A šta misliš šta radi Murai Komerc i o čemu cijelo raspravljamo?notsure wrote:Ekstra ideja! Kad u Americi zatvori mogu biti privatni, što kod nas ne bi neko imao privatni azil za pse?
Eto rješenja i za nezaposlenost i za lutalice.
A slažem se i s prebacivanjem finansiranja na vlasnike pasa, jer ne padaju kučiči s neba nego ih na ulici ostave neodgovorni vlasnici. Treba uvesti taksu za psa (kao i registracija auta), pa neka bude simbolična za kastrirane, a trocifrena za plodne pse. I eto para.
Lutalice all about
Moderator: anex
-
Cober
#101 Re: Lutalice all about
-
Cober
#102 Re: Lutalice all about
Cober wrote:Azil, ili pranje para u Prači-Pale.
Da li su ovako brojni članci dirigovana potpora hitnom pranju novca iz budžeta Kantona Sarajevo:
"Besane noći u gradu punom pasa", "Psi napali prilaznicu" itd.. Nakon godina zloupotrebe položaja, izigravanja Zakona, negradnje azila i neprovođenja sterilizacije, sada se diže medijska frka da se prvo opravda hitnošću, pa onda lakše omogući brzinska pronevjera i pranje novca iz budžeta?
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /120107103
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... gosce.html
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /120108034
Privatna firma iz Vogošće "Murai Komerc" i Azil? Po kojem zakonskom osnovu se baš njima dodjeljuju milionska sredstava iz budžeta?
Ministar Abid Jusić iz Prače, direktor kantonalnih veterinaskih stanica Nedim Brdarić iz Prače, a Azil u mjestu, pazi sad, Brdarići, Opština Prača-Pale, između Pala, u RS i Goražda.. Zašto da Kanton plaća za iznajmljivanje zemljišta u pizdićima pored toliko zemlje u KS, i kako će onda UG kontrolisati svakodnevni rad i stanje u azilu kad je to Bogu iza nogu ?
Avaz: "Prema zvaničnim informacijama, u 2010. godini za rad Kafilerije u sastavu KJKP Rad izdvojeno 277.300 KM, uključujući PDV. To je više od 23.000 KM mjesečno. Kako kažu u KRO Radu, ova sredstva se koriste za poslove transporta, neškodljivog uklanjanja životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porijekla sa javnih površina, kao i za druge aktivnosti predviđene zakonom"
"Ne znam o kakvom transportu govore, ako ne prevoze pse lutalice ni do veterinara radi sterilizacije. I koliko to uginulih pasa i mačaka ima u gradu da za plate ljudi koji će to obavljati i njihovu opremu treba treba 23,000 KM mjesečno? Za taj novac bi se moglo sterilizirati 300 pasa mjesečno, ili 3,600 pasa godišnje. Za dvije godine svi bi psi u Sarajevu bili sterilizirani."
"Kako saznajemo, Kantonalna vlada je za izgradnju i upravljanje azilom u Prači angažirala privatnu firmu iz Vogošće "Murai komerc.
Ove ministrove navode, međutim, negirao je načelnik općine Pale-Prača Asim Zec. U izjavi za "Dnevni avaz" on je naveo da Općina neće izdvojiti ni fening za izgradnju smještaja za napuštene životinje.
- Takve obaveze nismo mogli prihvatiti i nije mi jasan sporazum koji su oni potpisali. Općina je bila dužna nakon provedene rasprave i odluke Općinskog vijeća izdati urbanističku saglasnost i to je naša obaveza za taj projekt. O našem investiranju u azil nema govora, a ni građevinska dozvola neće biti izdata ako se ne ispoštuju sve procedure - ističe načelnik Zec."
Dakle, Kanton Sarajevo će oprati pare iz budžeta za Azil, preko Murai Komerc iz Vogošće, u Prači-Pale!!!
- kokuz_sa
#103 Re: Lutalice all about
fakat nebuloza ovdje ima..
gdje ces "privatniku" dozvolit da otvori azil
prvo..nema ko da kontrolise taj azil sem veterinara
drugo..praksa bi bila..prijavi "privatnik" da ima 1000 pasa u azilu..a ima ih 650 jer se ostatka na okrutan nacin oslobodio..nadzor vrsi samo veterinar..koji potpise da se ima 1000 pasa u azilu i privatnik dobije po 150KM za 1000 cuka..od tih 150KM po cuku..veterinaru ide 50..i svi zadovoljni
i eto ciste bosanske racunice i pranja para od drzave..

prvo..nema ko da kontrolise taj azil sem veterinara
drugo..praksa bi bila..prijavi "privatnik" da ima 1000 pasa u azilu..a ima ih 650 jer se ostatka na okrutan nacin oslobodio..nadzor vrsi samo veterinar..koji potpise da se ima 1000 pasa u azilu i privatnik dobije po 150KM za 1000 cuka..od tih 150KM po cuku..veterinaru ide 50..i svi zadovoljni
i eto ciste bosanske racunice i pranja para od drzave..
-
pakica_
#104 Re: Lutalice all about
smijem li i ja reci dva zeca, tri zeca? 
smijem, misljenje je k'o dupence, svi ga imaju
e pa ovako, dragi moji sugradjani sarajlije, a i ostali.. ono sto JA mislim je sljedece.. (mozda ce neko misliti da izmisljam toplu vodu, al' eto..)
prvo i osnovno je da sve vet. stanice, ambulante, kucne varijante i ostale imaju skenere za cipove.. e onda, te sve skenere nekom borgovskom tehnologijom uvezati u maticni komp iz kojeg ce se slati informacije sa slatine na stup, sa stupa na vet. fakultet i tako ukrug.. onda fino svi ljudi koji imaju cuku moraju tog cuku cipovat, htio ga voditi na more, ili ne, i danas-sutra ako ja odlucim da mi moj basta (moj pas, za one koji nisu upratili da se tako zove hehe) vise nije interesantan i fisnem ga nekome pred vrata, da se moj pas skenira i fino u bazi podataka izadje informacija- moje ime i prezime, maticni broj, adresa i broj telefona, i onda da me fino drotovi udare po djepu da mi se zamanta u roku od odmah! kad 10 ljudi bude udareno po djepu, 11ti ce doooobro razmisliti jel' mu jeftinija varijanta dat 50 maraka za ketamin, ako vec ne zeli brigu o cuki, ili ce dat (lupam) 500-1000 i vise para za kaznu napustanja svog "ljubimca" koji mu je dodij'o.. samim tim cemo imati pa ziher stotinu cuka manje na ulici..
sljedeca stvar je ta prica o azilu.. evo, zamislimo da ga imamo (i kakva crna praca, co'ek iz govedica- ako sam fulila naziv mjesta, nek' mi halale oni koji znaju tacan, koji je blize sarajevu nudi svoju zemlju sa vec postojecim objektom na njoj za dz, a godinu dana ceka odgovor hocel' taj "komad" zemlje od par kilometara kvadrata ili nece) cifra od 150,00 KM za brigu o JEDNOM psu mjesecno je previsoka.. dakle, mozete me sad nagrdit, prozvat licemjerom ili statijaznam, ali MOJE misljenje je da se treba naci neko strucan za procjenu ponasanja psa, dobar veterinar i procijeniti u kakvom je stanju pas.. ukoliko je pas star, bolestan ili jako agresivan, uspavati ga pa taman da je moj! dalje, odrediti zakonom vrijeme koliko ce pas boraviti u azilu dostupan za udomljenje.. nek' to bude mjesec, pet mjeseci ili godina, ukoliko se ne nadje neko ko ce ga odvesti kuci, poslati ga u vjecita lovista.. mrzim sto to moram reci, jer volim pse, da nije tako ne bih ga imala i ne bih hranila lutalice, ali jednostavno drugog rjesenja NEMA.. ok, ima, ali kosta k'o svetog petra kajgana, a drzava bi te pare uredno uzela od nas, pa na cuke dala 1/3, a resto na vikendice na hvaru.. mozete me prozvati i cukomrzcem, ali jednostavno smatram da bi psu i taj mjesec, pet, ili 12 koliko bi proveo u azilu, na toplom, suhom mjestu i sa punim stomakom, bilo bolje nego cekati petardu u njusku, odrezane shape, kisobran u guzu ili "najblaze" nogu u glavu od celavih dzibera u ermaksicama (ako se neko pronasao u ovom zadnjem, izvinjavam se).. naravno, i takav pas bi, ukoliko bi prosao procjenu veta i onoga ko vec procjenjuje ponasanje psa, s pika bi morao biti kastriran/sterilizovana i cipovan/a, te zaveden u ovu imaginarnu bazu s pocetka posta.
naravno, ovo sve bi bilo moguce jedino ako bi postojalo vise azilcica na livadicama u i oko sarajeva (evo uzmimo konkretno Sa za primjer, ali tako isto i u ostalim gradovima), pod budnim okom volontera koji ce svoje vrijeme izdvajati da setaju te pse i ciste im boksove, tako da ga ne moze "pojesti mrak" prije isteka ovih mjesec, pet, 12 koliko bi zakonom bilo odredjeno da moze boraviti u azilu prije ketamina..
ukoliko mi se neko zamjerio zbog ovoga sto sam napisala, jos jednom naglasavam da je to MOJE misljenje, pa taman me zamrzili i oni kojima sam do juce bila draga/svejedna, ali ja pokusavam da gledam situaciju REALNO i u sklopu mogucnosti koje ima grad/federacija/drzava, jer ma koliko ja nemam problema sa lutalicama i hvala Bogu nisu me napali, suosjecam se s ljudima koji se boje i kojima razum ne moze nadvladati strah i klecanje nogu kada prodju pored copora pasa.. prvi moji (neki) prijatelji se boje mog psa (dobermana) iako znaju da je fin i ovakav i onakav, a kamol' kad vide njih 10 raznih velicina za koje nisu ziher jesu li ili nisu mirni ili agresivni.. srecom, ja "znam" proci pored razjarenog copora u fazonu j*be mi se sto lajete na mene, necu vam nista, i oni to vide i odu svojim poslom, ali drugi ne znaju ili nece da znaju, pa pocnu panicariti sto u psu budi ono: sto me se to bojis, da mi neces nesto nauditi, pa se prebace u opasan gard i pocnu lajati (sto NIJE napad)
i jos da dodam nesto, svim roditeljima koji svoju djecu sklanjaju od mog ili necijeg psa koji sheta s brnjicom i na povodcu koji je manji od metar ako cemo medju ljude, s rijecima JAO SINE BJEZI UJEST CE TE uredno j*bem zadrti mozak jer ce ta djeca odrasti sa usadjenim strahom od pasa na povodcu a kamoli ovih na ulici..
i tako privedoh ja ovaj roman kraju i zelim samo da vam kazem da ne trebamo da se svadjamo jedni s drugima, nego i jedni i drugi sa vlastima koji su zaduzeni za ovaj problem, ali ih boli spolovilo.. oni su ti kojima trebamo kucat na vrata.. IJAO kol'ko sam napisala..
smijem, misljenje je k'o dupence, svi ga imaju
e pa ovako, dragi moji sugradjani sarajlije, a i ostali.. ono sto JA mislim je sljedece.. (mozda ce neko misliti da izmisljam toplu vodu, al' eto..)
prvo i osnovno je da sve vet. stanice, ambulante, kucne varijante i ostale imaju skenere za cipove.. e onda, te sve skenere nekom borgovskom tehnologijom uvezati u maticni komp iz kojeg ce se slati informacije sa slatine na stup, sa stupa na vet. fakultet i tako ukrug.. onda fino svi ljudi koji imaju cuku moraju tog cuku cipovat, htio ga voditi na more, ili ne, i danas-sutra ako ja odlucim da mi moj basta (moj pas, za one koji nisu upratili da se tako zove hehe) vise nije interesantan i fisnem ga nekome pred vrata, da se moj pas skenira i fino u bazi podataka izadje informacija- moje ime i prezime, maticni broj, adresa i broj telefona, i onda da me fino drotovi udare po djepu da mi se zamanta u roku od odmah! kad 10 ljudi bude udareno po djepu, 11ti ce doooobro razmisliti jel' mu jeftinija varijanta dat 50 maraka za ketamin, ako vec ne zeli brigu o cuki, ili ce dat (lupam) 500-1000 i vise para za kaznu napustanja svog "ljubimca" koji mu je dodij'o.. samim tim cemo imati pa ziher stotinu cuka manje na ulici..
sljedeca stvar je ta prica o azilu.. evo, zamislimo da ga imamo (i kakva crna praca, co'ek iz govedica- ako sam fulila naziv mjesta, nek' mi halale oni koji znaju tacan, koji je blize sarajevu nudi svoju zemlju sa vec postojecim objektom na njoj za dz, a godinu dana ceka odgovor hocel' taj "komad" zemlje od par kilometara kvadrata ili nece) cifra od 150,00 KM za brigu o JEDNOM psu mjesecno je previsoka.. dakle, mozete me sad nagrdit, prozvat licemjerom ili statijaznam, ali MOJE misljenje je da se treba naci neko strucan za procjenu ponasanja psa, dobar veterinar i procijeniti u kakvom je stanju pas.. ukoliko je pas star, bolestan ili jako agresivan, uspavati ga pa taman da je moj! dalje, odrediti zakonom vrijeme koliko ce pas boraviti u azilu dostupan za udomljenje.. nek' to bude mjesec, pet mjeseci ili godina, ukoliko se ne nadje neko ko ce ga odvesti kuci, poslati ga u vjecita lovista.. mrzim sto to moram reci, jer volim pse, da nije tako ne bih ga imala i ne bih hranila lutalice, ali jednostavno drugog rjesenja NEMA.. ok, ima, ali kosta k'o svetog petra kajgana, a drzava bi te pare uredno uzela od nas, pa na cuke dala 1/3, a resto na vikendice na hvaru.. mozete me prozvati i cukomrzcem, ali jednostavno smatram da bi psu i taj mjesec, pet, ili 12 koliko bi proveo u azilu, na toplom, suhom mjestu i sa punim stomakom, bilo bolje nego cekati petardu u njusku, odrezane shape, kisobran u guzu ili "najblaze" nogu u glavu od celavih dzibera u ermaksicama (ako se neko pronasao u ovom zadnjem, izvinjavam se).. naravno, i takav pas bi, ukoliko bi prosao procjenu veta i onoga ko vec procjenjuje ponasanje psa, s pika bi morao biti kastriran/sterilizovana i cipovan/a, te zaveden u ovu imaginarnu bazu s pocetka posta.
naravno, ovo sve bi bilo moguce jedino ako bi postojalo vise azilcica na livadicama u i oko sarajeva (evo uzmimo konkretno Sa za primjer, ali tako isto i u ostalim gradovima), pod budnim okom volontera koji ce svoje vrijeme izdvajati da setaju te pse i ciste im boksove, tako da ga ne moze "pojesti mrak" prije isteka ovih mjesec, pet, 12 koliko bi zakonom bilo odredjeno da moze boraviti u azilu prije ketamina..
ukoliko mi se neko zamjerio zbog ovoga sto sam napisala, jos jednom naglasavam da je to MOJE misljenje, pa taman me zamrzili i oni kojima sam do juce bila draga/svejedna, ali ja pokusavam da gledam situaciju REALNO i u sklopu mogucnosti koje ima grad/federacija/drzava, jer ma koliko ja nemam problema sa lutalicama i hvala Bogu nisu me napali, suosjecam se s ljudima koji se boje i kojima razum ne moze nadvladati strah i klecanje nogu kada prodju pored copora pasa.. prvi moji (neki) prijatelji se boje mog psa (dobermana) iako znaju da je fin i ovakav i onakav, a kamol' kad vide njih 10 raznih velicina za koje nisu ziher jesu li ili nisu mirni ili agresivni.. srecom, ja "znam" proci pored razjarenog copora u fazonu j*be mi se sto lajete na mene, necu vam nista, i oni to vide i odu svojim poslom, ali drugi ne znaju ili nece da znaju, pa pocnu panicariti sto u psu budi ono: sto me se to bojis, da mi neces nesto nauditi, pa se prebace u opasan gard i pocnu lajati (sto NIJE napad)
i jos da dodam nesto, svim roditeljima koji svoju djecu sklanjaju od mog ili necijeg psa koji sheta s brnjicom i na povodcu koji je manji od metar ako cemo medju ljude, s rijecima JAO SINE BJEZI UJEST CE TE uredno j*bem zadrti mozak jer ce ta djeca odrasti sa usadjenim strahom od pasa na povodcu a kamoli ovih na ulici..
i tako privedoh ja ovaj roman kraju i zelim samo da vam kazem da ne trebamo da se svadjamo jedni s drugima, nego i jedni i drugi sa vlastima koji su zaduzeni za ovaj problem, ali ih boli spolovilo.. oni su ti kojima trebamo kucat na vrata.. IJAO kol'ko sam napisala..
-
zengi
#105 Re: Lutalice all about
Za ovaj problem napustenih pasa je u velikom dijelu odgovorna i nasa policija.
Pored tolikih kontrola i zasjeda, naplacenih kazni za nemanje prve pomoci, tokuta i slicnog, jos nisam cuo da su nekog grmalja uhvatili u po noci sa paketom punim malih kucica i pitali ga kuda druze sa ovim kucicima u ovo doba noci?
Nemoguce je da nikad nisu naletili na takvo nesto a tako veliki broj pasa dospjeva na nase ulice....iiiiii, niti jedne kazne za to.
Naravno, hvataju bakice sa pekinezerima i dijele im kazne zato sto njihove zvijeri nemaju brnjicu.
Veliki dio njih je clan nekog lovackog drustva to jest, drustva za nemilosrdno ubijanje svega sto se krece (pa i pasa) i oni ne vide moralnu obavezu da reaguju u takvim situacijama i sloze nekom kaznu mada je to predvidjeno zakonom i mada je to njihova obaveza.
Kazna za maltretiranje psa je ja mislim hiljadu maraka. Uhvatis kretena sa osam kucica i fino mu slozis osam milja kazne jer kud ce vece maltretiranje od izbacivanja na ulicu. To bi trebalo da bude krivicno djelo i da nosi obaveznu zatvorsku kaznu, mada je nasa draga policija koja je prezauzeta naplacivanjem kazni za trokut i prvu pomoc nikad nebi ni sprovodila ali eto fino bi bilo da makar ima na papiru ukoliko se neko nekad sjeti.
Ali jok, oni vise vole doci pa peglati i maltretirati nekog ko taj problem pokusava da rijesi.
Cekaju da se neko smiluje i da pocne da ih hrani, mada moze i neko ko ih uopste ne hrani nego slucajno stanuje tu i onda cekaju da se neko od ovih što samo viću UBITI pozali (a brzi su na tome pravo) i onda dodju i maltretiraju i zapisuju ljude koji su prave zrtve ovog kriminala.
Velji iz SOS-a dolaze tako skoro svaku noc na vrata i nesto ga zapisuju.
Oni saosjecaju sa svojom rajom iz drustava za ubijanje svega zivog i njima je normalno (bar vecini njih) da se nezeljeni kucici istresu nekome pred vrata, u park, pored kontejnera, itd. ili da se pas koji se ne pokaze dobar za lov ubije na licu mjesta uz grohotan smijeh svih prisutnih.
Meni je jedan, koji i sam ima dva-tri psa rekao da se divi ljudima koji su ih potrovali na Betaniji i da to tako i treba odraditi.
Usput budi receno, nije nikakav problem sto su nam takvi ljudi cuvari zakona. To je potpuno ok.
Takodje, nikad nisam cuo da je neki od ovih sto se brinu za djecu i penzionere prijavio nekog komsiju da je izbacio kucice. Jedan dan kucici tu, a drugi dan ih nema. Gdje li su Boze svi odjednom otisli? Kad ih pitas zasto nisu prijavili oni kazu "to nije moj problem i necu da se mjesam".
Eh kad je prica o ubistvu, svi su tu pjene i onda to jeste njihov problem.
Vrlo ce se tesko rijesiti problem napustanja pasa kad niko osim ovo malo normalnog svijeta nije zainteresovan da se taj problem rijesi, osim na neki gnusan i odvratan nacin prikladan nasem mentalitetu.
Imam neki osjecaj da kad bi sad neko rekao, evo uzet cemo sve pse sa ulice i preseliti ih u Argentinu o trosku UN-a da bi jos uvjek bilo ljudi koji bi insistirali na ubistvu makar morali od svojih usta (i od usta svoje dragocjene djece) odvajati za takvo jedno zlodjelo.
Jednostavno, mi smo takvi ljudi... ili bolje receno neljudi.
AUUUU Pakice, bas si me razocarala.
Pa znaci i ti si za ubistva???? Onda padni Cezare.
Neko predlozi taksu za pse... i to trostruju za plodne.
E pa super, bas dobra ideja da se kazne i oni odgovorni vlasnici pasa kojima mozda ni vjera ni etika ne dozvoljava da kastriraju zivotinje.
Odlicna ideja, imas li jos ovakvih?
Pored tolikih kontrola i zasjeda, naplacenih kazni za nemanje prve pomoci, tokuta i slicnog, jos nisam cuo da su nekog grmalja uhvatili u po noci sa paketom punim malih kucica i pitali ga kuda druze sa ovim kucicima u ovo doba noci?
Nemoguce je da nikad nisu naletili na takvo nesto a tako veliki broj pasa dospjeva na nase ulice....iiiiii, niti jedne kazne za to.
Naravno, hvataju bakice sa pekinezerima i dijele im kazne zato sto njihove zvijeri nemaju brnjicu.
Veliki dio njih je clan nekog lovackog drustva to jest, drustva za nemilosrdno ubijanje svega sto se krece (pa i pasa) i oni ne vide moralnu obavezu da reaguju u takvim situacijama i sloze nekom kaznu mada je to predvidjeno zakonom i mada je to njihova obaveza.
Kazna za maltretiranje psa je ja mislim hiljadu maraka. Uhvatis kretena sa osam kucica i fino mu slozis osam milja kazne jer kud ce vece maltretiranje od izbacivanja na ulicu. To bi trebalo da bude krivicno djelo i da nosi obaveznu zatvorsku kaznu, mada je nasa draga policija koja je prezauzeta naplacivanjem kazni za trokut i prvu pomoc nikad nebi ni sprovodila ali eto fino bi bilo da makar ima na papiru ukoliko se neko nekad sjeti.
Ali jok, oni vise vole doci pa peglati i maltretirati nekog ko taj problem pokusava da rijesi.
Cekaju da se neko smiluje i da pocne da ih hrani, mada moze i neko ko ih uopste ne hrani nego slucajno stanuje tu i onda cekaju da se neko od ovih što samo viću UBITI pozali (a brzi su na tome pravo) i onda dodju i maltretiraju i zapisuju ljude koji su prave zrtve ovog kriminala.
Velji iz SOS-a dolaze tako skoro svaku noc na vrata i nesto ga zapisuju.
Oni saosjecaju sa svojom rajom iz drustava za ubijanje svega zivog i njima je normalno (bar vecini njih) da se nezeljeni kucici istresu nekome pred vrata, u park, pored kontejnera, itd. ili da se pas koji se ne pokaze dobar za lov ubije na licu mjesta uz grohotan smijeh svih prisutnih.
Meni je jedan, koji i sam ima dva-tri psa rekao da se divi ljudima koji su ih potrovali na Betaniji i da to tako i treba odraditi.
Usput budi receno, nije nikakav problem sto su nam takvi ljudi cuvari zakona. To je potpuno ok.
Takodje, nikad nisam cuo da je neki od ovih sto se brinu za djecu i penzionere prijavio nekog komsiju da je izbacio kucice. Jedan dan kucici tu, a drugi dan ih nema. Gdje li su Boze svi odjednom otisli? Kad ih pitas zasto nisu prijavili oni kazu "to nije moj problem i necu da se mjesam".
Eh kad je prica o ubistvu, svi su tu pjene i onda to jeste njihov problem.
Vrlo ce se tesko rijesiti problem napustanja pasa kad niko osim ovo malo normalnog svijeta nije zainteresovan da se taj problem rijesi, osim na neki gnusan i odvratan nacin prikladan nasem mentalitetu.
Imam neki osjecaj da kad bi sad neko rekao, evo uzet cemo sve pse sa ulice i preseliti ih u Argentinu o trosku UN-a da bi jos uvjek bilo ljudi koji bi insistirali na ubistvu makar morali od svojih usta (i od usta svoje dragocjene djece) odvajati za takvo jedno zlodjelo.
Jednostavno, mi smo takvi ljudi... ili bolje receno neljudi.
AUUUU Pakice, bas si me razocarala.
Neko predlozi taksu za pse... i to trostruju za plodne.
E pa super, bas dobra ideja da se kazne i oni odgovorni vlasnici pasa kojima mozda ni vjera ni etika ne dozvoljava da kastriraju zivotinje.
Odlicna ideja, imas li jos ovakvih?
-
pakica_
#106 Re: Lutalice all about
zengi, ti i ja i jos shakica ljudi ne mozemo sami nadavati para koliko bi trebalo psima da zive u azilu.. ja sam spremna odvajati svaki mjesec od plate koja je 350 maraka 150 za jednog tamo i jos za bastinu hranu i ne daj Boze neke neplanirane veterinarske troskove, pa makar ja nemala sta da jedem, ali hajde daj ti bolje rjesenje.. jedino da imamo azil sa kapacitetom od lupam 500 mjesta, pa nek pola bude udomljeno, onda cekati da ostalih 250 umre prirodnom smrcu da se napravi mjesta za jos 500 komada koji bi za to vrijeme cunjali ulicom.. shvatas? ja NISAM za ubijanje pasa, daleko bilo, ali ovako bi jedino uspjeli postici kompromis, bez da narod to rjesava o svom trosku, jer sam se neki dan posvadjala s jednim papkom na statusu radija M (a usput se posvadjala i sa voditeljem) jer je on rek'o da svojom ceskom zbrojovkom uredno rjesava taj problem lutalica u svojoj mahali (a pazi, frajer ima psa..zengi wrote:AUUUU Pakice, bas si me razocarala.
jednostavno, kod nas ljudi ne zele pse i peru ruke od svega, samo da mi je da se sklone, dok nista ne rade neko kukaju i ke*jaju, da se tako izrazim.. doduse, MOZDA bi bilo lakse kada bi postojao azil da se njihove slike okace na net, pa da je ljudima lakse izabrat, mozda bi se nasao i neko iz inostranstva i statijaznam nego da ih ganjaju po ulici da vide svidja li im se koji, ovako kad bi bili svi na jednom mjestu, tim bolje.. ali, ali, ali.......
i ovih kol'ko vec hiljada ima, ni sama ne znam kad se gadjaju nekim mahnitim ciframa, ce se dobro nacekat dok ne dodje njihov red na azil, a do tad ce vrli vlasnici pasa uredno pariti svoje cuke sa lutalicama i njih ce biti sve vise..
-
r_faruk
#107 Re: Lutalice all about
dakle, odgovor na pitanje koliko dugo lutalice mogu ostati u azilu se i dalje vjesto izbjegava.............
- chuchumbamayumbe
#108 Re: Lutalice all about
Dok ne uginu prirodnim putem, ili dok ne ispune onih nekoliko uslova za eutanaziju. Bar je tako u zakonu.r_faruk wrote:dakle, odgovor na pitanje koliko dugo lutalice mogu ostati u azilu se i dalje vjesto izbjegava.............
a) se životinja ne može izliječiti, a ostanak u životu će joj uzrokovati nepotrebne bolove i patnju;
b) je životinja dostigla visoku starost i otkazuju joj osnovne životne funkcije;
c) životinja boluje od neizlječive i/ili zarazne bolesti, posebno one koja može ugroziti ljude;
d) je životinja opasna za okolinu;
e) je životinja u agoniji.
-
r_faruk
#109 Re: Lutalice all about
ok, hvala, a je li istina da ih u europi eutaniziraju nakon sto se ne udome...........
- chuchumbamayumbe
#110 Re: Lutalice all about
Ne znam kako to reguliše evropski ustav, ili je individualno od države do države.r_faruk wrote:ok, hvala, a je li istina da ih u europi eutaniziraju nakon sto se ne udome...........
Fakat ne znam.
- kokuz_sa
#111 Re: Lutalice all about
Članak 57.
(1) Sklonište za životinje mora:
1. primati prijave o napuštenim i izgubljenim životinjama,
2. organizirati samostalno ili u suradnji s jedinicama lokalne ili područne (regionalne) samouprave skupljanje i prevoženje izgubljenih i napuštenih životinja do skloništa,
3. osigurati smještaj izgubljenih i napuštenih životinja,
4. osigurati smještaj životinja iz članka 64. točke 6. ovoga Zakona,
5. osigurati veterinarsko-zdravstvenu zaštitu životinja,
6. tražiti vlasnike napuštenih i izgubljenih životinja ili ih nastojati udomiti,
7. voditi evidencije o pronađenim životinjama i njihovom zbrinjavanju ili usmrćivanju.
(2) Sklonište za životinje mora provoditi mjere koje odredi veterinarska inspekcija i surađivati s jedinicama lokalne ili područne (regionalne) samouprave.
(3) Ako u roku od 15 dana od dana smještaja životinje u sklonište vlasnik životinje nije podnio zahtjev za njezinim vraćanjem, životinja se može darovati ili prodati.
(4) Životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, a koju nije moguće dalje držati ili udomiti, može se nakon 60 dana usmrtiti.
(1) Sklonište za životinje mora:
1. primati prijave o napuštenim i izgubljenim životinjama,
2. organizirati samostalno ili u suradnji s jedinicama lokalne ili područne (regionalne) samouprave skupljanje i prevoženje izgubljenih i napuštenih životinja do skloništa,
3. osigurati smještaj izgubljenih i napuštenih životinja,
4. osigurati smještaj životinja iz članka 64. točke 6. ovoga Zakona,
5. osigurati veterinarsko-zdravstvenu zaštitu životinja,
6. tražiti vlasnike napuštenih i izgubljenih životinja ili ih nastojati udomiti,
7. voditi evidencije o pronađenim životinjama i njihovom zbrinjavanju ili usmrćivanju.
(2) Sklonište za životinje mora provoditi mjere koje odredi veterinarska inspekcija i surađivati s jedinicama lokalne ili područne (regionalne) samouprave.
(3) Ako u roku od 15 dana od dana smještaja životinje u sklonište vlasnik životinje nije podnio zahtjev za njezinim vraćanjem, životinja se može darovati ili prodati.
(4) Životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, a koju nije moguće dalje držati ili udomiti, može se nakon 60 dana usmrtiti.
- chuchumbamayumbe
#112 Re: Lutalice all about
Iz kojeg je ovo zakonika?
Boldirano je mnogo sivo...šta znači da životinju nije moguće dalje držati?!
Po ovome, svaku zdravu životinju će biti moguće držati do prirodne smrti.
- muz66
#113 Re: Lutalice all about
bolje bi mi bilo da sam se rodio kao pas, izgleda da bih imao vise prava. Niko te ne smije ruzno pogledati, moraju ti obezbijediti besplatno zdravstvo, rekreaciju, smjestaj...jebem ti drzavu gdje pascad imaju veca prava od mog oca koji je godine u rovu proveo.
- kokuz_sa
#114 Re: Lutalice all about
zakon Hr ovaj novi koji su izglasali i usaglasili ga sa zakonom EU da bi mogli poslati kandidaturu..isti ovaj clan je bio i u nasem zakonu ali kad se pravila izmjena i dopuna zakona ..predlozeno je da se ta stavka ukine..sto se i uradilo na zahtijev lobista za zastitu zivotinjachuchumbamayumbe wrote:Iz kojeg je ovo zakonika?
onda ima jos zanimljivih clanova
Ovlasti inspektora
Članak 64.
Nadležni inspektor u provođenju nadzora:
1. zabranjuje postupanje protivno odredbama ovoga Zakona,
2. naređuje mjere za uklanjanje uočenih nepravilnosti u određenom roku,
3. vlasniku odnosno posjedniku može privremeno oduzeti životinju koja se nalazi u stanju na temelju kojega se može zaključiti da životinja trpi bol, patnju ili veliki strah, da je ozlijeđena ili da bi nastavak njezinog života u istim uvjetima bio povezan s neotklonivom boli,
4. privremeno oduzima dokumentaciju i predmete koji u prekršajnom ili kaznenom postupku mogu poslužiti kao dokaz,
5. podnosi kaznenu prijavu ili zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka,
6. o privremenom oduzimanju životinje iz točke 3. ovoga članka te predmeta i dokumentacije iz točke 4. ovoga članka mora izdati potvrdu, a oduzetu životinju smješta u sklonište za životinje.
Članak 65.
(1) Privremeno oduzeta životinja iz članka 64. točke 3. ovoga Zakona može biti vraćena posjedniku ukoliko su ispunjeni uvjeti za njezino daljnje držanje određeni odredbama ovoga Zakona, a u protivnom može biti zbrinuta u skloništu za životinje.
(2) Ukoliko životinju nije moguće zbrinuti na jedan od načina navedenih u stavku 1. ovoga članka, životinja može biti usmrćena na trošak vlasnika.
- poznanik
#115 Re: Lutalice all about
http://www.drugaprilika.com/main.asp?id=276 - Zakon o zaštiti životinja Republike Hrvatske: Članak 65.chuchumbamayumbe wrote:Iz kojeg je ovo zakonika?
Niđe veze, @kokuz, po običaju, luta internetom i spušta tekstove koji njemu odgovaraju, i koji veze nemaju s aktuelnom temom
- kokuz_sa
#116 Re: Lutalice all about
i sta dao si samo slike na kojima pise prijedlog da se taj clan ukine i to 2006god je podnesen i do danasnjeg dana nije usvojen..nigdje ja ne vidim da je on ukinutpoznanik wrote:http://www.drugaprilika.com/main.asp?id=276 - Zakon o zaštiti životinja Republike Hrvatske: Članak 65.chuchumbamayumbe wrote:Iz kojeg je ovo zakonika?
Niđe veze, @kokuz, po običaju, luta internetom i spušta tekstove koji njemu odgovaraju, i koji veze nemaju s aktuelnom temom
znaci taj zakon i clan sto sam ja stavio vrijedi i dalje..
samo kod nas je ukinut
evo ti trenutni zakon koji vazi u Hr
http://www.zakon.hr/z/257/Zakon-o-za%C5 ... BEivotinja
clan 57 stoji kako stoji
-
Cober
#117 Re: Lutalice all about
Napokon se odmotava..
Jutarnji program BHT1, između 08:00 i 09:00, gost u studiju ispred SOS - Velimir Ivanišević
Prenosi FTV, možda i kantonalna TVSA.
Ko ima mogućnost neka snimi prilog i postavi link.
Jutarnji program BHT1, između 08:00 i 09:00, gost u studiju ispred SOS - Velimir Ivanišević
-
luna09
#118 Re: Lutalice all about
GledalaCober wrote:Napokon se odmotava..
- baustelac
#119 Re: Lutalice all about
aBd, cuke dobiju i pravo glasa na sljedecim izborima
- alibegoa
#120 Re: Lutalice all about
Nije po zahtjevu tih lobista, kome je do njih stalo? Smišljeno od strane onih koji su već tada naumili uzimati 150km po psu, tj sebi, a pse držati u uslovima kao što smo vidjeli tamo neki azil u Tuzli.kokuz_sa wrote:zakon Hr ovaj novi koji su izglasali i usaglasili ga sa zakonom EU da bi mogli poslati kandidaturu..isti ovaj clan je bio i u nasem zakonu ali kad se pravila izmjena i dopuna zakona ..predlozeno je da se ta stavka ukine..sto se i uradilo na zahtijev lobista za zastitu zivotinjachuchumbamayumbe wrote:Iz kojeg je ovo zakonika?
-
baja
#121 Re: Lutalice all about
http://www.sarajevo-x.com/bih/bihac-cop ... /120120003
šta li su im ove curice radile da izmame ovakvu reakciju cukica...
šta li su im ove curice radile da izmame ovakvu reakciju cukica...
-
black_noke
#122 Re: Lutalice all about
Pa park je njihov dom, i tebi kad neko dodje nepozvan kuci i ti reagujes
i treba pustit jos zivotinja iz iz pionirkse doline, pa nek bude diviljna prava, da vidimo onda ko ce bit kralj parka 
- kokuz_sa
#123 Re: Lutalice all about
psi ponovili napad u Bihacu
http://saznaj.ba/vijesti/bih/clanak/BIH ... ma-II/5332
http://saznaj.ba/vijesti/bih/clanak/BIH ... ma-II/5332
- poznanik
#124 Re: Lutalice all about
A kad je bio prethodni napad?kokuz_sa wrote:psi ponovili napad u Bihacu
-
lavic
#125 Re: Lutalice all about
Prije par dana u centru grada, i mislim da je bio napadnut neki "guzonja", ili neko slican.poznanik wrote:A kad je bio prethodni napad?kokuz_sa wrote:psi ponovili napad u Bihacu