od prednjeg zimi, daleko od toga, kažem da onaj ko zna voziti sa dobrim gumama neće imati problema zimi ;-)
Oni koji su se navozali auta znaju da je kockica jedno od najgorih auta zimi.
Ali pored znanja, najvaznije je imati auto ISPRAVNO!
madner

#118 Re: Zadnji pogon zimi

Post by madner »

Edin H. wrote:Zasto nazivas ljude neznalicama, pises, a ocigledno nisi nikada imao priliku zvijer voziti.
Znaci ne readi se ovdje o Ladi koju neko ranije spomenu (sa kojom sam ja sto puta otisao na Jahorinu ili Bjelasnicu) ili nekakvoj Omegi, nego o BMW-u ili Mecki sa sirokim gumama (u okviru proizvodjcevih specifikacija, recimo 17-ka, 18-ka) prilagodjenu za izuzetno brzu voznju u krivinama, ali po suhom.
Kada i najmanji snijeg zapada, pogotovo ako ima malo leda dok ostala vozila normalno prolaze mozes vidjeti BMW i Mercedese sa strane ceste. Znam da djeluje nepojmljivo, ali garantujem, dovedi najboljeg rally drivera na svijetu, neka je dva posto uzbrdica, neces se pomaci.
Ne znas koja je Omega, mozda je zvijer koja jede slabasne BMWove :D

Kod novih BMWova i sa tim 17-ka ne bi trebalo biti problema, elektronika sei dank.
AmADin_gospo

#119 Re: Zadnji pogon zimi

Post by AmADin_gospo »

madner wrote: Ne znas koja je Omega, mozda je zvijer koja jede slabasne BMWove :D
MV6 :evil:
madner

#120 Re: Zadnji pogon zimi

Post by madner »

Bilo mi je samo smjesno jer je to bilo auto E klase, i pomislio bi covjek da je sasvim validan primjer :D
jefferson

#121 Re: Zadnji pogon zimi

Post by jefferson »

madner wrote:Bilo mi je samo smjesno jer je to bilo auto E klase, i pomislio bi covjek da je sasvim validan primjer :D
I dalje bolja od BMW-a E30 ili 2002ti s kojim sam se ja penjao po ulicama slicnoj dalmatinskoj u Sarajevu.
Mozda je auto neispravno, lose gume, itd, itd. Milion faktora!
emko1234

#122 Re: Zadnji pogon zimi

Post by emko1234 »

zadesio sam se na putu iz austrije prema lijepoj nasoj bosni kad je poceo ovaj veliki snijeg da pada prije jedno 2 sedmice.i na granici sa slovenijom posto je bio haos,snijega na cesti nenormalno,ljudi ne mogu da naciste koliko pada i koliko je palo.elem tu je prijelaz i mjesto se zove podkoren kod kranjske gore,sve su to neki alternativni prijelazi ajmo reci.ispred mene ide covjek,vozi bmw karavan e60 facelift osjecke table,550i.na skijanju vjerovatno bio posto vidim da ima skije na krovu.sad tu ima i uspona i silazaka i stajanja naravno.jer ima ljudi koji nemaju bas dobre gume i koji stavljaju lance sa strana.kamioni i autobusi redovno stanu.cesta je puna snijega al je prilicno utabana.covjek nigdje nije stao,al nigdje.ima jedan dio gdje ko put prema bjelasnici,iz lukavice.par puta mu je zadnji kraj zaplesao al stao nije.sad posto je velik i jak motor sigurno je automatik,x nije sigurno jer bi mu pisalo il pozadi il sa strane.18ke felge su na autu.hocu da kazem da novija auta sa zadnjim pogonom nemaju vise problema ko prije sto su auta imala.bitno je samo imat dobre gume i imat nesto tezine pozadi,uz dobru raspodjelu tezine u autu i dobar mjenjac i vjerovatno neki zimski program voznje auto nece stat.vjerovatno se ne bi popeo uz dalamatinsku da su bili takvi uslovi na cesti al ovo sve ostalo se moze savladat.naravno mora se i znat vozit auto sa zadnjim pogonom.
AmADin_gospo

#123 Re: Zadnji pogon zimi

Post by AmADin_gospo »

poenta je u tome, da nije usto znati voziti auto i upravljati autom.
madner

#124 Re: Zadnji pogon zimi

Post by madner »

Kod novih auta elektronika dosta agresivno djeluje tako da ne bi trebalo biti problem. Recimo BMWovi u testovima redovno urade sto i auta sa prednjim pogonom.
emko1234

#125 Re: Zadnji pogon zimi

Post by emko1234 »

AmADin_gospo wrote:poenta je u tome, da nije usto znati voziti auto i upravljati autom.
nova auta je dovoljno znat vozit..al recimo jednu kockicu koja je imala sestaka pod haubom i zadnji pogon i sveukupno 1200kila tezine..e tu si vec trebao znati upravljat..al i danas se to moze uradit..na mom autu iskljuci esp skroz,odes nna planinu kad ima snijega na cesti pa ces moci neke kontrolisane driftove da pravis,mislim 4x4 to dosta sprijeci al se mozes zahebavat malo..
madner*moze to bmw sve po ravno al ako je bas brdo,ne moze mu nikakva elektronika pomoci..cak i ekserice da ima..kad 330d prebaci na zadnju osovinu 500nm kamionskih nema te gume ni elektronike koja to moze zaustavit.
Post Reply